The Reading / Listening - Level 6

A new survey in Britain reveals that young people spend over 27 hours a week online. This figure has trebled in the past decade. Britain's communications watchdog Ofcom conducted the study on thousands of 16- to 24-year-olds as part of its Media Use and Attitudes 2015 report. Ofcom found that while most online content is still being accessed on computers, the proportion of access via mobile devices is rapidly catching up. Two thirds of adults now regularly use a smartphone or tablet. Online content has also changed considerably in the past ten years. Today, people are spending a lot more time on watching video clips, playing games, using instant messaging and checking social media accounts.



An industry expert, Toby Syfret, explained why more people are spending more time online. He said: "New technologies are opening up a myriad of other possibilities for young people. It's not just watching content. They're messaging friends and texting at the same time. Inevitably, as the younger generation gets older and they set up their own home, TV viewing consumption will be affected." Over a quarter of young people now watch TV shows and movies online instead of on televisions. Mr Syfret added: "A 40-inch television screen offers quality you can't get from a tablet or smartphone, so televisions are never going to become unimportant."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/mediatechnologyandtelecoms/digital-media/11597743/Teenagers-spend-27-hours-a-week-online-how-internet-use-has-ballooned-in-the-last-decade.html
  • http://www.cbronline.com/news/telecoms/connectivity/young-people-nearly-triple-internet-use-in-decade-4574934
  • http://europe.newsweek.com/young-brits-spend-more-day-week-online-327172


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. THE INTERNET: Students walk around the class and talk to other students about the Internet. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

a new survey / online / past decade / communications / attitudes / regularly / media / industry expert / new technologies / other possibilities / television screen / tablet

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. INTERNET: How can these things be improved? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Current problems

Solutions

Social networks

 

 

Search engines

 

 

News sites

 

 

Shopping sites

 

 

Streaming sites

 

 

Movie sites

 

 

4. LIMIT: Students A strongly believe there should be a limit on how long people spend online; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SITES: Rank these websites with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Google

  • Twitter

  • eBay

  • Facebook

  • Instagram

  • Yahoo!

  • SnapChat

  • MSN

6. ONLINE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "online". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The 27 hours a week is twice that from a decade ago.

T / F

b.

Researchers interviewed thousands of 20-29-year-olds.

T / F

c.

Most online content is now being accessed on mobile devices.

T / F

d.

Around two-thirds of British adults often use a mobile device.

T / F

e.

An industry expert spoke of a myriad of possibilities.

T / F

f.

The expert said young people are just watching content online.

T / F

g.

More than 25% of young people watch TV and movies online.

T / F

h.

The expert said TVs would never be unimportant.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

survey

a.

frequently

2.

reveals

b.

for sure

3.

trebled

c.

greatly

4.

regularly

d.

shows

5.

considerably

e.

multitude

6.

expert

f.

study

7.

myriad

g.

provides

8.

inevitably

h.

specialist

9.

instead of

i.

increased three-fold

10.

offers

j.

rather than

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

This figure has trebled

a.

expert

2.

most online content is still being

b.

generation

3.

Two thirds

c.

the past ten years

4.

changed considerably in

d.

time online

5.

instant

e.

can't get from a tablet

6.

industry

f.

in the past decade

7.

spending more

g.

of other possibilities

8.

opening up a myriad

h.

messaging

9.

the younger

i.

of adults

10.

quality you

j.

accessed on computers





GAP FILL

A new survey in Britain (1) ____________ that young people spend over 27 hours a week online. This figure has (2) ____________ in the past decade. Britain's communications (3) ____________ Ofcom conducted the study on thousands of 16- to 24-year-olds as part of its Media Use and Attitudes 2015 report. Ofcom found that while most online (4) ____________ is still being (5) ____________ on computers, the proportion of access via mobile devices is (6) ____________ catching up. Two thirds of adults now regularly use a smartphone or tablet. Online content has also changed (7) ____________ in the past ten years. Today, people are spending a lot more time on watching video clips, playing games, using instant messaging and checking social (8) ____________ accounts.

 

 

accessed
trebled
considerably
reveals
content
media
rapidly
watchdog

An industry (9) ____________, Toby Syfret, explained why more people are spending more time online. He said: "New technologies are opening up a (10) ____________ of other possibilities for young people. It's not just watching content. They're (11) ____________ friends and texting at the same time. Inevitably, as the younger (12) ____________ gets older and they set up their own home, TV viewing (13) ____________ will be (14) ____________." Over a quarter of young people now watch TV shows and movies online instead of on televisions. Mr Syfret added: "A 40-inch television screen offers (15) ____________ you can't get from a tablet or smartphone, so televisions are never going to become (16) ____________."

 

consumption
myriad
quality
expert
unimportant
generation
affected
messaging

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A new survey in Britain reveals that young people spend over 27 hours ______

 

a.  a week in line
b.  a week inline
c.  a week offline
d.  a week online

2)

Britain's communications watchdog Ofcom conducted the study on thousands of ______

 

a.  19- to 24-year-olds
b.  18- to 24-year-olds
c.  17- to 24-year-olds
d.  16- to 24-year-olds

3)

the proportion of access via mobile devices is ______

 

a.  rapidly catching up
b.  rapidly catch in up
c.  rapidly caching up
d.  rapidly cache in up

4)

Online content has also changed considerably in the ______

 

a.  post ten years
b.  parsed ten years
c.  past ten years
d.  passed ten years

5)

playing games, using instant messaging and checking ______

 

a.  social medium accounts
b.  social media account
c.  social media accounts
d.  social medium account

6)

An industry expert, Toby Syfret, explained why more people are spending ______

 

a.  more times online
b.  more timely online
c.  more timed online
d.  more time online

7)

New technologies are opening up ______ possibilities

 

a.  a myriad of other
b.  a mere ad of other
c.  a mere Riyadh of other
d.  a mirror ad of other

8)

They're messaging friends and ______ time

 

a.  sexting at the same
b.  texting at the same
c.  text in at the same
d.  texts in at the same

9)

young people now watch TV shows and movies online ______ televisions

 

a.  instead of on
b.  instead of in
c.  instead of an
d.  instead of off

10)

Mr Syfret added: "A 40-inch television screen offers ______ get

 

a.  quality you can't
b.  qualify you can't
c.  qualities you can't
d.  quality you can

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A new survey in Britain (1) ___________________ people spend over 27 hours a week online. This figure has (2) ___________________ decade. Britain's communications watchdog Ofcom conducted the study on thousands of 16-(3) ___________________ as part of its Media Use and Attitudes 2015 report. Ofcom found that while most online content is still (4) ___________________ computers, the proportion of access via mobile devices is rapidly catching up. Two thirds of adults (5) ___________________ smartphone or tablet. Online content has also changed considerably in the past ten years. Today, people are spending a lot more time on (6) ___________________, playing games, using instant messaging and checking social media accounts.

(7) ___________________, Toby Syfret, explained why more people are spending more time online. He said: "New technologies are opening up a (8) ___________________ possibilities for young people. It's not just watching content. They're messaging friends (9) ___________________ the same time. Inevitably, as the younger generation gets older and they set up their own home, TV (10) ___________________ will be affected." Over a quarter of young people now watch TV shows and movies online instead of on televisions. Mr Syfret added: "A 40-inch television (11) ___________________ you can't get from a tablet or smartphone, so televisions are never going (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Where did the survey take place?

2.

Who was interviewed?

3.

Where is most online content being accessed?

4.

What fraction of adults regularly use a mobile device?

5.

What are many people checking today?

6.

What opens up a myriad of possibilities?

7.

What are people doing at the same time as messaging?

8.

What kind of consumption is going to be affected?

9.

What size of TV is mentioned towards the end of the article?

10.

What did someone say TV will never become?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Where did the survey take place?

6.

What opens up a myriad of possibilities?

 

a) the USA
b) at a university
c) Britain
d) online

 

a) money
b) new technologies
c) friends
d) the new Apple Watch

2.

Who was interviewed?

7.

What are people doing at the same time as messaging?

 

a) 16-24-year-olds
b) 18-28-year-olds
c) 18-30-year-olds
d) 16-30-year-olds

 

a) texting
b) eating
c) working
d) chatting

3.

Where is most online content being accessed?

8.

What kind of consumption is going to be affected?

 

a) on computers
b) London
c) India
d) on iPads

 

a) gas
b) food
c) TV viewing
d) online

4.

What fraction of adults regularly use a mobile device?

9.

What size of TV is mentioned towards the end of the article?

 

a) 3/4
b) 2/3
c) 7/8
d) 1/2

 

a) 14-inch
b) 60-inch
c) 32-inch
d) 40-inch

5.

What are many people checking today?

10.

What did someone say TV will never become?

 

a) their e-mail
b) prices
c) their bank accounts
d) social media accounts

 

a) unimportant
b) a tablet
c) paper-based
d) ubiquitous

ROLE PLAY

Role  A – Google

You think Google is the best website. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't as good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): Facebook, SnapChat or BreakingNewsEnglish.

Role  B – Facebook

You think Facebook is the best website. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't as good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): Google, SnapChat or Breaking News English.

Role  C – SnapChat

You think SnapChat is the best website. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't as good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): Facebook, Google or Breaking News English.

Role  D – BreakingNewsEnglish.com

You think BreakingNewsEnglish is the best website. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't as good. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  Facebook, SnapChat or Google.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'Internet' and 'use'.

Internet

 

Use

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • new
  • thousands
  • most
  • thirds
  • ten
  • clips
  • expert
  • myriad
  • same
  • set
  • quality
  • become

THE INTERNET SURVEY

Write five GOOD questions about the Internet in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

THE INTERNET DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'Internet'?

3)

What would life be like without the Internet?

4)

How would you describe your Internet use?

5)

Is 27 hours a week too much?

6)

What do you think if this figure trebled again in the next decade?

7)

What is the problem of spending too long online?

8)

Is it better to access the Internet via a computer or tablet?

9)

What do you use the Internet for?

10)

What are the bad things about using the Internet too much?

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How important is the Internet to you?

13)

Do you ever get fed up with the Internet?

14)

How is life for young people better with the Internet?

15)

What more will we be able to do online in the future?

16)

Do you prefer watching TV shows on a tablet or TV?

17)

What do you think of surfing online on a TV?

18)

What do you think of accessing the Internet on a smart watch?

19)

What would happen if you went a week without the Internet?

20)

What questions would you like to ask the researcher?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A new survey in Britain (1) ____ that young people spend over 27 hours a week online. This figure has (2) ____ in the past decade. Britain's communications watchdog Ofcom conducted the study on thousands of 16- to 24-year-olds as part of its Media (3) ____ and Attitudes 2015 report. Ofcom found that while most online content is still being accessed on computers, the proportion (4) ____ access via mobile devices is rapidly catching up. Two thirds of adults now regularly use a smartphone or tablet. Online content has also changed (5) ____ in the past ten years. Today, people are spending a lot more time on watching video (6) ____, playing games, using instant messaging and checking social media accounts.

An industry (7) ____, Toby Syfret, explained why more people are spending more time online. He said: "New technologies are opening up a (8) ____ of other possibilities for young people. It's not just watching content. They're messaging friends and texting at the same time. (9) ____, as the younger generation gets older and they (10) ____ up their own home, TV viewing consumption will be affected." Over a quarter of young people now watch TV shows and movies online instead (11) ____ on televisions. Mr Syfret added: "A 40-inch television screen  (12) ____ quality you can't get from a tablet or smartphone, so televisions are never going to become unimportant."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

revelries

(b)

reveals

(c)

reviles

(d)

revels

2.

(a)

troubled

(b)

trebled

(c)

tabled

(d)

trembled

3.

(a)

Used

(b)

Abuse

(c)

Misuse

(d)

Use

4.

(a)

by

(b)

of

(c)

at

(d)

to

5.

(a)

considerately

(b)

considerably

(c)

conservatively

(d)

consummately

6.

(a)

aids

(b)

ports

(c)

clips

(d)

lines

7.

(a)

envoy

(b)

uppity

(c)

expert

(d)

amulet

8.

(a)

mirrored

(b)

maid

(c)

myriad

(d)

meridian

9.

(a)

Flatly

(b)

Because

(c)

Course

(d)

Inevitably

10.

(a)

set

(b)

let

(c)

get

(d)

met

11.

(a)

of

(b)

for

(c)

to

(d)

by

12.

(a)

curtails

(b)

annexes

(c)

offers

(d)

veils

SPELLING

Paragraph 1

1.

This figure has eetlbrd in the past decade

2.

being ccdseesa on computers

3.

the torroinppo of access via mobile devices

4.

galruyerl use a smartphone

5.

changed seiycnordbla in the past ten years

6.

social media ccnoasut

Paragraph 2

7.

An industry pertex

8.

opening up a drimay of other possibilities

9.

elnyvaIbit, as the younger generation…

10.

notmoicsnpu will be affected

11.

Over a atqrreu of young people

12.

iquatyl you can't get from a tablet

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

adults now regularly use a smartphone or tablet. Online content has also changed considerably in the past ten

(    )

decade. Britain's communications watchdog Ofcom conducted the study on thousands of 16- to 24-year-

(    )

playing games, using instant messaging and checking social media accounts.

(    )

online. He said: "New technologies are opening up a myriad of other possibilities for

(    )

from a tablet or smartphone, so televisions are never going to become unimportant."

(    )

consumption will be affected." Over a quarter of young people now watch TV shows and movies online instead

(    )

of on televisions. Mr Syfret added: "A 40-inch television screen offers quality you can't get

(    )

young people. It's not just watching content. They're messaging friends and texting at the same

(    )

An industry expert, Toby Syfret, explained why more people are spending more time

(    )

time. Inevitably, as the younger generation gets older and they set up their own home, TV viewing

(    )

olds as part of its Media Use and Attitudes 2015 report. Ofcom found that while most online content is still being

(    )

accessed on computers, the proportion of access via mobile devices is rapidly catching up. Two thirds of

(    )

years. Today, people are spending a lot more time on watching video clips,

1  )

A new survey in Britain reveals that young people spend over 27 hours a week online. This figure has trebled in the past

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

online    people    27    week    Young    over    a    spend    hours    .   

2.

the    figure    past    has    decade    trebled    in    This    .   

3.

proportion    The    devices    mobile    via    access    of    .   

4.

considerably    Online    has    changed    content    also    .   

5.

lot    more   time   on   watching   video   People    are   spending   a   .

6.

online    are    spending    Why    more    more    time    people    .   

7.

people  Opening  up   a  myriad   of   other  possibilities   for  young    .   

8.

young   people    now   watch    TV   shows   Over   a    quarter    of    .   

9.

smartphone    you    from    or    Quality    get    tablet    can't    a    .   

10.

to    going    never    are    Televisions    unimportant    become    .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A new survey in Britain reveals / revels that young people spend over 27 hours a week online. This figure has troubled / trebled in the past decade. Britain's communications / communicating watchdog Ofcom conducted the study in / on thousands of 16- to 24-year-olds as part of its Media Use and Attitudes 2015 report. Ofcom found that whole / while most online content is still being accessed on computers, the proportion / proposition of access via mobile devices is rapidity / rapidly catching up. Two thirds of adults now regularly / regular use a smartphone or tablet. Online content has also changed considerably in the past / passed ten years. Today, people are spending a lot more time on / in watching video clips, playing games, using instant messaging and checking social media accounts.

An industry expert / expat, Toby Syfret, explained why more people are spending more time online. He said: "New technologies is / are opening up a myriad of other possibles / possibilities for young people. It's not just watching content. They're messaging friends and texting at / in the same time. Inevitably, as the younger generation gets / get older and they set up their own home, TV viewing consumption will be effected / affected." Over a quarter for / of young people now watch TV shows and movies online instead of / for on televisions. Mr Syfret added: "A 40-inch television screen offers quality you can't get from a tablet or / and smartphone, so televisions are never going to become unimportant / importantly."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ n_w s_rv_y _n Br_t__n r_v__ls th_t y__ng p__pl_ sp_nd _v_r 27 h__rs _ w__k _nl_n_. Th_s f_g_r_ h_s tr_bl_d _n th_ p_st d_c_d_. Br_t__n's c_mm_n_c_t__ns w_tchd_g _fc_m c_nd_ct_d th_ st_dy _n th__s_nds _f 16- t_ 24-y__r-_lds _s p_rt _f _ts M_d__ _s_ _nd _tt_t_d_s 2015 r_p_rt. _fc_m f__nd th_t wh_l_ m_st _nl_n_ c_nt_nt _s st_ll b__ng _cc_ss_d _n c_mp_t_rs, th_ pr_p_rt__n _f _cc_ss v__ m_b_l_ d_v_c_s _s r_p_dly c_tch_ng _p. Tw_ th_rds _f _d_lts n_w r_g_l_rly _s_ _ sm_rtph_n_ _r t_bl_t. _nl_n_ c_nt_nt h_s _ls_ ch_ng_d c_ns_d_r_bly _n th_ p_st t_n y__rs. T_d_y, p__pl_ _r_ sp_nd_ng _ l_t m_r_ t_m_ _n w_tch_ng v_d__ cl_ps, pl_y_ng g_m_s, _s_ng _nst_nt m_ss_g_ng _nd ch_ck_ng s_c__l m_d__ _cc__nts.

_n _nd_stry _xp_rt, T_by Syfr_t, _xpl__n_d why m_r_ p__pl_ _r_ sp_nd_ng m_r_ t_m_ _nl_n_. H_ s__d: "N_w t_chn_l_g__s _r_ _p_n_ng _p _ myr__d _f _th_r p_ss_b_l_t__s f_r y__ng p__pl_. _t's n_t j_st w_tch_ng c_nt_nt. Th_y'r_ m_ss_g_ng fr__nds _nd t_xt_ng _t th_ s_m_ t_m_. _n_v_t_bly, _s th_ y__ng_r g_n_r_t__n g_ts _ld_r _nd th_y s_t _p th__r _wn h_m_, TV v__w_ng c_ns_mpt__n w_ll b_ _ff_ct_d." _v_r _ q__rt_r _f y__ng p__pl_ n_w w_tch TV sh_ws _nd m_v__s _nl_n_ _nst__d _f _n t_l_v_s__ns. Mr Syfr_t _dd_d: "_ 40-_nch t_l_v_s__n scr__n _ff_rs q__l_ty y__ c_n't g_t fr_m _ t_bl_t _r sm_rtph_n_, s_ t_l_v_s__ns _r_ n_v_r g__ng t_ b_c_m_ _n_mp_rt_nt."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a new survey in britain reveals that young people spend over 27 hours a week online this figure has trebled in the past decade britain's communications watchdog ofcom conducted the study on thousands of 16- to 24-year-olds as part of its media use and attitudes 2015 report ofcom found that while most online content is still being accessed on computers the proportion of access via mobile devices is rapidly catching up two thirds of adults now regularly use a smartphone or tablet online content has also changed considerably in the past ten years today people are spending a lot more time on watching video clips playing games using instant messaging and checking social media accounts

an industry expert toby syfret explained why more people are spending more time online he said "new technologies are opening up a myriad of other possibilities for young people it's not just watching content they're messaging friends and texting at the same time inevitably as the younger generation gets older and they set up their own home tv viewing consumption will be affected" over a quarter of young people now watch tv shows and movies online instead of on televisions mr syfret added "a 40-inch television screen offers quality you can't get from a tablet or smartphone so televisions are never going to become unimportant"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnewsurveyinBritainrevealsthatyoungpeoplespendover27hoursaw
eekonline.Thisfigurehastrebledinthepastdecade.Britain'scommunic
ationswatchdogOfcomconductedthestudyonthousandsof16-to24-
year-oldsaspartofitsMediaUseandAttitudes2015report.Ofcomfoun
dthatwhilemostonlinecontentisstillbeingaccessedoncomputers,the
proportionofaccessviamobiledevicesisrapidlycatchingup.Twothirds
ofadultsnowregularlyuseasmartphoneortablet.Onlinecontenthasals
ochangedconsiderablyinthepasttenyears.Today,peoplearespending
alotmoretimeonwatchingvideoclips,playinggames,usinginstantmes
sagingandcheckingsocialmediaaccounts.Anindustryexpert,TobySyf
ret,explainedwhymorepeoplearespendingmoretimeonline.Hesaid:"
Newtechnologiesareopeningupamyriadofotherpossibilitiesforyoung
people.It'snotjustwatchingcontent.They'remessagingfriendsandtex
tingatthesametime.Inevitably,astheyoungergenerationgetsolderan
dtheysetuptheirownhome,TVviewingconsumptionwillbeaffected."O
veraquarterofyoungpeoplenowwatchTVshowsandmoviesonlineinst
eadofontelevisions.MrSyfretadded:"A40-inchtelevisionscree
noffersqualityyoucan'tgetfromatabletorsmartphone,sotelevisionsar
enevergoingtobecomeunimportant."

FREE WRITING

Write about the Internet for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

There should be a time limit on Internet use so people can do useful things. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about how much time people spend on the Internet. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE INTERNET: Make a poster about the Internet. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TIME LIMIT: Write a magazine article about having time limits on Internet use. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an Internet expert. Ask him/her three questions about it. Give him/her three ideas on how to stop people from spending too long online. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

F

d

T

e

T

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

survey

a.

study

2

reveals

b.

shows

3.

trebled

c.

increased three-fold

4.

regularly

d.

frequently

5.

considerably

e.

greatly

6.

expert

f.

specialist

7.

myriad

g.

multitude

8.

inevitably

h.

for sure

9.

instead of

i.

rather than

10.

offers

j.

provides

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Britain

2.

16-24-year-olds

3.

On computers

4.

Two-thirds

5.

social media accounts

6.

New technologies

7.

Texting

8.

TV viewing

9.

40-inch

10.

Unimportant

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You