The Reading / Listening - Level 6

Armed police in London will soon be wearing body cameras when they respond to incidents. This is to ensure greater transparency and reduce speculation when police shoot people. The move came in response to the fatal shooting of a 29-year-old Londoner in North London in 2011. London police stated that its officers were attempting to arrest the man, Mark Duggan, on suspicion of planning an attack, and that he was in possession of a handgun. The killing led to widespread clashes with the police and escalated into riots across London and other cities. Mr Duggan's family and friends campaigned for years claiming he was unlawfully killed. A public inquiry decided on January the 8th that the killing was lawful.



London's senior police officials hope the body cameras will provide greater clarity and proof surrounding any future shootings. The head of the police pointed out that it was relatively rare for London police officers to open fire. Regular police officers patrolling the streets do not carry guns, unlike police in many cities around the world. Between 2010 and 2012, there were 12,721 times when armed police responded to incidents. Shots were fired on just four occasions. Neil Basu, head of the police's specialist firearms unit, said: "These are professional officers who want to be believed and want the public to trust them. If [wearing body cameras is] what it takes, then that is what they will do."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.standard.co.uk/news/london/scotland-yard-police-will-wear-cameras-to-prevent-confusion-after-duggan-shooting-9046727.html
  • http://www.theguardian.com/uk-news/2014/jan/09/metropolitan-police-cameras-mark-duggan
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Mark_Duggan


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. BODY CAMERAS: Students walk around the class and talk to other students about body cameras. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

armed / respond / transparency / arrest / handgun / riots / campaigned / inquiry / senior police officials / clarity / rare / open fire / firearms / professional / trust

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CAMERAS: What are the pros and cons of putting cameras to record things in these places? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Pros

Cons

Police officer helmets

 

 

In class for parents to see watch

 

 

In all cars (front and back)

 

 

Your front and back door

 

 

Hospital operating theatres

 

 

Children's school uniforms

 

 

4. POLICE CAMERAS: Students A strongly believe police should wear body cameras; Students B strongly believe they shouldn't. Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. WEARABLE TECHNOLOGY: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • body cameras

  • credit-card ring

  • blood-pressure monitor

  • heated shirt

  • TV watch

  • translation ear-phones

  • clothes that change colour

  • "You've-eaten-too-much" alarm

6. TRUST: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "trust". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

London's armed police will soon wear cameras 24 hours a day.

T / F

b.

The cameras follow the controversy over the police shooting someone.

T / F

c.

The police said the man they shot was carrying a rifle.

T / F

d.

The man's family campaigned that his killing had been unlawful.

T / F

e.

It is rare for police in London to open fire with guns.

T / F

f.

All London police officers carry guns, hidden under their shirts.

T / F

g.

Police fired over 12,000 shots in London between 2010 and 2012.

T / F

h.

Police officers want to wear the cameras to get the public's trust.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

respond

a.

policing

2.

incidents

b.

deadly

3.

transparency

c.

drew attention to

4.

fatal

d.

disturbances

5.

unlawfully

e.

instances

6.

proof

f.

answer

7.

pointed out

g.

faith

8.

patrolling

h.

illegally

9.

occasions

i.

openness

10.

trust

j.

evidence

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

ensure greater transparency

a.

to trust them

2.

on suspicion of

b.

inquiry

3.

escalated into riots

c.

unit

4.

claiming he was unlawfully

d.

takes

5.

public

e.

planning an attack

6.

provide greater

f.

and reduce speculation

7.

police officers to open

g.

killed

8.

specialist firearms

h.

fire

9.

want the public

i.

across London

10.

what it

j.

clarity



 

GAP FILL

Armed police in London will soon be wearing body cameras when they (1) ___________ to incidents. This is to ensure greater transparency and reduce (2) ___________ when police shoot people. The move came in response to the (3) ___________ shooting of a 29-year-old Londoner in North London in 2011. London police stated that its officers were attempting to (4) ___________ the man on suspicion of planning an attack, and that he was in (5) ___________ of a handgun. The killing led to (6) ___________ clashes with the police and escalated into (7) ___________ across London and other cities. The man's family and friends campaigned for years claiming he was unlawfully killed. A public (8) ___________ decided on January the 8th that the killing was lawful.

 

 

speculation
inquiry
arrest
widespread
respond
riots
fatal
possession

London's (9) ___________ police officials hope the body cameras will provide greater (10) ___________ and proof surrounding any future shootings. The head of the police pointed out that it was relatively (11) ___________ for London police officers to (12) ___________ fire. Regular police officers patrolling the streets do not carry guns, unlike police in many cities around the world. Between 2010 and 2012, there were 12,721 times when armed police responded to (13) ___________. Shots were fired on just four (14) ___________. Neil Basu, head of the police's specialist firearms unit, said: "These are professional officers who want to be believed and want the public to (15) ___________ them. If [wearing body cameras is] what it (16) ___________, then that is what they will do."

 

incidents
trust
rare
takes
senior
open
clarity
occasions

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

wearing body cameras when they ______

 

a.  respond to incidence
b.  respond to inside dents
c.  respond to incidents
d.  respond to coincidence

2)

This is to ensure greater transparency and ______

 

a.  reducing speculation
b.  reduces speculation
c.  reduced speculation
d.  reduce speculation

3)

police stated that its officers were attempting to ______

 

a.  attest the man
b.  arrest the man
c.  arrests the man
d.  arrested the man

4)

The killing led to widespread clashes with the police and ______

 

a.  escalation into riots
b.  elevated into riots
c.  catapulted into riots
d.  escalated into riots

5)

A public inquiry decided on January the 8th that the ______

 

a.  killing was lawfully
b.  killing was full law
c.  killing was lawful
d.  killing was fully law

6)

London's senior police officials hope the body cameras will ______

 

a.  provide greater gravity
b.  provide greater clarity
c.  provide greater brevity
d.  provide greater candidly

7)

The head of the police pointed out that it was ______

 

a.  relatively bare
b.  relatively dare
c.  relatively lair
d.  relatively rare

8)

Regular police officers ______

 

a.  patrolling the street
b.  patrolled the streets
c.  patrols the streets
d.  patrolling the streets

9)

Shots were fired on just ______

 

a.  for occasions
b.  four occasions
c.  forty occasions
d.  for occasion

10)

officers who want to be believed and want the ______

 

a.  public to trusty them
b.  public to trussed them
c.  public to trust them
d.  public to trusted them

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Armed police in London (1) ___________________ body cameras when they respond to incidents. This is to ensure greater transparency and reduce speculation when police shoot people. The move (2) ___________________ the fatal shooting of a 29-year-old Londoner in North London in 2011. London police stated that its officers (3) ___________________ arrest the man on (4) ___________________ planning an attack, and that he was in possession of a handgun. The killing led to widespread clashes with the police and (5) ___________________ across London and other cities. The man's family and friends campaigned for years claiming he was unlawfully killed. A (6) ___________________ on January the 8th that the killing was lawful.

London's senior police officials hope the body cameras will provide greater clarity (7) ___________________ any future shootings. The head of the police pointed out that it was (8) ___________________ London police (9) ___________________. Regular police officers patrolling the streets do not carry guns, unlike police in many cities around the world. Between 2010 and 2012, there were 12,721 times when armed police responded to incidents. (10) ___________________ just four occasions. Neil Basu, head of the police's (11) ___________________, said: "These are professional officers who want to be believed and want the public to trust them. If [wearing body cameras is] what it takes, then that (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When will the officers wear body cameras?

2.

What do the police want to reduce by police wearing body cameras?

3.

When did the fatal shooting that led to this decision happen?

4.

What happened in British cities after the shooting?

5.

When did a public inquiry make a decision?

6.

What did the head of London's police say about the regularity of police shootings?

7.

When were the 12,721 times that armed police responded to incidents?

8.

On how many occasions did police fire shots?

9.

What do police officers want?

10.

What will police officers do to get the public's trust?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When will the officers wear body cameras?

6.

What did the head of London's police say about the regularity of shootings?

 

a) when Britain's leader says so
b) 24 hours a day
c) when they respond to incidents
d) after they have been shot at

 

a) there were 12,721 of them
b) they were rare
c) about a dozen a year
d) they were too common

2.

What do the police want to reduce by police wearing body cameras?

7.

When were the 12,721 times that armed police responded to incidents?

 

a) speculation
b) costs
c) weight
d) resolution

 

a) in the history of Britain's police
b) between 200 and 2012
c) in 2013
d) between 2010 and 2012

3.

When did the fatal shooting that led to this decision happen?

8.

On how many occasions did police fire shots?

 

a) 2010
b) 2011
c) 2012
d) 2013

 

a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

4.

What happened in British cities after the shooting?

9.

What do police officers want?

 

a) people started petitions
b) lockdowns
c) peaceful protests
d) riots

 

a) more money
b) to be believed and trusted
c) better uniforms
d) faster cars

5.

When did a public inquiry make a decision?

10.

What will police officers do to get the public's trust?

 

a) January 6
b) January 7
c) January 8
d) January 9

 

a) what it takes
b) walk the streets more
c) talk to people
d) smile more

ROLE PLAY

Role  A – School classrooms

You think school classrooms are the best places to have a camera. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): the front and back of cars, police uniforms or your front door.

Role  B – The front and back of cars

You think the front and back of cars are the best places to have a camera. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): school classrooms, police uniforms or your front door.

Role  C – Police uniforms

You think police uniforms are the best places to have a camera. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): the front and back of cars, school classrooms or your front door.

Role  D – Your front door

You think your front door is the best place to have a camera. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their places. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): the front and back of cars, police uniforms or school classrooms.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'body' and 'camera'.

body

 

camera

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • ensure
  • move
  • arrest
  • possession
  • across
  • 8
  • hope
  • rare
  • fire
  • unlike
  • four
  • takes

BODY CAMERAS SURVEY

Write five GOOD questions about body cameras in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BODY CAMERAS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'body camera'?

c)

What do you think of body cameras?

d)

Do you think all police officers should wear body cameras?

e)

How will body cameras help the police?

f)

Are there any ways body cameras might be bad for the police?

g)

How would the world be different if we all wore body cameras?

h)

What happens in your country if the police shoot an innocent person?

i)

Would body cameras have stopped the police shooting the man?

j)

How would a body camera help you in your life?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Should people in other professions wear body cameras?

c)

What do you think of the fact that most U.K. police do not carry guns?

d)

What would the drawbacks be of police officers wearing body cameras?

e)

Is it better for police to have a gun or not have one?

f)

Would you feel safer if your house was full of cameras?

g)

Will cameras be everywhere in the world one day?

h)

Why are many people against things like body cameras?

i)

Will body cameras result in better policing?

j)

What questions would you like to ask London's police chief?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Armed police in London will soon be wearing body cameras when they respond to incidents. This is to (1) ____ greater transparency and reduce speculation when police shoot people. The move came in response to the (2) ____ shooting of a 29-year-old Londoner in North London in 2011. London police stated that its officers were attempting to arrest the man on (3) ____ suspicion of planning an attack, and that he was (4) ____ possession of a handgun. The killing led to widespread clashes with the police and (5) ____ into riots across London and other cities. The man's family and friends campaigned for (6) ____ claiming he was unlawfully killed. A public inquiry decided on January the 8th that the killing was lawful.

London's senior police officials hope the body cameras will (7) ____ greater clarity and proof surrounding any future shootings. The head of the police pointed         (8) ____ that it was relatively rare for London police officers to open fire. Regular police officers patrolling the streets do not carry guns, (9) ____ police in many cities around the world. Between 2010 and 2012, there were 12,721 times when armed police responded (10) ____ incidents. Shots were fired on just four occasions. Neil Basu, head of the police's specialist firearms (11) ____, said: "These are professional officers who want to be believed and want the public to trust them. If [wearing body cameras is] what it (12) ____, then that is what they will do."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

responsible

(b)

respond

(c)

response

(d)

responsive

2.

(a)

fatality

(b)

fatal

(c)

fatally

(d)

fatale

3.

(a)

as

(b)

of

(c)

in

(d)

on

4.

(a)

on

(b)

in

(c)

of

(d)

as

5.

(a)

contrived

(b)

escalated

(c)

electrified

(d)

destructed

6.

(a)

annually

(b)

times

(c)

years

(d)

ever

7.

(a)

take

(b)

service

(c)

provide

(d)

adapt

8.

(a)

to

(b)

up

(c)

out

(d)

above

9.

(a)

unlikeable

(b)

liking

(c)

likelihood

(d)

unlike

10.

(a)

to

(b)

by

(c)

on

(d)

around

11.

(a)

unit

(b)

united

(c)

unity

(d)

unitary

12.

(a)

removes

(b)

uses

(c)

takes

(d)

picks

SPELLING

Paragraph 1

1.

when they respond to ticindnes

2.

ensure greater parsyantencr

3.

in response to the aatlf shooting

4.

on nipicouss of planning an attack

5.

drepsaweid clashes

6.

family and friends cpgadainem for years

Paragraph 2

7.

senior police osflciifa

8.

ougrdniruns any future shootings

9.

lleetvriay rare

10.

on just four aocsoiscn

11.

the police's isliasecpt

12.

ferirasm unit

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

responded to incidents. Shots were fired on just four occasions. Neil Basu, head of the police's specialist

(    )

killed. A public inquiry decided on January the 8th that the killing was lawful.

(    )

many cities around the world. Between 2010 and 2012, there were 12,721 times when armed police

(    )

fire. Regular police officers patrolling the streets do not carry guns, unlike police in

(    )

across London and other cities. The man's family and friends campaigned for years claiming he was unlawfully

(    )

shooting of a 29-year-old Londoner in North London in 2011. London police stated that its officers were

(    )

London's senior police officials hope the body cameras will provide greater clarity and proof

(    )

greater transparency and reduce speculation when police shoot people. The move came in response to the fatal

(    )

trust them. If [wearing body cameras is] what it takes, then that is what they will do."

(    )

possession of a handgun. The killing led to widespread clashes with the police and escalated into riots

(    )

firearms unit, said: "These are professional officers who want to be believed and want the public to

(    )

surrounding any future shootings. The head of the police pointed out that it was relatively rare for London police officers to open

(    )

attempting to arrest the man on suspicion of planning an attack, and that he was in

1  )

Armed police in London will soon be wearing body cameras when they respond to incidents. This is to ensure

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

when    they    Wearing    respond    body    to    cameras    incidents.   

2.

the    came    to    shooting    move    response    fatal    The    in.   

3.

police    killing    widespread    the    The    to    with    led    clashes.   

4.

London    Escalated    and    into    other    riots    cities    across.   

5.

that    was    A    decided    killing    inquiry    the    lawful    public.   

6.

body    The    clarity    greater    provide    will    cameras.   

7.

London  for   rare  relatively   was   It   fire    open   to   officers  police.   

8.

12,721    times    when    armed    police    responded    to    incidents.   

9.

the    of    Head    unit    firearms    specialist    police's.   

10.

professional    want    believed    are    who    be    These    officers   to.   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Armed police in London will soon be wearing body cameras when they respond / response to incidents. This is to ensure greater / bigger transparency and reduce speculative / speculation when police shoot people. The move came in response to the fatally / fatal shooting of a 29-year-old Londoner in North London in 2011. London police stated / started that its officers were attempting / tempted to arrest the man on suspicion / suspect of planning an attack, and that he was in possession of a handgun. The killing led to widespread crashes / clashes with the police and escalated onto / into riots across London and other cities. The man's family and friends campaigned for years claiming he was unlawfully killed. A public inquiry / inquired decided on January the 8th that the killing was lawful.

London's senior police officials hope the body cameras will provide greater clarity and prove / proof surrounding any future shootings. The head of the police pointed up / out that it was relatively rarely / rare for London police officers to open / close fire. Regular police officers patrolling the streets do not carry guns, unlike / unlikely police in many cities around the world. Between 2010 and 2012, there were 12,721 times which / when armed police responded of / to incidents. Shots were fired on just four occasions. Neil Basu, head of the police's specialist firearms unity / unit, said: "These are professional officers who want to be believed and want the public to trust / trustworthy them. If [wearing body cameras is] what it takes / makes, then that is what they will do."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_rm_d p_l_c_ _n L_nd_n w_ll s__n b_ w__r_ng b_dy c_m_r_s wh_n th_y r_sp_nd t_ _nc_d_nts. Th_s _s t_ _ns_r_ gr__t_r tr_nsp_r_ncy _nd r_d_c_ sp_c_l_t__n wh_n p_l_c_ sh__t p__pl_. Th_ m_v_ c_m_ _n r_sp_ns_ t_ th_ f_t_l sh__t_ng _f _ 29-y__r-_ld L_nd_n_r _n N_rth L_nd_n _n 2011. L_nd_n p_l_c_ st_t_d th_t _ts _ff_c_rs w_r_ _tt_mpt_ng t_ _rr_st th_ m_n _n s_sp_c__n _f pl_nn_ng _n _tt_ck, _nd th_t h_ w_s _n p_ss_ss__n _f _ h_ndg_n. Th_ k_ll_ng l_d t_ w_d_spr__d cl_sh_s w_th th_ p_l_c_ _nd _sc_l_t_d _nt_ r__ts _cr_ss L_nd_n _nd _th_r c_t__s. Th_ m_n's f_m_ly _nd fr__nds c_mp__gn_d f_r y__rs cl__m_ng h_ w_s _nl_wf_lly k_ll_d. _ p_bl_c _nq__ry d_c_d_d _n J_n__ry th_ 8th th_t th_ k_ll_ng w_s l_wf_l.

L_nd_n's s_n__r p_l_c_ _ff_c__ls h_p_ th_ b_dy c_m_r_s w_ll pr_v_d_ gr__t_r cl_r_ty _nd pr__f s_rr__nd_ng _ny f_t_r_ sh__t_ngs. Th_ h__d _f th_ p_l_c_ p__nt_d __t th_t _t w_s r_l_t_v_ly r_r_ f_r L_nd_n p_l_c_ _ff_c_rs t_ _p_n f_r_. R_g_l_r p_l_c_ _ff_c_rs p_tr_ll_ng th_ str__ts d_ n_t c_rry g_ns, _nl_k_ p_l_c_ _n m_ny c_t__s _r__nd th_ w_rld. B_tw__n 2010 _nd 2012, th_r_ w_r_ 12,721 t_m_s wh_n _rm_d p_l_c_ r_sp_nd_d t_ _nc_d_nts. Sh_ts w_r_ f_r_d _n j_st f__r _cc_s__ns. N__l B_s_, h__d _f th_ p_l_c_'s sp_c__l_st f_r__rms _n_t, s__d: "Th_s_ _r_ pr_f_ss__n_l _ff_c_rs wh_ w_nt t_ b_ b_l__v_d _nd w_nt th_ p_bl_c t_ tr_st th_m. _f [w__r_ng b_dy c_m_r_s _s] wh_t _t t_k_s, th_n th_t _s wh_t th_y w_ll d_."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

armed police in london will soon be wearing body cameras when they respond to incidents this is to ensure greater transparency and reduce speculation when police shoot people the move came in response to the fatal shooting of a 29-year-old londoner in north london in 2011 london police stated that its officers were attempting to arrest the man on suspicion of planning an attack and that he was in possession of a handgun the killing led to widespread clashes with the police and escalated into riots across london and other cities the man's family and friends campaigned for years claiming he was unlawfully killed a public inquiry decided on january the 8th that the killing was lawful

london's senior police officials hope the body cameras will provide greater clarity and proof surrounding any future shootings the head of the police pointed out that it was relatively rare for london police officers to open fire regular police officers patrolling the streets do not carry guns unlike police in many cities around the world between 2010 and 2012 there were 12721 times when armed police responded to incidents shots were fired on just four occasions neil basu head of the police's specialist firearms unit said "these are professional officers who want to be believed and want the public to trust them if [wearing body cameras is] what it takes then that is what they will do"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ArmedpoliceinLondonwillsoonbewearingbodycameraswhentheyrespondtoinci
dents.Thisistoensuregreatertransparencyandreducespeculationwhenpolicesh
ootpeople.Themovecameinresponsetothefatalshootingofa29-year-oldLond
onerinNorthLondonin2011.Londonpolicestatedthatitsofficerswereattemptingt
oarrestthemanonsuspicionofplanninganattack,andthathewasin
possessionofahandgun.Thekillingledtowidespreadclasheswiththepoliceandes
calatedintoriotsacrossLondonandothercities.Theman'sfamilyandfriendsca
mpaignedforyearsclaiminghewasunlawfullykilled.ApublicinquirydecidedonJan
uarythe8ththatthekillingwaslawful.London'sseniorpoliceofficialshopethebody
cameraswillprovidegreaterclarityandproofsurroundinganyfutureshootings.Th
eheadofthepolicepointedoutthatitwasrelativelyrareforLondonpoliceofficersto
openfire.Regularpoliceofficerspatrollingthestreetsdonotcarryguns,unlikepolic
einmanycitiesaroundtheworld.Between2010and2012,therewere12,721times
whenarmedpolicerespondedtoincidents.Shotswerefiredonjustfouroccasions.
NeilBasu,headofthepolice'sspecialistfirearmsunit,said:"Theseareprofessional
officerswhowanttobebelievedandwantthepublictotrustthem.If[wearingbodyc amerasis]whatittakes,thenthatiswhattheywilldo."

FREE WRITING

Write about body cameras for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

What are the pros and cons of police officers wearing body cameras?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about body cameras. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. POLICING: Make a poster about policing. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. BODY CAMERAS: Write a magazine article about police wearing body cameras. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a policing expert. Ask him/her three questions about body cameras. Give him/her three of your opinions. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

respond

a.

answer

2.

incidents

b.

disturbances

3.

transparency

c.

openness

4.

fatal

d.

deadly

5.

unlawfully

e.

illegally

6.

proof

f.

evidence

7.

pointed out

g.

drew attention to

8.

patrolling

h.

policing

9.

occasions

i.

instances

10.

trust

j.

faith

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

When they respond to incidents

2.

Speculation

3.

2011

4.

Clashes with police and riots

5.

January 8

6.

He said they were rare

7.

Between 2010 and 2012

8.

Four

9.

To be believed and trusted

10.

Whatever it takes

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You