The Reading / Listening - Level 3

Google Kenya has said it would not remove a music video from its YouTube site. The Kenyan government asked Google to take the video offline because it showed gay couples, gay pride marchers, and images of openly gay Kenyan public figures. The video also shows different scenes of what it is like to be gay in Kenya. It was made by a band called Art Attack. It is a remake of the song 'Same Love' by Macklemore and Ryan Lewis. Kenya's government said the video was bad for society. It said it would punish anyone it caught who distributed the video. Kenya's government says homosexuality is an "unnatural offence". Kenyan homosexuals can be put in prison for up to 14 years.



Kenya's attempts at trying to ban the video have made it very popular around the world. It has now been viewed over 140,000 times. The video shows images of anti-gay protests in Nairobi last year, and two young women kissing on a bench in a forest. Kenyan regulators first tried to ban the video in late February. A government spokesman said: "We have written to Google to remove the video from their platforms. We expect they will do it within one week from now." Google replied: "We review government removal requests when notified through the correct legal processes and in keeping with our company philosophy on transparency and freedom of expression."

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://qz.com/638461/google-has-refused-government-demands-to-take-down-a-gay-music-video-in-kenya/
  • https://www.gaytimes.co.uk/news/29796/google-ignores-kenyas-request-to-ban-a-gay-rights-rap-video/
  • http://venturesafrica.com/gay-music-video-causes-controversy-in-kenya/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. GAY RIGHTS: Students walk around the class and talk to other students about gay rights. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

Google / music video / government / gay couples / song / band / bad for society / attempts / popular / viewed / protests / spokesman / platforms / requests / freedom

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. RIGHTS: How can people get more equality? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

Issues

Solutions

Gay rights

 

 

Human rights

 

 

Women's rights

 

 

Workers' rights

 

 

Refugee rights

 

 

Children's rights

 

 

4. VIDEOS: Students A strongly believe it is OK to put any video on YouTube; Students B strongly believe it isn't.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. YOUTUBE: Rank these with your partner. Put the best videos at the top. Change partners often and share your rankings.

  • music videos

  • English grammar videos

  • sports videos

  • vlogs

  • how-to videos

  • pet videos

  • news videos

  • funny videos

6. GAY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "gay". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Kenya's government asked Google to remove a YouTube video.

T / F

b.

The video did not show any scenes of gay couples.

T / F

c.

The video contained an original song called 'Same Love'.

T / F

d.

Homosexuals in Kenya can get up to 14 years in prison.

T / F

e.

The video has now been viewed over one million times.

T / F

f.

Kenya's government first tried to ban the video last year.

T / F

g.

Kenya's government expects the video to be gone within a week.

T / F

h.

Google said it must act in keeping with freedom of expression.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

remove

a.

gave out

2.

gay

b.

looked at

3.

band

c.

jail

4.

distributed

d.

believe

5.

prison

e.

group

6.

attempts

f.

take away

7.

viewed

g.

inside

8.

expect

h.

homosexual

9.

within

i.

beliefs

10.

philosophy

j.

efforts

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

it would not remove a

a.

one week

2.

gay

b.

prison

3.

scenes of what it is like to

c.

gay protests

4.

it would punish anyone it caught who

d.

couples

5.

be put in

e.

140,000 times

6.

very popular

f.

be gay in Kenya

7.

viewed over

g.

music video

8.

anti-

h.

expression

9.

We expect they will do it within

i.

around the world

10.

freedom of

j.

distributed the video





GAP FILL

Google Kenya has said it would not (1) ____________ a music video from its YouTube site. The Kenyan government asked Google to take the video (2) ____________ because it showed gay couples, gay pride marchers, and images of (3) ____________ gay Kenyan public figures. The video also shows different (4) ____________ of what it is like to be gay in Kenya. It was made by a band called Art Attack. It is a (5) ____________ of the song 'Same Love' by Macklemore and Ryan Lewis. Kenya's government said the video was bad for (6) ____________. It said it would punish anyone it caught who (7) ____________ the video. Kenya's government says homosexuality is an "unnatural offence". Kenyan homosexuals can be put in (8) ____________ for up to 14 years.

 

 

openly
remake
offline
distributed
remove
prison
scenes
society

Kenya's attempts at trying to (9) ____________ the video have made it very popular around the world. It has now been viewed over 140,000 times. The video shows (10) ____________ of anti-gay protests in Nairobi last year, and two young women kissing on a bench in a forest. Kenyan regulators first tried to ban the video in (11) ____________ February. A government spokesman said: "We have written to Google to remove the video from their (12) ____________. We (13) ____________ they will do it within one week from now." Google (14) ____________: "We review government removal requests when notified through the correct (15) ____________ processes and in keeping with our company philosophy on transparency and freedom of (16) ____________."

 

images
expect
legal
late
ban
expression
platforms
replied

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

it showed gay couples, gay pride marchers, and images of openly gay ______

 

a.  Kenyan public figures
b.  Kenyan public figurines
c.  Kenyan public figure
d.  Kenyan public figured

2)

The video also shows different scenes of what it is ______ in Kenya

 

a.  liked to be gay
b.  like to be gay
c.  likes to be gay
d.  likely to be gay

3)

Kenya's government said the video was ______

 

a.  bald for society
b.  badly for society
c.  bland for society
d.  bad for society

4)

It said it would punish anyone it caught who ______

 

a.  distribute the video
b.  distribute it the video
c.  distributed the video
d.  distributes the video

5)

Kenyan homosexuals can be put in prison for ______

 

a.  up too 14 years
b.  up two 14 years
c.  up through 14 years
d.  up to 14 years

6)

Kenya's attempts at trying to ban the video have made it very popular ______

 

a.  around our world
b.  around the world
c.  around a world
d.  around this world

7)

The video shows images of anti-gay ______

 

a.  protestors in Nairobi
b.  protests in Nairobi
c.  protest is in Nairobi
d.  protest its in Nairobi

8)

Kenyan regulators first tried to ban the video ______

 

a.  in late February
b.  in later February
c.  in belated February
d.  in too late February

9)

We expect they will do it within one ______

 

a.  week from know
b.  week from now
c.  week from noon
d.  week from known

10)

in keeping with our company philosophy on transparency ______ expression

 

a.  end freedom of
b.  armed freedom of
c.  an freedom of
d.  and freedom of

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Google Kenya has said it (1) ___________________ a music video from its YouTube site. The Kenyan government asked Google to take the video (2) ___________________ showed gay couples, gay pride marchers, and images of openly gay Kenyan public figures. The video also shows different scenes (3) ___________________ to be gay in Kenya. It was made by a band called Art Attack. It is a remake of the song 'Same Love' by Macklemore and Ryan Lewis. Kenya's government (4) __________________ bad for society. It said it would punish (5) ___________________ who distributed the video. Kenya's government says homosexuality is an "unnatural offence". Kenyan homosexuals can (6) ___________________ for up to 14 years.

Kenya's (7) ___________________ to ban the video have made it very popular around the world. It has now been viewed over 140,000 times. The video shows images of (8) ___________________ in Nairobi last year, and two young women kissing on a bench in a forest. Kenyan regulators first tried to ban (9) ___________________ February. A government spokesman said: "We have written to Google to remove the video (10) ___________________. We expect they will do it within one week from now." Google replied: "We review government (11) ___________________ when notified through the correct legal processes and in keeping with our company philosophy on transparency and (12) ___________________."

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Which government asked Google to remove a video?

2.

What kind of marches did the video show images of?

3.

What is the name of the group who sang the song?

4.

What did the government say the video was bad for?

5.

For how long could a Kenyan homosexual be put in prison?

6.

How many times has the video been viewed?

7.

Where are two women kissing?

8.

How long did the government give Google to remove the video?

9.

What kind of legal processes does Google work with?

10.

What kind of freedom did Google say was important?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Which government asked Google to remove a video?

6.

How many times has the video been viewed?

 

a) Finland's
b) Kenya's
c) Australia's
d) Peru's

 

a) 140,000 times
b) 140 million times
c) 14 million times
d) 1,400,000 times

2.

What kind of marches did the video show images of?

7.

Where are two women kissing?

 

a) happy ones
b) big band
c) gay pride
d) Independence Day

 

a) in a shopping mall
b) on a beach
c) in a park
d) in a forest

3.

What is the name of the group who sang the song?

8.

How long did the government give Google to remove the video?

 

a) Attack Art
b) Attack Heart
c) Heart Attack
d) Art Attack

 

a) three weeks
b) 10 days
c) a week
d) a month

4.

What did the government say the video was bad for?

9.

What kind of legal processes does Google work with?

 

a) YouTube
b) society
c) the heart
d) homosexuals

 

a) technical ones
b) long ones
c) difficult ones
d) correct ones

5.

For how long could a Kenyan homosexual be put in prison?

10.

What kind of freedom did Google say was important?

 

a) 14 years
b) 13 years
c) 12 years
d) 15 years

 

a) freedom of thought
b) freedom of expression
c) freedom of movement
d) freedom of labour

ROLE PLAY

Role  A – Music videos

You think music videos are the best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their vidoes. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): English grammar videos, pet videos or vlogs.

Role  B – English  grammar videos

You think English grammar videos are the best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their vidoes. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): music videos, pet videos or vlogs.

Role  C – Pet videos

You think pet videos are the best. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their vidoes. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): English grammar videos, music videos or vlogs.

Role  D – Vlogs

You think vlogs are the best videos. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their vidoes. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why):  English grammar videos, pet videos or music videos.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'gay' and 'rights'.

gay

rights

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • site
  • openly
  • scenes
  • band
  • bad
  • 14
  • popular
  • young
  • platforms
  • week
  • legal
  • freedom

GAY RIGHTS SURVEY

Write five GOOD questions about gay rights in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

GAY RIGHTS DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'gay'?

3)

What do you think about what you read?

4)

What do you think about YouTube?

5)

Why does the Kenyan government want the video removed?

6)

What do you think of the video?

7)

How is life for homosexuals in your country?

8)

Why do people dislike homosexuals?

9)

What needs to happen for homosexual people to achieve equality?

10)

What laws in your country discriminate against homosexuals?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What has the video done for gay rights in Kenya?

13)

Have you ever joined a gay pride march?

14)

What will trying to ban the video do for Kenya's image?

15)

What do you think is the number one issue for gay rights groups?

16)

What does the leader of your country say about gay rights?

17)

Why do you think some people are afraid of gay people?

18)

What will gay rights be like in 50 years from now?

19)

What should Google do about the video?

20)

What questions would you like to ask the band Art Attack?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Google Kenya has said it would not (1) ____ a music video from its YouTube site. The Kenyan government asked Google to take the video (2) ____ because it showed gay couples, gay pride marchers, and images of (3) ____ gay Kenyan public figures. The video also shows different scenes of what it is (4) ____ to be gay in Kenya. It was made by a band called Art Attack. It is a remake of the song 'Same Love' by Macklemore and Ryan Lewis. Kenya's government said the video was bad for society. It said it would (5) ____ anyone it caught who distributed the video. Kenya's government says homosexuality is an "unnatural offence". Kenyan homosexuals can be put in prison for (6) ____ to 14 years.

Kenya's attempts at trying to ban the video have made it very (7) ____ around the world. It has now been viewed over 140,000 times. The video shows images of anti-gay (8) ____ in Nairobi last year, and two young women kissing on a bench in a forest. Kenyan regulators first tried to ban the video in (9) ____ February. A government spokesman said: "We have written to Google to remove the video from their platforms. We expect they will do it (10) ____ one week from now." Google replied: "We review government removal requests when (11) ____ through the correct legal processes and in keeping with our company philosophy on transparency and freedom of (12) ____."

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

removal

(b)

removes

(c)

remove

(d)

removing

2.

(a)

offline

(b)

inline

(c)

online

(d)

lined

3.

(a)

opening

(b)

openly

(c)

opens

(d)

opines

4.

(a)

likes

(b)

liking

(c)

likelihood

(d)

like

5.

(a)

harsh

(b)

severe

(c)

punish

(d)

capital

6.

(a)

down

(b)

up

(c)

over

(d)

along

7.

(a)

popular

(b)

popularity

(c)

populate

(d)

popularise

8.

(a)

demonstration

(b)

march

(c)

protestants

(d)

protests

9.

(a)

last

(b)

least

(c)

late

(d)

lately

10.

(a)

with

(b)

without

(c)

wither

(d)

within

11.

(a)

notifies

(b)

notified

(c)

notification

(d)

notifications

12.

(a)

expression

(b)

expressed

(c)

expressive

(d)

express

SPELLING

Paragraph 1

1.

take the video elnofif

2.

openly gay Kenyan public ugesrfi

3.

The video also shows different nesesc

4.

bad for syitcoe

5.

it would pnushi anyone it caught

6.

be put in rnpois for up to 14 years

Paragraph 2

7.

Kenya's astetptm at trying to ban the video

8.

very uaplorp around the world

9.

wevdei over 140,000 times

10.

remove the video from their rsompalft

11.

removal tuseqesr

12.

freedom of exoprniess

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

homosexuality is an "unnatural offence". Kenyan homosexuals can be put in prison for up to 14 years.

(    )

requests when notified through the correct legal processes and in keeping

(    )

punish anyone it caught who distributed the video. Kenya's government says

(    )

Kenya's attempts at trying to ban the video have made it very popular around the world. It has now been

(    )

February. A government spokesman said: "We have written to Google to remove the video from their

(    )

gay Kenyan public figures. The video also shows different scenes of what it is like to be gay

(    )

with our company philosophy on transparency and freedom of expression."

1  )

Google Kenya has said it would not remove a music video from its YouTube site. The Kenyan government asked

(    )

platforms. We expect they will do it within one week from now." Google replied: "We review government removal

(    )

in Kenya. It was made by a band called Art Attack. It is a remake of the song 'Same Love'

(    )

kissing on a bench in a forest. Kenyan regulators first tried to ban the video in late

(    )

viewed over 140,000 times. The video shows images of anti-gay protests in Nairobi last year, and two young women

(    )

by Macklemore and Ryan Lewis. Kenya's government said the video was bad for society. It said it would

(    )

Google to take the video offline because it showed gay couples, gay pride marchers, and images of openly

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

offline   government   to   video   The   Google   the   asked   take   .  

2.

shows   also   video   The   like   is   it   what   of   scenes   different   .  

3.

said   was   society   government   video   for   Kenya's   the   bad   .  

4.

anyone   the   it   video   caught   who   Punish   distributed   .  

5.

put   be   can   homosexuals   Kenyan   prison   in   .  

6.

at   the   attempts   ban   Kenya's   to   trying   video   .  

7.

times   It   been   now   has   140,000   viewed   over   .  

8.

shows   video   The   Nairobi   in   protests   anti-gay   of   images   .  

9.

have   Google   the   We   to   remove   written   to   video   .  

10.

they   expect   We   now   from   week   one   within   it   do   will   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Google Kenya has said it would not removal / remove a music video from its YouTube site. The Kenyan government asked Google to take the video offline / online because it showed gay couple / couples, gay pride marchers, and images of openly / open gay Kenyan public figures. The video also shows different / difference scenes of what it is like / likely to be gay in Kenya. It was made by a band called Art Attack. It is a remake of the song 'Same Love' by Macklemore and Ryan Lewis. Kenya's government said the video was badly / bad for society. It said it would punish anyone it catch / caught who distributed the video. Kenya's government says homosexuality is an "unnatural offence". Kenyan homosexuals can be put / take in prison for up / high to 14 years.

Kenya's attempts at trying / trial to ban the video have made it very popularity / popular around the world. It has now been viewed / views over 140,000 times. The video shows images / imagines of anti-gay protests in Nairobi last year, and two young women kissing on a bench on / in a forest. Kenyan regulators first tried to ban the video in lately / late February. A government spokesman said: "We have written to Google to remove the video from their stages / platforms. We expect they will do it within / wither one week from now." Google replied: "We review government removal requests when notify / notified through the correct legal processes and in keeping with our company philosophy on / in transparency and freedom of expression."

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

G__gl_ K_ny_ h_s s__d _t w__ld n_t r_m_v_ _ m_s_c v_d__ fr_m _ts Y__T_b_ s_t_. Th_ K_ny_n g_v_rnm_nt _sk_d G__gl_ t_ t_k_ th_ v_d__ _ffl_n_ b_c__s_ _t sh_w_d g_y c__pl_s, g_y pr_d_ m_rch_rs, _nd _m_g_s _f _p_nly g_y K_ny_n p_bl_c f_g_r_s. Th_ v_d__ _ls_ sh_ws d_ff_r_nt sc_n_s _f wh_t _t _s l_k_ t_ b_ g_y _n K_ny_. _t w_s m_d_ by _ b_nd c_ll_d _rt _tt_ck. _t _s _ r_m_k_ _f th_ s_ng 'S_m_ L_v_' by M_ckl_m_r_ _nd Ry_n L_w_s. K_ny_'s g_v_rnm_nt s__d th_ v_d__ w_s b_d f_r s_c__ty. _t s__d _t w__ld p_n_sh _ny_n_ _t c__ght wh_ d_str_b_t_d th_ v_d__. K_ny_'s g_v_rnm_nt s_ys h_m_s_x__l_ty _s _n "_nn_t_r_l _ff_nc_". K_ny_n h_m_s_x__ls c_n b_ p_t _n pr_s_n f_r _p t_ 14 y__rs.

K_ny_'s _tt_mpts _t try_ng t_ b_n th_ v_d__ h_v_ m_d_ _t v_ry p_p_l_r _r__nd th_ w_rld. _t h_s n_w b__n v__w_d _v_r 140,000 t_m_s. Th_ v_d__ sh_ws _m_g_s _f _nt_-g_y pr_t_sts _n N__r_b_ l_st y__r, _nd tw_ y__ng w_m_n k_ss_ng _n _ b_nch _n _ f_r_st. K_ny_n r_g_l_t_rs f_rst tr__d t_ b_n th_ v_d__ _n l_t_ F_br__ry. _ g_v_rnm_nt sp_k_sm_n s__d: "W_ h_v_ wr_tt_n t_ G__gl_ t_ r_m_v_ th_ v_d__ fr_m th__r pl_tf_rms. W_ _xp_ct th_y w_ll d_ _t w_th_n _n_ w__k fr_m n_w." G__gl_ r_pl__d: "W_ r_v__w g_v_rnm_nt r_m_v_l r_q__sts wh_n n_t_f__d thr__gh th_ c_rr_ct l_g_l pr_c_ss_s _nd _n k__p_ng w_th __r c_mp_ny ph_l_s_phy _n tr_nsp_r_ncy _nd fr__d_m _f _xpr_ss__n."

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

google kenya has said it would not remove a music video from its youtube site the kenyan government asked google to take the video offline because it showed gay couples gay pride marchers and images of openly gay kenyan public figures the video also shows different scenes of what it is like to be gay in kenya it was made by a band called art attack it is a remake of the song 'same love' by macklemore and ryan lewis kenya's government said the video was bad for society it said it would punish anyone it caught who distributed the video kenya's government says homosexuality is an "unnatural offence" kenyan homosexuals can be put in prison for up to 14 years

kenya's attempts at trying to ban the video have made it very popular around the world it has now been viewed over 140000 times the video shows images of anti-gay protests in nairobi last year and two young women kissing on a bench in a forest kenyan regulators first tried to ban the video in late february a government spokesman said "we have written to google to remove the video from their platforms we expect they will do it within one week from now" google replied "we review government removal requests when notified through the correct legal processes and in keeping with our company philosophy on transparency and freedom of expression"





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

GoogleKenyahassaiditwouldnotremoveamusicvideofromitsYouTub
esite.TheKenyangovernmentaskedGoogletotakethevideoofflinebec
auseitshowedgaycouples,gaypridemarchers,andimagesofopenlyga
yKenyanpublicfigures.Thevideoalsoshowsdifferentscenesofwhatitis
liketobegayinKenya.ItwasmadebyabandcalledArtAttack.Itisaremak
eofthesong'SameLove'byMacklemoreandRyanLewis.Kenya'sgover
nmentsaidthevideowasbadforsociety.Itsaiditwouldpunishanyoneitc
aughtwhodistributedthevideo.Kenya'sgovernmentsayshomosexual
ityisan"unnaturaloffence".Kenyanhomosexualscanbeputinprisonfor
upto14years.Kenya'sattemptsattryingtobanthevideohavemadeitve
rypopulararoundtheworld.Ithasnowbeenviewedover140,000times.
Thevideoshowsimagesofanti-gayprotestsinNairobilastyear,andtw
oyoungwomenkissingonabenchinaforest.Kenyanregulatorsfirsttrie
dtobanthevideoinlateFebruary.Agovernmentspokesmansaid:"Weh
avewrittentoGoogletoremovethevideofromtheirplatforms.Weexpec
ttheywilldoitwithinoneweekfromnow."Googlereplied:"Wereviewgov
ernmentremovalrequestswhennotifiedthroughthecorrectlegalproce
ssesandinkeepingwithourcompanyphilosophyontransparencyandfr
eedomofexpression."

FREE WRITING

Write about gay rights for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

People should be allowed to put any video on YouTube. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about gay rights. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. GAY RIGHTS: Make a poster about gay rights. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. YOUTUBE VIDEO: Write a magazine article about YouTube videos. Include imaginary interviews with people who think any video is OK on YouTube and with people who think that isn't OK.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on gay rights. Ask him/her three questions about gay rights. Give him/her three of your ideas on how to make more progress with gay rights. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

F

d

T

e

F

f

F

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

remove

a.

take away

2.

gay

b.

homosexual

3.

band

c.

group

4.

distributed

d.

gave out

5.

prison

e.

jail

6.

attempts

f.

efforts

7.

viewed

g.

looked at

8.

expect

h.

believe

9.

within

i.

inside

10.

philosophy

j.

beliefs

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Kenya’s government

2.

Gay pride marches

3.

Art Attack

4.

Society

5.

Up to 14 years

6.

Over 140,000 times

7.

On a bench in a forest

8.

A week

9.

Correct ones

10.

Freedom of expression

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

a

7.

d

8.

c

9.

d

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You