The Reading / Listening - Level 6

There is fresh hope for the many people around the globe who are terrified of going to the dentist. New research suggests that a course of counselling can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair. The research was conducted by the King's College London Dental Institute Health Psychology Service. It focused on the effects of cognitive behavioural therapy (CBT) in treating dental phobia, also called dentophobia. Researchers discovered that the biggest fears among patients were of pain-relieving injections and the dentist's drill. Doctors believe that between six to ten sessions of CBT are enough for patients to be able to have stress-free visits to a dental surgery and cure this phobia.



Researchers say that over 10 per cent of people suffer from extreme anxiety about seeing their dentist, which stops many people from getting dental treatment. This level of anxiety often results in more dental problems because people delay going to the dentist until they have a toothache, by which time the treatment will be more painful. Three per cent of patients surveyed admitted having thoughts of committing suicide rather than seeing a dentist. Lead researcher, professor Tim Newton, said: "The primary goal of our CBT service is to enable patients to receive dental treatment without the need for sedation, by working with each individual patient to set goals according to their priorities."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.webmd.boots.com/oral-health/news/20151127/cbt-helps-dental-phobia
  • http://www.bbc.com/news/uk-34933598
  • https://au.news.yahoo.com/world/a/30220398/talking-therapy-counters-dread-of-dentist/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. DENTISTS: Students walk around the class and talk to other students about dentists. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

hope / globe / terrified / dentist / counseling / therapy / injections / dentist's drill / anxiety / dental treatment / delay / suicide / primary goal / sedation / priorities

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. DENTAL SURGERIES: How can they be better? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Improvements

Why?

Waiting room

 

 

Appointments

 

 

The dentist's chair

 

 

The dentist's room

 

 

The treatment

 

 

The staff

 

 

4. THERAPY: Students A strongly believe therapy can overcome all phobias; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. PHOBIAS: Rank these with your partner. Put the worst phobias at the top. Change partners often and share your rankings.

  • fear of dentists

  • fear of the dark

  • fear of heights

  • fear of germs

  • fear of spiders

  • fear of flying

  • fear of blood

  • fear of babies

6. ANXIETY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "anxiety". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says the number of people scared of dentists is increasing.

T / F

b.

The article says there is a new phobia of dentists' chairs.

T / F

c.

The fear of dentists is called dentophobia.

T / F

d.

We need up to 60 counseling sessions to overcome our fear of dentists.

T / F

e.

More than 10% of people suffer from extreme anxiety over dentists.

T / F

f.

3% of people contemplated suicide rather than go to a dentist.

T / F

g.

People need to be sedated when they have therapy.

T / F

h.

Therapists set goals with individual patients.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

fresh

a.

sittings

2.

terrified

b.

heal

3.

overcome

c.

put off

4.

sessions

d.

conquer

5.

cure

e.

main

6.

extreme

f.

new

7.

level

g.

aims

8.

delay

h.

extent

9.

primary

i.

scared stiff

10.

goals

j.

serious

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

fresh

a.

counselling

2.

terrified

b.

suicide

3.

a course of

c.

to their priorities

4.

pain-relieving

d.

anxiety

5.

stress-free

e.

of going to the dentist

6.

suffer from extreme

f.

goal

7.

dental

g.

injections

8.

committing

h.

hope

9.

primary

i.

treatment

10.

set goals according

j.

visits to a dental surgery





GAP FILL

There is fresh hope for the many people around the (1) ____________ who are terrified of going to the dentist. New research (2) ____________ that a course of counseling can help to (3) ____________ the fear of sitting in the dentist's chair. The research was conducted by the King's College London Dental Institute Health Psychology Service. It focused on the (4) ____________ of cognitive behavioural therapy (CBT) in treating dental phobia, also called dentophobia. Researchers discovered that the biggest fears (5) ____________ patients were of pain-relieving (6) ____________ and the dentist's (7) ____________. Doctors believe that between six to ten sessions of CBT are enough for patients to be able to have stress-free visits to a dental surgery and (8) ____________ this phobia.

 

 

effects
globe
injections
overcome
drill
cure
suggests
among

Researchers say that over 10 per cent of people (9) ____________ from extreme (10) ____________ about seeing their dentist, which stops many people from getting dental treatment. This level of anxiety often results in more dental problems because people (11) ____________ going to the dentist until they have a toothache, by which (12) ____________ the treatment will be more painful. Three per cent of patients surveyed admitted having thoughts of committing (13) ____________ rather than seeing a dentist. Lead researcher, professor Tim Newton, said: "The primary (14) ____________ of our CBT service is to enable patients to receive dental treatment without the need for (15) ____________, by working with each individual patient to set goals according to their (16) ____________."

 

suicide
anxiety
time
suffer
sedation
priorities
delay
goal

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

There is fresh (1) ___________________ people around the globe who are terrified of going to the dentist. New research suggests that a course of counseling can help to overcome (2) ___________________ in the dentist's chair. The research was conducted by the King's College London Dental Institute Health Psychology Service. It focused (3) ___________________ of cognitive behavioural therapy (CBT) in treating dental phobia, also called dentophobia. Researchers discovered (4) ___________________ fears among patients were of pain-relieving injections and the dentist's drill. Doctors believe that between (5) ___________________ of CBT are enough for patients to be able to have (6) ___________________ dental surgery and cure this phobia.

Researchers (7) ___________________ 10 per cent of people suffer from extreme anxiety about seeing their dentist, which stops many people from getting dental treatment. This (8) ___________________ often results in more dental problems because people (9) ___________________ the dentist until they have a toothache, by which time the treatment will be more painful. Three per cent of patients surveyed admitted having thoughts of committing (10) ___________________ seeing a dentist. Lead researcher, professor Tim Newton, said: "The primary goal of our CBT service is to enable patients to receive dental treatment without              (11) ___________________ sedation, by working with each individual patient to set goals according (12) ___________________."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of hope is there for people who are afraid of dentists?

2.

What can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair?

3.

What is another name for dental phobia?

4.

What patient fear was mentioned besides pain-relieving injections?

5.

How many sessions of therapy are enough to treat patients?

6.

How many people suffer from extreme anxiety about dentists?

7.

What does a high level of anxiety lead to more of?

8.

What do 3% of people think about doing?

9.

Who is Tim Newton?

10.

What does therapy mean patients do not need?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of hope is there for people who are afraid of dentists?

6.

How many people suffer from extreme anxiety about dentists?

 

a) eternal
b) no
c) fresh
d) feint

 

a) slightly less than 10%
b) more than 10%
c) exactly 10%
d) around 10%

2.

What can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair?

7.

What does a high level of anxiety lead to more of?

 

a) counselling
b) a bed
c) medicine
d) hypnosis

 

a) pain
b) chocolate bars
c) decay
d) dental problems

3.

What is another name for dental phobia?

8.

What do 3% of people think about doing?

 

a) molarity
b) dentophobia
c) toothfear
d) dentistrobation

 

a) becoming a dentist
b) committing suicide
c) having false teeth (dentures)
d) giving up sweets

4.

What patient fear was mentioned besides pain-relieving injections?

9.

Who is Tim Newton?

 

a) blood
b) braces
c) having a tooth extracted
d) the dentist's drill

 

a) inventor of the dentist's drill
b) a professor
c) a dentist
d) a dental patient

5.

How many sessions of therapy are enough to treat patients?

10.

What does therapy mean patients do not need?

 

a) 60-100
b) 10-16
c) 6-10
d) 610

 

a) sedation
b) sweets
c) teeth
d) mint toothpaste

ROLE PLAY

Role  A – Spiders

You think a fear of spiders is the worst phobia to have. Tell the others three reasons why. Tell them how their phobias can be easily overcome. Also, tell the others which is the least worrying of these fears (and why): dentists, the dark or heights.

Role  B – Dentists

You think a fear of dentists is the worst phobia to have. Tell the others three reasons why. Tell them how their phobias can be easily overcome. Also, tell the others which is the least worrying of these fears (and why): spiders, the dark or heights.

Role  C – The dark

You think a fear of the dark is the worst phobia to have. Tell the others three reasons why. Tell them how their phobias can be easily overcome. Also, tell the others which is the least worrying of these fears (and why): dentists, spiders or heights.

Role  D – Heights

You think a fear of heights is the worst phobia to have. Tell the others three reasons why. Tell them how their phobias can be easily overcome. Also, tell the others which is the least worrying of these fears (and why):  dentists, the dark or spiders.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'fear' and 'phobia'.

fear

 

phobia

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • fresh
  • course
  • effects
  • biggest
  • six
  • stress
  • extreme
  • level
  • time
  • three
  • goal
  • set

DENTISTS SURVEY

Write five GOOD questions about dentists in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DENTISTS DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'dentist'?

3)

What are your feelings about visiting the dentist?

4)

Why are so many people afraid of the dentist?

5)

How do you think dentists feel about people fearing them?

6)

What do you think of this counselling?

7)

What phobias do you have?

8)

How can we overcome our fears, anxieties and phobias?

9)

What do you think of the dentist's drill?

10)

What advice do you have for people who are afraid of the dentist?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

How often should we visit the dentist?

13)

What do you do to take care of your teeth?

14)

Is there anything else in life similar to a visit to the dentist?

15)

What can dentists do to reduce patients' anxiety?

16)

How do you think CBT works?

17)

Should CBT be given to school students to reduce their stress?

18)

What three adjectives best describe a visit to the dentist?

19)

What do you do in the dentist's waiting room?

20)

What questions would you like to ask a dentist?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

There is (1) ____ hope for the many people around the globe who are terrified of going to the dentist. New research suggests that a (2) ____ of counseling can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair. The research was (3) ____ by the King's College London Dental Institute Health Psychology Service. It focused on the effects of cognitive behavioural therapy (CBT) (4) ____ treating dental phobia, also called dentophobia. Researchers discovered that the biggest fears (5) ____ patients were of pain-relieving injections and the dentist's drill. Doctors believe that between six to ten sessions of CBT are enough for patients to be able to have stress-(6) ____  visits to a dental surgery and cure this phobia.

Researchers say that over 10 per cent of people suffer (7) ____ extreme anxiety about seeing their dentist, which stops many people from getting dental treatment. This (8) ____ of anxiety often results in more dental problems because people delay going to the dentist until they have a toothache, (9) ____ which time the treatment will be more painful. Three per cent of patients surveyed admitted having thoughts of (10) ____ suicide rather than seeing a dentist. Lead researcher, professor Tim Newton, said: "The primary goal of our CBT service is to (11) ____ patients to receive dental treatment without the need for sedation, by working with each individual patient to (12) ____ goals according to their priorities."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

refresh

(b)

refresher

(c)

fresh

(d)

freshly

2.

(a)

cause

(b)

course

(c)

coarse

(d)

case

3.

(a)

conducted

(b)

conductive

(c)

conduction

(d)

conducting

4.

(a)

in

(b)

on

(c)

un

(d)

an

5.

(a)

over

(b)

among

(c)

through

(d)

between

6.

(a)

pain

(b)

time

(c)

full

(d)

free

7.

(a)

by

(b)

as

(c)

from

(d)

at

8.

(a)

ratio

(b)

volume

(c)

fraction

(d)

level

9.

(a)

by

(b)

on

(c)

in

(d)

as

10.

(a)

committing

(b)

having

(c)

doing

(d)

being

11.

(a)

able

(b)

enable

(c)

ability

(d)

capable

12.

(a)

let

(b)

met

(c)

set

(d)

vet

SPELLING

Paragraph 1

1.

rediirfet of going to the dentist

2.

a course of llnsceoignu (UK)  /  clgseuonni (UK) 

3.

the effects of itngiecvo behavioural therapy

4.

pain-relieving ciisjnneto

5.

ten osesniss of CBT are enough

6.

cure this hpoiba

Paragraph 2

7.

suffer from extreme ynaixte

8.

Three per cent of stieanpt surveyed

9.

committing isdciue

10.

The yarpimr goal

11.

working with each dnaiidiuvl

12.

set goals according to their erstrioipi

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of cognitive behavioural therapy (CBT) in treating dental phobia, also called dentophobia. Researchers discovered that the

(    )

for sedation, by working with each individual patient to set goals according to their priorities."

(    )

suggests that a course of counseling can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair. The research was

(    )

many people from getting dental treatment. This level of anxiety often results in more dental

(    )

to have stress-free visits to a dental surgery and cure this phobia.

(    )

Researchers say that over 10 per cent of people suffer from extreme anxiety about seeing their dentist, which stops

(    )

goal of our CBT service is to enable patients to receive dental treatment without the need

(    )

treatment will be more painful. Three per cent of patients surveyed admitted having thoughts of committing

(    )

biggest fears among patients were of pain-relieving injections and the dentist's

(    )

drill. Doctors believe that between six to ten sessions of CBT are enough for patients to be able

1  )

There is fresh hope for the many people around the globe who are terrified of going to the dentist. New research

(    )

suicide rather than seeing a dentist. Lead researcher, professor Tim Newton, said: "The primary

(    )

problems because people delay going to the dentist until they have a toothache, by which time the

(    )

conducted by the King's College London Dental Institute Health Psychology Service. It focused on the effects

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

around   for   people   globe   hope   many   the   Fresh   the   .  

2.

sitting   dentist's   Overcome   of   the   fear   in   chair   the   .  

3.

effects   on   behavioural   of   It   therapy   the   focused   cognitive   .  

4.

to   of   enough   six   sessions   are   Between   ten   CBT   .  

5.

-   stress   have   to   Able   surgery   dental   a   to   visits   free   .  

6.

people   suffer   from   extreme   anxiety   Over   10   per   cent   of   .  

7.

problems   dental   more   in   results   often   Anxiety   .  

8.

rather   suicide   Committing   dentist   a   seeing   than   .  

9.

dental   need   Receive   the   without   sedation   treatment   for   .  

10.

each   goals   individual   patient   Working   to   with   set   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

There is fresh / refresh hope for the many people around the globe / global who are terrified for / of going to the dentist. New research suggests that a course / cause of counseling can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair. The research was conduction / conducted by the King's College London Dental Institute Health Psychology Service. It focused on the effects by / of cognitive behavioural therapy (CBT) in treating dental phobia, also called dentophobia. Researchers discovered that the biggest feared / fears among patients were of pain-relieving injections / injected and the dentist's drill. Doctors believe that between six to ten session / sessions of CBT are enough for patients to be able to have stress-free visits to a dental surgery and cure / care this phobia.

Researchers say that over 10 per cent of people suffer from extremity / extreme anxiety about seeing their dentist, which stops much / many people from getting dental treatment. This level of anxious / anxiety often results in more dental problems because people delay / delays going to the dentist until they have a toothache, by / and which time the treatment will be more painful. Three per cent of patients surveyed / survey admitted having thoughts of committing suicidal / suicide rather than seeing / seen a dentist. Lead researcher, professor Tim Newton, said: "The primary goal of our CBT service is to able / enable patients to receive dental treatment without the need for sedation, by working with each individual patient to let / set goals according to their priorities."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_r_ _s fr_sh h_p_ f_r th_ m_ny p__pl_ _r__nd th_ gl_b_ wh_ _r_ t_rr_f__d _f g__ng t_ th_ d_nt_st. N_w r_s__rch s_gg_sts th_t _ c__rs_ _f c__ns_l_ng c_n h_lp t_ _v_rc_m_ th_ f__r _f s_tt_ng _n th_ d_nt_st's ch__r. Th_ r_s__rch w_s c_nd_ct_d by th_ K_ng's C_ll_g_ L_nd_n D_nt_l _nst_t_t_ H__lth Psych_l_gy S_rv_c_. _t f_c_s_d _n th_ _ff_cts _f c_gn_t_v_ b_h_v___r_l th_r_py (CBT) _n tr__t_ng d_nt_l ph_b__, _ls_ c_ll_d d_nt_ph_b__. R_s__rch_rs d_sc_v_r_d th_t th_ b_gg_st f__rs _m_ng p_t__nts w_r_ _f p__n-r_l__v_ng _nj_ct__ns _nd th_ d_nt_st's dr_ll. D_ct_rs b_l__v_ th_t b_tw__n s_x t_ t_n s_ss__ns _f CBT _r_ _n__gh f_r p_t__nts t_ b_ _bl_ t_ h_v_ str_ss-fr__ v_s_ts t_ _ d_nt_l s_rg_ry _nd c_r_ th_s ph_b__.

R_s__rch_rs s_y th_t _v_r 10 p_r c_nt _f p__pl_ s_ff_r fr_m _xtr_m_ _nx__ty _b__t s___ng th__r d_nt_st, wh_ch st_ps m_ny p__pl_ fr_m g_tt_ng d_nt_l tr__tm_nt. Th_s l_v_l _f _nx__ty _ft_n r_s_lts _n m_r_ d_nt_l pr_bl_ms b_c__s_ p__pl_ d_l_y g__ng t_ th_ d_nt_st _nt_l th_y h_v_ _ t__th_ch_, by wh_ch t_m_ th_ tr__tm_nt w_ll b_ m_r_ p__nf_l. Thr__ p_r c_nt _f p_t__nts s_rv_y_d _dm_tt_d h_v_ng th__ghts _f c_mm_tt_ng s__c_d_ r_th_r th_n s___ng _ d_nt_st. L__d r_s__rch_r, pr_f_ss_r T_m N_wt_n, s__d: "Th_ pr_m_ry g__l _f __r CBT s_rv_c_ _s t_ _n_bl_ p_t__nts t_ r_c__v_ d_nt_l tr__tm_nt w_th__t th_ n__d f_r s_d_t__n, by w_rk_ng w_th __ch _nd_v_d__l p_t__nt t_ s_t g__ls _cc_rd_ng t_ th__r pr__r_t__s."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

there is fresh hope for the many people around the globe who are terrified of going to the dentist new research suggests that a course of counseling can help to overcome the fear of sitting in the dentist's chair the research was conducted by the king's college london dental institute health psychology service it focused on the effects of cognitive behavioural therapy (cbt) in treating dental phobia also called dentophobia researchers discovered that the biggest fears among patients were of pain-relieving injections and the dentist's drill doctors believe that between six to ten sessions of cbt are enough for patients to be able to have stress-free visits to a dental surgery and cure this phobia

researchers say that over 10 per cent of people suffer from extreme anxiety about seeing their dentist which stops many people from getting dental treatment this level of anxiety often results in more dental problems because people delay going to the dentist until they have a toothache by which time the treatment will be more painful three per cent of patients surveyed admitted having thoughts of committing suicide rather than seeing a dentist lead researcher professor tim newton said "the primary goal of our cbt service is to enable patients to receive dental treatment without the need for sedation by working with each individual patient to set goals according to their priorities"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Thereisfreshhopeforthemanypeoplearoundtheglobewhoareterrified
ofgoingtothedentist.Newresearchsuggeststhatacourseofcounseling
canhelptoovercomethefearofsittinginthedentist'schair.Theresearch
wasconductedbytheKing'sCollegeLondonDentalInstituteHealthPsyc
hologyService.Itfocusedontheeffectsofcognitivebehaviouraltherap
y(CBT)intreatingdentalphobia,alsocalleddentophobia.Researchersd
iscoveredthatthebiggestfearsamongpatientswereofpain-relievin
ginjectionsandthedentist'sdrill.Doctorsbelievethatbetweensixtoten
sessionsofCBTareenoughforpatientstobeabletohavestress-freevis
itstoadentalsurgeryandcurethisphobia.Researcherssaythatover10p
ercentofpeoplesufferfromextremeanxietyaboutseeingtheirdentist,
whichstopsmanypeoplefromgettingdentaltreatment.Thislevelofanx
ietyoftenresultsinmoredentalproblemsbecausepeopledelaygoingtot
hedentistuntiltheyhaveatoothache,bywhichtimethetreatmentwillbe
morepainful.Threepercentofpatientssurveyedadmittedhavingthoug
htsofcommittingsuicideratherthanseeingadentist.Leadresearcher,p
rofessorTimNewton,said:"TheprimarygoalofourCBTserviceistoenab
lepatientstoreceivedentaltreatmentwithouttheneedforsedation,by
workingwitheachindividualpatienttosetgoalsaccordingtotheirprioriti
es."

FREE WRITING

Write about dentists for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All school students should have training to overcome phobias. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about dentists. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DENTISTS: Make a poster about dentists. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. THERAPY: Write a magazine article about giving therapy to all school students to help them reduce their anxiety and stress. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a dentist. Ask him/her three questions about dental phobia. Give him/her three ideas on how to help patients who suffer from it. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

fresh

a.

new

2

terrified

b.

scared stiff

3.

overcome

c.

conquer

4.

sessions

d.

sittings

5.

cure

e.

heal

6.

extreme

f.

serious

7.

level

g.

extent

8.

delay

h.

put off

9.

primary

i.

main

10.

goals

j.

aims

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Fresh hope

2.

Counselling

3.

Dentophobia

4.

The dentist’s drill

5.

Six to ten

6.

Over 10%

7.

More dental problems

8.

Committing suicide

9.

The lead researcher

10.

Sedation

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You