The Reading / Listening - Level 3

Final-year students at a university in England are angry after they took an economics exam. Students from the University of Sheffield have signed a petition to say the exam questions were 'impossible' to answer. Nearly all of the 100 students who took the exam complained and signed the online petition. They want the university to look into this. The students say the exam contained questions on topics that were not in their course. They also say the questions included a lot of difficult maths that they had not been taught. One student said a lecturer told them they would only need 'simple' maths. They are now worried that they will get low test scores, and that this will affect what kind of degree they get.



The head of the economics department, professor Andy Dickerson, told the BBC that the exam was fair. He said not all the questions needed maths. He said the level of maths in the exams was the same as the level taught to students on the course. Professor Dickerson also said all the exam questions were on topics the students had studied. He said: "All questions were based on topics taught in the course and for which further reading was provided." He added that one question in the exam used a term that students may not have seen before. He said this was no problem because the question explained the meaning of the term. The university said it would look carefully at the results.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.independent.co.uk/student/news/university-of-sheffield-students-demand-investigation-over-highly-unfair-exam-10014553.html
  • http://www.bbc.com/news/education-31057005


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. EXAMS: Students walk around the class and talk to other students about exams. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

student / angry / impossible / complain / petition / question / topics / maths / degree / economics / course / studied / reading / explained / meaning / university / results

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. UNIVERSITY: How useful are these university courses? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How useful?

Why?

History of Art

 

 

Music

 

 

Engineering

 

 

English literature

 

 

Computer science

 

 

Geography

 

 

4. DIFFICULT: Students A strongly believe exams are too difficult; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. TAKING EXAMS: Rank these with your partner. Put the best advice for taking exams at the top. Change partners often and share your rankings.

  • sleep

  • make notes

  • drink coffee

  • study with a friend

  • get up very early

  • take a lucky mascot

  • sit next to the top student

  • relax

6. IMPOSSIBLE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "impossible". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Students in the in first year at university are angry over exams.

T / F

b.

Over 100 students signed an online petition.

T / F

c.

The students said all topics in the exam that were on the course.

T / F

d.

A lecturer told students they would only need simple maths.

T / F

e.

The head of the department told the BBC the exam was not fair.

T / F

f.

A professor said students had studies all the topics in the exam.

T / F

g.

Students were given extra reading for all topics in the exam.

T / F

h.

There was only one term in the exam that students didn't know.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

angry

a.

subjects

2.

nearly

b.

included

3.

contained

c.

concerned

4.

simple

d.

expression

5.

worried

e.

furious

6.

head

f.

given

7.

topics

g.

boss

8.

provided

h.

almost

9.

term

i.

definition

10.

meaning

j.

easy

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

signed a

a.

department

2.

exam questions were 'impossible'

b.

test scores

3.

questions on topics that were

c.

have seen before

4.

worried that they will get low

d.

needed maths

5.

this will affect what kind of

e.

petition

6.

head of the economics

f.

to students

7.

not all the questions

g.

not in their course

8.

the same as the level taught

h.

degree they get

9.

a term that students may not

i.

at the results

10.

look carefully

j.

to answer





GAP FILL

Final-year students at a university in England are (1) ____________ after they took an economics exam. Students from the University of Sheffield have signed a (2) ____________ to say the exam questions were 'impossible' to answer. Nearly all of the 100 students who took the exam complained and signed the (3) ____________ petition. They want the university to look into this. The students say the exam (4) ____________ questions on topics that were not in their course. They also say the questions included  a lot of (5) ____________ maths that they had not been taught. One student said a (6) ____________ told them they would only need 'simple' maths. They are now worried that they will get (7) ____________ test scores, and that this will affect what kind of (8) ____________ they get.

 

 

online
angry
difficult
low
contained
degree
petition
lecturer

The (9) ____________ of the economics department, professor Andy Dickerson, told the BBC that the exam was (10) ____________. He said not all the questions needed maths. He said the level of maths in the exams was the same as the level (11) ____________ to students on the course. Professor Dickerson also said all the exam questions were on topics the students had (12) ____________. He said: "All questions were based on topics taught in the course and for which (13) ____________ reading was provided." He added that one question in the exam used a (14) ____________ that students may not have seen before. He said this was no problem because the question (15) ____________ the meaning of the term. The university said it would look carefully at the (16) ____________.

 

further
head
explained
taught
results
fair
term
studied

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Final-year students at a university in England are angry after they took ______

 

a.  an economics exam
b.  the economical exam
c.  and economics exam
d.  an economical exam

2)

signed a petition to say the exam questions were ______

 

a.  'impossible' for answer
b.  'impossible' by answer
c.  'impossible' to answer
d.  'impossible' for answer

3)

They want the university to ______

 

a.  look onto this
b.  look unto this
c.  look into this
d.  look in too this

4)

the questions included  a lot of difficult maths that they had ______

 

a.  not been taught
b.  not been tort
c.  not been taut
d.  not been thought

5)

They are now worried that they will get ______

 

a.  lowly test scores
b.  lows test scores
c.  lower test scores
d.  low test scores

6)

professor Andy Dickerson, told the BBC that ______

 

a.  the exam was flair
b.  the exam was fare
c.  the exam was fair
d.  the exam was fear

7)

the same as the level taught to students ______

 

a.  on the cause
b.  on the course
c.  on the coarse
d.  on the case

8)

based on topics taught in the course and for which further ______

 

a.  reading was provide it
b.  reading was provided it
c.  reading was provides it
d.  reading was provided

9)

one question in the exam used a term that students may not ______

 

a.  have scene before
b.  have seen before
c.  have sin before
d.  have sine before

10)

He said this was no problem because the question explained the ______

 

a.  meaning for the term
b.  meaning off the term
c.  meaning oft the term
d.  meaning of the term

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Final-year students at a university in England (1) ___________________ took an economics exam. Students from the University of Sheffield have (2) ___________________ to say the exam questions were 'impossible' to answer. Nearly all of the 100 students who took (3) ___________________ and signed the online petition. They want the university to look into this. The students say the exam contained questions (4) ___________________ not in their course. They also say the questions included  a lot of difficult maths that they had not been taught. One student said a lecturer told them they would (5) ___________________ maths. They are now worried that they will get low test scores, (6) ___________________ affect what kind of degree they get.

The head of the (7) ___________________, professor Andy Dickerson, told the BBC that the exam was fair. He said not all the questions needed maths. He said the level of maths in the exams was (8) ___________________ level taught to students on the course. Professor Dickerson also said all the exam questions (9) ___________________ the students had studied. He said: "All questions were (10) ___________________ taught in the course and for which further reading was provided." He added that one question in the exam used a term that students (11) ___________________ before. He said this was no problem because the question explained the meaning of the term. The university said it would (12) ___________________ the results.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

In what year were the students who complained?

2.

How many students took the exam?

3.

What did the students do online?

4.

What made the questions more difficult?

5.

What are the students worrying might be low?

6.

What department is Andy Dickerson in?

7.

What did professor Dickinson say not all questions needed?

8.

What extra thing was provided for students to help with the topics?

9.

How many terms in the exam might students not have seen before?

10.

What will the university look carefully at?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

In what year were the students who complained?

6.

What department is Andy Dickerson in?

 

a) first
b) second
c) third
d) final

 

a) history
b) economics
c) English
d) geography

2.

How many students took the exam?

7.

What did professor Dickinson say not all questions needed?

 

a) 50
b) 100
c) 150
d) 200

 

a) answers
b) revision
c) thought
d) maths

3.

What did the students do online?

8.

What extra thing was provided for students to help with the topics?

 

a) go on Facebook
b) study
c) sign a petition
d) started a blog

 

a) reading
b) chocolate
c) time
d) tuition

4.

What made the questions more difficult?

9.

How many terms in the exam might students not have seen before?

 

a) the maths
b) bad light
c) noise
d) the ink was difficult to see

 

a) 3
b) 2
c) 1
d) 0

5.

What are the students worrying might be low?

10.

What will the university look carefully at?

 

a) the exchange rate
b) the temperature
c) exam scores
d) their chances

 

a) cheating
b) results
c) questions
d) students

ROLE PLAY

Role  A – Sleep

You think sleep is the best thing to pass exams. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): coffee, getting up early or studying with a friend.

Role  B – Coffee

You think coffee is the best thing to pass exams. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): sleep, getting up early or studying with a friend.

Role  C – Getting up early

You think getting up early is the best thing to pass exams. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): coffee, sleep or studying with a friend.

Role  D – Studying with a friend

You think studying with a friend is the best thing to pass exams. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  coffee, getting up early or sleep.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'angry' and 'exam'.

angry

exam

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • final
  • signed
  • impossible
  • contained
  • lecturer
  • degree
  • head
  • needed
  • based
  • further
  • problem
  • results

EXAMS SURVEY

Write five GOOD questions about exams in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

EXAMS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'exam'?

3)

What do you think of exams?

4)

What do you do the night before an important exams?

5)

What's the worst feeling you've had over an exam?

6)

What do you think about what you read?

7)

Should the students get a new, easier exam?

8)

Has an exam ever made you angry?

9)

How good are you at maths?

10)

What do you think of universities?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What advice would you give the university students?

13)

How difficult do you think it is to write a fair exam?

14)

How long do you spend preparing for an exam?

15)

Are exams the best way to test people?

16)

What do you think of English exams?

17)

How could people get over the stress caused by exams?

18)

Would you prefer to take an exam or do a project?

19)

What else can the students do to get a new exam?

20)

What questions would you like to ask the students?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Final-year students at (1) ____ university in England are angry after they took an economics exam. Students from the University of Sheffield have (2) ____ a petition to say the exam questions were 'impossible' to answer. Nearly (3) ____ of the 100 students who took the exam complained and signed the online petition. They want the university to look (4) ____ this. The students say the exam contained questions on topics that were not in their course. They also say the questions included a lot of difficult maths that they had not been (5) ____. One student said a lecturer told them they would only need 'simple' maths. They are now worried that they will get low test scores, and that this will (6) ____ what kind of degree they get.

The head of the economics department, professor Andy Dickerson, told the BBC that the exam was (7) ____. He said not all the questions needed maths. He said the level of maths in the exams was the (8) ____ as the level taught to students on the course. Professor Dickerson also said all the exam questions were on topics the students had studied. He said: "All questions were based (9) ____ topics taught in the course and for which further reading was (10) ____." He added that one question in the exam used a term that students may not (11) ____ seen before. He said this was no problem because the question explained the meaning of the term. The university said it would look (12) ____ at the results.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

the

(b)

a

(c)

an

(d)

this

2.

(a)

singed

(b)

signed

(c)

signature

(d)

singing

3.

(a)

every

(b)

whole

(c)

entire

(d)

all

4.

(a)

unto

(b)

into

(c)

onto

(d)

as to

5.

(a)

teaching

(b)

taught

(c)

teaches

(d)

teach

6.

(a)

effect

(b)

effort

(c)

affect

(d)

affront

7.

(a)

flair

(b)

flare

(c)

fair

(d)

fare

8.

(a)

similar

(b)

sameness

(c)

same

(d)

sameness

9.

(a)

of

(b)

in

(c)

to

(d)

on

10.

(a)

proven

(b)

provision

(c)

provident

(d)

provided

11.

(a)

have

(b)

be

(c)

done

(d)

taken

12.

(a)

carelessly

(b)

careless

(c)

carefully

(d)

careful

SPELLING

Paragraph 1

1.

they took an somcionec exam

2.

signed an online tpeoniit

3.

topics that were not in their seuorc

4.

One student said a ertrclue told them

5.

they will get low test cesors

6.

what kind of egrede they get

Paragraph 2

7.

orpsesfor Andy Dickerson

8.

the level tghatu to students

9.

efrrhut reading was provided

10.

one question in the exam used a remt

11.

The question ndeeixlap the meaning

12.

look carefully at the treussl

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

the question explained the meaning of the term. The university said it would look carefully at the results.

(    )

answer. Nearly all of the 100 students who took the exam complained and signed the online

(    )

the University of Sheffield have signed a petition to say the exam questions were 'impossible' to

(    )

not in their course. They also say the questions included  a lot of difficult maths that they had not been

(    )

taught in the course and for which further reading was provided." He added that one question

(    )

as the level taught to students on the course. Professor Dickerson also said all the exam

(    )

taught. One student said a lecturer told them they would only need 'simple' maths. They are now

(    )

fair. He said not all the questions needed maths. He said the level of maths in the exams was the same

(    )

in the exam used a term that students may not have seen before. He said this was no problem because

(    )

questions were on topics the students had studied. He said: "All questions were based on topics

(    )

worried that they will get low test scores, and that this will affect what kind of degree they get.

1  )

Final-year students at a university in England are angry after they took an economics exam. Students from

(    )

The head of the economics department, professor Andy Dickerson, told the BBC that the exam was

(    )

petition. They want the university to look into this. The students say the exam contained questions on topics that were

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

year   -  Final   angry  are  England   in   university    a   at  students .   

2.

to   exam    'impossible'    petition    the    were    A    say    questions .   

3.

of    the    100    students    who    took    the    exam    Nearly    all .   

4.

difficult    included    maths    a    lot    The    of    questions .   

5.

affect    of    get    will    kind    they    This    what    degree .   

6.

said    needed    not    maths    all    the    He    questions .   

7.

taught    same    to    as    students    the    level    The .   

8.

topics    taught    in   the   course    All    questions   were   based   on .

9.

before    term    may    seen    A    students    have    that    not .   

10.

the   results   The    university   said   it   would   look    carefully    at .

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Final-year students at a / the university in England are angry after they took an / the economics exam. Students from the University of Sheffield have singed / signed a petition to talk / say the exam questions were 'impossible' to answer. Nearly every / all of the 100 students who took the exam complained and signed the online petition. They want the university to view / look into this. The students say the exam contained / container questions on topics that were not / non in their course. They also say the questions included  a lot of difficult maths that they had not been taught / teaching. One student said a lecturer told them they would only need 'simple' maths. They are now worried that they will get low test scores, and that this will affect / effect what kind of degree they get.

The head / header of the economics department, professor Andy Dickerson, told the BBC that the exam was flair / fair. He said not all the questions needed maths. He said the level of maths in the exams were / was the same as the level taught to students on the course. Professor Dickerson also said all the exam questions were on / in topics the students had studied. He said: "All questions were based / bases on topics taught in the course and for which farther / further reading was provided." He added that one question in the exam used a term / turn that students may not be / have seen before. He said this was no problem because / due the question explained the meaning of the term. The university said it would look carefully at / of the results.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

F_n_l-y__r st_d_nts _t _ _n_v_rs_ty _n _ngl_nd _r_ _ngry _ft_r th_y t__k _n _c_n_m_cs _x_m. St_d_nts fr_m th_ _n_v_rs_ty _f Sh_ff__ld h_v_ s_gn_d _ p_t_t__n t_ s_y th_ _x_m q__st__ns w_r_ '_mp_ss_bl_' t_ _nsw_r. N__rly _ll _f th_ 100 st_d_nts wh_ t__k th_ _x_m c_mpl__n_d _nd s_gn_d th_ _nl_n_ p_t_t__n. Th_y w_nt th_ _n_v_rs_ty t_ l__k _nt_ th_s. Th_ st_d_nts s_y th_ _x_m c_nt__n_d q__st__ns _n t_p_cs th_t w_r_ n_t _n th__r c__rs_. Th_y _ls_ s_y th_ q__st__ns _ncl_d_d  _ l_t _f d_ff_c_lt m_ths th_t th_y h_d n_t b__n t__ght. _n_ st_d_nt s__d _ l_ct_r_r t_ld th_m th_y w__ld _nly n__d 's_mpl_' m_ths. Th_y _r_ n_w w_rr__d th_t th_y w_ll g_t l_w t_st sc_r_s, _nd th_t th_s w_ll _ff_ct wh_t k_nd _f d_gr__ th_y g_t.

Th_ h__d _f th_ _c_n_m_cs d_p_rtm_nt, pr_f_ss_r _ndy D_ck_rs_n, t_ld th_ BBC th_t th_ _x_m w_s f__r. H_ s__d n_t _ll th_ q__st__ns n__d_d m_ths. H_ s__d th_ l_v_l _f m_ths _n th_ _x_ms w_s th_ s_m_ _s th_ l_v_l t__ght t_ st_d_nts _n th_ c__rs_. Pr_f_ss_r D_ck_rs_n _ls_ s__d _ll th_ _x_m q__st__ns w_r_ _n t_p_cs th_ st_d_nts h_d st_d__d. H_ s__d: "_ll q__st__ns w_r_ b_s_d _n t_p_cs t__ght _n th_ c__rs_ _nd f_r wh_ch f_rth_r r__d_ng w_s pr_v_d_d." H_ _dd_d th_t _n_ q__st__n _n th_ _x_m _s_d _ t_rm th_t st_d_nts m_y n_t h_v_ s__n b_f_r_. H_ s__d th_s w_s n_ pr_bl_m b_c__s_ th_ q__st__n _xpl__n_d th_ m__n_ng _f th_ t_rm. Th_ _n_v_rs_ty s__d _t w__ld l__k c_r_f_lly _t th_ r_s_lts.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

final-year students at a university in england are angry after they took an economics exam students from the university of sheffield have signed a petition to say the exam questions were 'impossible' to answer nearly all of the 100 students who took the exam complained and signed the online petition they want the university to look into this the students say the exam contained questions on topics that were not in their course they also say the questions included  a lot of difficult maths that they had not been taught one student said a lecturer told them they would only need 'simple' maths they are now worried that they will get low test scores and that this will affect what kind of degree they get

the head of the economics department professor andy dickerson told the bbc that the exam was fair he said not all the questions needed maths he said the level of maths in the exams was the same as the level taught to students on the course professor dickerson also said all the exam questions were on topics the students had studied he said "all questions were based on topics taught in the course and for which further reading was provided" he added that one question in the exam used a term that students may not have seen before he said this was no problem because the question explained the meaning of the term the university said it would look carefully at the results

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Final-yearstudentsatauniversityinEnglandareangryaftertheytoo
kaneconomicsexam.StudentsfromtheUniversityofSheffieldhavesig
nedapetitiontosaytheexamquestionswere'impossible'toanswer.Nea
rlyallofthe100studentswhotooktheexamcomplainedandsignedtheo
nlinepetition.Theywanttheuniversitytolookintothis.Thestudentssay
theexamcontainedquestionsontopicsthatwerenotintheircourse.The
yalsosaythequestionsincludedalotofdifficultmathsthattheyhadnotb
eentaught.Onestudentsaidalecturertoldthemtheywouldonlyneed'si
mple'maths.Theyarenowworriedthattheywillgetlowtestscores,andt
hatthiswillaffectwhatkindofdegreetheyget.Theheadoftheeconomics
department,professorAndyDickerson,toldtheBBCthattheexamwasf
air.Hesaidnotallthequestionsneededmaths.Hesaidthelevelofmathsi
ntheexamswasthesameastheleveltaughttostudentsonthecourse.Pr
ofessorDickersonalsosaidalltheexamquestionswereontopicsthestud
entshadstudied.Hesaid:"Allquestionswerebasedontopicstaughtinth
ecourseandforwhichfurtherreadingwasprovided."Headdedthatoneq
uestionintheexamusedatermthatstudentsmaynothaveseenbefore.
Hesaidthiswasnoproblembecausethequestionexplainedthemeaning
oftheterm.Theuniversitysaiditwouldlookcarefullyattheresults.

FREE WRITING

Write about exams for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Doing a project is a better way to test people than taking an exam. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about exams. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. EXAMS: Make a poster about exams. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. IMPOSSIBLE: Write a magazine article about the exams the university students took. Include imaginary interviews with people who are for and against the students getting a new exam.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on exams. Ask him/her three questions about exams. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

F

d

T

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

angry

a.

furious

2

nearly

b.

almost

3.

contained

c.

included

4.

simple

d.

easy

5.

worried

e.

concerned

6.

head

f.

boss

7.

topics

g.

subjects

8.

provided

h.

given

9.

term

i.

expression

10.

meaning

j.

definition

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Their final year

2.

100

3.

Sign a petition

4.

Maths

5.

Their exam scores

6.

Economics

7.

Maths

8.

Reading

9.

One

10.

The results

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You