My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 3  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 0
   Level 1
   Level 2


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (3 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Google starts one-dollar charity app (16th August, 2013)

The search engine giant Google has started a new app that lets people give just $1 to different charities. Its 'One Today' app shows users a variety of charities every day. The home page says: "Open the app, and you're presented with several projects to which you can donate $1 with one click. It's that simple. And most people can afford the occasional $1 donation." At the moment, it is only available in the USA to people with Android mobile phones. Google hopes to start providing the service around the world soon. Google spokeswoman Maya Amoils blogged: "We look forward to continuing to improve the One Today experience and to growing our dynamic community with incredible [non-profit organisations]."


 

The One Today website explained that: "Google has a long-standing commitment to supporting non-profits and to doing good. One Today makes fundraising easy for non-profits; it also makes giving simple and fun for users." Google believes the app will mean people can learn more about non-profits. It also hopes people will share their favourite projects on social media sites so that more people donate. It adds: "Do good daily! Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute to their success." Ms Amoils wrote: "We're amazed by the great work non-profits do on a daily basis to make the world a better place, and we're thrilled to provide a new platform which helps [them]."

Try Level 0, Level 1 or Level 2

Sources:
http://techcrunch.com/2013/08/09/googles-charitable-donations-android-app-one-today-exits-pilot/
http://venturebeat.com/2013/08/10/google-one-today/
http://www.google.com/onetoday/faq.html



 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

000's more free lessons.

1. CHARITIES: Students walk around the class and talk to other students about charities. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

search engine / Google / give $1 / charities / afford / service / dynamic / community / commitment / non-profits / fundraising / social media / do good daily / amazed

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NON-PROFITS: What do you think of these charities ? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How important

How to get more money

Cancer research

 

 

World Wildlife Fund

 

 

Help a historic sight

 

 

Help a child to read

 

 

Help sick soldiers

 

 

Save opera

 

 

4. DONATE: Students A strongly believe everyone should donate to charity regularly; Students B strongly believe once a year is enough.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. $1: Rank these and share your rankings with your partner. Put who would get your $1 first at the top at the top. Change partners often and share your rankings.

  • guide dogs for the blind

  • AIDS research

  • save the gorillas

  • women's rights

  • old people's homes

  • international peace project

  • mental health project

  • water conservation project

6. APP: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "app". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Google started a charity that cost just $1 to start.

T / F

b.

An app shows users one new charity every day.

T / F

c.

Google says most people have enough to give $1 every now and then.

T / F

d.

The app is not yet available worldwide.

T / F

e.

A website said Google has promised to help charities.

T / F

f.

The article says the app does not have a share button for charities.

T / F

g.

Google wants people to go online to visit hundreds of charities a year.

T / F

h.

The article says Google wants to make the world more amazing.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

lets

a.

excited

2.

donate

b.

odd

3.

occasional

c.

unbelievable

4.

dynamic

d.

promise

5.

incredible

e.

well-established

6.

long-standing

f.

allows

7.

commitment

g.

active

8.

engage

h.

technology

9.

thrilled

i.

give

10.

platform

j.

join in

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

lets people give just

a.

occasional $1 donation

2.

projects to which you can

b.

and fun for users

3.

most people can afford the

c.

non-profit organisations

4.

We look forward to

d.

standing commitment

5.

our dynamic community with incredible

e.

to their success

6.

Google has a long-

f.

donate $1 with one click

7.

it also makes giving simple

g.

platform which helps them

8.

share their favourite projects

h.

$1 to different charities

9.

help contribute

i.

continuing to improve

10.

provide a new

j.

on social media



 

GAP FILL

The search engine (1) ____________ Google has started a new app that lets people give just $1 to different charities. Its 'One Today' app shows users a (2) ____________ of charities every day. The home page says: "Open the app, and you're presented with (3) ____________ projects to which you can donate $1 with one click. It's (4) ____________ simple. And most people can (5) ____________ the occasional $1 donation." At the moment, it is only (6) ____________ in the USA to people with Android mobile phones. Google hopes to start providing the service around the world soon. Google spokeswoman Maya Amoils blogged: "We look (7) ____________ to continuing to improve the One Today experience and to growing our (8) ____________ community with incredible [non-profit organisations]."

 

 

that
forward
variety
available
giant
dynamic
several
afford

The One Today website explained that: "Google has a long-standing (9) ____________ to supporting non-profits and to doing good. One Today makes (10) ____________ easy for non-profits; it also makes giving simple and (11) ____________ for users." Google believes the app will mean people can learn more about non-profits. It also hopes people will share their favourite projects on social (12) ____________ sites so that more people (13) ____________. It adds: "Do good daily! Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute to their (14) ____________." Ms Amoils wrote: "We're amazed by the great work non-profits do on a (15) ____________ basis to make the world a better place, and we're thrilled to provide a new (16) ____________ which helps [them]."

 

success
media
platform
fundraising
daily
commitment
donate
fun


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

a new app that lets people give just $1 to ______

 

a.  different charity
b.  different charitable
c.  different charities
d.  different charismas

2)

you're presented with several projects to which you can donate $1 ______

 

a.  with one flick
b.  with one click
c.  with one lick
d.  with one slick

3)

Google hopes to start providing the service around ______

 

a.  the world soonish
b.  the world sooner
c.  the world soon
d.  the world soonest

4)

We look forward to continuing to improve the ______

 

a.  One Today experiences
b.  One Today experience
c.  One Today experiential
d.  One Today experienced

5)

growing our dynamic community with incredible ______

 

a.  not-profit organisations
b.  no-profit organisations
c.  noon-profit organisations
d.  non-profit organisations

6)

Google has a long-standing commitment to ______

 

a.  supporting non-profit
b.  supporting non-profitable
c.  supporting non-profiting
d.  supporting non-profits

7)

it also makes giving simple and ______

 

a.  fun for usages
b.  fun for users
c.  fun for user
d.  fun for using

8)

It also hopes people will share their favourite projects on ______

 

a.  social media sites
b.  socially media sites
c.  social medium sites
d.  socially medium sites

9)

Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute ______

 

a.  to their successes
b.  to their success
c.  to their successful
d.  to their successfully

10)

we're thrilled to provide a new ______

 

a.  platform which helps
b.  platform witch helps
c.  platform that helps
d.  platform this helps

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The search engine giant Google (1) ___________________ app that lets people give just $1 to different charities. Its 'One Today' app shows users a (2) ___________________ every day. The home page says: "Open the app, and you're presented with several projects (3) ___________________ donate $1 with one click. It's that simple. And most people (4) ___________________ occasional $1 donation." At the moment, it is only available in the USA to people with Android mobile phones. Google hopes to start providing the service around the world soon. Google spokeswoman Maya Amoils blogged: "We look forward (5) ___________________ improve the One Today experience and to growing (6) ___________________ with incredible [non-profit organisations]."

The One Today website explained that: "Google (7) ___________________ commitment to supporting non-profits and to doing good. One Today makes fundraising easy for non-profits; it also (8) ___________________ and fun for users." Google believes the app will mean people can learn more about non-profits. (9) ___________________ will share their favourite projects on social media sites so that (10) ___________________. It adds: "Do good daily! Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute (11) ___________________." Ms Amoils wrote: "We're amazed by the great work non-profits do on a daily basis to make the world a better place, and we're thrilled to provide (12) ___________________ which helps [them]."


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How often can One Today users see different charities?

2.

How many clicks does it take to donate?

3.

Where is One Today available?

4.

Who is Maya Amoils?

5.

What is Google looking forward to making better?

6.

What is Google committed to supporting?

7.

What can people learn more about with the app?

8.

Where can users share their favourite projects?

9.

What is Google amazed by?

10.

What is Google happy to provide?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How often can One Today users see different charities?

6.

What is Google committed to supporting?

 

a) daily
b) hourly
c) monthly
d) weekly

 

a) its search engine
b) social media
c) the global economy
d) non-profits

2.

How many clicks does it take to donate?

7.

What can people learn more about with the app?

 

a) four
b) two
c) one
d) three

 

a) themselves
b) non-profits
c) Google
d) other apps

3.

Where is One Today available?

8.

Where can users share their favourite projects?

 

a) the USA and Europe
b) only in the USA
c) the USA and Canada
d) the USA and Mexico

 

a) at school and work
b) via Google +1
c) via word of mouth
d) on social media sites

4.

Who is Maya Amoils?

9.

What is Google amazed by?

 

a) the head of a charity
b) the app's designer
c) the first person to donate on One
    Today
d) a Google spokeswoman

 

a) how many people have donated
b) a project on One Today
c) the work non-profits do
d) the quality of its new app

5.

What is Google looking forward to making better?

10.

What is Google happy to provide?

 

a) the One Today experience
b) the lives of people in poor countries
c) social media
d) the world

 

a) a better world
b) a new technology
c) free searches
d) $1

ROLE PLAY

Role  A – Save the Panda

You think Save the Panda is the most important charity. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their charity. Also, tell the others which is the least important of these (and why): Clean Water For All, Protect The Pyramids or The World Peace Project.

Role  B – Clean Water For All

You think Clean Water For All is the most important charity. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their charity. Also, tell the others which is the least important of these (and why): Save the Panda, Protect The Pyramids or The World Peace Project.

Role  C – Protect The Pyramids

You think Protect The Pyramids is the most important charity. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their charity. Also, tell the others which is the least important of these (and why): Clean Water For All, Save the Panda or The World Peace Project.

Role  D – The World Peace Project

You think The World Peace Project is the most important charity. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their charity. Also, tell the others which is the least important of these (and why): Clean Water For All, Protect The Pyramids or Save the Panda.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'charity' and 'app'.

charity

app

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • started
  • variety
  • click
  • moment
  • blogged
  • growing
  • long
  • fun
  • learn
  • good
  • amazed
  • new

CHARITIES SURVEY

Write five GOOD questions about charities in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

CHARITIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'charity'?

c)

Is there a difference between a charity and a non-profit?

d)

What are your favourite charities and why?

e)

What do you think of Google's One Today app?

f)

Is $1 too little?

g)

Can most people afford the occasional $1 donation?

h)

Will you be downloading the app and helping non-profits?

i)

Are you happy with the work charities do?

j)

How often do you donate to charity?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should other companies follow Google and highlight different charities?

c)

Is giving money to charity sometimes difficult?

d)

Will a one-click way of donating mean more people will donate?

e)

Would you like to learn more about non-profits?

f)

Do you already "do good daily"?

g)

What does "charity begins at home" mean? Do you agree?

h)

How charitable are you?

i)

What more could Google do for charities?

j)

What questions would you like to ask the boss of Google's One Today?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The search engine (1) ____ Google has started a new app that lets people give just $1 to different charities. Its 'One Today' app shows users a (2) ____ of charities every day. The home page says: "Open the app, and you're presented with several projects to (3) ____ you can donate $1 with one click. It's that simple. And most people can (4) ____ the occasional $1 donation." At the moment, it is only available in the USA to people with Android mobile phones. Google hopes to start (5) ____ the service around the world soon. Google spokeswoman Maya Amoils blogged: "We look forward to continuing to improve the One Today experience and to growing our dynamic community with (6) ____ [non-profit organisations]."

The One Today website explained that: "Google has a long-(7) ____ commitment to supporting non-profits and to doing good. One Today makes fundraising easy for non-profits; it also makes (8) ____ simple and fun for users." Google believes the app will mean people can learn more about non-profits. It also hopes people will share their favourite projects on (9) ____ media sites so that more people donate. It adds: "Do good (10) ____! Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute to their success." Ms Amoils wrote: "We're amazed (11) ____ the great work non-profits do on a daily basis to make the world a better place, and we're (12) ____ to provide a new platform which helps [them]."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

enormous

(b)

huge

(c)

monster

(d)

giant

2.

(a)

varied

(b)

various

(c)

varies

(d)

variety

3.

(a)

how

(b)

which

(c)

those

(d)

for

4.

(a)

affords

(b)

afforded

(c)

afford

(d)

affording

5.

(a)

provision

(b)

provides

(c)

providing

(d)

provided

6.

(a)

incredible

(b)

indelible

(c)

inedible

(d)

indented

7.

(a)

crouching

(b)

standing

(c)

kneeling

(d)

sitting

8.

(a)

giving

(b)

given

(c)

gave

(d)

gives

9.

(a)

news

(b)

social

(c)

mass

(d)

advertising

10.

(a)

daytime

(b)

days

(c)

daily

(d)

daylight

11.

(a)

of

(b)

as

(c)

by

(d)

for

12.

(a)

thriller

(b)

thrills

(c)

thrilling

(d)

thrilled

SPELLING

Paragraph 1

1.

a ievayrt of charities

2.

presented with vslreea projects

3.

most people can afford the salcocaoin $1 donation

4.

continuing to rompvie

5.

growing our aycidnm community

6.

ncidieebrl non-profit organisations

Paragraph 2

7.

orsntupigp non-profits

8.

One Today makes sfignrdiuna easy

9.

eangge with hundreds of non-profit projects

10.

biutetocnr to their success

11.

do on a daily aissb

12.

provide a new oapmfrtl which helps them

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

in the USA to people with Android mobile phones. Google hopes to start providing the service around the world

(    )

supporting non-profits and to doing good. One Today makes fundraising easy for non-profits; it also makes giving simple

(    )

share their favourite projects on social media sites so that more people donate. It adds: "Do good

(    )

The One Today website explained that: "Google has a long-standing commitment to

(    )

improve the One Today experience and to growing our dynamic community with incredible [non-profit organisations]."

1  )

The search engine giant Google has started a new app that lets people give just $1 to different

(    )

their success." Ms Amoils wrote: "We're amazed by the great work non-profits do on a daily

(    )

app, and you're presented with several projects to which you can donate $1 with one

(    )

daily! Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute to

(    )

charities. Its 'One Today' app shows users a variety of charities every day. The home page says: "Open the

(    )

soon. Google spokeswoman Maya Amoils blogged: "We look forward to continuing to

(    )

basis to make the world a better place, and we're thrilled to provide a new platform which helps [them]."

(    )

and fun for users." Google believes the app will mean people can learn more about non-profits. It also hopes people will

(    )

click. It's that simple. And most people can afford the occasional $1 donation." At the moment, it is only available

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

a    new    app    The    search    engine   giant    Google   has   started.    

2.

projects     you     $1     Several     which     donate     to     can.    

3.

,     moment     the     At    USA     the    in     available    only    is     it.    

4.

the     providing     world     the     soon     service     around     Start.    

5.

experience     Today     One     the     improve     to     Continuing.    

6.

commitment   to   supporting   non   -   profits    A    long   -   standing.

7.

fun     makes     and     users     also     simple     for     It     giving.    

8.

the    app   will   mean   people   can   learn   more   Google    believes.    

9.

share    projects   media    will   favourite   social    People    their    on.

10.

great     The     basis     daily    a    on    do    profits    -    non     work.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The search engine giant Google has started a new app that lets people give just $1 to different / difference charities. Its 'One Today' app shows uses / users a variety of charities every day / days. The home page says: "Open the app, and you're / you've presented with several projects to which you can donate $1 with one click. It's that simply / simple. And most people can afford the occasion / occasional $1 donation." At the moment, it is only available / availability in the USA to people with Android mobile phones. Google hopes to start providing / provision the service around the world soon. Google spokeswoman Maya Amoils blogged: "We look forward to continuing / continued to improve the One Today experience and to growing our dynamic community with incredibly / incredible [non-profit organisations]."

The One Today website explained that: "Google has a long-sitting / long-standing commitment to supporting non-profits and to doing / done good. One Today makes fundraising easily / easy for non-profits; it also makes giving simple and fun for users." Google believes the app will meaning / mean people can learn more to / about non-profits. It also hopes people will share their favourite projects on social medium / media sites so that more people donate. It adds: "Do good daily / days. Engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribution / contribute to their success." Ms Amoils wrote: "We're amazed by / for the great work non-profits do on a daily basis to make the world a better place, and we're thrilling / thrilled to provide a new platform which helps [them]."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ s__rch _ng_n_ g__nt G__gl_ h_s st_rt_d _ n_w _pp th_t l_ts p__pl_ g_v_ j_st $1 t_ d_ff_r_nt ch_r_t__s. _ts '_n_ T_d_y' _pp sh_ws _s_rs _ v_r__ty _f ch_r_t__s _v_ry d_y. Th_ h_m_ p_g_ s_ys: "_p_n th_ _pp, _nd y__'r_ pr_s_nt_d w_th s_v_r_l pr_j_cts t_ wh_ch y__ c_n d_n_t_ $1 w_th _n_ cl_ck. _t's th_t s_mpl_. _nd m_st p__pl_ c_n _ff_rd th_ _cc_s__n_l $1 d_n_t__n." _t th_ m_m_nt, _t _s _nly _v__l_bl_ _n th_ _S_ t_ p__pl_ w_th _ndr__d m_b_l_ ph_n_s. G__gl_ h_p_s t_ st_rt pr_v_d_ng th_ s_rv_c_ _r__nd th_ w_rld s__n. G__gl_ sp_k_sw_m_n M_y_ _m__ls bl_gg_d: "W_ l__k f_rw_rd t_ c_nt_n__ng t_ _mpr_v_ th_ _n_ T_d_y _xp_r__nc_ _nd t_ gr_w_ng __r dyn_m_c c_mm_n_ty w_th _ncr_d_bl_ [n_n-pr_f_t _rg_n_s_t__ns]."

Th_ _n_ T_d_y w_bs_t_ _xpl__n_d th_t: "G__gl_ h_s _ l_ng-st_nd_ng c_mm_tm_nt t_ s_pp_rt_ng n_n-pr_f_ts _nd t_ d__ng g__d. _n_ T_d_y m_k_s f_ndr__s_ng __sy f_r n_n-pr_f_ts; _t _ls_ m_k_s g_v_ng s_mpl_ _nd f_n f_r _s_rs." G__gl_ b_l__v_s th_ _pp w_ll m__n p__pl_ c_n l__rn m_r_ _b__t n_n-pr_f_ts. _t _ls_ h_p_s p__pl_ w_ll sh_r_ th__r f_v__r_t_ pr_j_cts _n s_c__l m_d__ s_t_s s_ th_t m_r_ p__pl_ d_n_t_. _t _dds: "D_ g__d d__ly! _ng_g_ w_th h_ndr_ds _f n_n-pr_f_t pr_j_cts __ch y__r _nd h_lp c_ntr_b_t_ t_ th__r s_cc_ss." Ms _m__ls wr_t_: "W_'r_ _m_z_d by th_ gr__t w_rk n_n-pr_f_ts d_ _n _ d__ly b_s_s t_ m_k_ th_ w_rld _ b_tt_r pl_c_, _nd w_'r_ thr_ll_d t_ pr_v_d_ _ n_w pl_tf_rm wh_ch h_lps [th_m]."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the search engine giant google has started a new app that lets people give just $1 to different charities its 'one today' app shows users a variety of charities every day the home page says "open the app and you're presented with several projects to which you can donate $1 with one click it's that simple and most people can afford the occasional $1 donation" at the moment it is only available in the usa to people with android mobile phones google hopes to start providing the service around the world soon google spokeswoman maya amoils blogged "we look forward to continuing to improve the one today experience and to growing our dynamic community with incredible [non-profit organisations]"

the one today website explained that "google has a long-standing commitment to supporting non-profits and to doing good one today makes fundraising easy for non-profits it also makes giving simple and fun for users" google believes the app will mean people can learn more about non-profits it also hopes people will share their favourite projects on social media sites so that more people donate it adds "do good daily engage with hundreds of non-profit projects each year and help contribute to their success" ms amoils wrote "we're amazed by the great work non-profits do on a daily basis to make the world a better place and we're thrilled to provide a new platform which helps [them]"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ThesearchenginegiantGooglehasstartedanewappthatletspeoplegivejust$1t
odifferentcharities.Its'OneToday'appshowsusersavarietyofcharitieseveryd
ay.Thehomepagesays:"Opentheapp,andyou'representedwithseveralprojec
tstowhichyoucandonate$1withoneclick.It'sthatsimple.Andmostpeoplecana
ffordtheoccasional$1donation."Atthemoment,itisonlyavailableintheUSAtop
eoplewithAndroidmobilephones.Googlehopestostartprovidingtheservicear
oundtheworldsoon.GooglespokeswomanMayaAmoilsblogged:"Welookforw
ardtocontinuingtoimprovetheOneTodayexperienceandtogrowingourdynam
iccommunitywithincredible[non-profitorganisations]."TheOneTo
daywebsiteexplainedthat:"Googlehasalong-standingcommitment
tosupportingnon-profitsandtodoinggood.OneTodaymakesfundr
aisingeasyfornon-profits;italsomakesgivingsimpleandfunforusers."Go
oglebelievestheappwillmeanpeoplecanlearnmoreaboutnon-profits.Ital
sohopespeoplewillsharetheirfavouriteprojectsonsocialmediasitessothatmo
repeopledonate.Itadds:"Dogooddaily!Engagewithhundredsofnon-profitp
rojectseachyearandhelpcontributetotheirsuccess."MsAmoilswrote:"We'rea
mazedbythegreatworknon-profitsdoonadailybasistomakethewor
ldabetterplace,andwe'rethrilledtoprovideanewplatformwhichhelps[them]."

FREE WRITING

Write about charities for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

We should all give a dollar a day to different charities.    Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about charities. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CHARITIES: Make a poster about charities. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ONE TODAY: Write a magazine article about the One Today app. Include imaginary interviews with people who think it's a great idea and people who think it isn't such a good idea.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the maker of the One Today app. Ask him/her three questions about it. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

T

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

lets

a.

allows

2.

donate

b.

give

3.

occasional

c.

odd

4.

dynamic

d.

active

5.

incredible

e.

unbelievable

6.

long-standing

f.

well-established

7.

commitment

g.

promise

8.

engage

h.

join in

9.

thrilled

i.

excited

10.

platform

j.

technology

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Every day

2.

One

3.

Only in the USA

4.

A Google spokeswoman

5.

The One Today experience

6.

Non-profits

7.

Non-profits

8.

On social media

9.

The great work non-profits do

10.

A new platform

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

b

4.

d

5.

a

6.

d

7.

b

8.

d

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy