The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Bread that stays fresh for 60 days (3rd December, 2012)

American scientists say they can make bread last for up to two months. They have found a way to stop mould or fungus growing on bread and other food. The researchers are from a biotechnology company called MicroZap. The company's name gives a clue to how their technology works. They use high-powered microwaves to zap the food and kill anything that could grow fungus. They started their project to find an answer to the superbugs that are found in many U.S. hospitals. However, they soon discovered that their technique could sterilise food. The scientists say they only need to microwave the bread for about ten seconds and then it is OK to eat 60 days later. They also say the taste of the bread stays the same.


 

The scientists believe their discovery could stop people throwing away so much food. Studies show that Americans put around 40 per cent of the food they buy into the trash. Having food that lasts longer would save people money and help the Earth. Another benefit of MicroZap's technology is in stopping disease. Illness from food has a huge impact on society. There are 76 million cases of food poisoning in America every year, with 5,000 deaths. It costs the economy about $6 billion annually. The company hopes to use its technology soon in making safe, ready-made meals for war zones and areas hit by disasters. MicroZapping could become the best thing since sliced bread.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20540758
http://www.microzap.net/
http://www.guardian.co.uk/science/2012/nov/30/microwave-zaps-food-bugs-shelf-life


 
 

WARM-UPS


 

1. BREAD: Walk around the class and talk to other students about bread. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

scientists / fungus / biotechnology / microwaves / superbugs / sterilize food / taste / discovery / throwing away food / food poisoning / ready-made meals / sliced bread

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LONG LASTING: Your company makes these things. Complete the table with your partner(s). Change partners and share what you wrote. Change and share again.

Long-lasting…

Its name

What it does

How it will change the world

toothpaste

 

 

 

tissues

 

 

 

bananas

 

 

 

printer ink

 

 

 

baby diapers

 

 

 

beef

 

 

 

4. NO WASTE: Students A strongly believe we will not waste food in the future; Students B strongly believe we will waste even more food than we waste today.  Change partners again and talk about your conversations.

5. WORLD BREAD: Which are your favourites? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often.

  • croissant
  • sandwich bread
  • tortilla
  • pizza bread
  • Indian nan bread
  • toast
  • fried bread
  • pita bread

6. MICROWAVE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'microwave'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Scientists have created a technique to make bread last longer.

T / F

b.

The name of the biotechnology company in the article is MacroZip.

T / F

c.

The researchers used microwaves to treat the bread.

T / F

d.

Scientists say one disadvantage is the bread tastes a little strange.

T / F

e.

The company thinks their discovery could stop people wasting food.

T / F

f.

About 40% of the food bought in the USA goes into the trash.

T / F

g.

Around 7.6 million Americans a year suffer from food poisoning.

T / F

h.

The article says the biotech company could help slice bread better.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

last

a.

clean

2

way

b.

effect

3.

clue

c.

finding

4.

sterilise

d.

survive

5.

stays

e.

trashing

6.

discovery

f.

hint

7.

throwing away

g.

yearly

8.

huge

h.

method

9.

impact

i.

remains

10.

annually

j.

very big

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

they can make bread last

a.

sterilise food

2

a way to stop mould or

b.

and help the Earth

3.

their technique could

c.

stays the same

4.

microwave the bread for

d.

away so much food

5.

the taste of the bread

e.

meals for war zones

6.

stop people throwing

f.

for up to two months

7.

save people money

g.

food poisoning

8.

76 million cases of

h.

fungus growing on bread

9.

ready-made

i.

sliced bread

10.

the best thing since

j.

about ten seconds

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

American scientists say they can make bread (1) ____________ for up to two months. They have found a way to stop mould or fungus (2) ____________ on bread and other food. The researchers are from a biotechnology company called MicroZap. The company's name gives a (3) ____________ to how their technology works. They use high-powered microwaves to          (4) ____________ the food and kill anything that could grow fungus. They started their project to (5) ____________ an answer to the superbugs that are found in many U.S. hospitals. However, they soon (6) ____________ that their technique could sterilise food. The scientists say they only need to microwave the bread for about ten seconds and then it is (7) ____________ to eat 60 days later. They also say the taste of the bread (8) ____________ the same.

 

 

 

discovered
clue
last
stays
find
growing
OK
zap

The scientists believe their discovery could stop people throwing (9) ____________ so much food. Studies show that Americans put around 40 per cent of the food they buy into the               (10) ____________. Having food that lasts (11) ____________ would save people money and help the Earth. Another benefit of MicroZap's technology is in (12) ____________ disease. Illness from food has a (13) ____________ impact on society. There are 76 million cases of food (14) ____________ in America every year, with 5,000 deaths. It costs the economy about $6 billion (15) ____________. The company hopes to use its technology soon in making safe, ready-made meals for war zones and areas hit by disasters. MicroZapping could become the best thing since (16) ____________ bread.

 

 

huge
longer
away
sliced
poisoning
trash
stopping
annually

LISTENING – Guess the answers. Listen to check

1)

American scientists say they can make bread ______ months.

 

a.  last for two up to
b.  last for up two
c.  last to up for two
d.  last for up to two

2)

The company's name ______ how their technology works.

 

a.  give a clue to
b.  gives a clue to
c.  gives a crew too
d.  give Zack U2

3)

… find an answer to the ______ that are found in many U.S. hospitals

 

a.  soup of bugs
b.  superb bugs
c.  superbugs
d.  sue per bags

4)

…microwave the bread for about ten seconds ______ eat 60 days later.

 

a.  and than it isn't OK to
b.  and then it is OK to
c.  and then is it ON to
d.  and than it isn't OK to

5)

They also say the ______ stays the same.

 

a.  taste of the bread
b.  tasty of the bread
c.  taste for the bread
d.  taste of a bread

6)

… stop people ______ much food.

 

a.  throwing away so
b.  throwing away such
c.  throwing up so
d.  threw away so

7)

Having food that ______ people money…

 

a.  longer lasts save wood
b.  longer lasts save would
c.  lasts longer would save
d.  lasts longer wood serve

8)

Illness from food ______ impact on society.

 

a.  has a few, gee
b.  has a huge gym
c.  have a huge
d.  has a huge

9)

There are ______ poisoning in America every year…

 

a.  76 million causes of food
b.  76 million cases of food
c.  706 million cases of food
d.  76 billion cases of food

10)

MicroZapping could become the best ______ bread.

 

a.  thing since sliced
b.  things in iced
c.  think since iced
d.  thing since liced

LISTENING – Listen and fill in the gaps

American scientists say they can make bread (1) __________________ months. They have (2) __________________ mould or fungus growing on bread and other food. The researchers are from a biotechnology company called MicroZap. The company's name (3) __________________ their technology works. They use high-powered microwaves to zap the food and (4) __________________ grow fungus. They started their project to find an answer to the superbugs that are found in many U.S. hospitals. However, they (5) __________________ their technique could sterilise food. The scientists say they only need to microwave the bread for about ten seconds and then it is OK to eat 60 days later. They also (6) __________________ bread stays the same.

The scientists believe their discovery could stop (7) __________________ much food. Studies show that Americans put around 40 per cent of the food they (8) __________________. Having food that lasts longer would save people money and help the Earth. Another benefit of MicroZap's technology is in stopping disease. Illness from food (9) __________________ on society. There are (10) __________________ food poisoning in America every year, with 5,000 deaths. It costs the economy about $6 billion annually. The company (11) __________________ technology soon in making safe, ready-made meals for war zones and areas hit by disasters. MicroZapping could become the best (12) _____________________.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who said they could make bread last longer?

2.

What can scientists stop growing on bread?

3.

What kind of company is MicroZap?

4.

What did scientists discover their technique could do to food?

5.

What happens to the taste of the bread?

6.

How much food do Americans waste each year?

7.

What could longer-lasting food help people save?

8.

What kind of impact on society does illness from food have?

9.

How many Americans does food poisoning kill every year?

10.

What could MicroZapping become?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who says they can make bread last longer?

6.

What might the discovery stop people doing?

 

a) bread company bosses
b) American chefs
c) bakers
d) American scientists

 

a) throwing down food
b) throwing up food
c) throwing away food
d) throwing food across the table

2.

What can they stop from growing on bread?

7.

Where does around 40% of food in the US go?

 

a) fungicide
b) fungus
c) fingers
d) fingerprints

 

a) into the trash
b) into food-aid programmes (UK) /
     programs (USA)
c) into people's mouths
d) into restaurant kitchens

3.

What kind of company is MicroZap?

8.

What could longer-lasting food help?

 

a) a biohazard company
b) a biological company
c) a biography company
d) a biotechnology company

 

a) bakeries
b) savers
c) the Earth
d) biotechnologists

4.

Why did the researchers start their project?

9.

How much does food poisoning cost the USA annually?

 

a) to help feed the world
b) to make a super-bread
c) to kill superbugs
d) to get a Nobel Prize

 

a) $6 million
b) $6 billion
c) $16 billion
d) $60 billion

5.

For how long is the bread zapped?

10.

What could MicroZap provide for war zones and disaster areas?

 

a) one second
b) two seconds
c) five seconds
d) ten seconds

 

a) ready-made meals
b) technology
c) bakers
d) sliced bread

ROLE PLAY

Role  A – MicroZap boss

You think MicroZap is totally great - the best thing since sliced bread. Tell the other three reasons why. You don't understand why people say your discover is dangerous. You think it will help save millions of lives and billions of dollars. It is the most important discovery of this century.

Role  B – Boss of bakery

You are worried about MicroZap's technology. You think it is dangerous. Tell the other three reasons why. You think bread is bread – it should only last a few days. Fresh bread tastes best. People can save money by buying less food. They can avoid food poisoning by eating fresher food.

Role  C – Head of World Food Programme

You are very excited about MicroZap's new technology. You hope it will help the U.N. feed millions of hungry people. You don't like the cost – it is very expensive. You want MicroZap to give you the technology for free. The bakery boss is only worried about his/her profits.

Role  D – A consumer

You are tired of companies changing food. You think it will change our bodies and give us new diseases. Food is best fresh. Tell the other 3 reasons why. People will still throw away food even if it lasts 60 days. You are worried bakeries will disappear and bread will be made by biotechnology companies.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'stay' and 'fresh'.

stay

fresh

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • up to
  • clue
  • kill
  • project
  • ten
  • taste
  • believe
  • trash
  • benefit
  • huge
  • 5,000
  • sliced

BREAD SURVEY

Write five GOOD questions about bread in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BREAD DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'bread'?

c)

What do you think about MicroZap's new technology?

d)

Do you think the technology could be dangerous?

e)

Do you have problems with food that doesn't last a long time?

f)

Do you like bread?

g)

How do people make bread in your country?

h)

Would you worry about eating bread that is two months old?

i)

Which is better – bread, pasta or rice?

j)

What do you think of the taste of bread?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

How much food do you throw away and why?

c)

Why do Americans throw 40% of their food away?

d)

How do you think MicroZap's technology could help the world?

e)

Have you ever had food poisoning?

f)

What would you do if bread disappeared from the Earth?

g)

What do you think of the name "MicroZap"?

h)

What does " the best thing since sliced bread" mean?

i)

What do you think is the best thing since sliced bread?

j)

What questions would you like to ask the MicroZap researchers?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

American scientists say they can make bread (1) ____ for up to two months. They have found a way to stop mould or fungus (2) ____ on bread and other food. The researchers are from a biotechnology company called MicroZap. The company's name gives a (3) ____ to how their technology works. They use high-powered microwaves to zap the food and kill anything that could grow fungus. They started their project to (4) ____ an answer to the superbugs that are found in many U.S. hospitals. However, they soon (5) ____ that their technique could sterilise food. The scientists say they only need to microwave the bread for about ten seconds and then it is OK to eat 60 days later. They also say the taste of the bread (6) ____ the same.

The scientists believe their discovery could stop people (7) ____ away so much food. Studies show that Americans put around 40 per cent of the food they buy into the trash. (8) ____ food that lasts longer would save people money and help the Earth. Another (9) ____ of MicroZap's technology is in stopping disease. Illness from food has a huge impact (10) ____ society. There are 76 million cases of food poisoning in America every year, with 5,000 deaths. It costs the economy about $6 billion (11) ____. The company hopes to use its technology soon in making safe, ready-made meals for war zones and areas hit by disasters. MicroZapping could become the best thing since (12) ____ bread.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

lasted

(b)

lasts

(c)

lasting

(d)

last

2.

(a)

planting

(b)

harvesting

(c)

seeding

(d)

growing

3.

(a)

glue

(b)

clue

(c)

hue

(d)

true

4.

(a)

search

(b)

look

(c)

find

(d)

investigate

5.

(a)

discovered

(b)

discovery

(c)

discovers

(d)

discovering

6.

(a)

stays

(b)

keep

(c)

always

(d)

forever

7.

(a)

threw

(b)

throws

(c)

thrown

(d)

throwing

8.

(a)

Having

(b)

Being

(c)

Lasting

(d)

Longing

9.

(a)

cost

(b)

benefit

(c)

saving

(d)

goodness

10.

(a)

at

(b)

of

(c)

on

(d)

as

11.

(a)

years

(b)

annual

(c)

annually

(d)

year

12.

(a)

slice

(b)

sliced

(c)

slices

(d)

slick

SPELLING

Paragraph 1

1.

American insiescstt

2.

The researchers are from a ioboheoclgtny company

3.

They use high-powered eaiwmoscrv

4.

They started their tjrceop

5.

their uecihenqt could sterilise food

6.

the seatt of the bread

Paragraph 2

7.

their esdircvyo could stop people

8.

stopping sdseiae

9.

food pnnsooiig

10.

It costs the economy about $6 billion lnnauyla

11.

eadyr-daem meals for war zones

12.

the best thing since desicl bread

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

disease. Illness from food has a huge impact on society. There are 76 million cases of food

(    )

food. The scientists say they only need to microwave the bread for about ten seconds and then it is

(    )

MicroZap. The company's name gives a clue to how their technology works. They use high-powered microwaves to zap the food and kill anything

(    )

or fungus growing on bread and other food. The researchers are from a biotechnology company called

(    )

poisoning in America every year, with 5,000 deaths. It costs the economy about $6 billion annually. The company hopes

(    )

The scientists believe their discovery could stop people throwing away so much food. Studies show that

(    )

that could grow fungus. They started their project to find an answer to the superbugs that are found

1  )

American scientists say they can make bread last for up to two months. They have found a way to stop mould

  )

longer would save people money and help the Earth. Another benefit of MicroZap's technology is in stopping

(    )

Americans put around 40 per cent of the food they buy into the trash. Having food that lasts

(    )

hit by disasters. MicroZapping could become the best thing since sliced bread.

(    )

in many U.S. hospitals. However, they soon discovered that their technique could sterilise

(    )

to use its technology soon in making safe, ready-made meals for war zones and areas

(    )

OK to eat 60 days later. They also say the taste of the bread stays the same.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

bread     last     for     up     to     two    months    They     can     make.    

2.

how     to     clue     A     works     technology     their.    

3.

Superbugs     hospitals     U.S.     many     in     found     are     that.    

4.

seconds     ten     about     for     bread     the     Microwave.    

5.

of    taste    the    say    also    They    same    the   stays   bread    the.    

6.

food     much     so     away     throwing     people     Stop.    

7.

longer     would     Food     save     that     people     lasts     money.    

8.

impact     food     huge     society     from     a     on     Illness     has.    

9.

the     $     annually     costs     about     billion     It     economy     6.    

10.

since     become     thing     bread     could     best     sliced     It     the.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

American scientists say they can make bread last / past for up to two months. They have found a way to stop mould or fungus growing / grown on bread and other food. The researchers are from a biotechnology company called / name MicroZap. The company's name gives a true / clue to how their technology works / work. They use high-powered microwaves to zap the food and dead / kill anything that could grow fungus. They started their project to find / search an answer to the superbugs that are finding / found in many U.S. hospitals. However, they soon discovery / discovered that their technique could sterilise food. The scientists say they only must / need to microwave the bread for about ten seconds and then it is OK to eat 60 days later. They also say the taste of the bread stays the same.

The scientists believe their discovery could stop people throwing / thrown away so much food. Studies show what / that Americans put around 40 per cent of the food they / we buy into the trash. Having food that lasts long / longer would save people money and help the Earth. Another cost / benefit of MicroZap's technology is in stopping / stops disease. Illness from food has a huge / hugging impact on society. There are 76 million cases / baskets of food poisoning in America every year, with 5,000 deaths. It costs the economy about $6 billion annual / annually. The company hopes to use its technology soon in making safe, ready-made meals for war zones and areas hit by disasters. MicroZapping could become the best thing since slices / sliced bread.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_m_r_c_n sc__nt_sts s_y th_y c_n m_k_ br__d l_st f_r _p t_ tw_ m_nths. Th_y h_v_ f__nd _ w_y t_ st_p m__ld _r f_ng_s gr_w_ng _n br__d _nd _th_r f__d. Th_ r_s__rch_rs _r_ fr_m _ b__t_chn_l_gy c_mp_ny c_ll_d M_cr_Z_p. Th_ c_mp_ny's n_m_ g_v_s _ cl__ t_ h_w th__r t_chn_l_gy w_rks. Th_y _s_ h_gh-p_w_r_d m_cr_w_v_s t_ z_p th_ f__d _nd k_ll _nyth_ng th_t c__ld gr_w f_ng_s. Th_y st_rt_d th__r pr_j_ct t_ f_nd _n _nsw_r t_ th_ s_p_rb_gs th_t _r_ f__nd _n m_ny _.S. h_sp_t_ls. H_w_v_r, th_y s__n d_sc_v_r_d th_t th__r t_chn_q__ c__ld st_r_l_s_ f__d. Th_ sc__nt_sts s_y th_y _nly n__d t_ m_cr_w_v_ th_ br__d f_r _b__t t_n s_c_nds _nd th_n _t _s _K t_ __t 60 d_ys l_t_r. Th_y _ls_ s_y th_ t_st_ _f th_ br__d st_ys th_ s_m_.

Th_ sc__nt_sts b_l__v_ th__r d_sc_v_ry c__ld st_p p__pl_ thr_w_ng _w_y s_ m_ch f__d. St_d__s sh_w th_t _m_r_c_ns p_t _r__nd 40 p_r c_nt _f th_ f__d th_y b_y _nt_ th_ tr_sh. H_v_ng f__d th_t l_sts l_ng_r w__ld s_v_ p__pl_ m_n_y _nd h_lp th_ __rth. _n_th_r b_n_f_t _f M_cr_Z_p's t_chn_l_gy _s _n st_pp_ng d_s__s_. _lln_ss fr_m f__d h_s _ h_g_ _mp_ct _n s_c__ty. Th_r_ _r_ 76 m_ll__n c_s_s _f f__d p__s_n_ng _n _m_r_c_ _v_ry y__r, w_th 5,000 d__ths. _t c_sts th_ _c_n_my _b__t $6 b_ll__n _nn__lly. Th_ c_mp_ny h_p_s t_ _s_ _ts t_chn_l_gy s__n _n m_k_ng s_f_, r__dy-m_d_ m__ls f_r w_r z_n_s _nd _r__s h_t by d_s_st_rs. M_cr_Z_pp_ng c__ld b_c_m_ th_ b_st th_ng s_nc_ sl_c_d br__d.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

american scientists say they can make bread last for up to two months they have found a way to stop mould or fungus growing on bread and other food the researchers are from a biotechnology company called microzap the company's name gives a clue to how their technology works they use high-powered microwaves to zap the food and kill anything that could grow fungus they started their project to find an answer to the superbugs that are found in many us hospitals however they soon discovered that their technique could sterilise food the scientists say they only need to microwave the bread for about ten seconds and then it is ok to eat 60 days later they also say the taste of the bread stays the same

the scientists believe their discovery could stop people throwing away so much food studies show that americans put around 40 per cent of the food they buy into the trash having food that lasts longer would save people money and help the earth another benefit of microzap's technology is in stopping disease illness from food has a huge impact on society there are 76 million cases of food poisoning in america every year with 5000 deaths it costs the economy about $6 billion annually the company hopes to use its technology soon in making safe ready-made meals for war zones and areas hit by disasters microzapping could become the best thing since sliced bread

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Americanscientistssaytheycanmakebreadlastforuptotwomonths.Theyhave
foundawaytostopmouldorfungusgrowingonbreadandotherfood.Theresearchers
arefromabiotechnologycompanycalledMicroZap.Thecompany'snamegivesaclue
tohowtheirtechnologyworks.Theyusehigh-poweredmicrowavestozapthefood
andkillanythingthatcouldgrowfungus.Theystartedtheirprojecttofindananswer
tothesuperbugsthatarefoundinmanyU.S.hospitals.However,theysoondiscovered
thattheirtechniquecouldsterilisefood.Thescientistssaytheyonlyneedtomicrowave
thebreadforabouttensecondsandthenitisOKtoeat60dayslater.Theyalsosaythe
tasteofthebreadstaysthesame.Thescientistsbelievetheirdiscoverycouldstop
peoplethrowingawaysomuchfood.StudiesshowthatAmericansputaround40per
centofthefoodtheybuyintothetrash.Havingfoodthatlastslongerwouldsavepeople
moneyandhelptheEarth.AnotherbenefitofMicroZap'stechnologyisinstopping
disease.Illnessfromfoodhasahugeimpactonsociety.Thereare76millioncasesof
foodpoisoninginAmericaeveryyear,with5,000deaths.Itcoststheeconomy
about$6billionannually.Thecompanyhopestouseitstechnologysooninmaking
safe,ready-mademealsforwarzonesandareashitbydisasters.MicroZapping
couldbecomethebestthingsinceslicedbread.

FREE WRITING

Write about bread for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Scientists should not change the food we eat. It becomes unnatural and dangerous to eat.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the company MicroZap. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BREAD: Make a poster about bread. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. LONG-LIFE FOOD: Write a magazine article about long-life food. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a bread expert. Ask him/her three questions about bread. Give him/her three of you opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

last

a.

survive

2

way

b.

method

3.

clue

c.

hint

4.

sterilise

d.

clean

5.

stays

e.

remains

6.

discovery

f.

finding

7.

throwing away

g.

trashing

8.

huge

h.

very big

9.

impact

i.

effect

10.

annually

j.

yearly

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

American scientists

2.

Fungus or mould (UK) / mold (USA)

3.

A biotechnology company

4.

Sterilize (USA) / Sterilise (UK) it

5.

Nothing. It stays the same

6.

40% of what they buy

7.

Money

8.

A huge one

9.

5,000

10.

The best thing since sliced bread

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

 

Back to the top

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2012 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy