The Reading / Listening - Level 6

Rapper Jay Z has restarted a music subscription site to provide a new kind of streaming service. Jay Z has bought and re-launched the service called Tidal, which was initially launched last October. Many of the music industry's major stars have also added their weight to the project and have become co-owners in it. These include Beyonce, Kanye West and Madonna. They hope Tidal will rival more established streaming sites such as Spotify and Google Play. Tidal does not have as large a catalogue of songs as its rivals, but the owners hope people will use it because it is the first streaming platform owned by musicians. Tidal will offer its 25 million tracks for a standard subscription of $9.99 a month.



The artists behind Tidal hope it will change the music industry and give singers and musicians more control over their music. Artists traditionally have little control over how their work is distributed and marketed. Jay Z told the music magazine Billboard that he hoped artists would get more money because of Tidal. He said: "We didn't like the direction music was going in and thought maybe we could get in and strike an honest blow." Jay Z will encourage artists to persuade their record labels to give Tidal new music a week before other services get it. This will give Tidal a head start in making the music available. Singer and co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever change the course of music history".

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.bbc.com/news/technology-32125293
  • http://www.businessinsider.com/aspiro-surged-on-jay-z-tiday-announcement-2015-4#ixzz3W9JaajAo
  • http://www.huffingtonpost.com/2015/03/30/tidal-jay-z_n_6972746.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. MUSIC STREAMING: Students walk around the class and talk to other students about music streaming. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

subscription / streaming / launched / industry / rivals / songs / platform / musicians / control / traditionally / marketed / direction / encourage / available / music history

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LISTENING TO MUSIC: How can these experiences be made better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Improvements

CDs

 

 

 

Radio

 

 

 

Records

 

 

 

Live concert

 

 

 

On TV

 

 

 

Streaming

 

 

 

4. STREAMING: Students A strongly believe streaming is better than buying CDs or paying for downloads; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. MUSIC PLAYERS: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • mobile phone

  • radio

  • stereo system

  • TV

  • iPod

  • computer

  • record player

  • live music

6. SUBSCRIPTION: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "subscription". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The site Jay Z has launched is brand new.

T / F

b.

Many music stars have become co-owners of the site.

T / F

c.

The site has more songs available to stream than rival site Spotify.

T / F

d.

The new service will be available for a monthly $4.99 subscription.

T / F

e.

Artists say the new service will give them less control.

T / F

f.

Jay Z said he didn't like the way the music industry was heading.

T / F

g.

Jay Z wants record labels to give his site music before other sites.

T / F

h.

Alicia Keys said the site would change music history forever.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

provide

a.

greater

2.

initially

b.

competitors

3.

established

c.

advantage

4.

rivals

d.

normal

5.

standard

e.

circulated

6.

more

f.

first

7.

distributed

g.

direction

8.

encourage

h.

offer

9.

head start

i.

urge

10.

course

j.

well known

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

provide a new kind

a.

large a catalogue

2.

added their weight

b.

their record labels

3.

Tidal does not have as

c.

of $9.99 a month

4.

Tidal will offer

d.

of streaming service

5.

a standard subscription

e.

start

6.

Artists traditionally have little

f.

to the project

7.

We didn't like the direction

g.

of music history

8.

encourage artists to persuade

h.

control

9.

give Tidal a head

i.

its 25 million tracks

10.

forever change the course

j.

music was going in





GAP FILL

Rapper Jay Z has restarted a music subscription site to (1) ____________ a new kind of streaming service. Jay Z has (2) ____________ and re-launched the service called Tidal, which was initially launched last October. Many of the music industry's (3) ____________ stars have also added their weight to the project and have become co-owners in it. These (4) ____________ Beyonce, Kanye West and Madonna. They hope Tidal will rival more (5) ____________ streaming sites such as Spotify and Google Play. Tidal does not have as large a (6) ____________ of songs as its rivals, but the owners hope people will use it because it is the first streaming (7) ____________ owned by musicians. Tidal will offer its 25 million tracks for a (8) ____________ subscription of $9.99 a month.

 

 

include
provide
major
platform
established
standard
bought
catalogue

The artists behind Tidal hope it will change the music (9) ____________ and give singers and musicians more (10) ____________ over their music. Artists traditionally have little control over how their work is distributed and (11) ____________. Jay Z told the music magazine Billboard that he hoped artists would get more money because of Tidal. He said: "We didn't like the (12) ____________ music was going in and thought maybe we could get in and strike an honest (13) ____________." Jay Z will encourage artists to (14) ____________ their record labels to give Tidal new music a week before other services get it. This will give Tidal a (15) ____________ start in making the music available. Singer and co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever change the (16) ____________ of music history".

 

marketed
industry
control
head
blow
course
direction
persuade

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

a music subscription site to provide a new kind ______

 

a.  of stream in service
b.  of streaming services
c.  of streaming service
d.  of stream in services

2)

re-launched the service called Tidal, which was initially ______

 

a.  launched past October
b.  launch last October
c.  lunched last October
d.  launched last October

3)

Many of the music industry's major stars have also added their ______

 

a.  wait to the project
b.  weight too the project
c.  weight to the project
d.  weight two the project

4)

They hope Tidal will rival more established streaming sites ______

 

a.  such as Spotify
b.  such was Spotify
c.  such has Spotify
d.  such is Spotify

5)

Tidal will offer its 25 million tracks for a standard subscription ______

 

a.  of $9.99 a month
b.  of $9.99 the month
c.  of $9.99 per month
d.  of $9.99 for a month

6)

it will change the music industry and give singers and musicians more ______ music

 

a.  control over the
b.  control over their
c.  control over there
d.  control over they're

7)

Artists traditionally have little control over how their work is ______

 

a.  distribute it and market it
b.  distribute it and marketed
c.  distributed and marketed
d.  distributed and market it

8)

maybe we could get in and strike ______

 

a.  an honest blown
b.  an honest blow
c.  an honest blew
d.  an honest blows

9)

persuade their record labels to give Tidal new music a week before ______

 

a.  other services gets it
b.  other services get it
c.  other services got it
d.  other services getting it

10)

co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever change ______ music history

 

a.  the coarse of
b.  the case of
c.  the course of
d.  the curse of

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Rapper Jay Z has restarted a music subscription (1) ___________________ a new kind of streaming service. Jay Z has bought and re-launched the service called Tidal, (2) ___________________ launched last October. Many of the music industry's major stars have also added their weight to the project and have become (3) ___________________. These include Beyonce, Kanye West and Madonna. They hope Tidal (4) ___________________ established streaming sites such as Spotify and Google Play. Tidal does not have as large a catalogue (5) ___________________ rivals, but the owners hope people will use it because it is the first streaming platform owned by musicians. Tidal will offer its 25 million tracks (6) ___________________ subscription of $9.99 a month.

The artists behind Tidal hope (7) ___________________ music industry and give singers and musicians more control over their music. Artists traditionally have little control (8) ___________________ is distributed and marketed. Jay Z told the music magazine Billboard that he hoped artists (9) ___________________ money because of Tidal. He said: "We didn't like the direction (10) ___________________ and thought maybe we could get in and strike an honest blow." Jay Z will encourage artists to persuade their record labels to give Tidal new music a week before (11) ___________________. This will give Tidal a head start in making the music available. Singer and co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever (12) ___________________ of music history".





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When was the streaming site Tidal first launched?

2.

Who have become co-owners of Tidal?

3.

Which sites does Tidal hope to rival?

4.

What does Tidal have that is smaller than what its rivals have?

5.

What will be $9.99 a month?

6.

What have artists traditionally had little of?

7.

What magazine did Jay Z talk to?

8.

What did Jay Z say he didn't like about music?

9.

Who does Jay Z want artists to persuade?

10.

What did Alicia Keys say Tidal would change the course of?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When was the streaming site Tidal first launched?

6.

What have artists traditionally had little of?

 

a) September 22
b) last October
c) New Year's Day
d) three weeks ago

 

a) control
b) money
c) power
d) talent

2.

Who have become co-owners of Tidal?

7.

What magazine did Jay Z talk to?

 

a) Tidal's rivals
b) three banks
c) Bill Gates and Barack Obama
d) music stars

 

a) Streaming Today
b) Rolling Stone
c) Billboard
d) New Musical Express

3.

Which sites does Tidal hope to rival?

8.

What did Jay Z say he didn't like about music?

 

a) Spotify and Google Play
b) Yahoo! and Microsoft
c) iTunes and Napster
d) Sony and EMI

 

a) its future direction
b) drums
c) modern soul
d) its loudness

4.

What does Tidal have that is smaller than what its rivals have?

9.

Who does Jay Z want artists to persuade?

 

a) a head office
b) a budget
c) a music catalogue
d) a list of artists

 

a) record labels
b) fans
c) music stores
d) music stars

5.

What will be $9.99 a month?

10.

What did Alicia Keys say Tidal would change the course of?

 

a) insurance
b) a subscription
c) wi-fi charges
d) a CD

 

a) beats
b) technology
c) research and development
d) music history

ROLE PLAY

Role  A – Mobile phone

You think a mobile phone is the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): radio, a stereo system or TV.

Role  B – Radio

You think a radio is the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): mobile phone, a stereo system or TV.

Role  C – Stereo system

You think a stereo system is the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): radio, mobile phone or TV.

Role  D – TV

You think TV is the best way to listen to music. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): radio, a stereo system or mobile phone.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'music' and 'service'.

music

 

service

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • provide
  • initially
  • major
  • hope
  • large
  • standard
  • behind
  • magazine
  • direction
  • blow
  • labels
  • course

MUSIC STREAMING SURVEY

Write five GOOD questions about music streaming in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MUSIC STREAMING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'music'?

3)

How important is music to you?

4)

Do you prefer to buy, download or stream music? Why?

5)

What do you think of music subscription services?

6)

Do you prefer to buy and own music or stream it?

7)

What do you think of Jay Z launching his streaming site?

8)

What would life be like without music?

9)

Do you think Tidal will become a major player?

10)

How has the Internet changed the music industry?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How much control should artists have over their music?

13)

Why have artists traditionally had little control?

14)

What would life be like to be a famous singer?

15)

In what ways does the big business side of the music industry affect the music?

16)

Is today's music all the same?

17)

What do you think of boy bands and girl bands?

18)

How will we be listening to music in 20 years from now?

19)

How do you think Tidal will change the course of music history?

20)

What questions would you like to ask Jay Z?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Rapper Jay Z has restarted a music subscription site to (1) ____ a new kind of streaming service. Jay Z has bought and re-launched the service called Tidal, which was (2) ____ launched last October. Many of the music industry's major stars have also added their (3) ____ to the project and have become co-owners in it. These include Beyonce, Kanye West and Madonna. They hope Tidal will (4) ____ more established streaming sites such as Spotify and Google Play. Tidal does not have as large a (5) ____ of songs as its rivals, but the owners hope people will use it because it is the first streaming platform owned by musicians. Tidal will offer its 25 million tracks for a (6) ____ subscription of $9.99 a month.

The artists behind Tidal hope it will change the music industry and give singers and musicians more control (7) ____ their music. Artists traditionally have (8) ____ control over how their work is distributed and marketed. Jay Z told the music magazine Billboard that he hoped artists would get more money because of Tidal. He said: "We didn't like the (9) ____ music was going in and thought maybe we could get in and (10) ____ an honest blow." Jay Z will encourage artists to persuade their record labels to give Tidal new music a week before other services get it. This will give Tidal a (11) ____ start in making the music available. Singer and co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever change the (12) ____ of music history".

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

divide

(b)

produce

(c)

provide

(d)

proactive

2.

(a)

initially

(b)

initialize

(c)

initials

(d)

initial

3.

(a)

weight

(b)

load

(c)

heavy

(d)

bulk

4.

(a)

rival

(b)

rivalry

(c)

libel

(d)

rivals

5.

(a)

brochure

(b)

magazine

(c)

paper

(d)

catalogue

6.

(a)

astounded

(b)

stunted

(c)

stranded

(d)

standard

7.

(a)

over

(b)

about

(c)

by

(d)

under

8.

(a)

few

(b)

tiny

(c)

small

(d)

little

9.

(a)

direction

(b)

arrow

(c)

flight

(d)

detour

10.

(a)

slate

(b)

strike

(c)

smoke

(d)

smell

11.

(a)

nose

(b)

head

(c)

arm

(d)

body

12.

(a)

course

(b)

curse

(c)

coarse

(d)

cures

SPELLING

Paragraph 1

1.

a music biotrnsupcsi site

2.

anityilli launched last October

3.

more aisebhtdsel streaming sites

4.

a uelcaaotg (UK)  /  ataoglc (USA) of songs

5.

the first streaming aotrlfmp

6.

owned by nmacsisui

Paragraph 2

7.

Artists odtalyltiinar have little control

8.

eddubtitisr and marketed

9.

cegruenoa artists

10.

sudearpe their record labels

11.

making the music eaballaiv

12.

change the ocesur of music history

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

by musicians. Tidal will offer its 25 million tracks for a standard subscription of $9.99 a month.

(    )

as Spotify and Google Play. Tidal does not have as large a catalogue of songs as its

(    )

control over their music. Artists traditionally have little control over how their work is distributed and

(    )

stars have also added their weight to the project and have become co-owners in it. These include

(    )

music a week before other services get it. This will give Tidal a head start in making the music

(    )

of Tidal. He said: "We didn't like the direction music was going in and thought maybe we could get in and strike

(    )

marketed. Jay Z told the music magazine Billboard that he hoped artists would get more money because

(    )

an honest blow." Jay Z will encourage artists to persuade their record labels to give Tidal new

(    )

re-launched the service called Tidal, which was initially launched last October. Many of the music industry's major

1  )

Rapper Jay Z has restarted a music subscription site to provide a new kind of streaming service. Jay Z has bought and

(    )

Beyonce, Kanye West and Madonna. They hope Tidal will rival more established streaming sites such

(    )

available. Singer and co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever change the course of music history".

(    )

The artists behind Tidal hope it will change the music industry and give singers and musicians more

(    )

rivals, but the owners hope people will use it because it is the first streaming platform owned

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

streaming    of    kind    new    a    Provide    service    .   

2.

also   added   their    weight   to   the    project   Major   stars   have   .

3.

streaming    established    more    rival    will    Tidal    sites    .   

4.

large    a    catalogue    of    songs    as    its    rivals    Have    as    .   

5.

a    25    for    subscription   its    tracks    standard    Offer   million    .

6.

the  change  will  it  hope  Tidal  behind  artists  The  industry   music  .

7.

little    have    traditionally    Artists    control    .   

8.

like    music    in    didn't    direction    going    We    the    was    .   

9.

a  music   new   Tidal   Give   it   get   services  other   before   week   .

10.

course    Tidal    history    change    will    of   the    forever    music    .

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Rapper Jay Z has restarted a music subscription site to produce / provide a new kind of streaming service. Jay Z has bought and re-launched the service called Tidal, which was initially / initialled launched last October. Many of the music industry's major / majority stars have also added their weight / bulk to the project and have become co-owners on / in it. These include Beyonce, Kanye West and Madonna. They hope Tidal will rival / libel more established streaming sites such as Spotify and Google Play. Tidal does not have as large / largely a catalogue of songs as its rivals, but the owners hoping / hope people will use it because it is the first streaming stage / platform owned by musicians. Tidal will offer its 25 million tracks for a stranded / standard subscription of $9.99 a month.

The artists behind / before Tidal hope it will change the music industry and give singers and musicians more control above / over their music. Artists traditionally have little control over how their work is distributing / distributed and marketed. Jay Z told the music magazine Billboard that he hoped artists would get more money because of Tidal. He said: "We didn't like the direction / detour music was going in and thought maybe we could get in and strike an honest bow / blow." Jay Z will encourage artists to pervade / persuade their record labels to give Tidal new music a week before other services get them / it. This will give Tidal a head / face start in making the music availability / available. Singer and co-owner Alicia Keys said Tidal "will forever change the course / coarse of music history".

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

R_pp_r J_y Z h_s r_st_rt_d _ m_s_c s_bscr_pt__n s_t_ t_ pr_v_d_ _ n_w k_nd _f str__m_ng s_rv_c_. J_y Z h_s b__ght _nd r_-l__nch_d th_ s_rv_c_ c_ll_d T_d_l, wh_ch w_s _n_t__lly l__nch_d l_st _ct_b_r. M_ny _f th_ m_s_c _nd_stry's m_j_r st_rs h_v_ _ls_ _dd_d th__r w__ght t_ th_ pr_j_ct _nd h_v_ b_c_m_ c_-_wn_rs _n _t. Th_s_ _ncl_d_ B_y_nc_, K_ny_ W_st _nd M_d_nn_. Th_y h_p_ T_d_l w_ll r_v_l m_r_ _st_bl_sh_d str__m_ng s_t_s s_ch _s Sp_t_fy _nd G__gl_ Pl_y. T_d_l d__s n_t h_v_ _s l_rg_ _ c_t_l_g__ _f s_ngs _s _ts r_v_ls, b_t th_ _wn_rs h_p_ p__pl_ w_ll _s_ _t b_c__s_ _t _s th_ f_rst str__m_ng pl_tf_rm _wn_d by m_s_c__ns. T_d_l w_ll _ff_r _ts 25 m_ll__n tr_cks f_r _ st_nd_rd s_bscr_pt__n _f $9.99 _ m_nth.

Th_ _rt_sts b_h_nd T_d_l h_p_ _t w_ll ch_ng_ th_ m_s_c _nd_stry _nd g_v_ s_ng_rs _nd m_s_c__ns m_r_ c_ntr_l _v_r th__r m_s_c. _rt_sts tr_d_t__n_lly h_v_ l_ttl_ c_ntr_l _v_r h_w th__r w_rk _s d_str_b_t_d _nd m_rk_t_d. J_y Z t_ld th_ m_s_c m_g_z_n_ B_llb__rd th_t h_ h_p_d _rt_sts w__ld g_t m_r_ m_n_y b_c__s_ _f T_d_l. H_ s__d: "W_ d_dn't l_k_ th_ d_r_ct__n m_s_c w_s g__ng _n _nd th__ght m_yb_ w_ c__ld g_t _n _nd str_k_ _n h_n_st bl_w." J_y Z w_ll _nc__r_g_ _rt_sts t_ p_rs__d_ th__r r_c_rd l_b_ls t_ g_v_ T_d_l n_w m_s_c _ w__k b_f_r_ _th_r s_rv_c_s g_t _t. Th_s w_ll g_v_ T_d_l _ h__d st_rt _n m_k_ng th_ m_s_c _v__l_bl_. S_ng_r _nd c_-_wn_r _l_c__ K_ys s__d T_d_l "w_ll f_r_v_r ch_ng_ th_ c__rs_ _f m_s_c h_st_ry".

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

rapper jay z has restarted a music subscription site to provide a new kind of streaming service jay z has bought and re-launched the service called tidal which was initially launched last october many of the music industry's major stars have also added their weight to the project and have become co-owners in it these include beyonce kanye west and madonna they hope tidal will rival more established streaming sites such as spotify and google play tidal does not have as large a catalogue of songs as its rivals but the owners hope people will use it because it is the first streaming platform owned by musicians tidal will offer its 25 million tracks for a standard subscription of $999 a month

the artists behind tidal hope it will change the music industry and give singers and musicians more control over their music artists traditionally have little control over how their work is distributed and marketed jay z told the music magazine billboard that he hoped artists would get more money because of tidal he said "we didn't like the direction music was going in and thought maybe we could get in and strike an honest blow" jay z will encourage artists to persuade their record labels to give tidal new music a week before other services get it this will give tidal a head start in making the music available singer and co-owner alicia keys said tidal "will forever change the course of music history"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

RapperJayZhasrestartedamusicsubscriptionsitetoprovideanewkind
ofstreamingservice.JayZhasboughtandre-launchedtheservicecal
ledTidal,whichwasinitiallylaunchedlastOctober.Manyofthemusicind
ustry'smajorstarshavealsoaddedtheirweighttotheprojectandhaveb
ecomeco-ownersinit.TheseincludeBeyonce,KanyeWestandMado
nna.TheyhopeTidalwillrivalmoreestablishedstreamingsitessuchasS
potifyandGooglePlay.Tidaldoesnothaveaslargeacatalogueofsongsa
sitsrivals,buttheownershopepeoplewilluseitbecauseitisthefirststrea
mingplatformownedbymusicians.Tidalwillofferits25milliontracksfor
astandardsubscriptionof$9.99amonth.TheartistsbehindTidalhopeit
willchangethemusicindustryandgivesingersandmusiciansmorecontr
olovertheirmusic.Artiststraditionallyhavelittlecontroloverhowtheirw
orkisdistributedandmarketed.JayZtoldthemusicmagazineBillboardt
hathehopedartistswouldgetmoremoneybecauseofTidal.Hesaid:"We
didn'tlikethedirectionmusicwasgoinginandthoughtmaybewecouldg
etinandstrikeanhonestblow."JayZwillencourageartiststopersuadeth
eirrecordlabelstogiveTidalnewmusicaweekbeforeotherservicesgetit
.ThiswillgiveTidalaheadstartinmakingthemusicavailable.Singerand
co-ownerAliciaKeyssaidTidal"willforeverchangethecourseofmusic
history".

FREE WRITING

Write about music streaming for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Music streaming is better than buying music. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about music streaming. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. GETTING MUSIC: Make a poster about music streaming and other ways to get music. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. STREAMING: Write a magazine article about music streaming. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on music. Ask him/her three questions about music streaming. Give him/her three ideas on how to make it better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

provide

a.

offer

2

initially

b.

first

3.

established

c.

well known

4.

rivals

d.

competitors

5.

standard

e.

normal

6.

more

f.

greater

7.

distributed

g.

circulated

8.

encourage

h.

urge

9.

head start

i.

advantage

10.

course

j.

direction

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Last October

2.

Major music stars

3.

Spotify and Google Play

4.

A music catalogue

5.

A monthly subscription

6.

Control

7.

Billboard

8.

The direction it was going in

9.

Record labels

10.

Music history

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You