The Reading / Listening - Level 6

Have you ever wondered why you are hungrier than usual if you do not get a good night's sleep? Researchers from the University of Chicago say they have found one reason. Their study reveals that a lack of sleep makes people hungrier the following day. Sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the pleasure derived from eating, which also makes us eat more. We want to eat food that is high in calories. The researchers found that sleep-deprived people craved crisps, sweets and biscuits far more than healthier foods. The researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep ate up to twice as much fat content as when they had slept for eight hours.



The study was conducted on 14 male and female volunteers in their twenties. They were observed by researchers in two different situations. In one, they spent 8.5 hours in bed each night and averaged 7.5 hours of sleep. In the other, they spent just 4.5 hours in bed and averaged 4.2 hours of sleep. The researchers noted that in the first situation, the subjects ate three meals a day, as normal. However, in the second situation, where they had been deprived of sleep, the volunteers were unable to resist what the researchers called "highly palatable, rewarding snacks". This happened just 90 minutes after they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their required daily calories.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.business-standard.com/article/news-ians/lack-of-sleep-will-prompt-you-to-binge-more-116030100394_1.html
  • http://www.hitc.com/en-gb/2016/02/29/lack-of-sleep-alters-brain-chemicals-to-bring-on-cannabis-style/
  • http://www.healthcanal.com/disorders-conditions/sleep/70779-sleep-loss-boosts-hunger-and-unhealthy-food-choices.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. THE MUNCHIES: Students walk around the class and talk to other students about the munchies. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

wonder / hungrier / a good night's sleep / brain / sleeplessness / calories / sweets / fat / study / situations / in bed / three meals a day / volunteers / rewarding / snacks

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. EATING: How does it affect these things? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How?

Why?

Sleeping

 

 

Relaxing

 

 

Sports

 

 

Social life

 

 

Body shape

 

 

Happiness

 

 

4. SNACKS: Students A strongly believe snacks are good for you; Students B strongly believe they are not.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. SLEEP: Rank these with your partner. Put the best things to help you sleep at the top. Change partners often and share your rankings.

  • warm milk

  • music

  • studying grammar

  • sleeping pills

  • exercise

  • counting sheep

  • a hot bath

  • total darkness

6. HUNGRY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "hungry". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The University of Chicago found two reasons why we get hungry.

T / F

b.

Researchers said a lack of sleep creates hunger two days later.

T / F

c.

Sleeplessness produces a chemical in the brain that makes us hungrier.

T / F

d.

We eat up to twice as much fatty food if we don't sleep well.

T / F

e.

The study looked at the sleeping habits of 28 men and women.

T / F

f.

In one experiment, the volunteers slept an average of 4.2 hours.

T / F

g.

The volunteers could not say no to tasty snacks after insufficient sleep.

T / F

h.

Volunteers spent 90 minutes eating a meal that contained 90 calories.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

wondered

a.

carried out

2.

reason

b.

increase

3.

reveals

c.

provided

4.

enhance

d.

cause

5.

far

e.

tasty

6.

conducted

f.

a lot

7.

noted

g.

necessary

8.

palatable

h.

asked yourself

9.

supplied

i.

observed

10.

required

j.

shows

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

wondered why you are hungrier

a.

in their twenties

2.

get a good

b.

people hungrier

3.

a lack of sleep makes

c.

of sleep

4.

Sleeplessness releases

d.

crisps

5.

sleep-deprived people craved

e.

night's sleep

6.

female volunteers

f.

7.5 hours of sleep

7.

averaged

g.

chemicals in the brain

8.

the subjects ate three

h.

daily calories

9.

they had been deprived

i.

than usual

10.

90 per cent of their required

j.

meals a day





GAP FILL

Have you ever wondered why you are hungrier than (1) ____________ if you do not get a good night's sleep? Researchers from the University of Chicago say they have found one (2) ____________. Their study reveals that a lack of sleep makes people hungrier the (3) ____________ day. Sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the (4) ____________ derived from eating, which also makes us eat more. We want to eat food that is (5) ____________ in calories. The researchers found that sleep-deprived people (6) ____________ crisps, sweets and biscuits far more than (7) ____________ foods. The researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep ate up to twice as much (8) ____________ content as when they had slept for eight hours.

 

 

pleasure
reason
usual
healthier
high
following
fat
craved

The study was conducted on 14 male and female (9) ____________ in their twenties. They were (10) ___________ by researchers in two different situations. In one, they spent 8.5 hours in bed each night and (11) ____________ 7.5 hours of sleep. In the other, they spent just 4.5 hours in bed and averaged 4.2 hours of sleep. The researchers noted that in the first (12) ____________, the subjects ate three meals a day, as (13) ____________. However, in the second situation, where they had been deprived of sleep, the volunteers were unable to (14) ____________ what the researchers called "highly palatable, rewarding (15) ____________ ". This happened just 90 minutes after they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their required (16) ____________ calories.

 

situation
observed
normal
snacks
daily
averaged
volunteers
resist

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Have you ever wondered why you are hungrier than usual if you do not get ______?

 

a.  a well night's sleep
b.  a best night's sleep
c.  a good night's sleep
d.  a goodly night's sleep

2)

Their study reveals that a lack of sleep makes people hungrier ______

 

a.  the following day
b.  the follow in day
c.  the follow up day
d.  the follow wing day

3)

Sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the pleasure ______

 

a.  derailed from eating
b.  decried from eating
c.  deprived from eating
d.  derived from eating

4)

sleep-deprived people craved crisps, sweets and biscuits far more ______

 

a.  than healthier foodies
b.  than healthy foods
c.  than healthier foods
d.  them healthier foods

5)

people in the study who did not get enough sleep ate up to twice as ______

 

a.  much fatter content
b.  much fatties content
c.  much fatest content
d.  much fat content

6)

The study was conducted on 14 male and female volunteers ______

 

a.  in their teens
b.  in their twenties
c.  in their thirties
d.  in their forties

7)

The researchers noted that in the first situation, the subjects ate three meals ______

 

a.  a day, as normal
b.  a day, as normally
c.  a day, as normalcy
d.  a day, as normality

8)

However, in the second situation, where they had been ______

 

a.  deprived of sleepover
b.  deprived of sleepy
c.  deprived of sleeps
d.  deprived of sleep

9)

unable to resist what the researchers called "highly palatable, ______"

 

a.  rewarding snack
b.  reward in snacks
c.  rewarding snacks
d.  reward in snack

10)

they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their required ______

 

a.  daily calorie
b.  daily calories
c.  daily calorific
d.  daily colors

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Have you ever wondered why you are hungrier (1) ___________________ you do not get a good night's sleep? Researchers from the University of Chicago say they have (2) ___________________. Their study reveals that a lack of sleep makes people hungrier (3) ___________________. Sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the pleasure derived from eating, which also makes us eat more. We want to eat food that is high in calories. The researchers found (4) ___________________ people craved crisps, sweets and biscuits (5) ___________________ healthier foods. The researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep (6) ___________________ as much fat content as when they had slept for eight hours.

The study (7) ___________________ 14 male and female volunteers in their twenties. They were observed by researchers in two different situations. In one, they spent 8.5 hours (8) ___________________ and averaged 7.5 hours of sleep. In the other, they spent just 4.5 hours in bed (9) ___________________ hours of sleep. The researchers noted that in the first situation, the subjects ate three meals a (10) _________________. However, in the second situation, where they had been deprived of sleep, the volunteers were (11) ___________________ what the researchers called "highly palatable, rewarding snacks". This happened just 90 minutes after they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their (12) ___________________.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which university did the research?

2.

How many reasons did the university find for being hungrier?

3.

What does sleeplessness release in the brain?

4.

What kind of food do we want to eat if we haven't had enough sleep?

5.

Who craved crisps?

6.

How many volunteers took part in the survey?

7.

On average, how long did people sleep if they spent 4.5 hours in bed?

8.

How many meals a day did volunteers eat in the first situation?

9.

What were sleep-deprived volunteers unable to resist?

10.

How long after a meal did sleep-deprived volunteers have snacks?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which university did the research?

6.

How many volunteers took part in the survey?

 

a) Sydney
b) Tokyo
c) Chicago
d) London

 

a) 12
b) 14
c) 22
d) 28

2.

How many reasons did the university find for being hungrier?

7.

On average, how long did people sleep if they spent 4.5 hours in bed?

 

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

 

a) 4.2 hours
b) 4.5 hours
c) 4 hours
d) 3.8 hours

3.

What does sleeplessness release in the brain?

8.

How many meals a day did volunteers eat in the first situation?

 

a) chemicals
b) calories
c) electricity
d) hungry

 

a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

4.

What kind of food do we want to eat if we haven't had enough sleep?

9.

What were sleep-deprived volunteers unable to resist?

 

a) sushi
b) high-calorie food
c) baby food
d) fruit

 

a) apples
b) naps
c) beds
d) snacks

5.

Who craved crisps?

10.

How long after a meal did sleep-deprived volunteers have snacks?

 

a) the over-60s
b) crisp lovers
c) teens
d) sleep-deprived people

 

a) 1½  hours
b) an hour
c) two hours
d) 2½ hours

ROLE PLAY

Role  A – Music

You think music is the best way to get to sleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): sleeping pills, counting sheep or total darkness.

Role  B – Sleeping pills

You think sleeping pills are the best way to get to sleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): music, counting sheep or total darkness.

Role  C – Counting sheep

You think counting sheep is the best way to get to sleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the least effective of these (and why): sleeping pills, music or total darkness.

Role  D – Total darkness

You think total darkness is the best way to get to sleep. Tell the others three reasons why. Tell them why their ways aren't so good. Also, tell the others which is the least effective of these (and why):  sleeping pills, counting sheep or music.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'sleep' and 'hungry'.

sleep

 

hungry

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • why
  • reason
  • following
  • high
  • crisps
  • content
  • 14
  • 8.5
  • 4.2
  • first
  • 90
  • daily

THE MUNCHIES SURVEY

Write five GOOD questions about the munchies in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

THE MUNCHIES DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'sleep'?

3)

What are you like if you don't sleep well?

4)

Do you get hungry if you don't sleep?

5)

Do you have any bedtime snacks?

6)

How does what you eat affect your sleep?

7)

When is the last time you should eat before sleeping?

8)

When do you crave food that is high in calories?

9)

What do you think about what you read?

10)

How well do you sleep?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Would you like to have taken part in this research?

13)

How would you feel if you had more sleep?

14)

Do you feel that what you eat affects your sleep patterns?

15)

Can you survive on three meals a day or do you need snacks?

16)

What are highly palatable, rewarding snacks for you?

17)

How important are eating and sleeping to you?

18)

When and why do you get the munchies?

19)

How much do you worry about what you eat?

20)

What questions would you like to ask the researchers?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Have you ever (1) ____ why you are hungrier than usual if you do not get a good night's sleep? Researchers from the University of Chicago say they have found one reason. Their study (2) ____ that a lack of sleep makes people hungrier the        (3) ____ day. Sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the pleasure derived from eating, which also makes us eat more. We want to eat food that is (4) ____ in calories. The researchers found that sleep-deprived people craved crisps, sweets and biscuits (5) ____ more than healthier foods. The researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep ate up to twice as much fat (6) ____ as when they had slept for eight hours.

The study was conducted on 14 male and female volunteers in (7) ____ twenties. They were observed (8) ____ researchers in two different situations. In one, they spent 8.5 hours in bed each night and (9) ____ 7.5 hours of sleep. In the other, they spent just 4.5 hours in bed and averaged 4.2 hours of sleep. The researchers noted that in the first situation, the subjects ate three meals a day, as (10) ____. However, in the second situation, where they had been deprived of sleep, the volunteers were unable to (11) ____ what the researchers called "highly palatable, rewarding snacks". This happened just 90 minutes after they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their (12) ____ daily calories.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

wondered

(b)

wondering

(c)

wandered

(d)

wandering

2.

(a)

revels

(b)

reveals

(c)

unravels

(d)

releases

3.

(a)

follow-up

(b)

followers

(c)

followed

(d)

following

4.

(a)

up

(b)

high

(c)

tall

(d)

giant

5.

(a)

four

(b)

fore

(c)

for

(d)

far

6.

(a)

contented

(b)

contents

(c)

content

(d)

contentment

7.

(a)

they

(b)

their

(c)

our

(d)

them

8.

(a)

by

(b)

in

(c)

at

(d)

of

9.

(a)

averaged

(b)

average

(c)

averages

(d)

averaging

10.

(a)

normality

(b)

normalcy

(c)

normal

(d)

normally

11.

(a)

restate

(b)

resign

(c)

restrain

(d)

resist

12.

(a)

requires

(b)

required

(c)

requiring

(d)

require

SPELLING

Paragraph 1

1.

Have you ever nodrewde why…

2.

Their study elaevrs that…

3.

enhance the lpsueaer

4.

high in ieroclsa

5.

sleep-eedpivrd people

6.

acdrev crisps, sweets and biscuits

Paragraph 2

7.

male and female lvoturesen

8.

They were vesedrbo by researchers

9.

gareaedv 7.5 hours of sleep

10.

in the first ounstatii

11.

unable to sisetr

12.

highly lbplaatea, rewarding snacks

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their required daily calories.

(    )

foods. The researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep ate up

(    )

hungrier the following day. Sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the pleasure derived

(    )

7.5 hours of sleep. In the other, they spent just 4.5 hours in bed and averaged 4.2 hours of sleep. The researchers

(    )

by researchers in two different situations. In one, they spent 8.5 hours in bed each night and averaged

(    )

from eating, which also makes us eat more. We want to eat food that is high in calories. The researchers found

(    )

situation, where they had been deprived of sleep, the volunteers were unable to resist what the researchers

(    )

noted that in the first situation, the subjects ate three meals a day, as normal. However, in the second

(    )

called "highly palatable, rewarding snacks". This happened just 90 minutes after they had

(    )

The study was conducted on 14 male and female volunteers in their twenties. They were observed

(    )

that sleep-deprived people craved crisps, sweets and biscuits far more than healthier

(    )

to twice as much fat content as when they had slept for eight hours.

1  )

Have you ever wondered why you are hungrier than usual if you do not get a good night's sleep? Researchers from the

(    )

University of Chicago say they have found one reason. Their study reveals that a lack of sleep makes people

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

usual   Have   you   ever   wondered   why   you   are   hungrier   than?  

2.

people   makes  sleep   of  lack   a  that  reveals  study  The  hungrier  .

3.

brain   Sleeplessness   chemicals   the   releases   in   .  

4.

to   eat   food   that   is   high   in   calories   We   want   .  

5.

that   deprived   crisps  found   -  craved  Researchers   sleep  people   .

6.

by   Observed   situations   different   two   in   researchers   .  

7.

In   they   ,   bed   4   .5   other   in   just   the   hours   spent   .  

8.

three   meals   a   day   ,   as   normal   The   subjects   ate   .  

9.

This   meal  a  eaten   had   they  after   minutes  90   just  happened  .

10.

of   Supplied   their   calories   .   daily   them   required   with   90%

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Have you ever wandered / wondered why you are hungrier than usual if you do not get a good / well night's sleep? Researchers from the University of Chicago say they have finding / found one reason. Their study reveals / revels that a lack of sleep makes people hungrier / hungrily the following day. Sleeplessness releases chemical / chemicals in the brain that enhance the pleasure derived at / from eating, which also makes us eat more. We want to eat food that is high in / on calories. The researchers found that sleep-deprived people craved / carved crisps, sweets and biscuits far more than healthier foods. The researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep ate up to twice as many / much fat content as when they had slept for eight hours.

The study was contracted / conducted on 14 male and female volunteers in / on their twenties. They were observed by researchers in two difference / different situations. In one, they spent / spending 8.5 hours in bed each night and averaged 7.5 hours of sleep. In the other, they spent just 4.5 hours in bed and averaging / averaged 4.2 hours of sleep. The researchers noted that in the first / firstly situation, the subjects ate three meals a day, as normal. However, in the second situation, where they had been / being deprived of sleep, the volunteers were unable to resistance / resist what the researchers called "highly palatable, rewarded / rewarding snacks". This happened just 90 minutes after they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their required / requirement daily calories.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

H_v_ y__ _v_r w_nd_r_d why y__ _r_ h_ngr__r th_n _s__l _f y__ d_ n_t g_t _ g__d n_ght's sl__p? R_s__rch_rs fr_m th_ _n_v_rs_ty _f Ch_c_g_ s_y th_y h_v_ f__nd _n_ r__s_n. Th__r st_dy r_v__ls th_t _ l_ck _f sl__p m_k_s p__pl_ h_ngr__r th_ f_ll_w_ng d_y. Sl__pl_ssn_ss r_l__s_s ch_m_c_ls _n th_ br__n th_t _nh_nc_ th_ pl__s_r_ d_r_v_d fr_m __t_ng, wh_ch _ls_ m_k_s _s __t m_r_. W_ w_nt t_ __t f__d th_t _s h_gh _n c_l_r__s. Th_ r_s__rch_rs f__nd th_t sl__p-d_pr_v_d p__pl_ cr_v_d cr_sps, sw__ts _nd b_sc__ts f_r m_r_ th_n h__lth__r f__ds. Th_ r_s__rch_rs _ls_ r_p_rt_d th_t p__pl_ _n th_ st_dy wh_ d_d n_t g_t _n__gh sl__p _t_ _p t_ tw_c_ _s m_ch f_t c_nt_nt _s wh_n th_y h_d sl_pt f_r __ght h__rs.

Th_ st_dy w_s c_nd_ct_d _n 14 m_l_ _nd f_m_l_ v_l_nt__rs _n th__r tw_nt__s. Th_y w_r_ _bs_rv_d by r_s__rch_rs _n tw_ d_ff_r_nt s_t__t__ns. _n _n_, th_y sp_nt 8.5 h__rs _n b_d __ch n_ght _nd _v_r_g_d 7.5 h__rs _f sl__p. _n th_ _th_r, th_y sp_nt j_st 4.5 h__rs _n b_d _nd _v_r_g_d 4.2 h__rs _f sl__p. Th_ r_s__rch_rs n_t_d th_t _n th_ f_rst s_t__t__n, th_ s_bj_cts _t_ thr__ m__ls _ d_y, _s n_rm_l. H_w_v_r, _n th_ s_c_nd s_t__t__n, wh_r_ th_y h_d b__n d_pr_v_d _f sl__p, th_ v_l_nt__rs w_r_ _n_bl_ t_ r_s_st wh_t th_ r_s__rch_rs c_ll_d "h_ghly p_l_t_bl_, r_w_rd_ng sn_cks". Th_s h_pp_n_d j_st 90 m_n_t_s _ft_r th_y h_d __t_n _ m__l th_t s_ppl__d th_m w_th 90 p_r c_nt _f th__r r_q__r_d d__ly c_l_r__s.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

have you ever wondered why you are hungrier than usual if you do not get a good night's sleep researchers from the university of chicago say they have found one reason their study reveals that a lack of sleep makes people hungrier the following day sleeplessness releases chemicals in the brain that enhance the pleasure derived from eating which also makes us eat more we want to eat food that is high in calories the researchers found that sleep-deprived people craved crisps sweets and biscuits far more than healthier foods the researchers also reported that people in the study who did not get enough sleep ate up to twice as much fat content as when they had slept for eight hours

the study was conducted on 14 male and female volunteers in their twenties they were observed by researchers in two different situations in one they spent 85 hours in bed each night and averaged 75 hours of sleep in the other they spent just 45 hours in bed and averaged 42 hours of sleep the researchers noted that in the first situation the subjects ate three meals a day as normal however in the second situation where they had been deprived of sleep the volunteers were unable to resist what the researchers called "highly palatable rewarding snacks" this happened just 90 minutes after they had eaten a meal that supplied them with 90 per cent of their required daily calories





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Haveyoueverwonderedwhyyouarehungrierthanusualifyoudonotget
agoodnight'ssleep?ResearchersfromtheUniversityofChicagosaythe
yhavefoundonereason.Theirstudyrevealsthatalackofsleepmakespe
oplehungrierthefollowingday.Sleeplessnessreleaseschemicalsinthe
brainthatenhancethepleasurederivedfromeating,whichalsomakesu
seatmore.Wewanttoeatfoodthatishighincalories.Theresearchersfou
ndthatsleep-deprivedpeoplecravedcrisps,sweetsandbiscuitsfarmor
ethanhealthierfoods.Theresearchersalsoreportedthatpeopleinthest
udywhodidnotgetenoughsleepateuptotwiceasmuchfatcontentaswh
entheyhadsleptforeighthours.Thestudywasconductedon14maleand
femalevolunteersintheirtwenties.Theywereobservedbyresearchersi
ntwodifferentsituations.Inone,theyspent8.5hoursinbedeachnighta
ndaveraged7.5hoursofsleep.Intheother,theyspentjust4.5hoursinb
edandaveraged4.2hoursofsleep.Theresearchersnotedthatinthefirst
situation,thesubjectsatethreemealsaday,asnormal.However,inthes
econdsituation,wheretheyhadbeendeprivedofsleep,thevolunteersw
ereunabletoresistwhattheresearcherscalled"highlypalatable,rewar
dingsnacks".Thishappenedjust90minutesaftertheyhadeatenamealt
hatsuppliedthemwith90percentoftheirrequireddailycalories.

FREE WRITING

Write about the munchies for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Snacks are not good for us. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the munchies. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. THE MUNCHIES: Make a poster about the munchies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SNACKS: Write a magazine article about snacks and how we can stop eating them. Include imaginary interviews with people who are for and against thus.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on sleep. Ask him/her three questions about the munchies. Give him/her three ideas on how people can sleep better. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

wondered

a.

asked yourself

2.

reason

b.

cause

3.

reveals

c.

shows

4.

enhance

d.

increase

5.

far

e.

a lot

6.

conducted

f.

carried out

7.

noted

g.

observed

8.

palatable

h.

tasty

9.

supplied

i.

provided

10.

required

j.

necessary

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The University of Chicago

2.

One

3.

Chemicals

4.

High calorie food

5.

Sleep-deprived people

6.

14

7.

4.2 hours

8.

Three

9.

Snacks

10.

90 minutes

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

a

4.

b

5.

d

6.

b

7.

a

8.

c

9.

d

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You