My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Cash rewards help people lose weight (11th March, 2013)

Nutritionists and dieting experts have long sought the answer to how to encourage people to lose weight. It seems overweight people are more interested in the size of their wallets than their waistlines. Researchers in the USA may have found one answer – cash rewards and penalties. A year-long study of 100 weight watchers by the Mayo Clinic in Minnesota found a system of financial incentives and fines had a significant impact on people's success in shedding kilos. The weight-conscious dieters received $20 a month if they met their weight loss goals and had to pay a penalty if they didn't. Those motivated by financial gain lost an average of 4.1kg, compared to just 1kg for those without the cash bonus.


 

The study followed 100 obese adults aged between 18 to 63, who were weighed every month for a year. They were put into four groups, some with a monetary focus, others with an emphasis on education and behaviour change. The $20 a month was enough for the financially-motivated dieters to out-diet the other groups. Mayo Clinic's Dr Donald Hensrud said: "Just wanting to lose weight isn't enough. Financial incentives can be powerful." Head researcher Dr Steven Driver found the fear of losing money was stronger than the thought of receiving a bonus. He said: "Fear of losing money tends to motivate people about two and a half times more than the prospect of gaining the same amount of money."

Sources:
http://www.businessweek.com/news/2013-03-07/cash-incentives-help-people-lose-weight-researchers-find
http://consumer.healthday.com/Article.asp?AID=674193


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. DIETING: Walk around the class and talk to other students about dieting. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

nutritionists / dieting / encourage people / incentives / impact / motivated / cash bonus / obese / emphasis / education / behaviour change / powerful / fear / losing money

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. INCENTIVES: How can we incentivize people to do these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Things

Monetary incentives

Non-monetary incentives

Diet

 

 

Study English

 

 

Be better parents

 

 

Help others

 

 

Stop smoking

 

 

Read

 

 

4. CASH BONUSES: Students A strongly believe cash bonuses are the best way to get people to lose weight; Students B strongly believe other methods are better.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. $?: How much would you need a month to do these things? Change partners often and share what you decided.

  • stick to a diet
  • give up chocolate
  • read 10 books
  • study English 5 hours a day
  • be nice to people you dislike
  • pick up all the litter you see
  • stop a bad habit
  • self-improvement

6. DIET: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'diet'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Food experts have found the answer to obesity.

T / F

b.

A study looked at the weight of 100 people over a year-long period.

T / F

c.

People had to pay $20 a month if they failed to meet weight-loss goals.

T / F

d.

Cash bonuses helped overweight people lose 4 times more weight.

T / F

e.

The weight watchers had their weight checked 52 times over the year.

T / F

f.

People who lost the most weight received up to $200 a month.

T / F

g.

A doctor said there wasn't enough motivation in only losing weight.

T / F

h.

Another doctor said the idea of losing money motivated participants.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

experts

a.

put on

2.

encourage

b.

overweight

3.

incentives

c.

possibility

4.

shedding

d.

specialists

5.

gain

e.

motivate

6.

obese

f.

slim down

7.

focus

g.

losing

8.

lose weight

h.

reward

9.

bonus

i.

reasons

10.

prospect

j.

emphasis

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

dieting experts have long

a.

an average of 4.1kg

2.

more interested in the size of their wallets

b.

people's success

3.

a system of financial

c.

money was stronger

4.

a significant impact on

d.

adults

5.

Those motivated by financial gain lost

e.

the same amount

6.

obese

f.

than their waistlines

7.

an emphasis

g.

can be powerful

8.

incentives

h.

sought the answer

9.

the fear of losing

i.

on education

10.

the prospect of gaining

j.

incentives and fines



 

GAP FILL

Nutritionists and dieting experts have long (1) ____________ the answer to how to encourage people to lose weight. It seems overweight people are more interested in the size of their (2) ____________ than their waistlines. Researchers in the USA may have found one answer – cash rewards and (3) ____________. A year-long study of 100 weight watchers by the Mayo Clinic in Minnesota found a system of financial incentives and fines had a (4) ____________ impact on people's success in (5) ____________ kilos. The weight-conscious dieters received $20 a month if they (6) ____________ their weight loss goals and had to pay a penalty if they didn't. Those motivated by financial (7) ____________ lost an average of 4.1kg, compared to just 1kg for those without the cash (8) ____________.

 

 

 

met
sought
significant
gain
wallets
bonus
penalties
shedding

The study followed 100 (9) ____________ adults aged between 18 to 63, who were weighed every month for a year. They were put into four groups, some with a (10) ____________ focus, others with an emphasis on education and behaviour (11) ____________. The $20 a month was enough for the (12) ____________ -motivated dieters to out-diet the other groups. Mayo Clinic's Dr Donald Hensrud said: "Just wanting to lose weight isn't enough. Financial incentives can be (13) ____________." Head researcher Dr Steven Driver found the (14) ____________ of losing money was stronger than the thought of receiving a bonus. He said: "Fear of losing money (15) ____________ to motivate people about two and a half times more than the prospect of (16) ____________ the same amount of money."

 

 

fear
tends
monetary
powerful
change
obese
gaining
financially


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Nutritionists and dieting experts have ______

 

a.  long sought the answer
b.  sought the long answer
c.  long thought the answer
d.  wrong sought the answer

2)

more interested in the size of their wallets ______

 

a.  than their waste lines
b.  than the waistlines
c.  than their waistline
d.  than their waistlines

3)

Researchers in the USA may have found one answer – ______

 

a.  cash rewards and penalties
b.  cash reward and penalty
c.  cash rewarding and penalties
d.  cash reward and penalties

4)

incentives and fines had a significant impact on people's ______

 

a.  success in shredding kilos
b.  success in shading kilos
c.  success in shed in kilos
d.  success in shedding kilos

5)

… compared to just 1kg for those ______

 

a.  without the cashed bonus
b.  without the cash bonus
c.  without the cashless bonus
d.  without the cashing bonus

6)

some with a monetary focus, others ______ education and behaviour change

 

a.  with the emphasis on
b.  with an emphasis on
c.  with all emphasis on
d.  with no emphasis on

7)

The $20 a month was enough for the financially-motivated dieters ______ groups

 

a.  to out-diet another
b.  to out-diet the others
c.  to out-diet all others
d.  to out-diet the other

8)

the fear of losing money was stronger than the thought ______

 

a.  of receiving the bonus
b.  of receiving any bonus
c.  of receiving a bonus
d.  of receiving their bonus

9)

He said: "Fear of losing money tends ______

 

a.  to motivate people
b.  to motivating people
c.  to motivates people
d.  to motivational people

10)

…more than the prospect of gaining the ______

 

a.  some amount of money
b.  sum amount of money
c.  sameish amount of money
d.  same amount of money

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Nutritionists and dieting (1) ________________________ the answer to how to encourage people to lose weight. It seems overweight people are more interested (2) ________________________ than their waistlines. Researchers in the USA may have found one answer – cash rewards and penalties. A year-long study (3) ________________________ the Mayo Clinic in Minnesota found a system (4) ________________________ fines had a significant impact on people's success in shedding kilos. The weight-conscious dieters received $20 a month if (5) ________________________ goals and had to pay a penalty if they didn't. Those motivated by financial  (6) ________________________ 4.1kg, compared to just 1kg for those without the cash bonus.

The study followed 100 obese adults aged between 18 to 63, who were weighed every month for a year. They (7) ________________________, some with a monetary focus, others (8) ________________________ and behaviour change. The $20 a month was enough for the financially-motivated dieters (9) ________________________ groups. Mayo Clinic's Dr Donald Hensrud said: "Just wanting to lose weight isn't enough. Financial    (10) ________________________." Head researcher Dr Steven Driver found the fear of losing money was (11) ________________________ receiving a bonus. He said: "Fear of losing money tends to motivate people about two and a half times more (12) ________________________ the same amount of money."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who, besides dieting experts, have been looking for an answer?

2.

What things did the article say the overweight might be interested in?

3.

How long did the research last?

4.

What financial incentive were people given to lose weight?

5.

How many times more kilos did people lose if they got a bonus?

6.

In what age bracket were the participant in the research?

7.

What was the focus of the groups that would not receive a cash bonus?

8.

What did a doctor say was powerful?

9.

What was stronger than the idea of getting a bonus?

10.

How much more motivational is the fear of losing money?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What have nutritionists been trying to find?

6.

What was the age bracket of people tested?

 

a) people to go on a new diet
b) the perfect diet food
c) how to get people to lose weight
d) dieting experts

 

a) 28-53
b) 18-63
c) 18-53
d) 28-63

2.

What are overweight people less interested in?

7.

Into how many groups were the research participants placed?

 

a) their waistlines
b) their walking style
c) their wallets
d) their wages

 

a) two
b) five
c) three
d) four

3.

What kind of effect did cash have on people losing weight?

8.

What did a doctor say could be powerful?

 

a) a temporary one
b) a surprising one
c) a slight one
d) a significant one

 

a) nutrition
b) financial incentives
c) cash penalties
d) losing weight

4.

What did dieters need to do to get $20?

9.

What did another doctor say was greater than getting a bonus?

 

a) lose 20kg
b) achieve their dieting goals
c) collect coupons for health foods
d) turn up for monthly meetings

 

a) the fear of losing money
b) the fear of becoming fatter
c) the fear of being beaten by others
d) the fear of not losing weight

5.

How much weight did people without the cash bonus lose on average?

10.

How much more motivational was the fear of losing money?

 

a) 14kg
b) 1.4kg
c) 1kg
d) 4.1kg

 

a) the same
b) 4.1
c) 1,4
d) 2 1/2

ROLE PLAY

Role  A – Diet expert A

You think the best way to lose weight is to be totally vegetarian. No eggs, fish or dairy products. Tell the others three reasons why. Whatever they say, tell them they are wrong (and tell them why they are wrong).

Role  B – Diet expert B

You think the best way to lose weight is to exercise for 2 hours every day. Tell the others three reasons why. You think 2 hours of exercise means they can eat anything they want. Whatever the others say, tell them they are wrong (and tell them why they are wrong).

Role  C – Diet expert C

You think the best way to lose weight is to fast every other day and drink only water on the fasting days. Tell the others three reasons why. Whatever the others say, tell them they are wrong (and tell them why they are wrong).

Role  D – Diet expert D

You think the best way to lose weight is to have surgery to make your stomach smaller. Tell the others three reasons why. Whatever the others say, tell them they are wrong (and tell them why they are wrong).

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'lose' and 'weight'.

lose

weight

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • answer
  • size
  • watchers
  • impact
  • goals
  • average
  • aged
  • focus
  • change
  • powerful
  • stronger
  • prospect

DIETING SURVEY

Write five GOOD questions about dieting in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DIETING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'diet'?

c)

What do you think is the best way to lose weight?

d)

What do you think of the idea of getting cash to lose weight?

e)

Are you more interested in the size of your wallet or waistline?

f)

How happy are you with your weight, shape, size, etc.?

g)

Should governments pay people to diet to save healthcare costs?

h)

What's the difference between a diet, diet and to diet?

i)

How healthy is the food you eat?

j)

What should schools teach kids about healthy diets and weight?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you worry about your weight?

c)

Are there any dangers in dieting?

d)

Are dietary habits changing in your country?

e)

Why can't people stick to diets?

f)

Is it possible to lose weight without exercising, and still enjoy food?

g)

What do you think of all the fad diets that come out?

h)

Which is stronger – the fear of losing money or the thought of a bonus?

i)

What questions would you like to ask a dieting expert?

j)

What do you think the answers to those questions might be?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Nutritionists and dieting experts have long (1) ____ the answer to how to encourage people to lose weight. It seems overweight people are more interested in the size of their wallets than their waistlines. Researchers in the USA may have found one answer – cash (2) ____ and penalties. A year-long study of 100 weight (3) ____ by the Mayo Clinic in Minnesota found a system of financial incentives and fines had a significant impact (4) ____ people's success in shedding kilos. The weight-conscious dieters received $20 a month if they (5) ____ their weight loss goals and had to pay a penalty if they didn't. Those motivated by financial gain lost an average of 4.1kg, compared to just 1kg for those without the (6) ____ bonus.

The study followed 100 obese adults (7) ____ between 18 to 63, who were weighed every month for a year. They were put into four groups, some with a (8) ____ focus, others with an emphasis (9) ____ education and behaviour change. The $20 a month was enough for the financially-motivated dieters to out-diet the other groups. Mayo Clinic's Dr Donald Hensrud said: "(10) ____ wanting to lose weight isn't enough. Financial incentives can be powerful." Head researcher Dr Steven Driver found the fear of losing money was stronger than the thought of receiving a bonus. He said: "Fear of losing money (11) ____ to motivate people about two and a half times more than the (12) ____ of gaining the same amount of money."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

thought

(b)

fought

(c)

sought

(d)

ought

2.

(a)

rewards

(b)

regards

(c)

retards

(d)

rearguards

3.

(a)

watchers

(b)

lookers

(c)

seers

(d)

viewers

4.

(a)

on

(b)

in

(c)

at

(d)

by

5.

(a)

lasted

(b)

weighed

(c)

dieted

(d)

met

6.

(a)

cashed

(b)

cashing

(c)

cashless

(d)

cash

7.

(a)

aged

(b)

ages

(c)

ageing

(d)

ageless

8.

(a)

moneyed

(b)

monies

(c)

monetize

(d)

monetary

9.

(a)

on

(b)

in

(c)

as

(d)

for

10.

(a)

Just

(b)

Simple

(c)

Alone

(d)

Mere

11.

(a)

contents

(b)

tends

(c)

portends

(d)

pretends

12.

(a)

prospect

(b)

possible

(c)

perhaps

(d)

likely

SPELLING

Paragraph 1

1.

niusnittsorit and dieting experts

2.

nereuoagc people to lose weight

3.

cash rewards and pienstela

4.

ifcanlina incentives

5.

The weight-iocssoucn dieters

6.

lost an eergvaa of 4.1kg

Paragraph 2

7.

100 besoe adults

8.

a oyamrent focus

9.

cflaiyainln-motivated dieters

10.

Head rreaesrche

11.

niicgeevr a bonus

12.

the optcrpse of gaining the same amount

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

on education and behaviour change. The $20 a month was enough for the financially-motivated dieters to out-

(    )

impact on people's success in shedding kilos. The weight-conscious dieters received $20 a month if they met

(    )

people about two and a half times more than the prospect of gaining the same amount of money."

(    )

month for a year. They were put into four groups, some with a monetary focus, others with an emphasis

(    )

in the USA may have found one answer – cash rewards and penalties. A year-long study of 100 weight

(    )

The study followed 100 obese adults aged between 18 to 63, who were weighed every

(    )

their weight loss goals and had to pay a penalty if they didn't. Those motivated by financial

(    )

than the thought of receiving a bonus. He said: "Fear of losing money tends to motivate

(    )

diet the other groups. Mayo Clinic's Dr Donald Hensrud said: "Just wanting to lose weight isn't

(    )

watchers by the Mayo Clinic in Minnesota found a system of financial incentives and fines had a significant

(    )

gain lost an average of 4.1kg, compared to just 1kg for those without the cash bonus.

(    )

weight. It seems overweight people are more interested in the size of their wallets than their waistlines. Researchers

(    )

enough. Financial incentives can be powerful." Head researcher Dr Steven Driver found the fear of losing money was stronger

1  )

Nutritionists and dieting experts have long sought the answer to how to encourage people to lose

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

to    encourage    lose    answer    to    to   The   how   people    weight.    

2.

their   wallets    People    are    more    interested    in    the    size    of.

3.

study     weight     A     long     100     -     of     watchers     year.    

4.

people's     a     success     significant     impact     Fines     on     had.    

5.

weight     -     conscious    dieters    received    $20    a    month    The.    

6.

study   followed   obese   adults    aged   between   18    to   63     The.    

7.

motivated   -   financially    the    for   enough   was    month    a   $20.    

8.

isn't     enough     .     Just     wanting     to     lose     weight

9.

a     than     receiving     Stronger     of     thought     bonus     the.    

10.

of     motivate     losing     people     money     tends     Fear     to.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Nutritionists and dieting experts / expertise have long thought / sought the answer to how to encourage people to lose / down weight. It seems overweight people are more interested in the amount / size of their wallets than their waistlines. Researchers in the USA may have found one answer – cash regards / rewards and penalties. A year-long study of 100 weight watchers by the Mayo Clinic in Minnesota found a system of financial incentive / incentives and fines had a significant impact / compact on people's success in shredding / shedding kilos. The weight-conscious dieters received $20 a month if they met their weight lost / loss goals and had to pay a penalty if they didn't. Those motivated by financial gain lost an average of 4.1kg, compared to just 1kg for those / them without the cash bonus.

The study followed 100 obesity / obese adults aged between 18 to 63, who were weighed every / all month for a year. They were put into four groups, some with a momentary / monetary focus, others with an emphasis from / on education and behaviour change. The $20 a month was enough / suffice for the financially-motivated dieters to out-diet / in-diet the other groups. Mayo Clinic's Dr Donald Hensrud said: "Just wanting to lose weight isn't plenty / enough. Financial incentives can be powerful." Head researcher Dr Steven Driver found the fear of / by losing money was stronger than the thought of receiving a bonus. He said: "Fear of losing money attends / tends to motivate people about two and a half times more than the prospect of gaining the same amount / volume of money."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

N_tr_t__n_sts _nd d__t_ng _xp_rts h_v_ l_ng s__ght th_ _nsw_r t_ h_w t_ _nc__r_g_ p__pl_ t_ l_s_ w__ght. _t s__ms _v_rw__ght p__pl_ _r_ m_r_ _nt_r_st_d _n th_ s_z_ _f th__r w_ll_ts th_n th__r w__stl_n_s. R_s__rch_rs _n th_ _S_ m_y h_v_ f__nd _n_ _nsw_r – c_sh r_w_rds _nd p_n_lt__s. _ y__r-l_ng st_dy _f 100 w__ght w_tch_rs by th_ M_y_ Cl_n_c _n M_nn_s_t_ f__nd _ syst_m _f f_n_nc__l _nc_nt_v_s _nd f_n_s h_d _ s_gn_f_c_nt _mp_ct _n p__pl_'s s_cc_ss _n sh_dd_ng k_l_s. Th_ w__ght-c_nsc___s d__t_rs r_c__v_d $20 _ m_nth _f th_y m_t th__r w__ght l_ss g__ls _nd h_d t_ p_y _ p_n_lty _f th_y d_dn't. Th_s_ m_t_v_t_d by f_n_nc__l g__n l_st _n _v_r_g_ _f 4.1kg, c_mp_r_d t_ j_st 1kg f_r th_s_ w_th__t th_ c_sh b_n_s.

Th_ st_dy f_ll_w_d 100 _b_s_ _d_lts _g_d b_tw__n 18 t_ 63, wh_ w_r_ w__gh_d _v_ry m_nth f_r _ y__r. Th_y w_r_ p_t _nt_ f__r gr__ps, s_m_ w_th _ m_n_t_ry f_c_s, _th_rs w_th _n _mph_s_s _n _d_c_t__n _nd b_h_v___r ch_ng_. Th_ $20 _ m_nth w_s _n__gh f_r th_ f_n_nc__lly-m_t_v_t_d d__t_rs t_ __t-d__t th_ _th_r gr__ps. M_y_ Cl_n_c's Dr D_n_ld H_nsr_d s__d: "J_st w_nt_ng t_ l_s_ w__ght _sn't _n__gh. F_n_nc__l _nc_nt_v_s c_n b_ p_w_rf_l." H__d r_s__rch_r Dr St_v_n Dr_v_r f__nd th_ f__r _f l_s_ng m_n_y w_s str_ng_r th_n th_ th__ght _f r_c__v_ng _ b_n_s. H_ s__d: "F__r _f l_s_ng m_n_y t_nds t_ m_t_v_t_ p__pl_ _b__t tw_ _nd _ h_lf t_m_s m_r_ th_n th_ pr_sp_ct _f g__n_ng th_ s_m_ _m__nt _f m_n_y."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

nutritionists and dieting experts have long sought the answer to how to encourage people to lose weight it seems overweight people are more interested in the size of their wallets than their waistlines researchers in the usa may have found one answer – cash rewards and penalties a year-long study of 100 weight watchers by the mayo clinic in minnesota found a system of financial incentives and fines had a significant impact on people's success in shedding kilos the weight-conscious dieters received $20 a month if they met their weight loss goals and had to pay a penalty if they didn't those motivated by financial gain lost an average of 41kg compared to just 1kg for those without the cash bonus

the study followed 100 obese adults aged between 18 to 63 who were weighed every month for a year they were put into four groups some with a monetary focus others with an emphasis on education and behaviour change the $20 a month was enough for the financially-motivated dieters to out-diet the other groups mayo clinic's dr donald hensrud said "just wanting to lose weight isn't enough financial incentives can be powerful" head researcher dr steven driver found the fear of losing money was stronger than the thought of receiving a bonus he said "fear of losing money tends to motivate people about two and a half times more than the prospect of gaining the same amount of money"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Nutritionistsanddietingexpertshavelongsoughttheanswertohowtoencourage
peopletoloseweight.Itseemsoverweightpeoplearemoreinterestedinthesizeoftheir
walletsthantheirwaistlines.ResearchersintheUSAmayhavefoundoneanswer–cash
rewardsandpenalties.Ayear-longstudyof100weightwatchersbytheMayoClinicin
Minnesotafoundasystemoffinancialincentivesandfineshadasignificantimpacton
people'ssuccessinsheddingkilos.Theweight-consciousdietersreceived$20amonth
iftheymettheirweightlossgoalsandhadtopayapenaltyiftheydidn't.Thosemotivated
byfinancialgainlostanaverageof4.1kg,comparedtojust1kgforthosewithoutthecash
bonus.Thestudyfollowed100obeseadultsagedbetween18to63,whowereweighed
everymonthforayear.Theywereputintofourgroups,somewithamonetaryfocus,
otherswithanemphasisoneducationandbehaviourchange.The$20amonthwas
enoughforthefinancially-motivateddieterstoout-diettheothergroups.MayoClinic's
DrDonaldHensrudsaid:"Justwantingtoloseweightisn'tenough.Financialincentives
canbepowerful."HeadresearcherDrStevenDriverfoundthefearoflosingmoneywas
strongerthanthethoughtofreceivingabonus.Hesaid:"Fearoflosingmoneytendsto
motivatepeopleabouttwoandahalftimesmorethantheprospectofgainingthesame
amountofmoney."

FREE WRITING

Write about dieting for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People will become more and more obese and no diet or scheme will reduce this.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about dieting for money. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DIETING: Make a poster about the best way to diet. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. LOSING WEIGHT: Write a magazine article about schemes that pay people to lose weight. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a dieting expert. Ask him/her three questions about dieting. Give him/her three of your opinions on the best way to diet. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

experts

a.

specialists

2.

encourage

b.

motivate

3.

incentives

c.

reasons

4.

shedding

d.

losing

5.

gain

e.

put on

6.

obese

f.

overweight

7.

focus

g.

emphasis

8.

lose weight

h.

slim down

9.

bonus

i.

reward

10.

prospect

j.

possibility

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Nutritionists

2.

Wallets and waistlines

3.

One year

4.

Get $20 to meet targets or pay a fine

5.

Around four times more

6.

18-63

7.

Education and behaviour change

8.

Financial incentives

9.

The fear of losing money

10.

About two and a half times

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy