The Reading / Listening - Level 6

An Indonesian sportswear manufacturer has had to apologise for a label on its merchandise that people deemed to be sexist. The label appeared on the shirts of one of the country's top football clubs, Super League team Pusamania Borneo. It read: "Washing instructions: Give this shirt to a woman. It's her job." The company, Salvo Sports, issued its apology on Sunday March 9th, which was unfortunate timing as Sunday just happened to be International Women's Day, an occasion to honour and celebrate women's achievements around the world. The company received a flood of complaints on social media from people who thought the wording on the label was highly inappropriate.



The company was quick to offer an apology and said it did not mean to denigrate women. A Salvo Sports spokesperson said on Twitter: "The message is simply, instead of washing it in the wrong way, you might as well give it to a lady because they are more capable." It added: "There is no intention to humiliate women. In contrast, we want to tell the men to learn from women on how to take care of clothes." Many people felt the apology was also sexist. On a more positive note for women, The Asian Football Confederation (AFC) launched its inaugural AFC Women's Football Day on Sunday. This is designed to recognise events that develop and promote the women's game in Asia.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.huffingtonpost.co.uk/2015/03/08/football_n_6825654.html
  • http://uk.reuters.com/article/2015/03/08/uk-soccer-indonesia-sexist-idUKKBN0M405T20150308
  • http://www.bbc.com/news/world-asia-31786562


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. SEXISM: Students walk around the class and talk to other students about sexism. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

sportswear / merchandise / label / instructions / apology / unfortunate / achievements / spokesperson / message / capable / humiliate / sexist / positive / develop / promote

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SEXIST PROFESSIONS: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Profession

How sexist?

In what ways?

Football

 

 

Politics

 

 

Teaching

 

 

Armed forces

 

 

Management

 

 

IT

 

 

4. MEN/WOMEN: Students A strongly believe men's sport is better to watch than women's sport; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SPORTS: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • football (soccer)

  • tennis

  • golf

  • cycling

  • athletics

  • boxing

  • skiing

  • judo

6. LABEL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "label". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A sportswear maker apologized because people said it was sexist.

T / F

b.

The concern was over the washing instructions on the label of a shirt.

T / F

c.

The apology coincided with International Women's Day.

T / F

d.

A few people used social media websites to complain.

T / F

e.

The company was very slow in putting out an apology.

T / F

f.

The company said it meant that women are better at washing clothes.

T / F

g.

The company said it would teach men to wash clothes.

T / F

h.

Asia's Women's Football Day celebrated its tenth year.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

manufacturer

a.

belittle

2.

merchandise

b.

rather than

3.

issued

c.

unsuitable

4.

flood

d.

advertise

5.

inappropriate

e.

maker

6.

denigrate

f.

goods

7.

instead of

g.

first

8.

positive

h.

gave

9.

inaugural

i.

wave

10.

promote

j.

cheerful

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

apologise for a label on

a.

women

2.

unfortunate

b.

humiliate women

3.

celebrate women's achievements

c.

of complaints

4.

The company received a flood

d.

the wrong way

5.

the wording on the label was

e.

timing

6.

it did not mean to denigrate

f.

around the world

7.

instead of washing it in

g.

positive note

8.

There is no intention to

h.

highly inappropriate

9.

On a more

i.

women's game in Asia

10.

promote the

j.

its merchandise





GAP FILL

An Indonesian sportswear manufacturer has had to apologise for a label on its (1) ____________ that people deemed to be sexist. The label (2) ____________ on the shirts of one of the country's top football clubs, Super League team Pusamania Borneo. It read: "Washing (3) ____________: Give this shirt to a woman. It's her job." The company, Salvo Sports, (4) ____________ its apology on Sunday March 9th, which was unfortunate (5) ____________ as Sunday just happened to be International Women's Day, an (6) ____________ to honour and celebrate women's achievements around the world. The company received a (7) ____________ of complaints on social media from people who thought the (8) ____________ on the label was highly inappropriate.

 

 

instructions
appeared
flood
timing
merchandise
wording
issued
occasion

The company was quick to (9) ____________ an apology and said it did not mean to denigrate women. A Salvo Sports spokesperson said on Twitter: "The message is (10) ____________, instead of washing it in the wrong way, you (11) ____________ as well give it to a lady because they are more capable." It added: "There is no (12) ____________ to humiliate women. In contrast, we want to tell the men to learn from women on how to take (13) ____________ of clothes." Many people felt the apology was also sexist. On a more positive (14) ____________ for women, The Asian Football Confederation (AFC) launched its (15) ____________ AFC Women's Football Day on Sunday. This is designed to recognise events that develop and (16) ____________ the women's game in Asia.

 

might
care
inaugural
offer
promote
intention
simply
note

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

An Indonesian sportswear manufacturer has had to apologise for ______ merchandise

 

a.  a labels on its
b.  a lapels on its
c.  a label on its
d.  a lapel on its

2)

Salvo Sports issued its apology on Sunday March 9th, which was ______

 

a.  unfortunate time in
b.  unfortunate tie mean
c.  unfortunate timing
d.  unfortunate thyme in

3)

an occasion to honour and celebrate women's achievements ______

 

a.  around the world
b.  abound the world
c.  a round the world
d.  a bound the world

4)

The company received ______ complaints

 

a.  a flood of
b.  a wave of
c.  a trickle of
d.  a stream of

5)

people who thought the wording on the label was ______

 

a.  hi Lee, inappropriate
b.  highly inappropriate
c.  heighten inappropriate
d.  hailing inappropriate

6)

The company was quick to offer an apology and said it did not mean ______

 

a.  to denigrate women
b.  to designate women
c.  to decorate women
d.  to depreciate women

7)

you might as well give it to a lady because they ______

 

a.  are more culpable
b.  are more capability
c.  are more cape able
d.  are more capable

8)

we want to tell the men to learn from women on how to ______ clothes

 

a.  make care of
b.  take care of
c.  fake care of
d.  rake care of

9)

On a more positive ______ women

 

a.  notes for
b.  noted for
c.  noting for
d.  note for

10)

recognise events that develop and promote the women's ______

 

a.  gaming in Asia
b.  gaming Asia
c.  game in Asia
d.  gamer in Asia

LISTENING – Listen and fill in the gaps

An Indonesian sportswear manufacturer (1) ___________________ for a label (2) ___________________ that people deemed to be sexist. The label appeared on the shirts (3) ___________________ country's top football clubs, Super League team Pusamania Borneo. It read: "Washing instructions: Give this shirt to a woman. It's her job." The company, Salvo Sports, (4) ___________________ on Sunday March 9th, which was unfortunate timing as Sunday just happened to be International Women's Day, (5) ___________________ honour and celebrate women's achievements around the world. The company received a flood of complaints on social media from people who thought (6) ___________________ the label was highly inappropriate.

The company (7) ___________________ an apology and said it did not mean to denigrate women. A Salvo Sports spokesperson said on Twitter: "The (8) ___________________, instead of washing it in the wrong way, you might as well give it to a lady because they (9) ___________________." It added: "There is (10) ___________________ humiliate women. In contrast, we want to tell the men to learn from women on how to take care of clothes." Many people felt the apology was also sexist. On a (11) ___________________ for women, The Asian Football Confederation (AFC) launched its inaugural AFC Women's Football Day on Sunday. This is designed to recognise events that develop and promote (12) ___________________ in Asia.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

On which part of the garment was the comment deemed to be sexist?

2.

What kind of sports players were the shirts made for?

3.

Why was the timing of the apology unfortunate?

4.

What did people on social media consider the comment to be?

5.

What did the company say it didn't mean to do to women?

6.

On which platform did the company make its apology?

7.

What does the company want men to learn from women?

8.

What did many people think the apology was?

9.

What Asian event was launched for the first time on Sunday?

10.

What does a women's football day hope to promote?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

On which part of the garment was the comment deemed to be sexist?

6.

What did the company say it didn't mean to do to women?

 

a) the lining
b) the back
c) the label
d) the front

 

a) inundate them
b) denigrate them
c) elevate them
d) placate them

2.

What kind of sports players were the shirts made for?

7.

On which platform did the company make its apology?

 

a) football players
b) tennis players
c) badminton stars
d) athletes

 

a) its own website
b) Snapchat
c) Facebook
d) Twitter

3.

Why was the timing of the apology unfortunate?

8.

What does the company want men to learn from women?

 

a) it was on Respect Day
b) it was on Equality For All Day
c) it was on Fight Sexism Day
d) it was on International Women's Day

 

a) financial management
b) how to take care of clothes
c) manners
d) respect

4.

What kind of volume of complaints did the company receive?

9.

What did many people think the apology was?

 

a) a stream
b) a flood
c) a trickle
d) a torrent

 

a) sexist
b) timely
c) wrong
d) sufficient

5.

What did people think of the wording on the shirt label?

10.

What Asian event was launched for the first time on Sunday?

 

a) cutting
b) witty
c) inappropriate
d) verbose

 

a) Care For Clothes Day
b) Respect For Women Day
c) No To Sexism Day
d) a Women's Football Day

ROLE PLAY

Role  A – Football

You think football is the most exciting sport. Tell the others three reasons why. Tell them why their sports aren't so good. Also, tell the others which is the most boring of these (and why): tennis, boxing or athletics.

Role  B – Tennis

You think tennis is the most exciting sport. Tell the others three reasons why. Tell them why their sports aren't so good. Also, tell the others which is the most boring of these (and why): football, boxing or athletics.

Role  C – Boxing

You think boxing is the most exciting sport. Tell the others three reasons why. Tell them why their sports aren't so good. Also, tell the others which is the most boring of these (and why): tennis, football or athletics.

Role  D – Athletics

You think athletics is the most exciting sport. Tell the others three reasons why. Tell them why their sports aren't so good. Also, tell the others which is the most boring of these (and why):  tennis, boxing or football.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'offer' and 'apology'.

offer

 

apology

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • manufacturer
  • top
  • job
  • timing
  • occasion
  • flood
  • quick
  • simply
  • intention
  • care
  • note
  • develop

SEXISM SURVEY

Write five GOOD questions about sexism in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SEXISM DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'sexism'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Why are people sexist?

5)

How sexist do you think the instructions were?

6)

What needs to happen for people to stop being sexist?

7)

What forms of inequality do women in your country face?

8)

What else do you think the company should do to apologise?

9)

What happens in your country on International Women's Day?

10)

Have you ever complained about anything on social media?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Do you think the company's apology is acceptable?

13)

What do you think of the contents of the tweet of apology?

14)

In what way might the apology also be sexist?

15)

What kinds of sexism exist in sports?

16)

What can sports do to eradicate sexism?

17)

Should sexist comments be made a criminal offence?

18)

How can authorities better promote women's football?

19)

What problems does sexism create in society?

20)

What questions would you like to ask the company's boss?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

An Indonesian sportswear manufacturer (1) ____ had to apologise for a label on its merchandise that people (2) ____ to be sexist. The label appeared on the shirts of one of the country's top football clubs, Super League team Pusamania Borneo. It read: "Washing (3) ____: Give this shirt to a woman. It's her job." The company, Salvo Sports, issued its apology on Sunday March 9th, which was (4) ____ timing as Sunday just happened to be International Women's Day, an occasion to honour and celebrate women's achievements around the world. The company received a (5) ____ of complaints on social media from people who thought the wording on the label was (6) ____ inappropriate.

The company was quick to (7) ____ an apology and said it did not mean to denigrate women. A Salvo Sports spokesperson said on Twitter: "The message is simply, instead (8) ____ washing it in the wrong way, you might as well give it to a lady because they are more (9) ____." It added: "There is no intention to humiliate women. (10) ____ contrast, we want to tell the men to learn from women on how to take care of clothes." Many people felt the apology was also sexist. On a more positive (11) ____ for women, The Asian Football Confederation (AFC) launched its inaugural AFC Women's Football Day on Sunday. This is designed to recognise events (12) ____ develop and promote the women's game in Asia.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

had

(b)

have

(c)

has

(d)

having

2.

(a)

deemed

(b)

doomed

(c)

beamed

(d)

boomed

3.

(a)

instructions

(b)

instruction

(c)

instructed

(d)

instructor

4.

(a)

unfortunate

(b)

misfortune

(c)

luckless

(d)

badly

5.

(a)

trickle

(b)

flood

(c)

tidal

(d)

spray

6.

(a)

highly

(b)

heightened

(c)

height

(d)

high

7.

(a)

coffer

(b)

proffer

(c)

offer

(d)

woofer

8.

(a)

at

(b)

for

(c)

by

(d)

of

9.

(a)

capable

(b)

culpable

(c)

capacity

(d)

computable

10.

(a)

On

(b)

In

(c)

As

(d)

From

11.

(a)

pad

(b)

note

(c)

tune

(d)

memo

12.

(a)

thus

(b)

which

(c)

that

(d)

such

SPELLING

Paragraph 1

1.

An Indonesian sportswear aumrcnaurfet

2.

uunoaretntf timing

3.

elecaretb women's achievements

4.

The company received a flood of nistpoacml

5.

the ordgnwi on the label

6.

highly oiiaparptrepn

Paragraph 2

7.

The company was quick to offer an olgpyoa

8.

it did not mean to rdenaigte women

9.

There is no intention to ialutmeih women

10.

On a more ipevoist note…

11.

its aranuguli AFC Women's Football Day

12.

oopmetr the women's game in Asia

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

way, you might as well give it to a lady because they are more capable." It added: "There is no

(    )

The company was quick to offer an apology and said it did not mean to denigrate

(    )

of complaints on social media from people who thought the wording on the label was highly inappropriate.

(    )

care of clothes." Many people felt the apology was also sexist. On a more positive

(    )

note for women, The Asian Football Confederation (AFC) launched its inaugural AFC Women's Football Day

(    )

on Sunday. This is designed to recognise events that develop and promote the women's game in Asia.

(    )

women. A Salvo Sports spokesperson said on Twitter: "The message is simply, instead of washing it in the wrong

(    )

happened to be International Women's Day, an occasion to honour and

1  )

An Indonesian sportswear manufacturer has had to apologise for a label on its merchandise that people deemed

(    )

job." The company, Salvo Sports, issued its apology on Sunday March 9th, which was unfortunate timing as Sunday just

(    )

team Pusamania Borneo. It read: "Washing instructions: Give this shirt to a woman. It's her

(    )

celebrate women's achievements around the world. The company received a flood

(    )

to be sexist. The label appeared on the shirts of one of the country's top football clubs, Super League

(    )

intention to humiliate women. In contrast, we want to tell the men to learn from women on how to take

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

a   for   Apologise   merchandise   its   on   label   .  

2.

shirts   of   one   of   the   country's   top   football   clubs   The   .  

3.

women's   around   world   Celebrate   achievements   the   .  

4.

social   media  The   company  received   a   flood   of  complaints  on  .

5.

was   wording   highly   on   inappropriate   the   label   The   .  

6.

The   offer   company   an   was   apology   quick   to   .  

7.

to   a   lady   because   they   are   more   capable   Give   it   .  

8.

women   humiliate   to   intention   no   is   There   .   

9.

of   clothes   Learn   from   women   on   how   to   take   care   .  

10.

game   and   in   promote   Asia   the   women's   Develop   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

An Indonesian sportswear manufacturer has had to apologise for a labeling / label on its merchandise that people doomed / deemed to be sexist. The label appeared / appearing on the shirts of one of the country's top football clubs, Super League team Pusamania Borneo. It read: "Washing / Washed instructions: Give this shirt to a woman. It's her / their job." The company, Salvo Sports, issuing / issued its apology on Sunday March 9th, which was unfortunate timing / timed as Sunday just / justly happened to be International Women's Day, an occasion to honour and celebrate women's achievements around the world. The company received a trickle / flood of complaints on social media from people who thought the worded / wording on the label was highly inappropriate.

The company was quick to prefer / offer an apology and said it did not mean to denigrate / delegate women. A Salvo Sports spokesperson said on Twitter: "The message is simply, instead / rather of washing it in the wrong way, you should / might as well give it to a lady because they are more capable / culpable." It added: "There is no intention / intend to humiliate women. In / On contrast, we want to tell the men to learn from women on how to take / make care of clothes." Many people felt the apology was also sexist. On a more / many positive note for women, The Asian Football Confederation (AFC) launched its inaugural AFC Women's Football Day on Sunday. This is designed to recognise events that develop and promotion / promote the women's game in Asia.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n _nd_n_s__n sp_rtsw__r m_n_f_ct_r_r h_s h_d t_ _p_l_g_s_ f_r _ l_b_l _n _ts m_rch_nd_s_ th_t p__pl_ d__m_d t_ b_ s_x_st. Th_ l_b_l _pp__r_d _n th_ sh_rts _f _n_ _f th_ c__ntry's t_p f__tb_ll cl_bs, S_p_r L__g__ t__m P_s_m_n__ B_rn__. _t r__d: "W_sh_ng _nstr_ct__ns: G_v_ th_s sh_rt t_ _ w_m_n. _t's h_r j_b." Th_ c_mp_ny, S_lv_ Sp_rts, _ss__d _ts _p_l_gy _n S_nd_y M_rch 9th, wh_ch w_s _nf_rt_n_t_ t_m_ng _s S_nd_y j_st h_pp_n_d t_ b_ _nt_rn_t__n_l W_m_n's D_y, _n _cc_s__n t_ h_n__r _nd c_l_br_t_ w_m_n's _ch__v_m_nts _r__nd th_ w_rld. Th_ c_mp_ny r_c__v_d _ fl__d _f c_mpl__nts _n s_c__l m_d__ fr_m p__pl_ wh_ th__ght th_ w_rd_ng _n th_ l_b_l w_s h_ghly _n_ppr_pr__t_.

Th_ c_mp_ny w_s q__ck t_ _ff_r _n _p_l_gy _nd s__d _t d_d n_t m__n t_ d_n_gr_t_ w_m_n. _ S_lv_ Sp_rts sp_k_sp_rs_n s__d _n Tw_tt_r: "Th_ m_ss_g_ _s s_mply, _nst__d _f w_sh_ng _t _n th_ wr_ng w_y, y__ m_ght _s w_ll g_v_ _t t_ _ l_dy b_c__s_ th_y _r_ m_r_ c_p_bl_." _t _dd_d: "Th_r_ _s n_ _nt_nt__n t_ h_m_l__t_ w_m_n. _n c_ntr_st, w_ w_nt t_ t_ll th_ m_n t_ l__rn fr_m w_m_n _n h_w t_ t_k_ c_r_ _f cl_th_s." M_ny p__pl_ f_lt th_ _p_l_gy w_s _ls_ s_x_st. _n _ m_r_ p_s_t_v_ n_t_ f_r w_m_n, Th_ _s__n F__tb_ll C_nf_d_r_t__n (_FC) l__nch_d _ts _n__g_r_l _FC W_m_n's F__tb_ll D_y _n S_nd_y. Th_s _s d_s_gn_d t_ r_c_gn_s_ _v_nts th_t d_v_l_p _nd pr_m_t_ th_ w_m_n's g_m_ _n _s__.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

an indonesian sportswear manufacturer has had to apologise for a label on its merchandise that people deemed to be sexist the label appeared on the shirts of one of the country's top football clubs super league team pusamania borneo it read "washing instructions give this shirt to a woman it's her job" the company salvo sports issued its apology on sunday march 9th which was unfortunate timing as sunday just happened to be international women's day an occasion to honour and celebrate women's achievements around the world the company received a flood of complaints on social media from people who thought the wording on the label was highly inappropriate

the company was quick to offer an apology and said it did not mean to denigrate women a salvo sports spokesperson said on twitter "the message is simply instead of washing it in the wrong way you might as well give it to a lady because they are more capable" it added "there is no intention to humiliate women in contrast we want to tell the men to learn from women on how to take care of clothes" many people felt the apology was also sexist on a more positive note for women the asian football confederation (afc) launched its inaugural afc women's football day on sunday this is designed to recognise events that develop and promote the women's game in asia

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnIndonesiansportswearmanufacturerhashadtoapologiseforalabel
onitsmerchandisethatpeopledeemedtobesexist.Thelabelappearedo
ntheshirtsofoneofthecountry'stopfootballclubs,SuperLeagueteamP
usamaniaBorneo.Itread:"Washinginstructions:Givethisshirttoawo
man.It'sherjob."Thecompany,SalvoSports,issueditsapologyonSun
dayMarch9th,whichwasunfortunatetimingasSundayjusthappenedt
obeInternationalWomen'sDay,anoccasiontohonourandcelebratewo
men'sachievementsaroundtheworld.Thecompanyreceivedafloodofc
omplaintsonsocialmediafrompeoplewhothoughtthewordingonthela
belwashighlyinappropriate.Thecompanywasquicktoofferanapology
andsaiditdidnotmeantodenigratewomen.ASalvoSportsspokesperso
nsaidonTwitter:"Themessageissimply,insteadofwashingitinthewron
gway,youmightaswellgiveittoaladybecausetheyaremorecapable."It
added:"Thereisnointentiontohumiliatewomen.Incontrast,wewantto
tellthementolearnfromwomenonhowtotakecareofclothes."Manypeo
plefelttheapologywasalsosexist.Onamorepositivenoteforwomen,Th
eAsianFootballConfederation(AFC)launcheditsinauguralAFCWomen
'sFootballDayonSunday.Thisisdesignedtorecogniseeventsthatdevel
opandpromotethewomen'sgameinAsia.

FREE WRITING

Write about sexism for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Women's sport should be given as much exposure as men's. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about sexism. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SEXISM IN SPORT: Make a poster about sexism in sport. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SPORT: Write a magazine article about women in sport. Include imaginary interviews with people who want to promote women's sport.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on equality. Ask him/her three questions about sexism. Give him/her three ideas on how to bring equality nearer. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

manufacturer

a.

maker

2

merchandise

b.

goods

3.

issued

c.

gave

4.

flood

d.

wave

5.

inappropriate

e.

unsuitable

6.

denigrate

f.

belittle

7.

instead of

g.

rather than

8.

positive

h.

cheerful

9.

inaugural

i.

first

10.

promote

j.

advertise

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The label

2.

Football players

3.

It was on International Women's Day

4.

A flood

5.

They thought it was inappropriate

6.

Denigrate them

7.

Twitter

8.

How to take care of clothes

9.

Sexist

10.

The AFC Women's Football Day

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You