My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

People eat first "Google burger" (8th August, 2013)

Two food critics have eaten meat that was grown in a lab. It is the first time anyone has eaten artificial meat. The experiment is part of a project run by Google co-founder Sergey Brin. He invested over $380,000 in research for the burger. It took a team of scientists at a university in Holland over two months to grow the meat for the patty. They used stem cells from a cow and grew 20,000 tiny pieces of meat. These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs and other ingredients to make the burger. Mr Brin hopes artificial meat will become part of our diets in ten years. He wants to stop animals from being killed for food. He also knows stem-cell meat will be better for the environment.


 

Mr Brin's burger was put to the taste test on Monday. Two food experts tried the beef burger. An English chef fried it in sunflower oil and butter. Austrian food scientist Hanni Rutzler said it was "close to meat" but it "lacked juiciness". She also thought it was a little harder than she expected. US author Josh Schonwald commented that it was a little dry but was like a real burger. He said: "The absence is the fat. It has a leanness but the bite feels like a conventional hamburger." Many journalists wanted a taste, but there was only one burger. Lead researcher Mark Post said he would give any leftovers to his children. He said cells taken from one cow could produce 175 million burgers.

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/worlds-first-lab-grown-beef-burger-2127451#ixzz2bBEeqQB8 http://uk.reuters.com/article/2013/08/06/us-science-meat-in-vitro-idUKBRE9740PL20130806 http://www.theguardian.com/science/2013/aug/05/google-sergey-brin-synthetic-beef-hamburger



 
 
 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. BURGERS: Students walk around the class and talk to other students about burgers. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

food critics / artificial / meat / experiment / project / research / ingredients / animals / the taste test / food experts / juiciness / fat / hamburger / leftovers / stem cells

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CHANGED FOOD: What do you think of these? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good points

Bad points

Stem-cell burger

 

 

5-kg tomato

 

 

Lemonapple fruit

 

 

Pink vegetables

 

 

Alcoholic grapes

 

 

Sweet fish

 

 

4. STEM-CELL FOOD: Students A strongly believe stem-cell food is great for the future; Students B strongly believe natural is best.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. STEM CELLS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best uses for stem cells at the top. Change partners often and share your rankings.

  • to make burgers

  • to grow new hearts and lungs

  • to test new medicine

  • to bring back extinct animals

  • to make new animals

  • to cure disease

  • to produce blood

  • to have designer babies

6. MEAT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "meat". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

There is a new chain of fast food restaurants called Google Burger.

T / F

b.

A founder of Google invested over $380,000 in research for the burger.

T / F

c.

Scientists grew around 20,000 pieces of meat to make one burger.

T / F

d.

A Google boss hopes his new burger will mean fewer animals are killed.

T / F

e.

A French chef in Paris cooked the new burger.

T / F

f.

A food scientist said the new burger was very juicy.

T / F

g.

Journalists did not get the chance to taste the burger.

T / F

h.

175 million cows die every year so we can eat burgers.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

critics

a.

near

2.

artificial

b.

venture

3.

project

c.

specialists

4.

tiny

d.

normal

5.

the environment

e.

judges

6.

experts

f.

uneaten food

7.

close

g.

small

8.

absence

h.

nature

9.

conventional

i.

lack

10.

leftovers

j.

man-made

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

eaten meat that was

a.

taste test

2.

the first time anyone has eaten

b.

for the environment

3.

He invested over $380,000

c.

to his children

4.

egg powder, breadcrumbs

d.

in research

5.

stem-cell meat will be better

e.

and other ingredients

6.

put to the

f.

grown in a lab

7.

An English chef fried it

g.

it "lacked juiciness"

8.

it was "close to meat" but

h.

produce 175 million burgers

9.

Post said he would give any leftovers

i.

artificial meat

10.

cells taken from one cow could

j.

in sunflower oil



 

GAP FILL

Two food critics have eaten meat that was grown in a (1) ____________. It is the first time anyone has eaten (2) ____________ meat. The experiment is part of a project run by Google co-(3) ____________ Sergey Brin. He invested over $380,000 in research for the burger. It took a team of scientists at a university in Holland over two months to grow the meat for the patty. They used (4) ____________ cells from a cow and grew 20,000 (5) ____________ pieces of meat. These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs and other (6) ____________ to make the burger. Mr Brin hopes artificial meat will become part of our diets in ten years. He wants to (7) ____________ animals from being killed for food. He also knows stem-cell meat will be (8) ____________ for the environment.

 

 

ingredients
stem
artificial
better
lab
stop
founder
tiny

Mr Brin's burger was put to the taste (9) ____________ on Monday. Two food experts tried the beef burger. An English (10) ____________ fried it in sunflower oil and butter. Austrian food scientist Hanni Rutzler said it was "close to meat" but it "(11) ____________ juiciness". She also thought it was a little harder than she (12) ____________. US author Josh Schonwald commented that it was a little dry but was like a real burger. He said: "The absence is the (13) ____________. It has a leanness but the bite feels like a (14) ____________ hamburger." Many journalists wanted a (15) ____________, but there was only one burger. Lead researcher Mark Post said he would give any (16) ____________ to his children. He said cells taken from one cow could produce 175 million burgers.

 

taste
expected
chef
conventional
leftovers
test
lacked
fat


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Two food critics have eaten meat that was ______

 

a.  grown in a lab
b.  growing in a lab
c.  grow on in a lab
d.  grow in a lab

2)

It is the first time anyone has ______

 

a.  eaten artificially meat
b.  eaten official meat
c.  eaten art official meat
d.  eaten are tea fish all meat

3)

They used stem cells from a cow and grew 20,000 ______ meat

 

a.  tinny pieces of
b.  teeny pieces of
c.  tie knee pieces of
d.  tiny pieces of

4)

These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs ______

 

a.  and another ingredients
b.  and others ingredients
c.  and other ingredients
d.  and the other ingredients

5)

He also knows stem-cell meat will be better ______

 

a.  for this environment
b.  for our environment
c.  for that environment
d.  for the environment

6)

Mr Brin's burger was put to the ______ Monday

 

a.  taste tested on
b.  tasty test on
c.  taste test on
d.  tasty tested on

7)

An English chef fried it in ______ butter

 

a.  sun, flower, oil and
b.  sunflower, oil and
c.  sunflower oil and
d.  sun, flower-oil and

8)

Hanni Rutzler said it was "close to meat" but ______

 

a.  it slacked juiciness
b.  it lacked juiciness
c.  it racked juiciness
d.  it racket juiciness

9)

the bite feels like a ______

 

a.  conventional hamburger
b.  convention all hamburger
c.  convenient all hamburger
d.  convention hamburger

10)

Lead researcher Mark Post said he would ______ to his children

 

a.  give any leftover
b.  give any leftovers
c.  give any over left
d.  give any overs left

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Two food critics have eaten meat (1) ___________________ a lab. It is the first time anyone has eaten artificial meat. The experiment is part of a project run by Google co-founder Sergey Brin. (2) ___________________ $380,000 in research for the burger. It took a team of scientists at a university in Holland over (3) ___________________ the meat for the patty. They used stem cells from a cow and grew 20,000 (4) ___________________. These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs and (5) ___________________ to make the burger. Mr Brin hopes artificial meat will become (6) ___________________ in ten years. He wants to stop animals from being killed for food. He also knows stem-cell meat will be better for the environment.

Mr Brin's burger was put (7) ___________________ on Monday. Two food experts tried the beef burger. An English chef fried it in sunflower oil and butter. Austrian food scientist Hanni Rutzler (8) ___________________ meat" but it "lacked juiciness". She also thought (9) ___________________ than she expected. US author Josh Schonwald commented that it was a little dry but was like a real burger. He said: "The (10) ___________________. It has a leanness (11) ___________________ like a conventional hamburger." Many journalists wanted a taste, but there was only one burger. Lead researcher Mark Post said he would (12) ___________________ to his children. He said cells taken from one cow could produce 175 million burgers.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many people ate the new burger?

2.

What is it the first time that people did?

3.

How long did the stem cells take to grow?

4.

When does Mr Brin hope we will all eat stem-cell meat?

5.

What does Mr Brin think stem-cell meat will be good for?

6.

What was the nationality of the chef who cooked the burger?

7.

What oil was used to fry the burger?

8.

What did a scientist say the burger lacked?

9.

Who wanted to taste the burger, but couldn't?

10.

How many cows could make 175,000,000 burgers?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many people ate the new burger?

6.

What was the nationality of the chef who cooked the burger?

 

a) 200
b) 2
c) 202
d) 222

 

a) British
b) French
c) Austrian
d) Argentinian

2.

What is it the first time people did?

7.

What oil was used to fry the burger?

 

a) grew food in a lab
b) invested in a project
c) ate man-made meat
d) ran a project by Google

 

a) olive oil
b) corn oil
c) vegetable oil
d) sunflower oil

3.

How long did the stem cells take to grow?

8.

What did a scientist say the burger lacked?

 

a) around 2 days
b) around 20 days
c) around 2 weeks
d) around 2 months

 

a) meatiness
b) flavour
c) juiciness
d) taste

4.

When does Mr Brin hope we will all eat stem-cell meat?

9.

Who wanted to taste the burger, but couldn't?

 

a) later this year
b) in 10 years
c) early next year
d) in the next century

 

a) Sergey Brin
b) McDonald's bosses
c) children
d) reporters

5.

What does Mr Brin think stem-cell meat will be good for?

10.

How many cows could make 175,000,000 burgers?

 

a) the environment
b) our health
c) burger restaurants
d) stem cells

 

a) 86 million
b) 1
c) 175
d) all the cows in the USA

ROLE PLAY

Role  A – Sergey Brin

You are very excited about the future of stem-cell meat. Tell the others three reasons why. You think all burger producers and restaurants need to change to stem-cell burgers. Your burgers will be tastier and healthier than today's burgers. Maybe Google Burger will be bigger than McDonald's.

Role  B – Food critic

You don't like the idea of stem-cell meat. Tell the others three reasons why. Food is food and it should come from the farm, not the lab. You don't think stem-cell meat will be popular. People will always like real meat. You also think a Google Burger restaurant will fail.

Role  C – Environmentalist

You love the idea of stem-cell meat. Tell the others three reasons why. Once people know that millions of cows will not die, and millions of trees will not be cut down, everyone will like the idea. It is time to start an environmentally-friendly burger restaurant chain. Google Burger could be it.

Role  D – Boss of McDonald's

You think stem-cell meat is dangerous. Tell the others three reasons why. People trust McDonald's. Only McDonald's knows how to produce beef and protect the environment. Tell the others McDonald's burgers are very healthy. Tell them that Google Burger will not be popular.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'stem' and 'cell'.

stem

cell

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • first
  • research
  • months
  • egg
  • diets
  • better
  • test
  • oil
  • dry
  • bite
  • journalists
  • 175

BURGERS SURVEY

Write five GOOD questions about burgers in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BURGERS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'burger'?

c)

How important are burgers in your life?

d)

What do you think about stem-cell burgers?

e)

Are you surprised a Google boss invested in this project?

f)

Why are burgers so popular around the world?

g)

Do you think we'll be eating stem-cell burgers in ten years?

h)

Are stem-cell burgers good if fewer cows die?

i)

Should we all eat stem-cell food if it helps the environment?

j)

What questions would you like to ask the boss of McDonald's?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Would you like to taste the new stem-cell burger?

c)

Does the new burger need to be exactly like a "real" burger?

d)

Is the stem-cell burger better because it has no fat?

e)

Do you think McDonald's is worried about the stem-cell burger?

f)

Do you think cattle farmers are worried about the stem-cell burger?

g)

Would you let your children eat the new stem-cell burger?

h)

"Stem-cell burger" isn't such a good name. What's a better name?

i)

Should Google open a burger chain to compete with McDonald's?

j)

What questions would you like to ask Google's Sergey Brin?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Two food critics have eaten meat that was (1) ____ in a lab. It is the first time anyone has eaten (2) ____ meat. The experiment is part of a project run by Google co-founder Sergey Brin. He (3) ____ over $380,000 in research for the burger. It took a team of scientists at a university in Holland over two months to grow the meat for the patty. They used stem cells from a cow and grew 20,000 (4) ____ pieces of meat. These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs and other (5) ____ to make the burger. Mr Brin hopes artificial meat will become part of our diets in ten years. He wants to stop animals from being killed for food. He also knows stem-cell meat will be (6) ____ for the environment.

Mr Brin's burger was (7) ____ to the taste test on Monday. Two food experts tried the beef burger. An English chef fried it (8) ____ sunflower oil and butter. Austrian food scientist Hanni Rutzler said it was "close to meat" but it "lacked juiciness". She also thought it was a little (9) ____ than she expected. US author Josh Schonwald commented that it was a little dry but was like a real burger. He said: "The absence is the fat. It has a leanness but the bite feels like a (10) ____ hamburger." Many journalists wanted a (11) ____, but there was only one burger. Lead researcher Mark Post said he would give any (12) ____ to his children. He said cells taken from one cow could produce 175 million burgers.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

growth

(b)

grown

(c)

grew

(d)

growing

2.

(a)

material

(b)

commercial

(c)

official

(d)

artificial

3.

(a)

invest

(b)

invested

(c)

investing

(d)

investment

4.

(a)

tinny

(b)

tinted

(c)

tiny

(d)

tin

5.

(a)

ingredients

(b)

recipes

(c)

cooking

(d)

sauces

6.

(a)

better

(b)

well

(c)

greatness

(d)

goodness

7.

(a)

done

(b)

had

(c)

tasted

(d)

put

8.

(a)

in

(b)

at

(c)

of

(d)

from

9.

(a)

hardly

(b)

harder

(c)

hard

(d)

hardness

10.

(a)

convenience

(b)

convoy

(c)

conventional

(d)

conviction

11.

(a)

waste

(b)

paste

(c)

taste

(d)

haste

12.

(a)

stem cells

(b)

leftovers

(c)

chefs

(d)

patties

SPELLING

Paragraph 1

1.

food sictric

2.

He invested over $380,000 in secahrer

3.

20,000 inyt pieces of meat

4.

egg powder, breadcrumbs and other eisrtndgeni

5.

carlftaiii meat will become part of our diets

6.

better for the meevinrnont

Paragraph 2

7.

food spetexr

8.

it lacked iejncssiu

9.

a little harder than she cxeepted

10.

the bite feels like a tnnlveoocian hamburger

11.

stojiulrsan wanted a taste

12.

give any vselotref to his children

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

only one burger. Lead researcher Mark Post said he would give any leftovers to

(    )

fried it in sunflower oil and butter. Austrian food scientist Hanni Rutzler said it was "close to meat" but it "lacked

(    )

juiciness". She also thought it was a little harder than she expected. US author Josh Schonwald commented that it was a little

(    )

like a conventional hamburger." Many journalists wanted a taste, but there was

(    )

animals from being killed for food. He also knows stem-cell meat will be better for the environment.

1  )

Two food critics have eaten meat that was grown in a lab. It is the first time anyone has eaten artificial

(    )

pieces of meat. These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs and other

(    )

dry but was like a real burger. He said: "The absence is the fat. It has a leanness but the bite feels

(    )

over $380,000 in research for the burger. It took a team of scientists at a university in Holland over

(    )

two months to grow the meat for the patty. They used stem cells from a cow and grew 20,000 tiny

(    )

his children. He said cells taken from one cow could produce 175 million burgers.

(    )

meat. The experiment is part of a project run by Google co-founder Sergey Brin. He invested

(    )

ingredients to make the burger. Mr Brin hopes artificial meat will become part of our diets in ten years. He wants to stop

(    )

Mr Brin's burger was put to the taste test on Monday. Two food experts tried the beef burger. An English chef

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

that    meat    eaten    have    critics   Food   lab    a    in   grown   was.    

2.

time     anyone     has    eaten    artificial    meat    It    is    the     first.    

3.

become   will    meat   Artificial   years   ten    in   diets   our   of   part.

4.

from    for    wants    animals    killed    He    stop    being     food     to.    

5.

-     cell     meat    will    be    better    for    the    environment    Stem.    

6.

burger   Brin's    Mr    Monday   on   test    taste   the    to    put    was.    

7.

in     sunflower     oil    and    butter    An    English     chef    fried     it.    

8.

a   wanted   Journalists  burger   one   only   was   there   but    taste, .    

9.

any     leftovers     He     to     would     his     give     children.    

10.

could     cow     One     burgers     million     175     produce.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Two food critics have eaten meat that was grown / growth in a lab. It is the first time anyone has eating / eaten artificial meat. The experiment is part of a project run / ran by Google co-founder Sergey Brin. He invested over $380,000 in research for the burger. It took/ did a team of scientists at a university in Holland over two months to grow the meat for the party / patty. They used stem cells from / for a cow and grew 20,000 tinny / tiny pieces of meat. These were mixed with salt, egg powder, breadcrumbs and other ingredient / ingredients to make the burger. Mr Brin hopes artificial meat will become part of our dietary / diets in ten years. He wants to stop animals from being killed for food. He also knows stem-cell meat will be better / well for the environment.

Mr Brin's burger was let / put to the taste test on Monday. Two food experts tried the beef burger. An English chief / chef fried it in sunflower oil and butter. Austrian food science / scientist Hanni Rutzler said it was "close to meat" but it "lacked / lacking juiciness". She also thought it was a little harder than she expectation / expected. US author Josh Schonwald commented that it was a little / small dry but was like a real burger. He said: "The absent / absence is the fat. It has a leanness but the bit / bite feels like a conventional hamburger." Many journalists wanted a taste, but there was only one burger. Lead researcher Mark Post said he would give any leftovers / afters to his children. He said cells taken from one cow could produce / production 175 million burgers.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Tw_ f__d cr_t_cs h_v_ __t_n m__t th_t w_s gr_wn _n _ l_b. _t _s th_ f_rst t_m_ _ny_n_ h_s __t_n _rt_f_c__l m__t. Th_ _xp_r_m_nt _s p_rt _f _ pr_j_ct r_n by G__gl_ c_-f__nd_r S_rg_y Br_n. H_ _nv_st_d _v_r $380,000 _n r_s__rch f_r th_ b_rg_r. _t t__k _ t__m _f sc__nt_sts _t _ _n_v_rs_ty _n H_ll_nd _v_r tw_ m_nths t_ gr_w th_ m__t f_r th_ p_tty. Th_y _s_d st_m c_lls fr_m _ c_w _nd gr_w 20,000 t_ny p__c_s _f m__t. Th_s_ w_r_ m_x_d w_th s_lt, _gg p_wd_r, br__dcr_mbs _nd _th_r _ngr_d__nts t_ m_k_ th_ b_rg_r. Mr Br_n h_p_s _rt_f_c__l m__t w_ll b_c_m_ p_rt _f __r d__ts _n t_n y__rs. H_ w_nts t_ st_p _n_m_ls fr_m b__ng k_ll_d f_r f__d. H_ _ls_ kn_ws st_m-c_ll m__t w_ll b_ b_tt_r f_r th_ _nv_r_nm_nt.

Mr Br_n's b_rg_r w_s p_t t_ th_ t_st_ t_st _n M_nd_y. Tw_ f__d _xp_rts tr__d th_ b__f b_rg_r. _n _ngl_sh ch_f fr__d _t _n s_nfl_w_r __l _nd b_tt_r. __str__n f__d sc__nt_st H_nn_ R_tzl_r s__d _t w_s "cl_s_ t_ m__t" b_t _t "l_ck_d j__c_n_ss". Sh_ _ls_ th__ght _t w_s _ l_ttl_ h_rd_r th_n sh_ _xp_ct_d. _S __th_r J_sh Sch_nw_ld c_mm_nt_d th_t _t w_s _ l_ttl_ dry b_t w_s l_k_ _ r__l b_rg_r. H_ s__d: "Th_ _bs_nc_ _s th_ f_t. _t h_s _ l__nn_ss b_t th_ b_t_ f__ls l_k_ _ c_nv_nt__n_l h_mb_rg_r." M_ny j__rn_l_sts w_nt_d _ t_st_, b_t th_r_ w_s _nly _n_ b_rg_r. L__d r_s__rch_r M_rk P_st s__d h_ w__ld g_v_ _ny l_ft_v_rs t_ h_s ch_ldr_n. H_ s__d c_lls t_k_n fr_m _n_ c_w c__ld pr_d_c_ 175 m_ll__n b_rg_rs.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

two food critics have eaten meat that was grown in a lab it is the first time anyone has eaten artificial meat the experiment is part of a project run by google co-founder sergey brin he invested over $380000 in research for the burger it took a team of scientists at a university in holland over two months to grow the meat for the patty they used stem cells from a cow and grew 20000 tiny pieces of meat these were mixed with salt egg powder breadcrumbs and other ingredients to make the burger mr brin hopes artificial meat will become part of our diets in ten years he wants to stop animals from being killed for food he also knows stem-cell meat will be better for the environment

mr brin's burger was put to the taste test on monday two food experts tried the beef burger an english chef fried it in sunflower oil and butter austrian food scientist hanni rutzler said it was "close to meat" but it "lacked juiciness" she also thought it was a little harder than she expected us author josh schonwald commented that it was a little dry but was like a real burger he said "the absence is the fat it has a leanness but the bite feels like a conventional hamburger" many journalists wanted a taste but there was only one burger lead researcher mark post said he would give any leftovers to his children he said cells taken from one cow could produce 175 million burgers

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Twofoodcriticshaveeatenmeatthatwasgrowninalab.Itisthefirstti
meanyonehaseatenartificialmeat.Theexperimentispartofaproje
ctrunbyGoogleco-founderSergeyBrin.Heinvestedover$380,
000inresearchfortheburger.Ittookateamofscientistsatauniversi
tyinHollandovertwomonthstogrowthemeatforthepatty.Theyuse
dstemcellsfromacowandgrew20,000tinypiecesofmeat.Thesewe
remixedwithsalt,eggpowder,breadcrumbsandotheringredientst
omaketheburger.MrBrinhopesartificialmeatwillbecomepartofou
rdietsintenyears.Hewantstostopanimalsfrombeingkilledforfood
.Healsoknowsstem-cellmeatwillbebetterfortheenvir
onment.MrBrin'sburgerwasputtothetastetestonMonday.Twofoo
dexpertstriedthebeefburger.AnEnglishcheffrieditinsunfloweroil
andbutter.AustrianfoodscientistHanniRutzlersaiditwas"closeto
meat"butit"lackedjuiciness".Shealsothoughtitwasalittlehardert
hansheexpected.USauthorJoshSchonwaldcommentedthatitwas
alittledrybutwaslikearealburger.Hesaid:"Theabsenceisthefat.It
hasaleannessbutthebitefeelslikeaconventionalhamburger."Man
yjournalistswantedataste,buttherewasonlyoneburger.Leadrese
archerMarkPostsaidhewouldgiveanyleftoverstohischildren.Hes
aidcellstakenfromonecowcouldproduce175millionburgers.

FREE WRITING

Write about burgers for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Stem cell food means killing fewer animals and will save the environment.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about burgers. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BURGERS: Make a poster about burgers. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ARTIFICIAL: Write a magazine article about the artificial, stem-cell burger. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a food expert. Ask him/her three questions about artificial burgers. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

critics

a.

judges

2.

artificial

b.

man-made

3.

project

c.

venture

4.

tiny

d.

small

5.

the environment

e.

nature

6.

experts

f.

specialists

7.

close

g.

near

8.

absence

h.

lack

9.

conventional

i.

normal

10.

leftovers

j.

uneaten food

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two

2.

Ate artificial meat

3.

Over 2 months

4.

In 10 years

5.

The environment

6.

English

7.

Sunflower oil

8.

Juiciness

9.

Journalists

10.

One

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy