The Reading / Listening - Level 6

A man has filed a lawsuit against an all-women's university in Japan after they rejected his application to join the university because he is male. The unnamed man claims Fukuoka Women's University is discriminating against him based on his gender. He also claims the university's policy of admitting female-only students is unconstitutional. The Japanese constitution states that all citizens have an equal right to education. He wants the university to accept his application to study and pay him 660,000 yen in damages for the anguish caused by the rejection. It is the first time in Japan that someone is suing a national or public women's university over its constitutionality.



The man believes he has a good case. He said the women's university was one of his only options to pursue a career as a dietician. He said: "If my application is rejected, the path to become a dietitian would be narrow as I will be forced to go to a university [far away]." The man's lawyer said women-only universities are anachronistic in today's world. He said: "In the past, women's universities had the role of giving preferential treatment to women who had fewer opportunities for education, but that role is no longer necessary." A university official said: "We have a 91-year history of promoting women's education. We are determined to continue to provide education to prepare women for leadership roles."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.ibtimes.co.uk/japan-man-sues-all-female-university-fukuoka-not-accepting-his-application-1484117
  • http://www.bbc.com/news/blogs-news-from-elsewhere-30879061
  • http://www.japantimes.co.jp/news/2014/11/26/national/crime-legal/man-sues-fukuoka-women-only-university-after-application-to-study-nutrition-is-rejected/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. FEMALE UNIVERSITIES: Students walk around the class and talk to other students about female universities. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

lawsuit / application / discriminating / policy / equal right / rejection / suing / national / a good case / options / career / dietician / lawyer / preferential / necessary / roles

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. UNIVERSITY: What are the pros and cons of studying these things at university? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Pros

Cons

History of art

 

 

Chinese or Arabic

 

 

Software engineering

 

 

Ancient poetry

 

 

Music

 

 

Politics

 

 

4. SINGLE-SEX UNIS: Students A strongly believe single-sex universities are better than mixed-sex universities; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. STUDY: Rank these with your partner. Put the place where studying is most fun at the top. Change partners often and share your rankings.

  • nursery

  • kindergarten

  • elementary school

  • junior-high school

  • high school

  • university

  • graduate school

  • online

6. APPLICATION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "application". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A man wanted a job at a women's university in Japan.

T / F

b.

The man said the university rejecting him was unconstitutional.

T / F

c.

The man wants $660,000 in damages from the university.

T / F

d.

Women's universities in Japan are often sued over gender issues.

T / F

e.

The man has strong doubts he will win this case.

T / F

f.

The man does not want to study far away from his house.

T / F

g.

A lawyer said there is no place for all-women's universities today.

T / F

h.

The university said it would continue to teach women for leadership.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

filed

a.

agree to

2.

rejected

b.

sex

3.

gender

c.

road

4.

accept

d.

created

5.

caused

e.

part

6.

pursue

f.

submitted

7.

path

g.

chances

8.

role

h.

turned down

9.

opportunities

i.

intent on

10.

determined

j.

follow

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

A man has filed a lawsuit against an

a.

necessary

2.

they rejected

b.

on his gender

3.

discriminating against him based

c.

as a dietician

4.

all citizens have an equal

d.

by the rejection

5.

damages for the anguish caused

e.

all-women's university

6.

pursue a career

f.

women's education

7.

anachronistic in

g.

for leadership roles

8.

that role is no longer

h.

his application

9.

a 91-year history of promoting

i.

today's world

10.

prepare women

j.

right to education





GAP FILL

A man has filed a (1) ____________ against an all-women's university in Japan after they rejected his (2) ____________ to join the university because he is male. The unnamed man claims Fukuoka Women's University is discriminating against him         (3) ____________ on his gender. He also claims the university's (4) ____________ of admitting female-only students is unconstitutional. The Japanese (5) ____________ states that all citizens have an equal right to education. He wants the university to (6) ____________ his application to study and pay him 660,000 yen in damages for the (7) ____________ caused by the rejection. It is the first time in Japan that someone is (8) ____________ a national or public women's university over its constitutionality.

 

 

constitution
anguish
based
suing
lawsuit
accept
application
policy

The man believes he has a good (9) ____________. He said the women's university was one of his only options to pursue a (10) ____________ as a dietician. He said: "If my application is (11) ____________, the path to become a dietitian would be (12) ____________ as I will be forced to go to a university [far away]." The man's lawyer said women-only universities are (13) ____________ in today's world. He said: "In the past, women's universities had the (14) ____________ of giving preferential treatment to women who had fewer opportunities for education, but that role is no longer (15) ____________." A university official said: "We have a 91-year history of promoting women's education. We are (16) ____________ to continue to provide education to prepare women for leadership roles."

 

anachronistic
necessary
career
narrow
determined
case
role
rejected

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A man has filed a lawsuit against an ______

 

a.  all-women's university
b.  all-woman's university
c.  or women's university
d.  or woman's university

2)

they rejected his application to join the university ______

 

a.  because he was male
b.  because he has male
c.  because he is male
d.  because he isn't male

3)

the university's policy of admitting female-only students ______

 

a.  is a constitutional
b.  is incontinency
c.  is unconscionable
d.  is unconstitutional

4)

He wants the university to accept his ______

 

a.  application for study
b.  application to study
c.  application at study
d.  application by study

5)

suing a national or public women's university ______

 

a.  above its constitutionality
b.  over its constitutionality
c.  other its constitutionality
d.  about its constitutionality

6)

He said the women's university was one of ______

 

a.  his only option
b.  his only auctions
c.  his only options
d.  his only auction

7)

If my application is rejected, the path to become a dietitian ______

 

a.  would be marrow
b.  would be narrow
c.  would be narrows
d.  would be marrows

8)

women-only universities are anachronistic ______

 

a.  in today's world
b.  in today's worldly
c.  into today's world
d.  into today's worlds

9)

In the past, women's universities had the role of giving preferential ______

 

a.  treatment too women
b.  treatment to women
c.  treatment two women
d.  treatment through women

10)

provide education to prepare women ______

 

a.  for leadership lolls
b.  for leadership rolls
c.  for leadership rails
d.  for leadership roles

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A man has filed a lawsuit (1) ___________________ women's university in Japan after they rejected his application to join the university because he is male. The (2) ___________________ Fukuoka Women's University is discriminating against him (3) ___________________. He also claims the university's policy of admitting female-only students is unconstitutional. The Japanese constitution states (4) ___________________ have an equal right to education. He wants the university to accept his application to study and pay him 660,000 yen in damages (5) ___________________ caused by the rejection. It is the first time in Japan that someone is suing a national or public women's university over (6) ___________________.

The man believes (7) ___________________. He said the women's university was one of his only options to (8) ___________________ as a dietician. He said: "If my application is rejected, the path to become a dietitian would be narrow as I (9) ___________________ go to a university [far away]." The man's lawyer said women-only universities are anachronistic in today's world. He said: "(10) ___________________, women's universities (11) ___________________ giving preferential treatment to women who had fewer opportunities for education, but that role is no longer necessary." A university official said: "We have a 91-year history of promoting women's education. We are determined to continue to provide education to prepare women (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did a man file against a university?

2.

What did the university reject?

3.

What does the Japanese constitution say people have an equal right to?

4.

How much does the man want in damages?

5.

How many times before has a Japanese university been sued like this?

6.

What job does the man want in the future?

7.

What would become narrow if the man's application is rejected?

8.

What did women have fewer of in education in the past?

9.

For how many years has the university promoted women's education?

10.

What does the university want to prepare women for?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did a man file against a university?

6.

What job does the man want in the future?

 

a) a nail
b) a lawsuit
c) a line
d) people

 

a) a dietician
b) a lawyer
c) a teacher
d) an anime writer

2.

What did the university reject?

7.

What would become narrow if the man's application is rejected?

 

a) a course
b) am idea
c) an argument
d) the man's application

 

a) blood vessels
b) the university's future
c) his career path
d) life

3.

What does the Japanese constitution say people have an equal right to?

8.

What did women have fewer of in education in the past?

 

a) education
b) a lawyer
c) water
d) jobs

 

a) opportunities
b) jobs
c) passes
d) seats

4.

How much does the man want in damages?

9.

For how many years has the university promoted women's education?

 

a) 60,000 yen
b) 66,000 yen
c) 660,000 yen
d) six-hundred thousand yen

 

a) 91
b) 92
c) 93
d) 94

5.

How many times before has a Japanese university been sued like this?

10.

What does the university want to prepare women for?

 

a) once
b) never
c) three times
d) twice

 

a) housework
b) life
c) work
d) leadership roles

ROLE PLAY

Role  A – Nursery

You think nursery is the place that is the most fun to learn in. Tell the others three reasons why. Tell them why their places aren't so fun. Also, tell the others which is the least fun of these (and why): elementary school, high school or university.

Role  B – Elementary school

You think elementary school is the place that is the most fun to learn in. Tell the others three reasons why. Tell them why their places aren't so fun. Also, tell the others which is the least fun of these (and why): nursery, high school or university.

Role  C – High school

You think high school is the place that is the most fun to learn in. Tell the others three reasons why. Tell them why their places aren't so fun. Also, tell the others which is the least fun of these (and why): elementary school, nursery or university.

Role  D – University

You think university is the place that is the most fun to learn in. Tell the others three reasons why. Tell them why their places aren't so fun. Also, tell the others which is the least fun of these (and why):  elementary school, high school or nursery.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'law' and 'suit'.

law

 

suit

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • filed
  • male
  • gender
  • equal
  • pay
  • national
  • case
  • career
  • path
  • world
  • longer
  • history

FEMALE UNIVERSITIES SURVEY

Write five GOOD questions about female universities in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FEMALE UNIVERSITIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'university'?

3)

What are the pros and cons of single-sex universities?

4)

How important are universities?

5)

What do you think about what you read?

6)

Do you think the man was right to sue the university?

7)

Do you think the university was right to reject the man?

8)

How much equality is there in education?

9)

How much anguish do you think the man suffered?

10)

What would you like to study at university (again)?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How good or bad is the man's case in a court of law?

13)

Should the university accept him to help his career?

14)

Which are better, private or public universities?

15)

Are women-only universities anachronistic?

16)

What advice would you give the man?

17)

Are women disadvantaged in education?

18)

What would happen if the man won his case?

19)

What do you hope the court decides, and why?

20)

What questions would you like to ask the man?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A man has (1) ____ a lawsuit against an all-women's university in Japan after they rejected his application to (2) ____ the university because he is male. The unnamed man claims Fukuoka Women's University is discriminating against him based (3) ____ his gender. He also claims the university's policy of admitting female-only students is unconstitutional. The Japanese constitution states that all citizens have an (4) ____ right to education. He wants the university to accept his application to study and (5) ____ him 660,000 yen in damages for the anguish caused by the rejection. It is the first time in Japan that someone is suing a national or public women's university (6) ____ its constitutionality.

The man believes he has a good (7) ____. He said the women's university was one of his only options to pursue a career as a dietician. He said: "If my application is rejected, the (8) ____ to become a dietitian would be narrow as I will be forced to go to a university [far (9) ____]." The man's lawyer said women-only universities are anachronistic in today's world. He said: "In the past, women's universities had the role of (10) ____ preferential treatment to women who had fewer opportunities for education, but that role is (11) ____ longer necessary." A university official said: "We have a 91-year history of promoting women's education. We are (12) ____ to continue to provide education to prepare women for leadership roles."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

foiled

(b)

filled

(c)

filed

(d)

flied

2.

(a)

join

(b)

conjoin

(c)

adjoin

(d)

joint

3.

(a)

on

(b)

in

(c)

by

(d)

of

4.

(a)

equal

(b)

equality

(c)

equally

(d)

equalled

5.

(a)

pays

(b)

paid

(c)

payment

(d)

pay

6.

(a)

up

(b)

higher

(c)

above

(d)

over

7.

(a)

case

(b)

box

(c)

bag

(d)

container

8.

(a)

highway

(b)

boulevard

(c)

lane

(d)

path

9.

(a)

away

(b)

abound

(c)

around

(d)

above

10.

(a)

preferring

(b)

giving

(c)

being

(d)

making

11.

(a)

not

(b)

no

(c)

never

(d)

none

12.

(a)

determined

(b)

detrimental

(c)

detachment

(d)

detention

SPELLING

Paragraph 1

1.

A man has filed a isuwlta

2.

they rejected his npaociilapt

3.

cgtrdnainmisii against him

4.

The Japanese notiostitcun

5.

accept his piitaoalcnp to study

6.

damages for the gahunsi caused

Paragraph 2

7.

one of his only options to euprus a career

8.

become a dititnaei

9.

giving tarernleepfi treatment to women

10.

fewer opnrsoitutiep for education

11.

rnpiotmgo women's education

12.

tinermddee to continue

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

universities had the role of giving preferential treatment to women who had fewer opportunities for

(    )

education, but that role is no longer necessary." A university official said: "We have a 91-year history of

(    )

promoting women's education. We are determined to continue to provide education to prepare women for leadership roles."

(    )

The man believes he has a good case. He said the women's university was one of his only

(    )

admitting female-only students is unconstitutional. The Japanese constitution states that all citizens have an equal

(    )

lawyer said women-only universities are anachronistic in today's world. He said: "In the past, women's

(    )

Fukuoka Women's University is discriminating against him based on his gender. He also claims the university's policy of

1  )

A man has filed a lawsuit against an all-women's university in Japan after they rejected his

(    )

660,000 yen in damages for the anguish caused by the rejection. It is the first time in Japan that someone is

(    )

options to pursue a career as a dietician. He said: "If my application is rejected, the path to

(    )

application to join the university because he is male. The unnamed man claims

(    )

suing a national or public women's university over its constitutionality.

(    )

become a dietitian would be narrow as I will be forced to go to a university [far away]." The man's

(    )

right to education. He wants the university to accept his application to study and pay him

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

women's   an   a  man  university  all  lawsuit  has  -  against  filed  A  .

2.

join   rejected   the   his   university   application   to   They   .  

3.

only   The   of   -   policy   female   students   university's   admitting   .  

4.

have   education   an   equal   All   right   citizens   to   .  

5.

caused   for   yen   660,000   the   in   Pay   anguish   damages   him   .  

6.

pursue   a   career   as   a   dietician   His   only   options   to   .  

7.

world  -  are   today's   Women   universities   in   only  anachronistic   .  

8.

education   for   opportunities   fewer   had   who   Women   .  

9.

year   -  91  a   have  We  education  women's  promoting  of  history  .

10.

for   education   leadership   to   roles   prepare   women   Provide   .  

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A man has filed / filled a lawsuit against an all-women's university in Japan after they rejected his apply / application to join the university because he is male. The unnamed / unarmed man claims Fukuoka Women's University is discriminating against / for him based on his gender. He also claims / calms the university's policy of admitting / admission female-only students is unconstitutional. The Japanese constitution starts / states that all citizens have an equality / equal right to education. He wants the university to accept his application to study and paid / pay him 660,000 yen in damages for the anguish caused by the rejection. It is the first time in Japan that someone is suing / sued a national or public women's university over its constitutionality.

The man believes he has a good / well. He said the women's university was one of his only options to pursue / peruse a career as a dietician. He said: "If my application is rejected, the lane / path to become a dietitian would be narrow as / has I will be forced to go to a university [far away]." The man's lawyer said women-only universities are chronic / anachronistic in today's world. He said: "In the past, women's universities had the role of giving preferential / prefer treatment to women who had fewer / less opportunities for education / educative, but that role is no longer necessary." A university official said: "We have a 91-year history of propagating / promoting women's education. We are determined to continue to provide education to / for prepare women for leadership roles."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ m_n h_s f_l_d _ l_ws__t _g__nst _n _ll-w_m_n's _n_v_rs_ty _n J_p_n _ft_r th_y r_j_ct_d h_s _ppl_c_t__n t_ j__n th_ _n_v_rs_ty b_c__s_ h_ _s m_l_. Th_ _nn_m_d m_n cl__ms F_k__k_ W_m_n's _n_v_rs_ty _s d_scr_m_n_t_ng _g__nst h_m b_s_d _n h_s g_nd_r. H_ _ls_ cl__ms th_ _n_v_rs_ty's p_l_cy _f _dm_tt_ng f_m_l_-_nly st_d_nts _s _nc_nst_t_t__n_l. Th_ J_p_n_s_ c_nst_t_t__n st_t_s th_t _ll c_t_z_ns h_v_ _n _q__l r_ght t_ _d_c_t__n. H_ w_nts th_ _n_v_rs_ty t_ _cc_pt h_s _ppl_c_t__n t_ st_dy _nd p_y h_m 660,000 y_n _n d_m_g_s f_r th_ _ng__sh c__s_d by th_ r_j_ct__n. _t _s th_ f_rst t_m_ _n J_p_n th_t s_m__n_ _s s__ng _ n_t__n_l _r p_bl_c w_m_n's _n_v_rs_ty _v_r _ts c_nst_t_t__n_l_ty.

Th_ m_n b_l__v_s h_ h_s _ g__d c_s_. H_ s__d th_ w_m_n's _n_v_rs_ty w_s _n_ _f h_s _nly _pt__ns t_ p_rs__ _ c_r__r _s _ d__t_c__n. H_ s__d: "_f my _ppl_c_t__n _s r_j_ct_d, th_ p_th t_ b_c_m_ _ d__t_t__n w__ld b_ n_rr_w _s _ w_ll b_ f_rc_d t_ g_ t_ _ _n_v_rs_ty [f_r _w_y]." Th_ m_n's l_wy_r s__d w_m_n-_nly _n_v_rs_t__s _r_ _n_chr_n_st_c _n t_d_y's w_rld. H_ s__d: "_n th_ p_st, w_m_n's _n_v_rs_t__s h_d th_ r_l_ _f g_v_ng pr_f_r_nt__l tr__tm_nt t_ w_m_n wh_ h_d f_w_r _pp_rt_n_t__s f_r _d_c_t__n, b_t th_t r_l_ _s n_ l_ng_r n_c_ss_ry." _ _n_v_rs_ty _ff_c__l s__d: "W_ h_v_ _ 91-y__r h_st_ry _f pr_m_t_ng w_m_n's _d_c_t__n. W_ _r_ d_t_rm_n_d t_ c_nt_n__ t_ pr_v_d_ _d_c_t__n t_ pr_p_r_ w_m_n f_r l__d_rsh_p r_l_s."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a man has filed a lawsuit against an all-women's university in japan after they rejected his application to join the university because he is male the unnamed man claims fukuoka women's university is discriminating against him based on his gender he also claims the university's policy of admitting female-only students is unconstitutional the japanese constitution states that all citizens have an equal right to education he wants the university to accept his application to study and pay him 660000 yen in damages for the anguish caused by the rejection it is the first time in japan that someone is suing a national or public women's university over its constitutionality

the man believes he has a good case he said the women's university was one of his only options to pursue a career as a dietician he said "if my application is rejected the path to become a dietitian would be narrow as i will be forced to go to a university [far away]" the man's lawyer said women-only universities are anachronistic in today's world he said "in the past women's universities had the role of giving preferential treatment to women who had fewer opportunities for education but that role is no longer necessary" a university official said "we have a 91-year history of promoting women's education we are determined to continue to provide education to prepare women for leadership roles"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Amanhasfiledalawsuitagainstanall-women'suniversityinJapanaf
tertheyrejectedhisapplicationtojointheuniversitybecauseheismale.
TheunnamedmanclaimsFukuokaWomen'sUniversityisdiscriminatin
gagainsthimbasedonhisgender.Healsoclaimstheuniversity'spolicyof
admittingfemale-onlystudentsisunconstitutional.TheJapanesecon
stitutionstatesthatallcitizenshaveanequalrighttoeducation.Hewants
theuniversitytoaccepthisapplicationtostudyandpayhim660,000yeni
ndamagesfortheanguishcausedbytherejection.ItisthefirsttimeinJap
anthatsomeoneissuinganationalorpublicwomen'suniversityoveritsc
onstitutionality.Themanbelieveshehasagoodcase.Hesaidthewomen
'suniversitywasoneofhisonlyoptionstopursueacareerasadietician.H
esaid:"Ifmyapplicationisrejected,thepathtobecomeadietitianwould
benarrowasIwillbeforcedtogotoauniversity[faraway]."Theman'slaw
yersaidwomen-onlyuniversitiesareanachronisticintoday'sworld.Hes
aid:"Inthepast,women'suniversitieshadtheroleofgivingpreferentialt
reatmenttowomenwhohadfeweropportunitiesforeducation,butthatr
oleisnolongernecessary."Auniversityofficialsaid:"Wehavea91-yea
rhistoryofpromotingwomen'seducation.Wearedeterminedtocontinu
etoprovideeducationtopreparewomenforleadershiproles."

FREE WRITING

Write about female universities for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

What are the pros and cons of single-sex universities? Are mixed unis better?

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about female universities. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. UNIVERSITIES: Make a poster about universities of the world. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FEMALE UNIVERSITIES: Write a magazine article about female-only universities. Include imaginary interviews with people who are for and against them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a lawyer. Ask him/her three questions about the women's university rejecting the man. Give him/her three ideas on how he could advise the man. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

filed

a.

submitted

2

rejected

b.

turned down

3.

gender

c.

sex

4.

accept

d.

agree to

5.

caused

e.

created

6.

pursue

f.

follow

7.

path

g.

road

8.

role

h.

part

9.

opportunities

i.

chances

10.

determined

j.

intent on

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A lawsuit

2.

The man's application

3.

Education

4.

660,000 Yen

5.

None / never

6.

Dietician / Dietitian

7.

His career path

8.

Opportunities

9.

91 years

10.

Leadership roles

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You