The
1,000 IDEAS
Breaking News
e-Book

Breaking News English
ESL / EFL Lesson Plan on Coldplay

000s
MORE
LESSONS

from Sean's other sites


  

July 30, 2009

PRINT:  WORD | PDF (13-page handouts)
LISTEN: MP3 (1:59 - 929KB)
PLAY:    ONLINE QUIZ

Coldplay To Appear On The Simpsons

Hollywood insiders say a star is not really a star until he, she or they have appeared on ‘The Simpsons’. The latest act to reach these greater heights is the British rock band Coldplay. The UK rockers follow a long list of artists to appear in the long-running animation. Previous musicians include Michael Jackson, U2 and the Red Hot Chili Peppers. The cartoon versions of Coldplay will feature in the 21st season of The Simpsons, which starts on the 27th of September. The band give a private concert at the Simpson’s house after Homer and Bart win millions of dollars in the lottery. The latest report on the storyline is that the band has to stop playing when Bart answers a call of nature, and goes to the bathroom.


The members of Coldplay are big fans of ‘The Simpsons’. They are looking forward to seeing themselves as yellow-faced cartoon characters in the upcoming episode. They will record the voiceovers for the show and provide the music. The band is currently ending its latest tour of North America. They will soon return to Europe to complete their ‘Viva La Vida’ world tour. The album of the same name has turned multi-platinum and has won many awards. The new season of ‘The Simpsons’ sees the TV show enter the record books. The Guinness Book of World Records reports the hugely popular cartoon is the longest-running sitcom in the world. It has a back catalogue of over 450 shows and doesn’t look like it’ll stop any time soon.


 
 

WARM-UPS

1. ROCK GROUPS: Walk around the class and talk to other students about rock groups. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

Hollywood / The Simpsons / reaching greater heights / animation / concerts / lottery / big fans / looking forward / cartoon characters / world tours / awards / world records

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. GUEST APPEARANCES: What would you do on a guest appearance? Complete this table. Talk about it with your partner(s). Change partners and share what you heard.

Guest on…

I would….  because….

The Simpsons

 

A Hollywood movie

 

Oprah Winfrey’s show

 

A talent show

 

The evening news

 

Olympics opening ceremony

 

4. SIMPSONS: Students A strongly believe The Simpsons is not quality entertainment; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. INVITATION: Who would you like to invite to your house? Rate these and share your ratings with your partner: 10 = would love to invite; 1 = absolutely no way. What would you do to entertain them? Change partners and share your ratings and ideas.

  • Barack Obama
  • David Beckham
  • Oprah Winfrey
  • Nelson Mandela
  • The Pope
  • Your country’s leader
  • Your country’s top singer
  • Mickey Mouse

6. CARTOON: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘cartoon’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

People in Hollywood say appearing on The Simpsons equals stardom.

T / F

b.

Coldplay will be the first musical act to appear on The Simpsons.

T / F

c.

There have already been 27 seasons of the Simpsons.

T / F

d.

Coldplay might have to stop playing so Bart can go to the toilet.

T / F

e.

Coldplay members aren’t so keen on the show The Simpsons.

T / F

f.

The band will head back to Europe to finish their world tour.

T / F

g.

The Simpsons is the world’s longest-running situation comedy show.

T / F

h.

There are plans to end the show some time soon.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

latest

a.

appear

2

heights

b.

prizes

3.

animation

c.

toilet

4.

feature

d.

levels

5.

bathroom

e.

next

6.

fans

f.

most recent

7.

upcoming

g.

situation comedy

8.

awards

h.

followers

9.

hugely

i.

cartoon

10.

sitcom

j.

highly

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one. combination is possible):

1.

Hollywood

a.

list of artists

2

reach these greater

b.

episode

3.

The UK rockers follow a long

c.

The Simpsons

4.

the 21st season

d.

sitcom in the world

5.

Bart answers a

e.

heights

6.

big fans of

f.

books

7.

the upcoming

g.

its latest tour

8.

The band is currently ending

h.

insiders

9.

enter the record

i.

call of nature

10.

the longest-running

j.

of The Simpsons

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

Hollywood ____________ say a star is not really a star until he, she or they have appeared on ‘The Simpsons’. The latest act to ____________ these greater heights is the British rock band Coldplay. The UK rockers follow a long ____________ of artists to appear in the long-running animation. Previous musicians ____________ Michael Jackson, U2 and the Red Hot Chili Peppers. The cartoon ____________ of Coldplay will feature in the 21st season of The Simpsons, which starts on the 27th of September. The band give a ____________ concert at the Simpson’s house after Homer and Bart win millions of dollars in the ____________. The latest report on the storyline is that the band has to stop playing when Bart answers a call of ____________, and goes to the bathroom.

 

 

 

list
lottery
insiders
versions
nature
reach
include
private

The members of Coldplay are big ____________ of ‘The Simpsons’. They are looking ____________ to seeing themselves as yellow-faced cartoon characters in the upcoming episode. They will record the voiceovers for the show and ____________ the music. The band is currently ending its latest tour of North America. They will soon ____________ to Europe to complete their ‘Viva La Vida’ world tour. The album of the same name has turned multi-platinum and has won many ____________. The new season of ‘The Simpsons’ sees the TV show enter the ____________ books. The Guinness Book of World Records reports the ____________ popular cartoon is the longest-running sitcom in the world. It has a back catalogue of over 450 ____________ and doesn’t look like it’ll stop any time soon.

 

 

hugely
provide
shows
fans
awards
forward
record
return

LISTENING:  Listen and fill in the gaps.

Hollywood insiders ___________________ really a star until he, she or they have appeared on ‘The Simpsons’. The latest ___________________ greater heights is the British rock band Coldplay. The UK ___________________ artists to appear in the long-running animation. Previous musicians include Michael Jackson, U2 and the Red Hot Chili Peppers. The cartoon versions of Coldplay ___________________ 21st season of The Simpsons, which starts on the 27th of September. The band ___________________ at the Simpson’s house after Homer and Bart win millions of dollars in the lottery. The latest report on the storyline is that the band has to stop playing when Bart answers ___________________, and goes to the bathroom.

The members of Coldplay ___________________ ‘The Simpsons’. They are looking forward to seeing themselves as yellow-faced cartoon characters in ___________________. They will record the voiceovers for the show and provide the music. The band is currently ___________________ tour of North America. They will soon return to Europe to complete their ‘Viva La Vida’ world tour. The album ___________________ has turned multi-platinum and has won many awards. The new season of ‘The Simpsons’ sees the TV show ___________________. The Guinness Book of World Records reports the hugely popular cartoon is the longest-running sitcom in the world. It has a back catalogue of over 450 shows and doesn’t look like it’ll ___________________.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘situation’ and ‘comedy’.

situation

comedy

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • not really
  • heights
  • list
  • versions
  • lottery
  • nature
  • fans
  • upcoming
  • ending
  • album
  • sitcom
  • soon

STUDENT ROCK GROUP SURVEY

Write five GOOD questions about rock groups in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘Hollywood’?

c)

When does a star become a star?

d)

What do you know about the rock group Coldplay?

e)

Would you like to appear in an episode of The Simpsons?

f)

What greater heights have you reached?

g)

Which artist or band would you like to play at your house?

h)

What would you do if you won a million dollars in the lottery?

i)

Have you had to stop something to answer a call of nature?

j)

Do you prefer the word ‘toilet’ or ‘bathroom’ for the small room where you answer nature’s call?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Are you a big fan of The Simpsons?

c)

Why do you think The Simpsons is such a successful show?

d)

What do you think it’s like to be a rock star on a world tour?

e)

What are you looking forward to at the moment?

f)

Have you ever won an award?

g)

Do you like reading the Guinness Book of World Records?

h)

What sitcoms do you like?

i)

What’s your favourite cartoon series and why?

j)

What questions would you like to ask Coldplay?

LANGUAGE

Hollywood (1) ____ say a star is not really a star until he, she or they have appeared on ‘The Simpsons’. The latest act to (2) ____ these greater heights is the British rock band Coldplay. The UK rockers follow a long list of artists to appear in the long-running animation. Previous musicians (3) ____ Michael Jackson, U2 and the Red Hot Chili Peppers. The cartoon versions of Coldplay will (4) ____ in the 21st season of The Simpsons, which starts on the 27th of September. The band give a private concert at the Simpson’s house after Homer and Bart win millions of dollars in the lottery. The (5) ____ report on the storyline is that the band has to stop playing when Bart answers a (6) ____ of nature, and goes to the bathroom.

The members of Coldplay are big fans of ‘The Simpsons’. They are looking forward to seeing themselves (7) ____ yellow-faced cartoon characters in the upcoming episode. They will record the voiceovers for the show and provide the music. The band is (8) ____ ending its latest tour of North America. They will soon return to Europe to complete their ‘Viva La Vida’ world tour. The album (9) ____ the same name has turned multi-platinum and has won many awards. The new season of ‘The Simpsons’ (10) ____ the TV show enter the record books. The Guinness Book of World Records reports the (11) ____ popular cartoon is the longest-running sitcom in the world. It has a (12) ____ catalogue of over 450 shows and doesn’t look like it’ll stop any time soon.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

sides

(b)

insides

(c)

inside

(d)

insiders

2.

(a)

reach

(b)

reached

(c)

reaches

(d)

reaching

3.

(a)

including

(b)

include

(c)

inclusive

(d)

includes

4.

(a)

feather

(b)

future

(c)

feature

(d)

feast

5.

(a)

least

(b)

lasted

(c)

latest

(d)

lateness

6.

(a)

question

(b)

call

(c)

shout

(d)

ask

7.

(a)

as is

(b)

has

(c)

was

(d)

as

8.

(a)

currently

(b)

currents

(c)

currant

(d)

currants

9.

(a)

in

(b)

of

(c)

to

(d)

at

10.

(a)

peeks

(b)

eyes

(c)

views

(d)

sees

11.

(a)

huger

(b)

huge

(c)

hugely

(d)

hugest

12.

(a)

back

(b)

side

(c)

front

(d)

bottom

WRITING: 

Write about rock stars for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Coldplay. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ROCK STAR: Make a poster about the life of a rock star. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SIMPSONS: Write a magazine article about rock stars appearing on The Simpsons. Include imaginary interviews with stars that have and haven’t appeared on the show.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to Coldplay. Ask them three questions about being on The Simpsons. Give them three suggestions on where they could take their careers from now. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

F

c.

F

d.

T

e.

F

f.

T

g.

T

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

latest

a.

most recent

2

heights

b.

levels

3.

animation

c.

cartoon

4.

feature

d.

appear

5.

bathroom

e.

toilet

6.

fans

f.

followers

7.

upcoming

g.

next

8.

awards

h.

prizes

9.

hugely

i.

highly

10.

sitcom

j.

situation comedy

PHRASE MATCH:

1.

Hollywood

a.

insiders

2

reach these greater

b.

heights

3.

The UK rockers follow a long

c.

list of artists

4.

the 21st season

d.

of The Simpsons

5.

Bart answers a

e.

call of nature

6.

big fans of

f.

The Simpsons

7.

the upcoming

g.

episode

8.

The band is currently ending

h.

its latest tour

9.

enter the record

i.

books

10.

the longest-running

j.

sitcom in the world

GAP FILL:

Coldplay to appear on The Simpsons

Hollywood insiders say a star is not really a star until he, she or they have appeared on ‘The Simpsons’. The latest act to reach these greater heights is the British rock band Coldplay. The UK rockers follow a long list of artists to appear in the long-running animation. Previous musicians include Michael Jackson, U2 and the Red Hot Chili Peppers. The cartoon versions of Coldplay will feature in the 21st season of The Simpsons, which starts on the 27th of September. The band give a private concert at the Simpson’s house after Homer and Bart win millions of dollars in the lottery. The latest report on the storyline is that the band has to stop playing when Bart answers a call of nature, and goes to the bathroom.

The members of Coldplay are big fans of ‘The Simpsons’. They are looking forward to seeing themselves as yellow-faced cartoon characters in the upcoming episode. They will record the voiceovers for the show and provide the music. The band is currently ending its latest tour of North America. They will soon return to Europe to complete their ‘Viva La Vida’ world tour. The album of the same name has turned multi-platinum and has won many awards. The new season of ‘The Simpsons’ sees the TV show enter the record books. The Guinness Book of World Records reports the hugely popular cartoon is the longest-running sitcom in the world. It has a back catalogue of over 450 shows and doesn’t look like it’ll stop any time soon.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - c

6 - b

7 - d

8 - a

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book