The Reading / Listening - Level 6

Help may soon be at hand (or head) for the millions around the world who suffer from and worry about baldness. Scientists from the University of Durham in the UK, and Columbia University Medical Centre in the USA, say they are close to finding a solution to grow new hair. This is also good news for burns victims, who are likely to be those first helped by any new treatment. The scientists have grown new hair follicles in the laboratory. This is different from currently available treatments, which simply transplant hair from the back of the scalp to cover bald spots and areas without hair at the front of the head. Unlike transplants, the new procedure will allow the hair to keep growing naturally in the follicle.



Researcher Colin Jahoda did not give a timeframe in which his research will be commercially available. He said: "It's closer, but it's still some way away because in terms of what people want cosmetically they're looking for re-growth of hair that's the same shape, the same size, as long as before, the same angle. Some of these are almost engineering solutions." He did assure those with receding hairlines and those thinning on top that there is hope. He said: "I think baldness will eventually be treatable, absolutely." Professor Jahoda's colleague Angela Christiano was equally positive, saying their research could "revolutionise" hair-loss treatment. She said: "The first step is actually showing that it can be done."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www. bbc.co.uk/news/health-24607696
  • http://www. livescience.com/40575-new-hair-follicles-treatment.html
  • http://www. foxnews.com/health/2013/10/21/cure-for-baldness-researchers-create-new-technique-for-growing-new-human-hair/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. BALDNESS: Students walk around the class and talk to other students about baldness. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

help / suffer / baldness / hair / burns victims / treatment / transplant / bald spots / timeframe / commercially / angle / engineering / receding hairline / revolutionise

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. HAIR: How can we look after it better? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

Problem

How much of a problem for me

Solution(s)

Losing hair

 

 

Greying

 

 

Dandruff

 

 

Split ends

 

 

Bad hair days

 

 

Hairstyle

 

 

4. UNNECESSARY: Students A strongly believe hair is unnecessary; Students B strongly believe it's totally essential.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. HAIRSTYLES: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • straight

  • closely cropped

  • very long

  • wavy

  • curly

  • shaved

  • punk

  • ponytail

6. BALD: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "bald". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Scientists in India are close to finding a solution to baldness.

T / F

b.

The research may help people who have suffered burns on their skin.

T / F

c.

Current methods transplant hair from the body to the head.

T / F

d.

The new method actually grows new hair.

T / F

e.

Researchers said the new treatment would be available from 2015.

T / F

f.

People want hair the same size and angle as before.

T / F

g.

A professor said engineering solutions were needed.

T / F

h.

Another professor said the new treatment was not revolutionary.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

at hand

a.

unlike

2.

suffer from

b.

guarantee

3.

treatment

c.

regarding

4.

different

d.

care

5.

procedure

e.

answers

6.

in terms of

f.

coming soon

7.

solutions

g.

retreating

8.

assure

h.

shake up

9.

receding

i.

be troubled with

10.

revolutionise

j.

method

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Help may soon be

a.

available treatments

2.

suffer from and

b.

hairlines

3.

burns

c.

naturally in the follicle

4.

different from currently

d.

solutions

5.

allow the hair to keep growing

e.

on top

6.

It's closer, but it's still some way

f.

worry about baldness

7.

engineering

g.

victims

8.

receding

h.

that it can be done

9.

those thinning

i.

at hand

10.

The first step is actually showing

j.

away





 

GAP FILL

Help may soon be at (1) ____________ (or head) for the millions around the world who (2) ____________ from and worry about baldness. Scientists from the University of Durham in the UK, and Columbia University Medical Centre in the USA, say they are close to finding a solution to grow new hair. This is also good news for (3) ____________ victims, who are likely to be those first helped by any new treatment. The scientists have grown new hair follicles in the (4) ____________. This is different from currently (5) ____________ treatments, which simply transplant hair from the back of the (6) ____________ to cover bald spots and areas without hair at the front of the head. Unlike (7) ____________, the new (8) ____________ will allow the hair to keep growing naturally in the follicle.

 

 

laboratory
transplants
burns
procedure
hand
available
suffer
scalp

Researcher Colin Jahoda did not give a (9) ____________ in which his research will be commercially available. He said: "It's closer, but it's still some way away because in (10) ____________ of what people want cosmetically they're looking for re-growth of hair that's the same shape, the same size, as long as before, the same (11) ____________. Some of these are almost (12) ____________ solutions." He did assure those with (13) ____________ hairlines and those (14) ____________ on top that there is hope. He said: "I think baldness will eventually be (15) ____________, absolutely." Professor Jahoda's colleague Angela Christiano was equally positive, saying their research could "revolutionise" hair-loss treatment. She said: "The first (16) ____________ is actually showing that it can be done."

 

thinning
angle
step
timeframe
receding
terms
treatable
engineering





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

they are close to finding ______ grow new hair

 

a.  the solution to
b.  a revolution to
c.  a solvent to
d.  a solution to

2)

good news for burns victims, who are likely to be those first helped by ______

 

a.  any new treatments
b.  any new treat mint
c.  any new treatment
d.  any new treat meant

3)

This is different from currently ______

 

a.  availability treatments
b.  a valuable treatments
c.  available treatments
d.  avail of bull treatments

4)

transplant hair from the back of the scalp to ______

 

a.  cover bold spots
b.  cover board spots
c.  cover balled spots
d.  cover bald spots

5)

Unlike transplants, the new procedure will allow the hair to ______

 

a.  keep growing naturally
b.  keep growing naturalise
c.  keep growing natural
d.  keep growing unnaturally

6)

Colin Jahoda did not give a timeframe in which his research will be ______

 

a.  commercials available
b.  commercially available
c.  commerce all available
d.  commercial available

7)

in terms of what people ______

 

a.  want cosmetics
b.  want cosmetician
c.  want cosmetically
d.  want cosmetic

8)

the same shape, the same size, as long as before, ______

 

a.  the say mangle
b.  the same angle
c.  the same angled
d.  the same angular

9)

He did assure those with receding hairlines and those ______

 

a.  thin in on top
b.  thinning in top
c.  thinning a top
d.  thinning on top

10)

Professor Jahoda's colleague Angela Christiano ______

 

a.  was equally positive
b.  was equalise positive
c.  was equals positive
d.  was equal positive

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Help may (1) ___________________ (or head) for the millions around the world who (2) ___________________ worry about baldness. Scientists from the University of Durham in the UK, and Columbia University Medical Centre in the USA, say (3) ___________________ finding a solution to grow new hair. This is also good news for burns victims, who are (4) ___________________ first helped by any new treatment. The scientists have grown new hair follicles in the laboratory. This is different from currently available treatments, which (5) ___________________ from the back of the scalp to cover bald spots and areas without hair at the front of the head. Unlike transplants, the (6) ___________________ allow the hair to keep growing naturally in the follicle.

Researcher Colin Jahoda did not give (7) ___________________ his research will be commercially available. He said: "It's closer, but it's still some way away because in terms of what (8) ___________________ they're looking for re-growth of hair that's the same shape, the same size, as long as before, the same angle. Some of these are almost (9) ___________________." He did assure those with receding hairlines and (10) ___________________ that there is hope. He said: "I think baldness (11) ___________________, absolutely." Professor Jahoda's colleague Angela Christiano was equally positive, saying their research could "revolutionise" hair-loss treatment. She said: "The first step (12) ___________________ that it can be done."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What may soon be at hand?

2.

In which two countries are researchers working on baldness?

3.

Who might be the first recipients of any new baldness treatment?

4.

Where do current treatments take hair from?

5.

What does the new treatment allow hair to do?

6.

When will the research be commercially available?

7.

How long do people want their new, regrown hair to be?

8.

What kind of solutions did a researcher say is needed?

9.

Who did professor Jahoda assure, besides those receding?

10.

What did Angela Christiano say her research could for hair loss?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What may soon be at hand?

6.

When will the research be commercially available?

 

a) hair
b) head
c) help
d) research

 

a) probably never
b) no one knows
c) 2015
d) the end of this year

2.

In which two countries are researchers working on baldness?

7.

How long do people want their new, regrown hair to be?

 

a) GB and America
b) Canada and France
c) India and China
d) Japan and South Korea

 

a) as long as possible
b) they don't care
c) on average, 11.54cm
d) as long as before

3.

Who might be the first recipients of any new baldness treatment?

8.

What kind of solutions did a researcher say is needed?

 

a) engineers
b) researchers
c) actors
d) burns victims

 

a) ones with glue
b) engineering ones
c) hairspray
d) liquid ones

4.

Where do current treatments take hair from?

9.

Who did professor Jahoda assure, besides those receding?

 

a) animals
b) the back of the head
c) the laboratory
d) hair salons

 

a) those thinning on top
b) those on a diet
c) those not receding
d) those who shave their head

5.

What does the new treatment allow hair to do?

10.

What did Angela Christiano say her research could for hair loss?

 

a) change colour
b) be straight or curly
c) grow naturally
d) stay in forever

 

a) very little
b) nothing
c) speed it up
d) revolutionise it

ROLE PLAY

Role  A – Wig / Toupee

You think a wig or toupee is the best solution for baldness. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): being clean shaven, a hair transplant or leaving it as it is.

Role  B – Clean shaven

You think being clean shaven is the best solution for baldness. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): a wig or toupee, a hair transplant or leaving it as it is.

Role  C – Transplant

You think a hair transplant is the best solution for baldness. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): being clean shaven, a wig or toupee or leaving it as it is.

Role  D – Leaving it as it is

You think leaving it as it is is the best solution for baldness. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their solutions. Also, tell the others which is the worst of these (and why): being clean shaven, a hair transplant or a wig or toupee.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'hair' and 'loss'.

hair

 

loss

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • hand
  • close
  • news
  • currently
  • back
  • keep
  • give
  • some
  • before
  • top
  • eventually
  • step

BALDNESS SURVEY

Write five GOOD questions about baldness in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BALDNESS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'baldness'?

c)

Why do men go bald?

d)

Why do men worry about going bald?

e)

How would (did) you feel if (when) you started going bald?

f)

What are the advantages of being bald?

g)

How would new hair change someone's life?

h)

Why do we have hair?

i)

Why do men usually go bald but not women (so much)?

j)

Are bald women beautiful?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Are men with hair more handsome than bald men?

c)

How popular do you think the baldness treatment will be?

d)

What are the disadvantages of being bald?

e)

What do you think of your hair?

f)

What other hair treatments would you like scientists to discover?

g)

What hairstyle would you really, really like to have?

h)

Do people worry too much about their hair?

i)

What advice would you give to someone worried about going bald?

j)

What questions would you like to ask professor Jahoda?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Help may soon be at (1) ____ (or head) for the millions around the world who suffer from and worry about baldness. Scientists from the University of Durham in the UK, and Columbia University Medical Centre in the USA, say they are close to finding a (2) ____ to grow new hair. This is also good news for (3) ____ victims, who are likely to be those first helped by any new treatment. The scientists have grown new hair follicles in the laboratory. This is different from currently available treatments, which (4) ____ transplant hair from the back of the scalp to cover bald (5) ____ and areas without hair at the front of the head. Unlike transplants, the new (6) ____ will allow the hair to keep growing naturally in the follicle.

Researcher Colin Jahoda did not give a (7) ____ in which his research will be commercially available. He said: "It's closer, but it's still some way (8) ____ because in terms of what people want (9) ____ they're looking for re-growth of hair that's the same shape, the same size, as long as before, the same angle. Some of these are almost engineering (10) ____." He did assure those with receding hairlines and those thinning on top that there is hope. He said: "I think baldness will eventually be (11) ____, absolutely." Professor Jahoda's colleague Angela Christiano was equally positive, saying their research could "revolutionise" hair-loss treatment. She said: "The first step is actually (12) ____ that it can be done."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

face

(b)

back

(c)

hand

(d)

hair

2.

(a)

solution

(b)

solvent

(c)

solved

(d)

salutation

3.

(a)

burns

(b)

burning

(c)

burnt

(d)

burn

4.

(a)

simply

(b)

easily

(c)

justly

(d)

costly

5.

(a)

circles

(b)

spots

(c)

lines

(d)

hairs

6.

(a)

pedicure

(b)

promiscuity

(c)

procure

(d)

procedure

7.

(a)

timely

(b)

timepiece

(c)

timeframe

(d)

time-to-time

8.

(a)

around

(b)

ajar

(c)

afar

(d)

away

9.

(a)

cosmetically

(b)

beautifully

(c)

prettily

(d)

outwardly

10.

(a)

solved

(b)

solutions

(c)

solvents

(d)

soluble

11.

(a)

treatise

(b)

treatable

(c)

treated

(d)

treating

12.

(a)

proofing

(b)

growing

(c)

showing

(d)

lengthening

SPELLING

Paragraph 1

1.

close to finding a oslontui

2.

The scientists have grown new hair sllilocef

3.

in the aayrorlbto.

4.

the back of the slacp

5.

the new uerdcerop

6.

keep growing naluatlry

Paragraph 2

7.

did not give a atmefemri

8.

be omlarcecmliy available

9.

what people want ocsamelcytil

10.

egniegienrn solutions

11.

rieegdnc hairlines

12.

lnuovsreitoie (UK) / rniieeozvolut (USA) hair-loss treatment

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

before, the same angle. Some of these are almost engineering solutions." He did assure those with receding

(    )

Researcher Colin Jahoda did not give a timeframe in which his research will be commercially

(    )

simply transplant hair from the back of the scalp to cover bald spots and areas without hair at the front

(    )

follicles in the laboratory. This is different from currently available treatments, which

(    )

in the USA, say they are close to finding a solution to grow new hair. This is also good news for burns

(    )

"revolutionise" hair-loss treatment. She said: "The first step is actually showing that it can be done."

(    )

available. He said: "It's closer, but it's still some way away because in terms of what people want

(    )

of the head. Unlike transplants, the new procedure will allow the hair to keep growing naturally in the follicle.

(    )

hairlines and those thinning on top that there is hope. He said: "I think baldness will eventually be

(    )

about baldness. Scientists from the University of Durham in the UK, and Columbia University Medical Centre

(    )

treatable, absolutely." Professor Jahoda's colleague Angela Christiano was equally positive, saying their research could

1  )

Help may soon be at hand (or head) for the millions around the world who suffer from and worry

(    )

cosmetically they're looking for re-growth of hair that's the same shape, the same size, as long as

(    )

victims, who are likely to be those first helped by any new treatment. The scientists have grown new hair

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

.     soon     hand     head)     may     at     (or     Help     be    

2.

hair    new    grow    to    solution   a   finding    to    close   are    They.    

3.

victims     good     news     This     for     is     burns     also.    

4.

different     is     This     treatments     available     currently     from.    

5.

the   hair   to   keep   growing   naturally    in    the    follicle    .   Allow

6.

still     away     closer     it's     way     It's     but     some     ,.    

7.

hair   looking   shape   that's   re-growth   for   the   of   They're  same.    

8.

receding    those    top    with    and    on    Those    hairlines   thinning.

9.

treatable     be     eventually     will     baldness     think     I.    

10.

it    that    showing    actually   is    step   first    The   done    be    can.

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Help may soon be at handy / hand (or head) for the millions around the world who suffering / suffer from and worry about baldness. Scientists from the University of Durham in the UK, and Columbia University Medical Centre in the USA, say they are close to finding a soluble / solution to grow new hair. This is also good news for burns / barns victims, who are likely / liked to be those first helped by any new treatment. The scientists have grown new hair follicles in the lavatory / laboratory. This is different from currently available treatments, which simply / simple transplant hair from the back of the scalp to cover / discover bald spots and areas without hair at the front of the head. Unlike transplants, the new procedure will allot / allow the hair to keep growing naturally in / on the follicle.

Researcher Colin Jahoda did not give a timepiece / timeframe in which his research will be commercially / commercial available. He said: "It's closer, but it's still some way way / away because in terms / times of what people want cosmetically they're looking for re-growth of hair that's the same shape, the same size, as long / length as before, the same angle. Some of these are almost engineering / engineer's solutions." He did assure those with reducing / receding hairlines and those thinning on top that there is hope. He said: "I think baldness will eventual / eventually be treatable, absolutely." Professor Jahoda's colleague Angela Christiano was equal / equally positive, saying their research could "revolutionise" hair-loss treatment. She said: "The first step / stop is actually showing that it can be done."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

H_lp m_y s__n b_ _t h_nd (_r h__d) f_r th_ m_ll__ns _r__nd th_ w_rld wh_ s_ff_r fr_m _nd w_rry _b__t b_ldn_ss. Sc__nt_sts fr_m th_ _n_v_rs_ty _f D_rh_m _n th_ _K, _nd C_l_mb__ _n_v_rs_ty M_d_c_l C_ntr_ _n th_ _S_, s_y th_y _r_ cl_s_ t_ f_nd_ng _ s_l_t__n t_ gr_w n_w h__r. Th_s _s _ls_ g__d n_ws f_r b_rns v_ct_ms, wh_ _r_ l_k_ly t_ b_ th_s_ f_rst h_lp_d by _ny n_w tr__tm_nt. Th_ sc__nt_sts h_v_ gr_wn n_w h__r f_ll_cl_s _n th_ l_b_r_t_ry. Th_s _s d_ff_r_nt fr_m c_rr_ntly _v__l_bl_ tr__tm_nts, wh_ch s_mply tr_nspl_nt h__r fr_m th_ b_ck _f th_ sc_lp t_ c_v_r b_ld sp_ts _nd _r__s w_th__t h__r _t th_ fr_nt _f th_ h__d. _nl_k_ tr_nspl_nts, th_ n_w pr_c_d_r_ w_ll _ll_w th_ h__r t_ k__p gr_w_ng n_t_r_lly _n th_ f_ll_cl_.

R_s__rch_r C_l_n J_h_d_ d_d n_t g_v_ _ t_m_fr_m_ _n wh_ch h_s r_s__rch w_ll b_ c_mm_rc__lly _v__l_bl_. H_ s__d: "_t's cl_s_r, b_t _t's st_ll s_m_ w_y _w_y b_c__s_ _n t_rms _f wh_t p__pl_ w_nt c_sm_t_c_lly th_y'r_ l__k_ng f_r r_-gr_wth _f h__r th_t's th_ s_m_ sh_p_, th_ s_m_ s_z_, _s l_ng _s b_f_r_, th_ s_m_ _ngl_. S_m_ _f th_s_ _r_ _lm_st _ng_n__r_ng s_l_t__ns." H_ d_d _ss_r_ th_s_ w_th r_c_d_ng h__rl_n_s _nd th_s_ th_nn_ng _n t_p th_t th_r_ _s h_p_. H_ s__d: "_ th_nk b_ldn_ss w_ll _v_nt__lly b_ tr__t_bl_, _bs_l_t_ly." Pr_f_ss_r J_h_d_'s c_ll__g__ _ng_l_ Chr_st__n_ w_s _q__lly p_s_t_v_, s_y_ng th__r r_s__rch c__ld "r_v_l_t__n_s_" h__r-l_ss tr__tm_nt. Sh_ s__d: "Th_ f_rst st_p _s _ct__lly sh_w_ng th_t _t c_n b_ d_n_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

help may soon be at hand (or head) for the millions around the world who suffer from and worry about baldness scientists from the university of durham in the uk and columbia university medical centre in the usa say they are close to finding a solution to grow new hair this is also good news for burns victims who are likely to be those first helped by any new treatment the scientists have grown new hair follicles in the laboratory this is different from currently available treatments which simply transplant hair from the back of the scalp to cover bald spots and areas without hair at the front of the head unlike transplants the new procedure will allow the hair to keep growing naturally in the follicle

researcher colin jahoda did not give a timeframe in which his research will be commercially available he said "it's closer but it's still some way away because in terms of what people want cosmetically they're looking for re-growth of hair that's the same shape the same size as long as before the same angle some of these are almost engineering solutions" he did assure those with receding hairlines and those thinning on top that there is hope he said "i think baldness will eventually be treatable absolutely" professor jahoda's colleague angela christiano was equally positive saying their research could "revolutionise" hair-loss treatment she said "the first step is actually showing that it can be done"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Helpmaysoonbeathand(orhead)forthemillionsaroundtheworldwhosufferfrom
andworryaboutbaldness.ScientistsfromtheUniversityofDurhamintheUK,andC
olumbiaUniversityMedicalCentreintheUSA,saytheyareclosetofindingasolution
togrownewhair.Thisisalsogoodnewsforburnsvictims,whoarelikelytobethosefir
sthelpedbyanynewtreatment.Thescientistshavegrownnewhairfolliclesinthela
boratory.Thisisdifferentfromcurrentlyavailabletreatments,whichsimplytransp
lanthairfromthebackofthescalptocoverbaldspotsandareaswithouthairatthefro
ntofthehead.Unliketransplants,thenewprocedurewillallowthehairtokeepgrowi
ngnaturallyinthefollicle.ResearcherColinJahodadidnotgiveatimeframeinwhich
hisresearchwillbecommerciallyavailable.Hesaid:"It'scloser,butit'sstillsomewa
yawaybecauseintermsofwhatpeoplewantcosmeticallythey'relookingforre-
growthofhairthat'sthesameshape,thesamesize,aslongasbefore,thesameangl
e.Someofthesearealmostengineeringsolutions."Hedidassurethosewithrecedi
nghairlinesandthosethinningontopthatthereishope.Hesaid:"Ithinkbaldnesswil
leventuallybetreatable,absolutely."ProfessorJahoda'scolleagueAngelaChristi
anowasequallypositive,sayingtheirresearchcould"revolutionise"hair-
losstreatment.Shesaid:"Thefirststepisactuallyshowingthatitcanbedone."





FREE WRITING

Write about baldness for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Being bald is more convenient than having lots of hair.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about baldness. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BALDNESS: Make a poster about baldness. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. HAIR: Write a magazine article about hair. Include imaginary interviews with people who think hair is unnecessary and someone who thinks it is essential.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a hair expert. Ask him/her three questions about baldness. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

at hand

a.

coming soon

2.

suffer from

b.

be troubled with

3.

treatment

c.

care

4.

different

d.

unlike

5.

procedure

e.

method

6.

in terms of

f.

regarding

7.

solutions

g.

answers

8.

assure

h.

guarantee

9.

receding

i.

retreating

10.

revolutionise

j.

shake up

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Help for bald people

2.

The UK and USA

3.

Burns victims

4.

The back of the scalp

5.

Grow naturally

6.

There's no timeframe

7.

As long as before

8.

Engineering solutions

9.

Those thinning on top

10.

Revolutionise it

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You