The Reading / Listening - Level 6

Researchers have stated that Donald Trump winning the US presidency is one of the top ten risks facing the world. The Economist Intelligence Unit (EIU) warns that a president Trump could disrupt the world's economy and increase political tensions worldwide. It said a Trump victory in November's U.S. presidential elections could also lead to global insecurity. The EIU puts Mr Trump on the same level of risk as, "the rising threat of jihadi terrorism destabilising the global economy". A reason for Mr Trump's high ranking is a lack of information about his proposed plans. The EIU said: "Thus far, Mr Trump has given very few details of his policies, and these tend to be prone to constant revision."



The EIU rated Mr Trump as being riskier than the United Kingdom leaving the European Union or an armed confrontation in the South China Sea. He was seen as less dangerous than China encountering a sharp economic slowdown and Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in a new cold war. The EIU said Mr Trump has got many people worried by his rhetoric towards Mexico and China, which "could escalate rapidly into a trade war". Mr Trump has called for a "big, big wall" to be built on the US-Mexican border to keep "illegal immigrants" and "drug dealers" out of the United States. He even said he would get Mexico to pay for it. He has also called for a temporary ban on Muslims entering the USA.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.bbc.co.uk/news/business-35828747
  • http://www.huffingtonpost.com/entry/donald-trump-global-threat-economy_us_56eac656e4b0b25c91849874
  • https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2016/03/17/the-economist-dubs-trump-a-global-risk-factor-but-not-for-the-reasons-you-might-think/


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. DONALD TRUMP: Students walk around the class and talk to other students about Donald Trump. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

researchers / risks / president / world economy / victory / terrorism / plans / policies / confrontation / dangerous / economic slowdown / foreign policy / rhetoric / trade war

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. GLOBAL RISK LIST: How risky are these things on the Global Risk List? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

How risky?

What would change in the world?

A Donald Trump presidency

 

 

The UK leaving the EU

 

 

China's economic slowdown

 

 

The rise of jihadi terrorism

 

 

Oil price shock

 

 

Break-up of EU

 

 

4. NOT RISKY: Students A strongly believe Donald Trump as president is not risky; Students B strongly believe he would be a risk as president.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. RISKS: Rank these with your partner. Put the biggest risks to the world at the top. Change partners often and share your rankings.

  • the break-up of the EU

  • Donald Trump

  • oil prices

  • climate change

  • North Korean missiles

  • terrorism

  • viruses

  • cyber-crime

6. TENSIONS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "tensions". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Donald Trump becoming president is the biggest risk facing the world.

T / F

b.

The EIU says a Trump presidency and jihadi terrorism are equally risky.

T / F

c.

There is a lot of information on the details of Mr Trump's policies.

T / F

d.

Mr Trump changes his policy details a lot.

T / F

e.

The EIU says a Trump presidency is riskier than the UK leaving the EU.

T / F

f.

The EIU says Russian foreign policy is riskier than a Trump presidency.

T / F

g.

Mr Trump said Americans would pay for a wall on the US-Mexico border.

T / F

h.

Mr Trump has called for a permanent ban on Muslims entering the USA.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

stated

a.

vulnerability

2.

facing

b.

friction

3.

tensions

c.

mushroom

4.

insecurity

d.

judged

5.

constant

e.

asserted

6.

rated

f.

hyperbole

7.

confrontation

g.

continual

8.

rhetoric

h.

short-term

9.

escalate

i.

confronting

10.

temporary

j.

clash

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

one of the top ten risks

a.

terrorism

2.

increase political

b.

constant revision

3.

the rising threat of jihadi

c.

pay for it

4.

destabilising

d.

border

5.

these tend to be prone to

e.

facing the world

6.

escalate rapidly into a trade

f.

the global economy

7.

the US-Mexican

g.

ban

8.

illegal

h.

tensions worldwide

9.

he would get Mexico to

i.

war

10.

a temporary

j.

immigrants





GAP FILL

Researchers have stated that Donald Trump (1) ____________ the U.S. presidency is one of the top ten risks (2) ____________ the world. The Economist Intelligence Unit (EIU) warns that a president Trump could (3) ____________ the world's economy and increase political tensions worldwide. It said a Trump (4) ____________ in November's U.S. presidential elections could also lead to global insecurity. The EIU puts Mr Trump on the same (5) ____________ of risk as, "the rising threat of jihadi terrorism destabilising the global economy". A reason for Mr Trump's high (6) ____________ is a lack of information about his proposed plans. The EIU said: "Thus far, Mr Trump has given very few (7) ____________ of his policies, and these tend to be prone to (8) ____________ revision."

 

 

level
details
facing
victory
winning
constant
ranking
disrupt

The EIU rated Mr Trump as being riskier than the United Kingdom leaving the European Union or an (9) ____________ confrontation in the South China Sea. He was seen as (10) ____________ dangerous than China encountering a (11) ____________ economic slowdown and Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in a new cold war. The EIU said Mr Trump has got many people worried by his (12) ____________ towards Mexico and China, which "could escalate (13) ____________ into a trade war". Mr Trump has called for a "big, big wall" to be built on the US-Mexican (14) ____________ to keep "illegal immigrants" and "drug dealers" out of the United States. He (15) ____________ said he would get Mexico to pay for it. He has also called for a temporary (16) ____________ on Muslims entering the USA.

 

sharp
even
less
rapidly
armed
ban
rhetoric
border

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Donald Trump winning the U.S. presidency is one of the top ten risks ______

 

a.  facing in the world
b.  face in the world
c.  facing the world
d.  phasing the world

2)

a Trump victory in November's U.S. presidential elections could also lead ______

 

a.  to globally insecure cities
b.  to global insecurity city
c.  to global insecurity
d.  to global insecure city

3)

the same level of risk as, "the rising threat of jihadi terrorism destabilising ______"

 

a.  a global economy
b.  the global economy
c.  one global economy
d.  all global economy

4)

A reason for Mr Trump's high ranking is a lack of information about ______

 

a.  his propose plans
b.  his proposed plans
c.  his proposal plans
d.  his proposals plans

5)

Trump has given very few details of his policies, and these tend to be prone ______

 

a.  to constantly revision
b.  to constant revising
c.  to constant revision
d.  to constantly revisions

6)

He was seen as less dangerous than China encountering a sharp ______

 

a.  economic slowdown
b.  economic slowdowns
c.  economic slowed down
d.  economic slowing down

7)

Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in ______

 

a.  a new flu war
b.  a new cold war
c.  a new hot war
d.  a new called war

8)

worried by his rhetoric towards Mexico and China, which could escalate ______ war

 

a.  rapidly into a traded
b.  rapidly into a trader
c.  rapidly into a trades
d.  rapidly into a trade

9)

a big, big wall to be built on the US-Mexican border to keep illegal immigrants and ______

 

a.  drug dealer out
b.  drug dealers out
c.  drug dealer is out
d.  drug dealers outer

10)

He has also called for a temporary ban on Muslims ______

 

a.  entering in the USA
b.  enter in the USA
c.  enters in the USA
d.  entering the USA

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Researchers have stated that Donald Trump winning the U.S. presidency is (1) ___________________ ten risks facing the world. The Economist Intelligence Unit (EIU) (2) ___________________ president Trump could disrupt the world's economy and increase (3) ___________________ worldwide. It said a Trump victory in November's U.S. presidential elections (4) ___________________ global insecurity. The EIU puts Mr Trump on the same level of risk as, "(5) ___________________ of jihadi terrorism destabilising the global economy". A reason for Mr Trump's high ranking is a lack of information about his proposed plans. The EIU said: "Thus far, Mr Trump has given (6) ___________________ his policies, and these tend to be prone to constant revision."

The EIU rated Mr Trump (7) ___________________ than the United Kingdom leaving the European Union or an armed confrontation in the South China Sea. He (8) ___________________ dangerous than China encountering a sharp (9) ___________________ and Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in a new cold war. The EIU said Mr Trump has got many people worried (10) ___________________ towards Mexico and China, which "could escalate rapidly into a trade war". Mr Trump has called for a "big, big wall" (11) ___________________ the US-Mexican border to keep "illegal immigrants" and "drug dealers" out of the United States. He even said he would get Mexico to pay for it. He (12) ___________________ for a temporary ban on Muslims entering the USA.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

How many risks are in the list Donald Trump is mentioned in?

2.

When is the U.S. presidential election?

3.

What rising threat did the EIU say could destabilize the global economy?

4.

What is there a lack of regarding Mr Trump's plans?

5.

What did the EIU say Mr Trump's policies were prone to?

6.

Which body of water is mentioned in the article?

7.

Which country was mentioned in the article for its foreign policy?

8.

What could Mr Trump's rhetoric develop into?

9.

Who does Mr Trump want to pay for a big wall?

10.

What did Mr Trump call for a temporary ban on?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

How many risks are in the list Donald Trump is mentioned in?

6.

Which body of water is mentioned in the article?

 

a) 10
b) 15
c) 50
d) 100

 

a) the North Sea
b) the Sea of Japan
c) the Mediterranean Sea
d) the South China Sea

2.

When is the U.S. presidential election?

7.

Which country was mentioned in the article for its foreign policy?

 

a) September
b) December
c) November
d) October

 

a) Brazil
b) Canada
c) Russia
d) Iran

3.

What rising threat did the EIU say could destabilize the global economy?

8.

What could Mr Trump's rhetoric develop into?

 

a) oil prices
b) cyber-crime
c) climate change
d) jihadi terrorism

 

a) World War III
b) a trade war
c) something interesting
d) a research paper

4.

What is there a lack of regarding Mr Trump's plans?

9.

Who does Mr Trump want to pay for a big wall?

 

a) money
b) information
c) foresight
d) ideas

 

a) Syria
b) Russia
c) Mexico
d) China

5.

What did the EIU say Mr Trump's policies were prone to?

10.

What did Mr Trump call for a temporary ban on?

 

a) constant revision
b) error
c) attack
d) viruses

 

a) elections
b) Muslims
c) investment
d) imports

ROLE PLAY

Role  A – Donald Trump

You think Donald Trump is the biggest risk the world is facing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as risky. Also, tell the others which is the least risky of these (and why): cyber-crime, terrorism or climate change.

Role  B – Cyber-crime

You think cyber-crime is the biggest risk the world is facing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as risky. Also, tell the others which is the least risky of these (and why): Donald Trump, terrorism or climate change.

Role  C – Terrorism

You think terrorism is the biggest risk the world is facing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as risky. Also, tell the others which is the least risky of these (and why): cyber-crime, Donald Trump or climate change.

Role  D – Climate change

You think climate change is the biggest risk the world is facing. Tell the others three reasons why. Tell them why their things aren't as risky. Also, tell the others which is the least risky of these (and why):  cyber-crime, terrorism or Donald Trump.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'global' and 'risk'.

global

 

risk

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • top
  • warns
  • victory
  • same
  • lack
  • tend
  • riskier
  • less
  • cold
  • trade
  • wall
  • ban

DONALD TRUMP SURVEY

Write five GOOD questions about Donald Trump in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DONALD TRUMP DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'risk'?

3)

What do you think about what you read?

4)

What risks are facing your country?

5)

What do you think of Donald Trump?

6)

How risky would it be for Donald Trump to be U.S. president?

7)

What are the biggest risks to the world at the moment?

8)

Is the world becoming a more or less dangerous place? Why?

9)

What are Donald Trump's policies?

10)

What advice do you have for Donald Trump?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What do you know about Donald Trump?

13)

How much risk is there in your life?

14)

Is Donald Trump being president riskier than a war in the South China Sea?

15)

Who are the biggest risks to the world at the moment?

16)

What are the biggest risks you face?

17)

What do you think about what Mr Trump said about Mexico?

18)

What do you think about what Mr Trump said about Muslims?

19)

Why is Donald Trump so popular?

20)

What questions would you like to ask Donald Trump?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

Researchers have stated that Donald Trump (1) ____ the U.S. presidency is one of the top ten risks (2) ____ the world. The Economist Intelligence Unit (EIU) warns that a president Trump could (3) ____ the world's economy and increase political tensions worldwide. It said a Trump victory in November's U.S. presidential elections could also lead to global insecurity. The EIU puts Mr Trump on the same level of risk as, "the (4) ____ threat of jihadi terrorism destabilising the global economy". A reason for Mr Trump's high (5) ____ is a lack of information about his proposed plans. The EIU said: "Thus far, Mr Trump has given very few details of his policies, and these tend to be (6) ____ to constant revision."

The EIU rated Mr Trump (7) ____ being riskier than the United Kingdom leaving the European Union or an armed confrontation in the South China Sea. He was seen as less dangerous than China encountering a (8) ____ economic slowdown and Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in a new cold war. The EIU said Mr Trump has got many people worried by his (9) ____ towards Mexico and China, which "could (10) ____ rapidly into a trade war". Mr Trump has called for a "big, big wall" to be built on the US-Mexican border to keep "illegal immigrants" and "(11) ____ dealers" out of the United States. He even said he would get Mexico to pay for it. He has also called for a temporary ban (12) ____ Muslims entering the USA.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

won

(b)

winning

(c)

wins

(d)

winner

2.

(a)

mouthing

(b)

facing

(c)

nosing

(d)

heading

3.

(a)

disdain

(b)

deport

(c)

depart

(d)

disrupt

4.

(a)

raising

(b)

rising

(c)

arisen

(d)

riser

5.

(a)

banking

(b)

ranking

(c)

tanking

(d)

thanking

6.

(a)

prove

(b)

prose

(c)

prone

(d)

probe

7.

(a)

at

(b)

for

(c)

as

(d)

on

8.

(a)

bladed

(b)

scissor

(c)

sharp

(d)

pointy

9.

(a)

rhetorician

(b)

rhetorically

(c)

rhetorical

(d)

rhetoric

10.

(a)

escalate

(b)

staircase

(c)

ladder

(d)

shuttle

11.

(a)

drug

(b)

druggy

(c)

drugged

(d)

drugs

12.

(a)

by

(b)

at

(c)

on

(d)

of

SPELLING

Paragraph 1

1.

ipdustr the world's economy

2.

increase political isnetson worldwide

3.

lead to global nruyiistec

4.

the rising threat of jihadi rsomtirre

5.

a lack of information about his doerpops plans

6.

prone to constant nioisrev

Paragraph 2

7.

an armed nnatorontifco

8.

coetngurinen a sharp economic slowdown

9.

worried by his tcerhori

10.

seetacla rapidly into a trade war

11.

ligaell immigrants

12.

He has also called for a rreamyopt ban

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

details of his policies, and these tend to be prone to constant revision."

(    )

slowdown and Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in a new cold

(    )

The EIU rated Mr Trump as being riskier than the United Kingdom leaving the European Union or an armed

(    )

confrontation in the South China Sea. He was seen as less dangerous than China encountering a sharp economic

(    )

escalate rapidly into a trade war". Mr Trump has called for a "big, big wall" to be built on the US-Mexican

(    )

to pay for it. He has also called for a temporary ban on Muslims entering the USA.

(    )

facing the world. The Economist Intelligence Unit (EIU) warns that a president Trump could disrupt the world's

(    )

war. The EIU said Mr Trump has got many people worried by his rhetoric towards Mexico and China, which "could

1  )

Researchers have stated that Donald Trump winning the US presidency is one of the top ten risks

(    )

border to keep "illegal immigrants" and "drug dealers" out of the United States. He even said he would get Mexico

(    )

elections could also lead to global insecurity. The EIU puts Mr Trump on the same level

(    )

of risk as, "the rising threat of jihadi terrorism destabilising the global economy". A reason for Mr Trump's high ranking is a

(    )

lack of information about his proposed plans. The EIU said: "Thus far, Mr Trump has given very few

(    )

economy and increase political tensions worldwide. It said a Trump victory in November's U.S. presidential

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

risks   world   of   ten   the   One   top   facing   the      .  

2.

disrupt   A   the   president   world's   Trump   economy   could      .  

3.

of  The   jihadi  rising  risk  same   terrorism  threat   as  level  of  the  .

4.

lack   proposed   of   plans   information   about   A   his      .  

5.

of   his   policies   Mr   Trump   has   given   very   few   details      .  

6.

United  the   the  leaving  Union   than   Kingdom  European   Riskier  .

7.

people   his   Trump   many   by   got   worried   rhetoric   has      .  

8.

be   big   a   has   built   wall   big   called   to   ,   for   Trump      .  

9.

said   even   He   it   for   pay   to   Mexico   get   would   he      .  

10.

a   on   has   for   ban   He   called   temporary   Muslims   also      .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Researchers have stated / started that Donald Trump winning the U.S. presidency is one of the top ten risks heading / facing the world. The Economist Intelligence Unit (EIU) warns that a president Trump could corrupt / disrupt the world's economy and increase political / politically tensions worldwide. It said a Trump victory in November's U.S. presidential elections could also lead to global / globally insecurity. The EIU puts Mr Trump on the same level of risk as, "the raising / rising threat of jihadi terrorism destabilising the global economy". A reasoned / reason for Mr Trump's high ranking is a lack of information about his proposal / proposed plans. The EIU said: "Thus far / for, Mr Trump has given very few details of his policies, and these tend to be prove / prone to constant revision."

The EIU rated Mr Trump as / was being riskier than the United Kingdom leaving the European Union or an eared / armed confrontation in the South China Sea. He was seen as less / lesser dangerous than China encountering a sharp / scissor economic slowdown and Russia's foreign policy in Ukraine and Syria resulting in a new cold / frozen war. The EIU said Mr Trump has got many people worried by his rhetoric / rhetorical towards Mexico and China, which "could escalator / escalate rapidly into a trade war". Mr Trump has called for a "big, big wall" to be built in / on the US-Mexican border to keep "illegal immigrants" and "drug dealers" out of the United States. He even said he would get Mexico to pay / fund for it. He has also called for a temporary ban on / in Muslims entering the USA.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

R_s__rch_rs h_v_ st_t_d th_t D_n_ld Tr_mp w_nn_ng th_ _.S. pr_s_d_ncy _s _n_ _f th_ t_p t_n r_sks f_c_ng th_ w_rld. Th_ _c_n_m_st _nt_ll_g_nc_ _n_t (___) w_rns th_t _ pr_s_d_nt Tr_mp c__ld d_sr_pt th_ w_rld's _c_n_my _nd _ncr__s_ p_l_t_c_l t_ns__ns w_rldw_d_. _t s__d _ Tr_mp v_ct_ry _n N_v_mb_r's _.S. pr_s_d_nt__l _l_ct__ns c__ld _ls_ l__d t_ gl_b_l _ns_c_r_ty. Th_ ___ p_ts Mr Tr_mp _n th_ s_m_ l_v_l _f r_sk _s, "th_ r_s_ng thr__t _f j_h_d_ t_rr_r_sm d_st_b_l_s_ng th_ gl_b_l _c_n_my". _ r__s_n f_r Mr Tr_mp's h_gh r_nk_ng _s _ l_ck _f _nf_rm_t__n _b__t h_s pr_p_s_d pl_ns. Th_ ___ s__d: "Th_s f_r, Mr Tr_mp h_s g_v_n v_ry f_w d_t__ls _f h_s p_l_c__s, _nd th_s_ t_nd t_ b_ pr_n_ t_ c_nst_nt r_v_s__n."

Th_ ___ r_t_d Mr Tr_mp _s b__ng r_sk__r th_n th_ _n_t_d K_ngd_m l__v_ng th_ __r_p__n _n__n _r _n _rm_d c_nfr_nt_t__n _n th_ S__th Ch_n_ S__. H_ w_s s__n _s l_ss d_ng_r__s th_n Ch_n_ _nc__nt_r_ng _ sh_rp _c_n_m_c sl_wd_wn _nd R_ss__'s f_r__gn p_l_cy _n _kr__n_ _nd Syr__ r_s_lt_ng _n _ n_w c_ld w_r. Th_ ___ s__d Mr Tr_mp h_s g_t m_ny p__pl_ w_rr__d by h_s rh_t_r_c t_w_rds M_x_c_ _nd Ch_n_, wh_ch "c__ld _sc_l_t_ r_p_dly _nt_ _ tr_d_ w_r". Mr Tr_mp h_s c_ll_d f_r _ "b_g, b_g w_ll" t_ b_ b__lt _n th_ _S-M_x_c_n b_rd_r t_ k__p "_ll_g_l _mm_gr_nts" _nd "dr_g d__l_rs" __t _f th_ _n_t_d St_t_s. H_ _v_n s__d h_ w__ld g_t M_x_c_ t_ p_y f_r _t. H_ h_s _ls_ c_ll_d f_r _ t_mp_r_ry b_n _n M_sl_ms _nt_r_ng th_ _S_.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

researchers have stated that donald trump winning the us presidency is one of the top ten risks facing the world the economist intelligence unit (eiu) warns that a president trump could disrupt the world's economy and increase political tensions worldwide it said a trump victory in november's us presidential elections could also lead to global insecurity the eiu puts mr trump on the same level of risk as "the rising threat of jihadi terrorism destabilising the global economy" a reason for mr trump's high ranking is a lack of information about his proposed plans the eiu said "thus far mr trump has given very few details of his policies and these tend to be prone to constant revision"

the eiu rated mr trump as being riskier than the united kingdom leaving the european union or an armed confrontation in the south china sea he was seen as less dangerous than china encountering a sharp economic slowdown and russia's foreign policy in ukraine and syria resulting in a new cold war the eiu said mr trump has got many people worried by his rhetoric towards mexico and china which "could escalate rapidly into a trade war" mr trump has called for a "big big wall" to be built on the us-mexican border to keep "illegal immigrants" and "drug dealers" out of the united states he even said he would get mexico to pay for it he has also called for a temporary ban on muslims entering the usa





PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

ResearchershavestatedthatDonaldTrumpwinningtheU.S.presidenc
yisoneofthetoptenrisksfacingtheworld.TheEconomistIntelligenceUn
it(EIU)warnsthatapresidentTrumpcoulddisrupttheworld'seconomya
ndincreasepoliticaltensionsworldwide.ItsaidaTrumpvictoryinNovem
ber'sU.S.presidentialelectionscouldalsoleadtoglobalinsecurity.TheE
IUputsMrTrumponthesamelevelofriskas,"therisingthreatofjihaditer
rorismdestabilisingtheglobaleconomy".AreasonforMrTrump'shighra
nkingisalackofinformationabouthisproposedplans.TheEIUsaid:"Thu
sfar,MrTrumphasgivenveryfewdetailsofhispolicies,andthesetendto
bepronetoconstantrevision."TheEIUratedMrTrumpasbeingriskierth
antheUnitedKingdomleavingtheEuropeanUnionoranarmedconfront
ationintheSouthChinaSea.HewasseenaslessdangerousthanChinaen
counteringasharpeconomicslowdownandRussia'sforeignpolicyinUkr
aineandSyriaresultinginanewcoldwar.TheEIUsaidMrTrumphasgotm
anypeopleworriedbyhisrhetorictowardsMexicoandChina,which"coul
descalaterapidlyintoatradewar".MrTrumphascalledfora"big,bigwall"
tobebuiltontheUS-Mexicanbordertokeep"illegalimmigrants"and"dr
ugdealers"outoftheUnitedStates.HeevensaidhewouldgetMexicotop
ayforit.HehasalsocalledforatemporarybanonMuslimsenteringtheUS
A.

FREE WRITING

Write about Donald Trump for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Donald Trump as U.S. president is not a risk to the world. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about global risks. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DONALD TRUMP: Make a poster about Donald Trump. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. RISKY: Write a magazine article about whether or not Donald Trump would present a risk to the world. Include imaginary interviews with people who think so and with those who do not think so.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on risk. Ask him/her three questions about it. Give him/her three of your opinions on the biggest risks the world is facing. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

T

e

T

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

stated

a.

asserted

2.

facing

b.

confronting

3.

tensions

c.

friction

4.

insecurity

d.

vulnerability

5.

constant

e.

continual

6.

rated

f.

judged

7.

confrontation

g.

clash

8.

rhetoric

h.

hyperbole

9.

escalate

i.

mushroom

10.

temporary

j.

short-term

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

10

2.

November

3.

Jihadi terrorism

4.

Information

5.

Constant revision

6.

The South China Sea

7.

Russia

8.

A trade war

9.

Mexico

10.

Muslims

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You