The Reading / Listening - Level 3

India has banned one of the world's best selling brands of instant noodles. The noodles are the brand Maggi, produced by the Swiss food giant Nestlé. Health authorities in the Indian state of Uttar Pradesh found the noodles contained too much lead. India's Food and Drug Administration reported that the noodles had seven times more lead than the legal limit. They also had too much monosodium glutamate - a chemical that brings out the taste of the noodles. News agencies say Delhi is preparing to take legal action against Nestlé because of sales of an unsafe product. They also say Delhi is upset that Nestlé "misbranded" the noodles by telling people they were healthy when they were not.



The Indian Army has also stepped in and advised its soldiers and support staff not to eat Maggi noodles. Army officials have asked its canteens not to sell any more Maggi noodles until further notice. Colleges and roadside cafes are also to stop selling the Maggi noodles. Millions of Indians will have to go without their favourite snack until Nestlé changes its recipe. The Indian government does not want people exposed to the health risk from the lead in the noodles. A health expert from the Associated Press news agency said: "Excessive intake of lead can cause damage to the kidneys, bones and nervous system. It is particularly harmful to children and can cause learning disorders."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2015/06/03/411776574/nestl-india-in-hot-water-over-reports-of-excess-lead-in-noodle-soup
  • http://timesofindia.indiatimes.com/india/Stop-eating-Maggi-noodles-Indian-Army-tells-its-personnel/articleshow/47530094.cms
  • http://indianexpress.com/article/explained/explained-noodles-in-the-soup/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. NOODLES: Students walk around the class and talk to other students about noodles. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

banned / brands / noodles / legal limit / chemical / taste / unsafe / news agencies / soldiers / support staff / canteens / favourite snack / recipe / health risk / disorders

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FOOD: Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Good things

Bad things

Noodles

 

 

Rice

 

 

Potatoes

 

 

Pasta

 

 

Bread

 

 

Corn

 

 

4. INSTANT: Students A strongly believe instant food should be banned because it's unhealthy; Students B strongly believe it's OK.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SNACKS: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • instant noodles

  • potato chips

  • French fries

  • cookies

  • toast

  • pizza

  • fruit

  • nuts

6. GIANT: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "giant". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

India has banned people from eating all brands of noodles.

T / F

b.

Authorities found that the noodles contained too much lead.

T / F

c.

There was not enough monosodium glutamate in the noodles.

T / F

d.

Indian authorities are getting ready for legal action against Nestlé.

T / F

e.

India's soldiers have been advised not to eat the noodles.

T / F

f.

Roadside cafes will be able to sell the noodles.

T / F

g.

Nestlé said it would change its recipe within two weeks.

T / F

h.

A news agency said too much lead can cause learning disorders.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

banned

a.

lawful

2.

produced

b.

amends

3.

legal

c.

troubled

4.

preparing

d.

too much

5.

upset

e.

getting ready

6.

stepped in

f.

prohibited

7.

notice

g.

especially

8.

changes

h.

got involved

9.

excessive

i.

made

10.

particularly

j.

information

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

produced by the Swiss food

a.

its recipe

2.

the noodles contained

b.

than the legal limit

3.

seven times more lead

c.

of lead

4.

a chemical that brings out the

d.

action

5.

preparing to take legal

e.

giant Nestlé

6.

until Nestlé changes

f.

damage to the kidneys

7.

the health

g.

disorders

8.

Excessive intake

h.

too much lead

9.

cause

i.

risk from the lead

10.

cause learning

j.

taste of the noodles





GAP FILL

India has banned one of the world's best selling (1) ____________ of instant noodles. The noodles are the brand Maggi, produced by the Swiss food giant Nestlé. Health (2) ____________ in the Indian state of Uttar Pradesh found the noodles contained too much lead. India's Food and Drug Administration reported that the noodles had seven (3) ____________ more lead than the legal (4) ____________. They also had too much monosodium glutamate - a chemical that brings out the (5) ____________ of the noodles. News agencies say Delhi is preparing to take legal (6) ____________ against Nestlé because of sales of an unsafe (7) ____________. They also say Delhi is (8) ____________ that Nestlé "misbranded" the noodles by telling people they were healthy when they were not.

 

 

limit
brands
times
product
authorities
upset
taste
action

The Indian Army has also stepped in and advised its soldiers and (9) ____________ staff not to eat Maggi noodles. Army officials have asked its (10) ____________ not to sell any more Maggi noodles until further (11) ____________. Colleges and roadside cafes are also to stop selling the Maggi noodles. Millions of Indians will have to go without their favourite (12) ____________ until Nestlé changes its recipe. The Indian government does not want people exposed to the health (13) ____________ from the lead in the noodles. A health (14) ____________ from the Associated Press news agency said: "Excessive intake of lead can cause damage to the kidneys, (15) ____________ and nervous system. It is particularly harmful to children and can cause (16) ____________ disorders."

 

notice
risk
support
bones
canteens
learning
snack
expert

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

India has banned one of the world's best selling brands ______

 

a.  for instant noodles
b.  from instant noodles
c.  off instant noodles
d.  of instant noodles

2)

The noodles are the brand Maggi, produced by the Swiss ______

 

a.  food giants Nestlé
b.  food giant Nestlé
c.  food giants' Nestlé
d.  food gigantic Nestlé

3)

the noodles had seven times more lead than ______

 

a.  the legal limit
b.  the legalise limit
c.  the legality limit
d.  the legally limit

4)

News agencies say Delhi is preparing to take ______ Nestlé

 

a.  legal action again
b.  legal actions against
c.  legal action against
d.  legal actions again

5)

Nestlé "misbranded" the noodles by telling people they were healthy when ______

 

a.  them were not
b.  theyre were not
c.  they were not
d.  there were not

6)

The Indian Army has also stepped in and ______

 

a.  advise its soldiers
b.  advises its soldiers
c.  advice its soldiers
d.  advised its soldiers

7)

asked its canteens not to sell any more Maggi noodles ______

 

a.  until further notice
b.  until farther notice
c.  until father notice
d.  until fur the notice

8)

go without their favourite snack until Nestlé ______

 

a.  changes its recipes
b.  changes its recipe
c.  changes the recipe
d.  changes the recipes

9)

The Indian government does not want people exposed to ______

 

a.  the healthy risk
b.  the health risky
c.  the health risk
d.  the healthy risky

10)

It is particularly harmful to children and can cause ______

 

a.  learn in disorders
b.  learning disorder
c.  leaning disorders
d.  learning disorders

LISTENING – Listen and fill in the gaps

India has banned (1) ___________________ best selling brands of instant noodles. The noodles are the brand Maggi, produced by the Swiss food giant Nestlé. (2) ___________________ the Indian state of Uttar Pradesh found the noodles contained too much lead. India's Food and Drug Administration reported that the noodles had (3) ___________________ lead than the legal limit. They also had too much monosodium glutamate - a chemical that (4) ___________________ of the noodles. News agencies say Delhi is preparing to take legal action against Nestlé because of (5) ___________________ product. They also say Delhi is upset that Nestlé "misbranded" the noodles by telling people they (6) ___________________ they were not.

The Indian Army has also stepped (7) ___________________ its soldiers and support staff not to eat Maggi noodles. Army officials have asked its canteens (8) ___________________ more Maggi noodles until further notice. Colleges and roadside cafes are (9) ___________________ the Maggi noodles. Millions of Indians will have to go without their favourite snack until Nestlé (10) ___________________. The Indian government does not want people exposed to the health (11) ___________________ in the noodles. A health expert from the Associated Press news agency said: "Excessive intake of lead can cause damage to the kidneys, bones and nervous system. It is particularly harmful to children (12) ___________________ learning disorders."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which country is the maker of Maggi noodles from?

2.

What metal caused the problem in the noodles?

3.

How many times over the limit was the metal?

4.

What does monosodium glutamate bring out in the noodles?

5.

What kind of action is Delhi preparing to take?

6.

Who has been advised not to eat the noodles?

7.

What might the company Nestlé have to change?

8.

What does the Indian government not want people exposed to?

9.

Who talked about an excessive intake of lead?

10.

What kind of disorders could be caused by the metal in the noodles?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which country is the maker of Maggi noodles from?

6.

Who has been advised not to eat the noodles?

 

a) China
b) the USA
c) India
d) Switzerland

 

a) doctors
b) soldiers
c) sailors
d) nurses

2.

What metal caused the problem in the noodles?

7.

What might the company Nestlé have to change?

 

a) iron
b) lead
c) calcium
d) potassium

 

a) its market
b) its location
c) its plans
d) its recipe

3.

How many times over the limit was the metal?

8.

What does the Indian government not want people exposed to?

 

a) 5
b) 6
c) 7
d) 8

 

a) a health risk
b) radiation
c) the media
d) pressure

4.

What does monosodium glutamate bring out in the noodles?

9.

Who talked about an excessive intake of lead?

 

a) the taste
b) the colour
c) the water
d) the goodness

 

a) a noodle chef
b) a noodle expert
c) a health expert
d) India's leader

5.

What kind of action is Delhi preparing to take?

10.

What kind of disorders could be caused by the metal in the noodles?

 

a) tough action
b) swift action
c) legal action
d) military action

 

a) bodily disorders
b) learning disorders
c) taste disorders
d) cooking disorders

ROLE PLAY

Role  A – Instant noodles

You think instant noodles are the best snack. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): sandwiches, French fries or nuts.

Role  B – Sandwiches

You think sandwiches are the best snack. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): instant noodles, French fries or nuts.

Role  C – French fries

You think French fries are the best snack. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): sandwiches, instant noodles or nuts.

Role  D – Nuts

You think nuts are the best snack. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  sandwiches, French fries or instant noodles.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'instant' and 'noodle'.

instant

noodle

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • best
  • giant
  • seven
  • taste
  • upset
  • healthy
  • staff
  • further
  • snack
  • risk
  • bones
  • learning

NOODLES SURVEY

Write five GOOD questions about noodles in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

NOODLES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'noodles'?

3)

How important are noodles in your life?

4)

What do you think about what you read?

5)

Which is better – noodles or rice? Why?

6)

How healthy are instant noodles?

7)

What do you know about the food giant Nestlé?

8)

How much do you worry about food safety?

9)

What do you know about monosodium glutamate (MSG)?

10)

How much do you trust or mistrust food companies?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What is your favourite "instant" food?

13)

How much damage do you think this ban will cause Nestlé?

14)

What is your favourite street food?

15)

What is your favourite snack, and why?

16)

What food do you not eat because of safety concerns?

17)

Should Nestlé pay people if the noodles caused bad health?

18)

What do you know about noodles?

19)

How many different ways can we cook noodles?

20)

What questions would you like to ask the boss of Nestlé?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

India has (1) ____ one of the world's best selling brands of instant noodles. The noodles are the brand Maggi, produced by the Swiss food (2) ____ Nestlé. Health authorities in the Indian state of Uttar Pradesh found the noodles contained too much lead. India's Food and Drug Administration reported that the noodles had seven times more lead than the (3) ____ limit. They also had too much monosodium glutamate - a chemical that brings (4) ____ the taste of the noodles. News agencies say Delhi is preparing to take legal (5) ____ against Nestlé because of sales of an unsafe product. They also say Delhi is upset that Nestlé "misbranded" the noodles (6) ____ telling people they were healthy when they were not.

The Indian Army has also stepped (7) ____ and advised its soldiers and support staff not to eat Maggi noodles. Army officials have asked its canteens not to sell any more Maggi noodles until (8) ____ notice. Colleges and roadside cafes are also to stop selling the Maggi noodles. Millions of Indians will have to go without their favourite snack until Nestlé changes its (9) ____. The Indian government does not want people exposed to the health (10) ____ from the lead in the noodles. A health expert from the Associated Press news agency said: "Excessive intake of lead can cause (11) ____ to the kidneys, bones and nervous system. It is particularly harmful to children and can cause (12) ____ disorders."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

binned

(b)

banned

(c)

burned

(d)

banded

2.

(a)

dwarf

(b)

monster

(c)

ogre

(d)

giant

3.

(a)

legality

(b)

legal

(c)

legalise

(d)

legally

4.

(a)

of

(b)

from

(c)

out

(d)

to

5.

(a)

action

(b)

actioned

(c)

auction

(d)

auctions

6.

(a)

by

(b)

as

(c)

of

(d)

at

7.

(a)

on

(b)

out

(c)

over

(d)

in

8.

(a)

further

(b)

farther

(c)

father

(d)

fourth

9.

(a)

receipt

(b)

recipe

(c)

recap

(d)

recoup

10.

(a)

risqué

(b)

risky

(c)

risk

(d)

riskily

11.

(a)

damaged

(b)

damages

(c)

damage

(d)

damaging

12.

(a)

studying

(b)

learning

(c)

knowledge

(d)

knowing

SPELLING

Paragraph 1

1.

one of the world's best selling dnabrs

2.

the Swiss food gntia Nestlé

3.

Health resttiiaohu

4.

seven times more lead than the ellag limit

5.

a cilhcema that brings out the taste

6.

sales of an unsafe odcrutp

Paragraph 2

7.

daiedvs its soldiers

8.

until ertrufh notice

9.

go without their toairevuf snack

10.

Nestlé changes its rceepi

11.

A health exrept

12.

It is larupcarylit harmful to children

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

1  )

India has banned one of the world's best selling brands of instant noodles. The noodles are the brand

(    )

found the noodles contained too much lead. India's Food and Drug Administration reported

(    )

agencies say Delhi is preparing to take legal action against Nestlé because of sales of an unsafe

(    )

much monosodium glutamate - a chemical that brings out the taste of the noodles. News

(    )

The Indian Army has also stepped in and advised its soldiers and support staff not to eat Maggi noodles. Army

(    )

of Indians will have to go without their favourite snack until Nestlé changes its recipe. The Indian government does

(    )

product. They also say Delhi is upset that Nestlé "misbranded" the noodles by telling people they were healthy when they were not.

(    )

Maggi, produced by the Swiss food giant Nestlé. Health authorities in the Indian state of Uttar Pradesh

(    )

notice. Colleges and roadside cafes are also to stop selling the Maggi noodles. Millions

(    )

bones and nervous system. It is particularly harmful to children and can cause learning disorders."

(    )

that the noodles had seven times more lead than the legal limit. They also had too

(    )

officials have asked its canteens not to sell any more Maggi noodles until further

(    )

from the Associated Press news agency said: "Excessive intake of lead can cause damage to the kidneys,

(    )

not want people exposed to the health risk from the lead in the noodles. A health expert

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

of    best    India   one   world's   brands   banned   the   selling   has   .

2.

giant    Swiss    by    Nestlé    food    the    Produced    .   

3.

legal  the  than   lead   more  times   seven   had  noodles  The   limit  .

4.

noodles    A   chemical    that    brings   out    the   taste    of    the    .

5.

is    upset    that    Nestlé    "misbranded"    the    noodles    Delhi    .   

6.

more    Officials   have   asked    its   canteens   not    to    sell   any    .

7.

without    snack    will    go    favourite    Indians    to    their    have    .   

8.

People    the    from    to    risk    lead    exposed    health    the    .   

9.

from    Press    expert   Associated   agency   health   the   news    A    .

10.

lead    damage    kidneys    of    cause    the    Intake    can    to    .   

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

India has banned / bans one of the world's best selling brands / brand of instant noodles. The noodles are the brand Maggi, produced by / from the Swiss food giant Nestlé. Health authorities in the Indian statute / state of Uttar Pradesh found the noodles contained too much leading / lead. India's Food and Drug Administration reported that the noodles had seven times more / most lead than the legal limit. They also had too much monosodium glutamate - a chemical that bringing / brings out the taste of the noodles. News agencies say Delhi is preparing to take legal / legally action against Nestlé because of sales of an safe / unsafe product. They also say Delhi is upset that Nestlé "misbranded" the noodles by telling / told people they were healthy when they were not.

The Indian Army has also stopped / stepped in and advised its soldiers and support staff not to eat Maggi noodle / noodles. Army officials have asked its contents / canteens not to sell any more Maggi noodles until farther / further notice. Colleges and roadside cafes are also to stop sales / selling the Maggi noodles. Millions of Indians will have to come / go without their favourite snack until Nestlé changes it's / its recipe. The Indian government does not want people exposed / exposure to the health risk from the lead in the noodles. A health expert / expertise from the Associated Press news agency said: "Excessive intake of lead can cause damage to the kidneys, bones and nervous system. It is particularly / particular harmful to children and can cause learning disorders."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_nd__ h_s b_nn_d _n_ _f th_ w_rld's b_st s_ll_ng br_nds _f _nst_nt n__dl_s. Th_ n__dl_s _r_ th_ br_nd M_gg_, pr_d_c_d by th_ Sw_ss f__d g__nt N_stlé. H__lth __th_r_t__s _n th_ _nd__n st_t_ _f _tt_r Pr_d_sh f__nd th_ n__dl_s c_nt__n_d t__ m_ch l__d. _nd__'s F__d _nd Dr_g _dm_n_str_t__n r_p_rt_d th_t th_ n__dl_s h_d s_v_n t_m_s m_r_ l__d th_n th_ l_g_l l_m_t. Th_y _ls_ h_d t__ m_ch m_n_s_d__m gl_t_m_t_ - _ ch_m_c_l th_t br_ngs __t th_ t_st_ _f th_ n__dl_s. N_ws _g_nc__s s_y D_lh_ _s pr_p_r_ng t_ t_k_ l_g_l _ct__n _g__nst N_stlé b_c__s_ _f s_l_s _f _n _ns_f_ pr_d_ct. Th_y _ls_ s_y D_lh_ _s _ps_t th_t N_stlé "m_sbr_nd_d" th_ n__dl_s by t_ll_ng p__pl_ th_y w_r_ h__lthy wh_n th_y w_r_ n_t.

Th_ _nd__n _rmy h_s _ls_ st_pp_d _n _nd _dv_s_d _ts s_ld__rs _nd s_pp_rt st_ff n_t t_ __t M_gg_ n__dl_s. _rmy _ff_c__ls h_v_ _sk_d _ts c_nt__ns n_t t_ s_ll _ny m_r_ M_gg_ n__dl_s _nt_l f_rth_r n_t_c_. C_ll_g_s _nd r__ds_d_ c_f_s _r_ _ls_ t_ st_p s_ll_ng th_ M_gg_ n__dl_s. M_ll__ns _f _nd__ns w_ll h_v_ t_ g_ w_th__t th__r f_v__r_t_ sn_ck _nt_l N_stlé ch_ng_s _ts r_c_p_. Th_ _nd__n g_v_rnm_nt d__s n_t w_nt p__pl_ _xp_s_d t_ th_ h__lth r_sk fr_m th_ l__d _n th_ n__dl_s. _ h__lth _xp_rt fr_m th_ _ss_c__t_d Pr_ss n_ws _g_ncy s__d: "_xc_ss_v_ _nt_k_ _f l__d c_n c__s_ d_m_g_ t_ th_ k_dn_ys, b_n_s _nd n_rv__s syst_m. _t _s p_rt_c_l_rly h_rmf_l t_ ch_ldr_n _nd c_n c__s_ l__rn_ng d_s_rd_rs."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

india has banned one of the world's best selling brands of instant noodles the noodles are the brand maggi produced by the swiss food giant nestlé health authorities in the indian state of uttar pradesh found the noodles contained too much lead india's food and drug administration reported that the noodles had seven times more lead than the legal limit they also had too much monosodium glutamate - a chemical that brings out the taste of the noodles news agencies say delhi is preparing to take legal action against nestlé because of sales of an unsafe product they also say delhi is upset that nestlé "misbranded" the noodles by telling people they were healthy when they were not

the indian army has also stepped in and advised its soldiers and support staff not to eat maggi noodles army officials have asked its canteens not to sell any more maggi noodles until further notice colleges and roadside cafes are also to stop selling the maggi noodles millions of indians will have to go without their favourite snack until nestlé changes its recipe the indian government does not want people exposed to the health risk from the lead in the noodles a health expert from the associated press news agency said "excessive intake of lead can cause damage to the kidneys bones and nervous system it is particularly harmful to children and can cause learning disorders"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Indiahasbannedoneoftheworld'sbestsellingbrandsofinstantnoodles.
ThenoodlesarethebrandMaggi,producedbytheSwissfoodgiantNestlé
.HealthauthoritiesintheIndianstateofUttarPradeshfoundthenoodles
containedtoomuchlead.India'sFoodandDrugAdministrationreported
thatthenoodleshadseventimesmoreleadthanthelegallimit.Theyalso
hadtoomuchmonosodiumglutamate-achemicalthatbringsou
tthetasteofthenoodles.NewsagenciessayDelhiispreparingtotakeleg
alactionagainstNestlébecauseofsalesofanunsafeproduct.Theyalsos
ayDelhiisupsetthatNestlé"misbranded"thenoodlesbytellingpeopleth
eywerehealthywhentheywerenot.TheIndianArmyhasalsosteppedin
andadviseditssoldiersandsupportstaffnottoeatMagginoodles.Armyo
fficialshaveaskeditscanteensnottosellanymoreMagginoodlesuntilfur
thernotice.CollegesandroadsidecafesarealsotostopsellingtheMaggi
noodles.MillionsofIndianswillhavetogowithouttheirfavouritesnacku
ntilNestléchangesitsrecipe.TheIndiangovernmentdoesnotwantpeop
leexposedtothehealthriskfromtheleadinthenoodles.Ahealthexpertfr
omtheAssociatedPressnewsagencysaid:"Excessiveintakeofleadcan
causedamagetothekidneys,bonesandnervoussystem.Itisparticularl
yharmfultochildrenandcancauselearningdisorders."

FREE WRITING

Write about noodles for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Noodles are better than rice. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about noodles. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NOODLES: Make a poster about noodles. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FOOD SAFETY: Write a magazine article about food safety. Include imaginary interviews with people who think food is safe and with those who think food is not safe.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on noodles. Ask him/her three questions about noodles. Give him/her three of your ideas on how best to cook noodles. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

banned

a.

prohibited

2

produced

b.

made

3.

legal

c.

lawful

4.

preparing

d.

getting ready

5.

upset

e.

troubled

6.

stepped in

f.

got involved

7.

notice

g.

information

8.

changes

h.

amends

9.

excessive

i.

too much

10.

particularly

j.

especially

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Switzerland

2.

Lead

3.

Seven

4.

The taste

5.

Legal action

6.

Soldiers and support staff

7.

Its recipe

8.

A health risk

9.

A health expert

10.

Learning disorders

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You