The Reading / Listening - Level 3

Elephants are in danger. Hunters kill them for their tusks. The hunters sell the tusks because they are made from ivory. The USA is working to stop this trade. It wants to protect the world's elephants. On Thursday, the U.S. government burnt almost 6,000 kilograms of ivory tusks. They also destroyed ivory carvings and jewellery. The USA wants to send a message to poachers (people who illegally hunt and kill elephants) to stop killing elephants. More and more elephants in Africa are dying. It is difficult for African countries to stop the poachers. On Wednesday the USA offered a $1 million reward for anyone who has information about a group in Laos that buys and sells ivory.



Conservationists (people who want to protect animals and the Earth) are happy with the USA's actions. They say one way to end poaching is to make it unprofitable. If poachers know they cannot make money from ivory, they will not kill elephants. Adam Roberts of the Born Free USA conservation group said: "Any time we can remove ivory from the marketplace, it’s a win for elephants, because it suggests to the world that there isn't profitability to be had by selling ivory. And if there's no profitability in selling ivory, there's no profitability in poaching elephants." A worldwide ban on trading ivory started in 1989. It has helped to protect elephants, but the world needs to do a lot more.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.voanews.com/content/authorities-crush-ivory-anti-poaching-message/1790646.html
  • http://www.foxnews.com/us/2013/11/15/us-officials-crush-6-tons-illegal-ivory-to-send-global-anti-poaching-message/
  • http://www.latimes.com/nation/nationnow/la-na-nn-ivory-destroy-20131114,0,3214835.story


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. ELEPHANTS: Students walk around the class and talk to other students about elephants. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

danger / tusks / ivory / trade / carvings / jewellery / illegally / reward / information / conservationists / poaching / make money / marketplace / profitability / ban

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CONSERVATION: What can we do to protect these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How much are they in danger?

How to protect them?

Elephants

 

 

The Great Barrier Reef

 

 

Dying languages

 

 

Water

 

 

The Amazon Rainforest

 

 

The Pyramids

 

 

4. IVORY: Students A strongly believe the ivory trade will end one day; Students B strongly believe it won't.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. POACHERS: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best way to stop them at the top. Change partners often and share your rankings.

  • ban the ivory trade

  • send poachers to prison

  • electric fences

  • give poachers jobs

  • security guards

  • send sellers of ivory to prison

  • education

  • burn all known ivory

6. PROTECT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "protect". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Hunters kill elephants because they want to sell their tusks.

T / F

b.

The USA burnt almost 60,000kg of ivory.

T / F

c.

Elephant numbers in Africa are actually increasing.

T / F

d.

The USA will pay a million-dollar reward to catch a group selling ivory.

T / F

e.

Conservationists are not so happy with what the USA is doing.

T / F

f.

A conservation group said it's a good idea to set up a marketplace.

T / F

g.

The group wants to make selling ivory unprofitable.

T / F

h.

A global ban on the ivory trade started in the late 1980s.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

in danger

a.

pleased

2.

stop

b.

take away

3.

protect

c.

facts

4.

offered

d.

end

5.

information

e.

put forward

6.

happy

f.

global

7.

way

g.

at risk

8.

remove

h.

dealing in

9.

worldwide

i.

method

10.

trading

j.

safeguard

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Elephants are

a.

carvings and jewellery

2.

sell the tusks because they

b.

a lot more

3.

They also destroyed ivory

c.

poaching

4.

people who illegally

d.

in danger

5.

the USA offered a $1 million

e.

selling ivory

6.

one way to end

f.

hunt and kill elephants

7.

poachers know they cannot make

g.

on trading ivory

8.

there isn't profitability to be had by

h.

reward

9.

A worldwide ban

i.

money from ivory

10.

the world needs to do

j.

are made from ivory





 

GAP FILL

Elephants are in (1) ____________. Hunters kill them for their tusks. The hunters sell the tusks because they are (2) ____________ from ivory. The USA is working to stop this   (3) ____________. It wants to protect the world's elephants. On Thursday, the U.S. government burnt (4) ____________ 6,000 kilograms of ivory tusks. They also destroyed ivory carvings and jewellery. The USA wants to send a (5) ____________ to poachers (people who illegally hunt and kill elephants) to stop killing elephants. More and more elephants in Africa are dying. It is (6) ____________ for African countries to stop the (7) ____________. On Wednesday the USA offered a $1 million (8) ____________ for anyone who has information about a group in Laos that buys and sells ivory.

 

 

difficult
almost
reward
made
message
danger
poachers
trade

Conservationists (people who want to (9) ____________ animals and the Earth) are happy with the USA's actions. They say one (10) ____________ to end poaching is to make it unprofitable. If poachers know they cannot (11) ____________ money from ivory, they will not kill elephants. Adam Roberts of the Born Free USA conservation group said: "Any time we can remove ivory from the marketplace, it's a (12) ____________ for elephants, because it suggests to the world that there isn't (13) ____________ to be had by selling ivory. And if there's no profitability in selling ivory, there's no profitability in poaching elephants." A worldwide (14) ____________ on trading ivory started in 1989. It has (15) ____________ to protect elephants, but the world needs to do a (16) ____________ more.

 

profitability
win
way
helped
protect
lot
make
ban





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Elephants are ______

 

a.  on danger
b.  endanger
c.  in danger
d.  endangered

2)

The USA is working to ______

 

a.  stop this trades
b.  stop this trade
c.  stop this trading
d.  stop this traded

3)

They also destroyed ivory carvings ______

 

a.  and jewel ray
b.  and jeweled ray
c.  and jeweller
d.  and jewellery

4)

The USA wants to send a ______

 

a.  message to peaches
b.  message to poacher
c.  message to pooches
d.  message to poachers

5)

On Wednesday the USA offered a ______

 

a.  $1 million reward
b.  $1 million forward
c.  $1 million backward
d.  $1 million onward

6)

They say one way to end poaching is to ______

 

a.  make it profitable
b.  make it unprofitable
c.  make it and profitable
d.  make it in profitable

7)

Any time we can remove ivory ______

 

a.  from the mark it place
b.  from the mar kit place
c.  from the marketplace
d.  from the market placed

8)

it suggests to the world that there isn't ______

 

a.  profitable to be had
b.  profitability to be had
c.  profit ability to be had
d.  pro fit able tea to be had

9)

A worldwide ______ ivory started in 1989

 

a.  band on trading
b.  ban on trading
c.  bun on trading
d.  bin on trading

10)

It has helped to ______

 

a.  protects elephants
b.  protected elephants
c.  protection elephants
d.  protect elephants

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Elephants are in danger. Hunters (1) ___________________ their tusks. The hunters sell the tusks because they are made from ivory. The USA is working (2) ___________________. It wants to protect the world's elephants. On Thursday, the U.S. government (3) ___________________ kilograms of ivory tusks. They also destroyed ivory carvings and jewellery. The USA (4) ___________________ message to poachers (people who illegally hunt and kill elephants) (5) ___________________ elephants. More and more elephants in Africa are dying. It is difficult for African countries to stop the poachers. On Wednesday the USA offered a $1 million reward for anyone who has information (6) ___________________ Laos that buys and sells ivory.

Conservationists (people who want (7) ___________________ and the Earth) are happy with the USA's actions. They say (8) ___________________ poaching is to make it unprofitable. If poachers know they cannot make (9) ___________________, they will not kill elephants. Adam Roberts of the Born Free USA conservation group said: "Any time we can remove ivory from the marketplace, it's a win for elephants, (10) ___________________ to the world that there isn't profitability (11) ___________________ selling ivory. And if there's no profitability in selling ivory, there's no profitability in poaching elephants." A worldwide ban on trading ivory started in 1989. It has helped to protect elephants, but the world (12) ___________________ more.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What do hunters kill elephants to get?

2.

What are tusks made from?

3.

How much ivory did the USA burn?

4.

To whom does the USA want to send a message?

5.

How much is the reward the USA is offering?

6.

What do conservationists want to protect?

7.

What is Born Free USA?

8.

What does Born Free USA want to remove ivory from?

9.

What started in 1989?

10.

What does the world need to do?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What do hunters kill elephants to get?

6.

What do conservationists want to protect?

 

a) trophies
b) tusks
c) revenge
d) meat

 

a) poachers
b) themselves
c) animals (elephants)
d) the ivory trade

2.

What are tusks made from?

7.

What is Born Free USA?

 

a) thick skin
b) husks
c) wood
d) ivory

 

a) a conversation group
b) a conservative group
c) a conserving group
d) a conservation group

3.

How much ivory did the USA burn?

8.

What does Born Free USA want to remove ivory from?

 

a) almost 6,000kg
b) almost 6,600kg
c) almost 16,600kg
d) almost 66,000kg

 

a) the marketplace
b) tusks
c) elephants
d) zoos

4.

To whom does the USA want to send a message?

9.

What started in 1989?

 

a) ivory sellers
b) security guards
c) poachers
d) African leaders

 

a) a ban on the ivory trade
b) poaching
c) an ivory marketplace
d) rewards for poachers

5.

How much is the reward the USA is offering?

10.

What does the world need to do?

 

a) a billion dollars
b) $1,000,000
c) $100,000
d) a hundred million, billion dollars

 

a) breed more elephants
b) a lot more
c) love elephants
d) poach

ROLE PLAY

Role  A – Electric fences

You think electric fences are the best way to protect elephants. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): education, burning all ivory or putting poachers in prison.

Role  B – Education

You think education is the best way to protect elephants. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): electric fences, burning all ivory or putting poachers in prison.

Role  C – Burn all ivory

You think burning all ivory is the best way to protect elephants. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): education, electric fences or putting poachers in prison.

Role  D – Put poachers in prison

You think putting poachers in prison is the best way to protect elephants. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): education, burning all ivory or electric fences.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'stop' and 'trade'.

stop

trade

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • danger
  • working
  • burnt
  • illegally
  • more
  • group
  • happy
  • way
  • money
  • remove
  • ban
  • lot

ELEPHANTS SURVEY

Write five GOOD questions about elephants in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ELEPHANTS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'elephant'?

c)

What do you think about what you read?

d)

What do you know ivory?

e)

What do you think of the elephant poachers?

f)

Is it a good idea to burn the ivory?

g)

How will burning the ivory stop the poachers?

h)

Why is it so difficult to stop the poachers?

i)

Will people give the USA information and get the reward?

j)

What should happen to the group in Laos?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Would you like to work as a conservationist?

c)

How can people make ivory unprofitable?

d)

Do you think there will always be an ivory trade?

e)

How would you feel if you read the last elephant on Earth had died?

f)

What other animals are endangered?

g)

What would you do if you saw ivory on sale in a store?

h)

How can we educate people about the damage the ivory trade is doing?

i)

What will the ivory trade be like in 20 years from now?

j)

What questions would you like to ask a poacher?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Elephants are in (1) ____. Hunters kill them for their tusks. The hunters sell the tusks because they are (2) ____ from ivory. The USA is working to stop this trade. It wants to protect the world's elephants. On Thursday, the U.S. government burnt almost 6,000 kilograms of ivory tusks. They also (3) ____ ivory carvings and jewellery. The USA wants to (4) ____ a message to poachers (people who illegally hunt and kill elephants) to stop killing elephants. More and more elephants in Africa are (5) ____. It is difficult for African countries to stop the poachers. On Wednesday the USA offered a $1 million (6) ____ for anyone who has information about a group in Laos that buys and sells ivory.

Conservationists (people who want to protect animals and the Earth) are happy (7) ____ the USA's actions. They say one way to end (8) ____ is to make it unprofitable. If poachers know they cannot (9) ____ money from ivory, they will not kill elephants. Adam Roberts of the Born Free USA conservation group said: "Any time we can (10) ____ ivory from the marketplace, it's a win for elephants, because it suggests to the world that there isn't profitability to be had by selling ivory. And if there's no profitability in selling ivory, there's no profitability in poaching elephants." A worldwide (11) ____ on trading ivory started in 1989. It has helped to protect elephants, but the world needs to do a (12) ____ more.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

endanger

(b)

dangerous

(c)

danger

(d)

gender

2.

(a)

made

(b)

come

(c)

grown

(d)

become

3.

(a)

destroyed

(b)

destroys

(c)

destruction

(d)

destructive

4.

(a)

send

(b)

e-mail

(c)

throw

(d)

write

5.

(a)

died

(b)

dying

(c)

deaden

(d)

death

6.

(a)

backward

(b)

forward

(c)

onward

(d)

reward

7.

(a)

as

(b)

of

(c)

with

(d)

because

8.

(a)

poached

(b)

poach

(c)

poaches

(d)

poaching

9.

(a)

make

(b)

do

(c)

print

(d)

ask

10.

(a)

back

(b)

remove

(c)

trash

(d)

stopping

11.

(a)

bin

(b)

ban

(c)

bun

(d)

bon

12.

(a)

loads

(b)

lots

(c)

lot

(d)

allot

SPELLING

Paragraph 1

1.

Elephants are in nerdag

2.

It wants to retopct the world's elephants

3.

the U.S. vnmgneerot burnt almost 6,000 kilograms

4.

ivory carvings and leeyrwlej (UK) / lwyeejr (USA)

5.

laglliley hunt and kill elephants

6.

offered a $1 million edrawr

Paragraph 2

7.

happy with the USA's nocstia

8.

the Born Free USA rovsontnicae group

9.

rovmee ivory from the marketplace

10.

sguesgst to the world that there isn't profitability

11.

there's no profitability in aogcipnh elephants

12.

A ddwieolwr ban on trading

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

1  )

Elephants are in danger. Hunters kill them for their tusks. The hunters sell the tusks because they are made

(    )

profitability to be had by selling ivory. And if there's no profitability in selling ivory, there's

(    )

money from ivory, they will not kill elephants. Adam Roberts of the Born Free USA conservation group said: "Any time we can

(    )

and kill elephants) to stop killing elephants. More and more elephants in Africa are

(    )

government burnt almost 6,000 kilograms of ivory tusks. They also destroyed ivory carvings

(    )

dying. It is difficult for African countries to stop the poachers. On Wednesday the USA offered

(    )

a $1 million reward for anyone who has information about a group in Laos that buys and sells ivory.

(    )

no profitability in poaching elephants." A worldwide ban on trading ivory started

(    )

actions. They say one way to end poaching is to make it unprofitable. If poachers know they cannot make

(    )

remove ivory from the marketplace, it's a win for elephants, because it suggests to the world that there isn't

(    )

from ivory. The USA is working to stop this trade. It wants to protect the world's elephants. On Thursday, the U.S.

(    )

Conservationists (people who want to protect animals and the Earth) are happy with the USA's

(    )

in 1989. It has helped to protect elephants, but the world needs to do a lot more

(    )

and jewellery. The USA wants to send a message to poachers (people who illegally hunt

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

kill     for     tusks     Hunters     them     their.    

2.

they    are   made   from   ivory   Hunters   sell    the    tusks   because.

3.

to     message     wants     a     poachers     USA     send     to     The.    

4.

to     Difficult     stop     for     the     African     poachers     countries.    

5.

$1     the    Wednesday    On     reward    million     USA    offered     a.     

6.

the     People     to     and     want     animals     Earth    who    protect.    

7.

money     know     from     they     ivory     cannot     make     Poachers.    

8.

ivory     marketplace     time     remove    the    Any    can    from    we.    

9.

profitability     had     ivory     isn't     be     selling     There     to     by.    

10.

ban     ivory     1989     worldwide     trading     in     A     on     started.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Elephants are in endanger / danger. Hunters kill them from / for their tusks. The hunters sell the tusks because they are made by / from ivory. The USA is working to stop this trade. It wants to protect / protection the world's elephants. On Thursday, the U.S. government burning / burnt almost 6,000 kilograms of ivory tusks. They also destroyed ivory carvings and jewellery. The USA wants to send a message to poachers (people who legally / illegally hunt and kill elephants) to stop killing / killer elephants. More and more elephants in Africa are dies / dying. It is difficult for African countries to stop the poachers. On Wednesday the USA offers / offered a $1 million reward for anyone who with / has information about a group in Laos that buys and sells ivory.

Conservationists (people who want to protect animals and the Earth) are happy / hapless with the USA's actions. They say one weigh / way to end poaching is to make / do it unprofitable. If poachers know they cannot print / make money from ivory, they will not / now kill elephants. Adam Roberts of the Born Free USA conservation / conversation group said: "Any time we can remove / removal ivory from the marketplace, it's a won / win for elephants, because it suggests to the world that there isn't profitability to be had by selling ivory. And if there's now / no profitability in selling ivory, there's no profitability in poaching elephants." A worldwide ban on trading ivory started in 1989. It has helped / helpful to protect elephants, but the world needs to do a lot more.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_l_ph_nts _r_ _n d_ng_r. H_nt_rs k_ll th_m f_r th__r t_sks. Th_ h_nt_rs s_ll th_ t_sks b_c__s_ th_y _r_ m_d_ fr_m _v_ry. Th_ _S_ _s w_rk_ng t_ st_p th_s tr_d_. _t w_nts t_ pr_t_ct th_ w_rld's _l_ph_nts. _n Th_rsd_y, th_ _.S. g_v_rnm_nt b_rnt _lm_st 6,000 k_l_gr_ms _f _v_ry t_sks. Th_y _ls_ d_str_y_d _v_ry c_rv_ngs _nd j_w_ll_ry. Th_ _S_ w_nts t_ s_nd _ m_ss_g_ t_ p__ch_rs (p__pl_ wh_ _ll_g_lly h_nt _nd k_ll _l_ph_nts) t_ st_p k_ll_ng _l_ph_nts. M_r_ _nd m_r_ _l_ph_nts _n _fr_c_ _r_ dy_ng. _t _s d_ff_c_lt f_r _fr_c_n c__ntr__s t_ st_p th_ p__ch_rs. _n W_dn_sd_y th_ _S_ _ff_r_d _ $1 m_ll__n r_w_rd f_r _ny_n_ wh_ h_s _nf_rm_t__n _b__t _ gr__p _n L__s th_t b_ys _nd s_lls _v_ry.

C_ns_rv_t__n_sts (p__pl_ wh_ w_nt t_ pr_t_ct _n_m_ls _nd th_ __rth) _r_ h_ppy w_th th_ _S_'s _ct__ns. Th_y s_y _n_ w_y t_ _nd p__ch_ng _s t_ m_k_ _t _npr_f_t_bl_. _f p__ch_rs kn_w th_y c_nn_t m_k_ m_n_y fr_m _v_ry, th_y w_ll n_t k_ll _l_ph_nts. _d_m R_b_rts _f th_ B_rn Fr__ _S_ c_ns_rv_t__n gr__p s__d: "_ny t_m_ w_ c_n r_m_v_ _v_ry fr_m th_ m_rk_tpl_c_, _t's _ w_n f_r _l_ph_nts, b_c__s_ _t s_gg_sts t_ th_ w_rld th_t th_r_ _sn't pr_f_t_b_l_ty t_ b_ h_d by s_ll_ng _v_ry. _nd _f th_r_'s n_ pr_f_t_b_l_ty _n s_ll_ng _v_ry, th_r_'s n_ pr_f_t_b_l_ty _n p__ch_ng _l_ph_nts." _ w_rldw_d_ b_n _n tr_d_ng _v_ry st_rt_d _n 1989. _t h_s h_lp_d t_ pr_t_ct _l_ph_nts, b_t th_ w_rld n__ds t_ d_ _ l_t m_r_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

elephants are in danger hunters kill them for their tusks the hunters sell the tusks because they are made from ivory the usa is working to stop this trade it wants to protect the world's elephants on thursday the us government burnt almost 6000 kilograms of ivory tusks they also destroyed ivory carvings and jewellery the usa wants to send a message to poachers (people who illegally hunt and kill elephants) to stop killing elephants more and more elephants in africa are dying it is difficult for african countries to stop the poachers on wednesday the usa offered a $1 million reward for anyone who has information about a group in laos that buys and sells ivory

conservationists (people who want to protect animals and the earth) are happy with the usa's actions they say one way to end poaching is to make it unprofitable if poachers know they cannot make money from ivory they will not kill elephants adam roberts of the born free usa conservation group said "any time we can remove ivory from the marketplace it's a win for elephants because it suggests to the world that there isn't profitability to be had by selling ivory and if there's no profitability in selling ivory there's no profitability in poaching elephants" a worldwide ban on trading ivory started in 1989 it has helped to protect elephants but the world needs to do a lot more

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Elephantsareindanger.Hunterskillthemfortheirtusks.Thehunterss
ellthetusksbecausetheyaremadefromivory.TheUSAisworkingtost
opthistrade.Itwantstoprotecttheworld'selephants.OnThursday,th
eU.S.governmentburntalmost6,000kilogramsofivorytusks.Theya
lsodestroyedivorycarvingsandjewellery.TheUSAwantstosendame
ssagetopoachers(peoplewhoillegallyhuntandkillelephants)tostop
killingelephants.MoreandmoreelephantsinAfricaaredying.Itisdiffi
cultforAfricancountriestostopthepoachers.OnWednesdaytheUSA
offereda$1millionrewardforanyonewhohasinformationaboutagro
upinLaosthatbuysandsellsivory.Conservationists(peoplewhowant
toprotectanimalsandtheEarth)arehappywiththeUSA'sactions.The
ysayonewaytoendpoachingistomakeitunprofitable.Ifpoacherskno
wtheycannotmakemoneyfromivory,theywillnotkillelephants.Ada
mRobertsoftheBornFreeUSAconservationgroupsaid:"Anytimewec
anremoveivoryfromthemarketplace,it'sawinforelephants,becaus
eitsuggeststotheworldthatthereisn'tprofitabilitytobehadbysellingi
vory.Andifthere'snoprofitabilityinsellingivory,there'snoprofitabilit
yinpoachingelephants."Aworldwidebanontradingivorystartedin19
89.Ithashelpedtoprotectelephants,buttheworldneedstodoalotmo
re.





FREE WRITING

Write about elephants for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

How can the world help protect elephants from poachers? Discuss three ideas.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about elephants. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. IVORY: Make a poster about ivory and the illegal ivory trade. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. POACHING: Write a magazine article about poaching. Include imaginary interviews with poachers and with people who are trying to stop them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a conservationist. Ask him/her three questions about elephants. Give him/her three ideas on how to protect them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

T

e

F

f

F

g

T

h

 

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

in danger

a.

at risk

2.

stop

b.

end

3.

protect

c.

safeguard

4.

offered

d.

put forward

5.

information

e.

facts

6.

happy

f.

pleased

7.

way

g.

method

8.

remove

h.

take away

9.

worldwide

i.

global

10.

trading

j.

dealing in

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Their tusks

2.

Ivory

3.

6,000kg

4.

Poachers

5.

$1 million

6.

Animals (elephants)

7.

A conservation group

8.

The marketplace

9.

A worldwide ban on trading ivory

10.

A lot more

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You