My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA female)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

United Nations asks us to eat insects (16th May, 2013)

A new United Nations report says that we should all eat insects. The report is from the U.N. Food and Agriculture Organization. It is called "Edible Insects: Future Prospects for Food and Feed Security". The U.N. says it is important we eat insects to help the Earth. It gave three reasons why we should be adding insects to our diet. The first is they are good for our health. "Insects are healthy, nutritious alternatives to mainstream staples such as chicken, pork, beef and even fish." The second reason is they are better for the environment than breeding cows, sheep, and other animals. Finally, "insect farming" would help millions of poor families around the world eat and start a small business.


 

Many cultures already include insects in their diet. The report says: "Many people around the world eat insects out of choice, largely because of the [tastiness]….More than 1, 900 species have reportedly been used as food." However, most people in Western or "developed" countries think the idea of eating insects is disgusting. The report says governments need to educate Westerners about the benefits of eating bugs so they get over the "disgust factor". Ento, a company in London that sells insect-based food, said it is difficult to get people to eat creepy-crawlies. It told the "New Scientist" magazine: "On paper, insects are fantastic, but on a plate, most people won't touch them."

Sources:
http://www.newscientist.com/article/dn23536-to-save-the-planet-chow-down-on-a-caterpillar.html
http://www.fao.org/docrep/018/i3253e/i3253e00.htm


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. INSECTS: Students walk around the class and talk to other students about insects. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

United Nations / insects / eating insects / healthy / nutritious / chicken / poor families / cultures / diet / tastiness / 1,900 species / Western countries / disgusting / fantastic

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DISGUSTING?: Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

Food

Disgusting? (10=very / 0 = not at all)

Why?

worms

 

 

cockroaches

 

 

whale

 

 

sheep's brain

 

 

snake

 

 

rat

 

 

4. SECURITY: Students A strongly believe we will all be eating insects 50 years from now; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. BUGS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • spiders
  • ants
  • ladybirds / ladybugs
  • butterflies
  • cockroaches
  • centipedes
  • mosquitos
  • bees

6. FOOD: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'food'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The United Nations published a cookery book full of insect recipes.

T / F

b.

The U.N. said it is important we start eating insects to help the Earth.

T / F

c.

The U.N. said insects are just as healthy as chicken or fish.

T / F

d.

The U.N. said insect farming would help big, international companies.

T / F

e.

There are over 1,900 kinds of insects that people around the world eat.

T / F

f.

Many Westerners would love to start introducing insects into their diet.

T / F

g.

An insect food shop in London said it is easy to get people to eat bugs.

T / F

h.

The shop said most people wouldn't eat insects if they were on a plate.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

report

a.

insects

2.

edible

b.

deliciousness

3.

diet

c.

study

4.

nutritious

d.

raising

5.

breeding

e.

great

6.

tastiness

f.

healthy

7.

disgusting

g.

eat

8.

bugs

h.

safe to eat

9.

fantastic

i.

stomach-churning

10.

touch

j.

food

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A new United Nations

a.

such as chicken

2.

adding insects

b.

the "disgust factor"

3.

staples

c.

cows, sheep, and other animals

4.

breeding

d.

is disgusting

5.

help millions of poor families

e.

crawlies

6.

people around the world eat insects

f.

to our diet

7.

the idea of eating insects

g.

won't touch them

8.

…so they get over

h.

report

9.

creepy-

i.

around the world

10.

most people

j.

out of choice



 

GAP FILL

A new United Nations (1) ____________ says that we should all eat insects. The report is from the U.N. Food and Agriculture Organization. It is called "(2) ____________ Insects: Future Prospects for Food and Feed Security". The U.N. says it is important we eat insects to (3) ____________ the Earth. It gave three reasons why we should be adding insects to our                 (4) ____________. The first is they are good for our health. "Insects are healthy, nutritious alternatives to mainstream staples (5) ____________ as chicken, pork, beef and even fish." The second (6) ____________ is they are better for the environment than (7) ____________ cows, sheep, and other animals. Finally, "insect farming" would help millions of poor families around the world eat and start a small (8) ____________.

 

 

reason
diet
business
report
breeding
edible
such
help

Many cultures already (9) ____________ insects in their diet. The report says: "Many people around the world eat insects out of (10) ____________, largely because of the [tastiness]….More than 1,900 (11) ____________ have reportedly been used as food." However, most people in Western or "developed" countries think the (12) ____________ of eating insects is disgusting. The report says governments need to (13) ____________ Westerners about the benefits of eating bugs so they get over the "disgust (14) ____________". Ento, a company in London that sells insect-based food, said it is (15) ____________ to get people to eat creepy-crawlies. It told the "New Scientist" magazine: "On paper, insects are (16) ____________, but on a plate, most people won't touch them."

 

educate
difficult
factor
choice
fantastic
include
idea
species


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new United Nations report says that we ______

 

a.  shall all eat insects
b.  could all eat insects
c.  should all eat insects
d.  would all eat insects

2)

It is called "Edible Insects: Future Prospects for ______ Security"

 

a.  Food and Feeding
b.  Foods and Feed
c.  Food and Feeder
d.  Food and Feed

3)

It gave three reasons why we should be adding ______ diet

 

a.  insects to your
b.  insects to our
c.  insects too our
d.  insects two our

4)

Insects are healthy, nutritious alternatives to mainstream ______ chicken

 

a.  staples such as
b.  stables such as
c.  stay pulls such as
d.  stay pies such as

5)

"insect farming" would help millions of poor families around the world ______ a small business

 

a.  eats and start
b.  eat and starts
c.  eats and starts
d.  eat and start

6)

people around the world eat insects out of choice, largely ______

 

a.  because of the taste in it
b.  because of the tastiness
c.  because of the tasty nest
d.  because of the taste in eggs

7)

the idea of eating insects ______

 

a.  is disgusting
b.  is discussing
c.  is digesting
d.  is disgraceful

8)

governments need to educate Westerners about the _______ bugs

 

a.  benefits for eating
b.  benefits from eating
c.  benefits off eating
d.  benefits of eating

9)

it is difficult to get people to ______

 

a.  eat creep-pea crawlies
b.  eat crepe-crawlies
c.  eat creepy-brownies
d.  eat creepy-crawlies

10)

On paper, insects are fantastic, but on a plate, most people ______

 

a.  won't touch them
b.  won't eat them
c.  won't taste them
d.  won't cook them

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new United Nations report says that (1) _____________________. The report is from the U.N. Food and Agriculture Organization. It is called "Edible Insects: Future Prospects for Food and Feed Security". The U.N. says it is important we eat (2) _____________________. It gave three reasons why we should be adding insects to our diet. The first is they are good for our health. "Insects are healthy, (3) _____________________ mainstream staples such as chicken, pork, beef and even fish." The second reason is they are better for the environment (4) _____________________, sheep, and other animals. Finally, (5) _____________________ help millions of poor families around the world eat and (6) _____________________.

Many cultures already (7) _____________________ diet. The report says: "Many people around the world eat (8) _____________________, largely because of the [tastiness]….More than 1,900 species have reportedly been used as food." However, most people in Western or "developed" countries think the idea of eating (9) _____________________. The report says governments need to educate Westerners about the benefits of eating bugs so (10) _______________________ factor". Ento, a company in London that sells insect-based food, said (11) _____________________ to eat creepy-crawlies. It told the "New Scientist" magazine: "On paper, insects are fantastic, but on a plate, (12) _____________________ them."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

From  http://www.BreakingNewsEnglish.com/1305/130516-insects.html

1.

What did a United Nations report suggest we do?

2.

How many reasons did the U.N. give?

3.

What food can insects replace?

4.

What's the second reason given?

5.

How could "insect farming" help poor families?

6.

Why do many people around the world eat insects?

7.

How many different types of insect do people eat?

8.

What do most Westerners think of eating insects?

9.

How could governments get Westerners to eat insects?

10.

What did a shop say about insects on a plate?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did a United Nations report suggest we do?

6.

Why do many people around the world eat insects?

 

a) give up eating meat
b) start breeding insects
c) visit an insect restaurant
d) eat insects

 

a) for good luck
b) there are no cows or sheep
c) they are tasty
d) people are poor

2.

How many reasons did the U.N. give?

7.

How many different types of insect do people eat?

 

a) two
b) three
c) four
d) five

 

a) over 1,900
b) less than 1,800
c) around 900
d) about 80

3.

What food can insects replace?

8.

What do most Westerners think of eating insects?

 

a) seafood (shells, prawns, crab, etc.)
b) pasta
c) protein
d) meat and fish

 

a) it's an exciting idea
b) it's important
c) it's disgusting
d) it's unhealthy

4.

What's the second reason given?

9.

How could governments get Westerners to eat insects?

 

a) insects are a low-cholesterol food
b) insects are delicious
c) it's better for the environment
d) insects are cheap

 

a) selling cheap insect pies
b) through education
c) free coupons for insect restaurants
d) online insect cookery books

5.

How could "insect farming" help poor families?

10.

What did a shop say about insects on a plate?

 

a) they could make use of their
     gardens
b) they could reduce the number of
     pests
c) they could get extra nutrition
d) they could start a small business

 

a) people would not eat them
b) it's better than insects in a sandwich
c) a bowl is better so the insects don't
     run away
d) they look delicious

ROLE PLAY

Role  A – Insect lover

You think insects are very tasty. You also think more people should eat them. Tell the others three reasons why. You think the insect hater has no idea about the world because (s)he lives in a McDonald's world. Worms are healthier than Big Macs. You are sure you are very healthy because of insects.

Role  B – Insect hater

You think the idea of eating insects is disgusting. Tell the others three reasons why. There is no need to change food culture that is thousands of years old. People only eat insects during wars or famine. Why would anyone eat insects when there is real food in the stores.

Role  C – Environmentalist

You don't care if insects are tasty or disgusting. You think we should all eat insects for environmental reasons. Tell the others three reasons why. The world will be healthier if we eat insects. Tell the insect hater that if we keep eating meat and fish, our food and fields will disappear.

Role  D – Government

You don't want people in your country to start eating insects. Tell the others three reasons why. You disagree with the environmentalist and the insect lover. Your farmers and fishermen can produce enough food to feed your country. If we start eating insects, it will hurt the environment.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'edible' and 'insects'.

edible

insects

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • new
  • security
  • three
  • chicken
  • cows
  • small
  • choice
  • species
  • disgusting
  • benefits
  • company
  • plate

INSECTS SURVEY

Write five GOOD questions about insects in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

INSECTS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'insects'?

c)

What do you think about what you read?

d)

Do you think insects are a healthy food source?

e)

What insects could and couldn't you eat?

f)

Do you think we will all need to eat insects to help the Earth?

g)

How could insects replace meat and fish?

h)

If you ate a pie, loved it, and then found out it was insect pie, how would you feel?

i)

What do you think of the idea of insect farming?

j)

Which is better, worm curry or bee soup?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why do some cultures love eating insects while others don't?

c)

Would it be exciting to try all 1,900 insects?

d)

What is the most disgusting food you can think of?

e)

Could Westerners ever be educated to eat bugs?

f)

Would insects taste better if they didn't look like insects on the plate?

g)

Could you date someone who ate insects?

h)

What would you do if you found a jar of insects in your fridge?

i)

If scientists found insects were the healthiest food ever, would you eat them?

j)

What questions would you like to ask an insect eater?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

A new United Nations report says that we (1) ____ all eat insects. The report is from the U.N. Food and Agriculture Organization. It is (2) ____ "Edible Insects: Future Prospects for Food and (3) ____ Security". The U.N. says it is important we eat insects to help the Earth. It gave three reasons why we should be (4) ____ insects to our diet. The first is they are good for our health. "Insects are healthy, nutritious alternatives to mainstream staples (5) ____ as chicken, pork, beef and even fish." The second reason is they are better for the environment than (6) ____ cows, sheep, and other animals. Finally, "insect farming" would help millions of poor families around the world eat and start a small business.

Many cultures already include insects in their (7) ____. The report says: "Many people around the world eat insects (8) ____ of choice, largely because of the [tastiness]….More than 1,900 species have reportedly been used as food." However, most people in Western or "developed" countries think the idea of eating insects is (9) ____. The report says governments need to educate Westerners about the benefits of eating bugs so they get over the "disgust (10) ____ ". Ento, a company in London that sells insect-(11) ____  food, said it is difficult to get people to eat creepy-crawlies. It told the "New Scientist" magazine: "On paper, insects are fantastic, but on a plate, most people won't (12) ____ them."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

have to

(b)

should

(c)

must

(d)

maybe

2.

(a)

calls

(b)

called

(c)

calling

(d)

call

3.

(a)

Flee

(b)

Flea

(c)

Free

(d)

Feed

4.

(a)

added

(b)

adding

(c)

add

(d)

adds

5.

(a)

like

(b)

such

(c)

much

(d)

example

6.

(a)

brooding

(b)

bleeding

(c)

breeding

(d)

blooding

7.

(a)

weight

(b)

recipe

(c)

diet

(d)

ingredient

8.

(a)

up

(b)

in

(c)

out

(d)

for

9.

(a)

disgusted

(b)

disgusts

(c)

disgust

(d)

disgusting

10.

(a)

checker

(b)

monitor

(c)

power

(d)

factor

11.

(a)

based

(b)

cased

(c)

laced

(d)

faced

12.

(a)

stroke

(b)

feel

(c)

touch

(d)

pet

SPELLING

Paragraph 1

1.

the U.N. Food and rcirgAeutlu Organization

2.

bieled insects

3.

three esansor why

4.

healthy, rotuniistu alternatives

5.

better for the mtereionnnv

6.

rdinegeb cows

Paragraph 2

7.

Many cultures already elnicud insects

8.

eat insects out of coheci

9.

eating insects is sdgtsungii

10.

the nefetsib of eating bugs

11.

the "New tntiSicse" magazine

12.

insects are fsattniac

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

and Agriculture Organization. It is called "Edible Insects: Future Prospects for Food and Feed

(    )

to mainstream staples such as chicken, pork, beef and even fish." The second reason is they are better for the environment

(    )

magazine: "On paper, insects are fantastic, but on a plate, most people won't touch them."

(    )

bugs so they get over the "disgust factor". Ento, a company in London that sells insect-

(    )

help millions of poor families around the world eat and start a small business.

(    )

Security". The U.N. says it is important we eat insects to help the Earth. It gave three reasons why we should be

(    )

disgusting. The report says governments need to educate Westerners about the benefits of eating

(    )

based food, said it is difficult to get people to eat creepy-crawlies. It told the "New Scientist"

(    )

than breeding cows, sheep, and other animals. Finally, "insect farming" would

(    )

Many cultures already include insects in their diet. The report says: "Many people around the world

(    )

eat insects out of choice, largely because of the [tastiness]….More than 1, 900 species have reportedly been

(    )

used as food." However, most people in Western or "developed" countries think the idea of eating insects is

1  )

A new United Nations report says that we should all eat insects. The report is from the U.N. Food

(    )

adding insects to our diet. The first is they are good for our health. "Insects are healthy, nutritious alternatives

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

says    report    UN    new    A   insects   eat    all    should    we    that.

2.

insects    to    our    diet    Reasons    why   we    should    be    adding.    

3.

as     such     staples     mainstream     to     Alternatives     chicken.    

4.

the     for     Better     cows     breeding     than     environment.    

5.

help   millions   of   poor    families    Finally,    insect   farming   would.    

6.

diet     include     insects     Many     in     cultures     their     already.    

7.

choice     around     eat     of     People     world     out     the     insects.    

8.

species     have     reportedly     been     used     as     food     1,900.    

9.

is     insects     eating     of     idea     The     disgusting.    

10.

-    creepy    eat    to    people    get    to    difficult    is    It     crawlies.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new United Nations report says that we should all / everyone eat insects. The report is from the U.N. Food and Agriculture Organization. It is calling / called "Edible Insects: Future Prospects for Food and Feud / Feed Security". The U.N. says it is important we eat insects to / for help the Earth. It gave three reasons why we should be added / adding insects to our diet. The first is they are good by / for our health. "Insects are healthy, nutritious alternatives to mainstream stables / staples such as chicken, pork, beef and even / ever fish." The second reason is they are better for the environment than breeding / bleeding cows, sheep, and other animals. Finally, "insect farming" would help millions of / for poor families around the world eat and start a small business.

Many cultures already including / include insects in their diet. The report says: "Many people around the world eat insects out / in of choice, largely / big because of the [tastiness]….More than 1,900 species have reportedly been used to / as food." However, most people in Western or "developed" countries think the idea of eating insects is disgusted / disgusting. The report says governments need to educate / education Westerners about the benefits for / of eating bugs so they get over the "disgust factor / factory". Ento, a company in London that sells insect-based food, said it is difficult to get people to eat crawly-creepies / creepy-crawlies. It told the "New Scientist" magazine: "On paper, insects are fantastic, but on a plate, most people won't touch / feel them."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w _n_t_d N_t__ns r_p_rt s_ys th_t w_ sh__ld _ll __t _ns_cts. Th_ r_p_rt _s fr_m th_ _.N. F__d _nd _gr_c_lt_r_ _rg_n_z_t__n. _t _s c_ll_d "_d_bl_ _ns_cts: F_t_r_ Pr_sp_cts f_r F__d _nd F__d S_c_r_ty". Th_ _.N. s_ys _t _s _mp_rt_nt w_ __t _ns_cts t_ h_lp th_ __rth. _t g_v_ thr__ r__s_ns why w_ sh__ld b_ _dd_ng _ns_cts t_ __r d__t. Th_ f_rst _s th_y _r_ g__d f_r __r h__lth. "_ns_cts _r_ h__lthy, n_tr_t___s _lt_rn_t_v_s t_ m__nstr__m st_pl_s s_ch _s ch_ck_n, p_rk, b__f _nd _v_n f_sh." Th_ s_c_nd r__s_n _s th_y _r_ b_tt_r f_r th_ _nv_r_nm_nt th_n br__d_ng c_ws, sh__p, _nd _th_r _n_m_ls. F_n_lly, "_ns_ct f_rm_ng" w__ld h_lp m_ll__ns _f p__r f_m_l__s _r__nd th_ w_rld __t _nd st_rt _ sm_ll b_s_n_ss.

M_ny c_lt_r_s _lr__dy _ncl_d_ _ns_cts _n th__r d__t. Th_ r_p_rt s_ys: "M_ny p__pl_ _r__nd th_ w_rld __t _ns_cts __t _f ch__c_, l_rg_ly b_c__s_ _f th_ [t_st_n_ss]….M_r_ th_n 1,900 sp_c__s h_v_ r_p_rt_dly b__n _s_d _s f__d." H_w_v_r, m_st p__pl_ _n W_st_rn _r "d_v_l_p_d" c__ntr__s th_nk th_ _d__ _f __t_ng _ns_cts _s d_sg_st_ng. Th_ r_p_rt s_ys g_v_rnm_nts n__d t_ _d_c_t_ W_st_rn_rs _b__t th_ b_n_f_ts _f __t_ng b_gs s_ th_y g_t _v_r th_ "d_sg_st f_ct_r". _nt_, _ c_mp_ny _n L_nd_n th_t s_lls _ns_ct-b_s_d f__d, s__d _t _s d_ff_c_lt t_ g_t p__pl_ t_ __t cr__py-cr_wl__s. _t t_ld th_ "N_w Sc__nt_st" m_g_z_n_: "_n p_p_r, _ns_cts _r_ f_nt_st_c, b_t _n _ pl_t_, m_st p__pl_ w_n't t__ch th_m."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new united nations report says that we should all eat insects the report is from the un food and agriculture organization it is called "edible insects future prospects for food and feed security" the un says it is important we eat insects to help the earth it gave three reasons why we should be adding insects to our diet the first is they are good for our health "insects are healthy nutritious alternatives to mainstream staples such as chicken pork beef and even fish" the second reason is they are better for the environment than breeding cows sheep and other animals finally "insect farming" would help millions of poor families around the world eat and start a small business

many cultures already include insects in their diet the report says "many people around the world eat insects out of choice largely because of the [tastiness]…more than 1900 species have reportedly been used as food" however most people in western or "developed" countries think the idea of eating insects is disgusting the report says governments need to educate westerners about the benefits of eating bugs so they get over the "disgust factor" ento a company in london that sells insect-based food said it is difficult to get people to eat creepy-crawlies it told the "new scientist" magazine "on paper insects are fantastic but on a plate most people won't touch them"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewUnitedNationsreportsaysthatweshouldalleatinsects.Thereportisfromthe
U.N.FoodandAgricultureOrganization.Itiscalled"EdibleInsects:FutureProspects
forFoodandFeedSecurity".TheU.N.saysitisimportantweeatinsectstohelpthe
Earth.Itgavethreereasonswhyweshouldbeaddinginsectstoourdiet.Thefirstisthey
aregoodforourhealth."Insectsarehealthy,nutritiousalternativestomainstream
staplessuchaschicken,pork,beefandevenfish."Thesecondreasonistheyarebetter
fortheenvironmentthanbreedingcows,sheep,andotheranimals.Finally,"insect
farming"wouldhelpmillionsofpoorfamiliesaroundtheworldeatandstartasmall
business.Manyculturesalreadyincludeinsectsintheirdiet.Thereportsays:"Many
peoplearoundtheworldeatinsectsoutofchoice,largelybecauseofthe[tastiness]
….Morethan1,900specieshavereportedlybeenusedasfood."However,most
peopleinWesternor"developed"countriesthinktheideaofeatinginsectsis
disgusting.ThereportsaysgovernmentsneedtoeducateWesternersaboutthe
benefitsofeatingbugssotheygetoverthe"disgustfactor".Ento,acompanyin
Londonthatsellsinsect-basedfood,saiditisdifficulttogetpeopletoeatcreepy-crawlies.Ittoldthe"NewScientist"magazine:"Onpaper,insectsarefantastic,but
onaplate,mostpeoplewon'ttouchthem."

FREE WRITING

Write about insects for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People should eat insects if it helps save the Earth.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about insects as food. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. INSECTS: Make a poster about insects. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. EATING INSECTS: Write a magazine article about eating insects. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an insect expert. Ask him/her three questions about eating bugs. Give him/her three of your opinions on this. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

report

a.

study

2.

edible

b.

safe to eat

3.

diet

c.

food

4.

nutritious

d.

healthy

5.

breeding

e.

raising

6.

tastiness

f.

deliciousness

7.

disgusting

g.

stomach-churning

8.

bugs

h.

insects

9.

fantastic

i.

great

10.

touch

j.

eat

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Eat insects

2.

3

3.

Chicken, pork, beef and fish

4.

Eating insects is better for the environment than breeding animals

5.

They could eat or start a business

6.

They are tasty

7.

Over 1,900

8.

It's disgusting

9.

Through education

10.

Most people wouldn't touch (eat) them

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy