The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

February 19, 2010

PRINT:  13-Page Class Handout
LISTEN: MP3 (2:03 - 987KB)
PLAY:    Online Quiz

Follow this site and my other sites on Facebook.


 

Alexander McQueen Fashion Label to Live On

The luxury goods maker PPR has announced it will continue with the Alexander McQueen fashion label. It was uncertain what would happen to the brand after the death of its designer Alexander McQueen on February 11th. PPR is the world’s third largest manufacturer of luxurious goods. It’s chairman Francois Henri Pinault said: “The trademark Alexander McQueen will live on. This would be the best tribute that we could offer to him.” The British label is part of the Gucci fashion group. It has 11 boutiques and employs 180 people worldwide. The top stores are in London, New York and Milan. Many celebrities love Alexander McQueen’s designs, including Nicole Kidman, Penélope Cruz and Rihanna. Pop star Lady Gaga often wears his creations in her music videos.


The British fashion designer was born Lee Alexander McQueen in East London in 1969. He was the son of working class parents but became one of the fashion world’s leading lights. He took his own life in his London apartment, leaving a suicide note. People close to him believe he never recovered from the death of his mother in early February. McQueen graduated with a Master’s degree in fashion at London's most prestigious fashion school, Central Saint Martins College of Art and Design. He soon made a name for himself worldwide and very quickly became the chief designer at Givenchy. He won the British Designer of the Year award four times. He will be remembered for his unconventional designs and for his fashion shows being unforgettable experiences.


 
 

WARM-UPS

1. FASHION: Walk around the class and talk to other students about fashion. Change partners often. Sit with your first partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

luxury goods / fashion labels / designers / trademarks / tributes / music videos / working class parents / suicide / fashion school / awards / unforgettable experiences

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SUPERSTARS: What do they give the world? Complete this table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Top superstar in…

Who?

Why?

fashion

 

 

modelling

 

 

sport

 

 

art

 

 

acting

 

 

politics

 

 

4. CELEBRITY: Students A strongly believe the idea of celebrity is bad; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

5. LUXURY GOODS: Want them? Rate these and share your ratings with your partner: 10 = would love, love, LOVE this; 1 = Have zero interest in this. Change partners and share your ratings again.

  • Chanel / Gucci clothes
  • Louis Vuitton bag
  • Ferrari sunglasses
  • Cartier watch
  • Mercedes Benz car
  • Tiffany’s ring
  • Mont Blanc pen
  • First-class air travel

6. LUXURY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘luxury’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A famous fashion brand will not be discontinued.

T / F

b.

Alexander McQueen was the world’s third biggest luxury goods maker.

T / F

c.

The Alexander McQueen brand is owned by Gucci.

T / F

d.

There are 180 Alexander McQueen boutiques all over the world.

T / F

e.

Alexander McQueen was born in London to rich parents.

T / F

f.

McQueen’s mother died a few weeks before him.

T / F

g.

McQueen went to a little-known London fashion school.

T / F

h.

People will remember McQueen for his amazing fashion shows.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

announced

a.

continue

2

uncertain

b.

got over

3.

live on

c.

top

4.

tribute

d.

made public

5.

creations

e.

out of the ordinary

6.

working class

f.

praise

7.

leading

g.

unclear

8.

recovered

h.

reputable

9.

prestigious

i.

works of art

10.

unconventional

j.

poorer

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the Alexander McQueen fashion

a.

offer to him

2

It was uncertain what would

b.

leading lights

3.

The trademark Alexander McQueen will

c.

his creations

4.

the best tribute that we could

d.

his own life

5.

Lady Gaga often wears

e.

live on

6.

He was the son of working

f.

unconventional designs

7.

He took

g.

label

8.

one of the fashion world’s

h.

fashion school

9.

London's most prestigious

i.

happen to the brand

10.

remembered for his

j.

class parents

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text:

The luxury goods maker PPR has ____________ it will continue with the Alexander McQueen fashion label. It was ____________ what would happen to the brand after the death of its designer Alexander McQueen on February 11th. PPR is the world’s third largest manufacturer of ____________ goods. It’s chairman Francois Henri Pinault said: “The trademark Alexander McQueen will ____________ on. This would be the best ____________ that we could offer to him.” The British label is part of the Gucci fashion group. It has 11 boutiques and ____________ 180 people worldwide. The top stores are in London, New York and Milan. Many ____________ love Alexander McQueen’s designs, including Nicole Kidman, Penélope Cruz and Rihanna. Pop star Lady Gaga often wears his ____________ in her music videos.

 

celebrities

luxurious

announced

creations

tribute

uncertain

employs

live

The British fashion designer was born Lee Alexander McQueen in East London in 1969. He was the son of ____________ class parents but became one of the fashion world’s ____________ lights. He took his own life in his London apartment, leaving a suicide ____________ . People close to him believe he never recovered from the death of his mother in ____________ February. McQueen graduated with a Master’s degree in fashion at London's most ____________ fashion school, Central Saint Martins College of Art and Design. He soon made a ____________ for himself worldwide and very quickly became the chief designer at Givenchy. He won the British Designer of the Year award four times. He will be ____________ for his unconventional designs and for his fashion shows being ____________ experiences.

 

name

leading

remembered

working

note

prestigious

unforgettable

early

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The luxury goods maker PPR has announced it __________________ Alexander McQueen fashion label. It was uncertain what would happen to the brand __________________ designer Alexander McQueen on February 11th. PPR is the world’s third largest manufacturer of luxurious goods. It’s chairman Francois Henri Pinault said: “The trademark Alexander McQueen will live on. This would __________________ that we could offer to him.” The British __________________ Gucci fashion group. It has 11 boutiques and employs 180 people worldwide. __________________ London, New York and Milan. Many celebrities love Alexander McQueen’s designs, including Nicole Kidman, Penélope Cruz and Rihanna. Pop star Lady Gaga __________________ her music videos.

The British fashion designer was born Lee Alexander McQueen in East London in 1969. He was the __________________ parents but became one of the fashion world’s leading lights. He __________________ in his London apartment, __________________. People close to him believe he never recovered from the death of his mother in early February. McQueen graduated with a Master’s degree in fashion at London's __________________ fashion school, Central Saint Martins College of Art and Design. He soon __________________ himself worldwide and very quickly became the chief designer at Givenchy. He won the British Designer of the Year award four times. He __________________ for his unconventional designs and for his fashion shows being unforgettable experiences.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘fashion’ and ‘designer’.

fashion

designer

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • announced
  • uncertain
  • third
  • tribute
  • employs
  • creations
  • born
  • class
  • note
  • early
  • chief
  • four

STUDENT FASHION SURVEY

Write five GOOD questions about fashion in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FASHION DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word ‘fashion’?

c)

Are you fashionable? Why do you think so?

d)

Who’s your favourite fashion designer and why?

e)

What is the use of fashion?

f)

What kind of people make good fashion designers?

g)

What do you think of the fashion world (designers, models, catwalks…)?

h)

What do you know about Alexander McQueen?

i)

What pressures are fashion designers under?

j)

Are the fashions in your country the best in the world?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

How has your sense of fashion changed over the years?

c)

What fashions would you love to wear but can’t?

d)

Do you think fashion is too expensive these days?

e)

What do you think of the fashion you see at fashion shows?

f)

Does fashion make poorer people look poorer?

g)

What does your fashion say about you?

h)

Would you like to wear only designer clothes like the movie stars do?

i)

What do you think of the use of fur in fashion?

j)

What questions would you like to ask a leading fashion designer?

LANGUAGE – MULTIPLE CHOICE

The luxury goods maker PPR has announced it will continue with the Alexander McQueen fashion label. It was (1) ____ what would happen to the brand after the death (2) ____ its designer Alexander McQueen on February 11th. PPR is the world’s third largest manufacturer of luxurious goods. It’s chairman Francois Henri Pinault said: “The trademark Alexander McQueen will live (3) ____. This would be the best (4) ____ that we could offer to him.” The British label is part of the Gucci fashion group. It has 11 boutiques and (5) ____ 180 people worldwide. The top stores are in London, New York and Milan. Many celebrities love Alexander McQueen’s designs, including Nicole Kidman, Penélope Cruz and Rihanna. Pop star Lady Gaga often wears his (6) ____ in her music videos.

The British fashion designer was born Lee Alexander McQueen in East London in 1969. He was the son of working (7) ____ parents but became one of the fashion world’s leading lights. He (8) ____ his own life in his London apartment, leaving a suicide (9) ____. People close to him believe he never recovered from the death of his mother in early February. McQueen graduated with a Master’s degree in fashion at London's most (10) ____ fashion school, Central Saint Martins College of Art and Design. He soon made a (11) ____ for himself worldwide and very quickly became the chief designer at Givenchy. He won the British Designer of the Year award four times. He will be (12) ____ for his unconventional designs and for his fashion shows being unforgettable experiences.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

certainly

(b)

certainty

(c)

certainties

(d)

uncertain

2.

(a)

for

(b)

of

(c)

to

(d)

on

3.

(a)

up

(b)

on

(c)

in

(d)

down

4.

(a)

tributary

(b)

tribe

(c)

tribute

(d)

tribal

5.

(a)

employment

(b)

employees

(c)

employs

(d)

employers

6.

(a)

created

(b)

creations

(c)

creating

(d)

creativity

7.

(a)

classed

(b)

classes

(c)

classified

(d)

class

8.

(a)

took

(b)

gave

(c)

did

(d)

had

9.

(a)

memo

(b)

note

(c)

paper

(d)

scribbling

10.

(a)

prestige

(b)

vestige

(c)

vestiges

(d)

prestigious

11.

(a)

meal

(b)

bed

(c)

name

(d)

record

12.

(a)

remembered

(b)

remember

(c)

memories

(d)

memorized

WRITING

Write about fashion for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Alexander McQueen. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FASHION: Make a poster about fashion. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. LUXURY: Write a magazine article about luxury goods. Include imaginary interviews with someone who loves them and someone who hates them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to a leading fashion designer. Ask him/her three questions about fashion. Give him/her three of your opinions on today’s fashion. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

F

c.

T

d.

F

e.

F

f.

T

g.

F

h.

T

SYNONYM MATCH:

1.

announced

a.

made public

2

uncertain

b.

unclear

3.

live on

c.

continue

4.

tribute

d.

praise

5.

creations

e.

works of art

6.

working class

f.

poorer

7.

leading

g.

top

8.

recovered

h.

got over

9.

prestigious

i.

reputable

10.

unconventional

j.

out of the ordinary

PHRASE MATCH:

1.

the Alexander McQueen fashion

a.

label

2

It was uncertain what would

b.

happen to the brand

3.

The trademark Alexander McQueen will

c.

live on

4.

the best tribute that we could

d.

offer to him

5.

Lady Gaga often wears

e.

his creations

6.

He was the son of working

f.

class parents

7.

He took

g.

his own life

8.

one of the fashion world’s

h.

leading lights

9.

London's most prestigious

i.

fashion school

10.

remembered for his

j.

unconventional designs

GAP FILL:

Alexander McQueen fashion label to live on

The luxury goods maker PPR has announced it will continue with the Alexander McQueen fashion label. It was uncertain what would happen to the brand after the death of its designer Alexander McQueen on February 11th. PPR is the world’s third largest manufacturer of luxurious goods. It’s chairman Francois Henri Pinault said: “The trademark Alexander McQueen will live on. This would be the best tribute that we could offer to him.” The British label is part of the Gucci fashion group. It has 11 boutiques and employs 180 people worldwide. The top stores are in London, New York and Milan. Many celebrities love Alexander McQueen’s designs, including Nicole Kidman, Penélope Cruz and Rihanna. Pop star Lady Gaga often wears his creations in her music videos.

The British fashion designer was born Lee Alexander McQueen in East London in 1969. He was the son of working class parents but became one of the fashion world’s leading lights. He took his own life in his London apartment, leaving a suicide note. People close to him believe he never recovered from the death of his mother in early February. McQueen graduated with a Master’s degree in fashion at London's most prestigious fashion school, Central Saint Martins College of Art and Design. He soon made a name for himself worldwide and very quickly became the chief designer at Givenchy. He won the British Designer of the Year award four times. He will be remembered for his unconventional designs and for his fashion shows being unforgettable experiences.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - b

4 - c

5 - c

6 - b

7 - d

8 - a

9 - b

10 - d

11 - c

12 - a

 

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2010 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy