The Reading / Listening - Level 6

Facebook CEO Mark Zuckerberg is planning to take two months of paternity leave following the birth of his daughter. This sends a strong message to all would-be fathers to get involved in the earliest stages of their newborn's life. Zuckerberg is only taking half of the time Facebook grants to male employees for paternity leave. Nevertheless, it sets a positive example to men worldwide on the responsibilities of fatherhood. The Facebook CEO wrote on his own Facebook page: "This is a very personal decision. Studies show that when working parents take time to be with their newborns, outcomes are better for the children and families." He added: "We're excited to start this next stage in our lives."



Over the past few decades, more and more companies have been giving men fully paid paternity leave. However, many men appear somewhat reluctant to take advantage of this benefit. Technology companies are often in the forefront of looking after employees, but even their male employees have been hesitant to utilise the perk. Many male workers prefer to continue working out of fear of falling behind on projects or missing out on promotions. Just 2 per cent of businesses in the UK reported a significant increase in the amount of paternity leave taken recently. Chris Parke, an employment specialist from London, offered some advice for men who were unsure about taking paternity leave: "Be courageous," he said.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://english.chosun.com/site/data/html_dir/2015/11/23/2015112300527.html
  • http://blogs.babycenter.com/mom_stories/mark-zuckerberg-plans-on-taking-a-2-month-paternity-leave/
  • http://www.ft.com/cms/s/0/b05d721a-8ebd-11e5-8be4-3506bf20cc2b.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. PATERNITY LEAVE: Students walk around the class and talk to other students about paternity leave. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

planning / birth / would-be fathers / employees / positive example / personal / decision / decades / reluctant / hesitant / falling behind / projects / specialist / courageous

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. FATHERHOOD: What are the responsibilities of fatherhood and are they different from motherhood? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Father's responsibilities

How different from mother's

First day of birth

 

 

Bath time

 

 

Feeding

 

 

Playing

 

 

Discipline

 

 

Being a role model

 

 

4. FOUR MONTHS: Students A strongly believe all new fathers should get four months of paid paternity leave; Students B strongly believe this is too much.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. BABIES: Rank these with your partner. Put the best things about babies at the top. Change partners often and share your rankings.

  • bath time

  • smiles

  • hugs

  • clothes

  • feeding time

  • sleeping time

  • crawling

  • first words

6. BIRTH: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "birth". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Facebook's CEO took two months off as paternity leave.

T / F

b.

Facebook's CEO has four months of leave but is only taking two.

T / F

c.

Facebook took the decision for the CEO to take paternity leave.

T / F

d.

The CEO said he would make a study to show better outcomes.

T / F

e.

Companies are giving less paternity leave nowadays.

T / F

f.

Many men seem not to want to take paternity leave.

T / F

g.

Many men worry about not being promoted because of paternity leave.

T / F

h.

A specialist advised men to be courageous and take paternity leave.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

sends

a.

a little

2.

grants

b.

conveys

3.

responsibilities

c.

expert

4.

personal

d.

indecisive

5.

stage

e.

gives

6.

appear

f.

private

7.

somewhat

g.

phase

8.

hesitant

h.

brave

9.

specialist

i.

duties

10.

courageous

j.

seem

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

following the birth

a.

be fathers to get involved

2.

would-

b.

paid paternity leave

3.

the earliest stages of

c.

behind on projects

4.

it sets a

d.

of his daughter

5.

start this next

e.

specialist

6.

Over the past

f.

positive example

7.

fully

g.

advantage of this benefit

8.

reluctant to take

h.

stage in our lives

9.

out of fear of falling

i.

few decades

10.

an employment

j.

their newborn's life





GAP FILL

Facebook CEO Mark Zuckerberg is planning to take two months of paternity leave (1) ____________ the birth of his daughter. This sends a strong message to all would-be fathers to get (2) ____________ in the (3) ____________ stages of their newborn's life. Zuckerberg is only taking half of the time Facebook (4) ____________ to male employees for paternity leave. Nevertheless, it sets a (5) ____________ example to men worldwide on the responsibilities of fatherhood. The Facebook CEO wrote on his own Facebook page: "This is a very (6) ____________ decision. Studies show that when working parents take time to be with their (7) ____________, outcomes are better for the children and families." He added: "We're excited to start this next (8) ____________ in our lives."

 

 

involved
positive
following
personal
grants
stage
earliest
newborns

Over the past few (9) ____________, more and more companies have been giving men fully paid paternity leave. However, many men appear somewhat (10) ____________ to take advantage of this benefit. Technology companies are often in the (11) ____________ of looking after employees, but even their male employees have been hesitant to utilise the (12) ____________. Many male workers prefer to continue working out of fear of falling (13) ____________ on projects or missing out on promotions. Just 2 per cent of businesses in the UK (14) ____________ a significant increase in the amount of paternity leave taken recently. Chris Parke, an employment (15) ____________ from London, offered some advice for men who were unsure about taking paternity leave: "Be (16) ____________," he said.

 

perk
reluctant
specialist
forefront
courageous
decades
reported
behind

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

This sends a strong message to all would-be fathers ______

 

a.  to get involvement
b.  to get involving
c.  to get involved
d.  to get involve

2)

Zuckerberg is only taking half of the time Facebook grants to male employees ______

 

a.  for paternity leaves
b.  for paternity leaving
c.  for paternity leave
d.  for paternity leaf

3)

it sets a positive example to men worldwide on the responsibilities ______

 

a.  of fatherhood
b.  for fatherhood
c.  by fatherhood
d.  off fatherhood

4)

Studies show that when working parents take time to be with their newborns, ______

 

a.  outcomes are better
b.  incomes are better
c.  out cones are better
d.  our cones are better

5)

He added: "We're excited to start this next ______."

 

a.  stage on our lives
b.  stage in your lives
c.  stage in our lives
d.  stages in our lives

6)

more and more companies have been giving men fully ______

 

a.  paying paternity leave
b.  plaid paternity leave
c.  paid paternity leave
d.  played paternity leave

7)

However, many men appear somewhat reluctant to take advantage ______

 

a.  of this benefits
b.  of this beneficial
c.  of these benefits
d.  of this benefit

8)

but even their male employees have been hesitant to _______

 

a.  utilise the perk
b.  utilise the park
c.  utilise the pork
d.  utilise the bark

9)

businesses in the UK reported a significant increase in the amount of paternity ______

 

a.  leave taken recently
b.  leave taking recently
c.  leaves taken recently
d.  leaves taking recently

10)

an employment specialist from London offered some advice for men _______

 

a.  who were on shore
b.  who were unsure
c.  who were not sure
d.  who were in shore

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Facebook CEO Mark Zuckerberg (1) ___________________ take two months of paternity leave following (2) ___________________ daughter. This sends a strong message to all would-be fathers to get involved in the earliest stages of their newborn's life. Zuckerberg is only (3) ___________________ time Facebook grants to male employees for paternity leave. Nevertheless, it sets a positive example to men worldwide on the responsibilities of fatherhood. The Facebook CEO (4) ___________________ Facebook page: "This is a very personal decision. Studies show that when working parents take (5) ___________________ their newborns, outcomes are better for the children and families." He added: "We're excited (6) ___________________ next stage in our lives."

Over (7) ___________________ decades, more and more companies have been giving men fully paid paternity leave. However, many men appear (8) ___________________ to take advantage of this benefit. Technology companies are often in (9) ___________________ looking after employees, but even their male employees have been hesitant to utilise the perk. Many male workers prefer to continue working (10) ___________________ falling behind on projects or missing out on promotions. Just 2 per cent of businesses in the UK reported a significant increase (11) ___________________ paternity leave taken recently. Chris Parke, an employment specialist from London, offered some advice for men who were (12) ___________________ paternity leave: "Be courageous," he said.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How long is Mark Zuckerberg planning to take off?

2.

Who is Mark Zuckerberg's strong message for?

3.

What kind of example is Mark Zuckerberg setting?

4.

What kind of decision did Mark Zuckerberg say he made?

5.

What is Mark Zuckerberg looking forward to starting in his life?

6.

What have more companies been giving over the past few decades?

7.

What are tech companies at the forefront of?

8.

What are male employees afraid of falling behind on?

9.

How many companies reported a significant increase in paternity leave?

10.

What did a specialist advise men to be?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How long is Mark Zuckerberg planning to take off?

6.

What have more companies been giving over the past few decades?

 

a) 4 months
b) 3 months
c) 2 months
d) just a week

 

a) family planning advice
b) fully paid paternity leave
c) bonuses
d) promotions to fathers

2.

Who is Mark Zuckerberg's strong message for?

7.

What are tech companies at the forefront of?

 

a) would-be fathers
b) have-a-go fathers
c) absent-minded fathers
d) hands-on fathers

 

a) looking after employees
b) technology
c) human resources
d) payroll

3.

What kind of example is Mark Zuckerberg setting?

8.

What are male employees afraid of falling behind on?

 

a) a positive one
b) a valuable one
c) a bad one
d) a poor one

 

a) paperwork
b) housework
c) projects
d) paying bills

4.

What kind of decision did Mark Zuckerberg say he made?

9.

How many companies reported a significant increase in paternity leave?

 

a) a decisive one
b) a personal one
c) a life-changing one
d) a difficult one

 

a) 5%
b) 4%
c) 3%
d) 2%

5.

What is Mark Zuckerberg looking forward to starting in his life?

10.

What did a specialist advise men to be?

 

a) a new company
b) Facebook 2
c) running
d) the next stage

 

a) courageous
b) fathers
c) patient
d) unsure

ROLE PLAY

Role  A – Bath time

You think bath time is the best thing about babies. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least fun of these (and why): hugs, feeding time or baby's first words.

Role  B – Hugs

You think hugs are the best things about babies. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least fun of these (and why): bath time, feeding time or baby's first words.

Role  C – Feeding time

You think feeding time is the best thing about babies. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least fun of these (and why): hugs, bath time or baby's first words.

Role  D – Baby's first words

You think a baby's first words is the best thing about babies. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't so good. Also, tell the others which is the least fun of these (and why):  hugs, feeding time or bath time.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'positive' and 'example'.

positive

 

example

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • planning
  • strong
  • half
  • page
  • personal
  • next
  • past
  • often
  • prefer
  • missing
  • increase
  • advice

PATERNITY LEAVE SURVEY

Write five GOOD questions about paternity leave in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

PATERNITY LEAVE DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'newborn'?

3)

What do you think of the idea of paternity leave?

4)

What do you think about what you read?

5)

Why doesn't Mark Zuckerberg take his full 4 months of paternity leave?

6)

What kind of message is Mark Zuckerberg sending?

7)

How important is it for men to take paternity leave?

8)

How much more important is maternity leave?

9)

What should be the length of paternity leave?

10)

Should paternity leave be compulsory for all new fathers?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What effect does paternity leave have on a company?

13)

Should people like soldiers and doctors get paternity leave?

14)

Should the leader of a country get paternity leave?

15)

Why are men reluctant to take paternity leave?

16)

What kind of paternity leave is there in your country?

17)

What should the man do to help while on paternity leave?

18)

Are there any disadvantages to paternity leave?

19)

Do you need to be 'courageous' to take paternity leave?

20)

What questions would you like to ask Mark Zuckerberg?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Facebook CEO Mark Zuckerberg is (1) ____ to take two months of paternity leave following the birth of his daughter. This sends a strong message to all would-(2) ____ fathers to get involved in the earliest stages of their newborn's life. Zuckerberg is only taking half of the time Facebook (3) ____ to male employees for paternity leave. Nevertheless, it (4) ____ a positive example to men worldwide on the responsibilities of fatherhood. The Facebook CEO wrote on his own Facebook page: "This is a very personal decision. Studies (5) ____ that when working parents take time to be with their newborns, (6) ____ are better for the children and families." He added: "We're excited to start this next stage in our lives."

Over the past few decades, more and more companies have been giving men (7) ____ paid paternity leave. However, many men appear somewhat (8) ____ to take advantage of this benefit. Technology companies are often in the (9) ____ of looking after employees, but even their male employees have been hesitant to utilise the (10) ____. Many male workers prefer to continue working out of fear of (11) ____ behind on projects or missing out on promotions. Just 2 per cent of businesses in the UK reported a significant increase in the amount of paternity leave taken recently. Chris Parke, an employment specialist from London, offered some advice for men who were unsure about taking paternity leave: "Be (12) ____," he said.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

planned

(b)

plans

(c)

planning

(d)

plan

2.

(a)

be

(b)

have

(c)

do

(d)

make

3.

(a)

grants

(b)

glints

(c)

grunts

(d)

glance

4.

(a)

sets

(b)

sits

(c)

sat

(d)

settings

5.

(a)

shore

(b)

slow

(c)

bestow

(d)

show

6.

(a)

incomes

(b)

outgoings

(c)

insides

(d)

outcomes

7.

(a)

fully

(b)

full

(c)

filling

(d)

filled

8.

(a)

fitted

(b)

inhabited

(c)

stroked

(d)

reluctant

9.

(a)

forefront

(b)

forecourt

(c)

forehead

(d)

forehand

10.

(a)

park

(b)

perk

(c)

bark

(d)

pork

11.

(a)

descending

(b)

falling

(c)

downing

(d)

coming

12.

(a)

courageous

(b)

courage

(c)

encourage

(d)

entourage

SPELLING

Paragraph 1

1.

wlgoinlof the birth of his daughter

2.

get ovlidven

3.

male eyeespmlo

4.

the pbeiirtnslseosii of fatherhood

5.

a very personal dnceisoi

6.

ocsetuom are better for the children

Paragraph 2

7.

Over the past few esadcde

8.

many men appear somewhat lnatretuc

9.

in the rorfnftoe of looking after employees

10.

iahsttne to utilise the perk

11.

a iaftnicngis increase

12.

an employment tsielcipas

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

increase in the amount of paternity leave taken recently. Chris Parke, an employment specialist from London,

(    )

behind on projects or missing out on promotions. Just 2 per cent of businesses in the UK reported a significant

(    )

birth of his daughter. This sends a strong message to all would-be fathers to get involved in the earliest

(    )

employees for paternity leave. Nevertheless, it sets a positive example to men worldwide on the responsibilities

(    )

have been hesitant to utilise the perk. Many male workers prefer to continue working out of fear of falling

(    )

offered some advice for men who were unsure about taking paternity leave: "Be courageous," he said.

1  )

Facebook CEO Mark Zuckerberg is planning to take two months of paternity leave following the

(    )

decision. Studies show that when working parents take time to be with their newborns, outcomes are better for the children

(    )

Over the past few decades, more and more companies have been giving men fully

(    )

and families." He added: "We're excited to start this next stage in our lives."

(    )

benefit. Technology companies are often in the forefront of looking after employees, but even their male employees

(    )

stages of their newborn's life. Zuckerberg is only taking half of the time Facebook grants to male

(    )

paid paternity leave. However, many men appear somewhat reluctant to take advantage of this

(    )

of fatherhood. The Facebook CEO wrote on his own Facebook page: "This is a very personal

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

his   following   daughter   the   birth   Paternity   of   leave   .  

2.

male  employees  Taking  half   of   the   time  Facebook   grants   to   .  

3.

men   a   worldwide   positive   example   It   to   sets   .  

4.

their   time   be   to   Working   take   parents      .   with   newborns

5.

excited   to   start   this   next   stage   in   our   lives   We're   .  

6.

advantage   Somewhat   of   reluctant   this   to   benefit   take   .  

7.

to   perk   employees   hesitant   the   Male   been   utilise   have   .  

8.

behind   Continue   of   falling   projects  out   of   on   working   fear   .  

9.

in   the  amount  of   paternity  leave   taken   A  significant   increase  .

10.

men   Offered   who   some   were   advice   unsure   for   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Facebook CEO Mark Zuckerberg is planning to take two months of paternity leave following / followed the birth of his daughter. This sends a strength / strong message to all would-be / should-be fathers to get involved on / in the earliest stages / staging of their newborn's life. Zuckerberg is only taking half of the time Facebook grants / grunts to male employees for paternity leave. Nevertheless, it sets a positive / positively example to men worldwide on the responsibilities of fatherhood. The Facebook CEO written / wrote on his own Facebook page: "This is a very personal deciding / decision. Studies show that when working parents take time to be with their newborns, incomes / outcomes are better for the children and families." He added: "We're excited to start this next stage in our lives."

Over the past few decades, more and many / more companies have been giving men fully / full paid paternity leave. However, many men appear / appearance somewhat reluctant to take / make advantage of this benefit. Technology companies are often in the forefront of looking before / after employees, but even their male employees have been hesitant to utilise the perk. Many male workers prefer / rather to continue working out of fear of falling behind / in front on projects or missing out on promotions. Just 2 per cent of businesses in the UK reported a significance / significant increase in the amount of paternity leave taken recently. Chris Parke, an employment specialist / specialism from London, offered some advice for men who were unsure / unruly about taking paternity leave: "Be courageous," he said.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

F_c_b__k C__ M_rk Z_ck_rb_rg _s pl_nn_ng t_ t_k_ tw_ m_nths _f p_t_rn_ty l__v_ f_ll_w_ng th_ b_rth _f h_s d__ght_r. Th_s s_nds _ str_ng m_ss_g_ t_ _ll w__ld-b_ f_th_rs t_ g_t _nv_lv_d _n th_ __rl__st st_g_s _f th__r n_wb_rn's l_f_. Z_ck_rb_rg _s _nly t_k_ng h_lf _f th_ t_m_ F_c_b__k gr_nts t_ m_l_ _mpl_y__s f_r p_t_rn_ty l__v_. N_v_rth_l_ss, _t s_ts _ p_s_t_v_ _x_mpl_ t_ m_n w_rldw_d_ _n th_ r_sp_ns_b_l_t__s _f f_th_rh__d. Th_ F_c_b__k C__ wr_t_ _n h_s _wn F_c_b__k p_g_: "Th_s _s _ v_ry p_rs_n_l d_c_s__n. St_d__s sh_w th_t wh_n w_rk_ng p_r_nts t_k_ t_m_ t_ b_ w_th th__r n_wb_rns, __tc_m_s _r_ b_tt_r f_r th_ ch_ldr_n _nd f_m_l__s." H_ _dd_d: "W_'r_ _xc_t_d t_ st_rt th_s n_xt st_g_ _n __r l_v_s."

_v_r th_ p_st f_w d_c_d_s, m_r_ _nd m_r_ c_mp_n__s h_v_ b__n g_v_ng m_n f_lly p__d p_t_rn_ty l__v_. H_w_v_r, m_ny m_n _pp__r s_m_wh_t r_l_ct_nt t_ t_k_ _dv_nt_g_ _f th_s b_n_f_t. T_chn_l_gy c_mp_n__s _r_ _ft_n _n th_ f_r_fr_nt _f l__k_ng _ft_r _mpl_y__s, b_t _v_n th__r m_l_ _mpl_y__s h_v_ b__n h_s_t_nt t_ _t_l_s_ th_ p_rk. M_ny m_l_ w_rk_rs pr_f_r t_ c_nt_n__ w_rk_ng __t _f f__r _f f_ll_ng b_h_nd _n pr_j_cts _r m_ss_ng __t _n pr_m_t__ns. J_st 2 p_r c_nt _f b_s_n_ss_s _n th_ _K r_p_rt_d _ s_gn_f_c_nt _ncr__s_ _n th_ _m__nt _f p_t_rn_ty l__v_ t_k_n r_c_ntly. Chr_s P_rk_, _n _mpl_ym_nt sp_c__l_st fr_m L_nd_n, _ff_r_d s_m_ _dv_c_ f_r m_n wh_ w_r_ _ns_r_ _b__t t_k_ng p_t_rn_ty l__v_: "B_ c__r_g___s," h_ s__d.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

facebook ceo mark zuckerberg is planning to take two months of paternity leave following the birth of his daughter this sends a strong message to all would-be fathers to get involved in the earliest stages of their newborn's life zuckerberg is only taking half of the time facebook grants to male employees for paternity leave nevertheless it sets a positive example to men worldwide on the responsibilities of fatherhood the facebook ceo wrote on his own facebook page "this is a very personal decision studies show that when working parents take time to be with their newborns outcomes are better for the children and families" he added "we're excited to start this next stage in our lives"

over the past few decades more and more companies have been giving men fully paid paternity leave however many men appear somewhat reluctant to take advantage of this benefit technology companies are often in the forefront of looking after employees but even their male employees have been hesitant to utilise the perk many male workers prefer to continue working out of fear of falling behind on projects or missing out on promotions just 2 per cent of businesses in the uk reported a significant increase in the amount of paternity leave taken recently chris parke an employment specialist from london offered some advice for men who were unsure about taking paternity leave "be courageous" he said

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

FacebookCEOMarkZuckerbergisplanningtotaketwomonthsofpaterni
tyleavefollowingthebirthofhisdaughter.Thissendsastrongmessaget
oallwould-befatherstogetinvolvedintheearlieststagesoftheirnewb
orn'slife.ZuckerbergisonlytakinghalfofthetimeFacebookgrantstoma
leemployeesforpaternityleave.Nevertheless,itsetsapositiveexampl
etomenworldwideontheresponsibilitiesoffatherhood.TheFacebookC
EOwroteonhisownFacebookpage:"Thisisaverypersonaldecision.Stu
diesshowthatwhenworkingparentstaketimetobewiththeirnewborns,
outcomesarebetterforthechildrenandfamilies."Headded:"We'reexci
tedtostartthisnextstageinourlives."Overthepastfewdecades,morea
ndmorecompanieshavebeengivingmenfullypaidpaternityleave.How
ever,manymenappearsomewhatreluctanttotakeadvantageofthisbe
nefit.Technologycompaniesareoftenintheforefrontoflookingafterem
ployees,buteventheirmaleemployeeshavebeenhesitanttoutilisethe
perk.Manymaleworkersprefertocontinueworkingoutoffearoffallingb
ehindonprojectsormissingoutonpromotions.Just2percentofbusines
sesintheUKreportedasignificantincreaseintheamountofpaternitylea
vetakenrecently.ChrisParke,anemploymentspecialistfromLondon,o
fferedsomeadviceformenwhowereunsureabouttakingpaternityleav
e:"Becourageous,"hesaid.

FREE WRITING

Write about paternity leave for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All companies should provide fully paid paternity leave of a year. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about paternity leave. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. PATERNITY LEAVE: Make a poster about paternity leave. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. COMPULSORY: Write a magazine article about paternity leave being compulsory. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a childcare expert. Ask him/her three questions about paternity leave. Give him/her three of your opinions on it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

sends

a.

conveys

2

grants

b.

gives

3.

responsibilities

c.

duties

4.

personal

d.

private

5.

stage

e.

phase

6.

appear

f.

seem

7.

somewhat

g.

a little

8.

hesitant

h.

indecisive

9.

specialist

i.

expert

10.

courageous

j.

brave

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Two months

2.

Would-be fathers

3.

A positive one

4.

A personal one

5.

The next stage

6.

Fully paid paternity leave

7.

Looking after employees

8.

Projects

9.

2%

10.

Courageous

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You