My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Star Wars Jedi Knights to perform marriages (21st March, 2013)

Possible new marriage laws in Scotland could allow Jedi Knights to marry people. This means people could choose either a priest or a Star Wars warrior to perform their wedding ceremony. Scotland's government wants to give couples more choices when they tie the knot. It currently has two kinds of weddings – religious marriages and civil partnerships. Politicians want to add a third choice for people who believe in things other than religions. A government spokeswoman said groups like the Jedi Knights and other "belief bodies" would have to pass a test before they can carry out marriages. There are around 177,000 British people who say they are Jedi Knights, making them the biggest "alternative religion" in Britain.


 

The Free Church of Scotland has raised concerns about the possible new laws. Church spokesman Iver Martin, told the BBC: "The third category is quite astonishing because it [doesn't define] what 'belief' means." He added that 'belief' could be anything and could let all kinds of groups perform marriages. The Jedi Knights say they already have their own system for weddings. This includes the Jedi marriage vows where the Jedi Knight asks the happy couple: "In forces of darkness and forces of light, wherever you may go and whatever you may face, do you promise to share your life in marriage?" Other groups that could perform weddings include the Flat Earth Society, which believes the Earth is a flat disk.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-highlands-islands-21842269
http://www.huffingtonpost.com/2013/03/19/jedi-wedding_n_2909293.html
http://www.scotsman.com/news/odd/don-t-let-jedi-knights-hold-weddings-free-church-1-2843820


 
 

WARM-UPS

1. WEDDINGS: Students walk around the class and talk to other students about weddings. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

marriage / Jedi Knights / Star Wars / tie the knot / politicians / weddings / religions / concerns / astonishing / belief / happy couple / forces of darkness / promise / Earth

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. LOCATIONS: What would it be like to get married in these places? Complete the table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Wedding…

Good things

Bad things

in space

 

 

under the ocean

 

 

in the desert

 

 

on Safari

 

 

in the Taj Mahal

 

 

in a rainforest

 

 

4. RELIGIOUS: Students A strongly believe all weddings should be religious; Students B strongly believe not.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. MARRIED BY…: Who would be best to perform a wedding? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • a Jedi Knight
  • the US President
  • the U.N. Secretary-General
  • Shakira
  • Minnie Mouse
  • Oprah Winfrey
  • Nelson Mandela
  • the Pope

6. MARRIAGE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'marriage'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Scotland has passed a law allowing Jedi Knights to perform weddings.

T / F

b.

Scotland's government wants more people to tie the knot.

T / F

c.

The Jedi Knights must pass a test before they can marry people.

T / F

d.

There are over one hundred thousand Jedi Knights in Britain.

T / F

e.

A Church of Scotland official isn't worried about the new laws.

T / F

f.

The official is worried about what "belief" might mean.

T / F

g.

The Jedi Knights said they would have to prepare a wedding system.

T / F

h.

A group that thinks the Earth is flat could also perform weddings.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

choose

a.

worries

2.

tie the knot

b.

nonreligious

3.

civil

c.

amazing

4.

bodies

d.

different

5.

alternative

e.

vow

6.

raised

f.

select

7.

concerns

g.

groups

8.

astonishing

h.

opinion

9.

belief

i.

get married

10.

promise

j.

brought up

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

people could choose either a priest

a.

partnerships

2.

wedding

b.

darkness

3.

tie

c.

religion in Britain

4.

civil

d.

astonishing

5.

the biggest alternative

e.

couple

6.

raised

f.

or a Star Wars warrior

7.

quite

g.

to share your life…

8.

the happy

h.

the knot

9.

forces of

i.

ceremony

10.

do you promise

j.

concerns





 

GAP FILL

Possible new marriage laws in Scotland could (1) ____________ Jedi Knights to marry people. This means people could choose either a priest or a Star Wars (2) ____________ to perform their wedding ceremony. Scotland's government wants to give couples more (3) ____________ when they tie the (4) ____________. It currently has two kinds of weddings – religious marriages and civil partnerships. Politicians want to add a third (5) ____________ for people who believe in things other than religions. A government spokeswoman said groups like the Jedi Knights and other "belief bodies" would have to (6) ____________ a test before they can (7) ____________ out marriages. There are around 177,000 British people who say they are Jedi Knights, making them the biggest "(8) ____________ religion" in Britain.

 

 

 

carry
knot
warrior
alternative
choice
allow
pass
choices

The Free Church of Scotland has (9) ____________ concerns about the possible new laws. Church spokesman Iver Martin, told the BBC: "The third (10) ____________ is quite astonishing because it [doesn't (11) ____________] what 'belief' means." He added that '(12) ____________ ' could be anything and could let all kinds of groups perform marriages. The Jedi Knights say they already have their own system for weddings. This includes the Jedi marriage (13) ____________ where the Jedi Knight asks the happy couple: "In forces of (14) ____________ and forces of light, wherever you may go and whatever you may                 (15) ____________, do you promise to share your life in marriage?" Other groups that could perform weddings include the Flat Earth Society, which believes the Earth is a flat                 (16) ____________.

 

 

vows
define
face
raised
belief
disk
category
darkness





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

new marriage laws in Scotland could allow Jedi Knights ______

 

a.  to marriage people
b.  to marry people
c.  to married people
d.  to marrying people

2)

This means people could choose either a priest or a ______

 

a.  Star Wars warrior
b.  Star Wars worrier
c.  Star Wars worry a
d.  Star Wars wearer

3)

It currently has two kinds of weddings – religious marriages ______

 

a.  and civility partnerships
b.  and civilian partnerships
c.  and civil partnerships
d.  and civilized partnerships

4)

a third choice for people who believe in things ______

 

a.  other than religious
b.  other than religions
c.  other than religiously
d.  other than religion

5)

the Jedi Knights and other "belief bodies" would ______

 

a.  have to pass the test
b.  have to pass 2 tests
c.  have to pass a test
d.  have to pass tests

6)

it doesn't define ______

 

a.  what 'belief' means
b.  what 'believe' means
c.  what 'believer' means
d.  what 'beliefs' means

7)

The Jedi Knights say they already have their own ______

 

a.  system from weddings
b.  system of weddings
c.  system at weddings
d.  system for weddings

8)

This includes the Jedi marriage vows where the Jedi Knight ______

 

a.  asks the happy couples
b.  asks the unhappy couple
c.  asks the happy couple
d.  asks the happiest couple

9)

In forces of darkness and ______

 

a.  forces of lightness
b.  forces of lighting
c.  forces of light
d.  forces of lit

10)

the Flat Earth Society, which believes the Earth ______

 

a.  is a flat disk
b.  is a flat risk
c.  is a flat dusk
d.  is a flat circle

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Possible (1) _________________________ Scotland could allow Jedi Knights to marry people. This means (2) _________________________ a priest or a Star Wars warrior to perform their wedding ceremony. Scotland's government wants to give couples more choices (3) ___________________. It currently has two kinds of weddings – religious marriages and civil partnerships. Politicians want to (4) _________________________ people who believe in things other than religions. A government spokeswoman said groups like the Jedi Knights and other "belief bodies" would have to pass a test (5) _________________________ marriages. There are around 177,000 British people who say they are Jedi Knights, making them the biggest (6) _________________________ Britain.

The Free Church of Scotland has (7) _________________________ the possible new laws. Church spokesman Iver Martin, told the BBC: "The third (8) _________________________ because it [doesn't define] what 'belief' means." He added that 'belief' (9) _________________________ could let all kinds of groups perform marriages. The Jedi Knights say they already have their own system for weddings. This includes the Jedi marriage vows where the Jedi Knight (10) _________________________: "In forces of darkness and forces of light, wherever you may go and whatever you may face, do you (11) _________________________ in marriage?" Other groups that could perform weddings include the Flat Earth Society, (12) _________________________ a flat disk.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What might allow Jedi Knights to marry people in Scotland?

2.

What does the Scottish government want to give people?

3.

What other choice do Scottish people have besides religious marriages?

4.

What must Jedi Knights do before they can marry people?

5.

How many Jedi Knights are there in Britain?

6.

Which organization is worried about the possible new laws?

7.

What doesn't the new law define?

8.

Which two forces do the Jedi marriage vows mention?

9.

What do people promise to share in a Jedi wedding?

10.

What does the Flat Earth Society believe?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What might allow Jedi Knights to marry people in Scotland?

6.

Which organisation is worried about the possible new laws?

 

a) the police
b) the Force
c) priests
d) possible new laws

 

a) The Free Jedi Church
b) The Free Church of Scotland
c) The Expensive Church of Scotland
d) The Scottish Free Church

2.

What does the Scottish government want to give people?

7.

What doesn't the new law define?

 

a) free weddings
b) more choices
c) advice about getting married
d) a Star Wars warrior

 

a) "may the Force be with you"
b) Jedi Knights
c) the dictionary
d) the meaning of 'belief'

3.

What other choice do Scottish people have besides religious marriages?

8.

Which two forces do the Jedi marriage vows mention?

 

a) many choices
b) no choice
c) civil partnerships
d) church weddings

 

a) light and darkness
b) gravity and weightlessness
c) push and pull
d) love and hate

4.

What must Jedi Knights do before they can marry people?

9.

What do people promise to share in a Jedi wedding?

 

a) pass a test
b) defeat Darth Vader
c) get married
d) become a Catholic priest

 

a) their light saber
b) their money
c) their life in marriage
d) their concerns

5.

How many Jedi Knights are there in Britain?

10.

What does the Flat Earth Society believe?

 

a) 171,000
b) 117,000
c) 177,000
d) 170,000

 

a) that apartments will replace houses
b) the Earth is a flat disk
c) that the Earth isn't sharp
d) the Earth is a giant pancake

ROLE PLAY

Role  A – Jedi Knight

You think Jedi weddings are very important. Tell the others three reasons why. Jedi marriages ask people to always follow the light and not the dark. Jedi marriage is very serious and people who get married must stay married forever. You think other marriages don't work.

Role  B – Priest

You think the only kind of weddings should be religious ones. Tell the others three reasons why. All other weddings are not real and not serious. Marriage must be watched over by God. You think Jedi weddings are a joke. Tell Scotland's leader that (s)he must stop them.

Role  C – Scotland's leader

You think that there must be other kinds of weddings because it is the 21st century. Tell the others three reasons why. You think it is up to people to choose how they want to get married. No religion or group should tell the others they are bad.

Role  D – Single person

You don't agree with any kind of marriage. Tell the others three reasons why. You think few people take marriage seriously. Millions say "I do" and then get divorced. Tell everyone it's much easier simply to live with someone instead of marry them.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'tie' and 'knot'.

tie

knot

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • choose
  • tie
  • two
  • third
  • carry
  • biggest
  • raised
  • define
  • kinds
  • system
  • face
  • disk

WEDDINGS SURVEY

Write five GOOD questions about weddings in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

WEDDINGS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'marriage'?

c)

What do you think of Jedi Knights marrying couples?

d)

How important is a wedding ceremony?

e)

What kind of wedding ceremony would you like?

f)

Why is the Scottish government thinking about new marriage laws?

g)

Do you think all marriages should be religious?

h)

What kind of test might the Jedi Knights have to pass?

i)

What do you think Jedi Knights believe in?

j)

Do you think people take marriage less seriously these days?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you know about Jedi Knights?

c)

What is the Free Church of Scotland worried about?

d)

What does 'belief' mean? What is your belief?

e)

What promises should a couple make when they get married?

f)

What do you think about marriage vows that refer to forces of light and darkness?

g)

What do you think of the Flat Earth Society?

h)

What do you think of people who get married underwater or in hot air balloons?

i)

Who would you like to perform your wedding ceremony?

j)

What questions would you like to ask a Jedi Knight?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

(1) ____ new marriage laws in Scotland could allow Jedi Knights to marry people. This means people could choose (2) ____ a priest or a Star Wars warrior to perform their wedding ceremony. Scotland's government wants to give couples more choices when they (3) ____ the knot. It currently has two kinds of weddings – religious marriages and civil partnerships. Politicians want to add a third (4) ____ for people who believe (5) ____ things other than religions. A government spokeswoman said groups like the Jedi Knights and other "belief bodies" would have to pass a test before they can carry out marriages. There are around 177,000 British people who say they are Jedi Knights, (6) ____ them the biggest "alternative religion" in Britain.

The Free Church of Scotland has (7) ____ concerns about the possible new laws. Church spokesman Iver Martin, told the BBC: "The third category is (8) ____ astonishing because it [doesn't (9) ____] what 'belief' means." He added that 'belief' could be anything and could let all kinds of groups perform marriages. The Jedi Knights say they already have their own system for weddings. This includes the Jedi marriage (10) ____ where the Jedi Knight asks the happy couple: "In forces of darkness and forces of light, wherever you (11) ____ go and whatever you may face, do you promise to share your life in marriage?" Other groups that could perform weddings (12) ____ the Flat Earth Society, which believes the Earth is a flat disk.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

Possible

(b)

Possibility

(c)

Possibly

(d)

Possibilities

2.

(a)

neither

(b)

nether

(c)

either

(d)

ether

3.

(a)

cut

(b)

knot

(c)

tie

(d)

untie

4.

(a)

chosen

(b)

chooses

(c)

choose

(d)

choice

5.

(a)

in

(b)

on

(c)

at

(d)

as

6.

(a)

makes

(b)

making

(c)

made

(d)

make

7.

(a)

risen

(b)

elevated

(c)

upped

(d)

raised

8.

(a)

quit

(b)

quite

(c)

quaint

(d)

quiet

9.

(a)

definition

(b)

defend

(c)

define

(d)

deafen

10.

(a)

bows

(b)

hows

(c)

rows

(d)

vows

11.

(a)

say

(b)

day

(c)

lay

(d)

may

12.

(a)

inclusive

(b)

include

(c)

including

(d)

excludes

SPELLING

Paragraph 1

1.

slpiboes new marriage laws

2.

a Star Wars iaworrr

3.

wedding mreecyno

4.

eiusolgir marriages

5.

A ovemngtner spokeswoman

6.

the biggest nlatteriave religion in Britain

Paragraph 2

7.

raised nrnocsce about the possible new laws

8.

The third gytrceoa

9.

quite sanihniotgs

10.

they already have their own stesym

11.

it doesn't deinef what 'belief' means

12.

This dinlsuec the Jedi marriage vows

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

of weddings – religious marriages and civil partnerships. Politicians want to add a

(    )

weddings include the Flat Earth Society, which believes the Earth is a flat disk.

(    )

like the Jedi Knights and other "belief bodies" would have to pass a test before they can carry out marriages. There are

(    )

couple: "In forces of darkness and forces of light, wherever you may go and whatever you may

(    )

wants to give couples more choices when they tie the knot. It currently has two kinds

1  )

Possible new marriage laws in Scotland could allow Jedi Knights to marry people. This means people could

(    )

choose either a priest or a Star Wars warrior to perform their wedding ceremony. Scotland's government

(    )

already have their own system for weddings. This includes the Jedi marriage vows where the Jedi Knight asks the happy

(    )

Iver Martin, told the BBC: "The third category is quite astonishing because it [doesn't define] what 'belief'

(    )

third choice for people who believe in things other than religions. A government spokeswoman said groups

(    )

means." He added that 'belief' could be anything and could let all kinds of groups perform marriages. The Jedi Knights say they

(    )

face, do you promise to share your life in marriage?" Other groups that could perform

(    )

around 177,000 British people who say they are Jedi Knights, making them the biggest "alternative religion" in Britain.

(    )

The Free Church of Scotland has raised concerns about the possible new laws. Church spokesman

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

Knights   to   marry   .   people   Laws   in   Scotland  could   allow  Jedi

2.

either     or     Wars     Choose     priest     Star     a     a     warrior.    

3.

when     the     Give     choices     tie     more     they    knot     couples.    

4.

to     third     people     want     a     for     Politicians     add     choice.    

5.

can     marriages     a     they     out     Pass     before     carry     test.    

6.

has     Free     raised     Church     concerns     of     Scotland     The.    

7.

He     anything     be     could     'belief'     that     added.    

8.

They     weddings     for     system     own     their     have     already

9.

may     Wherever     go     you    may    whatever     face     you     and.    

10.

share     in     Do     to     life     promise     your     marriage     you?    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Possible new marriage law / laws in Scotland could allow Jedi Knights to marry people. This means people could choose neither / either a priest or a Star Wars warrior to perform / performance their wedding ceremony. Scotland's government wants to give couple / couples more choices when they tie / untie the knot. It currently has two kinds / kind of weddings – religious marriages and civil partnerships. Politicians want to add a thirdly / third choice for people who believe on / in things other than religions. A government spokeswoman said groups like the Jedi Knights and other "belief bodies" would have to pass a test before they can bring / carry out marriages. There are around 177,000 British people who say they are Jedi Knights, making them the biggest "alternative / alteration religion" in Britain.

The Free Church of Scotland has risen / raised concerns about the possible new laws. Church spokesman Iver Martin, told / said the BBC: "The third category is quite astonishing / astonished because it [doesn't define] what 'belief' means." He added that 'belief' could do / be anything and could let all kinds of groups perform marriages. The Jedi Knights tell / say they already have their own / town system for weddings. This includes the Jedi marriage vows / rows where the Jedi Knight asks the happy / unhappy couple: "In forces of darkness and forces of light, wherever you may go and whatever you may head / face, do you promise to share your life in marriage?" Other groups that could perform weddings include / including the Flat Earth Society, which believes the Earth is a flat disk.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

P_ss_bl_ n_w m_rr__g_ l_ws _n Sc_tl_nd c__ld _ll_w J_d_ Kn_ghts t_ m_rry p__pl_. Th_s m__ns p__pl_ c__ld ch__s_ __th_r _ pr__st _r _ St_r W_rs w_rr__r t_ p_rf_rm th__r w_dd_ng c_r_m_ny. Sc_tl_nd's g_v_rnm_nt w_nts t_ g_v_ c__pl_s m_r_ ch__c_s wh_n th_y t__ th_ kn_t. _t c_rr_ntly h_s tw_ k_nds _f w_dd_ngs – r_l_g___s m_rr__g_s _nd c_v_l p_rtn_rsh_ps. P_l_t_c__ns w_nt t_ _dd _ th_rd ch__c_ f_r p__pl_ wh_ b_l__v_ _n th_ngs _th_r th_n r_l_g__ns. _ g_v_rnm_nt sp_k_sw_m_n s__d gr__ps l_k_ th_ J_d_ Kn_ghts _nd _th_r "b_l__f b_d__s" w__ld h_v_ t_ p_ss _ t_st b_f_r_ th_y c_n c_rry __t m_rr__g_s. Th_r_ _r_ _r__nd 177,000 Br_t_sh p__pl_ wh_ s_y th_y _r_ J_d_ Kn_ghts, m_k_ng th_m th_ b_gg_st "_lt_rn_t_v_ r_l_g__n" _n Br_t__n.

Th_ Fr__ Ch_rch _f Sc_tl_nd h_s r__s_d c_nc_rns _b__t th_ p_ss_bl_ n_w l_ws. Ch_rch sp_k_sm_n _v_r M_rt_n, t_ld th_ BBC: "Th_ th_rd c_t_g_ry _s q__t_ _st_n_sh_ng b_c__s_ _t [d__sn't d_f_n_] wh_t 'b_l__f' m__ns." H_ _dd_d th_t 'b_l__f' c__ld b_ _nyth_ng _nd c__ld l_t _ll k_nds _f gr__ps p_rf_rm m_rr__g_s. Th_ J_d_ Kn_ghts s_y th_y _lr__dy h_v_ th__r _wn syst_m f_r w_dd_ngs. Th_s _ncl_d_s th_ J_d_ m_rr__g_ v_ws wh_r_ th_ J_d_ Kn_ght _sks th_ h_ppy c__pl_: "_n f_rc_s _f d_rkn_ss _nd f_rc_s _f l_ght, wh_r_v_r y__ m_y g_ _nd wh_t_v_r y__ m_y f_c_, d_ y__ pr_m_s_ t_ sh_r_ y__r l_f_ _n m_rr__g_?" _th_r gr__ps th_t c__ld p_rf_rm w_dd_ngs _ncl_d_ th_ Fl_t __rth S_c__ty, wh_ch b_l__v_s th_ __rth _s _ fl_t d_sk.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

possible new marriage laws in scotland could allow jedi knights to marry people this means people could choose either a priest or a star wars warrior to perform their wedding ceremony scotland's government wants to give couples more choices when they tie the knot it currently has two kinds of weddings – religious marriages and civil partnerships politicians want to add a third choice for people who believe in things other than religions a government spokeswoman said groups like the jedi knights and other "belief bodies" would have to pass a test before they can carry out marriages there are around 177000 british people who say they are jedi knights making them the biggest "alternative religion" in britain

the free church of scotland has raised concerns about the possible new laws church spokesman iver martin told the bbc "the third category is quite astonishing because it [doesn't define] what 'belief' means" he added that 'belief' could be anything and could let all kinds of groups perform marriages the jedi knights say they already have their own system for weddings this includes the jedi marriage vows where the jedi knight asks the happy couple "in forces of darkness and forces of light wherever you may go and whatever you may face do you promise to share your life in marriage" other groups that could perform weddings include the flat earth society which believes the earth is a flat disk

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

PossiblenewmarriagelawsinScotlandcouldallowJediKnightstomarrypeople.This
meanspeoplecouldchooseeitherapriestoraStarWarswarriortoperformtheirwedding
ceremony.Scotland'sgovernmentwantstogivecouplesmorechoiceswhentheytie
theknot.Itcurrentlyhastwokindsofweddings–religiousmarriagesandcivilpartnerships.
Politicianswanttoaddathirdchoiceforpeoplewhobelieveinthingsotherthan
religions.AgovernmentspokeswomansaidgroupsliketheJediKnightsandother
"beliefbodies"wouldhavetopassatestbeforetheycancarryoutmarriages.There
arearound177,000BritishpeoplewhosaytheyareJediKnights,makingthemthe
biggest"alternativereligion"inBritain.TheFreeChurchofScotlandhasraised
concernsaboutthepossiblenewlaws.ChurchspokesmanIverMartin,toldtheBBC:
"Thethirdcategoryisquiteastonishingbecauseit[doesn'tdefine]what'belief'
means."Headdedthat'belief'couldbeanythingandcouldletallkindsofgroupsperform
marriages.TheJediKnightssaytheyalreadyhavetheirownsystemforweddings.
ThisincludestheJedimarriagevowswheretheJediKnightasksthehappycouple:
"Inforcesofdarknessandforcesoflight,whereveryoumaygoandwhateveryoumay
face,doyoupromisetoshareyourlifeinmarriage?"Othergroupsthatcouldperform
weddingsincludetheFlatEarthSociety,whichbelievestheEarthisaflatdisk.





FREE WRITING

Write about weddings for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

All weddings should be religious.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about alternative weddings. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. WEDDINGS: Make a poster about weddings. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. JEDI KNIGHTS: Write a magazine article about Jedi Knight weddings. Include imaginary interviews with people who are for and against them.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to Scotland's leader. Ask him three questions about weddings. Give him three pieces of advice on the Jedi Knight weddings. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

T

d

T

e

F

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

choose

a.

select

2.

tie the knot

b.

get married

3.

civil

c.

nonreligious

4.

bodies

d.

groups

5.

alternative

e.

different

6.

raised

f.

brought up

7.

concerns

g.

worries

8.

astonishing

h.

amazing

9.

belief

i.

opinion

10.

promise

j.

vow

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

New marriage laws

2.

More choice

3.

Civil Partnerships

4.

Take a test

5.

177,000

6.

The Free Church of Scotland

7.

What 'belief' means

8.

Light and darkness

9.

Life in marriage

10.

The Earth is a flat disk

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy