The Reading / Listening - Level 6

The World Wildlife Fund (WWF) has issued a stark warning about the future of the world's natural World Heritage sites. It says half of the sites are at risk from different industries. The WWF warned that harmful industrial activities such as mining, dredging or drilling for oil are endangering the future of 114 of 229 sites. Other factors adding to the risk include illegal logging and unsustainable water use. All of these are in addition to the damage being done by climate change. The WWF says the sites affected include Australia's Great Barrier Reef, the Grand Canyon National Park in the USA, and China's Sichuan Giant Panda Sanctuaries, which are home to more than 30 per cent of the world's endangered pandas.



The director of the UNESCO World Heritage Centre said it was up to everyone to protect these sites. She said: "World Heritage is humankind's common heritage, and the responsibility for its conservation is shared by everyone." She welcomed government efforts at reducing what they take from the Earth, saying: "The WWF's report comes at a time when governments and the private sector around the world are stepping up their action against harmful extractive uses." However, the WWF said that more than 11 million people worldwide rely on World Heritage sites for food, water, shelter, jobs and medicine, and that non-stop development could harm livelihoods as well as the environment.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 4  or  Level 5

Sources
  • http://www.nzherald.co.nz/travel/news/article.cfm?c_id=7&objectid=11618421
  • http://whc.unesco.org/en/news/1473
  • http://www.dailymail.co.uk/travel/travel_news/article-3524564/World-Heritage-sites-including-Great-Barrier-Reef-Grand-Canyon-National-Park-Belize-Barrier-Reef-risk-industry.html


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. WORLD HERITAGE SITES: Students walk around the class and talk to other students about World Heritage sites. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, talk about these topics or words from the article. What will the article say about them? What can you say about these words and your life?

 

stark / warning / half / industrial / activities / logging / damage / climate change / director / humankind / common / heritage / harmful / medicine / development

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. BEAUTY SPOTS: Which are your favourites and why? Complete this table and share what you wrote with your partner(s). Change partners often.

Kind

Favourite?

Why?

Park

 

 

Mountain

 

 

Beach

 

 

Sea

 

 

Forest

 

 

Countryside

 

 

4. MONEY: Students A strongly believe no money should be made from World Heritage sites; Students B strongly believe the opposite.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK
See a sample

5. HERITAGE SITES: Rank these with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Great Barrier Reef

  • Grand Canyon

  • Panda Sanctuaries

  • Vatican City

  • Mount Fuji

  • The Pyramids

  • Machu Picchu

  • Great Wall of China

6. HERITAGE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "heritage". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The World Wildlife Fund issued a warning about the future of storks.

T / F

b.

The WWF said half of the planet's World Heritage sites are in danger.

T / F

c.

Climate change is not a risk for the World Heritage sites.

T / F

d.

Half of the world's endangered pandas are in a sanctuary in China.

T / F

e.

The WWF said it was up to everyone to protect the World Heritage sites.

T / F

f.

Governments are taking action against harmful extractive uses.

T / F

g.

Eleven million people need the World Heritage sites for shelter.

T / F

h.

Eleven million people need the World Heritage sites for medicine.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

issued

a.

refuges

2.

at risk

b.

harm

3.

endangering

c.

safeguard

4.

damage

d.

in danger

5.

sanctuaries

e.

income

6.

protect

f.

given

7.

common

g.

increasing

8.

stepping up

h.

depend

9.

rely

i.

collective

10.

livelihoods

j.

putting at risk

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

issued a stark

a.

change

2.

half of the sites

b.

logging

3.

illegal

c.

heritage

4.

the damage being done by climate

d.

warning

5.

30 per cent of the world's endangered

e.

livelihoods

6.

it was up to everyone

f.

efforts

7.

humankind's common

g.

pandas

8.

She welcomed government

h.

to protect these sites

9.

the private

i.

are at risk

10.

development could harm

j.

sector





GAP FILL

The World Wildlife Fund (WWF) has issued a (1) ____________ warning about the future of the world's natural World Heritage sites. It says (2) ____________ of the sites are at risk from different industries. The WWF warned that (3) ____________ industrial activities such as mining, dredging or drilling for oil are endangering the future of 114 of 229 sites. Other (4) ____________ adding to the risk include illegal logging and unsustainable water use. All of these are in (5) ____________ to the damage being done by climate change. The WWF says the sites (6) ____________ include Australia's Great Barrier Reef, the Grand Canyon National Park in the USA, and China's Sichuan Giant Panda Sanctuaries, which are (7) ____________ to more than 30 per cent of the world's (8) ____________ pandas.

 

 

factors
stark
home
harmful
endangered
addition
half
affected

The director of the UNESCO World Heritage Centre said it was up to (9) ____________ to protect these sites. She said: "World Heritage is humankind's (10) ____________ heritage, and the responsibility for its conservation is (11) ____________ by everyone." She welcomed government efforts at reducing what they take from the Earth, saying: "The WWF's (12) ____________ comes at a time when governments and the private sector around the world are (13) ____________ up their action against (14) ____________ extractive uses." However, the WWF said that more than 11 million people worldwide rely on World Heritage sites for food, water, (15) ____________, jobs and medicine, and that non-stop development could harm (16) ____________ as well as the environment.

 

common
stepping
shelter
everyone
report
livelihoods
shared
harmful

 





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The World Wildlife Fund (WWF) has issued a stark warning ______

 

a.  about the features
b.  about the future
c.  about the futurity
d.  about the feature

2)

harmful industrial activities such as mining, dredging or ______

 

a.  drilling for oily
b.  drilling for oiled
c.  drilling for oils
d.  drilling for oil

3)

Other factors adding to the risk include illegal logging and ______

 

a.  unsustainable watery use
b.  unsustainable water uses
c.  unsustainable water use
d.  unsustainable watery uses

4)

All of these are in addition to the damage being done ______

 

a.  by climate changes
b.  by climate changed
c.  by climate changer
d.  by climate change

5)

home to more than 30 per cent of the world's ______

 

a.  endanger pandas
b.  endangered panda
c.  endangered pandas
d.  endangering pandas

6)

the UNESCO World Heritage Centre said it was up to everyone to ______

 

a.  protective these sites
b.  protection these sites
c.  protector these sites
d.  protect these sites

7)

humankind's common heritage, and the responsibility for its conservation ______

 

a.  is shaved by everyone
b.  is shared by everyone
c.  is chaired by everyone
d.  is charred by everyone

8)

governments and the private sector around the world are stepping ______

 

a.  up their actions
b.  up that action
c.  up they're action
d.  up their action

9)

However, the WWF said that more than 11 million people worldwide ______ Heritage sites

 

a.  rely on World
b.  rely in World
c.  rely one World
d.  rely only World

10)

non-stop development could harm livelihoods as well ______

 

a.  as the environments
b.  as the environmental
c.  as the environment
d.  as the environmentalism

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The World Wildlife Fund (WWF) has (1) ___________________ warning about the future of the world's natural World Heritage sites. It says half of the sites (2) ___________________ different industries. The WWF warned that harmful industrial activities such as mining, dredging or drilling for oil (3) ___________________ the future of 114 of 229 sites. Other factors adding to the risk include (4) ___________________ and unsustainable water use. All of these are in addition to the damage                                (5) ___________________ climate change. The WWF says the sites affected include Australia's Great Barrier Reef, the Grand Canyon National Park in the USA, and China's Sichuan Giant Panda Sanctuaries, which are                    (6) ___________________ than 30 per cent of the world's endangered pandas.

The director of the UNESCO World Heritage Centre (7) _________________ everyone to protect these sites. She said: "World Heritage is humankind's (8) ___________________, and the responsibility for its conservation is shared by everyone." She welcomed government (9) __________________ what they take from the Earth, saying: "The WWF's report comes at a time when governments and (10) ___________________ around the world      (11) ___________________ their action against harmful extractive uses." However, the WWF said that more than 11 million people worldwide rely on World Heritage sites for food, water, shelter, jobs and medicine, and that non-stop development could (12) ___________________ well as the environment.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of warning did the WWF issue?

2.

How many of 229 sites did the WWF say were at risk?

3.

What illegal activity was mentioned in the article?

4.

What additional factor is damaging the World Heritage sites?

5.

What percentage of endangered pandas are in Sichuan?

6.

Who did a UNESCO director say had to protect the sites?

7.

Whose efforts did a UNESCO welcome?

8.

What are governments stepping up their actions against?

9.

How many people rely on World Heritage sites for food, etc.?

10.

What could harm the livelihoods of people living on or near the sites?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of warning did the WWF issue?

6.

Who did a UNESCO director say had to protect the sites?

 

a) a stark one
b) one for storks
c) a gentle one
d) a long one

 

a) the WWF
b) tourists
c) pandas
d) everyone

2.

How many of 229 sites did the WWF say were at risk?

7.

Whose efforts did a UNESCO welcome?

 

a) 112
b) 113
c) 114
d) 111

 

a) a director's
b) pandas'
c) government efforts
d) the WWF's

3.

What illegal activity was mentioned in the article?

8.

What are governments stepping up their actions against?

 

a) hunting
b) the rhino horn trade
c) human trafficking
d) logging

 

a) human traffickers
b) harmful extractive uses
c) pandas
d) investment

4.

What additional factor is damaging the World Heritage sites?

9.

How many people rely on World Heritage sites for food, etc.?

 

a) tourism
b) climate change
c) money
d) a lack of investment

 

a) about 11 million
b) less than 11 million
c) over 11 million
d) exactly 11 million

5.

What percentage of endangered pandas are in Sichuan?

10.

What could harm the livelihoods of people living on or near the sites?

 

a) more than 30%
b) exactly 30%
c) around 30%
d) less than 30%

 

a) the weather
b) non-stop development
c) cars
d) pandas

ROLE PLAY

Role  A – Great Barrier Reef

You think the Great Barrier Reef is the best World Heritage site. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): the Grand Canyon, the Pyramids or the Great Wall of China.

Role  B – Grand Canyon

You think the Grand Canyon is the best World Heritage site. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): the Great Barrier Reef, the Pyramids or the Great Wall of China.

Role  C – The Pyramids

You think the Pyramids is the best World Heritage site. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why): the Grand Canyon, the Great Barrier Reef or the Great Wall of China.

Role  D – Great Wall of China

You think the Great Wall of China is the best World Heritage site. Tell the others three reasons why. Tell them why their sites aren't so good. Also, tell the others which is the least interesting of these (and why):  the Grand Canyon, the Pyramids or the Great Barrier Reef.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'world' and 'heritage'.

world

 

heritage

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • future
  • half
  • oil
  • change
  • USA
  • 30
  • common
  • efforts
  • time
  • harmful
  • rely
  • well

WORLD HERITAGE SITES SURVEY

Write five GOOD questions about World Heritage sites in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WORLD HERITAGE SITES DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1)

What did you think when you read the headline?

2)

What springs to mind when you hear the word 'heritage'?

3)

What do you think about what you read?

4)

How worried are you about the world's natural beauty spots?

5)

How did we come to be in this position?

6)

What do you think of mining and drilling for oil?

7)

What will the environment be like in 100 years from now?

8)

What is your favourite beauty spot?

9)

What should happen to stop illegal logging?

10)

What advice do you have for UNESCO?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

11)

Did you like reading this article? Why/not?

12)

What can you do to help protect the sites?

13)

What do you think is your heritage?

14)

What should governments do to protect the sites?

15)

Why do people think profit is more important than protecting beauty spots?

16)

What would you do if you were UNESCO's director?

17)

What three adjectives best describe this story?

18)

What World Heritage site would you like to visit, and why?

19)

What would it be like to live in a World Heritage site?

20)

What questions would you like to ask the UNESCO director?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

The World Wildlife Fund (WWF) has issued a (1) ____ warning about the future of the world's natural World Heritage sites. It says half of the sites are (2) ____ risk from different industries. The WWF warned that harmful industrial activities such (3) ____ mining, dredging or drilling for oil are endangering the future of 114 of 229 sites. Other factors (4) ____ to the risk include illegal logging and unsustainable water use. All of these are in addition to the damage being (5) ____ by climate change. The WWF says the sites affected include Australia's Great Barrier Reef, the Grand Canyon National Park in the USA, and China's Sichuan Giant Panda Sanctuaries, which are (6) ____ to more than 30 per cent of the world's endangered pandas.

The director of the UNESCO World Heritage Centre said it was (7) ____ to everyone to protect these sites. She said: "World Heritage is humankind's (8) ____ heritage, and the responsibility for its conservation is shared by everyone." She (9) ____ government efforts at reducing what they take from the Earth, saying: "The WWF's report comes at a time when governments and the private sector around the world are stepping (10) ____ their action against harmful extractive uses." However, the WWF said that more than 11 million people worldwide (11) ____ on World Heritage sites for food, water, shelter, jobs and medicine, and that non-stop development could harm (12) ____ as well as the environment.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

stalk

(b)

stork

(c)

stake

(d)

stark

2.

(a)

of

(b)

to

(c)

by

(d)

at

3.

(a)

was

(b)

as

(c)

has

(d)

ease

4.

(a)

add

(b)

adds

(c)

adding

(d)

addition

5.

(a)

did

(b)

doing

(c)

done

(d)

do

6.

(a)

home

(b)

house

(c)

village

(d)

residence

7.

(a)

across

(b)

up

(c)

as

(d)

high

8.

(a)

common

(b)

commonly

(c)

commoner

(d)

commons

9.

(a)

happy

(b)

welcomed

(c)

greetings

(d)

salutation

10.

(a)

on

(b)

across

(c)

up

(d)

over

11.

(a)

relay

(b)

rally

(c)

rely

(d)

really

12.

(a)

rain hoods

(b)

likelihoods

(c)

hoodies

(d)

livelihoods

SPELLING

Paragraph 1

1.

issued a krsta warning about the future

2.

at risk from different inirssdtue

3.

lalelgi logging

4.

naultsausienb water use

5.

the sites tecaeffd

6.

the world's needgneard pandas

Paragraph 2

7.

humankind's common etaihgre

8.

responsibility for its itvonsoncaer

9.

uedgnrci what they take

10.

the private oertsc

11.

food, water, shelter, jobs and iecndeim

12.

could harm hilvooselid

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

as mining, dredging or drilling for oil are endangering the future of 114 of 229 sites. Other factors adding to the

(    )

Park in the USA, and China's Sichuan Giant Panda Sanctuaries, which are home

(    )

everyone." She welcomed government efforts at reducing what they take from the Earth, saying: "The WWF's report

(    )

is humankind's common heritage, and the responsibility for its conservation is shared by

1  )

The World Wildlife Fund (WWF) has issued a stark warning about the future of the world's natural World Heritage

(    )

on World Heritage sites for food, water, shelter, jobs and medicine, and that non-

(    )

comes at a time when governments and the private sector around the world are stepping up their

(    )

action against harmful extractive uses." However, the WWF said that more than 11 million people worldwide rely

(    )

The director of the UNESCO World Heritage Centre said it was up to everyone to protect these sites. She said: "World Heritage

(    )

risk include illegal logging and unsustainable water use. All of these are in addition to the damage being

(    )

sites. It says half of the sites are at risk from different industries. The WWF warned that harmful industrial activities such

(    )

done by climate change. The WWF says the sites affected include Australia's Great Barrier Reef, the Grand Canyon National

(    )

to more than 30 per cent of the world's endangered pandas.

(    )

stop development could harm livelihoods as well as the environment.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

the   future   The   stark   about   has   a   warning   WWF   issued   .

2.

from  are   of  It  different  at   the   says  industries   risk  sites   half  .

3.

risk   logging   factors   the   illegal   Other   to   include   adding   .  

4.

climate   change   In   addition   to   the   damage   being   done   by   .  

5.

pandas   endangered  world's  the   of  30%   than   more  to   Home   .

6.

up   to   sites   was   everyone   these   It   to   protect   .  

7.

The   its   shared  for   is  everyone   responsibility  conservation   by   .

8.

take   Earth   at   they   the   Efforts   what   from   reducing   .  

9.

harmful   up   extractive   their   uses   action   against   Stepping   .  

10.

million   rely   sites   11   worldwide   the   than   people   on   More   .  

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The World Wildlife Fund (WWF) has issued a stork / stark warning about the future of the world's natural World Heritage sites. It says half / halve of the sites are at risk from different / indifferent industries. The WWF warned that harmful industrial activities such was / as mining, dredging or drilling for oil are endangering / engendering the future of 114 of 229 sites. Other factors adding to the risk / risky include illegal logging and unsustainable water use. All of these are in addition / additional to the damage being done by climate change. The WWF says the sites effected / affected include Australia's Great Barrier Reef, the / a Grand Canyon National Park in the USA, and China's Sichuan Giant Panda Sanctuaries, which are home / house to more than 30 per cent of the world's endangered pandas.

The director / direction of the UNESCO World Heritage Centre said it was rise / up to everyone to protect these sites. She said: "World Heritage is humankind's common / commonly heritage, and the responsibility for its conservation is sheared / shared by everyone." She welcomed government efforts at reduction / reducing what they take from the Earth, saying: "The WWF's report comes at a timely / time when governments and the private sector around the world are stepping on / up their action against harmful extractive using / uses." However, the WWF said that more than 11 million people worldwide rely on / in World Heritage sites for food, water, shelter, jobs and medicine, and that non-stop development could harm livelihoods as well / good as the environment.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ W_rld W_ldl_f_ F_nd (WWF) h_s _ss__d _ st_rk w_rn_ng _b__t th_ f_t_r_ _f th_ w_rld's n_t_r_l W_rld H_r_t_g_ s_t_s. _t s_ys h_lf _f th_ s_t_s _r_ _t r_sk fr_m d_ff_r_nt _nd_str__s. Th_ WWF w_rn_d th_t h_rmf_l _nd_str__l _ct_v_t__s s_ch _s m_n_ng, dr_dg_ng _r dr_ll_ng f_r __l _r_ _nd_ng_r_ng th_ f_t_r_ _f 114 _f 229 s_t_s. _th_r f_ct_rs _dd_ng t_ th_ r_sk _ncl_d_ _ll_g_l l_gg_ng _nd _ns_st__n_bl_ w_t_r _s_. _ll _f th_s_ _r_ _n _dd_t__n t_ th_ d_m_g_ b__ng d_n_ by cl_m_t_ ch_ng_. Th_ WWF s_ys th_ s_t_s _ff_ct_d _ncl_d_ __str_l__'s Gr__t B_rr__r R__f, th_ Gr_nd C_ny_n N_t__n_l P_rk _n th_ _S_, _nd Ch_n_'s S_ch__n G__nt P_nd_ S_nct__r__s, wh_ch _r_ h_m_ t_ m_r_ th_n 30 p_r c_nt _f th_ w_rld's _nd_ng_r_d p_nd_s.

Th_ d_r_ct_r _f th_ _N_SC_ W_rld H_r_t_g_ C_ntr_ s__d _t w_s _p t_ _v_ry_n_ t_ pr_t_ct th_s_ s_t_s. Sh_ s__d: "W_rld H_r_t_g_ _s h_m_nk_nd's c_mm_n h_r_t_g_, _nd th_ r_sp_ns_b_l_ty f_r _ts c_ns_rv_t__n _s sh_r_d by _v_ry_n_." Sh_ w_lc_m_d g_v_rnm_nt _ff_rts _t r_d_c_ng wh_t th_y t_k_ fr_m th_ __rth, s_y_ng: "Th_ WWF's r_p_rt c_m_s _t _ t_m_ wh_n g_v_rnm_nts _nd th_ pr_v_t_ s_ct_r _r__nd th_ w_rld _r_ st_pp_ng _p th__r _ct__n _g__nst h_rmf_l _xtr_ct_v_ _s_s." H_w_v_r, th_ WWF s__d th_t m_r_ th_n 11 m_ll__n p__pl_ w_rldw_d_ r_ly _n W_rld H_r_t_g_ s_t_s f_r f__d, w_t_r, sh_lt_r, j_bs _nd m_d_c_n_, _nd th_t n_n-st_p d_v_l_pm_nt c__ld h_rm l_v_l_h__ds _s w_ll _s th_ _nv_r_nm_nt.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the world wildlife fund (wwf) has issued a stark warning about the future of the world's natural world heritage sites it says half of the sites are at risk from different industries the wwf warned that harmful industrial activities such as mining dredging or drilling for oil are endangering the future of 114 of 229 sites other factors adding to the risk include illegal logging and unsustainable water use all of these are in addition to the damage being done by climate change the wwf says the sites affected include australia's great barrier reef the grand canyon national park in the usa and china's sichuan giant panda sanctuaries which are home to more than 30 per cent of the world's endangered pandas

the director of the unesco world heritage centre said it was up to everyone to protect these sites she said "world heritage is humankind's common heritage and the responsibility for its conservation is shared by everyone" she welcomed government efforts at reducing what they take from the earth saying "the wwf's report comes at a time when governments and the private sector around the world are stepping up their action against harmful extractive uses" however the wwf said that more than 11 million people worldwide rely on world heritage sites for food water shelter jobs and medicine and that non-stop development could harm livelihoods as well as the environment

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheWorldWildlifeFund(WWF)hasissuedastarkwarningaboutthefutur
eoftheworld'snaturalWorldHeritagesites.Itsayshalfofthesitesareatri
skfromdifferentindustries.TheWWFwarnedthatharmfulindustrialacti
vitiessuchasmining,dredgingordrillingforoilareendangeringthefutur
eof114of229sites.Otherfactorsaddingtotheriskincludeillegallogging
andunsustainablewateruse.Alloftheseareinadditiontothedamagebei
ngdonebyclimatechange.TheWWFsaysthesitesaffectedincludeAustr
alia'sGreatBarrierReef,theGrandCanyonNationalParkintheUSA,and
China'sSichuanGiantPandaSanctuaries,whicharehometomorethan3
0percentoftheworld'sendangeredpandas.ThedirectoroftheUNESCO
WorldHeritageCentresaiditwasuptoeveryonetoprotectthesesites.Sh
esaid:"WorldHeritageishumankind'scommonheritage,andtherespo
nsibilityforitsconservationissharedbyeveryone."Shewelcomedgove
rnmenteffortsatreducingwhattheytakefromtheEarth,saying:"TheW
WF'sreportcomesatatimewhengovernmentsandtheprivatesectorar
oundtheworldaresteppinguptheiractionagainstharmfulextractiveus
es."However,theWWFsaidthatmorethan11millionpeopleworldwider
elyonWorldHeritagesitesforfood,water,shelter,jobsandmedicine,an
dthatnon-stopdevelopmentcouldharmlivelihoodsaswellastheen
vironment.

FREE WRITING

Write about World Heritage sites for 10 minutes. Comment on your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

World Heritage sites are the most important places on Earth. Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the World Wildlife Fund. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WORLD HERITAGE SITES: Make a poster about World Heritage sites. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. AT RISK: Write a magazine article about the World Heritage sites being at risk. Include imaginary interviews with people who are trying to save them, and with oil and logging company CEOs.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to an expert on the environment. Ask him/her three questions about World Heritage sites. Give him/her three ideas on how to better protect them. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

issued

a.

given

2.

at risk

b.

in danger

3.

endangering

c.

putting at risk

4.

damage

d.

harm

5.

sanctuaries

e.

refuges

6.

protect

f.

safeguard

7.

common

g.

collective

8.

stepping up

h.

increasing

9.

rely

i.

depend

10.

livelihoods

j.

income

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A stark one

2.

114

3.

Logging

4.

Climate change

5.

Over 30%

6.

Everyone

7.

Government efforts

8.

Harmful extractive uses

9.

More than 11 million

10.

Non-stop development

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

a

2.

c

3.

d

4.

b

5.

a

6.

d

7.

c

8.

b

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You