The Reading / Listening - Level 3

Hot cups and mugs are the biggest causes of burns in children. This is according to research from Cardiff University in Wales, U.K. The lead researcher, Professor Alison Mary Kemp, said parents needed to be more aware of the dangers to children of everyday objects in the home. She said the most dangerous time for toddlers to burn themselves is from nine months of age. This is when babies begin crawling and walking. They start exploring the rooms around them. Of course, babies do not know what is dangerous and what is not, so they touch everything they can reach up to. Dr Kemp said: "Parents may underestimate the potential reach height of their toddler."



The researchers looked at data from three leading burns departments in U.K. hospitals, as well as five emergency departments. Almost 75 per cent of children treated for burns were under the age of five, with most burn injuries happening to one-year-olds. Most of the burns were because the child reached up and pulled a cup or mug containing a hot drink on top of themself. The researchers warned that any hot drink could burn a baby, even 15 minutes after it has been made. This is because a baby's skin is much thinner than an adult's skin, so it is easier to burn. The researchers advised parents to have a rethink about where they place hot objects and keep them out of reach of small children.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/health-26014708
  • http://www.theguardian.com/society/2014/feb/04/hot-drinks-hair-straighteners-children-burns
  • http://www.webmd.boots.com/children/news/20140204/hot-drinks-child-burns-scalds


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. BABIES: Students walk around the class and talk to other students about babies. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

cups / research / aware / dangers / everyday objects / toddlers / crawling / potential / data / emergency / hospitals / hot drink / 15 minutes / skin / rethink / small children

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DANGERS: How dangerous are these to babies and how can we avoid accidents? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Thing

How dangerous?

How to avoid accidents?

Hot drinks

 

 

Steps

 

 

Pencils

 

 

Insects

 

 

Electric cords

 

 

Small things

 

 

4. SAFETY: Students A strongly believe all new parents should take "keep-baby-safe" classes; Students B strongly believe this is unnecessary.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. DANGEROUS PLACES: Rank these and share your rankings with your partner. Put the most dangerous places for babies at the top. Share your rankings often.

  • the kitchen

  • the car

  • the street

  • supermarkets

  • the bath / bathroom

  • the stairs

  • the garden

  • the park

6. HOT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "hot". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

New research says hot drinks in glasses causes most burns to children.

T / F

b.

A researcher warned parents of the dangers of items in homes.

T / F

c.

The most dangerous time for babies is twelve months.

T / F

d.

The researcher said parents should know how high children can reach.

T / F

e.

Researchers looked at information from 55 hospitals in the U.K.

T / F

f.

Nearly three-quarters of kids with burns were under 5 years old.

T / F

g.

A hot drink is dangerous to a baby even after a quarter of an hour.

T / F

h.

A baby's skin is thicker than an adult's skin.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

causes

a.

common

2.

aware of

b.

statistics

3.

everyday

c.

possible

4.

exploring

d.

alert to

5.

potential

e.

put

6.

data

f.

reasons

7.

leading

g.

cautioned

8.

warned

h.

range

9.

place

i.

investigating

10.

reach

j.

top

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

according to research

a.

crawling

2.

everyday

b.

what is dangerous

3.

This is when babies begin

c.

under the age of five

4.

babies do not know

d.

departments

5.

Parents may underestimate the potential reach

e.

from Cardiff University

6.

emergency

f.

height of their toddler

7.

75% of children treated for burns were

g.

than an adult's skin

8.

any hot drink

h.

of small children

9.

a baby's skin is much thinner

i.

could burn a baby

10.

keep them out of reach

j.

objects



 

GAP FILL

Hot cups and mugs are the biggest cause of burns in children. This is (1) ____________ to research from Cardiff University in Wales, U.K. The lead researcher, Professor Alison Mary Kemp, said parents needed to be more (2) ____________ of the dangers to children of everyday (3) ____________ in the home.  She said the most dangerous time for toddlers to burn themselves is from nine months of (4) ____________. This is when babies begin (5) ____________ and walking. They start exploring the rooms around them. Of course, babies do not know what is (6) ____________ and what is not, so they (7) ____________ everything they can reach up to. Dr Kemp said: "Parents may underestimate the potential reach (8) ____________ of their toddler."

 

 

crawling
objects
touch
according
height
dangerous
aware
age

The researchers looked at (9) ____________ from three leading burns departments in U.K. hospitals, as well as five (10) ____________ departments. Almost 75 per cent of children treated for burns were (11) ____________ the age of five, with most burn injuries happening to one-year-olds. Most of the burns were because the child reached up and pulled a cup or mug (12) ____________ a hot drink on top of themself. The researchers warned that any hot drink could burn a baby, even 15 minutes (13) ____________ it has been made. This is because a baby's skin is much (14) ____________ than an adult's skin, so it is easier to burn. The researchers advised parents to have a (15) ____________ about where they place hot objects and keep them out of (16) ____________ of small children.

 

rethink
after
emergency
thinner
data
under
reach
containing

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

This is ______ from Cardiff University in Wales, U.K.

 

a.  according through research
b.  according to research
c.  according too research
d.  according two research

2)

parents needed to be more aware of the dangers to children of ______

 

a.  everyday rejects
b.  everyday subjects
c.  everyday abject
d.  everyday objects

3)

This is when babies begin ______

 

a.  cawing and walking
b.  crawling and waking
c.  crawling and walking
d.  cawing and waking

4)

Of course, babies do not know what is dangerous ______

 

a.  and what is hot
b.  and what is knot
c.  and what is rot
d.  and what is not

5)

Parents may underestimate the potential ______ their toddler

 

a.  reach high of
b.  reach height of
c.  reach hate of
d.  reach weight of

6)

The researchers looked at data from three leading ______

 

a.  burns departments
b.  barns departments
c.  born departments
d.  bones departments

7)

Almost 75 per cent of children ______

 

a.  treated of burns
b.  treated four burns
c.  treated for burns
d.  treated far burns

8)

a baby's skin is ______

 

a.  much skinnier
b.  much thinner
c.  much thicker
d.  much thin air

9)

The researchers advised parents to ______

 

a.  have a real think
b.  have a real thing
c.  have are think
d.  have a rethink

10)

where they place hot objects and keep them ______ of small children

 

a.  out of reach
b.  out of leech
c.  out of retch
d.  out of roach

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Hot cups and mugs are the biggest cause of burns in children. This is (1) ___________________ from Cardiff University in Wales, U.K. The lead researcher, Professor Alison Mary Kemp, said parents needed to be more  (2) ___________________ to children of everyday objects in the home.  She said the (3) ___________________ for toddlers to burn themselves is from nine months of age. This is when babies (4) ___________________ walking. They start exploring the rooms around them. Of course, babies do not know what is dangerous (5) ___________________, so they touch everything they can reach up to. Dr Kemp said: "Parents may underestimate the potential reach (6) ___________________."

The researchers looked at data from (7) ___________________ departments in U.K. hospitals, as well as five emergency departments. Almost 75 per cent of children treated for burns were (8) ___________________ five, with most burn injuries happening to one-year-olds. Most of the burns were because the child reached up and pulled a cup or (9) ___________________ hot drink on top of themself. The researchers warned that any hot drink could burn a baby, even 15 minutes after (10) ___________________. This is because a baby's skin is much thinner than an adult's skin, so (11) ___________________. The researchers advised parents to have a rethink about where they place (12) ___________________ them out of reach of small children.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which country is the research from?

2.

Who needs to be more aware of dangers to children?

3.

When is the most dangerous time for babies?

4.

What don't babies know?

5.

What do parents underestimate in babies?

6.

How many emergency departments did researchers look at?

7.

What percentage of children with burns were under five?

8.

How long after making it is a hot drink still dangerous?

9.

Why is a baby's skin easier to burn than an adult's skin?

10.

What must parents keep out of reach of children?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which country is the research from?

6.

How many emergency departments did researchers look at?

 

a) England
b) USA
c) Wales
d) Welsh

 

a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

2.

Who needs to be more aware of dangers to children?

7.

What percentage of children with burns were under five?

 

a) parents
b) researchers
c) the police
d) toddlers

 

a) half
b) four-fifths
c) almost two-thirds
d) nearly three-quarters

3.

When is the most dangerous time for babies?

8.

How long after making it is a hot drink still dangerous?

 

a) 18 months
b) 15 months
c) 12 months
d) 9 months

 

a) 18 minutes
b) 15 minutes
c) 17 minutes
d) 16 minutes

4.

What don't babies know?

9.

Why is a baby's skin easier to burn than an adult's skin?

 

a) how to make a cup of coffee
b) what is and isn't dangerous
c) how high things are
d) the names of everyday objects

 

a) it's thinner
b) it's smaller
c) it's thicker
d) it's oilier

5.

5) What do parents underestimate in babies?

10.

What must parents keep out of reach of children?

 

a) how dangerous they are
b) how thin their skin is
c) how high they can reach
d) how intelligent they are

 

a) height
b) mugs
c) coffee cups
d) hot things

ROLE PLAY

Role  A – The kitchen

You think the kitchen is the most dangerous place for babies. Tell the others three reasons why. Tell them things that are safe about their things. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): the car, the garden or the supermarket.

Role  B – The car

You think the car is the most dangerous place for babies. Tell the others three reasons why. Tell them things that are safe about their things. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): the kitchen, the garden or the supermarket.

Role  C – The garden

You think the garden is the most dangerous place for babies. Tell the others three reasons why. Tell them things that are safe about their things. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): the car, the kitchen or the supermarket.

Role  D – The supermarket

You think the supermarket is the most dangerous place for babies. Tell the others three reasons why. Tell them things that are safe about their things. Also, tell the others which is the least dangerous of these (and why): the car, the garden or the kitchen.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'crawl' and 'walk'.

crawl

walk

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • cups
  • lead
  • aware
  • home
  • rooms
  • height
  • data
  • 75
  • happening
  • 15
  • thinner
  • keep

BABIES SURVEY

Write five GOOD questions about babies in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BABIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'burn'?

c)

What do you think about what you read?

d)

How often do you burn yourself?

e)

Did you have a lot of accidents when you were a toddler?

f)

What everyday objects are dangerous to children?

g)

What can parents do to be more careful?

h)

Is it possible to stop a toddler from touching things?

i)

Should parents change their furniture to make everything higher?

j)

Is indoors more dangerous for a baby than outdoors?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What should you do if a baby gets burnt?

c)

How much damage do you think a hot drink can do to a baby?

d)

How can designers change cups to keep them safer for babies?

e)

Should adults only drink cold drinks when children are young?

f)

What things in the home do babies find most interesting?

g)

Should parents keep babies in a special place with a gate?

h)

Is it stressful making sure a baby stays out of danger?

i)

What would happen if a parent stopped a baby exploring the home?

j)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Hot cups and mugs are the biggest cause of burns in children. This is according   (1) ____ research from Cardiff University in Wales, U.K. The lead researcher, Professor Alison Mary Kemp, said parents needed to be more (2) ____ of the dangers to children of (3) ____ objects in the home.  She said the most dangerous time for toddlers to burn themselves is from nine months of (4) ____. This is when babies begin crawling and walking. They start exploring the rooms around them. Of course, babies do not know what is dangerous and what is (5) ____, so they touch everything they can reach up to. Dr Kemp said: "Parents may underestimate the potential reach (6) ____ of their toddler."

The researchers looked at (7) ____ from three leading burns departments in U.K. hospitals, as well as five emergency departments. Almost 75 per cent of children treated for burns were under the age of five, with most burn injuries (8) ____ to one-year-olds. Most of the burns were because the child reached (9) ____ and pulled a cup or mug containing a hot drink on top of themself. The researchers warned that any hot drink could burn a baby, (10) ____ 15 minutes after it has been made. This is because a baby's skin is much (11) ____ than an adult's skin, so it is easier to burn. The researchers advised parents to have a rethink about where they place hot objects and keep them (12) ____ of reach of small children.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

from

(b)

to

(c)

at

(d)

by

2.

(a)

awareness

(b)

aware

(c)

award

(d)

awesome

3.

(a)

everywhere

(b)

everything

(c)

everyone

(d)

everyday

4.

(a)

old

(b)

age

(c)

birthday

(d)

born

5.

(a)

now

(b)

not

(c)

hot

(d)

bad

6.

(a)

hate

(b)

high

(c)

height

(d)

highs

7.

(a)

number

(b)

how many

(c)

data

(d)

how much

8.

(a)

happened

(b)

happens

(c)

happening

(d)

happen

9.

(a)

down

(b)

to

(c)

along

(d)

up

10.

(a)

even

(b)

ever

(c)

event

(d)

never

11.

(a)

thinner

(b)

softer

(c)

oilier

(d)

lighter

12.

(a)

in

(b)

up

(c)

out

(d)

from

SPELLING

Paragraph 1

1.

This is iacgnodrc to research from Cardiff University

2.

parents needed to be more aarew

3.

the dangers to children of everyday oscebtj

4.

the most dangerous time for lsedtrdo

5.

when babies begin nwiclgra and walking

6.

They start egpoixrln the rooms around them

Paragraph 2

7.

five eencrmegy departments

8.

children aertdet for burns

9.

most burn usinjeri

10.

a cup or mug tcgnonanii a hot drink

11.

The researchers dsvaedi parents to have a rethink

12.

keep them out of earhc of small children

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of age. This is when babies begin crawling and walking. They start exploring the rooms around them. Of

(    )

reach up to. Dr Kemp said: "Parents may underestimate the potential reach height of their toddler."

1  )

Hot cups and mugs are the biggest causes of burns in children. This is according to research

(    )

course, babies do not know what is dangerous and what is not, so they touch everything they can

(    )

up and pulled a cup or mug containing a hot drink on top of themself. The researchers

(    )

parents to have a rethink about where they place hot objects and keep them out of reach of small children.

(    )

The researchers looked at data from three leading burns departments in U.K. hospitals, as well as five emergency

(    )

home.  She said the most dangerous time for toddlers to burn themselves is from nine months

(    )

parents needed to be more aware of the dangers to children of everyday objects in the

(    )

warned that any hot drink could burn a baby, even 15 minutes after it has been made. This is because a baby's

(    )

from Cardiff University in Wales, U.K. The lead researcher, Professor Alison Mary Kemp, said

(    )

skin is much thinner than an adult's skin, so it is easier to burn. The researchers advised

(    )

injuries happening to one-year-olds. Most of the burns were because the child reached

(    )

departments. Almost 75 per cent of children treated for burns were under the age of five, with most burn

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

biggest     causes    of    burns    Hot    cups    and    mugs    are    the.    

2.

dangers   to   children   of   everyday   objects   in   the   home     The.    

3.

babies    do    not    know    what    is    dangerous    Of    course    ,   .    

4.

touch     up     everything     to     they     can     They     reach.    

5.

reach     Parents     underestimate     potential     may     the.    

6.

from     leading     departments     Data     three     burns.    

7.

age    of    five    Children   treated    for    burns    were    under    the.    

8.

baby   a   burn   could   drink   hot   Any   minutes   15   even   ,     .

9.

to     The     have     researchers     a     advised     rethink     parents.    

10.

out     children     of     reach     Keep     of     them     small.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Hot cups and mags / mugs are the biggest cause of burns in children. This is according to / from research from Cardiff University in Wales, U.K. The lead researcher, Professor Alison Mary Kemp, said parents needed to be more awareness / aware of the dangers to children of everything / everyday objects in the home.  She said the most dangerous timings / time for toddlers to burn themselves is from nine months of old / age. This is when babies begin crawling / cawing and walking / waking. They start exploring the rooms around them. Of course, babies do not know what is dangerous and what is hot / not, so they touch everything they can reach up to. Dr Kemp said: "Parents may underestimate the potential reach height / high of their toddler."

The researchers looked at dates / data from three leading burns departments in U.K. hospitals, as well / good as five emergency departments. Almost 75 per cent of children treatment / treated for burns were under the age of five, with most burn injuries / injury happening to one-year-olds. Most of the burns were because the child reach / reached up and pulled a cup or mug containing / contains a hot drink on top of themself. The researchers warned that any hot drink could burn a baby, ever / even 15 minutes after it has been making / made. This is because a baby's skin is much thinning / thinner than an adult's skin, so it is easier to burn. The researchers advised parents to have a rethink about where they place hot objects / subjects and keep them out of reach of small children.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

H_t c_ps _nd m_gs _r_ th_ b_gg_st c__s_ _f b_rns _n ch_ldr_n. Th_s _s _cc_rd_ng t_ r_s__rch fr_m C_rd_ff _n_v_rs_ty _n W_l_s, _.K. Th_ l__d r_s__rch_r, Pr_f_ss_r _l_s_n M_ry K_mp, s__d p_r_nts n__d_d t_ b_ m_r_ _w_r_ _f th_ d_ng_rs t_ ch_ldr_n _f _v_ryd_y _bj_cts _n th_ h_m_.  Sh_ s__d th_ m_st d_ng_r__s t_m_ f_r t_ddl_rs t_ b_rn th_ms_lv_s _s fr_m n_n_ m_nths _f _g_. Th_s _s wh_n b_b__s b_g_n cr_wl_ng _nd w_lk_ng. Th_y st_rt _xpl_r_ng th_ r__ms _r__nd th_m. _f c__rs_, b_b__s d_ n_t kn_w wh_t _s d_ng_r__s _nd wh_t _s n_t, s_ th_y t__ch _v_ryth_ng th_y c_n r__ch _p t_. Dr K_mp s__d: "P_r_nts m_y _nd_r_st_m_t_ th_ p_t_nt__l r__ch h__ght _f th__r t_ddl_r."

Th_ r_s__rch_rs l__k_d _t d_t_ fr_m thr__ l__d_ng b_rns d_p_rtm_nts _n _.K. h_sp_t_ls, _s w_ll _s f_v_ _m_rg_ncy d_p_rtm_nts. _lm_st 75 p_r c_nt _f ch_ldr_n tr__t_d f_r b_rns w_r_ _nd_r th_ _g_ _f f_v_, w_th m_st b_rn _nj_r__s h_pp_n_ng t_ _n_-y__r-_lds. M_st _f th_ b_rns w_r_ b_c__s_ th_ ch_ld r__ch_d _p _nd p_ll_d _ c_p _r m_g c_nt__n_ng _ h_t dr_nk _n t_p _f th_ms_lf. Th_ r_s__rch_rs w_rn_d th_t _ny h_t dr_nk c__ld b_rn _ b_by, _v_n 15 m_n_t_s _ft_r _t h_s b__n m_d_. Th_s _s b_c__s_ _ b_by's sk_n _s m_ch th_nn_r th_n _n _d_lt's sk_n, s_ _t _s __s__r t_ b_rn. Th_ r_s__rch_rs _dv_s_d p_r_nts t_ h_v_ _ r_th_nk _b__t wh_r_ th_y pl_c_ h_t _bj_cts _nd k__p th_m __t _f r__ch _f sm_ll ch_ldr_n.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

hot cups and mugs are the biggest cause of burns in children this is according to research from cardiff university in wales uk the lead researcher professor alison mary kemp said parents needed to be more aware of the dangers to children of everyday objects in the home  she said the most dangerous time for toddlers to burn themselves is from nine months of age this is when babies begin crawling and walking they start exploring the rooms around them of course babies do not know what is dangerous and what is not so they touch everything they can reach up to dr kemp said "parents may underestimate the potential reach height of their toddler"

the researchers looked at data from three leading burns departments in uk hospitals as well as five emergency departments almost 75 per cent of children treated for burns were under the age of five with most burn injuries happening to one-year-olds most of the burns were because the child reached up and pulled a cup or mug containing a hot drink on top of themself the researchers warned that any hot drink could burn a baby even 15 minutes after it has been made this is because a baby's skin is much thinner than an adult's skin so it is easier to burn the researchers advised parents to have a rethink about where they place hot objects and keep them out of reach of small children





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Hotcupsandmugsarethebiggestcausesofburnsinchildren.Thisisa
ccordingtoresearchfromCardiffUniversityinWales,U.K.Theleadre
searcher,ProfessorAlisonMaryKemp,saidparentsneededtobemor
eawareofthedangerstochildrenofeverydayobjectsinthehome.Sh
esaidthemostdangeroustimefortoddlerstoburnthemselvesisfrom
ninemonthsofage.Thisiswhenbabiesbegincrawlingandwalking.T
heystartexploringtheroomsaroundthem.Ofcourse,babiesdonotk
nowwhatisdangerousandwhatisnot,sotheytoucheverythingtheyc
anreachupto.DrKempsaid:"Parentsmayunderestimatethepotent
ialreachheightoftheirtoddler."Theresearcherslookedatdatafromt
hreeleadingburnsdepartmentsinU.K.hospitals,aswellasfiveemer
gencydepartments.Almost75percentofchildrentreatedforburnsw
ereundertheageoffive,withmostburninjurieshappeningtoone-ye
ar-olds.Mostoftheburnswerebecausethechildreachedupandpulle
dacupormugcontainingahotdrinkontopofthemself.Theresearche
rswarnedthatanyhotdrinkcouldburnababy,even15minutesafterit
hasbeenmade.Thisisbecauseababy'sskinismuchthinnerthanana
dult'sskin,soitiseasiertoburn.Theresearchersadvisedparentstoh
avearethinkaboutwheretheyplacehotobjectsandkeepthemoutofr
eachofsmallchildren.

FREE WRITING

Write about babies for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Inside the home is more dangerous for a baby than outside. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about babies. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. BABIES: Make a poster about babies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. DANGERS: Write a magazine article about the dangers a baby faces. Include imaginary interviews with babies and experts on babies.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a baby. Ask him/her three questions about being a baby and how dangerous it is. Give him/her three pieces of advice on how to stay safe. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

causes

a.

reasons

2.

aware of

b.

alert to

3.

everyday

c.

common

4.

exploring

d.

investigating

5.

potential

e.

possible

6.

data

f.

statistics

7.

leading

g.

top

8.

warned

h.

cautioned

9.

place

i.

put

10.

reach

j.

range

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Wales

2.

Parents

3.

The age of nine months

4.

What is and isn't dangerous

5.

How high they can reach

6.

Five

7.

Almost 75%

8.

15 minutes

9.

It's thinner

10.

Hot objects

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You