The Reading / Listening - Level 6

A tough new smoking ban has been introduced in China's capital city Beijing. It coincides with World No Tobacco Day and was welcomed by the World Health Organization (WHO). The ban came into effect on June the 1st and is the toughest anti-smoking law to be implemented anywhere in China. It prohibits smoking in all indoor public places, on public transport and in workplaces. Unlike other bans in China, this one is backed up by hefty fines for anyone lighting up indoors in public. Restaurants will have a big part to play in implementing the ban. Restaurant owners will face a heavy fine if they do not stop people smoking. The public is also being encouraged to report anyone breaking the law.



The WHO rewarded Beijing with a special prize. A WHO spokesperson said: "We applauded Beijing for its strong and determined leadership in protecting the health of its people by making public places smoke-free. We are delighted to be formally recognising the Beijing Municipal Government with a WHO World No Tobacco Day Award." China still has a long way to go to get its population to stop smoking. The country is the world's largest tobacco producer and consumer. There are around 300 million smokers in China, which is almost the same size as the population of the USA. More than one million Chinese die each year from smoking-related diseases.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://news.xinhuanet.com/english/2015-05/31/c_134284971.htm
  • http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-05-29/beijing-s-about-to-roll-out-its-harshest-smoking-ban-ever
  • http://www.theguardian.com/world/2015/may/31/last-cigarette-beijing-stubs-out-public-smoking-from-monday


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. SMOKING: Students walk around the class and talk to other students about smoking. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

smoking / ban / capital city / toughest / public transport / heavy fines / encouraged / rewarded / applauded / determined / leadership / smoke-free / population / diseases

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. BANS: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Ban on…

Pros

Cons

Smoking

 

 

Speeding

 

 

Eating in public

 

 

Music players in public

 

 

Fast food

 

 

Violence in movies

 

 

4. SMOKE-FREE: Students A strongly believe all public areas should be smoke-free; Students B strongly believe it depends.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. BANS: Rank these with your partner. Put the best things to ban at the top. Change partners often and share your rankings.

  • smoking

  • swearing

  • fast food

  • violence in movies

  • alcohol

  • guns

  • energy drinks

  • Internet pop-ups

6. CAPITAL CITY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "capital city". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The smoking ban started on World No Tobacco Day.

T / F

b.

The ban is the toughest to be imposed anywhere in the world.

T / F

c.

It is still OK to smoke in the workplace in Beijing.

T / F

d.

Beijing authorities want the public to report people who break the ban.

T / F

e.

The World Health Organisation gave Beijing a prize.

T / F

f.

China is both the largest tobacco producer and consumer in the world.

T / F

g.

More people smoke in China than there are people in the USA.

T / F

h.

Over ten million Chinese people die each year from smoking.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

tough

a.

bans

2.

came into effect

b.

acknowledging

3.

prohibits

c.

inform on

4.

backed up

d.

started

5.

report

e.

award

6.

prize

f.

strict

7.

determined

g.

annually

8.

recognising

h.

firm

9.

stop

i.

supported

10.

each year

j.

quit

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

China's capital

a.

implemented anywhere

2.

It coincides

b.

and consumer

3.

The ban came into

c.

breaking the law

4.

the toughest anti-smoking law to be

d.

free

5.

report anyone

e.

with World No Tobacco Day

6.

We applauded

f.

related diseases

7.

strong and

g.

Beijing

8.

smoke-

h.

effect on June the 1st

9.

the world's largest tobacco producer

i.

determined leadership

10.

smoking-

j.

city





GAP FILL

A (1) ____________ new smoking ban has been introduced in China's capital city Beijing. It (2) ____________ with World No Tobacco Day and was welcomed by the World Health Organization (WHO). The ban came into (3) ____________ on June the 1st and is the toughest anti-smoking law to be implemented anywhere in China. It prohibits smoking in all (4) ____________ public places, on public transport and in workplaces. Unlike other bans in China, this one is backed up by (5) ____________ fines for anyone (6) ____________ up indoors in public. Restaurants will have a big part to (7) ____________ in implementing the ban. Restaurant owners will face a heavy fine if they do not stop people smoking. The public is also being encouraged to report anyone (8) ____________ the law.

 

 

indoor
tough
lighting
play
effect
breaking
hefty
coincides

The WHO rewarded Beijing with a special (9) ____________. A WHO spokesperson said: "We (10) ____________ Beijing for its strong and determined (11) ____________ in protecting the health of its people by making public places smoke- (12) ____________. We are delighted to be formally recognising the Beijing Municipal Government with a WHO World No Tobacco Day Award." China still has a long (13) ____________ to go to get its population to stop smoking. The country is the world's largest tobacco (14) ____________ and consumer. There are around 300 million smokers in China, which is almost the same (15) ____________ as the population of the USA. More than one million Chinese die each year from smoking-(16) ____________ diseases.

 

leadership
free
producer
related
applauded
prize
size
way

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A tough new smoking ban has been introduced in China's ______

 

a.  capital cities Beijing
b.  capitals city Beijing
c.  capitals cities Beijing
d.  capital city Beijing

2)

The ban came into ______ June the 1st

 

a.  effect on
b.  affect on
c.  afford on
d.  aspect on

3)

It prohibits smoking in all indoor public places, on public transport ______

 

a.  end in workplaces
b.  ending in workplaces
c.  and in workplace
d.  and in workplaces

4)

Restaurants will have a big ______ implementing the ban

 

a.  part to play in
b.  parts to playing
c.  part too play in
d.  part to plays in

5)

The public is also being encouraged to report anyone ______

 

a.  break in the law
b.  breaking the laws
c.  breaking in the law
d.  breaking the law

6)

We applauded Beijing for its strong and ______

 

a.  determined leader's ship
b.  determined leadership
c.  determine the leadership
d.  determined leaderships

7)

protecting the health of its people by making public ______

 

a.  places smoked-free
b.  places smoke-free
c.  places smoking-free
d.  places smoke-freed

8)

China still has a long way to go to get its population ______

 

a.  to stop smoking
b.  too stop smoking
c.  to stops smoking
d.  two-stop smoking

9)

The country is the world's largest tobacco ______

 

a.  producer and consumer
b.  producers and consumer
c.  producer and consumers
d.  producers and consumers

10)

More than one million Chinese die each year from smoking-______

 

a.  relate it diseases
b.  related disease
c.  related diseases
d.  relate it disease

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A tough new smoking ban (1) ___________________ in China's capital city Beijing. It coincides with World No Tobacco Day (2) ___________________ by the World Health Organization (WHO). The ban came into effect on June the 1st (3) ___________________ anti-smoking law to be implemented anywhere in China. It prohibits smoking in all indoor public places, on public transport and in workplaces. (4) ___________________ in China, this one is backed up by hefty fines for anyone lighting up indoors in public. Restaurants will have (5) ___________________ play in implementing the ban. Restaurant owners will face a heavy fine if they do not stop people smoking. The public is also being encouraged (6) ___________________ breaking the law.

The WHO rewarded Beijing (7) ___________________. A WHO spokesperson said: "We applauded Beijing for its strong and determined leadership (8) ___________________ health of its people by making public places smoke-free. We are delighted (9) ___________________ recognising the Beijing Municipal Government with a WHO World No Tobacco Day Award." China still (10) ___________________ to go to get its population to stop smoking. The country is the world's largest tobacco producer and consumer. There (11) ___________________ million smokers in China, which is almost the same size as the population of the USA. More than one million Chinese (12) ___________________ smoking-related diseases.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What did the smoking ban happen at the same time as?

2.

On what date did the ban start?

3.

What is the ban backed up by?

4.

What kind of businesses have a big part to play?

5.

Who is the public encouraged to report?

6.

What did the WHO give to Beijing?

7.

What kind of leadership did the WHO say Beijing had?

8.

How far does China have to go to get people to stop smoking?

9.

How many people in China smoke?

10.

How many people in China die every year from smoking?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What did the smoking ban happen at the same time as?

6.

What did the WHO give to Beijing?

 

a) Smokers' Rights Day
b) World Anti-Smoking Day
c) World No Tobacco Day
d) World Smoke-Free Day

 

a) money
b) a prize
c) a warning
d) time

2.

On what date did the ban start?

7.

What kind of leadership did the WHO say Beijing had?

 

a) June 1
b) June 2
c) May 31
d) May 30

 

a) strong and determined
b) caring and protective
c) weak and ineffectual
d) bold and pioneering

3.

What is the ban backed up by?

8.

How far does China have to go to get people to stop smoking?

 

a) hefty fines
b) smokers
c) tobacco companies
d) hospitals

 

a) a million miles
b) a million kilometers
c) a long way
d) not far

4.

What kind of businesses have a big part to play?

9.

How many people in China smoke?

 

a) cigarette companies
b) restaurants
c) health companies
d) malls

 

a) 300,000
b) three million
c) 30,000,00
d) 300,000,000

5.

Who is the public encouraged to report?

10.

How many people in China die every year from smoking?

 

a) restaurant owners
b) cigarette companies
c) government officials
d) smokers who break the law

 

a) over 1,000,000
b) just under a million
c) around 100,000
d) 10,000,000

ROLE PLAY

Role  A – Smoking

You think smoking is the top thing to be banned. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): fast food, guns or Internet pop-ups.

Role  B – Fast food

You think fast food is the top thing to be banned. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): smoking, guns or Internet pop-ups.

Role  C – Guns

You think guns are the top things to be banned. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why): fast food, smoking or Internet pop-ups.

Role  D – Internet pop-ups

You think Internet pop-ups are the top things to be banned. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as bad. Also, tell the others which is the least harmful of these (and why):  fast food, guns or smoking.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'smoking' and 'ban'.

smoking

 

ban

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • tough
  • effect
  • all
  • backed
  • part
  • report
  • special
  • strong
  • free
  • way
  • consumer
  • die

SMOKING SURVEY

Write five GOOD questions about smoking in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SMOKING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'smoking'?

3)

What do you think of smoking?

4)

Why do people smoke?

5)

Why do many people think it looks cool to smoke?

6)

What laws are there in your city regarding smoking?

7)

What should happen on World No Tobacco Day?

8)

What do you think of Beijing's initiative?

9)

How else can we get people to stop smoking, besides fines?

10)

Would you report someone for smoking in public?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you think of tobacco companies?

13)

Are you happy that cigarette advertising is banned in many countries?

14)

Should restaurants have a smoking section?

15)

Smoking kills. Why don't people understand this?

16)

Do you get angry about passive smoking?

17)

Should Hollywood, Bollywood, etc. show smoking in movies?

18)

Do you think smoking will ever disappear?

19)

What does smoking do to your health?

20)

What questions would you like to ask Beijing's leader?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

--------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A (1) ____ new smoking ban has been introduced in China's capital city Beijing. It coincides with World No Tobacco Day and was welcomed (2) ____ the World Health Organization (WHO). The ban came (3) ____ effect on June the 1st and is the toughest anti-smoking law to be implemented anywhere in China. It prohibits smoking in all indoor public places, on public transport and (4) ____ workplaces. Unlike other bans in China, this one is backed up by hefty (5) ____ for anyone lighting up indoors in public. Restaurants will have a big part to play in implementing the ban. Restaurant owners will face a heavy fine if they do not stop people smoking. The public is also (6) ____ encouraged to report anyone breaking the law.

The WHO (7) ____ Beijing with a special prize. A WHO spokesperson said: "We applauded Beijing for its strong and determined leadership (8) ____ protecting the health of its people by making public places smoke-free. We are delighted to be   (9) ____ recognising the Beijing Municipal Government with a WHO World No Tobacco Day Award." China still has a long way to (10) ____ to get its population to stop smoking. The country is the world's largest tobacco producer and consumer. There are around 300 million smokers in China, which is almost the (11) ____ size as the population of the USA. More than one million Chinese die each year from smoking-(12) ____ diseases.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

trough

(b)

tough

(c)

though

(d)

through

2.

(a)

as

(b)

by

(c)

on

(d)

up

3.

(a)

up

(b)

from

(c)

as

(d)

into

4.

(a)

up

(b)

on

(c)

by

(d)

in

5.

(a)

goodies

(b)

fines

(c)

wells

(d)

OKs

6.

(a)

been

(b)

beginning

(c)

being

(d)

becoming

7.

(a)

retarded

(b)

regarded

(c)

rewarded

(d)

recorded

8.

(a)

as

(b)

in

(c)

by

(d)

of

9.

(a)

formalise

(b)

formality

(c)

formal

(d)

formally

10.

(a)

go

(b)

do

(c)

be

(d)

have

11.

(a)

same

(b)

similar

(c)

sameness

(d)

similarity

12.

(a)

relationship

(b)

relative

(c)

relations

(d)

related

SPELLING

Paragraph 1

1.

A oguht new smoking ban

2.

It dneioccsi with World No Tobacco Day

3.

to be npldeemmeit anywhere in China

4.

public prrstotan

5.

backed up by htefy fines

6.

also being erdneaguoc to

Paragraph 2

7.

The WHO wdereard Beijing

8.

We eulpdapda Beijing

9.

rdidneemte leadership

10.

We are edhletdgi

11.

producer and ermnsouc

12.

smoking-related aieesdss

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

smoking in all indoor public places, on public transport and in workplaces. Unlike other bans in China, this one is backed

(    )

The WHO rewarded Beijing with a special prize. A WHO spokesperson said: "We applauded Beijing for

(    )

up by hefty fines for anyone lighting up indoors in public. Restaurants will have a big

(    )

part to play in implementing the ban. Restaurant owners will face a heavy fine if they do not

1  )

A tough new smoking ban has been introduced in China's capital city Beijing. It coincides

(    )

with World No Tobacco Day and was welcomed by the World Health Organization (WHO). The ban came into

(    )

with a WHO World No Tobacco Day Award." China still has a long way to go to get its

(    )

its strong and determined leadership in protecting the health of its people by making public places smoke-

(    )

free. We are delighted to be formally recognising the Beijing Municipal Government

(    )

300 million smokers in China, which is almost the same size as the population of the USA. More

(    )

population to stop smoking. The country is the world's largest tobacco producer and consumer. There are around

(    )

than one million Chinese die each year from smoking-related diseases.

(    )

effect on June the 1st and is the toughest anti-smoking law to be implemented anywhere in China. It prohibits

(    )

stop people smoking. The public is also being encouraged to report anyone breaking the law.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

has   tough   been   new   introduced   smoking   ban   A   .  

2.

implemented  anywhere  The  toughest  anti   -   smoking  law  to  be  .

3.

for   up   public   fines   lighting   in   Hefty   anyone   indoors   .  

4.

a   face   will   owners   Restaurant   not   do   they   if   fine   heavy   .  

5.

encouraged   anyone   public   being   report   The   also   to   is   .  

6.

with   The   a   WHO   special   rewarded   prize   Beijing   .  

7.

population   smoking   long   go   its  stop   A   to   get   to   way   to   .  

8.

world's   The   largest   country   tobacco   is   producer   the   .  

9.

China   300   million   There   smokers   are   in   around   .  

10.

-   related   diseases  One   million   die   each   year   from  smoking   .  

 

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A tough new smoking ban has been introducing / introduced in China's capital city Beijing. It coincides / coincidences with World No Tobacco Day and was welcomed by the World Health Organization (WHO). The ban came into affect / effect on June the 1st and is the toughest anti-smoking law to be implemented / implanted anywhere in China. It prohibits smoking in every / all indoor public places, on public transport and in workplaces. Unlike / Likely other bans in China, this one is backed down / up by hefty fines for anyone lighting up indoors in public. Restaurants will have a big part to frolic / play in implementing the ban. Restaurant owners will head / face a heavy fine if they do not stop people smoking. The public is also being encouraged to report anyone smashing / breaking the law.

The WHO rewarded Beijing with a specially / special prize. A WHO spokesperson said: "We applauded / applause Beijing for its strong and determined leadership on / in protecting the health of its people by makes / making public places smoke-free. We are delighted to be normally / formally recognising the Beijing Municipal Government with a WHO World No Tobacco Day Award." China still has a long / short way to go / depart to get its population to stop smoking. The country is the world's largest tobacco production / producer and consumer. There are around 300 million smokers in China, which is almost / mostly the same size as the population of the USA. More than one million Chinese die each year from smoking-related / smoking-relative diseases.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ t__gh n_w sm_k_ng b_n h_s b__n _ntr_d_c_d _n Ch_n_'s c_p_t_l c_ty B__j_ng. _t c__nc_d_s w_th W_rld N_ T_b_cc_ D_y _nd w_s w_lc_m_d by th_ W_rld H__lth _rg_n_z_t__n (WH_). Th_ b_n c_m_ _nt_ _ff_ct _n J_n_ th_ 1st _nd _s th_ t__gh_st _nt_-sm_k_ng l_w t_ b_ _mpl_m_nt_d _nywh_r_ _n Ch_n_. _t pr_h_b_ts sm_k_ng _n _ll _nd__r p_bl_c pl_c_s, _n p_bl_c tr_nsp_rt _nd _n w_rkpl_c_s. _nl_k_ _th_r b_ns _n Ch_n_, th_s _n_ _s b_ck_d _p by h_fty f_n_s f_r _ny_n_ l_ght_ng _p _nd__rs _n p_bl_c. R_st__r_nts w_ll h_v_ _ b_g p_rt t_ pl_y _n _mpl_m_nt_ng th_ b_n. R_st__r_nt _wn_rs w_ll f_c_ _ h__vy f_n_ _f th_y d_ n_t st_p p__pl_ sm_k_ng. Th_ p_bl_c _s _ls_ b__ng _nc__r_g_d t_ r_p_rt _ny_n_ br__k_ng th_ l_w.

Th_ WH_ r_w_rd_d B__j_ng w_th _ sp_c__l pr_z_. _ WH_ sp_k_sp_rs_n s__d: "W_ _ppl__d_d B__j_ng f_r _ts str_ng _nd d_t_rm_n_d l__d_rsh_p _n pr_t_ct_ng th_ h__lth _f _ts p__pl_ by m_k_ng p_bl_c pl_c_s sm_k_-fr__. W_ _r_ d_l_ght_d t_ b_ f_rm_lly r_c_gn_s_ng th_ B__j_ng M_n_c_p_l G_v_rnm_nt w_th _ WH_ W_rld N_ T_b_cc_ D_y _w_rd." Ch_n_ st_ll h_s _ l_ng w_y t_ g_ t_ g_t _ts p_p_l_t__n t_ st_p sm_k_ng. Th_ c__ntry _s th_ w_rld's l_rg_st t_b_cc_ pr_d_c_r _nd c_ns_m_r. Th_r_ _r_ _r__nd 300 m_ll__n sm_k_rs _n Ch_n_, wh_ch _s _lm_st th_ s_m_ s_z_ _s th_ p_p_l_t__n _f th_ _S_. M_r_ th_n _n_ m_ll__n Ch_n_s_ d__ __ch y__r fr_m sm_k_ng-r_l_t_d d_s__s_s.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a tough new smoking ban has been introduced in china's capital city beijing it coincides with world no tobacco day and was welcomed by the world health organization (who) the ban came into effect on june the 1st and is the toughest anti-smoking law to be implemented anywhere in china it prohibits smoking in all indoor public places on public transport and in workplaces unlike other bans in china this one is backed up by hefty fines for anyone lighting up indoors in public restaurants will have a big part to play in implementing the ban restaurant owners will face a heavy fine if they do not stop people smoking the public is also being encouraged to report anyone breaking the law

the who rewarded beijing with a special prize a who spokesperson said "we applauded beijing for its strong and determined leadership in protecting the health of its people by making public places smoke-free we are delighted to be formally recognising the beijing municipal government with a who world no tobacco day award" china still has a long way to go to get its population to stop smoking the country is the world's largest tobacco producer and consumer there are around 300 million smokers in china which is almost the same size as the population of the usa more than one million chinese die each year from smoking-related diseases

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AtoughnewsmokingbanhasbeenintroducedinChina'scapitalcityBeiji
ng.ItcoincideswithWorldNoTobaccoDayandwaswelcomedbytheWorl
dHealthOrganization(WHO).ThebancameintoeffectonJunethe1stan
disthetoughestanti-smokinglawtobeimplementedanywhereinChin
a.Itprohibitssmokinginallindoorpublicplaces,onpublictransportandi
nworkplaces.UnlikeotherbansinChina,thisoneisbackedupbyheftyfin
esforanyonelightingupindoorsinpublic.Restaurantswillhaveabigpart
toplayinimplementingtheban.Restaurantownerswillfaceaheavyfinei
ftheydonotstoppeoplesmoking.Thepublicisalsobeingencouragedtor
eportanyonebreakingthelaw.TheWHOrewardedBeijingwithaspecial
prize.AWHOspokespersonsaid:"WeapplaudedBeijingforitsstrongan
ddeterminedleadershipinprotectingthehealthofitspeoplebymakingp
ublicplacessmoke-free.Wearedelightedtobeformallyrecognisin
gtheBeijingMunicipalGovernmentwithaWHOWorldNoTobaccoDayA
ward."Chinastillhasalongwaytogotogetitspopulationtostopsmoking.
Thecountryistheworld'slargesttobaccoproducerandconsumer.There
arearound300millionsmokersinChina,whichisalmostthesamesizeas
thepopulationoftheUSA.MorethanonemillionChinesedieeachyearfro
msmoking-relateddiseases.

FREE WRITING

Write about smoking for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Smoking should be made illegal. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about smoking bans around the world. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SMOKING: Make a poster about smoking. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. BANNED: Write a magazine article about banning smoking everywhere. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a health expert. Ask him/her three questions about smoking. Give him/her three ideas on how to get people to quit. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

T

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

tough

a.

strict

2

came into effect

b.

started

3.

prohibits

c.

bans

4.

backed up

d.

supported

5.

report

e.

inform on

6.

prize

f.

award

7.

determined

g.

firm

8.

recognising

h.

acknowledging

9.

stop

i.

quit

10.

each year

j.

annually

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

World No Tobacco Day

2.

June the 1st

3.

Hefty (heavy) fines

4.

Restaurants

5.

Smokers who break the law

6.

A prize

7.

Strong and determined

8.

A long way

9.

300 million

10.

Over a million

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You