The Reading / Listening - Level 6

A Scottish university and the leader of Scotland's main political party have stripped Donald Trump of titles they had previously given him. Billionaire tycoon Mr Trump is currently the leader of the race to become the Republican Party's contender for USA president in November 2016. Trump's mother is Scottish and the business mogul has invested heavily in golf and tourism projects in Scotland. However, his recent call for all Muslims to be barred from entering the USA has created considerable controversy. The Scottish National Party (SNP) took away his title of "Global Scot" ambassador, and Scotland's Robert Gordon University revoked an honorary doctoral degree it awarded him in 2010.



Donald Trump has reacted angrily to his titles being taken away from him. He accused SNP leader Nicola Sturgeon of "failing to appreciate his greatness". He said: "Politicians should be thanking me instead of pandering to political correctness. I have done so much for Scotland." Ms Sturgeon said Mr Trump's "recent remarks have shown he is no longer fit to be a business ambassador for Scotland". A spokesman for the Robert Gordon University stated: "In the course of the current US election campaign, Mr Trump has made a number of statements that are wholly incompatible with the ethos and values of the university. The university has therefore decided to revoke its award of the honorary degree."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.cnbc.com/2015/12/10/donald-trump-blasts-ungrateful-scottish-politicians.html
  • http://www.bbc.com/news/uk-scotland-north-east-orkney-shetland-35060868
  • http://telegraphtimes.com/2015/12/11/ban-donald-trump-from-united-kingdom-say-more-than-250000/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. DONALD TRUMP: Students walk around the class and talk to other students about Donald Trump. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

university / political party / tycoon / leader / golf / tourism / controversy / degree / reacted / angrily / appreciate / political correctness / ambassador / election / values

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. TYCOONS: What do you know about these tycoons and what would you advise them? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What I know

Advice I have for them 

Donald Trump

 

 

Warren Buffet

 

 

Bill Gates

 

 

Martha Stewart

 

 

Oprah Winfrey

 

 

Adriana Huffington

 

 

4. STRIPPED: Students A strongly believe it was right to strip Donald Trump of his titles; Students B strongly believe it was wrong to strip Donald Trump of his titles.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. BUSINESS: Rank these with your partner. Put the best business to be a business person in at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Tourism

  • IT

  • Pharmaceuticals

  • Mining

  • Movies

  • Soft drinks

  • Air transportation

  • Gaming

6. DEGREE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "degree". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The article says two universities have stripped Donald Trump of titles.

T / F

b.

Donald Trump is leading the race to be the next U.S. President.

T / F

c.

One of Donald Trump's parents comes from Scotland.

T / F

d.

A university took away a degree it gave Donald Trump last year.

T / F

e.

Mr Trump said a political leader didn't appreciate him.

T / F

f.

Mr Trump said there wasn't enough political correctness.

T / F

g.

A political leader said Mr Trump was unfit to be an ambassador.

T / F

h.

A university said Trump's remarks were incompatible with its values.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

main

a.

responded

2.

previously

b.

to a great extent

3.

currently

c.

consequently

4.

heavily

d.

comments

5.

revoked

e.

formerly

6.

reacted

f.

giving in to

7.

pandering to

g.

completely

8.

remarks

h.

principal

9.

wholly

i.

canceled

10.

therefore

j.

presently

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

Scotland's main political

a.

angrily

2.

titles they had previously

b.

controversy

3.

the Republican Party's contender

c.

correctness

4.

created considerable

d.

appreciate his greatness

5.

an honorary doctoral

e.

party

6.

Donald Trump has reacted

f.

with

7.

failing to

g.

given him

8.

pandering to political

h.

degree

9.

wholly incompatible

i.

the honorary degree

10.

revoke its award of

j.

for USA president





GAP FILL

A Scottish university and the leader of Scotland's (1) ____________ political party have stripped Donald Trump of titles they had (2) ____________ given him. Billionaire tycoon Mr Trump is currently the leader of the (3) ____________ to become the Republican Party's contender for USA president in November 2016. Trump's mother is Scottish and the business mogul has invested (4) ____________ in golf and tourism projects in Scotland. However, his (5) ____________ call for all Muslims to be barred from entering the USA has created considerable (6) ____________. The Scottish National Party (SNP) took away his title of "Global Scot" (7) ____________, and Scotland's Robert Gordon University revoked an honorary doctoral degree it (8) ____________ him in 2010.

 

 

heavily
main
controversy
race
awarded
recent
previously
ambassador

Donald Trump has reacted (9) ____________ to his titles being taken away from him. He accused SNP leader Nicola Sturgeon "of failing to (10) ____________ his greatness". He said: "Politicians should be thanking me instead of (11) ____________ to political correctness. I have done so much for Scotland." Ms Sturgeon said Mr Trump's "recent (12) ____________ have shown he is no longer fit to be a business ambassador for Scotland". A spokesman for the Robert Gordon University stated: "In the (13) ____________ of the current US election campaign, Mr Trump has made a (14) ____________ of statements that are wholly incompatible with the ethos and (15) ____________ of the university. The university has (16) ____________ decided to revoke its award of the honorary degree."

 

remarks
angrily
number
pandering
therefore
appreciate
values
course

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

stripped Donald Trump of titles they had ______

 

a.  previous given him
b.  previously gave him
c.  previously given him
d.  previously giving him

2)

Mr Trump is currently the leader of the race to become the Republican ______

 

a.  Party's contention
b.  Party's contender
c.  Party's container
d.  Party's contented

3)

the business mogul has invested heavily in golf and tourism ______

 

a.  projectors in Scotland
b.  projects in Scotland
c.  project sin Scotland
d.  projectors sin Scotland

4)

his recent call for all Muslims to be barred from entering the USA has created ______

 

a.  considerably controversy
b.  considerable controversial
c.  considerable controversies
d.  considerable controversy

5)

Scotland's Robert Gordon University revoked an honorary doctoral degree ______

 

a.  it awarded it him
b.  it awarded to him
c.  it awarded for him
d.  it awarded him

6)

Donald Trump has reacted angrily to his titles ______ from him

 

a.  been taken away
b.  being taken away
c.  bring taken away
d.  bringing taken away

7)

Politicians should be thanking me instead of pandering to ______

 

a.  politically correctness
b.  politics correctness
c.  political correct mess
d.  political correctness

8)

Mr Trump's recent remarks have shown he is no longer fit to be ______

 

a.  a business ambassador
b.  a businesses ambassadorial
c.  a business ambassadors
d.  a businesses ambassador

9)

wholly incompatible with the ethos and values ______

 

a.  for the university
b.  of the university
c.  to the university
d.  from the university

10)

The university has therefore decided to revoke its award of the ______

 

a.  honorary degree
b.  honored degree
c.  honestly degree
d.  owner rarity degree

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A Scottish university and the leader of Scotland's (1) __________________ have stripped Donald Trump of titles they had (2) ___________________. Billionaire tycoon Mr Trump is currently (3) ___________________ race to become the Republican Party's contender for USA president in November 2016. Trump's mother is Scottish and the business mogul has invested      (4) ___________________ and tourism projects in Scotland. However, his recent call for all Muslims (5) ___________________ entering the USA has created considerable controversy. The Scottish National Party (SNP) took away his title of "Global Scot" ambassador, and Scotland's Robert Gordon University revoked an honorary doctoral degree (6) ___________________ in 2010.

Donald Trump has reacted angrily (7) ___________________ taken away from him. He accused SNP leader Nicola Sturgeon "of failing to appreciate his greatness". He said: "Politicians should be (8) ___________________ of pandering to political correctness. I have (9) ___________________ Scotland." Ms Sturgeon said Mr Trump's "recent remarks have shown he is no (10) ___________________ business ambassador for Scotland". A spokesman for the Robert Gordon University stated: "In the course of the current US election campaign, Mr Trump has (11) ___________________ statements that are wholly incompatible with the ethos and values of the university. The university has therefore decided (12) __________________ of the honorary degree."





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of educational institution took a title away from Mr Trump?

2.

What is Mr Trump a leading contender in?

3.

What projects has Mr Trump invested heavily in?

4.

What have Mr Trump's comments created?

5.

When did the Robert Gordon University give Mr Trump a degree?

6.

What party is Nicola Sturgeon the leader of?

7.

What does Mr Trump think politicians should be doing to him?

8.

What did Ms Sturgeon say Mr Trump was no longer fit to be?

9.

In the course of what did Mr Trump make a number of statements?

10.

What did the university say Trump's comments were incompatible with?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of educational institution took a title away from Mr Trump?

6.

What party is Nicola Sturgeon the leader of?

 

a) a high school
b) a college
c) a university
d) a postgraduate school

 

a) PNS
b) SNP
c) NPS
d) SPN

2.

What is Mr Trump a leading contender in?

7.

What does Mr Trump think politicians should be doing to him?

 

a) the race to be Republican leader
b) an opinion poll
c) the US election
d) the world's richest person

 

a) thanking him
b) joining him
c) competing against him
d) paying him

3.

What projects has Mr Trump invested heavily in?

8.

What did Ms Sturgeon say Mr Trump was no longer fit to be?

 

a) golf and tourism
b) oil and gas
c) IT and gaming
d) retail and online shopping

 

a) an American
b) a politician
c) an ambassador
d) a tycoon

4.

What have Mr Trump's comments created?

9.

In the course of what did Mr Trump make a number of statements?

 

a) a mess
b) controversy
c) a debate
d) a new party

 

a) a lunch date
b) a TV debate
c) a game of golf
d) the US election

5.

When did the Robert Gordon University give Mr Trump a degree?

10.

What did the university say Trump's comments were incompatible with?

 

a) 2007
b) 2008
c) 2009
d) 2010

 

a) the university's ethos and values
b) American society
c) world peace
d) the American dream

ROLE PLAY

Role  A – Tourism

You think tourism is the best business to be in for the future. Tell the others three reasons why. Tell them why their businesses aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): mining, soft drinks or gaming.

Role  B – Mining

You think mining is the best business to be in for the future. Tell the others three reasons why. Tell them why their businesses aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): tourism, soft drinks or gaming.

Role  C – Soft drinks

You think soft drinks is the best business to be in for the future. Tell the others three reasons why. Tell them why their businesses aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why): mining, tourism or gaming.

Role  D – Gaming

You think gaming is the best business to be in for the future. Tell the others three reasons why. Tell them why their businesses aren't so good. Also, tell the others which is the worst of these (and why):  mining, soft drinks or tourism.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'title' and 'award'.

title

 

award

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • main
  • currently
  • golf
  • recent
  • global
  • 2010
  • angrily
  • failing
  • instead
  • fit
  • number
  • therefore

DONALD TRUMP SURVEY

Write five GOOD questions about Donald Trump in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DONALD TRUMP DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear Donald Trump's name?

3)

What do you think of Donald Trump?

4)

What do you think of Mr Trump being stripped of these titles?

5)

What controversial things has Donald Trump said?

6)

Why doesn't Trump speak out about other shootings in the USA?

7)

What would happen if Donald Trump became US president?

8)

Many British people want Mr Trump barred from Britain. What do you think of this?

9)

Mr Trump has been compared to Hitler. What do you think about this?

10)

What advice do you have for Donald Trump?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you know about Donald Trump?

13)

What does your country's leader say about Donald Trump?

14)

What have you seen about Donald Trump on social media?

15)

Is what Mr Trump says un-American? Why?

16)

Why are other Republican party members attacking Mr Trump?

17)

Will people's image of America change because of Mr Trump?

18)

What three adjectives best describe Donald Trump? Why?

19)

What are newspapers in your country saying about Mr Trump?

20)

What questions would you like to ask Donald Trump?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A Scottish university and the leader of Scotland's (1) ____ political party have stripped Donald Trump of titles they had previously given him. Billionaire tycoon Mr Trump is (2) ____ the leader of the race to become the Republican Party's contender for USA president in November 2016. Trump's mother is Scottish and the business mogul has invested (3) ____ in golf and tourism projects in Scotland. However, his recent call for all Muslims to be (4) ____ from entering the USA has (5) ____ considerable controversy. The Scottish National Party (SNP) took away his title of "Global Scot" ambassador, and Scotland's Robert Gordon University (6) ____ an honorary doctoral degree it awarded him in 2010.

Donald Trump has (7) ____ angrily to his titles being taken away from him. He accused SNP leader Nicola Sturgeon "of failing to (8) ____ his greatness". He said: "Politicians should be thanking me instead of (9) ____ to political correctness. I have done so much for Scotland." Ms Sturgeon said Mr Trump's "recent remarks have shown he is no longer (10) ____ to be a business ambassador for Scotland". A spokesman for the Robert Gordon University stated: "In the (11) ____ of the current US election campaign, Mr Trump has made a number of statements that are wholly incompatible with the (12) ____ and values of the university. The university has therefore decided to revoke its award of the honorary degree."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

mains

(b)

mainly

(c)

maintain

(d)

main

2.

(a)

currency

(b)

currently

(c)

present

(d)

nowadays

3.

(a)

weighty

(b)

heavily

(c)

laden

(d)

plentiful

4.

(a)

disbarred

(b)

bared

(c)

barred

(d)

bartered

5.

(a)

forayed

(b)

delved

(c)

created

(d)

instituted

6.

(a)

revoked

(b)

debunked

(c)

invoked

(d)

convoluted

7.

(a)

searched

(b)

reacted

(c)

posited

(d)

thought

8.

(a)

appreciate

(b)

depreciate

(c)

deprecate

(d)

recreate

9.

(a)

pondering

(b)

pandering

(c)

imploring

(d)

prancing

10.

(a)

healthy

(b)

trim

(c)

fit

(d)

slim

11.

(a)

coarse

(b)

curse

(c)

course

(d)

crease

12.

(a)

pathetic

(b)

ethical

(c)

pathos

(d)

ethos

SPELLING

Paragraph 1

1.

titles they had oerulivpsy given him

2.

Billionaire yctoon

3.

derbar from entering the USA

4.

created considerable oesnvrrctyo

5.

his title of "Global Scot" sbdosaamar

6.

an raoyrohn doctoral degree

Paragraph 2

7.

failing to eteaiacppr his greatness

8.

pandering to llopitica correctness

9.

recent srrkmea

10.

election gcmnaipa

11.

wholly ilienbotpcam with

12.

verkeo its award

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

honorary doctoral degree it awarded him in 2010.

(    )

contender for USA president in November 2016. Trump's mother is Scottish and the business mogul has invested

(    )

correctness. I have done so much for Scotland." Ms Sturgeon said Mr Trump's "recent

(    )

Donald Trump has reacted angrily to his titles being taken away from him. He accused SNP leader Nicola Sturgeon of "failing

(    )

previously given him. Billionaire tycoon Mr Trump is currently the leader of the race to become the Republican Party's

(    )

for the Robert Gordon University stated: "In the course of the current US election campaign, Mr Trump has

(    )

remarks have shown he is no longer fit to be a business ambassador for Scotland". A spokesman

(    )

made a number of statements that are wholly incompatible with the ethos and

(    )

values of the university. The university has therefore decided to revoke its award of the honorary degree."

1  )

A Scottish university and the leader of Scotland's main political party have stripped Donald Trump of titles they had

(    )

away his title of "Global Scot" ambassador, and Scotland's Robert Gordon University revoked an

(    )

barred from entering the USA has created considerable controversy. The Scottish National Party (SNP) took

(    )

to appreciate his greatness". He said: "Politicians should be thanking me instead of pandering to political

(    )

heavily in golf and tourism projects in Scotland. However, his recent call for all Muslims to be

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

race   the  of  leader  the  currently   is  Trump   Mr  tycoon  Billionaire .

2.

mogul   golf   has   invested   The   heavily   business   in   .  

3.

Muslims   barred   recent   all   be   His   for   to   call   .  

4.

Took   Scot'    away   his   title   'Global   of   ambassador   .  

5.

him   doctoral   awarded   2010   honorary   it   in   An   degree   .  

6.

his   titles   being   taken   away   Trump   has   reacted   angrily   to   .  

7.

to   me   political   instead   correctness   of   pandering   Thanking   .  

8.

longer   fit   Trump's   recent   remarks   have   shown   he   is   no   .  

9.

the   values   university   with   and   the   Incompatible   ethos   of   .  

10.

has   to   award   university   decided   its   The   therefore   revoke   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A Scottish university and the leader of Scotland's mains / main political party have stripped Donald Trump of titles they had previous / previously given him. Billionaire tycoon Mr Trump is currently / current the leader of the race to become the Republican Party's contender / contend for USA president in November 2016. Trump's mother is Scottish and the business moguls / mogul has invested heavily in / at golf and tourism projects in Scotland. However, his recent call for / of all Muslims to be barred / bared from entering the USA has created considerable controversy. The Scottish National Party (SNP) took away his entitle / title of "Global Scot" ambassador, and Scotland's Robert Gordon University revoked an honorary doctoral degree it awards / awarded him in 2010.

Donald Trump has reacted angry / angrily to his titles being taken away from him. He accused SNP leader Nicola Sturgeon of "failing of / to appreciate his greatness". He said: "Politicians should be thanking me instead of pandering / pondering to political correctness / correctly. I have done so much for Scotland." Ms Sturgeon said Mr Trump's "recent remarks have shown he is no / not longer fit to be a business ambassador for Scotland". A spokesman for the Robert Gordon University stated: "In the coarse / course of the current US election campaign, Mr Trump has made / spoken a number of statements that are holy / wholly incompatible with the ethos and values / value of the university. The university has therefore decided to revoke / invoke its award of the honorary degree."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ Sc_tt_sh _n_v_rs_ty _nd th_ l__d_r _f Sc_tl_nd's m__n p_l_t_c_l p_rty h_v_ str_pp_d D_n_ld Tr_mp _f t_tl_s th_y h_d pr_v___sly g_v_n h_m. B_ll__n__r_ tyc__n Mr Tr_mp _s c_rr_ntly th_ l__d_r _f th_ r_c_ t_ b_c_m_ th_ R_p_bl_c_n P_rty's c_nt_nd_r f_r _S_ pr_s_d_nt _n N_v_mb_r 2016. Tr_mp's m_th_r _s Sc_tt_sh _nd th_ b_s_n_ss m_g_l h_s _nv_st_d h__v_ly _n g_lf _nd t__r_sm pr_j_cts _n Sc_tl_nd. H_w_v_r, h_s r_c_nt c_ll f_r _ll M_sl_ms t_ b_ b_rr_d fr_m _nt_r_ng th_ _S_ h_s cr__t_d c_ns_d_r_bl_ c_ntr_v_rsy. Th_ Sc_tt_sh N_t__n_l P_rty (SNP) t__k _w_y h_s t_tl_ _f "Gl_b_l Sc_t" _mb_ss_d_r, _nd Sc_tl_nd's R_b_rt G_rd_n _n_v_rs_ty r_v_k_d _n h_n_r_ry d_ct_r_l d_gr__ _t _w_rd_d h_m _n 2010.

D_n_ld Tr_mp h_s r__ct_d _ngr_ly t_ h_s t_tl_s b__ng t_k_n _w_y fr_m h_m. H_ _cc_s_d SNP l__d_r N_c_l_ St_rg__n _f "f__l_ng t_ _ppr_c__t_ h_s gr__tn_ss". H_ s__d: "P_l_t_c__ns sh__ld b_ th_nk_ng m_ _nst__d _f p_nd_r_ng t_ p_l_t_c_l c_rr_ctn_ss. _ h_v_ d_n_ s_ m_ch f_r Sc_tl_nd." Ms St_rg__n s__d Mr Tr_mp's "r_c_nt r_m_rks h_v_ sh_wn h_ _s n_ l_ng_r f_t t_ b_ _ b_s_n_ss _mb_ss_d_r f_r Sc_tl_nd". _ sp_k_sm_n f_r th_ R_b_rt G_rd_n _n_v_rs_ty st_t_d: "_n th_ c__rs_ _f th_ c_rr_nt _S _l_ct__n c_mp__gn, Mr Tr_mp h_s m_d_ _ n_mb_r _f st_t_m_nts th_t _r_ wh_lly _nc_mp_t_bl_ w_th th_ _th_s _nd v_l__s _f th_ _n_v_rs_ty. Th_ _n_v_rs_ty h_s th_r_f_r_ d_c_d_d t_ r_v_k_ _ts _w_rd _f th_ h_n_r_ry d_gr__."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a scottish university and the leader of scotland's main political party have stripped donald trump of titles they had previously given him billionaire tycoon mr trump is currently the leader of the race to become the republican party's contender for usa president in november 2016 trump's mother is scottish and the business mogul has invested heavily in golf and tourism projects in scotland however his recent call for all muslims to be barred from entering the usa has created considerable controversy the scottish national party (snp) took away his title of "global scot" ambassador and scotland's robert gordon university revoked an honorary doctoral degree it awarded him in 2010

donald trump has reacted angrily to his titles being taken away from him he accused snp leader nicola sturgeon of failing to appreciate his greatness he said "politicians should be thanking me instead of pandering to political correctness i have done so much for scotland" ms sturgeon said mr trump's "recent remarks have shown he is no longer fit to be a business ambassador for scotland" a spokesman for the robert gordon university stated "in the course of the current us election campaign mr trump has made a number of statements that are wholly incompatible with the ethos and values of the university the university has therefore decided to revoke its award of the honorary degree"

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AScottishuniversityandtheleaderofScotland'smainpoliticalpartyhav
estrippedDonaldTrumpoftitlestheyhadpreviouslygivenhim.Billionair
etycoonMrTrumpiscurrentlytheleaderoftheracetobecometheRepubl
icanParty'scontenderforUSApresidentinNovember2016.Trump'smo
therisScottishandthebusinessmogulhasinvestedheavilyingolfandto
urismprojectsinScotland.However,hisrecentcallforallMuslimstobeb
arredfromenteringtheUSAhascreatedconsiderablecontroversy.The
ScottishNationalParty(SNP)tookawayhistitleof"GlobalScot"ambass
ador,andScotland'sRobertGordonUniversityrevokedanhonorarydoc
toraldegreeitawardedhimin2010.DonaldTrumphasreactedangrilyto
histitlesbeingtakenawayfromhim.HeaccusedSNPleaderNicolaSturg
eonof"failingtoappreciatehisgreatness".Hesaid:"Politiciansshouldbet
hankingmeinsteadofpanderingtopoliticalcorrectness.Ihavedoneso
muchforScotland."MsSturgeonsaidMrTrump's"recentremarkshaves
hownheisnolongerfittobeabusinessambassadorforScotland".Aspok
esmanfortheRobertGordonUniversitystated:"Inthecourseofthecurr
entUSelectioncampaign,MrTrumphasmadeanumberofstatementsth
atarewhollyincompatiblewiththeethosandvaluesoftheuniversity.Th
euniversityhasthereforedecidedtorevokeitsawardofthehonorarydeg
ree."

FREE WRITING

Write about Donald Trump for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Scotland was right to strip titles from Donald Trump. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about Donald Trump. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DONALD TRUMP: Make a poster about Donald Trump and the comments he has made. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TITLES: Write a magazine article about the political party and university removing titles from Donald Trump. Include imaginary interviews with people who are for and against this.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Donald Trump. Ask him/her three questions about his comments. Give him/her three pieces of advice. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

F

e

T

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

main

a.

principal

2

previously

b.

formerly

3.

currently

c.

presently

4.

heavily

d.

to a great extent

5.

revoked

e.

canceled

6.

reacted

f.

responded

7.

pandering to

g.

giving in to

8.

remarks

h.

comments

9.

wholly

i.

completely

10.

therefore

j.

consequently

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A university

2.

Republican Party leader

3.

Golf and tourism

4.

Controversy

5.

2010

6.

The Scottish National Party (SNP)

7.

Thanking him

8.

A business ambassador for Scotland

9.

The US election campaign

10.

The ethos and values of the university

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You