The Reading / Listening - Level 6

The UK government has announced a pilot scheme to help mentally ill people who have been arrested by the police. Mental health nurses will work in police stations in 10 different regions across England. The aim is to identify those with mental health issues as early as possible so they receive the correct treatment. The UK's Care and Support minister Norman Lamb explained: "Diverting the individual away from offending, and helping to reduce the risk of more victims suffering due to further offences benefits everyone." The minister in charge of policing, Damian Green, said: "Police officers should be focused on fighting crimes, and people with mental health conditions should get the care they need as early as possible."



The pilot project could have a big impact on how the UK's police force uses personnel and resources. Police officers currently spend up to 25 per cent of their time dealing with suspected offenders with mental health problems. This is the equivalent of around 26,000 officers. Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness welcomed the new initiative. He said: "All too often, the way our criminal justice system deals with people with mental health problems leads to poor outcomes for individuals, and frustration from police officers…and others." He added: "This initiative has the potential to stop people going unnecessarily to prison, reduce reoffending rates and save millions in taxpayers' money."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://strongnews.sky.com/story/1190177/mental-health-nurses-in-police-stations-pilot
  • http://www.strongexpress.co.uk/news/health/452040/Help-for-unwell-who-break-the-law


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MENTAL HEALTH: Students walk around the class and talk to other students about mental health. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

pilot schemes / arrested / nurses / mental health issues / risk / policing / fighting crime / big impact / personnel / suspected offenders / initiative / frustration / taxpayers

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. JAILED: How should governments help people in prison with mental health issues? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Pros

Cons

Expert counselling

 

 

Drugs

 

 

Separate prisons

 

 

Mentors

 

 

Skills training

 

 

All of the above

 

 

4. POLICING: Students A strongly believe mental health nurses working with police will reduce crime; Students B strongly believe it won't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. CRIME: Rank these and share your rankings with your partner. Put the ones police should focus on most at the top. Change partners often and share your rankings.

  • hacking

  • shoplifting

  • speeding

  • selling drugs

  • burglary

  • vandalism

  • assault

  • stock market manipulation

6. POLICE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "police". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The UK is training mental health workers as police officers.

T / F

b.

The pilot scheme is being trialled in all of England's police stations.

T / F

c.

The UK police want to spot people with mental health problems earlier.

T / F

d.

The scheme aims to cut the number of victims suffering from crime.

T / F

e.

UK police officers use up to 25% of their time in mental health training.

T / F

f.

A mental health charity was happy with the new scheme.

T / F

g.

The charity said the current situation is frustrating for police officers.

T / F

h.

The new scheme will cost taxpayers more money.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

pilot

a.

care

2.

scheme

b.

effect

3.

regions

c.

project

4.

treatment

d.

cut

5.

focused

e.

trial

6.

impact

f.

approach

7.

currently

g.

concentrated

8.

initiative

h.

presently

9.

potential

i.

areas

10.

reduce

j.

possibility

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a pilot

a.

of more victims suffering

2.

10 different regions

b.

justice system

3.

identify those with

c.

on fighting crimes

4.

reduce the risk

d.

across England

5.

focused

e.

to stop people

6.

a big impact on how the UK's police

f.

in taxpayers' money

7.

dealing

g.

scheme

8.

criminal

h.

with suspected offenders

9.

This initiative has the potential

i.

mental health issues

10.

save millions

j.

force uses personnel



 

GAP FILL

The UK government has announced a (1) ____________ scheme to help mentally ill people who have been arrested by the police. Mental health nurses will work in police stations in 10 different   (2) ____________ across England. The aim is to (3) ____________ those with mental health issues as early as possible so they receive the correct (4) ____________. The UK's Care and Support minister Norman Lamb explained: "Diverting the (5) ____________ away from offending, and helping to reduce the risk of more victims suffering due to further (6) ____________ benefits everyone." The minister in charge of policing, Damian Green, said: "Police officers should be (7) ____________ on fighting crimes, and people with mental health conditions should get the care they need as (8) ____________ as possible."

 

 

treatment
focused
regions
offences
pilot
early
identify
individual

The pilot project could have a big (9) ____________ on how the UK's police force uses personnel and resources. Police officers currently spend up to 25 per cent of their time (10) ____________ with suspected offenders with mental health problems. This is the (11) ____________ of around 26,000 officers. Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness welcomed the new (12) ____________. He said: "All too often, the way our criminal justice system deals with people with mental health problems leads to poor (13) ____________ for individuals, and frustration from police officers…and others." He added: "This (14) ____________ has the (15) ____________ to stop people going unnecessarily to prison, reduce reoffending rates and save millions in (16) ____________ money."

 

initiative
taxpayers'
potential
initiative
impact
dealing
outcomes
equivalent

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The UK government has announced a ______

 

a.  pilot schemes
b.  piloted scheme
c.  piloting scheme
d.  pilot scheme

2)

Mental health nurses will work in police stations in 10 ______

 

a.  different region
b.  different legions
c.  different regions
d.  different legion

3)

identify those with mental health issues as early as possible so they receive the ______

 

a.  corrective treatment
b.  corrected treatment
c.  correction treatment
d.  correct treatment

4)

helping to reduce the risk of ______

 

a.  more victims' suffering
b.  more victims suffering
c.  more victim's suffering
d.  more victimless suffering

5)

Police officers should be focused ______

 

a.  on fighting crime
b.  on fighting grime
c.  on fighting crimes
d.  on fighting criminals

6)

have a big impact on how the UK's police force uses ______

 

a.  personnel and resources
b.  personal and resources
c.  purse annul  and resources
d.  personally and resources

7)

spend up to 25 per cent of their time dealing with ______

 

a.  suspected offences
b.  suspected offenders
c.  suspect it offenders
d.  suspect it offences

8)

Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness welcomed ______

 

a.  the new initiatives
b.  the news initiative
c.  the new initiative
d.  the newt initiative

9)

This initiative has the potential to stop people going ______

 

a.  unnecessarily to prison
b.  unnecessary to prison
c.  non-necessary to prison
d.  not necessarily to prison

10)

reduce reoffending rates and save millions in ______

 

a.  taxpayers' money
b.  taxpayer's money
c.  taxpayers money
d.  taxpayer is money

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The UK government has announced (1) ___________________ help mentally ill people who have been arrested by the police. Mental health nurses will work in police stations in 10 (2) ___________________ England. The aim is to identify those with mental health (3) ___________________ possible so they receive the correct treatment. The UK's Care and Support minister Norman Lamb explained: "Diverting the individual away from offending, and helping to (4) ___________________ more victims suffering due to further offences benefits everyone." The minister (5) ___________________, Damian Green, said: "Police officers should be focused on fighting crimes, and people with mental health conditions should (6) ___________________ need as early as possible."

The pilot project could (7) ___________________ on how the UK's police force uses personnel and resources. Police officers currently spend up to 25 per cent of (8) ___________________ suspected offenders with mental health problems. This (9) ___________________ around 26,000 officers. Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness welcomed the new initiative. He said: "All too often, the way our (10) ___________________ deals with people with mental health problems leads to poor outcomes for individuals, (11) ___________________ police officers…and others." He added: "This initiative has the potential to stop people going unnecessarily to prison, (12) ___________________ and save millions in taxpayers' money."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who will work in the new pilot scheme?

2.

How many different areas of the UK will test the scheme?

3.

What will the scheme give to people as early as possible?

4.

Who does the scheme want to suffer less?

5.

What did Damian Green say police should focus on?

6.

How much police time is spent on people with mental health problems?

7.

What did the charity Rethink Mental Illness think of the initiative?

8.

What kind of outcomes does the criminal justice system often lead to?

9.

What does the initiative have the potential to do?

10.

Who could save money from this initiative?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who will work in the new pilot scheme?

6.

How much police time is spent on people with mental health problems?

 

a) engineers
b) teachers
c) pilots
d) nurses

 

a) 10%
b) up to 25%
c) almost half
d) not much

2.

How many different areas of the UK will test the scheme?

7.

What did the charity Rethink Mental Illness think of the initiative?

 

a) 9
b) 10
c) 11
d) 12

 

a) it rubbished it
b) it ignored it
c) it hailed it
d) it welcomed it

3.

What will the scheme give to people as early as possible?

8.

What kind of outcomes does the criminal justice system often lead to?

 

a) legal services
b) a court date
c) the correct treatment
d) money

 

a) poor ones
b) positive ones
c) pitiful ones
d) practical ones

4.

Who does the scheme want to suffer less?

9.

What does the initiative have the potential to do?

 

a) victims of crime
b) police officers
c) taxpayers
d) prison workers

 

a) provide more jobs
b) fight crime
c) cut the number of people going to
    prison
d) stop people being arrested

5.

What did Damian Green say police should focus on?

10.

Who could save money from this initiative?

 

a) paperwork
b) helping the public
c) fighting crime
d) training

 

a) prisons
b) taxpayers
c) police officers
d) criminals

ROLE PLAY

Role  A – Hacking

You think hacking is the crime that's most important to fight. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not as bad about their crimes. Also, tell the others which of these is the least important to fight (and why): speeding, vandalism or financial fraud.

Role  B – Speeding

You think speeding is the crime that's most important to fight. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not as bad about their crimes. Also, tell the others which of these is the least important to fight (and why): hacking, vandalism or financial fraud.

Role  C – Vandalism

You think vandalism is the crime that's most important to fight. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not as bad about their crimes. Also, tell the others which of these is the least important to fight (and why): speeding, hacking or financial fraud.

Role  D – Financial fraud

You think financial fraud is the crime that's most important to fight. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not as bad about their crimes. Also, tell the others which of these is the least important to fight (and why): speeding, vandalism or hacking.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'pilot' and 'scheme'.

pilot

 

scheme

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • announced
  • across
  • correct
  • due to
  • focused
  • care
  • 25
  • 26,000
  • new
  • often
  • poor
  • save

MENTAL HEALTH SURVEY

Write five GOOD questions about mental health in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MENTAL HEALTH DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the term 'mental health'?

c)

What do you think about the UK's new scheme?

d)

What do people study to become a mental health nurse?

e)

What treatment do you think people in police stations might get?

f)

Should more money be spent helping people with mental health problems?

g)

Do you ever worry about your mental health?

h)

"Mental health needs a great deal of attention. It's the final taboo and it needs to be faced and dealt with." (Adam Ant) What do you think?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What are mental health problems?

c)

Are you surprised at the number of suspected offenders with mental health problems?

d)

What is the care like for people with mental health in your country?

e)

Do you think the new initiative will lead to a reduction in crime?

f)

Mental health is often missing from public health debates even though it's critical to wellbeing. (Diane Abbott) What do you think?

g)

What everyday things can affect our mental health?

h)

What questions would you like to ask a mental health expert?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The UK government has announced a (1) ____ scheme to help mentally ill people who have been arrested (2) ____ the police. Mental health nurses will work in police stations in 10 different regions across England. The (3) ____ is to identify those with mental health issues as early as possible so they receive the correct treatment. The UK's Care and Support minister Norman Lamb explained: "(4) ____ the individual away from offending, and helping to reduce the risk of more victims suffering due to (5) ____ offences benefits everyone." The minister in charge of policing, Damian Green, said: "Police officers should be focused (6) ____ fighting crimes, and people with mental health conditions should get the care they need as early as possible."

The pilot project could have a big (7) ____ on how the UK's police force uses personnel and resources. Police officers currently spend up to 25 per cent of their time (8) ____ with suspected offenders with mental health problems. This is the equivalent of around 26,000 officers. Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness (9) ____ the new initiative. He said: "All too often, the way our criminal justice system (10) ____ with people with mental health problems leads to poor outcomes for individuals, and frustration from police officers…and others." He added: "This initiative has the (11) ____ to stop people going unnecessarily to prison, reduce (12) ____ rates and save millions in taxpayers' money."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

operator

(b)

driver

(c)

captain

(d)

pilot

2.

(a)

at

(b)

with

(c)

from

(d)

by

3.

(a)

target

(b)

aim

(c)

bulls eye

(d)

sight

4.

(a)

Diversion

(b)

Diverts

(c)

Diverting

(d)

Divert

5.

(a)

further

(b)

farther

(c)

father

(d)

furrier

6.

(a)

on

(b)

of

(c)

to

(d)

with

7.

(a)

impasse

(b)

implant

(c)

implosion

(d)

impact

8.

(a)

dealing

(b)

deals

(c)

dealt

(d)

dealer

9.

(a)

adored

(b)

welcomed

(c)

hailed

(d)

saluted

10.

(a)

dealings

(b)

dealers

(c)

deals

(d)

wheeler-dealers

11.

(a)

possible

(b)

probable

(c)

potential

(d)

promising

12.

(a)

reoffenders

(b)

reoffending

(c)

reoffends

(d)

reoffended

SPELLING

Paragraph 1

1.

ancoendun a pilot scheme

2.

in 10 different nsegori

3.

tiiyfnde those with mental health issues

4.

Diverting the uiiladdvni away from offending

5.

victims suffering due to further fcsnfeoe

6.

officers should be ucdosfe on fighting crimes

Paragraph 2

7.

peelnonrs and resources

8.

the aiqltnueve of around 26,000 officers

9.

welcomed the new iniiaevtit

10.

criminal isjecut system

11.

poor uoomecst

12.

people going nrecylsinesua to prison

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

with people with mental health problems leads to poor outcomes for individuals,

(    )

spend up to 25 per cent of their time dealing with suspected offenders with mental health problems. This is the equivalent

(    )

treatment. The UK's Care and Support minister Norman Lamb explained: "Diverting the individual away

(    )

from offending, and helping to reduce the risk of more victims suffering due to further offences benefits

(    )

The pilot project could have a big impact on how the UK's police force uses personnel and resources. Police officers currently

(    )

people going unnecessarily to prison, reduce reoffending rates and save millions in taxpayers' money."

(    )

of around 26,000 officers. Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness welcomed the new

(    )

across England. The aim is to identify those with mental health issues as early as possible so they receive the correct

(    )

initiative. He said: "All too often, the way our criminal justice system deals

(    )

crimes, and people with mental health conditions should get the care they need as early as possible."

(    )

frustration from police officers…and others." He added: "This initiative has the potential to stop

(    )

arrested by the police. Mental health nurses will work in police stations in 10 different regions

(    )

everyone." The minister in charge of policing, Damian Green, said: "Police officers should be focused on fighting

1  )

The UK government has announced a pilot scheme to help mentally ill people who have been

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

who     arrested     police     people     been     the     Ill     have     by.    

2.

issues    The    aim    is    to    identify    those    with    mental   health.    

3.

more     reduce     of     suffering     to    risk    victims    Helping    the.    

4.

crimes     be     focused     Police     on     officers     fighting     should.    

5.

they     early     care     as     possible     the     need     as     Get.    

6.

impact     could     have     The     a     pilot     big     project.    

7.

their     with     of     dealing     offenders     time     suspected     25%.    

8.

officers     This     is     the     equivalent     of     around     26,000.    

9.

our     system    people    way    justice    with    The    criminal    deals.    

10.

initiative     stop     has     people     the     potential     This     to.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The UK government has announced a pilot / driver scheme to help mentally ill people who have been arrest / arrested by the police. Mental health nurses will work in police stations in 10 different regions / area across England. The aim / aims is to identify those with mental health issues / issue as early as possible so they receive / garner the correct treatment. The UK's Care and Support minister Norman Lamb explained: "Diverting / Diversion the individual away from offensive / offending, and helping to reduce the risk of more victims suffering dew / due to further offences benefits everyone." The minister in charge of policing, Damian Green, said: "Police officers should be focused on / in fighting crimes, and people with mental health conditions should get the care they need as early as possible."

The pilot project could have a big compact / impact on how the UK's police force uses personnel / personal and resources. Police officers currently spend towards / up to 25 per cent of their time dealing with suspected offenders with mental health problems. This is the equaling / equivalent of around 26,000 officers. Paul Jenkins of the charity Rethink Mental Illness welcomed / thanked the new initiative. He said: "All too always / often, the way our criminal justice system dealings / deals with people with mental health problems leads to poor / poverty outcomes for individuals, and frustrated / frustration from police officers…and others." He added: "This initiative has the potential to stop people going unnecessarily to prison, reduce reoffending rates and save millions on / in taxpayers' money."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ _K g_v_rnm_nt h_s _nn__nc_d _ p_l_t sch_m_ t_ h_lp m_nt_lly _ll p__pl_ wh_ h_v_ b__n _rr_st_d by th_ p_l_c_. M_nt_l h__lth n_rs_s w_ll w_rk _n p_l_c_ st_t__ns _n 10 d_ff_r_nt r_g__ns _cr_ss _ngl_nd. Th_ __m _s t_ _d_nt_fy th_s_ w_th m_nt_l h__lth _ss__s _s __rly _s p_ss_bl_ s_ th_y r_c__v_ th_ c_rr_ct tr__tm_nt. Th_ _K's C_r_ _nd S_pp_rt m_n_st_r N_rm_n L_mb _xpl__n_d: "D_v_rt_ng th_ _nd_v_d__l _w_y fr_m _ff_nd_ng, _nd h_lp_ng t_ r_d_c_ th_ r_sk _f m_r_ v_ct_ms s_ff_r_ng d__ t_ f_rth_r _ff_nc_s b_n_f_ts _v_ry_n_." Th_ m_n_st_r _n ch_rg_ _f p_l_c_ng, D_m__n Gr__n, s__d: "P_l_c_ _ff_c_rs sh__ld b_ f_c_s_d _n f_ght_ng cr_m_s, _nd p__pl_ w_th m_nt_l h__lth c_nd_t__ns sh__ld g_t th_ c_r_ th_y n__d _s __rly _s p_ss_bl_."

Th_ p_l_t pr_j_ct c__ld h_v_ _ b_g _mp_ct _n h_w th_ _K's p_l_c_ f_rc_ _s_s p_rs_nn_l _nd r_s__rc_s. P_l_c_ _ff_c_rs c_rr_ntly sp_nd _p t_ 25 p_r c_nt _f th__r t_m_ d__l_ng w_th s_sp_ct_d _ff_nd_rs w_th m_nt_l h__lth pr_bl_ms. Th_s _s th_ _q__v_l_nt _f _r__nd 26,000 _ff_c_rs. P__l J_nk_ns _f th_ ch_r_ty R_th_nk M_nt_l _lln_ss w_lc_m_d th_ n_w _n_t__t_v_. H_ s__d: "_ll t__ _ft_n, th_ w_y __r cr_m_n_l j_st_c_ syst_m d__ls w_th p__pl_ w_th m_nt_l h__lth pr_bl_ms l__ds t_ p__r __tc_m_s f_r _nd_v_d__ls, _nd fr_str_t__n fr_m p_l_c_ _ff_c_rs…_nd _th_rs." H_ _dd_d: "Th_s _n_t__t_v_ h_s th_ p_t_nt__l t_ st_p p__pl_ g__ng _nn_c_ss_r_ly t_ pr_s_n, r_d_c_ r__ff_nd_ng r_t_s _nd s_v_ m_ll__ns _n t_xp_y_rs' m_n_y."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the uk government has announced a pilot scheme to help mentally ill people who have been arrested by the police mental health nurses will work in police stations in 10 different regions across england the aim is to identify those with mental health issues as early as possible so they receive the correct treatment the uk's care and support minister norman lamb explained "diverting the individual away from offending and helping to reduce the risk of more victims suffering due to further offences benefits everyone" the minister in charge of policing damian green said "police officers should be focused on fighting crimes and people with mental health conditions should get the care they need as early as possible"

the pilot project could have a big impact on how the uk's police force uses personnel and resources police officers currently spend up to 25 per cent of their time dealing with suspected offenders with mental health problems this is the equivalent of around 26000 officers paul jenkins of the charity rethink mental illness welcomed the new initiative he said "all too often the way our criminal justice system deals with people with mental health problems leads to poor outcomes for individuals and frustration from police officers…and others" he added "this initiative has the potential to stop people going unnecessarily to prison reduce reoffending rates and save millions in taxpayers' money"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheUKgovernmenthasannouncedapilotschemetohelpmentallyillpeoplewhoh
avebeenarrestedbythepolice.Mentalhealthnurseswillworkinpolicestationsin1
0differentregionsacrossEngland.Theaimistoidentifythosewithmentalhealthis
suesasearlyaspossiblesotheyreceivethecorrecttreatment.TheUK'sCareandS
upportministerNormanLambexplained:"Divertingtheindividualawayfromoffe
nding,andhelpingtoreducetheriskofmorevictimssufferingduetofurtheroffenc
esbenefitseveryone."Theministerinchargeofpolicing,DamianGreen,said:"Pol
iceofficersshouldbefocusedonfightingcrimes,andpeoplewithmentalhealthcon
ditionsshouldgetthecaretheyneedasearlyaspossible."Thepilotprojectcouldha
veabigimpactonhowtheUK'spoliceforceusespersonnelandresources.Policeoff
icerscurrentlyspendupto25percentoftheirtimedealingwithsuspectedoffender
swithmentalhealthproblems.Thisistheequivalentofaround26,000officers.Pau
lJenkinsofthecharityRethinkMentalIllnesswelcomedthenewinitiative.Hesaid:
"Alltoooften,thewayourcriminaljusticesystemdealswithpeoplewithmentalhe
althproblemsleadstopooroutcomesforindividuals,andfrustrationfrompoliceof
ficers…andothers."Headded:"Thisinitiativehasthepotentialtostoppeoplegoin
gunnecessarilytoprison,reducereoffendingratesandsavemillionsintaxpayers'
money."

FREE WRITING

Write about mental health for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

More mental health professionals should work in police stations.  Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about mental health and criminals. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. MENTAL HEALTH: Make a poster about mental health. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. POLICE STATIONS: Write a magazine article about mental health professionals working in police stations. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to criminal justice expert. Ask him/her three questions about mental health professionals working in police stations. Give him/her three of your opinions on this. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

pilot

a.

trial

2.

scheme

b.

project

3.

regions

c.

areas

4.

treatment

d.

care

5.

focused

e.

concentrated

6.

impact

f.

effect

7.

currently

g.

presently

8.

initiative

h.

approach

9.

potential

i.

possibility

10.

reduce

j.

cut

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Mental health nurses

2.

10

3.

The correct treatment

4.

Victims of crime

5.

Fighting crime

6.

Up to 25%

7.

It welcomed it

8.

Poor ones

9.

Stop people going unnecessarily to prison

10.

Taxpayers

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You