The Reading / Listening - Level 3

One of the world's best-selling video games has increased its list of options to attract more women players. The game is the latest in EA Sports' incredibly popular FIFA series and is called FIFA 16. It will be on sale later this month. Game players will be able to choose women's teams for the very first time. The new game has 12 of the top international women's teams. They can only play against other women's teams, so there will be no women against men games. A demo version of the game was made available from September 8th. Game players who tested FIFA 16 said the games with women's teams were played at a faster pace than games with men's teams.



The vice president of EA Sports said he was excited about the introduction of women's teams. He said it was one of the most important changes in the 22-year history of the video game. He said: "Bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is a massive event for EA Sports, and we are equally excited about bringing millions of fans a new way to play." Alex Morgan, who plays for the U.S. national women’s team, spoke of her excitement at being one of the players in the FIFA 16 game. She said: "It is such an honour for…our team to be included in FIFA 16. I always wondered what it would be like to see our team in the game and it is very cool to know that it is now a reality."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2490836,00.asp
  • http://www.sportingnews.com/sport/story/2015-09-08/fifa-16-demo-september-8-release-uswnt-chelsea-manchester-city-real-madrid-barcelona
  • http://www.vcpost.com/articles/89914/20150908/fifa-16-demo-12-womens-teams-new-game-modes-gameplay-changes.htm


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. SOCCER: Students walk around the class and talk to other students about soccer. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

best selling / video games / popular / on sale / international / demo version / pace / introduction / important / changes / franchise / massive / excitement / honour / reality

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. VIDEO GAMES: How can we make them better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How to make them better

Why?

Genres

 

 

Graphics

 

 

Sound

 

 

Joysticks

 

 

Stories

 

 

Consoles

 

 

4. HARMFUL: Students A strongly believe video games are harmful; Students B strongly believe they are great.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. BEST GAMES: Rank these video games with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • FIFA 16

  • Candy Crush

  • Grand Theft Auto

  • Halo

  • Lego

  • Guitar Hero

  • Minecraft

  • Call of Duty

6. FOOTBALL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "football". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A video game maker hopes to attract more female players.

T / F

b.

The game went on sale last month.

T / F

c.

Players have the option to play women's teams against men's.

T / F

d.

The men's games are played at a faster pace than the women's teams.

T / F

e.

The FIFA football games are no 22 years old.

T / F

f.

Alex Morgan plays football for the women's U.S. national team.

T / F

g.

Alex Morgan said she had never heard of the FIFA video games before.

T / F

h.

Alex Morgan thinks it is cool that she is in the video game.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

increased

a.

speed

2.

options

b.

select

3.

choose

c.

thought about

4.

version

d.

start

5.

pace

e.

expanded

6.

introduction

f.

supporters

7.

massive

g.

fact

8.

fans

h.

choices

9.

wondered

i.

huge

10.

reality

j.

edition

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

One of the world's best-

a.

president

2.

attract

b.

pace

3.

for the very

c.

history of the video game

4.

A demo

d.

more women players

5.

played at a faster

e.

it would be like

6.

vice

f.

version of the game

7.

in the 22-year

g.

a reality

8.

a massive

h.

selling video games

9.

I always wondered what

i.

event

10.

very cool to know that it is now

j.

first time





GAP FILL

One of the world's (1) ____________-selling video games has increased its list of options to (2) ____________ more women players. The game is the latest in EA Sports' (3) ____________ popular FIFA series and is called FIFA 16. It will be (4) ____________ sale later this month. Game players will be able to choose women's teams for the (5) ____________ first time. The new game has 12 of the top international women's teams. They can (6) ____________ play against other women's teams, so there will be no women against men games. A (7) ____________ version of the game was made available from September 8th. Game players who tested FIFA 16 said the games with women's teams were played at a faster (8) ____________ than games with men's teams.

 

 

incredibly
best
very
attract
pace
on
demo
only

The (9) ____________ president of EA Sports said he was excited about the introduction of women's teams. He said it was one of the most important changes in the 22-year (10) ____________ of the video game. He said: "Bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is a (11) ____________ event for EA Sports, and we are equally excited about bringing millions of (12) ____________ a new way to play." Alex Morgan, who plays for the U.S. national women’s team, spoke of her excitement at being one of the players in the FIFA 16 game. She said: “It is such an (13) ____________ for…our team to be included in FIFA 16. I always (14) ____________ what it would be like to see our team in the game and it is very (15) ____________ to know that it is now a (16) ____________.”

 

cool
history
wondered
vice
fans
reality
massive
honour

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

One of the world's best-selling video games has increased its ______

 

a.  list of options
b.  list of option
c.  lists of options
d.  list for options

2)

The game is the latest in EA Sports' incredibly ______

 

a.  popularity FIFA series
b.  popular FIFA serious
c.  popular FIFA serials
d.  popular FIFA series

3)

Game players will be able to choose women's teams for the ______

 

a.  really first time
b.  very first times
c.  very first time
d.  really first times

4)

They can only play against other women's teams, so there will be no women ______

 

a.  against women game
b.  against men games
c.  against men gamers
d.  against women games

5)

Game players who tested FIFA 16 said the games with women's teams were played ______

 

a.  at a faster space
b.  at a faster place
c.  at a faster piece
d.  at a faster pace

6)

He said it was one of the most important changes in the 22-year history ______

 

a.  of the video game
b.  in the video game
c.  at the video game
d.  off the video game

7)

Bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is ______

 

a.  a massive eventual
b.  a massive events
c.  a massive event
d.  a massive eventually

8)

we are equally excited about bringing millions of fans a ______

 

a.  newish way to play
b.  new why to play
c.  new way to play
d.  new way to playing

9)

Morgan, who plays for the U.S. national women’s team, spoke of her excitement ______ players

 

a.  at being one of the
b.  at been one of the
c.  at being some of the
d.  at been some of the

10)

it is very cool to know that it is ______

 

a.  now a realty
b.  now a reality
c.  now a really
d.  now a royalty

LISTENING – Listen and fill in the gaps

One of the world's best-selling video games (1) ___________________ list of options to attract more women players. The game is the latest in EA Sports' (2) ___________________ FIFA series and is called FIFA 16. It will be on sale later this month. Game players (3) ___________________ choose women's teams for the very first time. The new game has 12 of the top international women's teams. They can (4) ___________________ other women's teams, so there will be no women against men games. A demo version of the game (5) ___________________ from September 8th. Game players who tested FIFA 16 said the games with women's teams were played (6) ___________________ than games with men's teams.

The vice president of EA Sports said he was excited about (7) ___________________ women's teams. He said it was one of the most important changes in (8) ___________________ of the video game. He said: "Bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is (9) ___________________ EA Sports, and we are equally excited about bringing millions of (10) ___________________ to play." Alex Morgan, who plays for the U.S. national women’s team, spoke of her excitement at (11) ___________________ players in the FIFA 16 game. She said: “It is such an honour for…our team to be included in FIFA 16. I always wondered what it would be like to see our team in the game and it is (12) ___________________ that it is now a reality.”





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who does EA Sports want to attract to the game?

2.

When will people be able to buy the new game?

3.

How many of the top international women's teams will be in the game?

4.

When was the demo version made available?

5.

What was faster about the women's games?

6.

How old is the FIFA video game?

7.

What kind of event did EA Sports' vice president say it was?

8.

Who spoke of her excitement about being part of FIFA 16?

9.

What did Alex Morgan say it was to be part of FIFA 16?

10.

How did Alex Morgan describe the reality of being in FIFA 16?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who does EA Sports want to attract to the game?

6.

How old is the FIFA video game?

 

a) Lionel Messi
b) women
c) basketball fans
d) children

 

a) 22 years old
b) 21 years old
c) 24 years old
d) 23 years old

2.

When will people be able to buy the new game?

7.

What kind of event did EA Sports' vice president say it was?

 

a) it is to be announced
b) December 1
c) 2016
d) the end of the month

 

a) unique
b) historic
c) massive
d) sporting

3.

How many of the top international women's teams will be in the game?

8.

Who spoke of her excitement about being part of FIFA 16?

 

a) 10
b) 11
c) 12
d) 13

 

a) Alex Morgan
b) Mia Hamm
c) Hope Solo
d) Abby Wambach

4.

When was the demo version made available?

9.

What did Alex Morgan say it was to be part of FIFA 16?

 

a) September 8
b) August 8
c) July 8
d) June 8

 

a) interesting
b) scary
c) fun
d) an honour

5.

What was faster about the women's games?

10.

How did Alex Morgan describe the reality of being in FIFA 16?

 

a) the players
b) the pace
c) the goals
d) the graphics

 

a) nothing special
b) OK
c) cool
d) awesome

ROLE PLAY

Role  A – FIFA 16

You think FIFA 16 is the best video game. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their games. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): Minecraft, Lego or Guitar Hero.

Role  B – Minecraft

You think Minecraft is the best video game. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their games. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): FIFA 16, Lego or Guitar Hero.

Role  C – Lego

You think Lego is the best video game. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their games. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): Minecraft, FIFA 16 or Guitar Hero.

Role  D – Guitar Hero

You think Guitar Hero is the best video game. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their games. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why):  Minecraft, Lego or FIFA 16.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'video' and 'game'.

video

game

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • list
  • popular
  • able
  • 12
  • 8
  • faster
  • 22
  • event
  • equally
  • spoke
  • honour
  • cool

VIDEO GAMES SURVEY

Write five GOOD questions about video games in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

VIDEO GAMES DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'video game'?

3)

What do you think about what you read?

4)

Would it make a difference to you if the players were men or women?

5)

What's your favourite video game, and why?

6)

Is football (soccer) the best sport for a video game?

7)

How different is women's football to men's?

8)

Why do you think the game does not let you play women against men?

9)

Why are the women's games played at a faster pace?

10)

Which word is best, 'soccer' or 'football'? Why?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you think of video games?

13)

What do you think of football video games?

14)

What kinds of games do you like?

15)

Why has it taken so long to include women's teams?

16)

What more does the company need to do to attract women?

17)

Why is the introduction of women's teams "a new way to play"?

18)

How much of an 'honour' is it to be in the game?

19)

What do you think the game will do for women's football?

20)

What questions would you like to ask the video game boss?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

One of the world's best-selling video games has increased its list of (1) ____ to attract more women players. The game is the latest in EA Sports' (2) ____ popular FIFA series and is called FIFA 16. It will be (3) ____ sale later this month. Game players will be able to choose women's teams for the (4) ____ first time. The new game has 12 of the top international women's teams. They can only play against other women's teams, so there will be no women against men games. A demo version of the game was (5) ____ available from September 8th. Game players who tested FIFA 16 said the games with women's teams were played at a faster (6) ____ than games with men's teams.

The vice president of EA Sports said he was excited (7) ____ the introduction of women's teams. He said it was one of the most important changes in the 22-year history of the video game. He said: "Bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is a (8) ____ event for EA Sports, and we are equally excited about bringing millions of (9) ____ a new way to play." Alex Morgan, who plays for the U.S. national women’s team, (10) ____ of her excitement at being one of the players in the FIFA 16 game. She said: “It is such an honour for…our team to be included in FIFA 16. I always (11) ____ what it would be like to see our team in the game and it is very cool to know that it is now a (12) ____.”

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

options

(b)

opinions

(c)

optics

(d)

opting

2.

(a)

amazing

(b)

awesome

(c)

incredibly

(d)

wonderful

3.

(a)

to

(b)

at

(c)

in

(d)

on

4.

(a)

really

(b)

very

(c)

just

(d)

so

5.

(a)

making

(b)

makes

(c)

make

(d)

made

6.

(a)

space

(b)

place

(c)

pace

(d)

piece

7.

(a)

above

(b)

about

(c)

around

(d)

again

8.

(a)

massive

(b)

awesome

(c)

messy

(d)

arrange

9.

(a)

fans

(b)

games

(c)

consoles

(d)

screens

10.

(a)

voiced

(b)

said

(c)

spoke

(d)

whispered

11.

(a)

wedded

(b)

winded

(c)

wandered

(d)

wondered

12.

(a)

really

(b)

reality

(c)

realism

(d)

real

SPELLING

Paragraph 1

1.

its list of osotpin

2.

caatttr more women players

3.

enbrilciyd popular

4.

FIFA ieerss

5.

A demo onrvesi

6.

ailaevlba from September 8th

Paragraph 2

7.

The vice neirpstde

8.

a iasmves event for EA Sports

9.

we are aluqley excited

10.

It is such an ouhrno for our team

11.

I always odwderen what it would be like

12.

it is now a telyiar

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

first time. The new game has 12 of the top international women's teams. They can only play

1  )

One of the world's best-selling video games has increased its list of options to attract more women

(    )

available from September 8th. Game players who tested FIFA 16 said the games

(    )

players. The game is the latest in EA Sports' incredibly popular FIFA series and is called FIFA 16. It will be on

(    )

some of the best women's players and teams in the world to our franchise is a massive

(    )

against other women's teams, so there will be no woman against men games. A demo version of the game was made

(    )

what it would be like to see our team in the game and it is very cool to know that it is now a reality.”

(    )

with women's teams were played at a faster pace than games with men's teams.

(    )

sale later this month. Game players will be able to choose women's teams for the very

(    )

event for EA Sports, and we are equally excited about bringing millions of fans a new way to play." Alex Morgan,

(    )

of the most important changes in the 22-year history of the video game. He said: "Bringing

(    )

who plays for the U.S. national women’s team, spoke of her excitement at being one of the players

(    )

in the FIFA 16 game. She said: “It is such an honour for…our team to be included in FIFA 16. I always wondered

(    )

The vice president of EA Sports said he was excited about the introduction of women's teams. He said it was one

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

list   to   women   Its   options   more   of   attract   players   .  

2.

incredibly   series   latest   EA   Sports'   FIFA   The   popular   in   .  

3.

first   teams   time   for   the   Choose   very   women's   .  

4.

only   teams   play   against   They   other   can   women's   .  

5.

faster   pace   Games   with   women's   teams   were   played   at  a   .

6.

teams   was   the   women's   He   about   of   excited   introduction   .  

7.

the  the   Important  video   history  22-year  changes   game   of   in  .

8.

new  a   fans   of  millions   bringing   about  Excited   play   to   way   .  

9.

included   be   to   team   our   for   honour   an   such   is   It   .  

10.

very   now   that   cool   It   a   it   to   is   reality   is   know   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

One of the world's best-selling video games has increasing / increased its list of options to attract / attractive more women players. The game is the latest in EA Sports' incredibly popularity / popular FIFA series and is called FIFA 16. It will be in / on sale later this month. Game players will be able to choose women's teams for the really / very first time. The new game has 12 of the top international women's teams. They can only play again / against other women's teams, so there will be no women against men games. A demo / demon version of the game was made available / availability from September 8th. Game players who teased / tested FIFA 16 said the games with women's teams were played at a faster race / pace than games with men's teams.

The vice president of EA Sports said he was excitement / excited about the introduction of women's teams. He said it was one of the most important / importance changes in the 22-year history / historic of the video game. He said: "Bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is a passive / massive event for EA Sports, and we are equally / equal excited about bringing millions of fans a new way to play." Alex Morgan, who plays for the U.S. national women’s team, speaking / spoke of her excitement at being one of the players in the FIFA 16 game. She said: “It is such / so an honour for…our team to be including / included in FIFA 16. I always wondered / wandered what it would be like to see our team in the game and it is very cool to know that it is now a reality / really.”

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n_ _f th_ w_rld's b_st-s_ll_ng v_d__ g_m_s h_s _ncr__s_d _ts l_st _f _pt__ns t_ _ttr_ct m_r_ w_m_n pl_y_rs. Th_ g_m_ _s th_ l_t_st _n __ Sp_rts' _ncr_d_bly p_p_l_r F_F_ s_r__s _nd _s c_ll_d F_F_ 16. _t w_ll b_ _n s_l_ l_t_r th_s m_nth. G_m_ pl_y_rs w_ll b_ _bl_ t_ ch__s_ w_m_n's t__ms f_r th_ v_ry f_rst t_m_. Th_ n_w g_m_ h_s 12 _f th_ t_p _nt_rn_t__n_l w_m_n's t__ms. Th_y c_n _nly pl_y _g__nst _th_r w_m_n's t__ms, s_ th_r_ w_ll b_ n_ w_m_n _g__nst m_n g_m_s. _ d_m_ v_rs__n _f th_ g_m_ w_s m_d_ _v__l_bl_ fr_m S_pt_mb_r 8th. G_m_ pl_y_rs wh_ t_st_d F_F_ 16 s__d th_ g_m_s w_th w_m_n's t__ms w_r_ pl_y_d _t _ f_st_r p_c_ th_n g_m_s w_th m_n's t__ms.

Th_ v_c_ pr_s_d_nt _f __ Sp_rts s__d h_ w_s _xc_t_d _b__t th_ _ntr_d_ct__n _f w_m_n's t__ms. H_ s__d _t w_s _n_ _f th_ m_st _mp_rt_nt ch_ng_s _n th_ 22-y__r h_st_ry _f th_ v_d__ g_m_. H_ s__d: "Br_ng_ng s_m_ _f th_ b_st w_m_n's pl_y_rs _nd t__ms _n th_ w_rld t_ __r fr_nch_s_ _s _ m_ss_v_ _v_nt f_r __ Sp_rts, _nd w_ _r_ _q__lly _xc_t_d _b__t br_ng_ng m_ll__ns _f f_ns _ n_w w_y t_ pl_y." _l_x M_rg_n, wh_ pl_ys f_r th_ _.S. n_t__n_l w_m_n’s t__m, sp_k_ _f h_r _xc_t_m_nt _t b__ng _n_ _f th_ pl_y_rs _n th_ F_F_ 16 g_m_. Sh_ s__d: "_t _s s_ch _n h_n__r f_r…__r t__m t_ b_ _ncl_d_d _n F_F_ 16. _ _lw_ys w_nd_r_d wh_t _t w__ld b_ l_k_ t_ s__ __r t__m _n th_ g_m_ _nd _t _s v_ry c__l t_ kn_w th_t _t _s n_w _ r__l_ty."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

one of the world's best-selling video games has increased its list of options to attract more women players the game is the latest in ea sports' incredibly popular fifa series and is called fifa 16 it will be on sale later this month game players will be able to choose women's teams for the very first time the new game has 12 of the top international women's teams they can only play against other women's teams so there will be no women against men games a demo version of the game was made available from september 8th game players who tested fifa 16 said the games with women's teams were played at a faster pace than games with men's teams

the vice president of ea sports said he was excited about the introduction of women's teams he said it was one of the most important changes in the 22-year history of the video game he said "bringing some of the best women's players and teams in the world to our franchise is a massive event for ea sports and we are equally excited about bringing millions of fans a new way to play" alex morgan who plays for the us national women’s team spoke of her excitement at being one of the players in the fifa 16 game she said “it is such an honour for…our team to be included in fifa 16 i always wondered what it would be like to see our team in the game and it is very cool to know that it is now a reality”

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Oneoftheworld'sbest-sellingvideogameshasincreaseditslistofoptio
nstoattractmorewomenplayers.ThegameisthelatestinEASports'incr
ediblypopularFIFAseriesandiscalledFIFA16.Itwillbeonsalelaterthism
onth.Gameplayerswillbeabletochoosewomen'steamsfortheveryfirst
time.Thenewgamehas12ofthetopinternationalwomen'steams.They
canonlyplayagainstotherwomen'steams,sotherewillbenowomenag
ainstmengames.AdemoversionofthegamewasmadeavailablefromS
eptember8th.GameplayerswhotestedFIFA16saidthegameswithwo
men'steamswereplayedatafasterpacethangameswithmen'steams.T
hevicepresidentofEASportssaidhewasexcitedabouttheintroductiono
fwomen'steams.Hesaiditwasoneofthemostimportantchangesinthe2
2-yearhistoryofthevideogame.Hesaid:"Bringingsomeofthebestwo
men'splayersandteamsintheworldtoourfranchiseisamassiveeventfo
rEASports,andweareequallyexcitedaboutbringingmillionsoffansane
wwaytoplay."AlexMorgan,whoplaysfortheU.S.nationalwomen’stea
m,spokeofherexcitementatbeingoneoftheplayersintheFIFA16game
.Shesaid:“Itissuchanhonourfor…ourteamtobeincludedinFIFA16.Ial
wayswonderedwhatitwouldbeliketoseeourteaminthegameanditisve
rycooltoknowthatitisnowareality.”

FREE WRITING

Write about video games for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Video games are a waste of time and money. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the FIFA 16 video game. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. FIFA 16: Make a poster about the FIFA 16 video game. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. VIDEO GAMES: Write a magazine article about video games. Include imaginary interviews with people who are for and against them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on video games. Ask him/her three questions about them. Give him/her three of your ideas on how to make them better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

F

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

increased

a.

expanded

2

options

b.

choices

3.

choose

c.

select

4.

version

d.

edition

5.

pace

e.

speed

6.

introduction

f.

start

7.

massive

g.

huge

8.

fans

h.

supporters

9.

wondered

i.

thought about

10.

reality

j.

fact

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Women

2.

The end of the month

3.

12

4.

September 8

5.

The pace

6.

22 years old

7.

Massive

8.

Alex Morgan

9.

An honour

10.

Cool

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You