The Reading / Listening - Level 3

Sepp Blatter has been re-elected as the president of FIFA. The 79-year-old beat his only rival, Prince Ali bin al-Hussein of Jordan, in a vote on Friday. Mr Blatter now has another four years as the boss of football's governing body. In his victory speech, Blatter said: "I am the president now. The president of everybody." He was re-elected even though a major corruption scandal emerged on Wednesday. Seven top FIFA officials were arrested. Mr Blatter was not one of them but many people in football want him to resign. They say there have been too many scandals at FIFA since he became president in 1998. The UK Prime Minister David Cameron said Blatter should quit and "the sooner the better".



Mr Blatter said he took responsibility for all that is wrong with FIFA and that he would bring change. He said he would work to put FIFA in a “strong position”. However, the boss of England's Football Association Greg Dyke said: "I cannot see FIFA reforming itself under Blatter. He's had 16 years to reform it and he hasn't done it." In those 16 years, Blatter took the World Cup to South Africa and put a lot of money into building the game in Asia and Africa. However, the name FIFA is now frequently linked to scandal. FIFA's major sponsors Visa and Coca Cola are asking big questions. There are also many concerns over why FIFA is doing so little about the 1,200 workers who have so far died to build the Qatar 2022 World Cup.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/world-europe-32937639
  • http://news.sky.com/story/1492953/sepp-blatter-wins-fifth-term-lets-go-fifa
  • http://uk.reuters.com/article/2015/05/30/uk-soccer-fifa-idUKKBN0OC0FJ20150530


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. FIFA: Students walk around the class and talk to other students about FIFA. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

president / vote / four years / boss / football / corruption / arrested / resign / quit / responsibility / change / strong / scandal / sponsors / concerns / Qatar 2022 World Cup

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CONTROVERSIES: What do you think about these FIFA controversies? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Opinions

Worker deaths in Qatar

 

Election officials not knowing Qatar was hot

 

Blatter saying women's soccer would be better if women wore tighter shorts

 

Countries bribing FIFA officials to host the World Cup

 

Goal-line technology

 

Brazil, Germany, etc. having same voting power as tiny island nations

 

4. SEPP BLATTER: Students A strongly believe Sepp Blatter is the best person to guide FIFA forward; Students B strongly believe he isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. CHANGE: Rank these with your partner. Put the best things to make football more exciting at the top. Change partners often and share your rankings.

  • extra points for goals

  • unlimited substitutions

  • no red cards

  • no offside

  • video referee

  • four quarters

  • wider goal posts

  • no goalkeepers

6. FOOTBALL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "football". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Sepp Blatter beat two of his rivals in the vote for being FIFA president.

T / F

b.

Blatter told people that he was the president of everybody.

T / F

c.

Police arrested seven top FIFA officials for corruption last Wednesday.

T / F

d.

The UK's prime minister called for Sepp Blatter's resignation.

T / F

e.

Blatter said he took responsibility for FIFA's problems.

T / F

f.

The boss of English football thinks Blatter will change FIFA.

T / F

g.

Blatter has spent 19 years as head of FIFA.

T / F

h.

FIFA has done a lot to protect workers building the Qatar World Cup.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

rival

a.

a further

2.

another

b.

bad

3.

major

c.

until now

4.

emerged

d.

big

5.

quit

e.

improve

6.

wrong

f.

became known

7.

reform

g.

worries

8.

frequently

h.

competitor

9.

concerns

i.

often

10.

so far

j.

resign

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Sepp Blatter has been

a.

scandal

2.

victory

b.

so little

3.

a major corruption

c.

the better

4.

there have been too

d.

responsibility

5.

the sooner

e.

in a "strong position"

6.

he took

f.

re-elected

7.

he would work to put FIFA

g.

speech

8.

He's had 16 years

h.

linked to scandal

9.

FIFA is now frequently

i.

many scandals at FIFA

10.

why FIFA is doing

j.

to reform it





GAP FILL

Sepp Blatter has been re-elected as the president of FIFA. The 79-year-old beat his only (1) ____________, Prince Ali bin al-Hussein of Jordan, in a (2) ____________ on Friday. Mr Blatter now has another four years as the (3) ____________ of football's governing body. In his victory speech, Blatter said: "I am the president now. The president of everybody." He was re-elected even though a (4) ____________ corruption scandal emerged on Wednesday. Seven top FIFA (5) ____________ were arrested. Mr Blatter was not one of them but many people in football want him to (6) ____________. They say there have been too many (7) ____________ at FIFA since he became president in 1998. The UK Prime Minister David Cameron said Blatter should quit and "the (8) ____________ the better".

 

 

boss
vote
officials
scandals
major
sooner
rival
resign

Mr Blatter said he took responsibility for all that is (9) ____________ with FIFA and that he would bring change. He said he would work to put FIFA in a "strong (10) ____________". However, the boss of England's Football Association Greg Dyke said: "I cannot see FIFA reforming (11) ____________ under Blatter. He's had 16 years to reform it and he hasn't done it." In those 16 years, Blatter took the World Cup to South Africa and put a (12) ____________ of money into building the game in Asia and Africa. However, the name FIFA is now (13) ____________ linked to scandal. FIFA's major (14) ____________ Visa and Coca Cola are asking big questions. There are also many (15) ____________ over why FIFA is doing so (16) ____________ about the 1,200 workers who have so far died to build the Qatar 2022 World Cup.

 

position
frequently
sponsors
wrong
little
lot
concerns
itself

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Mr Blatter now has another four years as the boss of _____

 

a.  football's governing body
b.  football's govern in body
c.  football's government body
d.  football's governance body

2)

He was re-elected even though a major corruption ______

 

a.  scandals emerged
b.  scandal emerged
c.  scandal emergent
d.  scandal emerges

3)

Mr Blatter was not one of them but many people in football ______

 

a.  want him to re-sign
b.  wants him to resign
c.  want him to resign
d.  want him too to resign

4)

They say there have been too many scandals at FIFA ______ president

 

a.  since he become
b.  since he became
c.  since he becomes
d.  since he becoming

5)

David Cameron said Blatter should quit and "the ______"

 

a.  sooner the best
b.  sooner the better
c.  sooner the good
d.  sooner the Blatter

6)

Mr Blatter said he took responsibility for all that is ______

 

a.  wrong with FIFA
b.  wrong without FIFA
c.  wrong within FIFA
d.  wrong wither FIFA

7)

I cannot see FIFA reforming itself under Blatter. He's had 16 ______

 

a.  years to reframe it
b.  years to reform it
c.  years to refrain it
d.  years to referee it

8)

Blatter took the World Cup to South Africa and put a lot of money into ______ in Asia

 

a.  building the game
b.  build in the game
c.  build on the game
d.  building a game

9)

However, the name FIFA is now frequently ______

 

a.  linked to scandals
b.  linked too scandal
c.  linked to scandal
d.  linked two scandals

10)

There are also many concerns over why FIFA is ______

 

a.  do in sew little
b.  doing so little
c.  doing sow little
d.  doing such little

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Sepp Blatter has been re-elected (1) ___________________ FIFA. The 79-year-old (2) ___________________, Prince Ali bin al-Hussein of Jordan, in a vote on Friday. Mr Blatter now has another four years as the boss of football's governing body. In (3) ___________________, Blatter said: "I am the president now. The president of everybody." He was re-elected even though a major corruption (4) ___________________ on Wednesday. Seven top FIFA officials were arrested. Mr Blatter was not one of them but many people in football want (5) ___________________. They say there have been too many scandals at FIFA since he became president in 1998. The UK Prime Minister David Cameron said Blatter should quit and "(6) ___________________ ".

Mr Blatter said he (7) ___________________ for all that is wrong with FIFA and that he would bring change. He said he would work to put FIFA in a "strong position". However, the boss of England's Football Association Greg Dyke said: "I cannot see FIFA (8) ___________________ under Blatter. He's had 16 years (9) ___________________ he hasn't done it." In those 16 years, Blatter took the World Cup to South Africa (10) ___________________ money into building the game in Asia and Africa. However, the name FIFA is now (11) ___________________ scandal. FIFA's major sponsors Visa and Coca Cola are asking big questions. There are also many concerns over why FIFA is doing so little about the 1,200 workers (12) ___________________ died to build the Qatar 2022 World Cup.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How old is Sepp Blatter?

2.

How long is one presidency of FIFA?

3.

How many top FIFA officials were arrested?

4.

When did Sepp Blatter first become president of FIFA?

5.

Who said the sooner Blatter quits the better?

6.

What did Sepp Blatter take responsibility for?

7.

What kind of position does Blatter want to put FIFA in?

8.

Where did Sepp Blatter put a lot of money into building the game?

9.

Which of FIFA's sponsors are mentioned in the article?

10.

How many workers have died so far to build the Qatar World Cup?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How old is Sepp Blatter?

6.

What did Sepp Blatter take responsibility for?

 

a) 78
b) 79
c) 80
d) 81

 

a) the corruption
b) England's 1966 World Cup win
c) all that is wrong with FIFA
d) nothing

2.

How long is one presidency of FIFA?

7.

What kind of position does Blatter want to put FIFA in?

 

a) 7 years
b) 3 years
c) 5 years
d) 4 years

 

a) a bold one
b) a strategic one
c) a defensive one
d) a strong one

3.

How many top FIFA officials were arrested?

8.

Where did Sepp Blatter put a lot of money into building the game?

 

a) 7
b) 8
c) 9
d) 10

 

a) Asia and Africa
b) Barcelona and Real Madrid
c) England
d) Oceania

4.

When did Sepp Blatter first become president of FIFA?

9.

Which of FIFA's sponsors are mentioned in the article?

 

a) 1994
b) 1996
c) 1998
d) 2000

 

a) Visa and Coca Cola
b) Coca Cola and Hyundai
c) Visa and McDonald's
d) McDonald's and Budweiser

5.

Who said the sooner Blatter quits the better?

10.

How many workers have died so far to build the Qatar World Cup?

 

a) Prince Ali bin al-Hussein
b) David Cameron
c) Lionel Messi
d) Barack Obama

 

a) 1,100
b) 1,200
c) 1,300
d) 1,400

ROLE PLAY

Role  A – Wider goal posts

You think wider goal posts is the best way to make football more exciting. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): no goalkeepers, extra points for goals or no offside.

Role  B – No goalkeepers

You think no goalkeepers is the best way to make football more exciting. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): wider goal posts, extra points for goals or no offside.

Role  C – Extra points for goals

You think extra points for goals is the best way to make football more exciting. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): no goalkeepers, wider goal posts or no offside.

Role  D – No offside

You think no offside is the best way to make football more exciting. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  no goalkeepers, extra points for goals or wider goal posts.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'foot' and 'ball'.

foot

ball

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • 79
  • another
  • now
  • major
  • them
  • better
  • wrong
  • strong
  • boss
  • 16
  • name
  • far

FIFA SURVEY

Write five GOOD questions about FIFA in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FIFA DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'soccer'?

3)

What do you know about and think of FIFA?

4)

What do you think of the latest scandal?

5)

What do you think of Sepp Blatter?

6)

What should happen to the corrupt officials?

7)

What do you think Blatter means when he said he is the president of everybody?

8)

Why do so many people want Sepp Blatter to quit?

9)

How long do you think Blatter can survive as president?

10)

What good things has FIFA done?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Do you think it is good that Sepp Blatter won the election?

13)

Why is soccer the world's most popular sport?

14)

How has big money changed soccer?

15)

Do you prefer the word 'soccer' or 'football'?

16)

Should FIFA's sponsors say more to change FIFA?

17)

What should FIFA do about worker deaths in Qatar?

18)

Why is FIFA is doing so little about worker deaths in Qatar?

19)

What questions would you like to ask Sepp Blatter?

20)

What do you think his answers would be?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Sepp Blatter has been re-elected as the president of FIFA. The 79-year-old          (1) ____ his only rival, Prince Ali bin al-Hussein of Jordan, in a (2) ____ on Friday. Mr Blatter now has another four years as the boss of football's governing body. In his victory speech, Blatter said: "I am the president now. The president of everybody." He was re-elected even (3) ____ a major corruption scandal emerged on Wednesday. Seven (4) ____ FIFA officials were arrested. Mr Blatter was not one of them but many people in football want him to resign. They say there have been too (5) ____ scandals at FIFA since he became president in 1998. The UK Prime Minister David Cameron said Blatter should quit and "the sooner the (6) ____".

Mr Blatter said he took responsibility for (7) ____ that is wrong with FIFA and that he would bring change. He said he would work to put FIFA (8) ____ a "strong position". However, the boss of England's Football Association Greg Dyke said: "I cannot see FIFA reforming itself (9) ____ Blatter. He's had 16 years to reform it and he hasn't done it." In those 16 years, Blatter took the World Cup to South Africa and put a lot of money into (10) ____ the game in Asia and Africa. However, the name FIFA is now frequently linked to scandal. FIFA's major sponsors Visa and Coca Cola are asking big questions. There are also many (11) ____ over why FIFA is doing so little about the 1,200 workers who have so (12) ____ died to build the Qatar 2022 World Cup.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

won

(b)

defeat

(c)

beat

(d)

hit

2.

(a)

vote

(b)

voter

(c)

voting

(d)

voted

3.

(a)

though

(b)

thou

(c)

threw

(d)

thought

4.

(a)

top

(b)

topping

(c)

topped

(d)

tops

5.

(a)

more

(b)

much

(c)

most

(d)

many

6.

(a)

Blatter

(b)

barter

(c)

best

(d)

better

7.

(a)

all

(b)

which

(c)

every

(d)

whole

8.

(a)

as

(b)

to

(c)

of

(d)

in

9.

(a)

under

(b)

over

(c)

on

(d)

up

10.

(a)

build

(b)

building

(c)

built

(d)

builds

11.

(a)

corners

(b)

concerns

(c)

contains

(d)

contents

12.

(a)

far

(b)

long

(c)

thus

(d)

as

SPELLING

Paragraph 1

1.

re-elected as the sritendep

2.

beat his only rvlia

3.

football's eigronngv body

4.

major turnocpior

5.

Seven top FIFA sofiifacl were arrested

6.

too many acsdlnas at FIFA

Paragraph 2

7.

Mr Blatter said he took tsiplionriebsy

8.

put FIFA in a "strong toipsoin"

9.

England's Football sAscinaoiot

10.

FIFA is now utlfeneryq linked to…

11.

major osrpossn

12.

There are also many cnceonsr

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

FIFA officials were arrested. Mr Blatter was not one of them but many people in football want

(    )

of everybody." He was re-elected even though a major corruption scandal emerged on Wednesday. Seven top

(    )

Mr Blatter said he took responsibility for all that is wrong with FIFA and that he would bring

(    )

change. He said he would work to put FIFA in a "strong position". However, the boss of England's Football

1  )

Sepp Blatter has been re-elected as the president of FIFA. The 79-year-old beat his only

(    )

rival, Prince Ali bin al-Hussein of Jordan, in a vote on Friday. Mr Blatter now has another four years as the

(    )

to scandal. FIFA's major sponsors Visa and Coca Cola are asking big questions. There are also many concerns over

(    )

Association Greg Dyke said: "I cannot see FIFA reforming itself under Blatter. He's had 16 years to reform

(    )

why FIFA is doing so little about the 1,200 workers who have so far died to build the Qatar 2022 World Cup.

(    )

it and he hasn't done it." In those 16 years, Blatter took the World Cup to South Africa and put a lot

(    )

him to resign. They say there have been too many scandals at FIFA since he became president

(    )

of money into building the game in Asia and Africa. However, the name FIFA is now frequently linked

(    )

boss of football's governing body. In his victory speech, Blatter said: "I am the president now. The president

(    )

in 1998. The UK Prime Minister David Cameron said Blatter should quit and "the sooner the better".

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

been   has   Blatter   FIFA   of   president   the   as   re-elected   .  

2.

only   year   vote   his   -   a   beat   79   in   old   The   rival   -   .  

3.

boss  of  football's   governing   body  Another   four   years  as   the   .  

4.

corruption   major   A   Wednesday   on   emerged   scandal   .  

5.

there   too   at   say   been   scandals   They   have   many   FIFA   .  

6.

took   responsibility   for   all   that   is   wrong   with   FIFA   He   .  

7.

had   He's   hasn't   he   and   it   reform   to   years   16   .  

8.

of   lot   a   Put   Asia   in   game   the   building   into   money   .  

9.

frequently   scandal   name   now   to   The   is   linked   FIFA   .  

10.

many  There  so   FIFA  concerns  are  little  is  over  also  doing  why  .

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Sepp Blatter has been re-enacted / re-elected as the president of FIFA. The 79-year-old beat his only rivalry / rival, Prince Ali bin al-Hussein of Jordan, in a vote on / at Friday. Mr Blatter now has another / other four years as the boss of football's governing body. In his victory speak / speech, Blatter said: "I am the president know / now. The president of everybody." He was re-elected even though / through a major corruption scandal emerged / emerging on Wednesday. Seven top FIFA officials were arrested. Mr Blatter was not one of them but many people in football want him to sign / resign. They say there have been too many scandals at FIFA since he became president in 1998. The UK Prime Minister David Cameron said Blatter should quit and "the sooner the good / better".

Mr Blatter said he took / did responsibility for all that is mistake / wrong with FIFA and that he would bring change / changing. He said he would work to put FIFA in a "strong position". However, /  Although, the boss of England's Football Association Greg Dyke said: "I cannot see FIFA forming / reforming itself under Blatter. He's had 16 years to reform it and he hasn't did / done it." In those 16 years, Blatter took / played the World Cup to South Africa and put a lot of money into built / building the game in Asia and Africa. However, the name FIFA is now frequently  / frequent linked to scandal. FIFA's major sponsors Visa and Coca Cola are asking big questions. There are also many concerns over why FIFA is doing such / so little about the 1,200 workers who have so far died to build the Qatar 2022 World Cup.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

S_pp Bl_tt_r h_s b__n r_-_l_ct_d _s th_ pr_s_d_nt _f F_F_. Th_ 70-y__r-_ld b__t h_s _nly r_v_l, Pr_nc_ _l_ b_n _l-H_ss__n _f J_rd_n, _n _ v_t_ _n Fr_d_y. Mr Bl_tt_r n_w h_s _n_th_r f__r y__rs _s th_ b_ss _f f__tb_ll's g_v_rn_ng b_dy. _n h_s v_ct_ry sp__ch, Bl_tt_r s__d: "_ _m th_ pr_s_d_nt n_w. Th_ pr_s_d_nt _f _v_ryb_dy." H_ w_s r_-_l_ct_d _v_n th__gh _ m_j_r c_rr_pt__n sc_nd_l _m_rg_d _n W_dn_sd_y. S_v_n t_p F_F_ _ff_c__ls w_r_ _rr_st_d. Mr Bl_tt_r w_s n_t _n_ _f th_m b_t m_ny p__pl_ _n f__tb_ll w_nt h_m t_ r_s_gn. Th_y s_y th_r_ h_v_ b__n t__ m_ny sc_nd_ls _t F_F_ s_nc_ h_ b_c_m_ pr_s_d_nt _n 1998. Th_ _K Pr_m_ M_n_st_r D_v_d C_m_r_n s__d Bl_tt_r sh__ld q__t _nd "th_ s__n_r th_ b_tt_r".

Mr Bl_tt_r s__d h_ t__k r_sp_ns_b_l_ty f_r _ll th_t _s wr_ng w_th F_F_ _nd th_t h_ w__ld br_ng ch_ng_. H_ s__d h_ w__ld w_rk t_ p_t F_F_ _n _ "str_ng p_s_t__n". H_w_v_r, th_ b_ss _f _ngl_nd's F__tb_ll _ss_c__t__n Gr_g Dyk_ s__d: "_ c_nn_t s__ F_F_ r_f_rm_ng _ts_lf _nd_r Bl_tt_r. H_'s h_d 16 y__rs t_ r_f_rm _t _nd h_ h_sn't d_n_ _t." _n th_s_ 16 y__rs, Bl_tt_r t__k th_ W_rld C_p t_ S__th _fr_c_ _nd p_t _ l_t _f m_n_y _nt_ b__ld_ng th_ g_m_ _n _s__ _nd _fr_c_. H_w_v_r, th_ n_m_ F_F_ _s n_w fr_q__ntly l_nk_d t_ sc_nd_l. F_F_'s m_j_r sp_ns_rs V_s_ _nd C_c_ C_l_ _r_ _sk_ng b_g q__st__ns. Th_r_ _r_ _ls_ m_ny c_nc_rns _v_r why F_F_ _s d__ng s_ l_ttl_ _b__t th_ 1,200 w_rk_rs wh_ h_v_ s_ f_r d__d t_ b__ld th_ Q_t_r 2022 W_rld C_p.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

sepp blatter has been re-elected as the president of fifa the 79-year-old beat his only rival prince ali bin al-hussein of jordan in a vote on friday mr blatter now has another four years as the boss of football's governing body in his victory speech blatter said "i am the president now the president of everybody" he was re-elected even though a major corruption scandal emerged on wednesday seven top fifa officials were arrested mr blatter was not one of them but many people in football want him to resign they say there have been too many scandals at fifa since he became president in 1998 the uk prime minister david cameron said blatter should quit and "the sooner the better"

mr blatter said he took responsibility for all that is wrong with fifa and that he would bring change he said he would work to put fifa in a "strong position" however the boss of england's football association greg dyke said "i cannot see fifa reforming itself under blatter he's had 16 years to reform it and he hasn't done it" in those 16 years blatter took the world cup to south africa and put a lot of money into building the game in asia and africa however the name fifa is now frequently linked to scandal fifa's major sponsors visa and coca cola are asking big questions there are also many concerns over why fifa is doing so little about the 1200 workers who have so far died to build the qatar 2022 world cup

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

SeppBlatterhasbeenre-electedasthepresidentofFIFA.The79-year-
oldbeathisonlyrival,PrinceAlibinal-HusseinofJordan,ina
voteonFriday.MrBlatternowhasanotherfouryearsasthebossoffootbal
l'sgoverningbody.Inhisvictoryspeech,Blattersaid:"Iamthepresident
now.Thepresidentofeverybody."Hewasre-electedeventhou
ghamajorcorruptionscandalemergedonWednesday.SeventopFIFAo
fficialswerearrested.MrBlatterwasnotoneofthembutmanypeopleinfo
otballwanthimtoresign.Theysaytherehavebeentoomanyscandalsat
FIFAsincehebecamepresidentin1998.TheUKPrimeMinisterDavidCa
meronsaidBlattershouldquitand"thesoonerthebetter".MrBlattersaid
hetookresponsibilityforallthatiswrongwithFIFAandthathewouldbrin
gchange.HesaidhewouldworktoputFIFAina"strongposition".Howeve
r,thebossofEngland'sFootballAssociationGregDykesaid:"Icannotse
eFIFAreformingitselfunderBlatter.He'shad16yearstoreformitandhe
hasn'tdoneit."Inthose16years,BlattertooktheWorldCuptoSouthAfri
caandputalotofmoneyintobuildingthegameinAsiaandAfrica.Howeve
r,thenameFIFAisnowfrequentlylinkedtoscandal.FIFA'smajorsponso
rsVisaandCocaColaareaskingbigquestions.Therearealsomanyconce
rnsoverwhyFIFAisdoingsolittleaboutthe1,200workerswhohavesofar
diedtobuildtheQatar2022WorldCup.

FREE WRITING

Write about soccer for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Soccer is the greatest sport on Earth. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the FIFA election. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FIFA: Make a poster about FIFA. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. THE WORLD GAME: Write a magazine article about FIFA and how it needs to be cleaned up. Include imaginary interviews with people who are for and against Sepp Blatter's re-election.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on FIFA. Ask him/her three questions about FIFA. Give him/her three of your ideas on how to give FIFA a better image. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

rival

a.

competitor

2

another

b.

a further

3.

major

c.

big

4.

emerged

d.

became known

5.

quit

e.

resign

6.

wrong

f.

bad

7.

reform

g.

improve

8.

frequently

h.

often

9.

concerns

i.

worries

10.

so far

j.

until now

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

79

2.

4 years

3.

7

4.

1998

5.

David Cameron

6.

All that is wrong with FIFA

7.

A strong one

8.

Asia and Africa

9.

Coca Cola and Visa

10.

1,200

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

c

7.

d

8.

a

9.

a

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You