The Reading / Listening - Level 3

A new report from the United Nations says one in eight people around the world does not have enough food. The U.N. reports that 842 million people suffer from very serious hunger. This is about 12 per cent of the world population. This percentage has gone down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many countries still cannot find ways to feed their people. Africa is the region with the highest number of undernourished people. The U.N. says that one in five Africans is undernourished. In over 19 African nations, more than a quarter of the population goes hungry. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry people live in developing countries.



The World Food Programme (WFP) explained that undernourishment is "not having enough food for an active and healthy life" and an inability to "meet dietary energy requirements". The WFP said hunger is now the largest risk to people's health around the world. It is a more serious problem than AIDS, malaria and tuberculosis combined. One of the biggest reasons for people being hungry is war. The U.N. said developing countries that have experienced war in the past 20 years have bigger problems feeding their people. Scientists say this situation could get worse because of climate change. Hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot grow enough food, leading to more hunger.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://uk.reuters.com/article/2013/10/01/uk-un-hungry-idUKBRE9900A620131001
  • http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hhI-1AQH4yC7iuQdTTK71a3zMVJg?docId=4c0a83dd-554a-414a-9e17-7c743c1a08ef
  • http://www.voanews.com/content/world-hunger-down-not-enough-to-reach-goals/1760371.html
  • http://www.enca.com/world/world-hunger-greatest-threat-global-health


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. BEING HUNGRY: Students walk around the class and talk to other students about being hungry. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

United Nations / enough food / hunger / undernourished / developing countries / healthy life / energy / risk / war / bigger problems / climate change / farmers

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. HELP: What can you do to help the world's hungry people? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good points

Bad points

Give money to charity

 

 

Volunteer

 

 

Write to your president

 

 

Start a website / blog

 

 

Buy fair trade products

 

 

Sign a petition

 

 

4. NO HUNGER: Students A strongly believe there will be no hunger in the future; Students B strongly believe hunger will always be a big problem.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. ANSWERS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best ways to help end hunger at the top. Change partners often and share your rankings.

  • give people money

  • free school meals

  • give food after natural disasters

  • help babies first

  • help poor farmers

  • genetically-modified food

  • end wars

  • educate poor people

6. FOOD: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "food". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A U.N. report says one in eight Americans suffer from hunger.

T / F

b.

842,000,000 worldwide do not get enough to eat.

T / F

c.

In 1992, 12 per cent of people suffered from hunger around the world.

T / F

d.

Over 25% of people in more than 19 African countries go hungry.

T / F

e.

The World Food Programme (WFP) said people should be more active.

T / F

f.

The WFP said hunger is the digest danger to people's health.

T / F

g.

War means poorer countries experience bigger problems with hunger.

T / F

h.

Climate change won't really change the number of hungry people.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

enough

a.

global warming

2.

suffer

b.

needs

3.

feed

c.

experience

4.

region

d.

sufficient

5.

developing

e.

satisfy

6.

meet

f.

causing

7.

requirements

g.

area

8.

combined

h.

progressing

9.

climate change

i.

added together

10.

leading to

j.

give food to

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A new report

a.

gone down

2.

842 million people suffer

b.

change

3.

This percentage has

c.

undernourished people

4.

the region with the highest number of

d.

countries

5.

developing

e.

from very serious hunger

6.

meet dietary

f.

get worse

7.

the largest risk

g.

from the United Nations

8.

Scientists say this situation could

h.

enough food

9.

climate

i.

to people's health

10.

farmers cannot grow

j.

energy requirements





 

GAP FILL

A new report from the United Nations says one in eight people around the world does not have (1) ____________ food. The U.N. reports that 842 million people (2) ____________ from very serious hunger. This is about 12 per cent of the world population. This (3) ____________ has gone down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many countries still cannot find ways to (4) ____________ their people. Africa is the (5) ____________ with the highest number of undernourished people. The U.N. says that one in five Africans is (6) ____________. In over 19 African (7) ____________, more than a quarter of the population goes hungry. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry people live in (8) ____________ countries.

 

 

undernourished
feed
suffer
developing
enough
nations
percentage
region

The World Food Programme (WFP) (9) ____________ that undernourishment is "not having enough food for an active and healthy life" and an inability to "(10) ____________ dietary energy requirements". The WFP said hunger is now the largest (11) ____________ to people's health around the world. It is a more serious problem than AIDS, malaria and tuberculosis (12) ____________. One of the biggest reasons for people being hungry is (13) ____________. The U.N. said developing countries that have experienced war in the past 20 years have bigger problems (14) ____________ their people. Scientists say this situation could get (15) ____________ because of climate change. Hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot (16) ____________ enough food, leading to more hunger.

 

combined
risk
worse
explained
war
meet
grow
feeding





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The U.N. reports that 842 million people suffer from ______

 

a.  very series hunger
b.  very seriously hunger
c.  very serious hunger
d.  very cereals hunger

2)

The U.N. says many countries still cannot find ways to ______

 

a.  food their people
b.  feed their people
c.  freed their people
d.  feud their people

3)

Africa is the region with the highest number of ______

 

a.  more nourished people
b.  no nourished people
c.  and nourished people
d.  undernourished people

4)

In over 19 African nations, more than a quarter of the population ______

 

a.  grows hungry
b.  goes hungry
c.  glows hungry
d.  comes hungry

5)

98 per cent of the world's hungry people live in ______

 

a.  develop in countries
b.  developed in countries
c.  developing countries
d.  develop ping countries

6)

an inability to meet dietary ______

 

a.  energies requirements
b.  energy requirements
c.  energetic requirements
d.  synergy requirements

7)

It is a more serious problem than AIDS, malaria and ______

 

a.  tuberculosis combined
b.  tuberculosis comb bind
c.  tuberculosis come binned
d.  tuberculosis combination

8)

One of the biggest reasons for people being ______

 

a.  hungry is wars
b.  hungry is wore
c.  hungry is awe
d.  hungry is war

9)

Scientists say this situation could get worse because ______

 

a.  of climax change
b.  of climate change
c.  of climb eight change
d.  of climb at change

10)

farmers cannot grow enough food, leading ______

 

a.  too more hunger
b.  two more hunger
c.  to more hunger
d.  through more hunger

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new report from the United Nations says one in eight people around the world does not (1) ___________________. The U.N. reports that 842 million people suffer from very serious hunger. This is about 12 per cent of the world population. (2) ___________________ gone down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many countries still cannot (3) ___________________ feed their people. Africa is the region with the highest number (4) ___________________ people. The U.N. says that one in five Africans is undernourished. In over 19 African nations, more than a quarter of the (5) ___________________. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry people live (6) ___________________.

The World Food Programme (WFP) explained that undernourishment is "not having enough food (7) ___________________ healthy life" and an inability to "meet dietary (8) ___________________ ". The WFP said hunger is now the largest risk to people's health around the world. It is a more serious problem (9) ___________________ tuberculosis combined. One of the biggest reasons for people (10) ___________________. The U.N. said developing countries that have experienced war in the past 20 years have bigger problems (11) ___________________. Scientists say this situation could get worse because of climate change. Hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot (12) ___________________, leading to more hunger.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which organization made a report on world hunger?

2.

What percentage of the world suffers from hunger?

3.

What can't many countries do?

4.

Which part of the world has the most undernourished people?

5.

How many people who suffer from hunger live in developing countries?

6.

What does WFP mean?

7.

What did the WFP say was the biggest risk to people's health?

8.

What's a major reason for people going hungry?

9.

What do scientists think could make things worse?

10.

What is difficult for farmers to do in hotter temperatures?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which organization made a report on world hunger?

6.

What does WFP mean?

 

a) Action Against Hunger
b) the World Health Organisation
c) the United Nations
d) the World Bank

 

a) War Fuels Poverty
b) World Food Programme
c) We Fight Poverty
d) We Feed People

2.

What percentage of the world suffers from hunger?

7.

What did the WFP say was the biggest risk to people's health?

 

a) 12
b) 17
c) 19
d) 20

 

a) overpopulation
b) malaria
c) big companies
d) hunger

3.

What can't many countries do?

8.

What's a major reason for people going hungry?

 

a) increase their population
b) buy food
c) undernourishment
d) feed their people

 

a) not enough charity
b) war
c) bad seeds
d) the world economy

4.

Which part of the world has the most undernourished people?

9.

What do scientists think could make things worse?

 

a) South Asia
b) Africa
c) Central America
d) East Asia

 

a) climate change
b) bad leaders
c) disease
d) a lack of water

5.

How many people who suffer from hunger live in developing countries?

10.

What is difficult for farmers to do in hotter temperatures?

 

a) 98 million
b) a quarter of the world
c) 98%
d) 12% more than in 1992

 

a) feed people
b) plant seeds
c) take a break
d) grow enough food

ROLE PLAY

Role  A – Education

You think education is the best way to help hungry people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): helping poor farmers, genetically-modified food or giving to charity.

Role  B – Helping poor farmers

You think helping poor farmers is the best way to help hungry people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): education, genetically-modified food or giving to charity.

Role  C – Genetically-modified food

You think genetically-modified food is the best way to help hungry people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): helping poor farmers, education or giving to charity.

Role  D – Giving to charity

You think giving to charity is the best way to help hungry people. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ways. Also, tell the others which is the worst of these (and why): helping poor farmers, genetically-modified food or education.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'world' and 'hunger'.

world

hunger

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • report
  • 842
  • 17
  • find
  • five
  • 98
  • active
  • largest
  • serious
  • war
  • worse
  • grow

HUNGER SURVEY

Write five GOOD questions about hunger in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

HUNGER DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'hungry'?

c)

What's the hungriest you've ever been?

d)

Why are people suffering from hunger in the 21st century?

e)

What do you think of one in eight people being hungry?

f)

How can we help hungry people?

g)

Why don't rich countries help poor countries more?

h)

Do you think the 12% figure will get lower and lower?

i)

What could you do to help the hungry people in this world?

j)

What do you do if you see a hungry person in your country?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Why are people hungry when other countries waste so much food?

c)

Should people eat less and give more to charity?

d)

Should countries spend more on fighting hunger instead of wars?

e)

What does your country do to help hungry people?

f)

Are most people too greedy?

g)

What big question do you have about world hunger?

h)

What will climate change mean for hunger around the world?

i)

Do you think hunger will become a bigger or smaller problem? Why?

j)

What questions would you like to ask the head of the WFP?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new report from the United Nations says one (1) ____ eight people around the world does not have (2) ____ food. The U.N. reports that 842 million people suffer from very serious hunger. This is about 12 per cent of the world population. This percentage has (3) ____ down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many countries still cannot find ways to (4) ____ their people. Africa is the region with the highest number of (5) ____  people. The U.N. says that one in five Africans is undernourished. In over 19 African nations, more than a quarter of the population (6) ____ hungry. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry people live in developing countries.

The World Food Programme (WFP) explained that undernourishment is "not (7) ____ enough food for an active and healthy life" and an (8) ____ to "meet dietary energy requirements". The WFP said hunger is now the largest (9) ____ to people's health around the world. It is a more serious problem than AIDS, malaria and tuberculosis (10) ____. One of the biggest reasons for people being hungry is war. The U.N. said developing countries that have experienced war in the past 20 years have bigger problems feeding their people. Scientists say this (11) ____ could get worse because of climate change. Hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot (12) ____ enough food, leading to more hunger.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

of

(b)

from

(c)

in

(d)

by

2.

(a)

enough

(b)

plenty

(c)

many

(d)

more

3.

(a)

gone

(b)

been

(c)

going

(d)

went

4.

(a)

feed

(b)

food

(c)

feeding

(d)

freed

5.

(a)

nourishing

(b)

nourishment

(c)

nourished

(d)

undernourished

6.

(a)

has

(b)

comes

(c)

exists

(d)

goes

7.

(a)

having

(b)

has

(c)

have

(d)

had

8.

(a)

disability

(b)

ability

(c)

capability

(d)

inability

9.

(a)

risk

(b)

risky

(c)

riskiness

(d)

risked

10.

(a)

combed

(b)

combined

(c)

combination

(d)

combs

11.

(a)

creation

(b)

situation

(c)

simulation

(d)

nation

12.

(a)

grow

(b)

plant

(c)

eat

(d)

buy

SPELLING

Paragraph 1

1.

nouhge food

2.

suffer from very usesior hunger

3.

This eaetrcngep has gone down

4.

the gronei with the highest number

5.

more than a aqtrure of the population

6.

hungry people live in nglvdoeepi countries

Paragraph 2

7.

elahyth life

8.

meet dietary energy tenirrqsmuee

9.

AIDS, malaria and tuberculosis ombednci

10.

this stuontaii could get worse

11.

ctameil change

12.

Hotter teurepraetsm

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

temperatures in more countries will mean farmers cannot grow enough food, leading to more hunger.

(    )

region with the highest number of undernourished people. The U.N. says that one in five Africans is

(    )

their people. Scientists say this situation could get worse because of climate change. Hotter

(    )

malaria and tuberculosis combined. One of the biggest reasons for people being hungry is war. The U.N. said developing

(    )

now the largest risk to people's health around the world. It is a more serious problem than AIDS,

(    )

down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many countries still cannot find ways to feed their people. Africa is the

(    )

food for an active and healthy life" and an inability to "meet dietary energy requirements". The WFP said hunger is

(    )

undernourished. In over 19 African nations, more than a quarter of the population goes

(    )

countries that have experienced war in the past 20 years have bigger problems feeding

1  )

A new report from the United Nations says one in eight people around the world does

(    )

hungry. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry people live in developing countries.

(    )

The World Food Programme (WFP) explained that undernourishment is "not having enough

(    )

hunger. This is about 12 per cent of the world population. This percentage has gone

(    )

not have enough food. The U.N. reports that 842 million people suffer from very serious

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

the     world     population     This     is     about    12    per    cent    of.    

2.

cannot     to     people     still     ways    their    Countries    find    feed.    

3.

the     highest     is     the     Africa     with     region     number.    

4.

goes     More     quarter     population     a     the    hungry    than    of.    

5.

world's     developing     hungry     countries    people    live    The    in.    

6.

the     is     to     largest     now     people's     risk     Hunger     health.    

7.

for     hungry     of     reasons     being    One    biggest    people    the.    

8.

experienced    war   in   the   past   20   years    Countries   that   have.

9.

situation     this     say     Scientists     worse     get     could.    

10.

cannot    grow   enough   food,   leading   to   more   hunger   Farmers.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new report from the United Nations says one in / of eight people around the world does not have plenty / enough food. The U.N. reports that 842 million people suffer for / from very serious hunger. This is about 12 per cent of the world population. This percentage has gone / been down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many countries yet / still cannot find ways to feed their people. Africa is the region / regional with the highest number of undernourished people. The U.N. says that / this one in five Africans is undernourished. In over / more 19 African nations, more than a quarter of the population comes / goes hungry. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry people live in developing / development countries.

The World Food Programme (WFP) explained / explanation that undernourishment is "not having / has enough food for an active and health / healthy life" and an inability to "meet dietary energy requires / requirements". The WFP said hunger is now the largest risky / risk to people's health around the world. It is a more series / serious problem than AIDS, malaria and tuberculosis combined. One of the biggest reasons for people been / being hungry is war. The U.N. said developing countries that have experienced war in the passed / past 20 years have bigger problems feeding their people. Scientists say this simulation / situation could get worse because of climate change. Hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot grow / grown enough food, leading to more hunger.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w r_p_rt fr_m th_ _n_t_d N_t__ns s_ys _n_ _n __ght p__pl_ _r__nd th_ w_rld d__s n_t h_v_ _n__gh f__d. Th_ _.N. r_p_rts th_t 842 m_ll__n p__pl_ s_ff_r fr_m v_ry s_r___s h_ng_r. Th_s _s _b__t 12 p_r c_nt _f th_ w_rld p_p_l_t__n. Th_s p_rc_nt_g_ h_s g_n_ d_wn. _t w_s 17 p_r c_nt _n 1992. Th_ _.N. s_ys m_ny c__ntr__s st_ll c_nn_t f_nd w_ys t_ f__d th__r p__pl_. _fr_c_ _s th_ r_g__n w_th th_ h_gh_st n_mb_r _f _nd_rn__r_sh_d p__pl_. Th_ _.N. s_ys th_t _n_ _n f_v_ _fr_c_ns _s _nd_rn__r_sh_d. _n _v_r 19 _fr_c_n n_t__ns, m_r_ th_n _ q__rt_r _f th_ p_p_l_t__n g__s h_ngry. Th_ _.N. s__d 98 p_r c_nt _f th_ w_rld's h_ngry p__pl_ l_v_ _n d_v_l_p_ng c__ntr__s.

Th_ W_rld F__d Pr_gr_mm_ (WFP) _xpl__n_d th_t _nd_rn__r_shm_nt _s "n_t h_v_ng _n__gh f__d f_r _n _ct_v_ _nd h__lthy l_f_" _nd _n _n_b_l_ty t_ "m__t d__t_ry _n_rgy r_q__r_m_nts". Th_ WFP s__d h_ng_r _s n_w th_ l_rg_st r_sk t_ p__pl_'s h__lth _r__nd th_ w_rld. _t _s _ m_r_ s_r___s pr_bl_m th_n __DS, m_l_r__ _nd t_b_rc_l_s_s c_mb_n_d. _n_ _f th_ b_gg_st r__s_ns f_r p__pl_ b__ng h_ngry _s w_r. Th_ _.N. s__d d_v_l_p_ng c__ntr__s th_t h_v_ _xp_r__nc_d w_r _n th_ p_st 20 y__rs h_v_ b_gg_r pr_bl_ms f__d_ng th__r p__pl_. Sc__nt_sts s_y th_s s_t__t__n c__ld g_t w_rs_ b_c__s_ _f cl_m_t_ ch_ng_. H_tt_r t_mp_r_t_r_s _n m_r_ c__ntr__s w_ll m__n f_rm_rs c_nn_t gr_w _n__gh f__d, l__d_ng t_ m_r_ h_ng_r.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new report from the united nations says one in eight people around the world does not have enough food the un reports that 842 million people suffer from very serious hunger this is about 12 per cent of the world population this percentage has gone down it was 17 per cent in 1992 the un says many countries still cannot find ways to feed their people africa is the region with the highest number of undernourished people the un says that one in five africans is undernourished in over 19 african nations more than a quarter of the population goes hungry the un said 98 per cent of the world's hungry people live in developing countries

the world food programme (wfp) explained that undernourishment is "not having enough food for an active and healthy life" and an inability to "meet dietary energy requirements" the wfp said hunger is now the largest risk to people's health around the world it is a more serious problem than aids malaria and tuberculosis combined one of the biggest reasons for people being hungry is war the un said developing countries that have experienced war in the past 20 years have bigger problems feeding their people scientists say this situation could get worse because of climate change hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot grow enough food leading to more hunger

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

A new report from the United Nations says one in eight people
 around the world does not have enough food. The U.N. reports
that 842 million people suffer from very serious hunger. This is
about 12 per cent of the world population. This percentage has
gone down. It was 17 per cent in 1992. The U.N. says many
countries still cannot find ways to feed their people. Africa is
the region with the highest number of undernourished people.
The U.N. says that one in five Africans is undernourished. In
over 19 African nations, more than a quarter of the population
goes hungry. The U.N. said 98 per cent of the world's hungry
people live in developing countries. The World Food Programme
(WFP) explained that undernourishment is "not having enough
food for an active and healthy life" and an inability to "meet
dietary energy requirements". The WFP said hunger is now the
largest risk to people's health around the world. It is a more
serious problem than AIDS, malaria and tuberculosis combined.
One of the biggest reasons for people being hungry is war. The
U.N. said developing countries that have experienced war in the
past 20 years have bigger problems feeding their people. Scientists say
this situation could get worse because of climate
change. Hotter temperatures in more countries will mean farmers cannot grow enough food, leading to more hunger.





FREE WRITING

Write about hunger for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Hunger is the biggest problem in the world today.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about world hunger. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HUNGER: Make a poster about hunger. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ONE IN EIGHT: Write a magazine article about world hunger. Include imaginary interviews with someone who thinks hunger is the biggest problem in the world, and someone who thinks another problem is bigger.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a hunger expert. Ask him/her three questions about hunger. Give him/her three of your ideas on how to feed more people. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

enough

a.

sufficient

2.

suffer

b.

experience

3.

feed

c.

give food to

4.

region

d.

area

5.

developing

e.

progressing

6.

meet

f.

satisfy

7.

requirements

g.

needs

8.

combined

h.

added together

9.

climate change

i.

global warming

10.

leading to

j.

causing

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The United Nations

2.

12

3.

Feed their people

4.

Africa

5.

98%

6.

World Food Programme

7.

Hunger

8.

War

9.

Climate change

10.

Grow enough food

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You