The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

October 25, 2009

PRINT:  13-Page Class Handout
LISTEN: MP3 (2:01 - 948KB)
PLAY:    Online Quiz

Follow this site and my other sites on Facebook.

Obama Declares H1N1 National Emergency

President Obama has declared H1N1 influenza a national emergency in the USA. He has given doctors and medical facilities more resources to deal with the pandemic. The autumn weather has increased the number of flu cases reported. Scientists have warned all year that the cooler weather could see a sharp rise in H1N1. Medical centers and hospitals are prepared for a much busier than usual flu season. Reports are that flu-like illnesses are already much higher than the usual seasonal peak. Since August the 30th, 8,200 people have contracted H1N1 in the United States and 411 people have died. This brings the total number of hospitalizations in the US this year to 20,000, with over 1,000 deaths.


The H1N1 pandemic continues to spread across the world. It has not reached the levels people feared back in April when it first broke out. Then, experts predicted it could be one of the largest outbreaks in centuries. Fears increased when schools started closing and people started dying. However, the predicted hundreds of thousands of deaths did not happen. Even though, there has been a huge effort by laboratories to find a vaccine for H1N1. Governments around the world have created awareness campaigns on how to prevent the spread of the disease and have stocked up on millions of doses of H1N1 vaccines. Some countries have started an immunization programme. The WHO warns we still need to be careful.


 
 

WARM-UPS

1. H1N1 INFLUENZA: Walk around the class and talk to other students about H1N1. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

President Obama / national emergencies / medical facilities / cooler weather / peaks / pandemics / fears / laboratories / deaths / vaccines / awareness campaigns / the WHO

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NATIONAL EMERGENCIES: What should you do in a national emergency? Complete this table with your partner(s) Change partners and share what you heard.

Emergency

What you should do

Why?

H1N1 pandemic

 

 

War

 

 

Major earthquake

 

 

Total financial collapse

 

 

6 months of rioting

 

 

Invasion by aliens

 

 

4. PANDEMIC: Students A strongly believe the world cannot survive a serious pandemic; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. ILLNESSES: Rank these illnesses and complaints. Put the one you like least at the top. Share your rankings with your partner. Change partners and share your rankings again.

  • influenza
  • food poisoning
  • depression
  • insomnia
  • Parkinson’s
  • allergy to dairy products
  • cancer
  • diabetes

6. EMERGENCY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘emergency’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

President Obama has called a global H1N1 emergency.

T / F

b.

Medical centers aren't prepared yet for a rise in H1N1 cases.

T / F

c.

There are many more flu-like cases than usual.

T / F

d.

H1N1 has killed more than 1,000 people in the USA this year.

T / F

e.

H1N1 has not killed as many people as thought earlier.

T / F

f.

H1N1 is one of the biggest pandemics in centuries.

T / F

g.

Governments have very few stocks of H1N1 vaccines.

T / F

h.

The WHO says there is little need for us to worry.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

declared

a.

occurrences

2

deal with

b.

forecast

3.

cases

c.

regular

4.

rise

d.

started

5.

usual

e.

cautions

6.

feared

f.

massive

7.

broke out

g.

increase

8.

predicted

h.

cope with

9.

huge

i.

worried about

10.

warns

j.

established

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a national

a.

flu season

2

resources to deal

b.

immunization programme

3.

increased the number of flu

c.

outbreaks in centuries

4.

a much busier than usual

d.

cases reported

5.

the total number

e.

back in April

6.

the levels people feared

f.

for H1N1

7.

one of the largest

g.

emergency in the USA

8.

find a vaccine

h.

spread of the disease

9.

how to prevent the

i.

with the pandemic

10.

countries have started an

j.

of hospitalizations

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

President Obama has ____________ H1N1 influenza a national emergency in the USA. He has given doctors and medical facilities more ____________ to deal with the pandemic. The autumn weather has increased the number of flu cases reported. Scientists have ____________ all year that the cooler weather could see a ____________ rise in H1N1. Medical centers and hospitals are prepared for a much ____________ than usual flu season. Reports are that flu-like illnesses are already much higher than the ____________ seasonal peak. Since August the 30th, 8,200 people have contracted H1N1 in the United States and 411 people have died. This ____________ the total number of hospitalizations in the US this year to 20,000, with ____________ 1,000 deaths.

 

 

 

usual
resources
sharp
declared
over
brings
warned
busier

The H1N1 pandemic continues to ____________ across the world. It has not reached the levels people feared ____________ in April when it first broke out. Then, experts predicted it could be one of the ____________ outbreaks in centuries. Fears increased when schools started closing and people started ____________. However, the predicted hundreds of thousands of deaths did not ____________. Even though, there has been a huge effort by laboratories to find a vaccine for H1N1. Governments around the world have ____________ awareness campaigns on how to prevent the ____________ of the disease and have stocked up on millions of doses of H1N1 vaccines. Some countries have started an immunization programme. The WHO ____________ we still need to be careful.

 

 

largest
spread
back
happen
warns
dying
spread
created

LISTENING – Listen and fill in the gaps

President Obama _________________ influenza a national emergency in the USA. He has given doctors and medical facilities more _________________ with the pandemic. The autumn weather has increased the number of flu cases reported. Scientists have warned all year that the cooler weather could _________________ H1N1. Medical centers and hospitals are prepared for a much busier than usual flu season. Reports are that _________________ are already much higher than the _________________. Since August the 30th, 8,200 people have contracted H1N1 in the United States and 411 people have died. _________________ number of hospitalizations in the US this year to 20,000, with over 1,000 deaths.

The H1N1 pandemic continues _________________ the world. It has not reached the levels people feared back in April when it first broke out. Then, experts predicted it could _________________ largest outbreaks in centuries. Fears increased when schools started closing and people started dying. However, the predicted hundreds of thousands _________________ happen. Even though, there has been _________________ laboratories to find a vaccine for H1N1. Governments around the world have created awareness campaigns on how to prevent _________________ disease and have _________________ millions of doses of H1N1 vaccines. Some countries have started an immunization programme. The WHO warns we still need to be careful.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘national’ and ‘emergency’.

national

emergency

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • declared
  • deal
  • cooler
  • peak
  • 411
  • 20,000
  • spread
  • broke
  • largest
  • thousands
  • prevent
  • warns

STUDENT H1N1 INFLUENZA SURVEY

Write five GOOD questions about H1N1 influenza in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

H1N1 INFLUENZA DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘H1N1’?

c)

Where were you when you first heard about this disease?

d)

How did you feel when you first heard about H1N1?

e)

What do you think happens in an H1N1 national emergency?

f)

Are you happy with what your country is doing about H1N1?

g)

Are you worried about this disease?

h)

Are you doing anything to avoid catching H1N1?

i)

What should you do if you think you have H1N1?

j)

What do you know about how H1N1 started and why it was called Swine Flu?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

How serious do you think H1N1 will become around the world?

c)

What other pandemics do you know about?

d)

Would H1N1 stop you from doing anything?

e)

What kind of awareness campaign is your government running?

f)

What would you do about H1N1 if you were leader of your country?

g)

What would you do if a virus started killing millions around the world?

h)

Do you think we will have the cures for all illnesses one day?

i)

Do you think President Obama was right to declare a national emergency?

j)

What questions would you like to ask the WHO about H1N1?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

President Obama has declared H1N1 influenza a national emergency in the USA. He has given doctors and medical (1) ____ more resources to (2) ____ with the pandemic. The autumn weather has increased the number of flu cases reported. Scientists have (3) ____ all year that the cooler weather could see a sharp rise in H1N1. Medical centers and hospitals are prepared for a much busier than usual flu season. Reports are that flu-(4) ____ illnesses are already much higher than the usual (5) ____ peak. Since August the 30th, 8,200 people have contracted H1N1 in the United States and 411 people have died. This (6) ____ the total number of hospitalizations in the US this year to 20,000, with over 1,000 deaths.

The H1N1 pandemic (7) ____ to spread across the world. It has not reached the levels people feared back in April when it first broke (8) ____. Then, experts predicted it could be one of the largest outbreaks in centuries. Fears increased when schools started closing and people started (9) ____. However, the predicted hundreds of thousands of deaths did not happen. Even though, there has been a huge effort by laboratories to find a vaccine (10) ____ H1N1. Governments around the world have created awareness campaigns on how to prevent the spread of the disease and have stocked up (11) ____ millions of doses of H1N1 vaccines. Some countries have started an immunization programme. The WHO (12) ____ we still need to be careful.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

faculty

(b)

facility

(c)

faculties

(d)

facilities

2.

(a)

deal

(b)

dealings

(c)

dealt

(d)

dealer

3.

(a)

warmed

(b)

warned

(c)

warred

(d)

waned

4.

(a)

likely

(b)

liking

(c)

like

(d)

likes

5.

(a)

season

(b)

seasoning

(c)

seasonal

(d)

seasoned

6.

(a)

gives

(b)

brings

(c)

has

(d)

is

7.

(a)

continuing

(b)

continuation

(c)

continual

(d)

continues

8.

(a)

out

(b)

up

(c)

down

(d)

in

9.

(a)

death

(b)

dying

(c)

dead

(d)

dies

10.

(a)

with

(b)

by

(c)

to

(d)

for

11.

(a)

in

(b)

an

(c)

on

(d)

of

12.

(a)

warns

(b)

warning

(c)

warming

(d)

warms

WRITING

Write about H1N1 influenza for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about H1N1 influenza. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. H1N1 INFLUENZA: Make a poster about H1N1 influenza. Show what you should do to avoid catching it. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PANDEMIC: Write a magazine article about how a virus has spread around the world. Include imaginary interviews with a virus expert and someone who is very afraid.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to the WHO. Ask them three questions about H1N1 influenza. Give them three suggestions on how they can tell people more about H1N1. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

F

c.

T

d.

T

e.

T

f.

F

g.

F

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

declared

a.

established

2

deal with

b.

cope with

3.

cases

c.

occurrences

4.

rise

d.

increase

5.

usual

e.

regular

6.

feared

f.

worried about

7.

broke out

g.

started

8.

predicted

h.

forecast

9.

huge

i.

massive

10.

warns

j.

cautions

PHRASE MATCH:

1.

a national

a.

emergency in the USA

2

resources to deal

b.

with the pandemic

3.

increased the number of flu

c.

cases reported

4.

a much busier than usual

d.

flu season

5.

the total number

e.

of hospitalizations

6.

the levels people feared

f.

back in April

7.

one of the largest

g.

outbreaks in centuries

8.

find a vaccine

h.

for H1N1

9.

how to prevent the

i.

spread of the disease

10.

countries have started an

j.

immunization programme

GAP FILL:

Obama declares H1N1 national emergency

President Obama has declared H1N1 influenza a national emergency in the USA. He has given doctors and medical facilities more resources to deal with the pandemic. The autumn weather has increased the number of flu cases reported. Scientists have warned all year that the cooler weather could see a sharp rise in H1N1. Medical centers and hospitals are prepared for a much busier than usual flu season. Reports are that flu-like illnesses are already much higher than the usual seasonal peak. Since August the 30th, 8,200 people have contracted H1N1 in the United States and 411 people have died. This brings the total number of hospitalizations in the US this year to 20,000, with over 1,000 deaths.

The H1N1 pandemic continues to spread across the world. It has not reached the levels people feared back in April when it first broke out. Then, experts predicted it could be one of the largest outbreaks in centuries. Fears increased when schools started closing and people started dying. However, the predicted hundreds of thousands of deaths did not happen. Even though, there has been a huge effort by laboratories to find a vaccine for H1N1. Governments around the world have created awareness campaigns on how to prevent the spread of the disease and have stocked up on millions of doses of H1N1 vaccines. Some countries have started an immunization programme. The WHO warns we still need to be careful.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - c

6 - b

7 - d

8 - a

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2009 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy