The Reading / Listening - Level 3

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz passed away early Friday morning. The king was the world's oldest leader. He was 90 years old. He was in hospital a few weeks ago with a lung infection. His 79-year-old half-brother Salman has become the new king of the kingdom. World leaders have been quick to pay their respects to the late King Abdullah. US President Barack Obama passed on his sympathies. He said the king was a good friend of the USA. Obama also said the king did a lot for peace and stability in the Middle East. The British Prime Minister David Cameron said Abdullah would be remembered for his, "commitment to peace and for strengthening understanding between faiths".



King Abdullah was born on 1 August 1924. He was the thirteenth son of former King Abdulaziz. He grew up in the royal palaces and worked in various positions that would one day prepare him to be king. In 1961 he became mayor of Mecca. This was his first job in public office. In 1963, Abdullah was made commander of the Saudi Arabia National Guard (SANG). He changed the SANG into a modern army. He became King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques in 2005. News agencies are reporting that Abdullah was a careful reformer at home. He allowed women to join the kingdom's parliament. The BBC said that he "hinted that more women should be allowed to work".

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/world-middle-east-30945324
  • http://www.aljazeera.com/news/2015/01/king-abdullah-saudi-arabia-dies-150122232049573.html
  • http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentid=20150123231436
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Abdullah_of_Saudi_Arabia


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. KING ABDULLAH: Students walk around the class and talk to other students about King Abdullah. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

passed away / oldest leader / hospital / kingdom / pay their respects / peace / stability / royal palaces / various positions / mayor / public office / modern army / parliament

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. KING: What would it be like to be a king or queen? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Friends

 

 

Food

 

 

Hobbies

 

 

Internet

 

 

Shopping

 

 

Free time

 

 

4. MONARCHY: Students A strongly believe monarchies are not needed today; Students B strongly believe disagree.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. LEADER: Rank these with your partner. Put the best things about being leader of a country at the top. Change partners often and share your rankings.

  • money

  • fame

  • meet other leaders

  • nice house / palace

  • power

  • travel

  • ability to change things

  • working day

6. PEACE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "peace". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

King Abdullah was the world's oldest leader.

T / F

b.

The king's 79-year-old step-brother is now the new king.

T / F

c.

Barack Obama was quick to pay his sympathies.

T / F

d.

Cameron said Abdullah would be remembered as a man of peace.

T / F

e.

King Abdullah was the twelfth son of a former Saudi king.

T / F

f.

Abdullah became mayor of Riyadh in 1961.

T / F

g.

Abdullah became King of Saudi Arabia in 2005.

T / F

h.

Abdullah was against women in the kingdom working.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

passed away

a.

dedication

2.

infection

b.

different

3.

pay

c.

religions

4.

commitment

d.

suggested

5.

faiths

e.

disorder

6.

former

f.

leader

7.

various

g.

died

8.

commander

h.

cautious

9.

careful

i.

offer

10.

hinted

j.

ex-

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

passed away

a.

infection

2.

a lung

b.

former King Abdulaziz

3.

pay their

c.

faiths

4.

remembered for his commitment

d.

in public office

5.

understanding between

e.

at home

6.

He was the thirteenth son of

f.

early Friday morning

7.

worked in various

g.

allowed to work

8.

This was his first job

h.

respects

9.

a careful reformer

i.

to peace

10.

women should be

j.

positions





GAP FILL

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz (1) ____________ away early Friday morning. The king was the world's oldest leader. He was 90 years old. He was in hospital a few weeks ago with a lung (2) ____________. His 79-year-old half-brother Salman has become the new king of the kingdom. World leaders have been (3) ____________ to pay their (4) ____________ to the late King Abdullah. US President Barack Obama passed on his (5) ____________. He said the king was a good friend of the USA. Obama also said the king did a lot for peace and (6) ____________ in the Middle East. The British Prime Minister David Cameron said Abdullah would be remembered for his, "commitment to (7) ____________ and for strengthening understanding between (8) ____________ ".

 

 

sympathies
infection
stability
passed
faiths
quick
respects
peace

King Abdullah was born on 1 August 1924. He was the thirteenth son of (9) ____________ King Abdulaziz. He grew up in the royal palaces and worked in various (10) ____________ that would one day (11) ____________ him to be king. In 1961 he became mayor of Mecca. This was his first job in (12) ____________ office. In 1963, Abdullah was made commander of the Saudi Arabia National Guard (SANG). He changed the SANG into a modern (13) ____________. He became King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques in 2005. News agencies are reporting that Abdullah was a careful (14) ____________ at home. He allowed women to join the kingdom's parliament. The BBC said that he "(15) ____________ that more women should be allowed to (16) ____________ ".

 

public
former
hinted
army
work
positions
prepare
reformer

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz passed away ______

 

a.  early Friday morning
b.  earlyish Friday morning
c.  earler Friday morning
d.  earlies Friday morning

2)

He was in hospital a few weeks ago with ______

 

a.  a rung infection
b.  a wrong infection
c.  a rang infection
d.  a lung infection

3)

World leaders have been quick to pay their respects ______

 

a.  to the lately King
b.  to the latish King
c.  to the late King
d.  to the later King

4)

Obama also said the king did a lot for ______

 

a.  peaceful and stability
b.  piece and stability
c.  pieces and stability
d.  peace and stability

5)

remembered for his, "commitment to peace and for strengthening understanding ______

 

a.  between faith
b.  among faiths
c.  among faith
d.  between faiths

6)

He was the thirteenth son of ______

 

a.  farmer King Abdulaziz
b.  firmer King Abdulaziz
c.  former King Abdulaziz
d.  framer King Abdulaziz

7)

He grew up in the royal palaces and worked ______

 

a.  in various positions
b.  on various positions
c.  an various positions
d.  and various positions

8)

This was his first job ______

 

a.  in public office
b.  on public office
c.  an public office
d.  and public office

9)

News agencies are reporting that Abdullah was a careful ______

 

a.  reformers at home
b.  reform art home
c.  reef owner home
d.  reformer at home

10)

he hinted that more women should be ______

 

a.  allows to work
b.  allow to work
c.  allowed to work
d.  allowance work

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz (1) ___________________ Friday morning. The king was the world's oldest leader. He was 90 years old. He was in hospital a few weeks ago with (2) ___________________. His 79-year-old half-brother Salman has become the new king of the kingdom. World leaders have been (3) ___________________ respects to the late King Abdullah. US President Barack Obama passed (4) ___________________. He said the king was a good friend of the USA. Obama also said the king did a lot for (5) ___________________ in the Middle East. The British Prime Minister David Cameron said Abdullah would be remembered for his, "commitment to peace and for strengthening (6) ___________________".

King Abdullah was born on 1 August 1924. He (7) ___________________ son of former King Abdulaziz. He grew up (8) ___________________ and worked in various positions that would one day prepare him to be king. In 1961 (9) ___________________ Mecca. This was his first job in public office. In 1963, Abdullah was made commander of the Saudi Arabia National Guard (SANG). He changed the SANG (10) ___________________. He became King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques in 2005. News agencies are reporting that Abdullah was (11) ___________________ at home. He allowed women to join the kingdom's parliament. The BBC said that he "hinted that more women should (12) ___________________".





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

At what time of the day did King Abdullah die?

2.

What did King Abdullah die from?

3.

What relation is the new King Salman to King Abdullah?

4.

What did Barack Obama say Abdullah was to the USA?

5.

What did David Cameron say Abdullah was committed to?

6.

How many positions did Abdullah have before 1961?

7.

When did Abdullah become leader of the Saudi Arabia National Guard?

8.

When did Abdullah become king?

9.

Who said Abdullah was a careful reformer?

10.

Who said that Abdullah hinted that he wanted more women to work?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

At what time of the day did King Abdullah die?

6.

How many positions did Abdullah have before 1961?

 

a) evening
b) after lunch
c) early morning
d) 10 am

 

a) 9
b) various
c) 1
d) 27

2.

What did King Abdullah die from?

7.

When did Abdullah become leader of the Saudi Arabia National Guard?

 

a) a lung infection
b) old age
c) a traffic accident
d) no one knows yet

 

a) 1960
b) 1961
c) 1962
d) 1963

3.

What relation is the new King Salman to King Abdullah?

8.

When did Abdullah become king?

 

a) cousin
b) half-bother
c) brother
d) step-brother

 

a) 2004
b) 2005
c) 2006
d) 2007

4.

What did Barack Obama say Abdullah was to the USA?

9.

Who said Abdullah was a careful reformer?

 

a) a big help
b) a strong partner
c) kind
d) a good friend

 

a) Barack Obama
b) news agencies
c) David Cameron
d) the BBC

5.

What did David Cameron say Abdullah was committed to?

10.

Who said that Abdullah hinted that he wanted more women to work?

 

a) the monarchy
b) ending terrorism
c) peace
d) economic growth

 

a) the BBC
b) Barack Obama
c) David Cameron
d) news agencies

ROLE PLAY

Role  A – Money

You think money is the best thing about being a leader. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least desirable of these (and why): fame, power or the work.

Role  B – Fame

You think fame is the best thing about being a leader. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least desirable of these (and why): money, power or the work.

Role  C – Power

You think power is the best thing about being a leader. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least desirable of these (and why): fame, money or the work.

Role  D – Work

You think the work is the best thing about being a leader. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least desirable of these (and why):  fame, power or money.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'pass' and 'away'.

pass

away

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • away
  • 79
  • quick
  • late
  • lot
  • faiths
  • son
  • various
  • 1961
  • 1963
  • 2005
  • BBC

KING ABDULLAH SURVEY

Write five GOOD questions about King Abdullah in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

KING ABDULLAH DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'king'?

3)

What do you know about King Abdullah?

4)

What do you think about kings?

5)

Is 90 years old too old to run a country?

6)

What is a half-brother?

7)

In what ways was King Abdullah a good friend of the USA?

8)

What did King Abdullah do for peace and stability?

9)

How much do you like your country's leader?

10)

How important was King Abdullah in the world?

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What would it be like to grow up in royal palaces?

13)

How do princes get training or experience to be king?

14)

What more would you like to know about King Abdullah?

15)

What would you do if you were king (or queen)?

16)

What are the main duties of a king?

17)

Would you like to be a member of a royal family?

18)

What will people most remember King Abdullah for?

19)

What do you think Saudi Arabia will be like in 20 years?

20)

What questions would you like to ask an expert on the king?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz (1) ____ away early Friday morning. The king was the world's oldest leader. He was 90 years old. He was in hospital a few weeks ago with a (2) ____ infection. His 79-year-old half-brother Salman has become the new king of the kingdom. World leaders have been (3) ____ to pay their respects to the late King Abdullah. US President Barack Obama passed (4) ____ his sympathies. He said the king was a good friend of the USA. Obama also said the king did a lot for peace and (5) ____ in the Middle East. The British Prime Minister David Cameron said Abdullah would be remembered for his, "commitment to peace and for strengthening understanding between (6) ____ ".

King Abdullah was born on 1 August 1924. He was the thirteenth son of (7) ____ King Abdulaziz. He grew up in the royal palaces and worked (8) ____ various positions that would one day prepare him to be king. In 1961 he became mayor of Mecca. This was his first job in public office. In 1963, Abdullah was made (9) ____ of the Saudi Arabia National Guard (SANG). He changed the SANG (10) ____ a modern army. He became King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques in 2005. News agencies are (11) ____ that Abdullah was a careful reformer at home. He allowed women to join the kingdom's parliament. The BBC said that he "(12) ____ that more women should be allowed to work".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

past

(b)

passed

(c)

parsed

(d)

psst

2.

(a)

wrong

(b)

lung

(c)

ring

(d)

rung

3.

(a)

quickens

(b)

quicken

(c)

quickly

(d)

quick

4.

(a)

in

(b)

on

(c)

up

(d)

over

5.

(a)

stable

(b)

stability

(c)

stables

(d)

stabled

6.

(a)

paths

(b)

oaths

(c)

faiths

(d)

hearths

7.

(a)

framer

(b)

firmer

(c)

former

(d)

farmer

8.

(a)

up

(b)

on

(c)

in

(d)

as

9.

(a)

commandment

(b)

commandeer

(c)

commanded

(d)

commander

10.

(a)

up to

(b)

onto

(c)

unto

(d)

into

11.

(a)

reporting

(b)

reported

(c)

reporters

(d)

reports

12.

(a)

tinted

(b)

minted

(c)

hinted

(d)

printed

SPELLING

Paragraph 1

1.

The king was the world's oldest laedre

2.

in hospital with a lung oiieftcnn

3.

pay their sprctsee to the late King

4.

Obama passed on his yiehatpsms

5.

the king did a lot for peace and tbisaytil

6.

understanding between afstih

Paragraph 2

7.

worked in roiavus positions

8.

epparer him to be king

9.

his first job in public iffoce

10.

News asnieecg

11.

join the kingdom's menrtplaai

12.

more women should be llwdeoa to work

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

remembered for his, "commitment to peace and for strengthening understanding between faiths".

(    )

peace and stability in the Middle East. The British Prime Minister David Cameron said Abdullah would be

(    )

him to be king. In 1961 he became mayor of Mecca. This was his first job in public office. In 1963, Abdullah was

(    )

parliament. The BBC said that he "hinted that more women should be allowed to work".

(    )

army. He became King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques in 2005. News

(    )

King Abdullah was born on 1 August 1924. He was the thirteenth son of former King Abdulaziz. He grew

(    )

agencies are reporting that Abdullah was a careful reformer at home. He allowed women to join the kingdom's

(    )

made commander of the Saudi Arabia National Guard (SANG). He changed the SANG into a modern

1  )

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz passed away early Friday morning. The king was the world's oldest

(    )

leader. He was 90 years old. He was in hospital a few weeks ago with a lung

(    )

pay their respects to the late King Abdullah. US President Barack Obama passed on his

(    )

up in the royal palaces and worked in various positions that would one day prepare

(    )

sympathies. He said the king was a good friend of the USA. Obama also said the king did a lot for

(    )

infection. His 79-year-old half-brother Salman has become the new king of the kingdom. World leaders have been quick to

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

early   morning   Abdullah   away   Friday   passed   .  

2.

leader   oldest   world's   the   was   king   The   .  

3.

was   infection   with  few   in  a   weeks  hospital   He   lung   ago  a   .  

4.

been   pay   have   to   respects   leaders   quick   their   World   .  

5.

and   The   a   peace   did   for   stability   king   lot   .  

6.

would   one   day   prepare   him   to   be   king   Positions   that   .  

7.

office   first   job   This   in   was   public   his   .  

8.

changed   modern   the   army   SANG   into   He   a   .  

9.

join   He   the   allowed   kingdom's   women   parliament   to   .  

10.

should   to   Hinted   women   allowed   more   be   work   that   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Saudi Arabia's King Abdullah bin Abdulaziz passed up / away early Friday morning. The king was the world's eldest / oldest leader. He was 90 years old. He was in hospital a few / several weeks ago with a lung infection. His 79-year-old half-brother Salman has become the newly / new king of the kingdom. World leaders have been quick to pay / spend their respects to the late  / lately King Abdullah. US President Barack Obama passed away / on his sympathies. He said the king was a good friend from / of the USA. Obama also said the king did a lot for / of peace and stability in the Middle East. The British Prime Minister David Cameron said Abdullah would be remembered as / for his, "commitment to peace and for strengthening understanding between oaths / faiths".

King Abdullah was born on 1 August 1924. He was the / a thirteenth son of former King Abdulaziz. He grew up in / on the royal palaces and worked in various / variety positions that would one day preparation / prepare him to be king. In 1961 he became / become mayor of Mecca. This was his first job in public office. In 1963, Abdullah was made commandeer / commander of the Saudi Arabia National Guard (SANG). He charged / changed the SANG into a modern army. He became King of Saudi Arabia and Custodian of the Two Holy Mosques in 2005. News agencies are reported / reporting that Abdullah was a careful reformer at / in home. He allowed women to join the kingdom's parliament. The BBC said that he "tinted / hinted that more women should be allowed to work".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

S__d_ _r_b__'s K_ng _bd_ll_h b_n _bd_l_z_z p_ss_d _w_y __rly Fr_d_y m_rn_ng. Th_ k_ng w_s th_ w_rld's _ld_st l__d_r. H_ w_s 90 y__rs _ld. H_ w_s _n h_sp_t_l _ f_w w__ks _g_ w_th _ l_ng _nf_ct__n. H_s 79-y__r-_ld h_lf-br_th_r S_lm_n h_s b_c_m_ th_ n_w k_ng _f th_ k_ngd_m. W_rld l__d_rs h_v_ b__n q__ck t_ p_y th__r r_sp_cts t_ th_ l_t_ K_ng _bd_ll_h. _S Pr_s_d_nt B_r_ck _b_m_ p_ss_d _n h_s symp_th__s. H_ s__d th_ k_ng w_s _ g__d fr__nd _f th_ _S_. _b_m_ _ls_ s__d th_ k_ng d_d _ l_t f_r p__c_ _nd st_b_l_ty _n th_ M_ddl_ __st. Th_ Br_t_sh Pr_m_ M_n_st_r D_v_d C_m_r_n s__d _bd_ll_h w__ld b_ r_m_mb_r_d f_r h_s, "c_mm_tm_nt t_ p__c_ _nd f_r str_ngth_n_ng _nd_rst_nd_ng b_tw__n f__ths".

K_ng _bd_ll_h w_s b_rn _n 1 __g_st 1924. H_ w_s th_ th_rt__nth s_n _f f_rm_r K_ng _bd_l_z_z. H_ gr_w _p _n th_ r_y_l p_l_c_s _nd w_rk_d _n v_r___s p_s_t__ns th_t w__ld _n_ d_y pr_p_r_ h_m t_ b_ k_ng. _n 1961 h_ b_c_m_ m_y_r _f M_cc_. Th_s w_s h_s f_rst j_b _n p_bl_c _ff_c_. _n 1963, _bd_ll_h w_s m_d_ c_mm_nd_r _f th_ S__d_ _r_b__ N_t__n_l G__rd (S_NG). H_ ch_ng_d th_ S_NG _nt_ _ m_d_rn _rmy. H_ b_c_m_ K_ng _f S__d_ _r_b__ _nd C_st_d__n _f th_ Tw_ H_ly M_sq__s _n 2005. N_ws _g_nc__s _r_ r_p_rt_ng th_t _bd_ll_h w_s _ c_r_f_l r_f_rm_r _t h_m_. H_ _ll_w_d w_m_n t_ j__n th_ k_ngd_m's p_rl__m_nt. Th_ BBC s__d th_t h_ "h_nt_d th_t m_r_ w_m_n sh__ld b_ _ll_w_d t_ w_rk".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

saudi arabia's king abdullah bin abdulaziz passed away early friday morning the king was the world's oldest leader he was 90 years old he was in hospital a few weeks ago with a lung infection his 79-year-old half-brother salman has become the new king of the kingdom world leaders have been quick to pay their respects to the late king abdullah us president barack obama passed on his sympathies he said the king was a good friend of the usa obama also said the king did a lot for peace and stability in the middle east the british prime minister david cameron said abdullah would be remembered for his "commitment to peace and for strengthening understanding between faiths"

king abdullah was born on 1 august 1924 he was the thirteenth son of former king abdulaziz he grew up in the royal palaces and worked in various positions that would one day prepare him to be king in 1961 he became mayor of mecca this was his first job in public office in 1963 abdullah was made commander of the saudi arabia national guard (sang) he changed the sang into a modern army he became king of saudi arabia and custodian of the two holy mosques in 2005 news agencies are reporting that abdullah was a careful reformer at home he allowed women to join the kingdom's parliament the bbc said that he "hinted that more women should be allowed to work"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

SaudiArabia'sKingAbdullahbinAbdulazizpassedawayearlyFridaymor
ning.Thekingwastheworld'soldestleader.Hewas90yearsold.Hewasi
nhospitalafewweeksagowithalunginfection.His79-year-oldhalf-
brotherSalmanhasbecomethenewkingofthekingdom.Worldleadersh
avebeenquicktopaytheirrespectstothelateKingAbdullah.USPresiden
tBarackObamapassedonhissympathies.Hesaidthekingwasagoodfrie
ndoftheUSA.Obamaalsosaidthekingdidalotforpeaceandstabilityinth
eMiddleEast.TheBritishPrimeMinisterDavidCameronsaidAbdullahwo
uldberememberedforhis,"commitmenttopeaceandforstrengthening
understandingbetweenfaiths".KingAbdullahwasbornon1August192
4.HewasthethirteenthsonofformerKingAbdulaziz.Hegrewupinthero
yalpalacesandworkedinvariouspositionsthatwouldonedaypreparehi
mtobeking.In1961hebecamemayorofMecca.Thiswashisfirstjobinpu
blicoffice.In1963,AbdullahwasmadecommanderoftheSaudiArabiaN
ationalGuard(SANG).HechangedtheSANGintoamodernarmy.Hebec
ameKingofSaudiArabiaandCustodianoftheTwoHolyMosquesin2005.
NewsagenciesarereportingthatAbdullahwasacarefulreformerathom
e.Heallowedwomentojointhekingdom'sparliament.TheBBCsaidthat
he"hintedthatmorewomenshouldbeallowedtowork".

FREE WRITING

Write about King Abdullah for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

A country always needs leaders who change things. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about King Abdullah. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. KING ABDULLAH: Make a poster about King Abdullah. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. 2050: Write a magazine article about Saudi Arabia in the year 2050. Include imaginary interviews with people who live there the, and with the leader.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on King Abdullah. Ask him/her three questions about King Abdullah. Give him/her three of your opinions on him. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

T

e

F

f

F

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

passed away

a.

died

2

infection

b.

disorder

3.

pay

c.

offer

4.

commitment

d.

dedication

5.

faiths

e.

religions

6.

former

f.

ex-

7.

various

g.

different

8.

commander

h.

leader

9.

careful

i.

cautious

10.

hinted

j.

suggested

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Early morning

2.

A lung infection

3.

Half-brother

4.

A good friend

5.

Peace

6.

Various

7.

1963

8.

2005

9.

News agencies

10.

BBC

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You