The Reading / Listening - Level 6

Shoes with high heels are the fashion choice for many women around the world. However, a new study proves that wearing high heels over a long period of time can permanently injure the body. The study is from Stanford University in the USA. A team of biomotion researchers did tests on the knees of women when they walked in flat shoes, shoes with 3.8-cm heels and in shoes with 8.9-cm heels. The results send a warning to women who want to wear high heels that they risk permanent damage to their knees. They said high heels put knees in an awkward, bent position that makes them function like aged or damaged joints. This increases the risk of the condition osteoarthritis, which could require surgery.



Britain's Daily Express newspaper reports a recent survey of 1,200 women that shows how popular high heels are. It said 93 per cent of women say they felt sexier and more feminine when they wore heels, 88 per cent said they considered themselves more stylish and 77 per cent said their heels made them feel slimmer. Many women prefer to ignore health warnings, and even the pain and discomfort of wearing heels, to look and feel good. A British doctor, Tim Allardyce, said he regularly treats women with problems caused by wearing heels. He said: "The odd angle at which the feet are held in high-heeled shoes increases the downward pressure on the knees by 25 per cent, placing significant stress on the kneecaps."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3036076/More-women-left-crippled-killer-heels-New-research-proves-high-heels-lead-arthritis-worn-knees.html
  • http://www.express.co.uk/life-style/health/570159/Shoe-lovers-health-warning-high-heels-crippling-women-arthritis


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. HIGH HEELS: Students walk around the class and talk to other students about high heels. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

fashion / choice / permanently / injure / knees / awkward / function / surgery / newspaper / popular / feminine / stylish / health warnings / regularly / pressure

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FASHION CHOICES: What do you think of these fashion choices? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good points

Bad points

10-cm high heels

 

 

Tattoos

 

 

Nose piercing

 

 

Leather trousers

 

 

Fur coats

 

 

Baseball caps

 

 

4. SAFETY WARNING: Students A strongly believe all high-heeled shoes should have a safety warning stuck to them; Students B strongly believe that's silly.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. FASHION: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • sneakers

  • T-shirts

  • hats

  • jeans

  • ear-rings

  • boots

  • suits

  • watches

6. KNEES: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "knees". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A study says high heels can permanently injure the body.

T / F

b.

Researchers did tests on women's knees.

T / F

c.

Some of the tests involved heels that were 18.9 cm high.

T / F

d.

High heels could cause women to need surgery.

T / F

e.

A survey of 1,200 women enquired into the popularity of high heels.

T / F

f.

Just 9.3% of the women said heels made them feel more feminine.

T / F

g.

The article says most women heed health warnings about high heels.

T / F

h.

High heels double the pressure on the knees.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

proves

a.

disregard

2.

warning

b.

study

3.

permanent

c.

difficult

4.

awkward

d.

frequently

5.

require

e.

caution

6.

survey

f.

verifies

7.

stylish

g.

putting

8.

ignore

h.

need

9.

regularly

i.

fashionable

10.

placing

j.

indefinite

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the fashion

a.

of 1,200 women

2.

permanently injure

b.

bent position

3.

A team of biomotion

c.

osteoarthritis

4.

in an awkward,

d.

more feminine

5.

increases the risk of the condition

e.

health warnings

6.

a recent survey

f.

choice for many

7.

they felt sexier and

g.

on the kneecaps

8.

Many women prefer to ignore

h.

women with problem

9.

he regularly treats

i.

the body

10.

placing significant stress

j.

researchers





GAP FILL

Shoes with high heels are the fashion (1) ____________ for many women around the world. However, a new study (2) ____________ that wearing high heels over a long period of time can (3) ____________ injure the body. The study is from Stanford University in the USA. A team of biomotion researchers did tests on the knees of women when they walked in (4) ____________ shoes, shoes with 3.8-cm heels and in shoes with 8.9-cm heels. The results send a (5) ____________ to women who want to wear high heels that they risk permanent damage to their knees. They said high heels put knees in an (6) ____________, bent position that makes them function like (7) ____________ or damaged joints. This increases the risk of the condition osteoarthritis, which could (8) ____________ surgery.

 

 

permanently
choice
warning
aged
flat
awkward
require
proves

Britain's Daily Express newspaper reports a (9) ____________ survey of 1,200 women that shows how (10) ____________ high heels are. It said 93 per cent of women say they felt sexier and more (11) ____________ when they wore heels, 88 per cent said they considered themselves more (12) ____________ and 77 per cent said their heels made them feel slimmer. Many women prefer to (13) ____________ health warnings, and even the pain and discomfort of wearing heels, to look and feel good. A British doctor, Tim Allardyce, said he (14) ____________ treats women with problems caused by wearing heels. He said: "The (15) ____________ angle at which the feet are held in high-heeled shoes increases the downward (16) ____________ on the knees by 25 per cent, placing significant stress on the kneecaps."

 

stylish
popular
odd
feminine
pressure
recent
regularly
ignore

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Shoes with high heels are the fashion choice for many women ______

 

a.  a round a world
b.  around the world
c.  around this world
d.  a round the world

2)

wearing high heels over a long period of time can permanently ______

 

a.  injury the body
b.  injures the body
c.  injured the body
d.  injure the body

3)

tests on the knees of women when they walked ______

 

a.  in flats shoes
b.  in flatter shoes
c.  in flat shoes
d.  in flatten shoes

4)

an awkward, bent position that makes them function like aged ______

 

a.  or damaged joint
b.  or damaged joints
c.  or damage joints
d.  or damage joint

5)

This increases the risk of the condition osteoarthritis, which ______

 

a.  could requiring surgery
b.  could required surgery
c.  could requires surgery
d.  could require surgery

6)

recent survey of 1,200 women that shows how ______ are

 

a.  popular height heels
b.  popular heightens heels
c.  popular high heels
d.  popular higher heels

7)

93 per cent of women say they felt sexier and more feminine ______ heels

 

a.  when they where
b.  when they whoa
c.  when they wore
d.  when they wall

8)

ignore health warnings, and even the pain and discomfort of wearing heels, ______ good

 

a.  to look and feels
b.  to look and heel
c.  to look and feels
d.  to look and feel

9)

The odd angle at which the feet ______-heeled shoes

 

a.  are held in high
b.  are held on high
c.  are held din high
d.  are holding high

10)

increases the downward pressure on the knees by 25%, placing significant ______

 

a.  stresses on the kneecaps
b.  stress on the kneecaps
c.  stressed in the kneecaps
d.  stress in the kneecaps

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Shoes with high heels are the fashion (1) ___________________ women around the world. However, a new study (2) ___________________ high heels over a long period of time can permanently insure the body.. The study is from Stanford University in the USA. A team of biomotion researchers did tests (3) ___________________ women when they walked in flat shoes, shoes with 3.8-cm heels and in shoes with 8.9-cm heels. The results send a warning to women (4) ___________________ high heels that they risk permanent damage to their knees. They said high heels put knees in an awkward, (5) ___________________ makes them function like aged or damaged joints. This (6) ___________________ the condition osteoarthritis, which could require surgery.

Britain's Daily Express newspaper reports (7) ___________________ of 1,200 women that shows how popular high heels are. It said 93 per cent of women say they felt sexier and (8) ___________________ they wore heels, 88 per cent said they considered themselves (9) ___________________ 77 per cent said their heels made them feel slimmer. Many women prefer to ignore health warnings, and (10) ___________________ and discomfort of wearing heels, to look and feel good. A British doctor, Tim Allardyce, said he regularly treats women with problems caused (11) ___________________. He said: "The odd angle at which the feet are held in high-heeled shoes increases the (12) ___________________ on the knees by 25 per cent, placing significant stress on the kneecaps."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of choice are high heels for many women?

2.

What kind of researchers conducted the research?

3.

What was the highest heel the researchers tested?

4.

What kind of position do high heels put knees in?

5.

What might you need if you have osteoarthritis?

6.

How many women took part in the survey?

7.

What percentage of the women felt more stylish in high heels?

8.

What do many women ignore?

9.

What increases downward pressure on the knees because of heels?

10.

What is placed on the kneecaps?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of choice are high heels for many women?

6.

How many women took part in the survey?

 

a) a natural one
b) a first choice
c) a difficult one
d) a fashion choice

 

a) 12,500
b) 1,250
c) 1,200
d) 12,000

2.

What kind of researchers conducted the research?

7.

What percentage of the women felt more stylish in high heels?

 

a) bio-emotion researchers
b) biomotion researchers
c) bionic researchers
d) bionic motion researchers

 

a) 88
b) 77
c) 93
d) 79

3.

What was the highest heel the researchers tested?

8.

What do many women ignore?

 

a) 9.9 cm
b) 9.8 cm
c) 8.8 cm
d) 8.9 cm

 

a) the government
b) research
c) health warnings
d) their doctor

4.

What kind of position do high heels put knees in?

9.

What increases downward pressure on the knees because of heels?

 

a) an awe kid, vent position
b) an orchid, pent position
c) an awkward, bent one
d) an acrid, blended position

 

a) accessories
b) an odd angle
c) the woman's weight
d) the width of the heel

5.

What might you need if you have osteoarthritis?

10.

What is placed on the kneecaps?

 

a) cream
b) higher heels
c) exercise
d) an operation

 

a) stress
b) cream
c) pads
d) electrodes

ROLE PLAY

Role  A – Sneakers

You think sneakers are the best clothes. Tell the others three reasons why. Tell them why their clothes aren't as good. Also, tell the others which is the least preferable of these (and why): T-shirts, suits or jeans.

Role  B – T-shirts

You think T-shirts are the best clothes. Tell the others three reasons why. Tell them why their clothes aren't as good. Also, tell the others which is the least preferable of these (and why): sneakers, suits or jeans.

Role  C – Suits

You think suits are the best clothes. Tell the others three reasons why. Tell them why their clothes aren't as good. Also, tell the others which is the least preferable of these (and why): T-shirts, sneakers or jeans.

Role  D – Jeans

You think jeans are the best clothes. Tell the others three reasons why. Tell them why their clothes aren't as good. Also, tell the others which is the least preferable of these (and why):  T-shirts, suits or sneakers.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'high' and 'heel'.

high

 

heel

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • choice
  • long
  • flat
  • send
  • bent
  • risk
  • recent
  • 93
  • 88
  • 77
  • feel
  • 25

HIGH HEELS SURVEY

Write five GOOD questions about high heels in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

HIGH HEELS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'heels'?

3)

What do you think of high-heeled shoes?

4)

Why do you think people first started wearing high heels?

5)

How high is it when high heels become dangerous?

6)

What hazards are there associated with high heels?

7)

Should there be a health warning on high-heeled shoes?

8)

Why do people put fashion before health?

9)

Are there any advantages of wearing high heels?

10)

What does a biomotion researcher do?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Why are high heels a fashion choice for women and not men?

13)

Do high heels make women look sexier?

14)

Are high heels more stylish than flat shoes?

15)

Do women look slimmer in high heels? Why?

16)

What other fashion choices negatively affect our health?

17)

How can we better educate against the dangers of high heels?

18)

What shoes do you like best?

19)

Could women sue companies that make high heels if they need surgery?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Shoes with high heels are the fashion (1) ____ for many women around the world. However, a new study (2) ____ that wearing high heels over a long period of time can permanently injure the body. The study is from Stanford University in the USA. A team of biomotion researchers did tests (3) ____ the knees of women when they walked in flat shoes, shoes with 3.8-cm heels and in shoes with 8.9-cm heels. The results send a (4) ____ to women who want to wear high heels that they risk permanent damage to their knees. They said high heels put knees in an awkward, bent position that makes them function like (5) ____ or damaged joints. This increases the risk of the condition osteoarthritis, which could (6) ____ surgery.

Britain's Daily Express newspaper reports a recent survey of 1,200 women that shows how popular high heels (7) ____. It said 93 per cent of women say they felt sexier and more feminine when they wore heels, 88 per cent said they considered (8) ____ more stylish and 77 per cent said their heels made them feel slimmer. Many women prefer (9) ____ ignore health warnings, and even the pain and discomfort of wearing heels, to look and (10) ____ good. A British doctor, Tim Allardyce, said he regularly treats women with problems caused (11) ____ wearing heels. He said: "The odd angle at which the feet are held in high-heeled shoes increases the downward pressure on the knees by 25 per cent, (12) ____ significant stress on the kneecaps."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

chose

(b)

choose

(c)

choice

(d)

choosing

2.

(a)

proves

(b)

provides

(c)

providers

(d)

proven

3.

(a)

on

(b)

in

(c)

by

(d)

at

4.

(a)

warning

(b)

waning

(c)

warring

(d)

waxing

5.

(a)

ages

(b)

aged

(c)

age

(d)

ageless

6.

(a)

compel

(b)

order

(c)

demand

(d)

require

7.

(a)

have

(b)

like

(c)

are

(d)

prefer

8.

(a)

all

(b)

they

(c)

them

(d)

themselves

9.

(a)

to

(b)

as

(c)

for

(d)

in

10.

(a)

feel

(b)

feeling

(c)

felt

(d)

feels

11.

(a)

of

(b)

by

(c)

for

(d)

at

12.

(a)

locating

(b)

situating

(c)

placing

(d)

siting

SPELLING

Paragraph 1

1.

juenri the body

2.

A team of biomotion cserrrseaeh

3.

risk ratpnenem damage

4.

in an aadwkrw, bent position

5.

increases the risk of the odncnotii

6.

could qreiuer surgery

Paragraph 2

7.

they felt sexier and more efnneiim

8.

they considered themselves more stslhyi

9.

eoingr health warnings

10.

he rleguryal treats women

11.

downward srueprse on the knees

12.

igcaftsnini stress on the kneecaps

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

1  )

Shoes with high heels are the fashion choice for many women around the world. However, a new study proves

(    )

want to wear high heels that they risk permanent damage to their knees. They said high heels put knees in

(    )

in flat shoes, shoes with 3.8-cm heels and in shoes with 8.9-cm heels. The results send a warning to women who

(    )

that wearing high heels over a long period of time can permanently injure the body. The study is from

(    )

wore heels, 88 per cent said they considered themselves more stylish and 77 per cent said their heels made

(    )

wearing heels, to look and feel good. A British doctor, Tim Allardyce, said he regularly treats women with

(    )

an awkward, bent position that makes them function like aged or damaged

(    )

problems caused by wearing heels. He said: "The odd angle at which the feet are held in high-heeled shoes

(    )

them feel slimmer. Many women prefer to ignore health warnings, and even the pain and discomfort of

(    )

increases the downward pressure on the knees by 25 per cent, placing significant stress on the kneecaps."

(    )

Stanford University in the USA. A team of biomotion researchers did tests on the knees of women when they walked

(    )

popular high heels are. It said 93 per cent of women say they felt sexier and more feminine when they

(    )

Britain's Daily Express newspaper reports a recent survey of 1,200 women that shows how

(    )

joints. This increases the risk of the condition osteoarthritis, which could require surgery.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

for    are    choice    women    heels    fashion    many    High    the    .   

2.

of    Wearing    over    period    heels    long    time    high    a    .   

3.

their    knees    They    risk    permanent    damage    to

4.

knees    in    an    awkward    ,    bent    position    .   High   heels   put

5.

the    osteoarthritis    risk    of    This    the    increases    condition    .   

6.

survey   shows   1,200   of   A  how   women   recent   popular   that   .

7.

felt    they    say    women    of    cent   per    93    said    It   sexier    .   

8.

health    ignore    to    prefer    women    Many    warnings    .   

9.

the    held    odd    which    are    The    at    feet    angle    .   

10.

25%    .    downward    the   the   on   by   Increases   pressure   knees

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Shoes with high heels are the fashion choice / choose for many women around the world. However, a new study provides / proves that wearing high heels over a long period for / of time can permanently injury / injure the body. The study is from Stanford University in the USA. A team of biomotion researchers did tests in / on the knees of women when they walked in flat shoes, shoes with 3.8-cm heels and in shoes with 8.9-cm heels. The results send / sending a warning to women who want to wear high heels that they risk permanent damage to / from their knees. They said high heels put knees in an awkward, bend / bent position that makes them function like aged or damaged joint / joints. This increases the risk of the condition osteoarthritis, which could require / requirement surgery.

Britain's Daily Express newspaper reports a recent / recently survey of 1,200 women that shows how popularly / popular high heels are. It said 93 per cent of women say they felt sexier and more feminist / feminine when they wore heels, 88 per cent said they considered themselves more style / stylish and 77 per cent said their heels made them feeling / feel slimmer. Many women prefer to ignore / ignoring health warnings, and even the pain and discomfort of wearing heels, to look and feel good. A British doctor, Tim Allardyce, said he frequent / regularly treats women with problems caused by wearing heels. He said: "The odd / oddly angle at which the feet are held in high-heeled shoes increases the downward pressurise / pressure on the knees by 25 per cent, placing significant  / significantly stress on the kneecaps."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Sh__s w_th h_gh h__ls _r_ th_ f_sh__n ch__c_ f_r m_ny w_m_n _r__nd th_ w_rld. H_w_v_r, _ n_w st_dy pr_v_s th_t w__r_ng h_gh h__ls _v_r _ l_ng p_r__d _f t_m_ c_n p_rm_n_ntly _nj_r_ th_ b_dy. Th_ st_dy _s fr_m St_nf_rd _n_v_rs_ty _n th_ _S_. _ t__m _f b__m_t__n r_s__rch_rs d_d t_sts _n th_ kn__s _f w_m_n wh_n th_y w_lk_d _n fl_t sh__s, sh__s w_th 3.8-cm h__ls _nd _n sh__s w_th 8.9-cm h__ls. Th_ r_s_lts s_nd _ w_rn_ng t_ w_m_n wh_ w_nt t_ w__r h_gh h__ls th_t th_y r_sk p_rm_n_nt d_m_g_ t_ th__r kn__s. Th_y s__d h_gh h__ls p_t kn__s _n _n _wkw_rd, b_nt p_s_t__n th_t m_k_s th_m f_nct__n l_k_ _g_d _r d_m_g_d j__nts. Th_s _ncr__s_s th_ r_sk _f th_ c_nd_t__n _st___rthr_t_s, wh_ch c__ld r_q__r_ s_rg_ry.

Br_t__n's D__ly _xpr_ss n_wsp_p_r r_p_rts _ r_c_nt s_rv_y _f 1,200 w_m_n th_t sh_ws h_w p_p_l_r h_gh h__ls _r_. _t s__d 93 p_r c_nt _f w_m_n s_y th_y f_lt s_x__r _nd m_r_ f_m_n_n_ wh_n th_y w_r_ h__ls, 88 p_r c_nt s__d th_y c_ns_d_r_d th_ms_lv_s m_r_ styl_sh _nd 77 p_r c_nt s__d th__r h__ls m_d_ th_m f__l sl_mm_r. M_ny w_m_n pr_f_r t_ _gn_r_ h__lth w_rn_ngs, _nd _v_n th_ p__n _nd d_sc_mf_rt _f w__r_ng h__ls, t_ l__k _nd f__l g__d. _ Br_t_sh d_ct_r, T_m _ll_rdyc_, s__d h_ r_g_l_rly tr__ts w_m_n w_th pr_bl_ms c__s_d by w__r_ng h__ls. H_ s__d: "Th_ _dd _ngl_ _t wh_ch th_ f__t _r_ h_ld _n h_gh-h__l_d sh__s _ncr__s_s th_ d_wnw_rd pr_ss_r_ _n th_ kn__s by 25 p_r c_nt, pl_c_ng s_gn_f_c_nt str_ss _n th_ kn__c_ps."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

shoes with high heels are the fashion choice for many women around the world however a new study proves that wearing high heels over a long period of time can permanently injure the body the study is from stanford university in the usa a team of biomotion researchers did tests on the knees of women when they walked in flat shoes shoes with 38-cm heels and in shoes with 89-cm heels the results send a warning to women who want to wear high heels that they risk permanent damage to their knees they said high heels put knees in an awkward bent position that makes them function like aged or damaged joints this increases the risk of the condition osteoarthritis which could require surgery

britain's daily express newspaper reports a recent survey of 1200 women that shows how popular high heels are it said 93 per cent of women say they felt sexier and more feminine when they wore heels 88 per cent said they considered themselves more stylish and 77 per cent said their heels made them feel slimmer many women prefer to ignore health warnings and even the pain and discomfort of wearing heels to look and feel good a british doctor tim allardyce said he regularly treats women with problems caused by wearing heels he said "the odd angle at which the feet are held in high-heeled shoes increases the downward pressure on the knees by 25 per cent placing significant stress on the kneecaps"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Shoeswithhighheelsarethefashionchoiceformanywomenaroundthe
world.However,anewstudyprovesthatwearinghighheelsoveralongp
eriodoftimecanpermanentlyinjurethebody.ThestudyisfromStanford
UniversityintheUSA.Ateamofbiomotionresearchersdidtestsonthekn
eesofwomenwhentheywalkedinflatshoes,shoeswith3.8-cmheels
andinshoeswith8.9-cmheels.Theresultssendawarningtowomenw
howanttowearhighheelsthattheyriskpermanentdamagetotheirknee
s.Theysaidhighheelsputkneesinanawkward,bentpositionthatmakes
themfunctionlikeagedordamagedjoints.Thisincreasestheriskofthec
onditionosteoarthritis,whichcouldrequiresurgery.Britain'sDailyExpr
essnewspaperreportsarecentsurveyof1,200womenthatshowshowp
opularhighheelsare.Itsaid93percentofwomensaytheyfeltsexierand
morefemininewhentheyworeheels,88percentsaidtheyconsideredth
emselvesmorestylishand77percentsaidtheirheelsmadethemfeelsli
mmer.Manywomenprefertoignorehealthwarnings,andeventhepain
anddiscomfortofwearingheels,tolookandfeelgood.ABritishdoctor,Ti
mAllardyce,saidheregularlytreatswomenwithproblemscausedbywe
aringheels.Hesaid:"Theoddangleatwhichthefeetareheldinhigh-
heeledshoesincreasesthedownwardpressureonthekneesby25perce
nt,placingsignificantstressonthekneecaps."

FREE WRITING

Write about high heels for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

High heels should be banned as a health hazard. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about high heels. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. HIGH HEELS: Make a poster about high heels and health. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. NO HIGH HEELS: Write a magazine article about banning high heels as a health hazard. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on knees. Ask him/her three questions about high heels. Give him/her three of your ideas on how to make people aware of the potential hazards of high heels. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

proves

a.

verifies

2

warning

b.

caution

3.

permanent

c.

indefinite

4.

awkward

d.

difficult

5.

require

e.

need

6.

survey

f.

study

7.

stylish

g.

fashionable

8.

ignore

h.

disregard

9.

regularly

i.

frequently

10.

placing

j.

putting

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A fashion choice

2.

Biomotion researchers

3.

8.9 cm

4.

An awkward, bent position

5.

An operation

6.

1,200

7.

88%

8.

Health warnings

9.

An odd angle

10.

Stress

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You