My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (200 - 500 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Jaw surgery – the new beauty fad (30th May, 2013)

Image-conscious South Koreans are trying the latest procedure in plastic surgery to enhance their looks – double-jaw surgery. After having a nose job and eye reshaping, those who want the "perfect" jaw can opt to go under the knife for what is a major operation. Despite the surgery requiring months of painful recovery, dozens of South Korean celebrities have appeared on television showing off their chiselled new look. And "chiselled" is a key word to describe how surgeons cut away at the upper and lower jaw bones to sculpt the coveted "V-shaped" jawline. Many of the celebrities explained to chat show hosts how their reshaped chins have led to a "turning point" in their careers.


 

However, not everyone is recommending the operation. Many doctors are advising people against having the surgery for cosmetic reasons. Dr Choi Jin-Young, from the Seoul National University, talked to the AFP news agency of the dangers of the operation. He said: "It's a very complex, potentially dangerous surgery…It's disturbing to see people with no real dental flaws daring to go through it just to have a small, pretty face." There are many reports of the surgery going terribly wrong. One young woman wrote: "My mouth keeps moving leftward and the jaw area has gone numb. I can't even feel when saliva keeps dripping out of my mouth." One woman committed suicide after post-surgery complications.

Source:
http://www.huffingtonpost.com/2013/05/27/double-jaw-surgery-south-korea_n_3341221.html?utm_hp_ref=world


 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. COSMETIC SURGERY: Students walk around the class and talk to other students about cosmetic surgery. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

image / plastic surgery / nose job / eye reshaping / surgeons / turning point / careers / recommending / cosmetic / dangers / potentially dangerous / pretty face / suicide

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. IMAGE: How can you look better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What to do?

How effective?

Nose

 

 

Skin

 

 

Hair

 

 

Stomach size

 

 

Bottom

 

 

Teeth

 

 

4. SILLY: Students A strongly believe people who have cosmetic surgery are silly and don't need it; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. ENHANCE: Rank these and share your rankings with your partner. Put the things you most want to look better at the top. Change partners often and share your rankings.

  • nose
  • skin
  • hair
  • teeth
  • stomach
  • bottom
  • eyes
  • ears

6. OPERATION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'operation'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says South Koreans invented double-jaw surgery.

T / F

b.

The article says people who have jaw surgery also have a nose job.

T / F

c.

The article says many people really want a square-shaped jaw.

T / F

d.

Many Korean celebrities say they have benefitted from jaw surgery.

T / F

e.

Many doctors do not advise having jaw surgery to look better.

T / F

f.

One doctor warned that double-jaw surgery can be very dangerous.

T / F

g.

The doctor said those with dental problems shouldn't have the surgery.

T / F

h.

One woman said she couldn't feel her jaw since the operation.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

procedure

a.

carve

2.

enhance

b.

worrying

3.

showing off

c.

watershed

4.

sculpt

d.

difficulties

5.

turning point

e.

beautifying

6.

recommending

f.

operation

7.

cosmetic

g.

parading

8.

disturbing

h.

defects

9.

flaws

i.

improve

10.

complications

j.

advocating

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the latest procedure

a.

"V-shaped" jawline

2.

enhance

b.

dental flaws

3.

requiring months of

c.

in their careers

4.

sculpt the coveted

d.

out of my mouth

5.

a "turning point"

e.

complications

6.

having the surgery

f.

in plastic surgery

7.

people with no real

g.

terribly wrong

8.

surgery going

h.

their looks

9.

saliva keeps dripping

i.

for cosmetic reasons

10.

post-surgery

j.

painful recovery



 

GAP FILL

Image-(1) ____________ South Koreans are trying the latest procedure in plastic surgery to (2) ____________ their looks – double-jaw surgery. After having a nose job and eye reshaping, those who want the "perfect" jaw can opt to go under the (3) ____________ for what is a major operation. Despite the surgery (4) ____________ months of painful recovery, dozens of South Korean celebrities have (5) ____________ on television (6) ____________ off their chiselled new look. And "chiselled" is a key word to describe how surgeons cut away at the upper and lower jaw bones to (7) ____________ the coveted "V-shaped" jawline. Many of the celebrities explained to chat show hosts how their reshaped chins have led to a "(8) ____________ point" in their careers.

 

 

requiring
sculpt
knife
turning
conscious
showing
enhance
appeared

However, not everyone is (9) ____________ the operation. Many doctors are advising people against having the surgery for (10) ____________ reasons. Dr Choi Jin-Young, from the Seoul National University, talked to the AFP news agency of the (11) ____________ of the operation. He said: "It's a very complex, (12) ____________ dangerous surgery…It's disturbing to see people with no real dental (13) ____________ daring to go (14) ____________ it just to have a small, pretty face." There are many reports of the surgery going terribly wrong. One young woman wrote: "My mouth keeps moving leftward and the jaw area has gone (15) ____________. I can't even feel when saliva keeps dripping out of my mouth." One woman (16) ____________ suicide after post-surgery complications.

 

numb
potentially
cosmetic
committed
flaws
recommending
through
dangers


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

South Koreans are trying the latest procedure in plastic surgery to ______

 

a.  entrance their looks
b.  enchant their looks
c.  enhance their looks
d.  elevate their looks

2)

those who want the "perfect" jaw can opt to go ______

 

a.  under the night
b.  under the knife
c.  under the nine
d.  under the nice

3)

Despite the surgery requiring months of ______

 

a.  painfully recovery
b.  painful recovery
c.  painless recovery
d.  pain full recovery

4)

describe how surgeons cut away at the upper and ______

 

a.  low jaw bones
b.  lowers jaw bones
c.  lower jaw bones
d.  lowed jaw bones

5)

their reshaped chins have led to a "turning point" ______

 

a.  in their careers
b.  on their careers
c.  an their careers
d.  and their careers

6)

Many doctors are advising people against having the surgery ______

 

a.  for cosmetic reasoning
b.  for cosmetic reasoned
c.  for cosmetic reason
d.  for cosmetic reasons

7)

see people with no ______

 

a.  real dental floss
b.  real dental flaws
c.  real dental floors
d.  real dental furors

8)

My mouth keeps moving leftward and the jaw area ______

 

a.  has gone "umm"
b.  has gone number
c.  has gone numb
d.  has gone number

9)

I can't even feel when saliva keeps ______

 

a.  dripping out of my mouth
b.  dropping out of my mouth
c.  drooping out of my mouth
d.  draping out of my mouth

10)

One woman committed suicide after post-______

 

a.  surgery complication
b.  surgery complicated
c.  surgery complications
d.  surgery complicating

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Image-conscious South Koreans are trying (1) _______________________ plastic surgery to enhance their looks – double-jaw surgery. After having a nose job and eye reshaping, those who want the (2) ___________________ to go under the knife for what is a major operation. Despite the surgery (3) _______________________ recovery, dozens of South Korean celebrities have appeared on television (4) _______________________ new look. And "chiselled" is a key word to describe how surgeons cut away at the upper and lower jaw bones (5) _______________________ "V-shaped" jawline. Many of the celebrities explained to chat show hosts how their reshaped chins have (6) _______________________ in their careers.

However, not everyone is (7) _______________________. Many doctors are advising people against having the (8) _______________________. Dr Choi Jin-Young, from the Seoul National University, talked to the AFP news agency of the dangers of the operation. He said: "It's a very complex, potentially dangerous surgery…It's (9) _______________________ with no real (10) _______________________ through it just to have a small, pretty face." There are many reports of the surgery going terribly wrong. One young woman wrote: "My mouth keeps moving leftward and the jaw area has gone numb. I can't even feel (11) _______________________ out of my mouth." One woman (12) _______________________ post-surgery complications.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of South Koreans are trying double-jaw surgery?

2.

What other two plastic surgery procedures were mentioned?

3.

How long does it take to get over the surgery?

4.

What shape jaw do South Koreans want?

5.

What did celebrities think of the surgery?

6.

What are doctors saying is not a good reason to have the surgery?

7.

How did doctor Choi Jin-Young describe the surgery?

8.

Who did doctor Choi Jin-Young suggest the surgery was for?

9.

What happened to the jaw of one woman?

10.

What did the woman say she cannot feel?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of South Koreans are trying double-jaw surgery?

6.

What are doctors saying is not a good reason to have the surgery?

 

a) image-conscious ones
b) beautiful ones
c) very rich ones
d) old ones

 

a) to become a model
b) to make more money
c) to chew better
d) cosmetic reasons

2.

What other two plastic surgery procedures were mentioned?

7.

How did doctor Choi Jin-Young describe the surgery?

 

a) nose jobs and liposuction
b) eye reshaping and liposuction
c) nose jobs and eye reshaping
d) eye reshaping and face lifts

 

a) empowering
b) dangerous and difficult
c) safe and easy
d) interesting

3.

How long does it take to get over the surgery?

8.

Who did doctor Choi Jin-Young suggest the surgery was for?

 

a) years
b) months
c) weeks
d) days

 

a) anyone and everyone
b) models and actors
c) those involved in motor accidents
d) those with dental problems

4.

What shape jaw do South Koreans want?

9.

What happened to the jaw of one woman?

 

a) square
b) round
c) oval
d) V-shaped

 

a) it wouldn't open
b) it needed replacing
c) it went numb
d) it never closed

5.

What did celebrities think of the surgery?

10.

What did the woman say she cannot feel?

 

a) it improved their career
b) it was interesting
c) it hurt
d) it was a waste of money

 

a) her teeth
b) saliva falling from her mouth
c) her ears
d) hot food and drinks

ROLE PLAY

Role  A – Model

You are a model. You are very beautiful/handsome but you want a V-shaped jaw. Tell the others three reasons why you are having the double-jaw surgery. You totally trust your cosmetic surgeon (X) and do not believe the horror stories you've heard of post-surgery complications.

Role  B – Dental surgeon

You are shocked the model is considering having double-jaw surgery. Tell the others three reasons why. The model already has perfect looks. (S)he could destroy his/her career if the operation goes wrong. The months after the surgery are very painful. X is not a qualified medical doctor.

Role  C – X (Cosmetic surgeon)

You think the model should have the double-jaw operation. Tell the others three reasons why. None of your patients (including Jo) has ever had any complications. They are all so happy with their V-shaped jaws. The recovery process is two months at most and is not so painful.

Role  D – Jo (Former model)

You were a model but had to quit after your double-jaw operation resulted in complications. Your cosmetic surgeon (X) lied to you. You have never recovered. Your jawline is now slanted and your mouth is numb. You cannot close your mouth properly. Tell the model not to have the op.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'plastic' and 'surgery'.

plastic

surgery

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • latest
  • nose
  • knife
  • dozens
  • lower
  • turning
  • advising
  • reasons
  • dangers
  • dental
  • numb
  • mouth

COSMETIC SURGERY SURVEY

Write five GOOD questions about cosmetic surgery in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

COSMETIC SURGERY DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the term 'cosmetic surgery'?

c)

Are you happy with your looks?

d)

What do you think of the idea of having your jaw reshaped?

e)

Have you ever been under the knife?

f)

What is the "perfect" jaw?

g)

If you had plastic surgery, what would you have done?

h)

Do people care too much about their looks?

i)

How could a reshaped jaw be a career turning point?

j)

What questions would you like to ask a cosmetic surgeon?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should people try and change the face God gave them?

c)

What's the difference between cosmetic and plastic surgery?

d)

Would having better looks change your life in any way?

e)

What laws should there be regarding cosmetic surgery?

f)

People do not need to be doctors to administer Botox. Is this OK?

g)

Should patients be able to sue doctors if the surgery doesn't make them look as good as they wanted to look?

h)

Is cosmetic surgery a sign that the world is going crazy?

i)

Do you think cosmetic surgery is dangerous?

j)

What questions would you like to ask someone who wants the surgery?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Image-(1) ____ South Koreans are trying the latest procedure in plastic surgery to enhance their looks – double-jaw surgery. After (2) ____ a nose job and eye reshaping, those who want the "perfect" jaw can (3) ____ to go under the knife for what is a major operation. Despite the surgery (4) ____ months of painful recovery, dozens of South Korean celebrities have appeared on television showing off their chiselled new look. And "chiselled" is a key word to describe how surgeons cut away at the upper and lower jaw bones to (5) ____ the coveted "V-shaped" jawline. Many of the celebrities explained to chat show hosts how their reshaped chins have led to a "(6) ____ point" in their careers.

However, not everyone is recommending the operation. Many doctors are advising people (7) ____ having the surgery for cosmetic reasons. Dr Choi Jin-Young, from the Seoul National University, talked to the AFP news agency of the dangers of the operation. He said: "It's a very complex, (8) ____ dangerous surgery…It's disturbing to see people with no real dental (9) ____ daring to go (10) ____ it just to have a small, pretty face." There are many reports of the surgery going terribly wrong. One young woman wrote: "My mouth keeps moving leftward and the jaw area has gone (11) ____. I can't even feel when saliva keeps dripping out of my mouth." One woman committed suicide after post-surgery (12) ____.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

conscious

(b)

conspicuous

(c)

conscience

(d)

copious

2.

(a)

had

(b)

have

(c)

having

(d)

has had

3.

(a)

optical

(b)

option

(c)

opt

(d)

opting

4.

(a)

necessary

(b)

must have

(c)

obligatory

(d)

requiring

5.

(a)

scrape

(b)

script

(c)

sculpt

(d)

scrimp

6.

(a)

turned

(b)

turning

(c)

turner

(d)

turns

7.

(a)

not

(b)

against

(c)

for

(d)

opposed

8.

(a)

potent

(b)

potentially

(c)

potential

(d)

patent

9.

(a)

floss

(b)

floors

(c)

flaws

(d)

flows

10.

(a)

among

(b)

around

(c)

over

(d)

through

11.

(a)

dumb

(b)

bomb

(c)

aplomb

(d)

numb

12.

(a)

complexes

(b)

challenged

(c)

affixation

(d)

complications

SPELLING

Paragraph 1

1.

Image-nscoosuic South Koreans

2.

the latest ecdporrue

3.

months of painful vroeyrec

4.

sgunoser cut away at the upper and lower jaw

5.

sculpt the eocvdet "V-shaped" jawline

6.

itcebieerls explained to chat show hosts

Paragraph 2

7.

not everyone is dmencoigmnre the operation

8.

nisviadg people against having the surgery

9.

lteylanpoti dangerous surgery

10.

dental fwsla

11.

committed uedscii

12.

post-surgery oipmcaticnlos

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

moving leftward and the jaw area has gone numb. I can't even feel when saliva keeps dripping

(    )

having the surgery for cosmetic reasons. Dr Choi Jin-Young, from the Seoul National University, talked to the AFP news

1  )

Image-conscious South Koreans are trying the latest procedure in plastic surgery to enhance their

(    )

surgery…It's disturbing to see people with no real dental flaws daring to go through it just to have a small, pretty

(    )

opt to go under the knife for what is a major operation. Despite the surgery requiring months of painful

(    )

out of my mouth." One woman committed suicide after post-surgery complications.

(    )

recovery, dozens of South Korean celebrities have appeared on television showing off their chiselled new look. And "chiselled"

(    )

is a key word to describe how surgeons cut away at the upper and lower jaw

(    )

bones to sculpt the coveted "V-shaped" jawline. Many of the celebrities explained to chat

(    )

agency of the dangers of the operation. He said: "It's a very complex, potentially dangerous

(    )

show hosts how their reshaped chins have led to a "turning point" in their careers.

(    )

face." There are many reports of the surgery going terribly wrong. One young woman wrote: "My mouth keeps

(    )

looks – double-jaw surgery. After having a nose job and eye reshaping, those who want the "perfect" jaw can

(    )

However, not everyone is recommending the operation. Many doctors are advising people against

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

in     procedure     latest     the     Trying     surgery     plastic.    

2.

to     under     knife     Opt     go     the.    

3.

of    the    painful    surgery    recovery    requiring    months    Despite.    

4.

upper     jaw     cut     the     lower     Surgeons     at     and     away.    

5.

point     Led     in     to     their     a     careers     turning.    

6.

people     against     Doctors    having    are    the    advising    surgery.    

7.

surgery     dangerous     potentially     ,     complex     very     A.    

8.

face     pretty    ,    small    a    have    to     just     it     through     Go.    

9.

going     reports     terribly     of     wrong     the     surgery     Many.    

10.

of     out     dripping     keeps     Saliva     mouth     my.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Image-conscious South Koreans are trying the latest / least procedure in plastic surgery to enchant / enhance their looks – double-jaw surgery. After having a nose job / work and eye reshaping, those who want the "perfect" jaw can apt / opt to go under the knife for what / how is a major operation. Despite the surgery requiring months of painful recover / recovery, dozens of South Korean celebrities have appeared on / in television showing on / off their chiselled new look. And "chiselled" is a key word to describe how surgeons cut way / away at the upper and lower jaw bones to sculpt the coveted "V-shaped" jawline. Many of the celebrities explained to chat show hosts how their reshaped chins have led to a "turning / turned point" in their careers.

However, not everyone is recommending the operation. Many doctors are advising people opposed / against having the surgery for cosmetic / cosmetically reasons. Dr Choi Jin-Young, from the Seoul National University, talked / speaking to the AFP news agency of the dangerous / dangers of the operation. He said: "It's a very complex, potentially / potential dangerous surgery…It's disturbing to see people with no real dental floss / flaws daring to go through / throughout it just to have a small, pretty face." There are many reports of the surgery going / gone terribly wrong. One young woman wrote: "My mouth keeps moving leftward and the jaw area has gone dumb / numb. I can't even feel when saliva keeps dripping / draping out of my mouth." One woman committed suicide after post-surgery complications.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_m_g_-c_nsc___s S__th K_r__ns _r_ try_ng th_ l_t_st pr_c_d_r_ _n pl_st_c s_rg_ry t_ _nh_nc_ th__r l__ks – d__bl_-j_w s_rg_ry. _ft_r h_v_ng _ n_s_ j_b _nd _y_ r_sh_p_ng, th_s_ wh_ w_nt th_ "p_rf_ct" j_w c_n _pt t_ g_ _nd_r th_ kn_f_ f_r wh_t _s _ m_j_r _p_r_t__n. D_sp_t_ th_ s_rg_ry r_q__r_ng m_nths _f p__nf_l r_c_v_ry, d_z_ns _f S__th K_r__n c_l_br_t__s h_v_ _pp__r_d _n t_l_v_s__n sh_w_ng _ff th__r ch_s_ll_d n_w l__k. _nd "ch_s_ll_d" _s _ k_y w_rd t_ d_scr_b_ h_w s_rg__ns c_t _w_y _t th_ _pp_r _nd l_w_r j_w b_n_s t_ sc_lpt th_ c_v_t_d "V-sh_p_d" j_wl_n_. M_ny _f th_ c_l_br_t__s _xpl__n_d t_ ch_t sh_w h_sts h_w th__r r_sh_p_d ch_ns h_v_ l_d t_ _ "t_rn_ng p__nt" _n th__r c_r__rs.

H_w_v_r, n_t _v_ry_n_ _s r_c_mm_nd_ng th_ _p_r_t__n. M_ny d_ct_rs _r_ _dv_s_ng p__pl_ _g__nst h_v_ng th_ s_rg_ry f_r c_sm_t_c r__s_ns. Dr Ch__ J_n-Y__ng, fr_m th_ S___l N_t__n_l _n_v_rs_ty, t_lk_d t_ th_ _FP n_ws _g_ncy _f th_ d_ng_rs _f th_ _p_r_t__n. H_ s__d: "_t's _ v_ry c_mpl_x, p_t_nt__lly d_ng_r__s s_rg_ry…_t's d_st_rb_ng t_ s__ p__pl_ w_th n_ r__l d_nt_l fl_ws d_r_ng t_ g_ thr__gh _t j_st t_ h_v_ _ sm_ll, pr_tty f_c_." Th_r_ _r_ m_ny r_p_rts _f th_ s_rg_ry g__ng t_rr_bly wr_ng. _n_ y__ng w_m_n wr_t_: "My m__th k__ps m_v_ng l_ftw_rd _nd th_ j_w _r__ h_s g_n_ n_mb. _ c_n't _v_n f__l wh_n s_l_v_ k__ps dr_pp_ng __t _f my m__th." _n_ w_m_n c_mm_tt_d s__c_d_ _ft_r p_st-s_rg_ry c_mpl_c_t__ns.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

image-conscious south koreans are trying the latest procedure in plastic surgery to enhance their looks – double-jaw surgery after having a nose job and eye reshaping those who want the "perfect" jaw can opt to go under the knife for what is a major operation despite the surgery requiring months of painful recovery dozens of south korean celebrities have appeared on television showing off their chiselled new look and "chiselled" is a key word to describe how surgeons cut away at the upper and lower jaw bones to sculpt the coveted "v-shaped" jawline many of the celebrities explained to chat show hosts how their reshaped chins have led to a "turning point" in their careers

however not everyone is recommending the operation many doctors are advising people against having the surgery for cosmetic reasons dr choi jin-young from the seoul national university talked to the afp news agency of the dangers of the operation he said "it's a very complex potentially dangerous surgery…it's disturbing to see people with no real dental flaws daring to go through it just to have a small pretty face" there are many reports of the surgery going terribly wrong one young woman wrote "my mouth keeps moving leftward and the jaw area has gone numb i can't even feel when saliva keeps dripping out of my mouth" one woman committed suicide after post-surgery complications

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Image-consciousSouthKoreansaretryingthelatestprocedureinplasticsurgery
toenhancetheirlooks–double-jawsurgery.Afterhavinganosejobandey
ereshaping,thosewhowantthe"perfect"jawcanopttogoundertheknifefor
whatisamajoroperation.Despitethesurgeryrequiringmonthsofpainfulrecovery,
dozensofSouthKoreancelebritieshaveappearedontelevisionshowingofftheir
chisellednewlook.And"chiselled"isakeywordtodescribehowsurgeonscutaway
attheupperandlowerjawbonestosculptthecoveted"V-shaped"jawline.Manyof
thecelebritiesexplainedtochatshowhostshowtheirreshapedchinshaveled
toa"turningpoint"intheircareers.However,noteveryoneisrecommendingthe
operation.Manydoctorsareadvisingpeopleagainsthavingthesurgeryfor
cosmeticreasons.DrChoiJin-Young,fromtheSeoulNationalUniversity,
talkedtotheAFPnewsagencyofthedangersoftheoperation.Hesaid:"It'savery
complex,potentiallydangeroussurgery…It'sdisturbingtoseepeoplewithno
realdentalflawsdaringtogothroughitjusttohaveasmall,prettyface."Thereare
manyreportsofthesurgerygoingterriblywrong.Oneyoungwomanwrote:"My
mouthkeepsmovingleftwardandthejawareahasgonenumb.Ican'tevenfeel
whensalivakeepsdrippingoutofmymouth."Onewomancommitted
suicideafterpost-surgerycomplications.

FREE WRITING

Write about cosmetic surgery for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

It is very foolish to risk disfiguring one's face or body by having cosmetic surgery.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about cosmetic surgery. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. COSMETIC SURGERY: Make a poster about cosmetic surgery. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FAD: Write a magazine article about this fad. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a cosmetic surgery expert. Ask him/her three questions about cosmetic surgery. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

F

d

T

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

procedure

a.

operation

2.

enhance

b.

improve

3.

showing off

c.

parading

4.

sculpt

d.

carve

5.

turning point

e.

watershed

6.

recommending

f.

advocating

7.

cosmetic

g.

beautifying

8.

disturbing

h.

worrying

9.

flaws

i.

defects

10.

complications

j.

difficulties

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Image-conscious ones

2.

Nose jobs and eye reshaping

3.

Months

4.

"V-shaped"

5.

It was a "turning point" for their career

6.

For cosmetic reasons

7.

Complex and potentially dangerous

8.

People with dental flaws

9.

It went numb

10.

Saliva dripping from her mouth

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

b

4.

d

5.

a

6.

d

7.

b

8.

d

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy