My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Ex-US President shaves head to help boy (27th July, 2013)

Ex-U.S. President George H.W. Bush has shaved his head to make a 2-year-old boy feel better. The boy, Patrick, is the son of one of Mr Bush's bodyguards. The little boy has a blood disease called leukemia. When people have treatment for leukemia, all their hair falls out. Bush said he wanted to help Patrick. Mr Bush's friend said the former president, 89, now looks the same as Patrick. He said: "It's hard to tell them apart." Mr Bush, and his wife Barbara, also made a donation to help pay for Patrick's medical bills. There is also a special website for Patrick where people can give money for his expensive treatment. The website was set up by Mr Bush's other bodyguards. They also shaved their head.


 

Mr And Mrs Bush lost their second child, a daughter, to leukemia 60 years ago. The little girl, named Robin, was just four years old. They worked hard for many years after to raise money for leukemia research. A special clinic called the Robin Bush Child and Adolescent Clinic opened at a hospital in Houston, Texas in 2004. Leukemia is a kind of cancer of the blood. It used to kill many people, but nowadays those with the disease can get treatment at hospital. It is a lot easier to cure children than adults. Anyone, at any age, can get leukemia. Wikipedia says that in the year 2000, around "256,000 children and adults around the world developed some form of leukemia, and 209,000 died from it".

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://www.chron.com/news/houston-texas/article/Bush-41-shaves-his-head-to-support-a-2-year-old-4684576.php http://www.star-telegram.com/2013/07/24/5026228/george-hw-bush-shaves-his-head.html#storylink=cpy http://en.wikipedia.org/wiki/Leukemia



 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. DISEASE: Students walk around the class and talk to other students about disease. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

ex-  /  shaved / feel better / bodyguards / disease / leukemia / donation / tell apart / losing a child / worked hard / raise money / clinic / treatment / cure / nowadays

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. HOW TO HELP: Who could these people help and what could they do? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Who could / should they help?

What could they do?

U.S. President

 

 

You

 

 

Your English teacher

 

 

U.N. Secretary-General

 

 

Top Hollywood actor

 

 

Boss of Apple

 

 

4. DISEASES: Students A strongly believe we can cure all diseases in the future; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. DONATION: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best cause at the top. Change partners often and share your rankings.

  • leukemia research
  • World Wildlife Fund (WWF)
  • injured soldiers
  • help a child read
  • Save The Children
  • Red Cross / Red Crescent…
  • Greenpeace
  • castle restoration project

6. BLOOD: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "blood". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The President of the USA shaved his head.

T / F

b.

The little boy in the story is two years old.

T / F

c.

Someone said the little boy and the president look exactly the same.

T / F

d.

A team of bodyguards also shaved their head.

T / F

e.

A past president raised money for leukemia after his son died.

T / F

f.

The past president opened a leukemia clinic in Washington D.C.

T / F

g.

It's more difficult to cure adults with leukemia than it is children.

T / F

h.

The article says over 200,000 died from leukemia last year.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

ex-

a.

gift

2.

hard

b.

only

3.

donation

c.

started

4.

treatment

d.

collect / get

5.

set up

e.

former

6.

just

f.

sort / type / kind

7.

raise

g.

today

8.

nowadays

h.

difficult

9.

cure

i.

medical care

10.

form

j.

heal

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Ex-

a.

donation

2.

make a 2-year-old boy

b.

treatment

3.

It's hard to tell

c.

at hospital

4.

made a

d.

their second child

5.

give money for his expensive

e.

feel better

6.

Mr And Mrs Bush lost

f.

children than adults

7.

raise

g.

form of leukemia

8.

get treatment

h.

them apart

9.

It is a lot easier to cure

i.

money for leukemia research

10.

developed some

j.

U.S. President



 

GAP FILL

Ex-U.S. President George H.W. Bush has shaved his head to make a 2-year-old boy (1) ____________ better. The boy, Patrick, is the son of one of Mr Bush's (2) ____________. The little boy has a blood (3) ____________ called leukemia. When people have treatment for (4) ____________, all their hair falls out. Bush said he wanted to help Patrick. Mr Bush's friend said the (5) ____________ president, 89, now looks the same as Patrick. He said: "It's hard to tell them (6) ____________." Mr Bush, and his wife Barbara, also made a (7) ____________ to help pay for Patrick's medical bills. There is also a special website for Patrick where people can give money for his expensive (8) ____________. The website was set up by Mr Bush's other bodyguards. They also shaved their head.

 

 

leukemia
donation
bodyguards
apart
feel
treatment
disease
former

Mr And Mrs Bush (9) ____________ their second child, a daughter, to leukemia 60 years ago. The little girl, named Robin, was (10) ____________ four years old. They worked hard for many years after to (11) ____________ money for leukemia research. A special (12) ____________ called the Robin Bush Child and Adolescent Clinic opened at a hospital in Houston, Texas in 2004. Leukemia is a kind of cancer of the blood. It used to kill many people, but (13) ____________ those with the disease can get treatment at hospital. It is a lot easier to (14) ____________ children than adults. Anyone, at any (15) ____________, can get leukemia. Wikipedia says that in the year 2000, around "256,000 children and adults around the world developed some (16) ____________ of leukemia, and 209,000 died from it".

 

nowadays
age
just
clinic
form
lost
cure
raise


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

George H.W. Bush has shaved his head to make a 2-year-old ______

 

a.  boy feel better
b.  boy feels better
c.  boy feeling better
d.  boy felt better

2)

…looks the same as Patrick. He said: "It's hard to ______

 

a.  tell them a part
b.  tell them a parts
c.  tell them the part
d.  tell them apart

3)

made a donation to help pay for Patrick's ______

 

a.  medical bill
b.  medical pills
c.  medical bills
d.  medical pill

4)

a special website for Patrick where people can give money for ______

 

a.  his extensive treatment
b.  his expansive treatment
c.  his expensively treatment
d.  his expensive treatment

5)

The website was set up by Mr Bush's ______

 

a.  other bodyguards
b.  another bodyguards
c.  others bodyguards
d.  the other bodyguards

6)

Mr And Mrs Bush ______ child, a daughter, to leukemia 60 years ago

 

a.  lost there second
b.  lost their second
c.  lost they're second
d.  lost them second

7)

They worked hard for many years after to raise money ______

 

a.  for leukemia researcher
b.  for leukemia researching
c.  for leukemia research
d.  for leukemia researches

8)

Leukemia is a kind of cancer ______

 

a.  for the blood
b.  of the blood
c.  from the blood
d.  of the blood

9)

______ with the disease can get treatment at hospital

 

a.  now a day those
b.  now days those
c.  now and days those
d.  nowadays those

10)

256,000 children and adults around the world ______

 

a.  developed some form
b.  developed same form
c.  developed some from
d.  developed same from

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Ex-U.S. President George H.W. Bush has shaved (1) ___________________ 2-year-old boy feel better. The boy, Patrick, is the son of one of Mr Bush's bodyguards. The little boy (2) ___________________ called leukemia. When people have treatment for leukemia, all (3) ___________________. Bush said he wanted to help Patrick. Mr Bush's friend said the former president, 89, now looks the same as Patrick. He said: "It's (4) ___________________." Mr Bush, and his wife Barbara, also made a donation to help pay for Patrick's (5) ___________________. There is also a special website for Patrick where people can give money for his expensive treatment. The website (6) ___________________ Mr Bush's other bodyguards. They also shaved their head.

Mr And Mrs Bush (7) ___________________ child, a daughter, to leukemia 60 years ago. The little girl, named Robin, was just four years old. They worked (8) ___________________ years after to raise money for leukemia research. A special clinic called the Robin Bush (9) ___________________ Clinic opened at a hospital in Houston, Texas in 2004. Leukemia is a kind of cancer of the blood. (10) ___________________ people, but nowadays those with the disease can get treatment at hospital. (11) ___________________ cure children than adults. Anyone, at any age, can get leukemia. Wikipedia says that in the year 2000, around "256,000 children and adults around the world (12) ___________________ of leukemia, and 209,000 died from it".


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How old is Patrick?

2.

How does Mr Bush know Patrick?

3.

Why did Patrick's hair fall out?

4.

Who said Mr Bush and Patrick looked alike?

5.

Who started a website to help pay for Patrick's medical bills?

6.

When did Mr Bush's daughter die?

7.

When did the Robin Bush clinic open?

8.

What did the article say about children?

9.

When did 256,000 people die from leukemia?

10.

How many people died?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How old is Patrick?

6.

When did Mr Bush's daughter die?

 

a) one
b) two
c) three
d) four

 

a) earlier this year
b) 30 years ago
c) 6 decades ago
d) 1990

2.

How does Mr Bush know Patrick?

7.

When did the Robin Bush clinic open?

 

a) he's his nephew
b) someone wrote to him
c) he saw Patrick on the news
d) he's a bodyguard's son

 

a) 2001
b) 2002
c) 2003
d) 2004

3.

Why did Patrick's hair fall out?

8.

What did the article say about children?

 

a) after treatment for leukemia
b) shock
c) another illness
d) because of leukemia

 

a) they're easier to cure than adults
b) they're a big leukemia risk
c) leukemia hits them harder than
    adults
d) only children get leukemia

4.

Who said Mr Bush and Patrick looked alike?

9.

When did 256,000 people die from leukemia?

 

a) a journalist
b) a bodyguard
c) Mr Bush's friend
d) Patrick

 

a) 2000
b) 2002
c) 2004
d) 2006

5.

Who started a website to help pay for Patrick's medical bills?

10.

How many people died?

 

a) Barbara Bush
b) other bodyguards
c) Patrick's parents
d) a leukemia research group

 

a) 290,000
b) 209,000
c) 219,000
d) 29,000

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'medical' and 'bill'.

medical

bill

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • ex-
  • disease
  • tell
  • pay
  • special
  • other
  • second
  • worked
  • opened
  • used to
  • easier
  • form

DISEASE SURVEY

Write five GOOD questions about disease in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

LEUKEMIA DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'disease'?

c)

What do you think about this news story?

d)

What do you know about ex-U.S. President George H.W. Bush?

e)

What do you think of Mr Bush's actions?

f)

What do you know about leukemia?

g)

How would you feel if all your hair fell out?

h)

Will you donate money via the website to help Patrick?

i)

Should the government pay to give children the treatment they need?

j)

What questions would you like to ask Patrick?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should more people work hard to raise money for charity?

c)

What are your favourite charities?

d)

Should children learn about diseases like leukemia at school?

e)

What can people do to raise more money for charities?

f)

Do you think leukemia will disappear one day?

g)

What special clinics are there where you live?

h)

How could you help a child with leukemia?

i)

Have you ever had an expensive medical bill?

j)

What questions would you like to ask Mr Bush?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

(1) ____-U.S. President George H.W. Bush has shaved his head to make a 2-year-old boy (2) ____ better. The boy, Patrick, is the son of one of Mr Bush's bodyguards. The little boy has a blood disease called leukemia. When people have treatment for leukemia, all their hair falls (3) ____. Bush said he wanted to help Patrick. Mr Bush's friend said the former president, 89, now looks the same as Patrick. He said: "It's hard to tell them (4) ____." Mr Bush, and his wife Barbara, also (5) ____ a donation to help pay for Patrick's medical bills. There is also a special website for Patrick where people can give money for his expensive treatment. The website was (6) ____ up by Mr Bush's other bodyguards. They also shaved their head.

Mr And Mrs Bush (7) ____ their second child, a daughter, to leukemia 60 years ago. The little girl, named Robin, was just four years old. They worked (8) ____ for many years after to raise money for leukemia research. A special clinic called the Robin Bush Child and Adolescent Clinic opened at a hospital in Houston, Texas in 2004. Leukemia is a (9) ____ of cancer of the blood. It used to kill many people, but (10) ____ those with the disease can get treatment at hospital. It is a lot easier to (11) ____ children than adults. Anyone, at any age, can get leukemia. Wikipedia says that in the year 2000, around "256,000 children and adults around the world developed (12) ____ form of leukemia, and 209,000 died from it".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

FedEx-

(b)

Ox-

(c)

Ex-

(d)

Ax-

2.

(a)

make

(b)

made

(c)

making

(d)

makes

3.

(a)

out

(b)

down

(c)

off

(d)

under

4.

(a)

apart

(b)

report

(c)

support

(d)

part

5.

(a)

did

(b)

had

(c)

was

(d)

made

6.

(a)

met

(b)

get

(c)

let

(d)

set

7.

(a)

lost

(b)

died

(c)

gone

(d)

passed

8.

(a)

best

(b)

so

(c)

really

(d)

hard

9.

(a)

kind

(b)

really

(c)

danger

(d)

hard

10.

(a)

todays

(b)

nowadays

(c)

days

(d)

dailies

11.

(a)

pure

(b)

cure

(c)

sure

(d)

lure

12.

(a)

some

(b)

much

(c)

many

(d)

any

SPELLING

Paragraph 1

1.

one of Mr Bush's rogaddbusy

2.

The little boy has a blood deiseas

3.

have atttemrne for leukemia

4.

the fomrre president

5.

made a itnondao

6.

liedcma bills

Paragraph 2

7.

a dhrueagt

8.

raise money for leukemia rheecsra

9.

A special cincli

10.

a kind of rnccea of the blood

11.

a lot easier to ruec children

12.

dveeeldop some form of leukemia

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

president, 89, now looks the same as Patrick. He said: "It's hard to tell them apart." Mr Bush,

(    )

in 2004. Leukemia is a kind of cancer of the blood. It used to kill many people, but nowadays those with the disease can get

(    )

treatment for leukemia, all their hair falls out. Bush said he wanted to help Patrick. Mr Bush's friend said the former

(    )

any age, can get leukemia. Wikipedia says that in the year 2000, around "256,000 children

(    )

girl, named Robin, was just four years old. They worked hard for many years after to raise money for leukemia

(    )

and his wife Barbara, also made a donation to help pay for Patrick's medical bills. There is also a special

(    )

son of one of Mr Bush's bodyguards. The little boy has a blood disease called leukemia. When people have

(    )

Mr And Mrs Bush lost their second child, a daughter, to leukemia 60 years ago. The little

(    )

website for Patrick where people can give money for his expensive treatment. The website was set

(    )

up by Mr Bush's other bodyguards. They also shaved their head.

(    )

and adults around the world developed some form of leukemia, and 209,000 died from it".

(    )

treatment at hospital. It is a lot easier to cure children than adults. Anyone, at

1  )

Ex-U.S. President George H.W. Bush has shaved his head to make a 2-year-old boy feel better. The boy, Patrick, is the

(    )

research. A special clinic called the Robin Bush Child and Adolescent Clinic opened at a hospital in Houston, Texas

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

a     2     .     -     year     -     old     boy     feel     better     Make

2.

a     called     The     has     disease     boy     blood     leukemia    little.    

3.

medical    bills    Made    a    donation    to    help   pay    for   Patrick's.    

4.

give     treatment     money     for     People     his     can     expensive.    

5.

set    up    by    Mr    Bush's    other   bodyguards   The   website   was.    

6.

worked    many    to    They    for    after   money   hard   years    raise.

7.

leukemia     Raise     for     research     money.    

8.

cancer     blood     is     of     the     Leukemia     kind     of     a.    

9.

can     those     disease    treatment    ,    the    get    Nowadays    with.    

10.

lot     easier     to     cure     children     than     adults     It     is     a.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Ex-U.S. President George H.W. Bush has shaved his head to do / make a 2-year-old boy feel better / best. The boy, Patrick, is the son of one of Mr Bush's bodyguards. The little boy has a bloody / blood disease called leukemia. When people have treatment of / for leukemia, all their hair falls out / off. Bush said he wanted to help Patrick. Mr Bush's friend said the former president, 89, now looks the same as Patrick. He said: "It's hardly / hard to tell them apart / part." Mr Bush, and his wife Barbara, also made a donation to help pay / pays for Patrick's medical bills. There is also a special website / online for Patrick where people can give money for his expensive treatment. The website was set up / down by Mr Bush's other bodyguards. They also shaved their head.

Mr And Mrs Bush lost / losing their second child, a daughter, to / of leukemia 60 years ago. The little girl, named Robin, was just / justly four years old. They worked hard for many years after to rise / raise money for leukemia research. A special clinic called the Robin Bush Child and Adolescent Clinic opened / opening at a hospital in Houston, Texas in 2004. Leukemia is a kind of cancer of the blood. It used to kill / killer many people, but nowadays those with the disease can got / get treatment at hospital. It is a lot easier to care / cure children than adults. Anyone, at any age / old, can get leukemia. Wikipedia says that in the year 2000, around "256,000 children and adults around the world developed some from / form of leukemia, and 209,000 died from it".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_x-_.S. Pr_s_d_nt G__rg_ H.W. B_sh h_s sh_v_d h_s h__d t_ m_k_ _ 2-y__r-_ld b_y f__l b_tt_r. Th_ b_y, P_tr_ck, _s th_ s_n _f _n_ _f Mr B_sh's b_dyg__rds. Th_ l_ttl_ b_y h_s _ bl__d d_s__s_ c_ll_d l__k_m__. Wh_n p__pl_ h_v_ tr__tm_nt f_r l__k_m__, _ll th__r h__r f_lls __t. B_sh s__d h_ w_nt_d t_ h_lp P_tr_ck. Mr B_sh's fr__nd s__d th_ f_rm_r pr_s_d_nt, 89, n_w l__ks th_ s_m_ _s P_tr_ck. H_ s__d: "_t's h_rd t_ t_ll th_m _p_rt." Mr B_sh, _nd h_s w_f_ B_rb_r_, _ls_ m_d_ _ d_n_t__n t_ h_lp p_y f_r P_tr_ck's m_d_c_l b_lls. Th_r_ _s _ls_ _ sp_c__l w_bs_t_ f_r P_tr_ck wh_r_ p__pl_ c_n g_v_ m_n_y f_r h_s _xp_ns_v_ tr__tm_nt. Th_ w_bs_t_ w_s s_t _p by Mr B_sh's _th_r b_dyg__rds. Th_y _ls_ sh_v_d th__r h__d.

Mr _nd Mrs B_sh l_st th__r s_c_nd ch_ld, _ d__ght_r, t_ l__k_m__ 60 y__rs _g_. Th_ l_ttl_ g_rl, n_m_d R_b_n, w_s j_st f__r y__rs _ld. Th_y w_rk_d h_rd f_r m_ny y__rs _ft_r t_ r__s_ m_n_y f_r l__k_m__ r_s__rch. _ sp_c__l cl_n_c c_ll_d th_ R_b_n B_sh Ch_ld _nd _d_l_sc_nt Cl_n_c _p_n_d _t _ h_sp_t_l _n H__st_n, T_x_s _n 2004. L__k_m__ _s _ k_nd _f c_nc_r _f th_ bl__d. _t _s_d t_ k_ll m_ny p__pl_, b_t n_w_d_ys th_s_ w_th th_ d_s__s_ c_n g_t tr__tm_nt _t h_sp_t_l. _t _s _ l_t __s__r t_ c_r_ ch_ldr_n th_n _d_lts. _ny_n_, _t _ny _g_, c_n g_t l__k_m__. W_k_p_d__ s_ys th_t _n th_ y__r 2000, _r__nd "256,000 ch_ldr_n _nd _d_lts _r__nd th_ w_rld d_v_l_p_d s_m_ f_rm _f l__k_m__, _nd 209,000 d__d fr_m _t".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

ex-us president george hw bush has shaved his head to make a 2-year-old boy feel better the boy patrick is the son of one of mr bush's bodyguards the little boy has a blood disease called leukemia when people have treatment for leukemia all their hair falls out bush said he wanted to help patrick mr bush's friend said the former president 89 now looks the same as patrick he said "it's hard to tell them apart" mr bush and his wife barbara also made a donation to help pay for patrick's medical bills there is also a special website for patrick where people can give money for his expensive treatment the website was set up by mr bush's other bodyguards they also shaved their head

mr and mrs bush lost their second child a daughter to leukemia 60 years ago the little girl named robin was just four years old they worked hard for many years after to raise money for leukemia research a special clinic called the robin bush child and adolescent clinic opened at a hospital in houston texas in 2004 leukemia is a kind of cancer of the blood it used to kill many people but nowadays those with the disease can get treatment at hospital it is a lot easier to cure children than adults anyone at any age can get leukemia wikipedia says that in the year 2000 around "256000 children and adults around the world developed some form of leukemia and 209000 died from it"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Ex-U.S.PresidentGeorgeH.W.Bushhasshavedhisheadtomakea2-year-

oldboyfeelbetter.Theboy,Patrick,isthesonofoneofMrBush'sbodyguards.

Thelittleboyhasablooddiseasecalledleukemia.Whenpeoplehavetreatme

ntforleukemia,alltheirhairfallsout.BushsaidhewantedtohelpPatrick.MrB

ush'sfriendsaidtheformerpresident,89,nowlooksthesameasPatrick.Hes

aid:"It'shardtotellthemapart."MrBush,andhiswifeBarbara,alsomadeado

nationtohelppayforPatrick'smedicalbills.ThereisalsoaspecialwebsiteforP

atrickwherepeoplecangivemoneyforhisexpensivetreatment.Thewebsite

wassetupbyMrBush'sotherbodyguards.Theyalsoshavedtheirhead.MrAn

dMrsBushlosttheirsecondchild,adaughter,toleukemia60yearsago.Thelit

tlegirl,namedRobin,wasjustfouryearsold.Theyworkedhardformanyyear

saftertoraisemoneyforleukemiaresearch.AspecialcliniccalledtheRobinB

ushChildandAdolescentClinicopenedatahospitalinHouston,Texasin2004

.Leukemiaisakindofcanceroftheblood.Itusedtokillmanypeople,butnowa

daysthosewiththediseasecangettreatmentathospital.Itisaloteasiertocur

echildrenthanadults.Anyone,atanyage,cangetleukemia.Wikipediasayst

hatintheyear2000,around"256,000childrenandadultsaroundtheworldde

velopedsomeformofleukemia,and209,000diedfromit".

FREE WRITING

Write about disease for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Governments should do a lot more to find cures for diseases.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about leukemia. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. LEUKEMIA: Make a poster about leukemia. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. PATRICK: Write a magazine article about this story. Include imaginary interviews with Patrick and George H.W. Bush.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a leukemia expert. Ask him/her three questions about the disease. Give him/her three ideas on how to raise money for leukemia research. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

ex-

a.

former

2.

hard

b.

difficult

3.

donation

c.

gift

4.

treatment

d.

medical care

5.

set up

e.

started

6.

just

f.

only

7.

raise

g.

collect / get

8.

nowadays

h.

today

9.

cure

i.

heal

10.

form

j.

sort / type / kind

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two

2.

He's the son of his bodyguard

3.

He had treatment for leukemia

4.

Mr Bush's friend

5.

Mr Bush's bodyguards

6.

60 years ago

7.

2004

8.

It's easier to cure them than adults

9.

2000

10.

209,000

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy