The Reading / Listening - Level 3

Radio stations in France have been protesting against a possible new government rule. DJs were already unhappy with a 30-year-old system that requires them to make sure that 40 per cent of the songs they play are in French. Now the government wants them to make sure the songs in French are not the same popular hits. Radio stations could get a fine if they do not follow these rules. Radio company bosses say the new rule will stop French people from listening to the radio. Many music lovers already choose music streaming services to listen to American or British songs. Moreover, many French artists, such as Daft Punk and Phoenix, now sing in English so they can be popular globally.



France's government says the new law is to protect its culture from American and British influences. It especially wants to stop the English language from getting deeper into French culture. A spokesman for the French music industry said the new law is necessary. He said that if the radio stations were allowed to play whatever songs they wanted, "both the French language and the music would lose out". He added that: "[Radio stations] can't just be allowed to do what they want when it comes to language." A union for French musicians said the law is important to protect French musicians. He said: "It remains fundamental for French artists to have the chance of making a career out of music."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.bbc.com/news/world-europe-34422307
  • http://www.thelocal.fr/20150930/french-music-quotas-a-necessary-evil-that-must-stay
  • http://www.theguardian.com/world/shortcuts/2015/sep/30/french-radio-song-quotas-dj-boycott-playlists


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. ENGLISH SONGS: Students walk around the class and talk to other students about English songs. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

radio stations / protesting / government / rule / popular / bosses / streaming / globally / protect / culture / influences / language / musicians / fundamental / career / music

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LISTENING: How can these ways to listen to music be better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How much you like this way

How it can be better

Radio

 

 

Streaming

 

 

CD

 

 

Live concert

 

 

MTV

 

 

YouTube

 

 

4. SONGS: Students A strongly believe most songs on the radio should be in that country's language; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. MUSIC: Rank these with your partner. Put the best type of music at the top. Change partners often and share your rankings.

  • rock

  • hip-hop

  • classical

  • jazz

  • folk

  • electronic

  • opera

  • blues / soul

6. RULE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "rule". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Radio stations are upset with a possible new government rule.

T / F

b.

Radio stations have had to play 40% of songs in French for 30 years.

T / F

c.

The article says radio stations could be fined for playing English songs.

T / F

d.

French music lovers are still not choosing streaming services.

T / F

e.

France is happy that its language is using more English words.

T / F

f.

The French music industry wants the new law.

T / F

g.

A musicians' union said the law would not protect French musicians.

T / F

h.

The union said it wasn't important for French artists to make money.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

protesting

a.

particularly

2.

possible

b.

worldwide

3.

popular

c.

continues to be

4.

follow

d.

safeguard

5.

globally

e.

profession

6.

protect

f.

objecting

7.

especially

g.

basic

8.

remains

h.

well liked

9.

fundamental

i.

likely

10.

career

j.

stick to

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Radio stations in France have

a.

hits

2.

a 30-year-

b.

into French culture

3.

the same popular

c.

old system

4.

music

d.

out

5.

be popular

e.

been protesting

6.

protect its culture from American

f.

career out of music

7.

getting deeper

g.

lovers

8.

the music would lose

h.

for French artists

9.

It remains fundamental

i.

globally

10.

have the chance of making a

j.

and British influences





GAP FILL

Radio stations in France have been (1) ____________ against a possible new government rule. DJs were already unhappy with a 30-year-old (2) ____________ that requires them to make sure that 40 per cent of the songs they (3) ____________ are in French. Now the government wants them to make sure the songs in French are not the same (4) ____________ hits. Radio stations could get a (5) ____________ if they do not follow these rules. Radio company bosses say the new rule will stop French people from listening to the radio. Many music (6) ____________ already choose music (7) ____________ services to listen to American or British songs. Moreover, many French artists, such as Daft Punk and Phoenix, now sing in English so they can be popular (8) ____________.

play
fine
system
streaming
protesting
globally
popular
lovers

France's government says the new law is to (9) ____________ its culture from American and British influences. It especially wants to stop the English language from getting (10) ____________ into French culture. A spokesman for the French music (11) ____________ said the new law is necessary. He said that if the radio stations were allowed to play (12) ____________ songs they wanted, "both the French language and the music would (13) ____________ out". He added that: "[Radio stations] can't just be allowed to do what they want when it (14) ____________ to language." A union for French musicians said the law is important to protect French musicians. He said: "It (15) ____________ fundamental for French artists to have the chance of making a (16) ____________ out of music."

deeper
lose
protect
remains
whatever
career
industry
comes





 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Radio stations in France have been protesting against a possible ______

a.  new government rules
b.  new government ruled
c.  new government ruler
d.  new government rule

2)

the government wants them to make sure the songs in French are not the ______

a.  same populate hits
b.  same popular hits
c.  same popularity hits
d.  same poplar hits

3)

Radio stations could get a fine if they do not ______

a.  follow them rule
b.  follow this rules
c.  follow these rule
d.  follow these rules

4)

Many music lovers already choose music ______

a.  streaming services
b.  stream in services
c.  streaming service
d.  streaming service is

5)

artists, such as Daft Punk and Phoenix, now sing in English so they can ______

a.  been popular globally
b.  being popular globally
c.  bee popular globally
d.  be popular globally

6)

the new law is to protect its culture from American and ______

a.  British influence is
b.  British influences
c.  Britain's influences
d.  Britain is influences

7)

It especially wants to stop the English language from getting deeper ______

a.  into French culture
b.  onto French culture
c.  in to French culture
d.  in two French culture

8)

A spokesman for the French music industry said the new ______

a.  law was necessary
b.  law this necessary
c.  law is necessary
d.  law is unnecessary

9)

Radio stations can't just be allowed to do what they want when ______

a.  it comes for language
b.  it comes to language
c.  it comes at language
d.  it comes by language

10)

fundamental for French artists to have the chance of making a career ______

a.  about of music
b.  a shout of music
c.  out of music
d.  loud of music

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Radio stations in France have been (1) ___________________ possible new government rule. DJs were already unhappy with a 30-year-old system that requires them (2) ___________________ 40 per cent of the songs they play are in French. Now the government wants them (3) _______________ songs in French are not the same popular hits. Radio stations could get a fine if they (4) ___________________ these rules. Radio company bosses say the new rule will stop French people from listening to the radio. Many music lovers already choose music (5) ___________________ listen to American or British songs. Moreover, many French artists, such as Daft Punk and Phoenix, now sing in English so they can (6) ___________________.

France's government says the new law (7) ___________________ culture from American and British influences. It especially wants to stop the English language from (8) ___________________ French culture. A spokesman for the French music industry said the new law is necessary. He said that if the radio stations were (9) ___________________ whatever songs they wanted, "both the French language and the music (10) _________________ ". He added that: "[Radio stations] can't just be allowed to do what they want (11) ___________________ language." A union for French musicians said the law is important to protect French musicians. He said: "It remains fundamental for French artists to have the chance (12) _________________ out of music."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of organisations have been protesting in France?

2.

How old is the system that tells DJs to play songs in French?

3.

What percentage of songs on French radio must be in French?

4.

What are music lovers changing to instead of the radio?

5.

Why does Daft Punk sing in English?

6.

What influences does France want to protect its culture from?

7.

What does France want to stop from getting deeper into its culture?

8.

What did the French music industry say could lose out?

9.

What did a union say the law should protect?

10.

What did a union say musicians must have a chance of making?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of organisations have been protesting in France?

6.

What influences does France want to protect its culture from?

a) discos and nightclubs
b) record shops
c) radio stations
d) musicians' unions

a) bad ones
b) American and British
c) classical and opera
d) Starbucks and McDonalds

2.

How old is the system that tells DJs to play songs in French?

7.

What does France want to stop from getting deeper into its culture?

a) 30 years old
b) 40 years old
c) 20 years old
d) 50 years old

a) hamburgers
b) music from the Beatles
c) the texting abbreviation 'LOL'
d) the English language

3.

What percentage of songs on French radio must be in French?

8.

What did the French music industry say could lose out?

a) 41%
b) 44%
c) 14%
d) 40%

a) the president
b) French language and music
c) MTV
d) the French national anthem

4.

What are music lovers changing to instead of the radio?

9.

What did a union say the law should protect?

a) television
b) streaming services
c) CDs
d) YouTube

a) French musicians
b) live music
c) YouTube
d) the English language

5.

Why does Daft Punk sing in English?

10.

What did a union say musicians must have a chance of making?

a) to help them study better
b) they can't speak French
c) to be famous globally
d) no one knows

a) a million dollars
b) bread
c) a guitar
d) a career from music

ROLE PLAY

Role  A – Rock

You think rock is the best kind of music. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so good about their kinds of music. Also, tell the others which is the worst of these (and why): classical, folk or hip-hop.

Role  B – Classical

You think classical is the best kind of music. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so good about their kinds of music. Also, tell the others which is the worst of these (and why): rock, folk or hip-hop.

Role  C – Folk

You think folk is the best kind of music. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so good about their kinds of music. Also, tell the others which is the worst of these (and why): classical, rock or hip-hop.

Role  D – Hip-hop

You think hip-hop is the best kind of music. Tell the others three reasons why. Tell them things that are not so good about their kinds of music. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  classical, folk or rock.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'radio' and 'station'.

radio

station

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • been
  • system
  • hits
  • stop
  • choose
  • globally
  • American
  • deeper
  • whatever
  • added
  • union
  • chance

ENGLISH SONGS SURVEY

Write five GOOD questions about English songs in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

Q.2.

Q.3.

Q.4.

Q.5.

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

ENGLISH SONGS DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'English'?

3)

How much English is part of your language?

4)

Do you prefer songs in English or songs in your own language?

5)

Why is culture so important to people?

6)

What are the best things about your culture?

7)

Is it good that France requires 40% of radio songs to be in French?

8)

What do you think of a fine for replaying hits again and again?

9)

Do you prefer streaming music or listening to the radio?

10)

What advice do you have for French DJs?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Is the English language changing your culture?

13)

Do you worry that Hollywood, Starbucks, Disney and rap music is making the world the same?

14)

How important is the English language to you?

15)

What parts of your culture would you like to protect?

16)

Should radio stations be allowed to play what they want?

17)

How should the law protect musicians and singers?

18)

How can French singers be more successful around the world?

19)

How important is the radio to you?

20)

What questions would you like to ask a French radio DJ?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Radio stations in France have been (1) ____ against a possible new government rule. DJs were already unhappy with a 30-year-old system that (2) ____ them to make sure that 40 per cent of the songs they play are in French. Now the government wants them to (3) ____ sure the songs in French are not the same popular hits. Radio stations could get a fine if they do not (4) ____ these rules. Radio company bosses say the new rule will stop French people from listening to the radio. Many music (5) ____ already choose music streaming services to listen to American or British songs. Moreover, many French artists, such as Daft Punk and Phoenix, now sing in English so they can be popular (6) ____.

France's government says the new law is to (7) ____ its culture from American and British influences. It especially wants to stop the English language from getting   (8) ____ into French culture. A spokesman for the French music industry said the new law is necessary. He said that if the radio stations were (9) ____ to play whatever songs they wanted, "both the French language and the music would lose (10) ____". He added that: "[Radio stations] can't just be allowed to do what they want when it comes (11) ____ language." A union for French musicians said the law is important to protect French musicians. He said: "It remains fundamental for French artists to have the chance of making a career (12) ____ of music."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

protesting

(b)

protests

(c)

protested

(d)

protest

2.

(a)

inquires

(b)

enquires

(c)

requires

(d)

esquires

3.

(a)

take

(b)

have

(c)

make

(d)

do

4.

(a)

do

(b)

stalk

(c)

chase

(d)

follow

5.

(a)

lovers

(b)

lovelies

(c)

loves

(d)

loving

6.

(a)

worldly

(b)

globally

(c)

planetary

(d)

galaxy

7.

(a)

protract

(b)

prevent

(c)

pervade

(d)

protect

8.

(a)

depend

(b)

deeper

(c)

deepening

(d)

dapper

9.

(a)

let

(b)

permit

(c)

allowed

(d)

require

10.

(a)

over

(b)

in

(c)

up

(d)

out

11.

(a)

as

(b)

of

(c)

at

(d)

to

12.

(a)

from

(b)

out

(c)

in

(d)

by

SPELLING

Paragraph 1

1.

Radio stations in France have been psrtoigten

2.

a possible new entvomgrne rule

3.

a 30-year-old system that uqesrrie them to…

4.

Radio company osebss

5.

music ntemgrsai services

6.

they can be popular lbllgaoy

Paragraph 2

7.

protect its uterucl

8.

American and British ueeicfnlns

9.

the French music sdrtnyui

10.

the new law is esryenacs

11.

French cnsiimasu

12.

making a arrcee out of music

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

French. Now the government wants them to make sure the songs in French are not the same popular

(    )

with a 30-year-old system that requires them to make sure that 40 per cent of the songs they play are in

(    )

services to listen to American or British songs. Moreover, many French artists, such

(    )

France's government says the new law is to protect its culture from American and British

(    )

influences. It especially wants to stop the English language from getting deeper into French culture. A spokesman

(    )

"It remains fundamental for French artists to have the chance of making a career out of music."

(    )

for the French music industry said the new law is necessary. He said that if the radio stations were

(    )

hits. Radio stations could get a fine if they do not follow these rules. Radio company bosses say the new

(    )

rule will stop French people from listening to the radio. Many music lovers already choose music streaming

(    )

out". He added that: "[Radio stations] can't just be allowed to do what they want when it comes

(    )

to language." A union for French musicians said the law is important to protect French musicians. He said:

1  )

Radio stations in France have been protesting against a possible new government rule. DJs were already unhappy

(    )

allowed to play whatever songs they wanted, "both the French language and the music would lose

(    )

as Daft Punk and Phoenix, now sing in English so they can be popular globally.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

France   in   stations   Radio   protesting   been   have   .  

2.

were   system   a   already   30-year-old   unhappy   DJs  with   .

3.

not  in  sure   hits  the  French  the  same  are   songs  Make  popular  .

4.

music   music   streaming   lovers  services   already   choose   Many   .  

5.

they   English   popular   can   Sing   globally   so   in   be   .  

6.

is  law   new  the   says  government  France's  culture  its  protect  to .

7.

lose   music   The   out   and   French   would   the   language   .  

8.

they  what   do   to  allowed   be   just   can't  stations   Radio   want   .  

9.

musicians   important   to   The   protect   law   French   is   .  

10.

out   of   music   Have   the   chance   of   making   a   career   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Radio stations in France have been protests / protesting against a possible new government rule. DJs were already unhappy / unhappily with a 30-year-old system that requiring / requires them to make sure that 40 per cent of the songs / song they play are in French. Now the government wants them to make ensure / sure the songs in French are not the same popularity / popular hits. Radio stations could get a fine if they do not follow these rules. Radio company bosses say the new rule will stopping / stop French people from listening to the radio. Many music loves / lovers already choose music streaming services / service to listen to American or British songs. Moreover, many French artists, such as Daft Punk and Phoenix, now sing in English such / so they can be popular globally.

France's government says the new law is to protective / protect its culture from American and British influences / influential. It especially wants to stop the English language from getting deepen / deeper into French culture. A spokesman for the French music industrial / industry said the new law is necessary / necessitate. He said that if the radio stations were allowed to play whatever songs they wanted, "both / all the French language and the music would lose / lost out". He added that: "[Radio stations] can't just be allowed / allowing to do what they want when it comes to language." A union for French musicians said the law is / be important to protect French musicians. He said: "It remains fundamental for French artists to have the chance of making a carrier / career out of music."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

R_d__ st_t__ns _n Fr_nc_ h_v_ b__n pr_t_st_ng _g__nst _ p_ss_bl_ n_w g_v_rnm_nt r_l_. DJs w_r_ _lr__dy _nh_ppy w_th _ 30-y__r-_ld syst_m th_t r_q__r_s th_m t_ m_k_ s_r_ th_t 40 p_r c_nt _f th_ s_ngs th_y pl_y _r_ _n Fr_nch. N_w th_ g_v_rnm_nt w_nts th_m t_ m_k_ s_r_ th_ s_ngs _n Fr_nch _r_ n_t th_ s_m_ p_p_l_r h_ts. R_d__ st_t__ns c__ld g_t _ f_n_ _f th_y d_ n_t f_ll_w th_s_ r_l_s. R_d__ c_mp_ny b_ss_s s_y th_ n_w r_l_ w_ll st_p Fr_nch p__pl_ fr_m l_st_n_ng t_ th_ r_d__. M_ny m_s_c l_v_rs _lr__dy ch__s_ m_s_c str__m_ng s_rv_c_s t_ l_st_n t_ _m_r_c_n _r Br_t_sh s_ngs. M_r__v_r, m_ny Fr_nch _rt_sts, s_ch _s D_ft P_nk _nd Ph__n_x, n_w s_ng _n _ngl_sh s_ th_y c_n b_ p_p_l_r gl_b_lly.

Fr_nc_'s g_v_rnm_nt s_ys th_ n_w l_w _s t_ pr_t_ct _ts c_lt_r_ fr_m _m_r_c_n _nd Br_t_sh _nfl__nc_s. _t _sp_c__lly w_nts t_ st_p th_ _ngl_sh l_ng__g_ fr_m g_tt_ng d__p_r _nt_ Fr_nch c_lt_r_. _ sp_k_sm_n f_r th_ Fr_nch m_s_c _nd_stry s__d th_ n_w l_w _s n_c_ss_ry. H_ s__d th_t _f th_ r_d__ st_t__ns w_r_ _ll_w_d t_ pl_y wh_t_v_r s_ngs th_y w_nt_d, "b_th th_ Fr_nch l_ng__g_ _nd th_ m_s_c w__ld l_s_ __t". H_ _dd_d th_t: "[R_d__ st_t__ns] c_n't j_st b_ _ll_w_d t_ d_ wh_t th_y w_nt wh_n _t c_m_s t_ l_ng__g_." _ _n__n f_r Fr_nch m_s_c__ns s__d th_ l_w _s _mp_rt_nt t_ pr_t_ct Fr_nch m_s_c__ns. H_ s__d: "_t r_m__ns f_nd_m_nt_l f_r Fr_nch _rt_sts t_ h_v_ th_ ch_nc_ _f m_k_ng _ c_r__r __t _f m_s_c."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

radio stations in france have been protesting against a possible new government rule djs were already unhappy with a 30-year-old system that requires them to make sure that 40 per cent of the songs they play are in french now the government wants them to make sure the songs in french are not the same popular hits radio stations could get a fine if they do not follow these rules radio company bosses say the new rule will stop french people from listening to the radio many music lovers already choose music streaming services to listen to american or british songs moreover many french artists such as daft punk and phoenix now sing in english so they can be popular globally

france's government says the new law is to protect its culture from american and british influences it especially wants to stop the english language from getting deeper into french culture a spokesman for the french music industry said the new law is necessary he said that if the radio stations were allowed to play whatever songs they wanted "both the french language and the music would lose out" he added that "[radio stations] can't just be allowed to do what they want when it comes to language" a union for french musicians said the law is important to protect french musicians he said "it remains fundamental for french artists to have the chance of making a career out of music"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

RadiostationsinFrancehavebeenprotestingagainstapossiblenewgov
ernmentrule.DJswerealreadyunhappywitha30-year-oldsystemth
atrequiresthemtomakesurethat40percentofthesongstheyplayarein
French.NowthegovernmentwantsthemtomakesurethesongsinFrenc
harenotthesamepopularhits.Radiostationscouldgetafineiftheydonot
followtheserules.RadiocompanybossessaythenewrulewillstopFrenc
hpeoplefromlisteningtotheradio.Manymusicloversalreadychoosem
usicstreamingservicestolistentoAmericanorBritishsongs.Moreover,
manyFrenchartists,suchasDaftPunkandPhoenix,nowsinginEnglishs
otheycanbepopularglobally.France'sgovernmentsaysthenewlawisto
protectitsculturefromAmericanandBritishinfluences.Itespeciallywa
ntstostoptheEnglishlanguagefromgettingdeeperintoFrenchculture.
AspokesmanfortheFrenchmusicindustrysaidthenewlawisnecessary.
Hesaidthatiftheradiostationswereallowedtoplaywhateversongsthey
wanted,"boththeFrenchlanguageandthemusicwouldloseout".Headd
edthat:"[Radiostations]can'tjustbeallowedtodowhattheywantwheni
tcomestolanguage."AunionforFrenchmusicianssaidthelawisimporta
nttoprotectFrenchmusicians.Hesaid:"ItremainsfundamentalforFren
chartiststohavethechanceofmakingacareeroutofmusic."

FREE WRITING

Write about English songs for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

There should be a limit on the number of English songs on the radio. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the English language and French culture. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. ENGLISH SONGS: Make a poster about English songs. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SONGS IN ENGLISH OR YOUR LANGUAGE: Write a magazine article about English songs and songs in your language. Which are best? Include imaginary interviews with people on different sides.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on English songs. Ask him/her three questions about English songs. Give him/her three of your ideas on how to protect the music industry in your country. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

protesting

a.

objecting

2

possible

b.

likely

3.

popular

c.

well liked

4.

follow

d.

stick to

5.

globally

e.

worldwide

6.

protect

f.

safeguard

7.

especially

g.

particularly

8.

remains

h.

continues to be

9.

fundamental

i.

basic

10.

career

j.

profession

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Radio stations

2.

30 years old

3.

40%

4.

Streaming services

5.

To be famous globally

6.

British and American influences

7.

The English language

8.

French language and music

9.

French musicians

10.

A career from music

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You