My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI lesson
    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Japan judo coach bullied female stars (1st February, 2013)

A top Japanese judo coach has said he used violence against some of Japan's top judo athletes. The All Japan Judo Federation (AJJF) said it gave head coach Ryuji Sonoda, 39, an official warning for his actions. It also told Mr Sonoda he would not lose his job but that he must change his coaching style. The AJJF boss Koshi Oozawa told reporters: "We received information that Mr Sonoda, the head coach of the female national team, might have been physically bullying athletes." Sonoda told the Kyodo News Agency: "Until now I have been doing things the way I saw fit, but I will mend the things that need fixing." Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions were unforgivable.

 

The issue came up after 15 of Japan's top female judo stars wrote a letter of complaint to the Japanese Olympic Committee (JOC) in December. They described Mr Sonoda's bullying tactics. These included slapping the women across the face, kicking and shoving them, and hitting them with wooden swords. He also warned them that he would remove them from his team if they did not do what he wanted. Many of the athletes were on the Japan team at the London Olympics in 2012. The JOC said it was vital to make sure the women could train without being afraid of their coach. A senior JOC official said: "We need to get a proper grip on the situation and train the trainers thoroughly".

Sources:
http://www.japantimes.co.jp/news/2013/01/30/national/judo-federation-apologizes-for-abuse/#.UQmus-jApnI
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-21257518
http://www.yomiuri.co.jp/dy/national/T130130005039.htm

 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. JUDO: Walk around the class and talk to other students about judo. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

judo / violence / warning / coaching style / national team / bullying / unforgivable / letter of complaint / tactics / slapping / London Olympics / being afraid / thoroughly

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. VIOLENCE: How can we stop it? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Violence…

What happens?

How can we make it go away?

in sport

 

 

at school

 

 

in the office

 

 

in the streets

 

 

in the Army

 

 

husband and wife

 

 

4. BULLYING: Students A strongly believe there will always be bullying; Students B strongly believe it will disappear one day.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. MARTIAL ART: What do you like best? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • judo
  • boxing
  • wrestling
  • karate
  • sumo
  • taekwondo
  • aikido
  • none

6. VIOLENCE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'qqqqqqq'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A judo trainer bullied some of Japan's top actresses and singers.

T / F

b.

The judo trainer did not lose his job for his bullying.

T / F

c.

The trainer said he thought he was training his athletes the right way.

T / F

d.

Japan's Sports Minister said he would forgive the judo coach.

T / F

e.

Over 100 judo stars complained about the coach.

T / F

f.

The coach hit women with metal swords.

T / F

g.

Many of the women represented Japan at the 2012 London Olympics.

T / F

h.

A Japanese Olympic Committee official said trainers needed training.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

coach

a.

caution

2

violence

b.

problem

3.

warning

c.

control

4.

style

d.

brutality

5.

mend

e.

necessary

6.

issue

f.

fix

7.

shoving

g.

trainer

8.

vital

h.

frightened

9.

afraid

i.

method

10.

grip

j.

pushing

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A top Japanese judo coach has said

a.

bullying athletes

2

he would not lose

b.

remove them

3.

physically

c.

of complaint

4.

I will mend the things

d.

were unforgivable

5.

the coach's actions

e.

trainers

6.

wrote a letter

f.

his job

7.

slapping the women

g.

he used violence

8.

He also warned them that he would

h.

being afraid

9.

train without

i.

that need fixing

10.

train the

j.

across the face

GAP FILL

A top Japanese judo coach has said he used violence                (1) ____________ some of Japan's (2) ____________ Judo athletes. The All Japan Judo Federation (AJJF) said it gave head coach Ryuji Sonoda, 39, an official (3) ____________ for his actions. It also told Mr Sonoda he would not lose his job but that he must change his coaching (4) ____________. The AJJF boss Koshi Oozawa told reporters: "We received information that Mr Sonoda, the head coach of the (5) ____________ national team, might have been physically (6) ____________ athletes." Sonoda told the Kyodo News Agency: "Until now I have been doing things the way I saw (7) ____________, but I will mend the things that need fixing." Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions were (8) ____________.

 

 

 

warning
fit
unforgivable
against
top
female
style
bullying

The issue came (9) ____________ after 15 of Japan's top female judo stars wrote a letter of complaint to the Japanese Olympic Committee (JOC) in December. They (10) ____________ Mr Sonoda's bullying tactics. These included slapping the women   (11) ____________ the face, kicking and shoving them, and   (12) ____________ them with wooden swords. He also warned them that he would (13) ____________ them from his team if they did not do what he wanted. Many of the athletes were on the Japan team at the London Olympics in 2012. The JOC said it was (14) ____________ to make sure the women could train without being (15) ____________ of their coach. A senior JOC official said: "We need to get a (16) ____________ grip on the situation and train the trainers thoroughly".

 

 

afraid
described
hitting
proper
up
remove
across
vital

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A top Japanese judo coach has ______

 

a.  said he used violent
b.  said he uses violence
c.  said he used violence
d.  said he used violently

2)

it gave head coach Ryuji Sonoda, 39, an official ______

 

a.  warning from his actions
b.  warning of his actions
c.  warning four his actions
d.  warning for his actions

3)

the head coach of the female national team, might have been ______

 

a.  physically bully in athletes
b.  physically bully inner sleets
c.  physically bullying athletics
d.  physically bullying athletes

4)

I have been doing things ______

 

a.  the way I saw fit
b.  the way I see fit
c.  the way eyesore fit
d.  the weigh I saw fit

5)

Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions ______

 

a.  was unforgivable
b.  were an forgive a bubble
c.  were unforgiving
d.  were unforgivable

6)

15 of Japan's top female judo stars wrote ______

 

a.  a letter of complaint
b.  a letter of complaints
c.  a letter of compliments
d.  a letter of complainants

7)

They described Mr Sonoda's ______

 

a.  bully in tact ticks
b.  bullying tactics
c.  bullying tactic
d.  bully in tactical

8)

kicking and shoving them, and hitting them ______

 

a.  with wooden swords
b.  with wood and swords
c.  with wooden sword
d.  with wooden saws

9)

it was vital to make sure the women could train without being ______

 

a.  afraid of their coach
b.  afraid for their coach
c.  afraid of the coach
d.  afraid of their coaching

10)

We need to get a proper grip on the situation and train ______

 

a.  the trainers through a lee
b.  the trainers thorough lie
c.  the trainers thoroughly
d.  the trainers thoughtfully

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A top Japanese judo coach (1) ____________________ violence against some of Japan's top Judo athletes. The All Japan Judo Federation (AJJF) said it gave head coach Ryuji Sonoda, 39, (2) ____________________ for his actions. It also told Mr Sonoda he would not lose his job but that he must change (3) ____________________. The AJJF boss Koshi Oozawa told reporters: "We received information that Mr Sonoda, the head coach of the female national team, might have been (4) ____________________ athletes." Sonoda told the Kyodo News Agency: "Until now I have been doing things (5) ____________________, but I will mend the things that need fixing." Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions (6) ____________________.

The issue (7) ____________________ of Japan's top female judo stars wrote a letter of complaint to the Japanese Olympic Committee (JOC) in December. They described Mr Sonoda's (8) ____________________. These included slapping the women across the face, (9) ____________________ them, and hitting them with wooden swords. He also warned them that he would (10) ____________________ his team if they did not do what he wanted. Many of the athletes were on the Japan team at the London Olympics in 2012. The JOC said it was (11) ____________________ the women could train without being afraid of their coach. A senior JOC official said: "We need to (12) ____________________ on the situation and train the trainers thoroughly".

 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did a top Japanese judo coach use against athletes?

2.

What did the AJJF do to Mr Sonoda?

3.

What must Mr Sonoda do to keep his job?

4.

What will Mr Sonoda mend?

5.

Who said the coach's actions were unforgivable?

6.

How many athletes wrote a letter?

7.

What kind of letter was it?

8.

What did Mr Sonoda hit the women with?

9.

Where did many of the athletes go in 2012?

10.

Who does the JOC want to train thoroughly?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did a judo coach use against female athletes?

6.

How many judo stars wrote a letter?

 

a) violence
b) mind games
c) teasing
d) humiliation

 

a) 50
b) 14
c) 51
d) 15

2.

How old is the coach?

7.

Who did they write the letter to?

 

a) 37
b) 38
c) 39
d) 40

 

a) the coach
b) the JOC
c) Japan's Sports Minister
d) the AJJF

3.

What must the coach change?

8.

What did the coach slap?

 

a) his hairstyle
b) his coaching style
c) his fashion style
d) his fighting style

 

a) his own face
b) his thigh
c) himself
d) the judo stars' faces

4.

Who is Koshi Oozawa?

9.

Where did many of the judo stars go in 2012?

 

a) a bully
b) a coach
c) a judo star
d) a judo boss

 

a) Tokyo
b) New York
c) London
d) Paris

5.

What did Japan's Sports Minister say about the coach's actions?

10.

How do the trainers need training?

 

a) they were unforgivable
b) they were forgivable
c) they were forgiven
d) they were unforgiving

 

a) thoughtfully
b) thoroughly
c) training
d) trained

ROLE PLAY

Role  A – The judo coach

You do not think you did anything wrong. Tell the others three reasons why. Japan has been #1 in the judo world because the training is tough. Japan is no longer #1 because training is getting softer. You think athletes need to be tough. Judo is a contact sport, so physical contact in training is OK.

Role  B – A judo star

You think the coach should be fired. Tell the others three reasons why. You love judo but he made life hell for you. Japan will be #1 in judo with better training. The old Samurai ways are not working any more. A coach needs to be gentle and supportive.

Role  C – A bullying expert

You think the judo coach is a bully. Tell the others three reasons why. Tell him/her he should see an expert to help with the bullying problem. You think (s)he should quit being a judo coach before (s)he hurts other people. Tell him hitting people is wrong in any situation.

Role  D – Lawyer

You think the coach should go to prison. Tell the others three reasons why. Tell the judo star you can get a lot of money from the Japan Judo Association if she calls the police on the coach. Tell the star if the coach goes to prison, other coaches will be more gentle and judo will be better.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'head' and 'coach'.

head

coach

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • against
  • lose
  • national
  • fit
  • mend
  • unforgivable
  • 15
  • tactics
  • face
  • team
  • sure
  • trainers

JUDO SURVEY

Write five GOOD questions about judo in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

JUDO DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'judo'?

c)

What do you think of the coach bullying his athletes?

d)

Do you think the coach should lose his job?

e)

What do you know about judo?

f)

Do you think the women should call the police?

g)

What do you think the coach needs to fix?

h)

Do you think judo coaches need to be tough?

i)

What do you think of Hakubun Shimomura's comment?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Have you ever written a letter of complaint?

c)

Have you ever been bullied?

d)

How can we stop bullies hurting other people?

e)

What do you think the judo stars want to do to the coach?

f)

Do you think the coach's actions affected the team at the Olympics?

g)

What is your favourite martial art?

h)

Why do people do judo?

i)

What questions would you like to ask Mr Sonoda?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A top Japanese judo coach has said he used violence (1) ____ some of Japan's top Judo athletes. The All Japan Judo Federation (AJJF) said it gave head coach Ryuji Sonoda, 39, an (2) ____ warning for his actions. It also told Mr Sonoda he would not (3) ____ his job but that he must change his (4) ____ style. The AJJF boss Koshi Oozawa told reporters: "We received information that Mr Sonoda, the head coach of the female national team, might have been (5) ____ bullying athletes." Sonoda told the Kyodo News Agency: "Until now I have been doing things the way I saw fit, but I will mend the things that need (6) ____." Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions were unforgivable.

The issue came (7) ____ after 15 of Japan's top female judo stars wrote a letter of complaint to the Japanese Olympic Committee (JOC) in December. They (8) ____ Mr Sonoda's bullying tactics. These included slapping the women (9) ____ the face, kicking and shoving them, and hitting them with wooden swords. He also warned them that he would (10) ____ them from his team if they did not do what he wanted. Many of the athletes were on the Japan team at the London Olympics in 2012. The JOC said it was (11) ____ to make sure the women could train without being afraid of their coach. A senior JOC official said: "We need to get a proper grip on the situation and (12) ____ the trainers thoroughly".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

for

(b)

against

(c)

from

(d)

at

2.

(a)

honest

(b)

official

(c)

unarmed

(d)

awful

3.

(a)

misplace

(b)

forget

(c)

drop

(d)

lose

4.

(a)

coach

(b)

coaching

(c)

couching

(d)

couch

5.

(a)

physics

(b)

physically

(c)

physician

(d)

psychic

6.

(a)

mixing

(b)

nixing

(c)

fixing

(d)

sixing

7.

(a)

down

(b)

over

(c)

up

(d)

along

8.

(a)

announced

(b)

predicted

(c)

described

(d)

said

9.

(a)

at

(b)

through

(c)

over

(d)

across

10.

(a)

frame

(b)

slap

(c)

bully

(d)

remove

11.

(a)

vital

(b)

ritual

(c)

total

(d)

petal

12.

(a)

training

(b)

trains

(c)

train

(d)

trained

SPELLING

Paragraph 1

1.

he used invcleeo

2.

top judo hsattlee

3.

an ofcfaiil warning

4.

the aeeflm national team

5.

hlcylasipy bullying

6.

the coach's actions were ngfioaruevbl

Paragraph 2

7.

The ueiss came up

8.

a letter of loapitncm

9.

kicking and snovhig them

10.

wooden dwssro

11.

We need to get a reropp grip

12.

train the trainers urylthohog

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

now I have been doing things the way I saw fit, but I will mend the things that need fixing." Japan's Sports

(    )

style. The AJJF boss Koshi Oozawa told reporters: "We received information that Mr Sonoda, the head coach of the female

(    )

wanted. Many of the athletes were on the Japan team at the London Olympics in 2012. The JOC said it was

(    )

official said: "We need to get a proper grip on the situation and train the trainers thoroughly".

(    )

The issue came up after 15 of Japan's top female judo stars wrote a letter of

(    )

actions. It also told Mr Sonoda he would not lose his job but that he must change his coaching

(    )

tactics. These included slapping the women across the face, kicking and shoving them, and hitting them with wooden

1  )   

A top Japanese judo coach has said he used violence against some of Japan's top judo athletes. The All Japan

(    )

Judo Federation (AJJF) said it gave head coach Ryuji Sonoda, 39, an official warning for his

(    )

national team, might have been physically bullying athletes." Sonoda told the Kyodo News Agency: "Until

(    )

complaint to the Japanese Olympic Committee (JOC) in December. They described Mr Sonoda's bullying

(    )

vital to make sure the women could train without being afraid of their coach. A senior JOC

(    )

swords. He also warned them that he would remove them from his team if they did not do what he

(    )

Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions were unforgivable.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

top   He   against   Japan's   athletes   violence   of   judo  used   some.

2.

his     lose     not     would    he    Sonoda    Mr    told    also    It     job.    

3.

of     the     The     female     head     national     coach     team.    

4.

saw     fit     I     have     been     doing     things     the     way     I.    

5.

actions     coach's     the     said     Shimomura     unforgivable     were.    

6.

letter   of    complaint    Japan's   top   female   judo   stars   wrote    a.

7.

women     These     across     included     the     slapping     face     the.    

8.

team     of     were     Japan     Many     athletes     the     the     on.    

9.

of     afraid     being     without     Train     coach     their.    

10.

proper     grip     on     the     situation    .    We     need    to    get     a

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A top Japanese judo coach has said he used violent / violence against some of Japan's top / topping Judo athletes. The All Japan Judo Federation (AJJF) said it gave head / headless coach Ryuji Sonoda, 39, an official / office warning for his actions. It also told Mr Sonoda he would not lose his job but that he must change his coaching / coach style. The AJJF boss Koshi Oozawa told reporters: "We received / receiving information that Mr Sonoda, the head coach of the female nationality / national team, might have been physically bullying athletes." Sonoda told the Kyodo News Agency: "Until now / not I have been doing things the way I saw fit, but I will mend the things that need faxing / fixing." Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura said the coach's actions were unforgivable / unforgiving.

The issue came down / up after 15 of Japan's top female judo stars wrote a letter of complaining / complaint to the Japanese Olympic Committee (JOC) in December. They described Mr Sonoda's bullying tactics / tactical. These included slapped / slapping the women across the face, kicking and shaving / shoving them, and hitting them with wooden swords. He also warned them that he would remove / removal them from his team if they did not do what he wanted. Many of the athletes / athletics were on the Japan team at the London Olympics in 2012. The JOC said it was vital / virtual to make sure the women could train without being fear / afraid of their coach. A senior JOC official said: "We need to get a proper grip / drip on the situation and train the trainers thoroughly".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ t_p J_p_n_s_ j_d_ c__ch h_s s__d h_ _s_d v__l_nc_ _g__nst s_m_ _f J_p_n's t_p J_d_ _thl_t_s. Th_ _ll J_p_n J_d_ F_d_r_t__n (_JJF) s__d _t g_v_ h__d c__ch Ry_j_ S_n_d_, 39, _n _ff_c__l w_rn_ng f_r h_s _ct__ns. _t _ls_ t_ld Mr S_n_d_ h_ w__ld n_t l_s_ h_s j_b b_t th_t h_ m_st ch_ng_ h_s c__ch_ng styl_. Th_ _JJF b_ss K_sh_ __z_w_ t_ld r_p_rt_rs: "W_ r_c__v_d _nf_rm_t__n th_t Mr S_n_d_, th_ h__d c__ch _f th_ f_m_l_ n_t__n_l t__m, m_ght h_v_ b__n phys_c_lly b_lly_ng _thl_t_s." S_n_d_ t_ld th_ Ky_d_ N_ws _g_ncy: "_nt_l n_w _ h_v_ b__n d__ng th_ngs th_ w_y _ s_w f_t, b_t _ w_ll m_nd th_ th_ngs th_t n__d f_x_ng." J_p_n's Sp_rts M_n_st_r H_k_b_n Sh_m_m_r_ s__d th_ c__ch's _ct__ns w_r_ _nf_rg_v_bl_.

Th_ _ss__ c_m_ _p _ft_r 15 _f J_p_n's t_p f_m_l_ j_d_ st_rs wr_t_ _ l_tt_r _f c_mpl__nt t_ th_ J_p_n_s_ _lymp_c C_mm_tt__ (J_C) _n D_c_mb_r. Th_y d_scr_b_d Mr S_n_d_'s b_lly_ng t_ct_cs. Th_s_ _ncl_d_d sl_pp_ng th_ w_m_n _cr_ss th_ f_c_, k_ck_ng _nd sh_v_ng th_m, _nd h_tt_ng th_m w_th w__d_n sw_rds. H_ _ls_ w_rn_d th_m th_t h_ w__ld r_m_v_ th_m fr_m h_s t__m _f th_y d_d n_t d_ wh_t h_ w_nt_d. M_ny _f th_ _thl_t_s w_r_ _n th_ J_p_n t__m _t th_ L_nd_n _lymp_cs _n 2012. Th_ J_C s__d _t w_s v_t_l t_ m_k_ s_r_ th_ w_m_n c__ld tr__n w_th__t b__ng _fr__d _f th__r c__ch. _ s_n__r J_C _ff_c__l s__d: "W_ n__d t_ g_t _ pr_p_r gr_p _n th_ s_t__t__n _nd tr__n th_ tr__n_rs th_r__ghly".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

A top japanese judo coach has said he used violence against some of japan's top judo athletes The all japan judo federation (ajjf) said it gave head coach ryuji sonoda 39 an official warning for his actions It also told mr sonoda he would not lose his job but that he must change his coaching style The ajjf boss koshi oozawa told reporters "we received information that mr sonoda the head coach of the female national team might have been physically bullying athletes" sonoda told the kyodo news agency "until now i have been doing things the way i saw fit but i will mend the things that need fixing" japan's sports minister hakubun shimomura said the coach's actions were unforgivable

The issue came up after 15 of japan's top female judo stars wrote a letter of complaint to the japanese olympic committee (joc) in december They described mr sonoda's bullying tactics These included slapping the women across the face kicking and shoving them and hitting them with wooden swords He also warned them that he would remove them from his team if they did not do what he wanted Many of the athletes were on the japan team at the london olympics in 2012 The joc said it was vital to make sure the women could train without being afraid of their coach A senior joc official said "we need to get a proper grip on the situation and train the trainers thoroughly"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AtopJapanesejudocoachhassaidheusedviolenceagainstsomeofJapan'stop
Judoathletes.TheAllJapanJudoFederation(AJJF)saiditgaveheadcoachRyuji
Sonoda,39,anofficialwarningforhisactions.ItalsotoldMrSonodahewouldnot
losehisjobbutthathemustchangehiscoachingstyle.TheAJJFbossKoshiOozawa
toldreporters:"WereceivedinformationthatMrSonoda,theheadcoachofthefemale
nationalteam,mighthavebeenphysicallybullyingathletes."SonodatoldtheKyodo
NewsAgency:"UntilnowIhavebeendoingthingsthewayIsawfit,butIwillmendthe
thingsthatneedfixing."Japan'sSportsMinisterHakubunShimomurasaidthecoach's
actionswereunforgivable.Theissuecameupafter15ofJapan'stopfemalejudostars
wrotealetterofcomplainttotheJapaneseOlympicCommittee(JOC)inDecember.They
describedMrSonoda'sbullyingtactics.Theseincludedslappingthewomenacross
theface,kickingandshovingthem,andhittingthemwithwoodenswords.Healso
warnedthemthathewouldremovethemfromhisteamiftheydidnotdowhathe
wanted.ManyoftheathleteswereontheJapanteamattheLondonOlympicsin
2012.TheJOCsaiditwasvitaltomakesurethewomencouldtrainwithoutbeing
afraidoftheircoach.AseniorJOCofficialsaid:"Weneedtogetapropergriponthe
situationandtrainthetrainersthoroughly".

FREE WRITING

Write about judo for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Any sports coach who uses violence to train athletes should be fired.   Discuss

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about bullying in sport. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. JUDO: Make a poster about judo. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. BULLIED: Write a magazine article about this story. Include imaginary interviews with the coach and a judo star who was bullied.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the head of Japan's judo. Ask him/her three questions about judo. Give him/her three of your questions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

coach

a.

trainer

2

violence

b.

brutality

3.

warning

c.

caution

4.

style

d.

method

5.

mend

e.

fix

6.

issue

f.

problem

7.

shoving

g.

pushing

8.

vital

h.

necessary

9.

afraid

i.

frightened

10.

grip

j.

control

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Violence

2.

They gave him a warning

3.

Change his coaching style

4.

The things that need fixing

5.

Japan's Sports Minister Hakubun Shimomura

6.

15

7.

A letter of complaint

8.

Wooden swords

9.

To the London Olympics

10.

The trainers

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

b

4.

d

5.

a

6.

d

7.

b

8.

d

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Privacy Policy | Current Events | Links | About