The Reading / Listening - Level 3

Saudi Arabian women have been registering to vote for the first time in their history. Women will be able to vote in the city council elections later this year. They now have a 21-day period to register. The Saudi Gazette newspaper said the first woman to register was Safinaz Abu Al-Shamat. She said she wanted to be, "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register. She also said it was a national duty to take part in elections. Another woman to register early was Jamal Al-Saadi. She told reporters that: "The participation of Saudi women in the municipal elections as voters and candidates was a dream for us. We are just at the beginning of the road."



Letting women vote was one of the plans of King Abdullah, who died earlier this year. The Saudi government said giving women the vote was an important step. It added that it was, "a significant milestone in progress". As well as being able to vote, many women also want to run for office and take up government positions. At least 70 women want to run for office, and more than 80 have registered as campaign managers. One of the women who wants to be a candidate in the December elections is 36-year-old Haifa al-Hababi. She said she would campaign with a message for change. She said that: "Change is life. The government has given us this tool and I intend to use it."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://news.sky.com/story/1538353/saudi-women-register-to-vote-for-first-time
  • http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/saudi-women-are-registering-to-vote-in-elections-across-the-country-for-the-first-time-ever-10461020.html
  • http://www.huffingtonpost.com/entry/saudi-women-register-to-vote_55d75fb2e4b04ae497031659


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. VOTING: Students walk around the class and talk to other students about voting. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

registering / vote / first time / history / council / elections / newspaper / duty / road / plans / government / significant / progress / office / campaign / managers / message

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. ELECTION: If you were a candidate in an election, what would you tell people about these things? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

 

Problems now

How I would fix them

Economy

 

 

Security

 

 

Environment

 

 

Jobs

 

 

Education

 

 

Health care

 

 

4. 16: Students A strongly believe all people should vote from the age of 16; Students B strongly believe the voting age should be 21.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. ISSUES: Rank these with your partner. Put the most important issues in an election at the top. Change partners often and share your rankings.

  • jobs

  • environment

  • defence

  • policing

  • health care

  • pensions

  • immigration

  • education

6. HISTORY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "history". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Saudi women are registering to vote in national elections.

T / F

b.

The women have three weeks in which to register to vote.

T / F

c.

A lady called Jamal was the first woman to register.

T / F

d.

A woman said voting was a dream for her.

T / F

e.

Giving women the vote was the idea of King Abdullah.

T / F

f.

Fewer than 70 women want to run for office.

T / F

g.

Around 800 women have registered to be campaign managers.

T / F

h.

A lady called Haifa wants to change a message.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

registering

a.

passed away

2.

period

b.

get to

3.

arrive

c.

jobs

4.

duty

d.

start

5.

beginning

e.

time

6.

died

f.

serious

7.

significant

g.

push

8.

positions

h.

signing up

9.

campaign

i.

plan

10.

intend

j.

responsibility

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Saudi Arabian women have been

a.

of the road

2.

the first time

b.

council elections

3.

vote in the city

c.

managers

4.

it was a national

d.

for change

5.

We are just at the beginning

e.

duty to take part

6.

an important

f.

us this tool

7.

women also want to run

g.

registering to vote

8.

campaign

h.

for office

9.

campaign with a message

i.

in their history

10.

The government has given

j.

step





GAP FILL

Saudi Arabian women have been registering to vote for the first time in their (1) ____________. Women will be able to vote in the (2) ____________ council elections (3) ____________ this year. They now have a 21-day period to register. The Saudi Gazette newspaper said the first woman to (4) ____________ was Safinaz Abu Al-Shamat. She said she wanted to be, "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register. She also said it was a (5) ____________ duty to take part in elections. Another woman to register early was Jamal Al-Saadi. She told reporters that: "The (6) ____________ of Saudi women in the municipal elections as voters and candidates was a (7) ____________ for us. We are just at the beginning of the (8) ____________."

 

 

register
history
dream
city
national
road
later
participation

Letting women vote was one of the (9) ____________ of King Abdullah, who died earlier this year. The Saudi government said giving women the vote was an important (10) ____________. It added that it was, "a significant milestone in (11) ____________". As well as being able to vote, many women also want to run for (12) ____________ and take up government positions. At least 70 women want to run for office, and more than 80 have registered as (13) ____________ managers. One of the women who wants to be a candidate in the December (14) ____________ is 36-year-old Haifa al-Hababi. She said she would campaign with a message for (15) ____________. She said that: "Change is life. The government has given us this (16) ____________ and I intend to use it."

 

campaign
progress
change
plans
tool
office
step
elections

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Saudi Arabian women have been registering to vote for the first time ______

 

a.  on their history
b.  in their history
c.  in the history
d.  on the history

2)

Women will be able to vote in the city council elections ______

 

a.  later that year
b.  later these year
c.  later those year
d.  later this year

3)

She said she wanted to be the first woman to ______

 

a.  arrive at the centre
b.  arrive in the centre
c.  arriving the centre
d.  arrive at a centre

4)

She also said it was a national duty to take ______

 

a.  part in elections
b.  parting elections
c.  party in elections
d. partying elections

5)

The participation of Saudi women in the municipal elections as voters and candidates ______

 

a.  was the dream
b.  was a dreamer
c.  was the dreamer
d.  was a dream

6)

The Saudi government said giving women the vote was ______

 

a.  an importance step
b.  an importantly step
c.  an important step
d.  and important step

7)

As well as being able to vote, many women also want ______

 

a.  to ruin for office
b.  to run for office
c.  to run from office
d.  two run for office

8)

At least 70 women want to run for office, and more than ______

 

a.  80 has registered
b.  18 have registered
c.  80 have registered
d.  80 have register it

9)

She said she would campaign with a ______

 

a.  message of change
b.  message for changed
c.  message for changes
d.  message for change

10)

She said that: "Change is life. The government has given us this tool and ______

 

a.  I intend to use it
b.  I intend too use it
c.  I intend to used it
d.  I intend two use it

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Saudi Arabian women have been registering (1) ___________________ first time in their history. Women will (2) ___________________ in the city council elections later this year. They now have a (3) __________________ to register. The Saudi Gazette newspaper said the first woman to register was Safinaz Abu Al-Shamat. She said she wanted to be, "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register. She also said it was a (4) ___________________ take part in elections. Another woman to register early was Jamal Al-Saadi. She told reporters that: "The participation of Saudi women in the municipal elections as (5) ___________________ was a dream for us. We (6) ___________________ beginning of the road."

Letting women (7) ___________________ plans of King Abdullah, who died earlier this year. The Saudi government said giving women the vote was an important step. It added that it was, "(8) ___________________ in progress". As well as being able to vote, many women also want to run for (9) ___________________ government positions. At least 70 women want to run for office, and (10) ___________________ registered as campaign managers. One of the women who wants (11) ___________________ in the December elections is 36-year-old Haifa al-Hababi. She said she would campaign with a message for change. She said that: "Change is life. The government has given us this tool (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What have women in Saudi Arabia been registering to do?

2.

How long do women have to sign up to vote?

3.

Where did Safinaz Abu Al-Shamat want to be first to arrive at?

4.

What kind of duty did Safinaz Abu Al-Shamat say voting was?

5.

What part of the road did a woman say all women were at?

6.

Whose plan was the idea of women voting in Saudi Arabia?

7.

What kind of milestone did the government say women voting was?

8.

How many women want to run for office?

9.

How many women have registered to be campaign managers?

10.

What did Haifa al-Hababi say change was?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What have women in Saudi Arabia been registering to do?

6.

Whose plan was the idea of women voting in Saudi Arabia?

 

a) register
b) vote
c) do a course
d) go to a city

 

a) King Abdullah
b) Haifa al-Hababi
c) the Saudi Gazette
d) Jamal Al-Saadi

2.

How long do women have to sign up to vote?

7.

What kind of milestone did the government say women voting was?

 

a) no time limit
b) until the end of the year
c) 4 weeks
d) 21 days

 

a) one made from rock
b) one that was 1.6km long
c) a significant one
d) a hard one

3.

Where did Safinaz Abu Al-Shamat want to be first to arrive at?

8.

How many women want to run for office?

 

a) the voting centre
b) the city
c) home
d) her company

 

a) 70 or more
b) over 80
c) up to 70
d) exactly 70

4.

What kind of duty did Safinaz Abu Al-Shamat say voting was?

9.

How many women have registered to be campaign managers?

 

a) a notional one
b) a natural one
c) a national one
d) a nurturing one

 

a) at least 80
b) just under 80
c) around 80
d) exactly 80

5.

What part of the road did a woman say all women were at?

10.

What did Haifa al-Hababi say change was?

 

a) the middle
b) the beginning
c) the end
d) a curve

 

a) boring
b) important
c) hard
d) life

ROLE PLAY

Role  A – Jobs

You think jobs is the biggest issue in an election. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important with their issues. Also, tell the others which is the least important of these (and why): the environment, education or health care.

Role  B – Environment

You think the environment is the biggest issue in an election. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important with their issues. Also, tell the others which is the least important of these (and why): jobs, education or health care.

Role  C – Education

You think education is the biggest issue in an election. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important with their issues. Also, tell the others which is the least important of these (and why): the environment, jobs or health care.

Role  D – Health care

You think health care is the biggest issue in an election. Tell the others three reasons why. Tell them things that aren't so important with their issues. Also, tell the others which is the least important of these (and why):  the environment, education or jobs.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'first' and 'time'.

first

time

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • history
  • 21
  • arrive
  • national
  • early
  • road
  • plans
  • step
  • able
  • 70
  • 80
  • tool

VOTING SURVEY

Write five GOOD questions about voting in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

VOTING DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'vote'?

3)

How important is voting?

4)

When did women get the vote in your country?

5)

How does voting change things?

6)

Would you like to vote for a leader of the world?

7)

Do people understand all the issues when they vote?

8)

Is it better to vote online or at a voting centre?

9)

From what age should people be allowed to vote?

10)

Who are better leaders – women or men? Why?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you think about what you read?

13)

Why is voting so important?

14)

Who would you vote for?

15)

Would you be a good person to vote for? Why?

16)

What government position would you like?

17)

If you were leader of your country, what would you change?

18)

Would you like to be a candidate in an election?

19)

Why do some people decide not to vote?

20)

What questions would you like to ask female voters in Saudi?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Saudi Arabian women have been registering to vote (1) ____ the first time in their history. Women will be able to vote in the city council elections (2) ____ this year. They now have a 21-day (3) ____ to register. The Saudi Gazette newspaper said the first woman to register was Safinaz Abu Al-Shamat. She said she wanted to be, "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register. She also said it was a national (4) ____ to take part in elections. Another woman to register early was Jamal Al-Saadi. She told reporters that: "The participation of Saudi women (5) ____ the municipal elections as voters and candidates was a dream for us. We are just at the beginning of the (6) ____."

Letting women vote was one of the plans of King Abdullah, who (7) ____ earlier this year. The Saudi government said giving women the vote was an important (8) ____. It added that it was, "a significant milestone in progress". As well (9) ____ being able to vote, many women also want to run for office and take up government positions. At least 70 women want to (10) ____ for office, and more than 80 have registered as campaign managers. One of the women who wants to be a candidate in the December elections is 36-year-old Haifa al-Hababi. She said she would campaign (11) ____ a message for change. She said that: "Change is life. The government has given us this tool and I (12) ____ to use it."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

on

(b)

at

(c)

by

(d)

for

2.

(a)

latest

(b)

late

(c)

lately

(d)

later

3.

(a)

point

(b)

period

(c)

timely

(d)

length

4.

(a)

duly

(b)

jury

(c)

duty

(d)

curly

5.

(a)

of

(b)

off

(c)

in

(d)

and

6.

(a)

road

(b)

sidewalk

(c)

highway

(d)

avenue

7.

(a)

dead

(b)

died

(c)

death

(d)

pass

8.

(a)

step

(b)

ladder

(c)

stair

(d)

foot

9.

(a)

was

(b)

as

(c)

ease

(d)

has

10.

(a)

walk

(b)

jog

(c)

run

(d)

crawl

11.

(a)

but

(b)

so

(c)

with

(d)

because

12.

(a)

intent

(b)

intention

(c)

intends

(d)

intend

SPELLING

Paragraph 1

1.

women have been neriggirste to vote

2.

the city council nceeislto

3.

a 21-day dreiop

4.

it was a oaitnlna duty

5.

The ntaitripioacp of Saudi women

6.

voters and cdsentadia

Paragraph 2

7.

an ntoatrpmi step

8.

a fiaiingcnst milestone

9.

take up government issnoitpo

10.

magicapn managers

11.

a amseegs for change

12.

I eidnnt to use it

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

managers. One of the women who wants to be a candidate in the December elections is 36-

1  )

Saudi Arabian women have been registering to vote for the first time in their history. Women will be

(    )

period to register. The Saudi Gazette newspaper said the first woman to register was Safinaz Abu Al-Shamat. She said

(    )

able to vote in the city council elections later this year. They now have a 21-day

(    )

reporters that: "The participation of Saudi women in the municipal elections as voters and

(    )

Letting women vote was one of the plans of King Abdullah, who died earlier this year. The Saudi government said giving

(    )

positions. At least 70 women want to run for office, and more than 80 have registered as campaign

(    )

year-old Haifa al-Hababi. She said she would campaign with a message for

(    )

women the vote was an important step. It added that it was, "a significant milestone in progress". As well

(    )

she wanted to be, "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register. She also said it was a national

(    )

as being able to vote, many women also want to run for office and take up government

(    )

change. She said that: "Change is life. The government has given us this tool and I intend to use it."

(    )

candidates was a dream for us. We are just at the beginning of the road."

(    )

duty to take part in elections. Another woman to register early was Jamal Al-Saadi. She told

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

their   history   Registering   to   vote   for   the   first   time   in   .  

2.

be   will   Women   elections   council   city   the   in   vote   to   able   .  

3.

take  was   to  it  elections  duty  said  in  national  also  part  a  She  .  

4.

participation   women  municipal   The  Saudi   the   of   in   elections   .  

5.

the   the   We   at   of   just   beginning   road   are   .  

6.

important   the   step   vote   was   Giving   an   women   .  

7.

up   for   government   office   positions   and   take   Run   .  

8.

candidate   One   of   the   women   who   wants   to   be   a   .  

9.

she   would   campaign   with   a   message   for   change   She  said   .  

10.

given   has   government   The   tool   this   us   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Saudi Arabian women have been registration / registering to vote for the first time in their history / historian. Women will be able to vote in the city council elections lately / later this year. They now have a 21-day period / parade to register. The Saudi Gazette newspaper said the first woman to register was Safinaz Abu Al-Shamat. She said she wanted / want to be, "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register. She also said it was a national duly / duty to take part in / on elections. Another woman to register early be / was Jamal Al-Saadi. She told reporters that: "The participation of Saudi women in the municipal elections was / as voters and candidates was a dream for us. We are just at the beginning / begin of the road."

Letting women vote was one of the planes / plans of King Abdullah, who died earlier this year. The Saudi government said given / giving women the vote was an important step / foot. It added that it was, "a significantly / significant milestone in progress". As well as being able / ability to vote, many women also want to run for office and take out / up government positions. At least 70 women want to run / jog for office, and more than 80 have registered as campaign managers. One of the women who wants to be a candidate / certificate in the December elections is 36-year-old Haifa al-Hababi. She said she would campaign with a message by / for change. She said that: "Change is life. The government has given us this tool and I intend / intent to use it."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

S__d_ _r_b__n w_m_n h_v_ b__n r_g_st_r_ng t_ v_t_ f_r th_ f_rst t_m_ _n th__r h_st_ry. W_m_n w_ll b_ _bl_ t_ v_t_ _n th_ c_ty c__nc_l _l_ct__ns l_t_r th_s y__r. Th_y n_w h_v_ _ 21-d_y p_r__d t_ r_g_st_r. Th_ S__d_ G_z_tt_ n_wsp_p_r s__d th_ f_rst w_m_n t_ r_g_st_r w_s S_f_n_z _b_ _l-Sh_m_t. Sh_ s__d sh_ w_nt_d t_ b_, "th_ f_rst w_m_n t_ _rr_v_ _t th_ c_ntr_" _nd th_ f_rst w_m_n t_ r_g_st_r. Sh_ _ls_ s__d _t w_s _ n_t__n_l d_ty t_ t_k_ p_rt _n _l_ct__ns. _n_th_r w_m_n t_ r_g_st_r __rly w_s J_m_l _l-S__d_. Sh_ t_ld r_p_rt_rs th_t: "Th_ p_rt_c_p_t__n _f S__d_ w_m_n _n th_ m_n_c_p_l _l_ct__ns _s v_t_rs _nd c_nd_d_t_s w_s _ dr__m f_r _s. W_ _r_ j_st _t th_ b_g_nn_ng _f th_ r__d."

L_tt_ng w_m_n v_t_ w_s _n_ _f th_ pl_ns _f K_ng _bd_ll_h, wh_ d__d __rl__r th_s y__r. Th_ S__d_ g_v_rnm_nt s__d g_v_ng w_m_n th_ v_t_ w_s _n _mp_rt_nt st_p. _t _dd_d th_t _t w_s, "_ s_gn_f_c_nt m_l_st_n_ _n pr_gr_ss". _s w_ll _s b__ng _bl_ t_ v_t_, m_ny w_m_n _ls_ w_nt t_ r_n f_r _ff_c_ _nd t_k_ _p g_v_rnm_nt p_s_t__ns. _t l__st 70 w_m_n w_nt t_ r_n f_r _ff_c_, _nd m_r_ th_n 80 h_v_ r_g_st_r_d _s c_mp__gn m_n_g_rs. _n_ _f th_ w_m_n wh_ w_nts t_ b_ _ c_nd_d_t_ _n th_ D_c_mb_r _l_ct__ns _s 36-y__r-_ld H__f_ _l-H_b_b_. Sh_ s__d sh_ w__ld c_mp__gn w_th _ m_ss_g_ f_r ch_ng_. Sh_ s__d th_t: "Ch_ng_ _s l_f_. Th_ g_v_rnm_nt h_s g_v_n _s th_s t__l _nd _ _nt_nd t_ _s_ _t."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

saudi arabian women have been registering to vote for the first time in their history women will be able to vote in the city council elections later this year they now have a 21-day period to register the saudi gazette newspaper said the first woman to register was safinaz abu al-shamat she said she wanted to be "the first woman to arrive at the centre" and the first woman to register she also said it was a national duty to take part in elections another woman to register early was jamal al-saadi she told reporters that "the participation of saudi women in the municipal elections as voters and candidates was a dream for us we are just at the beginning of the road"

letting women vote was one of the plans of king abdullah who died earlier this year the saudi government said giving women the vote was an important step it added that it was "a significant milestone in progress" as well as being able to vote many women also want to run for office and take up government positions at least 70 women want to run for office and more than 80 have registered as campaign managers one of the women who wants to be a candidate in the december elections is 36-year-old haifa al-hababi she said she would campaign with a message for change she said that "change is life the government has given us this tool and i intend to use it"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

SaudiArabianwomenhavebeenregisteringtovoteforthefirsttimeinth
eirhistory.Womenwillbeabletovoteinthecitycouncilelectionslaterthis
year.Theynowhavea21-dayperiodtoregister.TheSaudiGazettenews
papersaidthefirstwomantoregisterwasSafinazAbuAl-Shamat.Shes
aidshewantedtobe,"thefirstwomantoarriveatthecentre"andthefirst
womantoregister.Shealsosaiditwasanationaldutytotakepartinelecti
ons.AnotherwomantoregisterearlywasJamalAl-Saadi.Shetoldre
portersthat:"TheparticipationofSaudiwomeninthemunicipalelection
sasvotersandcandidateswasadreamforus.Wearejustatthebeginning
oftheroad."LettingwomenvotewasoneoftheplansofKingAbdullah,wh
odiedearlierthisyear.TheSaudigovernmentsaidgivingwomenthevot
ewasanimportantstep.Itaddedthatitwas,"asignificantmilestoneinpr
ogress".Aswellasbeingabletovote,manywomenalsowanttorunforoffi
ceandtakeupgovernmentpositions.Atleast70womenwanttorunforof
fice,andmorethan80haveregisteredascampaignmanagers.Oneofth
ewomenwhowantstobeacandidateintheDecemberelectionsis36-ye
ar-oldHaifaal-Hababi.Shesaidshewouldcampaignwithamessageforc
hange.Shesaidthat:"Changeislife.Thegovernmenthasgivenusthisto
olandIintendtouseit."

FREE WRITING

Write about voting for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Everyone should be able to vote from the age of 16. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about voting. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. VOTING: Make a poster about voting. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ELECTIONS: Write a magazine article about elections. Include imaginary interviews with voters and candidates.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on voting. Ask him/her three questions about it. Give him/her three of your ideas on how to get more people to vote. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

F

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

registering

a.

signing up

2

period

b.

time

3.

arrive

c.

get to

4.

duty

d.

responsibility

5.

beginning

e.

start

6.

died

f.

passed away

7.

significant

g.

serious

8.

positions

h.

jobs

9.

campaign

i.

push

10.

intend

j.

plan

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Vote

2.

21 days

3.

A centre

4.

A national one

5.

The beginning

6.

King Abdullah

7.

An important one

8.

At least 70

9.

More than 80

10.

Life

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

a

4.

c

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You