The Reading / Listening - Level 3

New research says eating an apple every day can protect your body from a heart attack. The research is from Oxford University in England. The researchers said if people in England over 50 years old ate a daily apple, 8,500 fewer people would die each year from heart attacks and strokes. They added that if all adults ate more fruit and vegetables every day, there would be 11,000 fewer deaths in England. Lead researcher Dr Adam Briggs explained how healthier eating can have big effects on our health. He said: "It just shows how effective small changes in diet can be, and that both drugs and healthier living can make a real difference in preventing heart disease and stroke."



The phrase "an apple a day keeps the doctor away" entered the English language over 100 years ago. People in the 19th century knew about the benefits of apples. Scientists in the 21st century are still telling us. Apples contain chemicals that lower cholesterol in our bodies. Too much cholesterol increases the risk of having a heart attack. Wikipedia.com says there are more than 7,500 different kinds of apples. In 2010, we ate 69 million tons of the fruit. China grows nearly half of the world's apples. The USA is the second-leading producer, with around six per cent of world production. People do many things with apples, from eating them raw, baking them, stewing them, and making sauces and cakes with them.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/health-25413939
  • http://www.upi.com/Health_News/2013/12/30/An-apple-a-day-to-all-age-50-and-older-prevents-deaths/UPI-53131388456397/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Apple


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. APPLES: Students walk around the class and talk to other students about apples. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

new research / heart attack / fruit and vegetables / healthier eating / diet / difference / an apple a day / benefits / chemicals / cholesterol / raw / baking / sauces / cakes

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. HEART ATTACK: How can we lower the risk of having a heart attack? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

The best thing to do

What you do about this

Food

 

 

Exercise

 

 

Vitamins

 

 

Lifestyle

 

 

Cholesterol

 

 

Stress

 

 

4. NO MORE: Students A strongly believe scientists will one day make heart attacks a thing of the past; Students B strongly believe this will not happen.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. FOOD: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • apples

  • garlic

  • chocolate

  • spaghetti

  • yoghurt

  • steak

  • potatoes

  • pizza

6. DOCTOR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "doctor". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Researchers from a French university found new things about apples.

T / F

b.

Thousands of over-50-year-olds would not die early if they ate apples.

T / F

c.

11,000 fewer adults in England would die if they ate healthier food.

T / F

d.

A doctor said only big changes in diet can make a difference to health.

T / F

e.

The phrase "an apple a day keeps the doctor away" is 300 years old.

T / F

f.

Apples contain chemicals that help lower cholesterol in out body.

T / F

g.

There are over 7,500 different kinds of apples in the world.

T / F

h.

China grows over half of the world's apples.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

protect

a.

food

2.

daily

b.

successful

3.

effects

c.

reduce

4.

effective

d.

came into

5.

diet

e.

results

6.

phrase

f.

good points

7.

entered

g.

guard

8.

benefits

h.

uncooked

9.

lower

i.

expression

10.

raw

j.

every day

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

eating an apple every day can

a.

effects on our health

2.

8,500 fewer

b.

kinds of apples

3.

healthier eating can have big

c.

a real difference

4.

how effective small changes

d.

are still telling us

5.

healthier living can make

e.

protect your body

6.

an apple a day keeps

f.

cakes with them

7.

Scientists in the 21st century

g.

in diet can be

8.

Apples contain chemicals that

h.

the doctor away

9.

there are more than 7,500 different

i.

lower cholesterol

10.

making sauces and

j.

people would die





 

GAP FILL

New research says eating an apple every day can (1) ____________ your body from a heart attack. The (2) ____________ is from Oxford University in England. The researchers said if people in England over 50 years old ate a daily apple, 8,500 fewer people would die each year from heart attacks and (3) ____________. They added that if all (4) ____________ ate more fruit and vegetables every day, there would be 11,000 (5) ____________ deaths in England. Lead researcher Dr Adam Briggs explained how healthier eating can have big (6) ____________ on our health. He said: "It just shows how effective small changes in (7) ____________ can be, and that both drugs and healthier living can make a real (8) ____________ in preventing heart disease and stroke."

 

 

effects
adults
research
diet
difference
protect
fewer
strokes

The (9) ____________ "an apple a day keeps the doctor away" entered the English language over 100 years ago. People in the 19th century knew about the (10) ____________ of apples. Scientists in the 21st century are still telling us. Apples contain chemicals that lower (11) ____________ in our bodies. Too much cholesterol increases the (12) ____________ of having a heart attack. Wikipedia.com says there are more than 7,500 different (13) ____________ of apples. In 2010, we ate 69 million tons of the fruit. China grows nearly half of the world's apples. The USA is the second-leading (14) ____________, with around six per cent of world production. People do many things with apples, from eating them (15) ____________, baking them, stewing them, and making (16) ____________ and cakes with them.

 

risk
raw
benefits
producer
phrase
sauces
cholesterol
kinds





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

New research says eating an apple every day can protect your body ______ attack.

 

a.  for a heart
b.  form a heart
c.  from a heart
d.  free a heart

2)

8,500 fewer people would die each year from heart attacks ______

 

a.  and stroke
b.  and stokes
c.  and stroked
d.  and strokes

3)

healthier eating can have big effects ______

 

a.  in our health
b.  on our health
c.  and our health
d.  an our health

4)

It just shows how effective small changes ______

 

a.  in diet can been
b.  in diet can be
c.  in diet can being
d.  in diet can bee

5)

both drugs and healthier living can make a real difference in preventing ______

 

a.  heart diseased
b.  heart decease
c.  heart disease
d.  heart diseases

6)

The phrase "an apple a day keeps the doctor away" entered the English language

 

a.  entrance the English
b.  entered the English
c.  entered in the English
d.  entering the English

7)

People in the 19th century knew about the ______

 

a.  beneficial of apples
b.  benefits of apples
c.  benefits off apples
d.  benefit of apples

8)

Apples contain chemicals that lower cholesterol ______

 

a.  in your bodies
b.  in our bodies
c.  in our body
d.  in their bodies

9)

Wikipedia.com says there are more than 7,500 different ______

 

a.  kind of apples
b.  kinds off apples
c.  kind off apples
d.  kinds of apples

10)

The USA is the second-______

 

a.  lead-in producer
b.  leaking producer
c.  leading producer
d.  leaving producer

LISTENING – Listen and fill in the gaps

New research says eating an apple every (1) ___________________ body from a heart attack. The research is from Oxford University in England. The researchers said if people in England (2) ___________________ a daily apple, 8,500 fewer people would die each year from heart attacks and strokes. They added (3) ___________________ ate more fruit and vegetables every day, there would be (4) ___________________ in England. Lead researcher Dr Adam Briggs explained how healthier eating can have big effects on our health. He said: "It just shows (5) ___________________ changes in diet can be, and that both drugs and healthier living can make a real (6) ___________________ heart disease and stroke."

The phrase "an apple a day (7) ___________________ " entered the English language over 100 years ago. People in the 19th century knew about the benefits of apples. Scientists in the 21st (8) ___________________ telling us. Apples contain chemicals that lower cholesterol in our bodies. Too much cholesterol (9) ___________________ having a heart attack. Wikipedia.com says there are (10) ___________________ different kinds of apples. In 2010, we ate 69 million tons of the fruit. China grows nearly half of the world's apples. The USA is the (11) ___________________, with around six per cent of world production. People do many things with apples, from eating them raw, baking them, stewing them, and (12) ___________________ with them.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where is the research from?

2.

How many lives of over 50-year-olds could be saved?

3.

How many lives of adults could be saved if they ate apples every day?

4.

Who is Dr Adam Briggs?

5.

What two things can make a real difference in preventing heart disease?

6.

When did people start using the phrase "an apple a day…"?

7.

What did people in the 19th century know?

8.

What do apples reduce in our bodies?

9.

How many different kinds of apples are there?

10.

Which country grows 6% of the world's apples?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where is the research from?

6.

When did people start using the phrase "an apple a day…"?

 

a) The Apple University
b) Yale University
c) Oxford University
d) Université de la Pomme

 

a) in the 18th century
b) before 1914
c) when apples were first discovered
d) April 17, 1931

2.

How many lives of over 50-year-olds could be saved?

7.

What did people in the 19th century know?

 

a) 8,500
b) 5,800
c) 58,000
d) 85,000

 

a) how to make kinds of apples
b) how to make apple pie
c) why some apples were green and
    some were red
d) that apples were good for us

3.

How many lives of adults could be saved if they ate apples every day?

8.

What do apples reduce in our bodies?

 

a) 110,000
b) 111,000
c) 11,100
d) 11,000

 

a) apple juice
b) cholesterol
c) protein
d) our height

4.

Who is Dr Adam Briggs?

9.

How many different kinds of apples are there?

 

a) an apple grower
b) the lead researcher
c) someone whose life was saved by
    apples
d) a nutritionist

 

a) over 7,500
b) exactly 7,500
c) slightly less than 7,500
d) no more than 7,500

5.

What two things can make a real difference in preventing heart disease?

10.

Which country grows 6% of the world's apples?

 

a) apples and rice
b) apples and drugs
c) drugs and healthier living
d) healthier living and chocolate

 

a) UXZ
b) UK
c) UAE
d) USA

ROLE PLAY

Role  A – Apples

You think apples are the healthiest thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least healthy of these (and why): milk, spinach or fish.

Role  B – Milk

You think milk is the healthiest thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least healthy of these (and why): apples, spinach or fish.

Role  C – Spinach

You think spinach is the healthiest thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least healthy of these (and why): milk, apples or fish.

Role  D – Fish

You think fish is the healthiest thing we can eat. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least healthy of these (and why): milk, spinach or apples.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'heart' and 'attack'.

heart

attack

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • new
  • 50
  • all
  • 11,000
  • just
  • real
  • away
  • 19
  • risk
  • 7,500
  • second
  • cakes

APPLES SURVEY

Write five GOOD questions about apples in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

APPLES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'apple'?

c)

What do you think of apples?

d)

Why are apples so healthy?

e)

Will you eat apples more often from now?

f)

How much fruit and vegetables do you eat every day?

g)

How healthy is the food you eat?

h)

How would you describe an apple to someone who had never seen one?

i)

What small changes do you need to make to your diet from today?

j)

Do you worry about your health?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you believe that "an apple a day keeps the doctor away"?

c)

Why are scientists only telling us now that apples are good for us?

d)

What is cholesterol?

e)

Do you know what your cholesterol level is?

f)

Are you surprised there are more than 7,500 kinds of apples?

g)

What apples do people grow in your country?

h)

Why do people say, "As American as apple pie"?

i)

What's the best dish or dessert that uses apples?

j)

What questions would you like to ask an apple expert?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

New research says (1) ____ an apple every day can protect your body from a heart attack. The research is from Oxford University in England. The researchers said if people in England over 50 years old ate a (2) ____ apple, 8,500 fewer people would die each year from heart attacks and strokes. They added that if all adults ate more fruit and vegetables every day, there would be 11,000 fewer (3) ____ in England. Lead researcher Dr Adam Briggs explained (4) ____ healthier eating can have big effects on our health. He said: "It just shows how (5) ____ small changes in diet can be, and that both drugs and healthier living can make a real difference (6) ____ preventing heart disease and stroke."

The phrase "an apple a day keeps the doctor away" (7) ____ the English language over 100 years ago. People in the 19th century knew about the (8) ____ of apples. Scientists in the 21st century are still telling us. Apples contain chemicals that     (9) ____ cholesterol in our bodies. Too much cholesterol increases the risk of having a heart attack. Wikipedia.com says there are more than 7,500 different  (10) ____ of apples. In 2010, we ate 69 million tons of the fruit. China grows nearly half of the world's apples. The USA is the second-leading producer, with around six per cent of world production. People do many things with apples, from eating them (11) ____, baking them, (12) ____ them, and making sauces and cakes with them.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

eating

(b)

eats

(c)

ate

(d)

eaten

2.

(a)

day

(b)

days

(c)

daily

(d)

day's

3.

(a)

dead

(b)

deadens

(c)

dies

(d)

deaths

4.

(a)

what

(b)

how

(c)

which

(d)

however

5.

(a)

effectively

(b)

effects

(c)

effect

(d)

effective

6.

(a)

out

(b)

up

(c)

in

(d)

on

7.

(a)

came

(b)

entered

(c)

wrote

(d)

invented

8.

(a)

benefits

(b)

benefit

(c)

beneficial

(d)

beneficiaries

9.

(a)

lower

(b)

less

(c)

reduces

(d)

cuts

10.

(a)

benefits

(b)

helps

(c)

kinds

(d)

cares

11.

(a)

saw

(b)

jaw

(c)

paw

(d)

raw

12.

(a)

folding

(b)

stewing

(c)

beating

(d)

whisking

SPELLING

Paragraph 1

1.

New ecehrrsa

2.

rcptteo your body from a heart attack

3.

fruit and evstgeleab

4.

taihehrle eating

5.

It just shows how tffeeicve small changes in diet can be

6.

preventing heart sedisea

Paragraph 2

7.

the English glganeua

8.

the ibefntse of apples

9.

Apples contain mceahscli

10.

rlcletseooh increases the risk of having a heart attack

11.

six per cent of world rnitpudooc

12.

making ausces and cakes

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

leading producer, with around six per cent of world production. People do many things

(    )

with apples, from eating them raw, baking them, stewing them, and making sauces and cakes with them.

(    )

and healthier living can make a real difference in preventing heart disease and stroke."

(    )

of having a heart attack. Wikipedia.com says there are more than 7,500 different kinds of apples. In 2010, we ate 69

(    )

adults ate more fruit and vegetables every day, there would be 11,000 fewer

(    )

telling us. Apples contain chemicals that lower cholesterol in our bodies. Too much cholesterol increases the risk

(    )

on our health. He said: "It just shows how effective small changes in diet can be, and that both drugs

(    )

million tons of the fruit. China grows nearly half of the world's apples. The USA is the second-

(    )

daily apple, 8,500 fewer people would die each year from heart attacks and strokes. They added that if all

1  )

New research says eating an apple every day can protect your body from a heart attack. The research is

(    )

from Oxford University in England. The researchers said if people in England over 50 years old ate a

(    )

ago. People in the 19th century knew about the benefits of apples. Scientists in the 21st century are still

(    )

The phrase "an apple a day keeps the doctor away" entered the English language over 100 years

(    )

deaths in England. Lead researcher Dr Adam Briggs explained how healthier eating can have big effects

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

your     Eating     every     protect     apple     can     body     an     day.    

2.

heart   each   people  ,  attacks   year  would  from   die   fewer.  8,500

3.

and    vegetables    every    day    If    all    adults    ate    more    fruit.    

4.

be   can   diet   in   changes   small   effective   how   shows     just   It.

5.

a     healthier     make    difference    and    can    real    Drugs    living.    

6.

day    a    apple    "an    phrase    The    .   away"   doctor   the    keeps

7.

about     the     knew     benefits     in     century    the    People    19th.    

8.

lower     contain     that     cholesterol     Apples     chemicals.    

9.

different     7,500     than     more     are    There    apples    of    kinds.    

10.

them   Stewing   them   ,   and   making   sauces   and   cakes     with.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

New research says eating an apple every day can protect / protection your body from a heart attack. The research is from Oxford University in England. The researchers said if people in England over 50 years old ate a day / daily apple, 8,500 fewer people would die each year for / from heart attacks and strokes. They added that if all / every adults ate more fruit and vegetables every day, there would be 11,000 few / fewer deaths in England. Lead researcher Dr Adam Briggs explained how health / healthier eating can have big effects / affects on our health. He said: "It just shows how effective small changes in diet can do / be, and that both drugs and healthier living / livelihood can make a real / really difference in preventing heart disease and stroke."

The phrase "an apple a day keeps the doctor out / away" entered the English language over 100 years ago. People in the 19th century know / knew about the benefits of / for apples. Scientists in the 21st century are still telling them / us. Apples contain chemicals that lower cholesterol in your / our bodies. Too much cholesterol increases the risky / risk of having a heart attack. Wikipedia.com says there are more than 7,500 different kind / kinds of apples. In 2010, we ate 69 million tons of a / the fruit. China grows nearly half / halve of the world's apples. The USA is the second-leading producer, with around / round six per cent of world production. People do many things with apples, from eating them / it raw, baking them, stewing them, and making sauces and cakes / caked with them.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

N_w r_s__rch s_ys __t_ng _n _ppl_ _v_ry d_y c_n pr_t_ct y__r b_dy fr_m _ h__rt _tt_ck. Th_ r_s__rch _s fr_m _xf_rd _n_v_rs_ty _n _ngl_nd. Th_ r_s__rch_rs s__d _f p__pl_ _n _ngl_nd _v_r 50 y__rs _ld _t_ _ d__ly _ppl_, 8,500 f_w_r p__pl_ w__ld d__ __ch y__r fr_m h__rt _tt_cks _nd str_k_s. Th_y _dd_d th_t _f _ll _d_lts _t_ m_r_ fr__t _nd v_g_t_bl_s _v_ry d_y, th_r_ w__ld b_ 11,000 f_w_r d__ths _n _ngl_nd. L__d r_s__rch_r Dr _d_m Br_ggs _xpl__n_d h_w h__lth__r __t_ng c_n h_v_ b_g _ff_cts _n __r h__lth. H_ s__d: "_t j_st sh_ws h_w _ff_ct_v_ sm_ll ch_ng_s _n d__t c_n b_, _nd th_t b_th dr_gs _nd h__lth__r l_v_ng c_n m_k_ _ r__l d_ff_r_nc_ _n pr_v_nt_ng h__rt d_s__s_ _nd str_k_."

Th_ phr_s_ "_n _ppl_ _ d_y k__ps th_ d_ct_r _w_y" _nt_r_d th_ _ngl_sh l_ng__g_ _v_r 100 y__rs _g_. P__pl_ _n th_ 19th c_nt_ry kn_w _b__t th_ b_n_f_ts _f _ppl_s. Sc__nt_sts _n th_ 21st c_nt_ry _r_ st_ll t_ll_ng _s. _ppl_s c_nt__n ch_m_c_ls th_t l_w_r ch_l_st_r_l _n __r b_d__s. T__ m_ch ch_l_st_r_l _ncr__s_s th_ r_sk _f h_v_ng _ h__rt _tt_ck. W_k_p_d__.c_m s_ys th_r_ _r_ m_r_ th_n 7,500 d_ff_r_nt k_nds _f _ppl_s. _n 2010, w_ _t_ 69 m_ll__n t_ns _f th_ fr__t. Ch_n_ gr_ws n__rly h_lf _f th_ w_rld's _ppl_s. Th_ _S_ _s th_ s_c_nd-l__d_ng pr_d_c_r, w_th _r__nd s_x p_r c_nt _f w_rld pr_d_ct__n. P__pl_ d_ m_ny th_ngs w_th _ppl_s, fr_m __t_ng th_m r_w, b_k_ng th_m, st_w_ng th_m, _nd m_k_ng s__c_s _nd c_k_s w_th th_m.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

new research says eating an apple every day can protect your body from a heart attack the research is from oxford university in england the researchers said if people in england over 50 years old ate a daily apple 8500 fewer people would die each year from heart attacks and strokes they added that if all adults ate more fruit and vegetables every day there would be 11000 fewer deaths in england lead researcher dr adam briggs explained how healthier eating can have big effects on our health he said "it just shows how effective small changes in diet can be and that both drugs and healthier living can make a real difference in preventing heart disease and stroke"

the phrase "an apple a day keeps the doctor away" entered the english language over 100 years ago people in the 19th century knew about the benefits of apples scientists in the 21st century are still telling us apples contain chemicals that lower cholesterol in our bodies too much cholesterol increases the risk of having a heart attack wikipediacom says there are more than 7500 different kinds of apples in 2010 we ate 69 million tons of the fruit china grows nearly half of the world's apples the usa is the second-leading producer with around six per cent of world production people do many things with apples from eating them raw baking them stewing them and making sauces and cakes with them

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Newresearchsayseatinganappleeverydaycanprotectyourbodyfromaheartat
tack.TheresearchisfromOxfordUniversityinEngland.Theresearcherssaidifpe
opleinEnglandover50yearsoldateadailyapple,8,500fewerpeoplewoulddieea
chyearfromheartattacksandstrokes.Theyaddedthatifalladultsatemorefruita
ndvegetableseveryday,therewouldbe11,000fewerdeathsinEngland.Leadre
searcherDrAdamBriggsexplainedhowhealthiereatingcanhavebigeffectsono
urhealth.Hesaid:"Itjustshowshoweffectivesmallchangesindietcanbe,andth
atbothdrugsandhealthierlivingcanmakearealdifferenceinpreventingheartdi
seaseandstroke."Thephrase"anappleadaykeepsthedoctoraway"enteredthe
Englishlanguageover100yearsago.Peopleinthe19thcenturyknewabouttheb
enefitsofapples.Scientistsinthe21stcenturyarestilltellingus.Applescontainc
hemicalsthatlowercholesterolinourbodies.Toomuchcholesterolincreasesthe
riskofhavingaheartattack.Wikipedia.comsaystherearemorethan7,500differ
entkindsofapples.In2010,weate69milliontonsofthefruit.Chinagrowsnearlyh
alfoftheworld'sapples.TheUSAisthesecond-leadingproducer,witharoundsi
xpercentofworldproduction.Peopledomanythingswithapples,fromeatingthem
raw,bakingthem,stewingthem,andmakingsaucesandcakeswiththem.





FREE WRITING

Write about apples for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

An apple a day keeps the doctor away. Is this true?  What are the advantages and disadvantages of eating an apple a day?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about apples. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. APPLES: Make a poster about apples and health. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. AN APPLE A DAY: Write a magazine article about eating an apple a day. Include imaginary interviews with people who think apples are great for our health.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an apple expert. Ask him/her three questions about apples. Give him/her three of your opinions on them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

protect

a.

guard

2.

daily

b.

every day

3.

effects

c.

results

4.

effective

d.

successful

5.

diet

e.

food

6.

phrase

f.

expression

7.

entered

g.

came into

8.

benefits

h.

good points

9.

lower

i.

reduce

10.

raw

j.

uncooked

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Oxford University

2.

8,500

3.

11,000

4.

The lead researcher

5.

Drugs and healthier living

6.

Over 100 years ago

7.

The health benefits of apples

8.

Cholesterol

9.

Over 7,500

10.

The USA

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You