The Reading / Listening - Level 3

Britain's Duke and Duchess of Cambridge have named their newborn baby daughter. The two royals are better known as Prince William and his wife Kate. Their daughter was born on Saturday and since then the world has been waiting to see what the new arrival would be called. The parents waited two days before they told the world. Their new baby is called Charlotte. She also has two middle names, Elizabeth and Diana. Her official title is Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. She is fourth in line to the British throne. This means that if her grandfather (Prince Charles), father, and brother (Prince George) all die, she will be Britain's queen after Queen Elizabeth passes away.



The British public is delighted at the choice of names for the new princess. Most people liked the fact that the names were traditional, and closely linked to members of the royal family. The name Charlotte is the female version of Charles – Prince Charles is her grandfather. There was a Queen Charlotte in the 18th century, who was married to Britain's King George III. The new princess' middle name, Elizabeth, is the same as her great-grandmother, Britain's Queen Elizabeth. Finally, her second middle name, Diana, is that of her grandmother, Diana Princess of Wales, who died in 1997 when Prince William was a child. Tweeter Stephanie Clark said: 'I love that Diana's name is in there. Such a lovely tribute to her."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3067494/Such-lovely-tribute-Royal-fans-react-enthusiastically-Kate-William-s-decision-daughter-Charlotte-Elizabeth-Diana.html
  • http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/princess-charlotte/11581712/Princess-Charlotte-Elizabeth-Diana-why-William-and-Kate-made-their-name-choices-for-the-royal-baby.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. ROYAL FAMILIES: Students walk around the class and talk to other students about royal families. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

daughter / royals / waiting / new arrival / middle names / official title / throne / delighted / traditional / female / version / great-grandmother / child / lovely / tribute

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ROYAL BABY: What kind of life will the royal baby have? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

House

 

 

Friends

 

 

Travel

 

 

Shopping

 

 

Online

 

 

Family

 

 

4. HISTORY: Students A strongly believe royal families are a part of history and do not belong in today's world; Students B strongly believe royal families are very important.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. PRINCESS: Rank these with your partner. Put the most important things for a baby princess at the top. Change partners often and share your rankings.

  • dolls

  • pink clothes

  • a nanny

  • music

  • pets

  • a gold bed

  • a baby prince brother

  • a fairy godmother

6. BABY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "baby". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The King and Queen of England now have a new baby daughter.

T / F

b.

Princess Charlotte was born on Sunday afternoon.

T / F

c.

Charlotte's parents told the world her name 2 days after she was born.

T / F

d.

Charlotte's brother's name is Harry.

T / F

e.

Most people in Britain do not like the new baby's name.

T / F

f.

Charlotte is the female name for Charles.

T / F

g.

There was a British Queen Charlotte who lived over 300 years ago.

T / F

h.

Charlotte's middle names are Elizabeth Diana.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

named

a.

name

2.

wife

b.

selection

3.

told

c.

called

4.

title

d.

very pleased

5.

passes away

e.

lastly

6.

delighted

f.

dies

7.

choice

g.

salute

8.

linked

h.

informed

9.

finally

i.

connected

10.

tribute

j.

spouse

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

named their newborn

a.

version

2.

the world has

b.

middle names

3.

She also has two

c.

away

4.

She is fourth

d.

at the choice of names

5.

after Queen Elizabeth passes

e.

18th century

6.

delighted

f.

in line

7.

the names were

g.

baby daughter

8.

the female

h.

tribute to her

9.

in the

i.

traditional

10.

Such a lovely

j.

been waiting





GAP FILL

Britain's Duke and Duchess of Cambridge have named their (1) ____________ baby daughter. The two royals are better (2) ____________ as Prince William and his wife Kate. Their daughter was born on Saturday and since then the world has been (3) ____________ to see what the new (4) ____________ would be called. The parents waited two days before they told the world. Their new baby is called Charlotte. She also has two (5) ____________ names, Elizabeth and Diana. Her (6) ____________ title is Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. She is fourth in (7) ____________ to the British throne. This means that if her grandfather (Prince Charles), father, and brother (Prince George) all die, she will be Britain's queen after Queen Elizabeth (8) ____________ away.

 

 

arrival
middle
known
line
newborn
official
passes
waiting

The British public is (9) ____________ at the choice of names for the new princess. Most people liked the (10) ____________ that the names were traditional, and (11) ____________ linked to members of the royal family. The name Charlotte is the female (12) ____________ of Charles – Prince Charles is her grandfather. There was a Queen Charlotte in the 18th century, who was married to Britain's King George III. The new princess' (13) ____________ name, Elizabeth, is the same as her great-grandmother, Britain's Queen Elizabeth. Finally, her (14) ____________ middle name, Diana, is (15) ____________ of her grandmother, Diana Princess of Wales, who died in 1997 when Prince William was a child. Tweeter Stephanie Clark said: 'I love that Diana's name is in there. Such a lovely (16) ____________ to her."

 

version
delighted
second
closely
middle
tribute
fact
that

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Britain's Duke and Duchess of Cambridge have named their ______

 

a.  newly born baby daughter
b.  newborn baby daughter
c.  newbie born baby daughter
d.  newborns baby daughter

2)

since then the world has been waiting to see what the new arrival ______

 

a.  could be called
b.  should be called
c.  would've be called
d.  would be called

3)

Her ______ Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge

 

a.  official title is
b.  official tight all is
c.  official tie-all is
d.  official tie-tall is

4)

She is ______ to the British throne

 

a.  fourth on line
b.  fourth in line
c.  fourth an line
d.  fourth thin line

5)

she will be Britain's queen after Queen Elizabeth ______

 

a.  pass is away
b.  pass its away
c.  passes away
d.  pass us away

6)

The British public is delighted at the ______

 

a.  choice for names
b.  choice of names
c.  choice by names
d.  choice at names

7)

Most people liked the fact that the names ______

 

a.  were traditionally
b.  were traditionalist
c.  was traditional
d.  were traditional

8)

Charlotte is the female ______ Charles

 

a.  vision of
b.  evasion of
c.  aversion of
d.  version of

9)

The new princess' middle name, Elizabeth, is the same ______-grandmother

 

a.  as her great
b.  as her grate
c.  as her good
d.  as her goodly

10)

I love that Diana's name is in there. Such a ______

 

a.  lovely attribute to her
b.  lovely tributary to her
c.  lovely tributes to her
d.  lovely tribute to her

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Britain's Duke and Duchess of Cambridge (1) ___________________ newborn baby daughter. The two royals are (2) ___________________ Prince William and his wife Kate. Their daughter was born on Saturday and since then the world has been (3) ___________________ what the new arrival would be called. The parents waited two days before they told the world. Their new baby is called Charlotte. She also has two middle names, Elizabeth and Diana. Her (4) ___________________ is Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. She (5) ___________________ to the British throne. This means that if her grandfather (Prince Charles), father, and brother (Prince George) all die, she will be Britain's queen after Queen Elizabeth (6) ___________________.

The British public is delighted (7) ___________________ names for the new princess. Most people (8) ___________________ the names were traditional, and closely linked to members of the royal family. The name Charlotte is the (9) ___________________ Charles – Prince Charles is her grandfather. There was a Queen Charlotte (10) ___________________, who was married to Britain's King George III. The new princess' middle name, Elizabeth, is the same as her great-grandmother, Britain's Queen Elizabeth. Finally, her second middle name, Diana,                                 (11) ___________________ grandmother, Diana Princess of Wales, who died in 1997 when Prince William was a child. Tweeter Stephanie Clark said: 'I love that Diana's name is in there. Such a (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which English city are William and Kate Duke and Duchess of?

2.

On what day of the week was Charlotte born?

3.

How long did the parents wait before announcing the name?

4.

How many middle names does Charlotte have?

5.

How many people are ahead of Charlotte in line to the throne?

6.

How do British people feel about the baby's names?

7.

Charlotte is the woman's name; what is the man's name?

8.

When did Queen Charlotte live?

9.

Who is Princess Charlotte's great-grandmother?

10.

Who did a tweeter say Charlotte's middle name was a tribute to?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which English city are William and Kate Duke and Duchess of?

6.

How do British people feel about the baby's names?

 

a) Cambridge
b) Manchester
c) London
d) Oxford

 

a) horrified
b) ecstatic
c) indifferent
d) delighted

2.

On what day of the week was Charlotte born?

7.

Charlotte is the woman's name; what is the man's name?

 

a) Friday
b) Sunday
c) Saturday
d) Tuesday

 

a) Chester
b) Charles
c) Brad
d) George

3.

How long did the parents wait before announcing the name?

8.

When did Queen Charlotte live?

 

a) 3 days
b) 2 days
c) 4 days
d) 5 days

 

a) in the 1900s
b) in the 1600s
c) in the 1800s
d) in the 1700s

4.

How many middle names does Charlotte have?

9.

Who is Princess Charlotte's great-grandmother?

 

a) 5
b) 4
c) 3
d) 2

 

a) Queen Charlotte
b) Diana, Princess of Wales
c) Queen Elizabeth II
d) Queen Victoria

5.

How many people are ahead of Charlotte in line to the throne?

10.

Who did a tweeter say Charlotte's middle name was a tribute to?

 

a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

 

a) a famous writer
b) Diana, Princess of Wales
c) a nurse
d) Kate Middleton

ROLE PLAY

Role  A – Dolls

You think dolls are most important for a baby princess. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): pink clothes, a nanny or a baby brother.

Role  B – Pink clothes

You think pink clothes are most important for a baby princess. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): dolls, a nanny or a baby brother.

Role  C – A nanny

You think a nanny is most important for a baby princess. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): pink clothes, dolls or a baby brother.

Role  D – A baby brother

You think a baby brother is most important for a baby princess. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so important. Also, tell the others which is the least important of these (and why): pink clothes, a nanny or dolls.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'baby' and 'daughter'.

baby

daughter

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • royals
  • since
  • parents
  • title
  • line
  • away
  • choice
  • fact
  • female
  • 18
  • great
  • lovely

ROYAL FAMILIES SURVEY

Write five GOOD questions about royal families in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ROYAL FAMILIES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'princess'?

3)

What do you think of princesses?

4)

Would you like to be a prince / princess?

5)

What do you think of Britain's royal family?

6)

What do you think of the idea of royal families?

7)

How do royal families become royal families?

8)

What is your favourite name for a baby?

9)

What strange names do people give babies?

10)

What do you think of your name?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What kind of life will Charlotte have?

13)

Do you prefer traditional names or modern names?

14)

What do you think of calling babies after movie stars?

15)

If you changed your name, what would you choose?

16)

What do you think of the idea of middle names?

17)

What do you know about Diana, Princess of Wales?

18)

Should babies be named after their parents?

19)

What do you think of the name Charlotte?

20)

What questions would you like to ask Charlotte's parents?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Britain's Duke and Duchess of Cambridge have (1) ____ their newborn baby daughter. The two royals are better known as Prince William and his wife Kate. Their daughter was (2) ____ on Saturday and since then the world has been waiting to see what the new (3) ____ would be called. The parents waited two days before they told the world. Their new baby is called Charlotte. She also has two middle names, Elizabeth and Diana. Her (4) ____ title is Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. She is fourth (5) ____ line to the British throne. This means that if her grandfather (Prince Charles), father, and brother (Prince George) all die, she will be Britain's queen after Queen Elizabeth (6) ____ away.

The British public is delighted at the (7) ____ of names for the new princess. Most people liked the fact (8) ____ the names were traditional, and closely linked to members of the royal family. The name Charlotte is the female version (9) ____ Charles – Prince Charles is her grandfather. There was a Queen Charlotte in the 18th century, who was married to Britain's King George III. The new princess' middle name, Elizabeth, is the (10) ____ as her great-grandmother, Britain's Queen Elizabeth. Finally, her (11) ____ middle name, Diana, is that of her grandmother, Diana Princess of Wales, who died in 1997 when Prince William was a child. Tweeter Stephanie Clark said: 'I love that Diana's name is in there. Such a lovely (12) ____ to her."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

named

(b)

titled

(c)

nicknamed

(d)

labelled

2.

(a)

birth

(b)

birthday

(c)

born

(d)

birthed

3.

(a)

departure

(b)

coming

(c)

arrival

(d)

leaving

4.

(a)

offices

(b)

officially

(c)

office

(d)

official

5.

(a)

on

(b)

at

(c)

in

(d)

by

6.

(a)

clears

(b)

passes

(c)

gets

(d)

moves

7.

(a)

option

(b)

choice

(c)

select

(d)

decided

8.

(a)

what

(b)

that

(c)

which

(d)

then

9.

(a)

at

(b)

on

(c)

of

(d)

by

10.

(a)

identical

(b)

identity

(c)

similar

(d)

same

11.

(a)

dual

(b)

duo

(c)

double

(d)

second

12.

(a)

tribulation

(b)

tributary

(c)

attribute

(d)

tribute

SPELLING

Paragraph 1

1.

their newborn baby arehtgud

2.

the new rlraiva

3.

The nsrptae waited two days

4.

two lddmie names

5.

Her fliifoac title

6.

she will be Britain's eqneu

Paragraph 2

7.

The British public is gtldheedi

8.

the names were otriildatna

9.

the female osrvnei of Charles

10.

in the 18th rcuynte

11.

her teagr-nrdgatmhore, Britain's Queen Elizabeth

12.

Such a lovely itubert to her

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

in line to the British throne. This means that if her grandfather (Prince Charles), father,

(    )

version of Charles – Prince Charles is her grandfather. There was a Queen Charlotte in the 18th

(    )

century, who was married to Britain's King George III. The new princess' middle name, Elizabeth, is the same

(    )

fact that the names were traditional, and closely linked to members of the royal family. The name Charlotte is the female

(    )

as her great-grandmother, Britain's Queen Elizabeth. Finally, her second middle

(    )

child. Tweeter Stephanie Clark said: 'I love that Diana's name is in there. Such a lovely tribute to her."

(    )

names, Elizabeth and Diana. Her official title is Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. She is fourth

(    )

before they told the world. Their new baby is called Charlotte. She also has two middle

1  )

Britain's Duke and Duchess of Cambridge have named their newborn baby daughter. The two royals are better

(    )

known as Prince William and his wife Kate. Their daughter was born on Saturday and since

(    )

name, Diana, is that of her grandmother, Diana Princess of Wales, who died in 1997 when Prince William was a

(    )

then the world has been waiting to see what the new arrival would be called. The parents waited two days

(    )

The British public is delighted at the choice of names for the new princess. Most people liked the

(    )

and brother (Prince George) all die, she will be Britain's queen after Queen Elizabeth passes away.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

be    to    the   would   Waiting    what    arrival   called    see    new    .

2.

world    The    parents   waited   two   days   before   they   told   the   .

3.

and   Diana    She   also    has    two   middle   names    ,   Elizabeth   .

4.

the    fourth    to    throne    is    line    British    She    in    .   

5.

Britain's    queen    She    after    will    Queen    be    Elizabeth    .   

6.

delighted   at    the   choice    of    names   The    British    public   is   .

7.

the    traditional    liked    that    were    People    fact    names   the    .

8.

members    of    Closely    the    linked    royal    to    family    .   

9.

Elizabeth    is    name    middle    princess'    new    The    .   

10.

I    is    love    in    that    there    Diana's    name    .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Britain's Duke and Duchess of Cambridge have naming / named their newborn baby daughter. The two royals / royal are better known / knowing as Prince William and his wife Kate. Their daughter was birth / born on Saturday and since then the world has been waiting to see what the new departure / arrival would be called. The parents waited two days before they told / tell the world. Their new baby is called Charlotte. She also has two middle names, Elizabeth and Diana. Her office / official title is Her Royal Highness Princess Charlotte of Cambridge. She is fourth in lane / line to the British throne. This means / meaning that if her grandfather (Prince Charles), father, and brother (Prince George) all die, she will be Britain's queen after Queen Elizabeth passes up / away.

The British public is delight / delighted at the choice of names for the new princess. Most people liked the factual / fact that the names were traditional, and closely linked / lined to members of the royal family. The name Charlotte as / is the female version of Charles – Prince Charles is her grandfather. There was a Queen Charlotte in / on the 18th century, who was married to Britain's King George III. The new princess' middle name, Elizabeth, is / has the same as her great-grandmother, Britain's Queen Elizabeth. Finally, her second / secondly middle name, Diana, is that for / of her grandmother, Diana Princess of Wales, who died in 1997 when Prince William was a children / child. Tweeter Stephanie Clark said: 'I love that Diana's name is in there. Such a lovely tribal / tribute to her."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Br_t__n's D_k_ _nd D_ch_ss _f C_mbr_dg_ h_v_ n_m_d th__r n_wb_rn b_by d__ght_r. Th_ tw_ r_y_ls _r_ b_tt_r kn_wn _s Pr_nc_ W_ll__m _nd h_s w_f_ K_t_. Th__r d__ght_r w_s b_rn _n S_t_rd_y _nd s_nc_ th_n th_ w_rld h_s b__n w__t_ng t_ s__ wh_t th_ n_w _rr_v_l w__ld b_ c_ll_d. Th_ p_r_nts w__t_d tw_ d_ys b_f_r_ th_y t_ld th_ w_rld. Th__r n_w b_by _s c_ll_d Ch_rl_tt_. Sh_ _ls_ h_s tw_ m_ddl_ n_m_s, _l_z_b_th _nd D__n_. H_r _ff_c__l t_tl_ _s H_r R_y_l H_ghn_ss Pr_nc_ss Ch_rl_tt_ _f C_mbr_dg_. Sh_ _s f__rth _n l_n_ t_ th_ Br_t_sh thr_n_. Th_s m__ns th_t _f h_r gr_ndf_th_r (Pr_nc_ Ch_rl_s), f_th_r, _nd br_th_r (Pr_nc_ G__rg_) _ll d__, sh_ w_ll b_ Br_t__n's q___n _ft_r Q___n _l_z_b_th p_ss_s _w_y.

Th_ Br_t_sh p_bl_c _s d_l_ght_d _t th_ ch__c_ _f n_m_s f_r th_ n_w pr_nc_ss. M_st p__pl_ l_k_d th_ f_ct th_t th_ n_m_s w_r_ tr_d_t__n_l, _nd cl_s_ly l_nk_d t_ m_mb_rs _f th_ r_y_l f_m_ly. Th_ n_m_ Ch_rl_tt_ _s th_ f_m_l_ v_rs__n _f Ch_rl_s – Pr_nc_ Ch_rl_s _s h_r gr_ndf_th_r. Th_r_ w_s _ Q___n Ch_rl_tt_ _n th_ 18th c_nt_ry, wh_ w_s m_rr__d t_ Br_t__n's K_ng G__rg_ ___. Th_ n_w pr_nc_ss' m_ddl_ n_m_, _l_z_b_th, _s th_ s_m_ _s h_r gr__t-gr_ndm_th_r, Br_t__n's Q___n _l_z_b_th. F_n_lly, h_r s_c_nd m_ddl_ n_m_, D__n_, _s th_t _f h_r gr_ndm_th_r, D__n_ Pr_nc_ss _f W_l_s, wh_ d__d _n 1997 wh_n Pr_nc_ W_ll__m w_s _ ch_ld. Tw__t_r St_ph_n__ Cl_rk s__d: '_ l_v_ th_t D__n_'s n_m_ _s _n th_r_. S_ch _ l_v_ly tr_b_t_ t_ h_r."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

britain's duke and duchess of cambridge have named their newborn baby daughter the two royals are better known as prince william and his wife kate their daughter was born on saturday and since then the world has been waiting to see what the new arrival would be called the parents waited two days before they told the world their new baby is called charlotte she also has two middle names elizabeth and diana her official title is her royal highness princess charlotte of cambridge she is fourth in line to the british throne this means that if her grandfather (prince charles) father and brother (prince george) all die she will be britain's queen after queen elizabeth passes away

the british public is delighted at the choice of names for the new princess most people liked the fact that the names were traditional and closely linked to members of the royal family the name charlotte is the female version of charles – prince charles is her grandfather there was a queen charlotte in the 18th century who was married to britain's king george iii the new princess' middle name elizabeth is the same as her great-grandmother britain's queen elizabeth finally her second middle name diana is that of her grandmother diana princess of wales who died in 1997 when prince william was a child tweeter stephanie clark said 'i love that diana's name is in there such a lovely tribute to her"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Britain'sDukeandDuchessofCambridgehavenamedtheirnewbornba
bydaughter.ThetworoyalsarebetterknownasPrinceWilliamandhiswif
eKate.TheirdaughterwasbornonSaturdayandsincethentheworldhas
beenwaitingtoseewhatthenewarrivalwouldbecalled.Theparentswait
edtwodaysbeforetheytoldtheworld.TheirnewbabyiscalledCharlotte.
Shealsohastwomiddlenames,ElizabethandDiana.HerofficialtitleisHe
rRoyalHighnessPrincessCharlotteofCambridge.Sheisfourthinlinetot
heBritishthrone.Thismeansthatifhergrandfather(PrinceCharles),fat
her,andbrother(PrinceGeorge)alldie,shewillbeBritain'squeenafterQ
ueenElizabethpassesaway.TheBritishpublicisdelightedatthechoiceo
fnamesforthenewprincess.Mostpeoplelikedthefactthatthenameswe
retraditional,andcloselylinkedtomembersoftheroyalfamily.Thenam
eCharlotteisthefemaleversionofCharles–PrinceCharlesis
hergrandfather.TherewasaQueenCharlotteinthe18thcentury,whow
asmarriedtoBritain'sKingGeorgeIII.Thenewprincess'middlename,El
izabeth,isthesameashergreat-grandmother,Britain'sQueenElizabe
th.Finally,hersecondmiddlename,Diana,isthatofhergrandmother,Di
anaPrincessofWales,whodiedin1997whenPrinceWilliamwasachild.T
weeterStephanieClarksaid:'IlovethatDiana'snameisinthere.Suchal
ovelytributetoher."

FREE WRITING

Write about royal families for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Royal families are from the past and do not belong in today's world. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Princess Charlotte. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. PRINCESSES: Make a poster about princesses around the world. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ROYALS: Write a magazine article about royals and whether royal families still belong in the 21st century. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on royals. Ask him/her three questions about royals. Give him/her three of your ideas on how to make royals more popular. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

named

a.

called

2

wife

b.

spouse

3.

told

c.

informed

4.

title

d.

name

5.

passes away

e.

dies

6.

delighted

f.

very pleased

7.

choice

g.

selection

8.

linked

h.

connected

9.

finally

i.

lastly

10.

tribute

j.

salute

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Cambridge

2.

Saturday

3.

Two days

4.

Two

5.

Three

6.

Delighted

7.

Charles

8.

In the 18th century

9.

Queen Elizabeth II

10.

Diana, Princess of Wales

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

b

4.

d

5.

a

6.

d

7.

b

8.

d

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You