The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

January 8, 2010

PRINT:  13-Page Class Handout
LISTEN: MP3 (1:55 - 908KB)
PLAY:    Online Quiz

Follow this site and my other sites on Facebook.


 

Cleopatra’s Eye Make-Up Had Health Benefits

The heavy eye make-up used by ancient Egyptians may have been good for the eyes. This is according to a study by French scientists published in the journal Analytical Chemistry. The researchers found that the lead in the cosmetics helped fight off bacteria that cause eye infections. It did this by stimulating the cells in the immune system. The scientists, from the Louvre Museum and the CNRS research institute, analyzed the lead salts found in the make-up. Lead is usually a risk to health but the low levels in the make-up had health benefits. Lead researcher Philippe Walter said: “We knew ancient Greeks and Romans noted the make-up had medicinal properties, but we wanted to determine exactly how."


The make-up used by the ancient Egyptians helped darken the eyes and make them look sexier. It sometimes took many weeks to make the special mixture. The most famous “model” for the cosmetics was the Queen of Egypt Cleopatra. She used eye make-up to try to win the heart of the emperor Mark Anthony. The story of their love was made famous by the Shakespeare play ‘Anthony and Cleopatra’. Fashion has changed little in the past 2,000 years. Women and men spend a fortune every year on making their eyes look more attractive. There is a multi-billion-dollar industry based on mascara, eyeliner, eye moisturizer and false eyelashes.


 
 

WARM-UPS

1. EYE MAKE-UP: Walk around the class and talk to other students about eye make-up. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

eye make-up / ancient Egyptians / cosmetics / bacteria / immune system / risks / sexy eyes / Cleopatra / love stories / spending a fortune / mascara / false eyelashes

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. COSMETICS: What’s best? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change again and share what you heard.

For…

Attractive

Not attractive

the eyes

 

 

the lips

 

 

the nails

 

 

the cheeks

 

 

the face

 

 

the body

 

 

4. ATTRACTIVE: Students A strongly believe cosmetics are not necessary to make someone look more attractive; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. SEXY: Which of these are sexiest? Rate them and share your ratings with your partner: 10 = super sexy; 1 = not at all sexy; in fact, a real turn-off. Change partners and share your ratings again.

  • eye make-up
  • a smile
  • intelligence
  • tight-fitting clothes
  • muscles
  • a sense of humour
  • a tall, slim body
  • an accent

6. ANCIENT EGYPTANS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the Ancient Egyptians. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A study by Egyptians found their ancient make-up was healthy.

T / F

b.

The chemical lead can reduce eye infections when used in cosmetics.

T / F

c.

Low levels of lead makes the body’s immune system fight bacteria.

T / F

d.

Ancient Greeks used make-up but ancient Romans didn’t.

T / F

e.

Ancient Egyptians sometimes spent weeks making make-up.

T / F

f.

The Egyptian queen Cleopatra used to be a make-up model.

T / F

g.

Shakespeare wrote a well-known play called ‘Cleopatra and Anthony’.

T / F

h.

The eye make-up industry is worth millions of dollars.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

make-up

a.

keep away

2

study

b.

more desirable

3.

fight off

c.

attempt

4.

analyzed

d.

beautiful

5.

exactly

e.

report

6.

sexier

f.

lots of money

7.

try

g.

investigated

8.

a fortune

h.

cosmetics

9.

attractive

i.

artificial

10.

false

j.

precisely

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

heavy

a.

how

2

according to a

b.

a fortune

3.

fight

c.

eye make-up

4.

Lead is usually a risk

d.

them look sexier

5.

we wanted to determine exactly

e.

based on mascara

6.

darken the eyes and make

f.

off bacteria

7.

try to win the

g.

changed little

8.

Fashion has

h.

to health

9.

spend

i.

study by French scientists

10.

a multi-billion-dollar industry

j.

heart of the emperor

 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

The ____________ eye make-up used by ancient Egyptians may have been good for the eyes. This is ____________ to a study by French scientists published in the journal Analytical Chemistry. The researchers ____________ that the lead in the cosmetics helped fight off bacteria that cause eye infections. It did this by stimulating the cells in the ____________ system. The scientists, from the Louvre Museum and the CNRS research institute, ____________ the lead salts found in the make-up. Lead is usually a risk to ____________ but the low levels in the make-up had health ____________. Lead researcher Philippe Walter said: “We knew ancient Greeks and Romans noted the make-up had medicinal properties, but we wanted to determine ____________ how.”

 

 

 

benefits
analyzed
found
health
heavy
exactly
according
immune

The make-up used by the ancient Egyptians helped ____________ the eyes and make them look ____________. It sometimes took many weeks to make the special mixture. The most famous “model” for the cosmetics was the Queen of Egypt Cleopatra. She used eye make-up to try to ____________ the heart of the emperor Mark Anthony. The story of their love was made ____________ by the Shakespeare play ‘Anthony and Cleopatra’. Fashion has changed ____________ in the past 2,000 years. Women and men spend a ____________ every year on making their eyes look more ____________. There is a multi-billion-dollar industry based on mascara, eyeliner, eye moisturizer and ____________ eyelashes.

 

 

famous
attractive
little
sexier
darken
false
fortune
win

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The heavy eye make-up used by ancient Egyptians _________________ for the eyes. This is according to a study by French scientists published in the journal Analytical Chemistry. The researchers ___________________ in the cosmetics _________________ bacteria that cause eye infections. It did this by stimulating the cells in the immune system. The scientists, from the Louvre Museum and the CNRS research institute, analyzed the lead salts found in the make-up. Lead is usually _________________ but the low levels in the make-up had health benefits. Lead researcher Philippe Walter said: “_________________ Greeks and Romans noted the make-up had medicinal properties, but we _________________ exactly how.”

The make-up used by the ancient Egyptians _________________ eyes and make them look sexier. It sometimes _________________ make the special mixture. The most famous “model” for the cosmetics was the Queen of Egypt Cleopatra. She used eye make-up to try _________________ of the emperor Mark Anthony. The story of their love was made famous by the Shakespeare play ‘Anthony and Cleopatra’. Fashion _________________ in the past 2,000 years. Women and men spend a fortune every year on _________________ look more attractive. There is a multi-billion-dollar industry based on mascara, eyeliner, eye moisturizer and _________________.



 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘eye’ and ‘lashes’.

eye

lashes

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • may
  • cause
  • cells
  • analyzed
  • low
  • exactly
  • darken
  • weeks
  • win
  • play
  • fortune
  • industry

STUDENT EYE MAKE-UP SURVEY

Write five GOOD questions about eye make-up in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

EYE MAKE-UP DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘make-up’?

c)

What do you think about make-up?

d)

Do you think make-up really makes someone look better?

e)

What do you think of the idea of make-up that has health benefits?

f)

Do you think chemicals in make-up can harm the body?

g)

Are really expensive cosmetics much better than cheap ones?

h)

What is the best cosmetics company?

i)

Do people look better with or without cosmetics?

j)

Is decorating / painting our faces with cosmetics something from the times of cave people, and therefore outdated?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Do darkened eyes look sexier?

c)

What kind of eyes are sexiest for you?

d)

What do you know about Cleopatra’s make-up?

e)

If you try to win someone’s heart by using make-up, what happens when you take it off?

f)

Is it OK to put on make-up on a crowded train?

g)

What do you think make-up will be like 100 years from now?

h)

Do people spend too much money on cosmetics?

i)

What do you think of false eyelashes?

j)

What questions would you like to ask a cosmetics company boss?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

The heavy eye make-up (1) ____ by ancient Egyptians may have been good for the eyes. This is according (2) ____ a study by French scientists published in the journal Analytical Chemistry. The researchers found that the lead in the cosmetics helped fight (3) ____ bacteria that cause eye infections. It did this by stimulating the cells in the immune (4) ____. The scientists, from the Louvre Museum and the CNRS research institute, analyzed the lead salts found in the make-up. Lead is usually a (5) ____ to health but the low levels in the make-up had health benefits. Lead researcher Philippe Walter said: “We knew ancient Greeks and Romans noted the make-up had medicinal properties, but we wanted to determine (6) ____ how.”

The make-up used by the ancient Egyptians helped (7) ____ the eyes and make them look sexier. It sometimes took many weeks to make the special (8) ____. The most famous “model” for the cosmetics was the Queen of Egypt Cleopatra. She used eye make-up to try to (9) ____ the heart of the emperor Mark Anthony. The story of their love was made famous by the Shakespeare play ‘Anthony and Cleopatra’. Fashion has changed (10) ____ in the past 2,000 years. Women and men spend a fortune every year (11) ____ making their eyes look more attractive. There is a multi-billion-dollar industry based on mascara, eyeliner, eye moisturizer and (12) ____ eyelashes.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

usage

(b)

used

(c)

using

(d)

uses

2.

(a)

at

(b)

by

(c)

to

(d)

of

3.

(a)

off

(b)

in

(c)

on

(d)

with

4.

(a)

systemize

(b)

systematize

(c)

systemic

(d)

system

5.

(a)

risks

(b)

risky

(c)

risk

(d)

riskier

6.

(a)

exactly

(b)

exact

(c)

exactness

(d)

exacts

7.

(a)

darkening

(b)

dark

(c)

darkest

(d)

darken

8.

(a)

mixes

(b)

mixture

(c)

mixing

(d)

mix-up

9.

(a)

success

(b)

victory

(c)

beat

(d)

win

10.

(a)

small

(b)

few

(c)

little

(d)

tiny

11.

(a)

in

(b)

on

(c)

of

(d)

to

12.

(a)

false

(b)

imitate

(c)

copy

(d)

pirated

WRITING

Write about eye make-up for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about eye make-up. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. COSMETICS: Make a poster about cosmetics – the good and bad things. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FORTUNE: Write a magazine article about someone who spends a fortune on cosmetics. Include imaginary interviews with that person and someone who thinks cosmetics are a waste of money.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to the boss of a cosmetics company. Ask him/her three questions about eye make-up. Give him/her three suggestions for new products. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

F

b.

T

c.

T

d.

F

e.

T

f.

F

g.

F

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

make-up

a.

cosmetics

2

study

b.

report

3.

fight off

c.

keep away

4.

analyzed

d.

investigated

5.

exactly

e.

precisely

6.

sexier

f.

more desirable

7.

try

g.

attempt

8.

a fortune

h.

lots of money

9.

attractive

i.

beautiful

10.

false

j.

artificial

PHRASE MATCH:

1.

heavy

a.

eye make-up

2

according to a

b.

study by French scientists

3.

fight

c.

off bacteria

4.

Lead is usually a risk

d.

to health

5.

we wanted to determine exactly

e.

how

6.

darken the eyes and make

f.

them look sexier

7.

try to win the

g.

heart of the emperor

8.

Fashion has

h.

changed little

9.

spend

i.

a fortune

10.

a multi-billion-dollar industry

j.

based on mascara

GAP FILL:

Cleopatra’s eye make-up had health benefits

The heavy eye make-up used by ancient Egyptians may have been good for the eyes. This is according to a study by French scientists published in the journal Analytical Chemistry. The researchers found that the lead in the cosmetics helped fight off bacteria that cause eye infections. It did this by stimulating the cells in the immune system. The scientists, from the Louvre Museum and the CNRS research institute, analyzed the lead salts found in the make-up. Lead is usually a risk to health but the low levels in the make-up had health benefits. Lead researcher Philippe Walter said: “We knew ancient Greeks and Romans noted the make-up had medicinal properties, but we wanted to determine exactly how.”

The make-up used by the ancient Egyptians helped darken the eyes and make them look sexier. It sometimes took many weeks to make the special mixture. The most famous “model” for the cosmetics was the Queen of Egypt Cleopatra. She used eye make-up to try to win the heart of the emperor Mark Anthony. The story of their love was made famous by the Shakespeare play ‘Anthony and Cleopatra’. Fashion has changed little in the past 2,000 years. Women and men spend a fortune every year on making their eyes look more attractive. There is a multi-billion-dollar industry based on mascara, eyeliner, eye moisturizer and false eyelashes.

LANGUAGE WORK

1 - b

2 - c

3 - a

4 - d

5 - c

6 - a

7 - d

8 - b

9 - d

10 - c

11 - b

12 - a

 

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2010 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy