The Reading / Listening - Level 3

There is a big argument in the USA between the technology company Apple and the FBI. The argument is over the iPhone of a killer. In December 2015, 14 people were killed and 22 were seriously injured in a terrorist attack in San Bernardino, California. The FBI has the iPhone of one of the terrorists Syed Rizwan Farook. Investigators want Apple to unlock the phone so they can get to information about Farook. They think the information can help them to catch more terrorists. Apple has told the FBI that they will not open the iPhone. Apple's website said that would threaten the security of its customers. Apple also said it would be dangerous because other organisations would want phones opened.



The Department of Justice (DOJ) is also very angry that Apple will not open the iPhone. It said Apple, "deliberately raised technological barriers" to stop a lawful request from the FBI to help in the "terrorist mass murder of 14 Americans". The DOJ added that: "Apple alone can remove those barriers so that the FBI can search the phone." Apple bosses said the DOJ was giving Apple a bad name. They said the DOJ wanted the public to think that Apple was an evil company for not opening the iPhone. It said: "It seems like disagreeing with the Department of Justice means you must be evil and anti-American." The DOJ said it wants just one iPhone unlocked and that would not invade anyone's privacy.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.theverge.com/2016/3/10/11196548/apple-accuses-department-of-justice-fbi-smearing-desperation
  • http://www.cnbc.com/2016/03/10/justice-department-accuses-apple-of-false-corrosive-rhetoric-in-fbi-dispute.html
  • http://www.theguardian.com/technology/2016/mar/10/apple-v-fbi-encryption-case-digital-privacy-san-bernardino


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. iPHONES: Students walk around the class and talk to other students about iPhones. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

argument / Apple / FBI / technology / terrorist attack / iPhone / security / customers / justice / technological / barriers / a bad name / company / evil / anti-American

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. THE BEST: Which are the best companies in these categories, and why? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

The best company

Why

Social media

 

 

Mobile phone

 

 

Games console

 

 

Computer

 

 

Camera

 

 

Watch

 

 

4. OPEN: Students A strongly believe Apple should open the iPhone for the FBI; Students B strongly believe it shouldn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. TECHNOLOGY COMPANY: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Google

  • Facebook

  • Sony

  • Nokia

  • Apple

  • Microsoft

  • Instagram

  • IBM

6. TERRORIST: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "terrorist". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The iPhone belonged to someone who killed people last month.

T / F

b.

The FBI hopes the unlocked iPhone will help find more terrorists.

T / F

c.

Apple is refusing to unlock the iPhone for the FBI.

T / F

d.

Apple said unlocking the iPhone would be a threat to its customers.

T / F

e.

America's Department of Justice (DOJ) is on Apple's side.

T / F

f.

The DOJ said Apple was putting up technological barriers.

T / F

g.

The DOJ said Apple was an evil company.

T / F

h.

The DOJ wants another three iPhones opened.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

argument

a.

annoyed

2.

killed

b.

badly

3.

seriously

c.

risky

4.

threaten

d.

only

5.

dangerous

e.

fight

6.

angry

f.

wicked

7.

deliberately

g.

take away

8.

remove

h.

murdered

9.

evil

i.

on purpose

10.

just

j.

endanger

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

a big

a.

more terrorists

2.

seriously injured in

b.

bad name

3.

the information can help them to catch

c.

from the FBI

4.

threaten the security

d.

phones opened

5.

other organisations would want

e.

American

6.

a lawful request

f.

privacy

7.

Apple alone can remove those

g.

of its customers

8.

the DOJ was giving Apple a

h.

barriers

9.

you must be evil and anti-

i.

a terrorist attack

10.

that would not invade anyone's

j.

argument





GAP FILL

There is a big (1) ____________ in the USA between the technology company Apple and the FBI. The argument is (2) ____________ the iPhone of a killer. In December 2015, 14 people were killed and 22 were seriously (3) ____________ in a terrorist attack in San Bernardino, California. The FBI has the iPhone of one of the (4) ____________ Syed Rizwan Farook. Investigators want Apple to unlock the phone so they can get to (5) ____________ about Farook. They think the information can help them to (6) ____________ more terrorists. Apple has told the FBI that they will not open the iPhone. Apple's website said that would threaten the (7) ____________ of its customers. Apple also said it would be (8) ____________ because other organisations would want phones opened.

 

 

terrorists
argument
security
information
injured
dangerous
over
catch

The Department of Justice (DOJ) is also very angry that Apple will not open the iPhone. It said Apple, "deliberately (9) ____________ technological barriers" to stop a lawful (10) ____________ from the FBI to help in the "terrorist (11) ____________ murder of 14 Americans". The DOJ added that: "Apple alone can (12) ____________ those barriers so that the FBI can search the phone." Apple (13) ____________ said the DOJ was giving Apple a bad name. They said the DOJ wanted the public to think that Apple was an (14) ____________ company for not opening the iPhone. It said: "It seems like disagreeing with the Department of Justice means you (15) ____________ be evil and anti-American." The DOJ said it wants just one iPhone unlocked and that would not invade anyone's (16) ____________.

 

remove
request
bosses
mass
privacy
raised
must
evil

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

There is a big argument in the USA between the technology company Apple ______

 

a.  and an FBI
b.  and the FBI
c.  and there FBI
d.  and then FBI

2)

In December 2015, 14 people were killed and 22 were ______

 

a.  seriously injured
b.  seriously injury
c.  seriously injuries
d.  seriously injure

3)

They think the information can help them to ______

 

a.  catch more terrorists
b.  catch most terrorists
c.  catch much terrorists
d.  catch mere terrorists

4)

Apple's website said that would threaten the security ______

 

a.  of its customer
b.  of its customise
c.  of its customises
d.  of its customers

5)

Apple also said it would be dangerous because other organisations would ______

 

a.  want phones opened
b.  wanted phones opened
c.  wants phones opened
d.  wanting phones opened

6)

stop a lawful request from the FBI to help in the terrorist ______

 

a.  masses murder
b.  massed murder
c.  mass murder
d.  massing murder

7)

The DOJ added that: "Apple alone can ______"

 

a.  remove those barrier
b.  remove those barriers
c.  remove them barriers
d.  removes those barrier

8)

Apple bosses said the DOJ was giving Apple ______

 

a.  all bad name
b.  a bad names
c.  a badly name
d.  a bad name

9)

It seems like disagreeing with the Department of Justice means ______

 

a.  you must be devil
b.  you must be anvil
c.  you must be evil
d.  you must be weevil

10)

The DOJ said it wants just one iPhone unlocked and that would not ______

 

a.  invade anyone's private
b.  invade anyone's privacy
c.  invade anyone's privets
d.  invade anyone's piracy

LISTENING – Listen and fill in the gaps

There is a big argument in the USA between the technology company Apple and the FBI. The (1) ___________________ the iPhone of a killer. In December 2015, 14 people were killed and 22 were (2) ___________________ a terrorist attack in San Bernardino, California. The FBI has the iPhone (3) ___________________ terrorists Syed Rizwan Farook. Investigators want Apple to unlock the phone so they can get to information about Farook. They think the information (4) ___________________ to catch more terrorists. Apple has told the FBI that they will not open the iPhone. Apple's website said that (5) ___________________ the security of its customers. Apple also said it would be dangerous because other organisations (6) ___________________ opened.

The Department of Justice (DOJ) is (7) ___________________ that Apple will not open the iPhone. It said Apple, "deliberately raised technological barriers" to stop (8) ___________________ from the FBI to help in the "terrorist mass murder of 14 Americans". The DOJ added that: "Apple alone can remove (9) ___________________ that the FBI can search the phone." Apple bosses said the DOJ was giving Apple a bad name. They said the DOJ wanted the public to think that Apple (10) ___________________ company for not opening the iPhone. It said: "It seems like disagreeing with the Department of Justice means you must be evil (11) ___________________." The DOJ said it wants just one iPhone unlocked and that would not invade (12) ___________________.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

In which month did the San Bernardino killings take place?

2.

Who has the iPhone of one of the terrorists?

3.

What might the unlocked iPhone help catch?

4.

Who said they would not open the iPhone?

5.

Who else did Apple say might want phones opened?

6.

How does the DOJ feel about Apple?

7.

What kind of barriers did the DOJ say Apple raised?

8.

Who did the DOJ say were the only ones who could unlock the phone?

9.

What did Apple say the DOJ is giving it?

10.

What did the DOJ say would not be invaded by unlocking the iPhone?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

In which month did the San Bernardino killings take place?

6.

How does the DOJ feel about Apple?

 

a) November
b) December
c) January
d) February

 

a) angry
b) no feelings
c) bored
d) happy

2.

Who has the iPhone of one of the terrorists?

7.

What kind of barriers did the DOJ say Apple raised?

 

a) terrorists
b) the DOJ
c) the FBI
d) Apple

 

a) steel barriers
b) difficult barriers
c) technological barriers
d) digital barriers

3.

What might the unlocked iPhone help catch?

8.

Who did the DOJ say were the only ones who could unlock the phone?

 

a) Apple's CEO
b) the head of the FBI
c) more terrorists
d) cyber-bullies

 

a) Apple
b) FBI engineers
c) terrorists
d) a special DOJ team

4.

Who said they would not open the iPhone?

9.

What did Apple say the DOJ is giving it?

 

a) Apple
b) the FBI
c) the DOJ
d) terrorists

 

a) technology
b) free publicity
c) money
d) a bad name

5.

Who else did Apple say might want phones opened?

10.

What did the DOJ say would not be invaded by unlocking the iPhone?

 

a) the FBI
b) other organisations
c) terrorist groups
d) Samsung

 

a) Apple's headquarters
b) the FBI
c) anyone's privacy
d) other countries

ROLE PLAY

Role  A – Google

You think Google is the best technology company. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their companies. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): Facebook, Apple or Microsoft.

Role  B – Facebook

You think Facebook is the best technology company. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their companies. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): Google, Apple or Microsoft.

Role  C – Apple

You think Apple is the best technology company. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their companies. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): Facebook, Google or Microsoft.

Role  D – Microsoft

You think Microsoft is the best technology company. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their companies. Also, tell the others which is the least useful of these (and why):  Facebook, Apple or Google.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'phone' and 'security'.

phone

security

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • big
  • 14
  • get
  • catch
  • security
  • dangerous
  • angry
  • raised
  • remove
  • public
  • evil
  • invade

iPHONES SURVEY

Write five GOOD questions about iPhones in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

iPHONES DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'iPhone'?

3)

What do you think about what you read?

4)

What do you know about this story?

5)

Why doesn't Apple want to unlock the phone?

6)

Should Apple unlock the phone?

7)

How difficult do you think it is to unlock the phone?

8)

What secrets might the iPhone have?

9)

Why would the security of iPhone owners be in danger if Apple unlocked the phone?

10)

What advice do you have for Apple's boss?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

Should the FBI have more powers to get Apple to open the phone?

13)

Should Barack Obama decide this argument?

14)

Why doesn't the FBI use its engineers to open the phone?

15)

How do you think the families of those murdered feel about Apple?

16)

Is Apple being anti-American by not unlocking the phone?

17)

What is Apple's problem in opening just one iPhone?

18)

Should Apple open the phone as part of the war on terror?

19)

Do you worry about your privacy?

20)

What questions would you like to ask Apple's boss?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

There is a big (1) ____ in the USA between the technology company Apple and the FBI. The argument is over the iPhone of a killer. In December 2015, 14 people were killed and 22 were seriously (2) ____ in a terrorist attack in San Bernardino, California. The FBI has the iPhone (3) ____ one of the terrorists Syed Rizwan Farook. Investigators want Apple to unlock the phone (4) ____ they can get to information about Farook. They think the information can help them to catch more terrorists. Apple has told the FBI that they will not open the iPhone. Apple's website said that would (5) ____ the security of its customers. Apple also said it would (6) ____ dangerous because other organisations would want phones opened.

The Department of Justice (DOJ) is (7) ____ very angry that Apple will not open the iPhone. It said Apple, "deliberately raised technological barriers" to stop a lawful request from the FBI to help (8) ____ the "terrorist mass murder of 14 Americans". The DOJ added that: "Apple (9) ____ can remove those barriers so that the FBI can search the phone." Apple bosses said the DOJ was giving Apple a bad name. They said the DOJ wanted the public (10) ____ think that Apple was an evil company for not opening the iPhone. It said: "It seems like (11) ____ with the Department of Justice means you must be evil and anti-American." The DOJ said it wants just one iPhone unlocked and that would not invade anyone's (12) ____.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

argument

(b)

argumentative

(c)

argued

(d)

arguments

2.

(a)

injuries

(b)

injure

(c)

injured

(d)

injurious

3.

(a)

at

(b)

by

(c)

of

(d)

so

4.

(a)

at

(b)

by

(c)

of

(d)

so

5.

(a)

threaten

(b)

entreaty

(c)

treats

(d)

threat

6.

(a)

do

(b)

be

(c)

have

(d)

give

7.

(a)

well

(b)

but

(c)

as

(d)

also

8.

(a)

on

(b)

in

(c)

as

(d)

to

9.

(a)

lonesome

(b)

loner

(c)

alone

(d)

lonely

10.

(a)

go

(b)

do

(c)

so

(d)

to

11.

(a)

disagree

(b)

disagreement

(c)

disagreed

(d)

disagreeing

12.

(a)

private

(b)

privacy

(c)

privet

(d)

piracy

SPELLING

Paragraph 1

1.

the gnocotelhy company Apple

2.

seriously dernuij in a terrorist attack

3.

they can get to ranfominoit about Farook

4.

help them to catch more sortertris

5.

threaten the iysecrut of its customers

6.

other igoisontsaran (UK) / anooztarsngii (USA)

Paragraph 2

7.

Apple deliberately raised technological sraiebrr

8.

stop a lawful eersqtu from the FBI

9.

Apple alone can veeomr those

10.

the FBI can hreacs the phone

11.

gdesnegirai with the Department of Justice

12.

that would not invade anyone's pacvyir

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

murder of 14 Americans". The DOJ added that: "Apple alone can remove those barriers so that the FBI can search

(    )

disagreeing with the Department of Justice means you must be evil and anti-

(    )

open the iPhone. Apple's website said that would threaten the security of its customers. Apple also

(    )

said it would be dangerous because other organisations would want phones opened.

(    )

terrorists Syed Rizwan Farook. Investigators want Apple to unlock the phone so they can get to information

(    )

raised technological barriers" to stop a lawful request from the FBI to help in the "terrorist mass

1  )

There is a big argument in the USA between the technology company Apple and the FBI. The argument is over

(    )

attack in San Bernardino, California. The FBI has the iPhone of one of the

(    )

public to think that Apple was an evil company for not opening the iPhone. It said: "It seems like

(    )

the phone." Apple bosses said the DOJ was giving Apple a bad name. They said the DOJ wanted the

(    )

about Farook. They think the information can help them to catch more terrorists. Apple has told the FBI that they will not

(    )

American." The DOJ said it wants just one iPhone unlocked and that would not invade anyone's privacy.

(    )

The Department of Justice (DOJ) is also very angry that Apple will not open the iPhone. It said Apple, "deliberately

(    )

the iPhone of a killer. In December 2015, 14 people were killed and 22 were seriously injured in a terrorist

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

argument   the   a   The   over   of   is   iPhone   killer   .  

2.

In   people   December   were   2015   killed   ,   14   .  

3.

one   of   the   terrorists   The   FBI   has   the   iPhone   of   .  

4.

to   terrorists   information   them   more   The   help   catch   can   .  

5.

want   opened   Other   would   phones   organisations   .  

6.

that   not   iPhone   angry   will   the   Very   Apple   open   .  

7.

the   murder   Americans   in   mass   14   Help   terrorist   of   .  

8.

Apple   a   bad   name   Bosses   said   the   DOJ   was   giving   .  

9.

the   public  to   think   that   Apple  .  was   an  evil   company  Wanted

10.

The   it   one   said   just   unlocked   DOJ   wants   iPhone   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

There is a big argument / arguing in the USA between the technology company Apple and the FBI. The argument is under / over the iPhone of a killer. In December 2015, 14 people were died / killed and 22 were seriously injured in / on a terrorist attack in San Bernardino, California. The FBI has the iPhone of one of this / the terrorists Syed Rizwan Farook. Investigators want Apple to unlock the phone so they can reach / get to information about Farook. They think the information can helping / help them to catch more terrorists. Apple has told the FBI that they will not open / opening the iPhone. Apple's website said that would threaten / threatened the security of its customers. Apple also said it would do / be dangerous because other organisations would want phones opened.

The Department of Justice (DOJ) is also very angrily / angry that Apple will not open the iPhone. It said Apple, "deliberately rises / raised technological barriers" to stop a lawful request from / as the FBI to help in the "terrorist mass murder of / at 14 Americans". The DOJ added that: "Apple lonely / alone can remove those barriers so that the FBI can search the phone." Apple bosses said the DOJ was giving Apple a bad / badly name. They said the DOJ wanted the public to belief / think that Apple was an evil company for not opening the iPhone. It said: "It seems / appear like disagreeing with the Department of Justice means / meaning you must be evil and anti-American." The DOJ said it wants just / justice one iPhone unlocked and that would not invade anyone's privacy.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_r_ _s _ b_g _rg_m_nt _n th_ _S_ b_tw__n th_ t_chn_l_gy c_mp_ny _ppl_ _nd th_ FB_. Th_ _rg_m_nt _s _v_r th_ _Ph_n_ _f _ k_ll_r. _n D_c_mb_r 2015, 14 p__pl_ w_r_ k_ll_d _nd 22 w_r_ s_r___sly _nj_r_d _n _ t_rr_r_st _tt_ck _n S_n B_rn_rd_n_, C_l_f_rn__. Th_ FB_ h_s th_ _Ph_n_ _f _n_ _f th_ t_rr_r_sts Sy_d R_zw_n F_r__k. _nv_st_g_t_rs w_nt _ppl_ t_ _nl_ck th_ ph_n_ s_ th_y c_n g_t t_ _nf_rm_t__n _b__t F_r__k. Th_y th_nk th_ _nf_rm_t__n c_n h_lp th_m t_ c_tch m_r_ t_rr_r_sts. _ppl_ h_s t_ld th_ FB_ th_t th_y w_ll n_t _p_n th_ _Ph_n_. _ppl_'s w_bs_t_ s__d th_t w__ld thr__t_n th_ s_c_r_ty _f _ts c_st_m_rs. _ppl_ _ls_ s__d _t w__ld b_ d_ng_r__s b_c__s_ _th_r _rg_n_s_t__ns w__ld w_nt ph_n_s _p_n_d.

Th_ D_p_rtm_nt _f J_st_c_ (D_J) _s _ls_ v_ry _ngry th_t _ppl_ w_ll n_t _p_n th_ _Ph_n_. _t s__d _ppl_, "d_l_b_r_t_ly r__s_d t_chn_l_g_c_l b_rr__rs" t_ st_p _ l_wf_l r_q__st fr_m th_ FB_ t_ h_lp _n th_ "t_rr_r_st m_ss m_rd_r _f 14 _m_r_c_ns". Th_ D_J _dd_d th_t: "_ppl_ _l_n_ c_n r_m_v_ th_s_ b_rr__rs s_ th_t th_ FB_ c_n s__rch th_ ph_n_." _ppl_ b_ss_s s__d th_ D_J w_s g_v_ng _ppl_ _ b_d n_m_. Th_y s__d th_ D_J w_nt_d th_ p_bl_c t_ th_nk th_t _ppl_ w_s _n _v_l c_mp_ny f_r n_t _p_n_ng th_ _Ph_n_. _t s__d: "_t s__ms l_k_ d_s_gr___ng w_th th_ D_p_rtm_nt _f J_st_c_ m__ns y__ m_st b_ _v_l _nd _nt_-_m_r_c_n." Th_ D_J s__d _t w_nts j_st _n_ _Ph_n_ _nl_ck_d _nd th_t w__ld n_t _nv_d_ _ny_n_'s pr_v_cy.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

there is a big argument in the usa between the technology company apple and the fbi the argument is over the iphone of a killer in december 2015 14 people were killed and 22 were seriously injured in a terrorist attack in san bernardino california the fbi has the iphone of one of the terrorists syed rizwan farook investigators want apple to unlock the phone so they can get to information about farook they think the information can help them to catch more terrorists apple has told the fbi that they will not open the iphone apple's website said that would threaten the security of its customers apple also said it would be dangerous because other organisations would want phones opened

the department of justice (doj) is also very angry that apple will not open the iphone it said apple "deliberately raised technological barriers" to stop a lawful request from the fbi to help in the "terrorist mass murder of 14 americans" the doj added that "apple alone can remove those barriers so that the fbi can search the phone" apple bosses said the doj was giving apple a bad name they said the doj wanted the public to think that apple was an evil company for not opening the iphone it said "it seems like disagreeing with the department of justice means you must be evil and anti-american" the doj said it wants just one iphone unlocked and that would not invade anyone's privacy





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ThereisabigargumentintheUSAbetweenthetechnologycompanyAppl
eandtheFBI.TheargumentisovertheiPhoneofakiller.InDecember201
5,14peoplewerekilledand22wereseriouslyinjuredinaterroristattacki
nSanBernardino,California.TheFBIhastheiPhoneofoneoftheterrorist
sSyedRizwanFarook.InvestigatorswantAppletounlockthephonesoth
eycangettoinformationaboutFarook.Theythinktheinformationcanhe
lpthemtocatchmoreterrorists.ApplehastoldtheFBIthattheywillnotop
entheiPhone.Apple'swebsitesaidthatwouldthreatenthesecurityofits
customers.Applealsosaiditwouldbedangerousbecauseotherorganis
ationswouldwantphonesopened.TheDepartmentofJustice(DOJ)isals
overyangrythatApplewillnotopentheiPhone.ItsaidApple,"deliberatel
yraisedtechnologicalbarriers"tostopalawfulrequestfromtheFBItohel
pinthe"terroristmassmurderof14Americans".TheDOJaddedthat:"Ap
plealonecanremovethosebarrierssothattheFBIcansearchthephone.
"ApplebossessaidtheDOJwasgivingAppleabadname.TheysaidtheDO
JwantedthepublictothinkthatApplewasanevilcompanyfornotopenin
gtheiPhone.Itsaid:"ItseemslikedisagreeingwiththeDepartmentofJu
sticemeansyoumustbeevilandanti-American."TheDOJsaiditwantsju
stoneiPhoneunlockedandthatwouldnotinvadeanyone'sprivacy.

FREE WRITING

Write about iPhones for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Apple should unlock the terrorist's iPhone for Apple. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about mobile phone security. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. iPHONES: Make a poster about iPhones. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FBI: Write a magazine article about Apple and the FBI. Include imaginary interviews with people who are for and against the idea that Apple should unlock the iPhone for the FBI.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on iPhones. Ask him/her three questions about iPhones. Give him/her three of your ideas. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

argument

a.

fight

2.

killed

b.

murdered

3.

seriously

c.

badly

4.

threaten

d.

endanger

5.

dangerous

e.

risky

6.

angry

f.

annoyed

7.

deliberately

g.

on purpose

8.

remove

h.

take away

9.

evil

i.

wicked

10.

just

j.

only

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

December

2.

The FBI

3.

More terrorists

4.

Apple

5.

Other organisations

6.

Angry

7.

Technological barriers

8.

Apple

9.

A bad name

10.

Anyone’s privacy

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

10.

c

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You