My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 6  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 4
   Level 5


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (4 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Scientists discover depression molecule (25th July, 2013)

Scientists say they have discovered the part of the brain that is responsible for us feeling miserable, anxious and stressed. A UK-based medical research company called Heptares Therapeutics said it has located the molecule related to depression. It is a protein found inside the brain called CRF1. The company said the protein, "is important in regulating the body's response to stress and is implicated in stress-related diseases such as depression and anxiety". The team used one of the world's most powerful x-ray machines in its research. Lead researcher Fiona Marshall said a greater understanding of the CRF1 protein could lead to ground-breaking drugs to control depression.


 

Britain's National Health Service (NHS) warned anyone suffering from depression or related illnesses not to get too excited about this research. It questioned whether a single molecule could really lead to depression, and said the condition actually resulted from a complex interaction of chemicals. An NHS statement expressed surprise at the way two of Britain's biggest newspapers have built the story up – "The Daily Mail" and "The Sunday Times". The latter reported that researchers had found the "miserable molecule," saying it was "the protein involved in all our feelings of stress, anxiety and even depression". The NHS said: "It's a great headline, but a hugely sweeping claim."

Try Level 4 or Level 5

Sources:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2372305/Scientists-discover-brains-misery-molecule-affects-stress-anxiety-depression.html#ixzz2ZqwQ3QQM
http://www.nhs.uk/news/2013/07July/Pages/Medias-talk-of-a-misery-molecule-is-misleading.aspx
http://www.heptares.com/news/126/74/Heptares-Announces-Publication-in-Nature-of-Class-B-GPCR-Structure.html



 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. DEPRESSION: Students walk around the class and talk to other students about depression. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

scientists / the brain / feeling miserable / molecule / depression / x-ray / stress / drugs / illnesses / complex / interaction / surprise / protein / headline / sweeping claim

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FEELINGS: How to feel better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Feeling

Your experience(s)

How to feel better

Depression

 

 

Guilt

 

 

Regret

 

 

Remorse

 

 

Anxiety

 

 

Being lost

 

 

4. DRUGS: Students A strongly believe drugs will cure all mental conditions one day; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. STRESS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most stressful at the top. Change partners often and share your rankings.

  • English
  • the Internet
  • traffic
  • parents
  • money
  • public transport
  • your future
  • customer service

6. BRAIN: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'brain'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Scientists said the brain is full of molecules that lead to depression.

T / F

b.

The research was from a university in the USA.

T / F

c.

A very powerful x-ray machines was used in the research.

T / F

d.

A researcher said she has produced drugs to end depression.

T / F

e.

Britain's National Health Service (NHS) was wary of newspaper reports.

T / F

f.

The NHS said a single molecule did not lead to depression.

T / F

g.

The NHS was surprised at the way newspapers reported this story.

T / F

h.

The NHS suggested newspaper headlines were not so good.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

discovered

a.

connected

2.

regulating

b.

urged

3.

implicated

c.

generalized

4.

ground-breaking

d.

complicated

5.

control

e.

unearthed

6.

warned

f.

adjusting

7.

single

g.

voiced

8.

complex

h.

contain

9.

expressed

i.

sole

10.

sweeping

j.

pioneering

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

responsible for

a.

to stress

2.

located the molecule

b.

from depression

3.

regulating the body's response

c.

drugs to control depression

4.

a greater

d.

of chemicals

5.

lead to ground-breaking

e.

claim

6.

anyone suffering

f.

us feeling miserable

7.

a single molecule could really

g.

the story up

8.

a complex interaction

h.

related to depression

9.

built

i.

understanding

10.

a hugely sweeping

j.

lead to depression



 

GAP FILL

Scientists say they have (1) ____________ the part of the brain that is (2) ____________ for us feeling miserable, anxious and stressed. A UK-based medical research company called Heptares Therapeutics said it has located the molecule (3) ____________ to depression. It is a protein found inside the brain called CRF1. The company said the protein, "is important in (4) ____________ the body's (5) ____________ to stress and is implicated in stress-related (6) ____________ such as depression and anxiety". The team used one of the world's most powerful x-ray machines in its research. Lead researcher Fiona Marshall said a (7) ____________ understanding of the CRF1 protein could lead to ground-           (8) ____________ drugs to control depression.

 

 

diseases
regulating
responsible
breaking
discovered
response
greater
related

Britain's National Health Service (NHS) warned anyone              (9) ____________ from depression or related illnesses not to get too (10) ____________ about this research. It questioned whether a single molecule could really (11) ____________ to depression, and said the condition actually resulted from a complex interaction of chemicals. An NHS statement expressed (12) ____________ at the way two of Britain's biggest newspapers have (13) ____________ the story up – "The Daily Mail" and "The Sunday Times". The (14) ____________ reported that researchers had found the "miserable molecule," saying it was "the protein (15) ____________ in all our feelings of stress, anxiety and even depression". The NHS said: "It's a great headline, but a hugely (16) ____________ claim."

 

involved
surprise
sweeping
suffering
lead
built
excited
latter


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

discovered the part of the brain that is responsible for ______

 

a.  us feeling miserably
b.  us feeling misery
c.  us feeling miserable
d.  us feeling misery ball

2)

The company said the protein, "is important in regulating the body's ______

 

a.  response to stress
b.  response too stressed
c.  response two stresses
d.  response at stress

3)

implicated in stress-related diseases such as ______

 

a.  depression and anxious
b.  depression and anxiousness
c.  depression and anxiety
d.  depression and anxieties

4)

The team used one of the world's most powerful x-ray machines ______

 

a.  by its research
b.  on its research
c.  and its research
d.  in its research

5)

the CRF1 protein could lead to ground-breaking drugs ______

 

a.  to control depressing
b.  to control depressed
c.  to control depression
d.  to control depressions

6)

warned anyone suffering from depression or related illnesses not ______

 

a.  to get to excited
b.  to get too excited
c.  to get two excited
d.  to get so excited

7)

It questioned whether a single molecule could really ______

 

a.  lead to depression
b.  read to depression
c.  led to depression
d.  leading to depression

8)

the condition actually resulted from a complex ______

 

a.  interaction for chemicals
b.  interaction of chemicals
c.  interaction from chemicals
d.  interaction as chemicals

9)

expressed surprise at the way two of Britain's biggest newspapers have ______

 

a.  built the story up
b.  build the story up
c.  builds the story up
d.  building the story up

10)

The NHS said: "It's a great headline, but a ______

 

a.  hugely sweep in claim
b.  hugely sweeping claim
c.  hugely swept up claim
d.  hugely sweet ping claim

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Scientists say they have discovered (1) _____________________ that is responsible for us feeling miserable, (2) _____________________. A UK-based medical research company called Heptares Therapeutics said it has located the molecule (3) _____________________. It is a protein found inside the brain called CRF1. The company said the protein, "is important in regulating the (4) _____________________ stress and is implicated in stress-related diseases such as depression and anxiety". The team used one of the (5) _____________________ x-ray machines in its research. Lead researcher Fiona Marshall said a greater understanding of the CRF1 protein (6) _____________________-breaking drugs to control depression.

Britain's National Health Service (NHS) warned anyone suffering from depression or related illnesses (7) _____________________ about this research. It questioned (8) _____________________ molecule could really lead to depression, and said the condition actually resulted from a complex (9) _____________________. An NHS statement expressed surprise at the way two of Britain's biggest newspapers (10) _____________________ – "The Daily Mail" and "The Sunday Times". (11) _____________________ researchers had found the "miserable molecule," saying it was "the protein involved in all our feelings of stress, anxiety and even depression". The NHS said: "It's a great headline, but a (12) _____________________."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What feelings does the molecule control?

2.

What does the protein regulate?

3.

What machine did the team use?

4.

What could lead to better drugs?

5.

What drugs did a researcher say could be coming?

6.

What did Britain's National Health Service warn?

7.

What did the NHS say caused depression?

8.

How did the NHS feel about newspaper reports?

9.

Which newspaper reported on the "miserable molecule"?

10.

How did the NHS describe claims in newspaper headlines?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What feelings does the molecule control?

6.

What did Britain's National Health Service warn?

 

a) heartache, anxiety and loss
b) pain, hurt and fear
c) loss, remorse and guilt
d) misery, anxiety and stress

 

a) depression will rise
b) not to suffer from depression
c) not to get too excited
d) illnesses are related

2.

What does the protein regulate?

7.

What did the NHS say caused depression?

 

a) brain signals
b) our response to stress
c) body temperature
d) our pulse

 

a) a mix of chemicals
b) daily life
c) genes
d) alcohol and drugs

3.

What machine did the team use?

8.

How did the NHS feel about newspaper reports?

 

a) an MRI scanner
b) the K-CRF1 X2
c) a neurologitron
d) an x-ray machine

 

a) shocked
b) saddened
c) surprised
d) stunned

4.

What could lead to better drugs?

9.

Which newspaper reported on the "miserable molecule"?

 

a) greater funding
b) more volunteers
c) greater understanding
d) international cooperation

 

a) "The Brain Weekly"
b) "The Sunday Times"
c) "Neurology"
d) "The World Gazette"

5.

What drugs did a researcher say could be coming?

10.

How did the NHS describe claims in newspaper headlines?

 

a) ones that raise happiness levels
b) cheaper headache pills
c) ones with unknown side effects
d) drugs to control depression

 

a) as "hugely sweeping"
b) as "not worthy of reading"
c) as "laughable"
d) as "scandalous"

ROLE PLAY

Role  A – Drugs

You think drugs are the best way to treat depression. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these methods (and why): therapy, exercise or hobbies.

Role  B – Therapy

You think therapy is the best way to treat depression. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these methods (and why): drugs, exercise or hobbies.

Role  C – Exercise

You think exercise is the best way to treat depression. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these methods (and why): therapy, drugs or hobbies.

Role  D – Hobbies

You think hobbies are the best way to treat depression. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their methods. Also, tell the others which is the worst of these methods (and why): therapy, exercise or drugs.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'medical' and 'research'.

medical

research

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • part
  • located
  • inside
  • response
  • powerful
  • ground
  • warned
  • single
  • complex
  • surprise
  • latter
  • hugely

DEPRESSION SURVEY

Write five GOOD questions about depression in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DEPRESSION DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'depression'?

c)

What do you get depressed or stressed about?

d)

What are the differences between stress, anxiety and depression?

e)

What do you think of the researchers finding the molecule?

f)

How serious is depression?

g)

What causes depression?

h)

How can we help people get over depression?

i)

Do you think a drug can end depression?

j)

What harm does depression do to someone's life?

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think of the NHS for warning people to not get excited?

c)

What do you think it's like to work on such research?

d)

Do you think depression will be a thing of the past one day?

e)

What advice would you give a friend who was depressed?

f)

How do people know when they are depressed?

g)

Why do even very successful, rich people get depressed?

h)

How irresponsible are newspapers when they make claims that aren't true?

i)

What do you think of the newspapers' " hugely sweeping claim"?

j)

What questions would you like to ask the researchers?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Scientists say they have discovered the part of the brain that is responsible for us feeling miserable, (1) ____ and stressed. A UK-based medical research company called Heptares Therapeutics said it has located the molecule (2) ____ to depression. It is a protein found inside the brain called CRF1. The company said the protein, "is important (3) ____ regulating the body's response to stress and is     (4) ____ in stress-related diseases such as depression and anxiety". The team used one of the world's most powerful x-ray machines in its research. Lead researcher Fiona Marshall said a (5) ____ understanding of the CRF1 protein could lead to    (6) ____ -breaking drugs to control depression.

Britain's National Health Service (NHS) warned anyone (7) ____ from depression or related illnesses not to get too excited about this research. It (8) ____ whether a single molecule could really lead to depression, and said the (9) ____ actually resulted from a complex interaction of chemicals. An NHS statement expressed surprise (10) ____ the way two of Britain's biggest newspapers have built the story up – "The Daily Mail" and "The Sunday Times". The (11) ____ reported that researchers had found the "miserable molecule," saying it was "the protein involved in all our feelings of stress, anxiety and even depression". The NHS said: "It's a great headline, but a hugely (12) ____ claim."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

anxious

(b)

anxiety

(c)

anxieties

(d)

anxiousness

2.

(a)

relates

(b)

relation

(c)

related

(d)

relative

3.

(a)

to

(b)

by

(c)

in

(d)

from

4.

(a)

duplicated

(b)

complicated

(c)

replicated

(d)

implicated

5.

(a)

more sizeable

(b)

higher

(c)

greater

(d)

well

6.

(a)

earth

(b)

ground

(c)

floor

(d)

concrete

7.

(a)

suffers

(b)

suffering

(c)

suffered

(d)

sufferance

8.

(a)

posed

(b)

questioned

(c)

interrogated

(d)

interviewed

9.

(a)

provision

(b)

estimation

(c)

condition

(d)

formation

10.

(a)

from

(b)

and

(c)

as

(d)

at

11.

(a)

lastly

(b)

latest

(c)

last

(d)

latter

12.

(a)

scrubbing

(b)

mopping

(c)

brushing

(d)

sweeping

SPELLING

Paragraph 1

1.

selepsrnboi for us feeling miserable

2.

the ocmellue related to depression

3.

It is a intpoer found inside the brain

4.

mciadetpil in stress-related diseases

5.

depression and eyiatxn

6.

lead to norgud-anigkrbe drugs

Paragraph 2

7.

anyone sgneruffi from depression

8.

a complex rtcentiinoa of chemicals

9.

An NHS statement depeexrss surprise

10.

researchers had found the "ablseriem molecule"

11.

dnvoievl in all our feelings

12.

a yuelgh sweeping claim

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

depression". The NHS said: "It's a great headline, but a hugely sweeping claim."

(    )

located the molecule related to depression. It is a protein found inside the brain called CRF1. The company

(    )

Britain's National Health Service (NHS) warned anyone suffering from depression or related

(    )

to depression, and said the condition actually resulted from a complex interaction of chemicals. An NHS

(    )

illnesses not to get too excited about this research. It questioned whether a single molecule could really lead

(    )

statement expressed surprise at the way two of Britain's biggest newspapers have built the story

(    )

powerful x-ray machines in its research. Lead researcher Fiona Marshall said a greater

(    )

miserable, anxious and stressed. A UK-based medical research company called Heptares Therapeutics said it has

(    )

related diseases such as depression and anxiety". The team used one of the world's most

1  )

Scientists say they have discovered the part of the brain that is responsible for us feeling

(    )

up – "The Daily Mail" and "The Sunday Times". The latter reported that researchers had found the "miserable

(    )

said the protein, "is important in regulating the body's response to stress and is implicated in stress-

(    )

molecule," saying it was "the protein involved in all our feelings of stress, anxiety and even

(    )

understanding of the CRF1 protein could lead to ground-breaking drugs to control depression.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

miserable   feeling   us  for  responsible  is   that  brain   the    of   Part.   

2.

located    depression    the    molecule    It    related    has    to.   

3.

diseases    depression    related    as    anxiety    -   such   and   Stress.   

4.

-    ray    machines    One    of    the    world's    most    powerful    x.   

5.

to   breaking   control   lead   -   to   Could  ground   drugs  depression.

6.

depression    from    suffering    Anyone    illnesses    related    or.   

7.

really    A    lead    single    to    molecule    depression    could.   

8.

chemicals    of    interaction    complex    a    from    Resulted.   

9.

in    feelings    was    involved    our    It    protein    all    the.   

10.

headline    a    claim    great    but    sweeping    a    ,    hugely    It's.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Scientists say they have discovered the part / partition of the brain that is responsible for us feeling miserable, anxiety / anxious and stressed. A UK-based / biased medical research company called Heptares Therapeutics said it has located the molecule related at / to depression. It is a protein found inside the / a brain called CRF1. The company said the protein, "is important in regulating / regulatory the body's response to stress and is complicated / implicated in stress-related diseases such was / as depression and anxiety". The team used one of the world's most powered / powerful x-ray machines in its research. Lead researcher Fiona Marshall said a greater understanding of the CRF1 protein could lead to earth-shattering / ground-breaking drugs to control depression.

Britain's National Health Service (NHS) warning / warned anyone suffering from depression or relatives / related illnesses not to get too excited / excitement about this research. It questioned whether a singled / single molecule could really lead to depression, and said the condition actually resulted from / form a complex interaction of chemicals. An NHS statement expressed surprise at the way / how two of Britain's biggest newspapers have built the story increased / up – "The Daily Mail" and "The Sunday Times". The latter reported / reporter that researchers had found the "miserable molecule," saying it was "the protein involvement / involved in all our feelings of stress, anxiety and even depression". The NHS said: "It's a great headline, but a hugely brushing / sweeping claim."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Sc__nt_sts s_y th_y h_v_ d_sc_v_r_d th_ p_rt _f th_ br__n th_t _s r_sp_ns_bl_ f_r _s f__l_ng m_s_r_bl_, _nx___s _nd str_ss_d. _ _K-b_s_d m_d_c_l r_s__rch c_mp_ny c_ll_d H_pt_r_s Th_r_p__t_cs s__d _t h_s l_c_t_d th_ m_l_c_l_ r_l_t_d t_ d_pr_ss__n. _t _s _ pr_t__n f__nd _ns_d_ th_ br__n c_ll_d CRF1. Th_ c_mp_ny s__d th_ pr_t__n, "_s _mp_rt_nt _n r_g_l_t_ng th_ b_dy's r_sp_ns_ t_ str_ss _nd _s _mpl_c_t_d _n str_ss-r_l_t_d d_s__s_s s_ch _s d_pr_ss__n _nd _nx__ty". Th_ t__m _s_d _n_ _f th_ w_rld's m_st p_w_rf_l x-r_y m_ch_n_s _n _ts r_s__rch. L__d r_s__rch_r F__n_ M_rsh_ll s__d _ gr__t_r _nd_rst_nd_ng _f th_ CRF1 pr_t__n c__ld l__d t_ gr__nd-br__k_ng dr_gs t_ c_ntr_l d_pr_ss__n.

Br_t__n's N_t__n_l H__lth S_rv_c_ (NHS) w_rn_d _ny_n_ s_ff_r_ng fr_m d_pr_ss__n _r r_l_t_d _lln_ss_s n_t t_ g_t t__ _xc_t_d _b__t th_s r_s__rch. _t q__st__n_d wh_th_r _ s_ngl_ m_l_c_l_ c__ld r__lly l__d t_ d_pr_ss__n, _nd s__d th_ c_nd_t__n _ct__lly r_s_lt_d fr_m _ c_mpl_x _nt_r_ct__n _f ch_m_c_ls. _n NHS st_t_m_nt _xpr_ss_d s_rpr_s_ _t th_ w_y tw_ _f Br_t__n's b_gg_st n_wsp_p_rs h_v_ b__lt th_ st_ry _p – "Th_ D__ly M__l" _nd "Th_ S_nd_y T_m_s". Th_ l_tt_r r_p_rt_d th_t r_s__rch_rs h_d f__nd th_ "m_s_r_bl_ m_l_c_l_," s_y_ng _t w_s "th_ pr_t__n _nv_lv_d _n _ll __r f__l_ngs _f str_ss, _nx__ty _nd _v_n d_pr_ss__n". Th_ NHS s__d: "_t's _ gr__t h__dl_n_, b_t _ h_g_ly sw__p_ng cl__m."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

scientists say they have discovered the part of the brain that is responsible for us feeling miserable anxious and stressed a uk-based medical research company called heptares therapeutics said it has located the molecule related to depression it is a protein found inside the brain called crf1 the company said the protein "is important in regulating the body's response to stress and is implicated in stress-related diseases such as depression and anxiety" the team used one of the world's most powerful x-ray machines in its research lead researcher fiona marshall said a greater understanding of the crf1 protein could lead to ground-breaking drugs to control depression

britain's national health service (nhs) warned anyone suffering from depression or related illnesses not to get too excited about this research it questioned whether a single molecule could really lead to depression and said the condition actually resulted from a complex interaction of chemicals an nhs statement expressed surprise at the way two of britain's biggest newspapers have built the story up – "the daily mail" and "the sunday times" the latter reported that researchers had found the "miserable molecule" saying it was "the protein involved in all our feelings of stress anxiety and even depression" the nhs said "it's a great headline but a hugely sweeping claim"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Scientistssaytheyhavediscoveredthepartofthebrainthatisresponsiblefor
usfeelingmiserable,anxiousandstressed.AUK-basedmedicalres
earchcompanycalledHeptaresTherapeuticssaidithaslocatedthemolecule
relatedtodepression.ItisaproteinfoundinsidethebraincalledCRF1.Theco
mpanysaidtheprotein,"isimportantinregulatingthebody'sresponsetostr
essandisimplicatedinstress-relateddiseasessuchasdepressio
nandanxiety".Theteamusedoneoftheworld'smostpowerfulx-raymac
hinesinitsresearch.LeadresearcherFionaMarshallsaidagreaterunderstan
dingoftheCRF1proteincouldleadtoground-breakingdrugstocontro
ldepression.Britain'sNationalHealthService(NHS)warnedanyonesufferi
ngfromdepressionorrelatedillnessesnottogettooexcitedaboutthisresear
ch.Itquestionedwhetherasinglemoleculecouldreallyleadtodepression,a
ndsaidtheconditionactuallyresultedfromacomplexinteractionofchemical
s.AnNHSstatementexpressedsurpriseatthewaytwoofBritain'sbiggestne
wspapershavebuiltthestoryup–"TheDailyMail"and"TheSundayTi
mes".Thelatterreportedthatresearchershadfoundthe"miserablemolecul
e,"sayingitwas"theproteininvolvedinallourfeelingsofstress,anxietyandevendep
ression".TheNHSsaid:"It'sagreatheadline,butahugelysweepingclaim."

FREE WRITING

Write about depression for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Newspapers should check their facts before making sweeping claims.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about depression. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DEPRESSION: Make a poster about depression. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DRUGS: Write a magazine article about the possibility of new drugs for depression. Include imaginary interviews with people who suffer from the condition.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on depression. Ask him/her three questions about depression. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

discovered

a.

unearthed

2.

regulating

b.

adjusting

3.

implicated

c.

connected

4.

ground-breaking

d.

pioneering

5.

control

e.

contain

6.

warned

f.

urged

7.

single

g.

sole

8.

complex

h.

complicated

9.

expressed

i.

voiced

10.

sweeping

j.

generalized

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Misery, anxiety and stress

2.

The body's response to stress

3.

A powerful x-ray machine

4.

A better understanding of the CRF1 protein

5.

Ground-breaking drugs for depression

6.

Not to get too excited

7.

A complex interaction of chemicals

8.

Surprised

9.

"The Sunday Times"

10.

As "hugely sweeping"

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy