My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (USA male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Boston bombings: Czech Republic is not Chechnya (22nd April, 2013)

The Czech Republic's ambassador to the United States has made it very clear that his country is not Chechnya. He was alarmed that many U.S. social media users were leaving messages on Twitter and Facebook to say that the Boston Marathon bombers were from the Czech Republic. Many of the posts called for America to get revenge on the Czech Republic. The ambassador, Petr Gandalovic, put a statement on the Czech embassy website to educate people about the difference between his country and Chechnya. It read: "The Czech Republic and Chechnya are two very different entities - the Czech Republic is a Central European country; Chechnya is a part of the Russian Federation."

The Czech president reminded Americans that his country is a U.S. ally. He said: "The Czech Republic is an active and reliable partner of the U.S. in the fight against terrorism. We…stand side by side with our allies." In another Internet mix-up, social media users played online "detectives" and revealed the name of an innocent man they believed was the main suspect in the bombings. One poster said: "I'd like to extend the deepest apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in relaying… faulty information." Meanwhile, an expert American interrogation team is waiting to question the real suspect, 19-year-old Dzhokhar Tsarnaev, who is in serious but stable condition in hospital.

Sources:
http://en.ria.ru/world/20130421/180754029.html
http://www.bbc.co.uk/news/technology-22214511
http://en.wikipedia.org/wiki/Boston_Marathon_bombings

 

WARM-UPS

1. BOSTON BOMBINGS: Students walk around the class and talk to other students about the Boston bombings. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

ambassador / alarmed / social media / embassy / educate / Czech Republic / Chechnya / a US ally / reliable partner / detectives / main suspect / apologies / suspect

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. MEDIA: What are the good / bad things about media coverage of terrorist events? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Media

Good things

Bad things

Local TV

 

 

World news

 

 

Twitter

 

 

Newspaper

 

 

Radio

 

 

Facebook

 

 

4. WAR ON TERROR: Students A strongly believe it will end; Students B strongly believe it won't end.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. TRUST: Which of these sources do you trust most? Rank these and share your rankings with your partner. Put the best at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Twitter
  • your government
  • BBC
  • a police spokesperson
  • your national TV news
  • CNN
  • Al Jazeera
  • other ______________

6. AMBASSADOR: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'ambassador'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The Czech ambassador to the USA was alarmed by social media users.

T / F

b.

People were confusing the Czech Republic with Chechnya.

T / F

c.

The ambassador made a statement on US TV to educate people.

T / F

d.

The ambassador made a mistake about where Chechnya was.

T / F

e.

The Czech president said we wanted his country to become a US ally.

T / F

f.

Online "detectives" named a "suspect" who was an innocent man.

T / F

g.

One of the "detectives" apologized to the man and his family.

T / F

h.

An interrogation team has already started questioning the suspect.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

clear

a.

posts

2.

alarmed

b.

trustworthy

3.

messages

c.

teach

4.

educate

d.

upset

5.

entities

e.

questioning

6.

ally

f.

safe

7.

reliable

g.

understandable

8.

faulty

h.

partner

9.

interrogation

i.

incorrect

10.

stable

j.

things

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

made it

a.

the real suspect

2.

get

b.

is a U.S. ally

3.

educate people

c.

entities

4.

two very different

d.

very clear

5.

Chechnya is a part

e.

with our allies

6.

his country

f.

about the difference

7.

stand side by side

g.

revenge

8.

deepest

h.

of the Russian Federation

9.

waiting to question

i.

stable condition

10.

in serious but

j.

apologies

GAP FILL

The Czech Republic's (1) ___________ to the United States has made it very clear that his country is not Chechnya. He was (2) ___________ that many U.S. social media (3) ____________ were leaving messages on Twitter and Facebook to say that the Boston Marathon bombers were from the Czech Republic. Many of the (4) ____________ called for America to get (5) ___________ on the Czech Republic. The ambassador, Petr Gandalovic, put a statement on the Czech embassy website to educate people about the (6) ____________ between his country and Chechnya. It read: "The Czech Republic and Chechnya are two very different (7) ____________ - the Czech Republic is a Central European country; Chechnya is a (8) ____________ of the Russian Federation."

 

 

entities
users
revenge
part
ambassador
difference
alarmed
posts

The Czech president (9) ____________ Americans that his country is a U.S. ally. He said: "The Czech Republic is an active and reliable (10) ____________ of the U.S. in the fight against terrorism. We…(11) ____________ side by side with our allies." In another Internet mix-up, social media users played (12) ____________ "detectives" and revealed the name of an innocent man they believed was the (13) ____________ suspect in the bombings. One poster said: "I'd like to extend the (14) ____________ apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in relaying…(15) _______ information." Meanwhile, an expert American interrogation team is waiting to question the real suspect, 19-year-old Dzhokhar Tsarnaev, who is in serious but (16) ____________ condition in hospital.

 

online
faulty
partner
deepest
stand
reminded
stable
main





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

The Czech Republic's ambassador to the United States has ______

 

a.  made it very clearly
b.  made it very cleared
c.  made it very clear
d.  made it very clears

2)

He ______ many U.S. social media users were leaving messages on Twitter

 

a.  was alarming that
b.  was alarmed this
c.  is alarmed that
d.  was alarmed that

3)

Many of the posts called for America to ______ the Czech Republic

 

a.  get revenge on
b.  let revenge on
c.  met revenge on
d.  bet revenge on

4)

educate people about ______

 

a.  the differences
b.  a different
c.  the difference
d.  a difference

5)

The Czech Republic and Chechnya are two very ______

 

a.  difference entities
b.  different entities
c.  difference entity
d.  different entity

6)

The Czech president reminded Americans that his country is ______

 

a.  a U.S. all I
b.  a U.S. allay
c.  a U.S. ally
d.  a U.S. alley

7)

an active ______ partner of the U.S.

 

a.  and reliably
b.  and reliability
c.  and real libel
d.  and reliable

8)

We stand side by side ______

 

a.  by our allies
b.  with our allies
c.  on our allies
d.  wither our allies

9)

deepest apologies to the family of the ______

 

a.  wrong accuse
b.  wronged accuses
c.  wrongly accused
d.  wrongs accused

10)

in serious but ______

 

a.  stable condition
b.  staple condition
c.  stay bull condition
d.  stabled condition

LISTENING – Listen and fill in the gaps

The Czech Republic's (1) _______________________ United States has made it (2) _______________________ is not Chechnya. He was alarmed that many U.S. social media users (3) _______________________ Twitter and Facebook to say that the Boston Marathon bombers were from the Czech Republic. Many (4) _______________________ America to get revenge on the Czech Republic. The ambassador, Petr Gandalovic, put a statement on the Czech embassy website to educate people (5) _____________________ his country and Chechnya. It read: "The Czech Republic and Chechnya are (6) _______________________ - the Czech Republic is a Central European country; Chechnya is a part of the Russian Federation."

The Czech president reminded Americans that (7) ____________________. He said: "The Czech Republic (8) _______________________ partner of the U.S. in the fight against terrorism. We…stand side by side with our allies." In another Internet mix-up, social (9) _______________________ "detectives" and revealed the name of an innocent man they believed was the main suspect in the bombings. One poster said: "I'd (10) ___________________ apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in (11) _______________________." Meanwhile, an expert American interrogation team is waiting to question the real suspect, 19-year-old Dzhokhar Tsarnaev, who is (12) _______________________ in hospital.

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who made it clear that the Czech Republic is not Chechnya?

2.

Who was leaving messages on Twitter and Facebook?

3.

What did many of the posts suggest?

4.

What did a statement on the embassy website hope to do?

5.

What is the last word?  "…two very different ________."

6.

What did the Czech president remind people of?

7.

Where did the Czech president say his country stood?

8.

What other online mix-up was mentioned in the article?

9.

Who is waiting to ask the suspect questions?

10.

What kind of condition is the suspect in?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who made it clear that the Czech Republic is not Chechnya?

6.

What did the Czech president remind people of?

 

a) the main suspect
b) President Barack Obama
c) The Russian ambassador to the
    U.S.A.
d) the Czech Republic's ambassador to
    the U.S.

 

a) to pray for the victims
b) that Czech is a peaceful country
c) that his country is a U.S. ally
d) that you cannot believe everything
    on social media sites

2.

Who was leaving messages on Twitter?

7.

Where did the Czech president say his country stood?

 

a) a Czech ambassador
b) social media users
c) Chechens
d) the main suspect

 

a) side by side with its allies
b) in the middle
c) on the fence
d) in Central Europe

3.

What did many of the posts suggest?

8.

What other online mix-up was mentioned in the article?

 

a) apologising to the Czech Republic
b) shutting down social media sites
c) that people take geography lessons
d) getting revenge on the Czech
    republic

 

a) the name of the Czech ambassador
b) Georgia the U.S. state and Georgia
    the country
c) an innocent man was wrongly
    accused of the bombings
d) the capital of the Czech Republic

4.

What did a statement on the embassy website hope to do?

9.

Who is waiting to ask the suspect questions?

 

a) apologise
b) promote Czech Republic tourism
c) educate people
d) express sympathy with the
    American people

 

a) President Barack Obama
b) an expert interrogation team
c) the Czech ambassador
d) the Chechen police

5.

What is the last word?  "…two very different ________."

10.

What kind of condition is the suspect in?

 

a) treaty
b) treaties
c) entity
d) entities

 

a) serious but stable
b) comfortable
c) remarkable
d) critical

ROLE PLAY

Role  A – Police chief

You think that social media does not help the work of your officers when there is a manhunt. Tell the others three reasons why. You would like your government to shut down all social media sites so the police can do a better job of catching suspects.

Role  B – Social media boss

You think that social media is very, very useful when police are looking for a suspect. Tell the others three reasons why. You think that shutting down social media sites during a manhunt is a very silly idea. People need to know what is going on and stay in touch with each other.

Role  C – Country's president

You are worried about the role social media sites play when the police and detectives are hunting a suspected terrorist. Tell the others three reasons why. You want to put controls on what people can post online, but you don't want to shut down the social media sites.

Role  D – Average Jo

You are very grateful that social media sites provided so much useful information about the manhunt. Tell the others three reasons why. Twitter was always first with news. Posts on Twitter could tell people what to do in an emergency better than TV could.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'social' and 'media'.

social

media

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • clear
  • users
  • called
  • educate
  • entities
  • part
  • reminded
  • fight
  • stand
  • main
  • family
  • condition

BOSTON BOMBINGS SURVEY

Write five GOOD questions about the Boston bombings in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

BOSTON BOMBINGS DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'terrorism'?

c)

What do you think about what you read?

d)

Do you think the ambassador was right to be alarmed?

e)

What are the differences between the Czech Republic and Chechnya?

f)

Why don't people know the difference?

g)

How did you find out about the Boston Marathon bombings?

h)

Was it better to follow the news on TV or social media sites?

i)

What are the differences between TV news and news on social media?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Do you think the Boston Bombers acted alone?

c)

Do you think the War on Terror will ever end?

d)

What should happen to the suspect now in police custody?

e)

Does what happened in Boston make you worry more about the world?

f)

Do you think the police will find out why the bombers attacked Boston?

g)

How wrong is it to name people you think are suspects online?

h)

Do you ever mix up different countries?

i)

What questions would you like to ask the head of the interrogators?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

The Czech Republic's (1) ____ to the United States has made it very clear that his country is not Chechnya. He was (2) ____ that many U.S. social media users were leaving messages on Twitter and Facebook to say that the Boston Marathon bombers were from the Czech Republic. Many of the (3) ____ called for America to (4) ____ revenge on the Czech Republic. The ambassador, Petr Gandalovic, put a statement on the Czech embassy website to educate people (5) ____ the difference between his country and Chechnya. It read: "The Czech Republic and Chechnya are two very (6) ____ entities - the Czech Republic is a Central European country; Chechnya is a part of the Russian Federation."

The Czech president (7) ____ Americans that his country is a U.S. ally. He said: "The Czech Republic is an active and (8) ____ partner of the U.S. in the fight against terrorism. We…stand side by side with our allies." In another Internet mix-up, social media users played online "detectives" and (9) ____ the name of an innocent man they believed was the main suspect in the bombings. One poster said: "I'd like to extend the (10) ____ apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in relaying… faulty information." (11) ____, an expert American interrogation team is waiting to question the real suspect, 19-year-old Dzhokhar Tsarnaev, who is in serious but (12) ____ condition in hospital.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

embassy

(b)

consulate

(c)

ambassador

(d)

diplomacy

2.

(a)

alarmed

(b)

fired

(c)

clocked

(d)

buzzed

3.

(a)

posts

(b)

post

(c)

posting

(d)

poster

4.

(a)

get

(b)

do

(c)

be

(d)

attack

5.

(a)

at

(b)

about

(c)

through

(d)

around

6.

(a)

difference

(b)

differed

(c)

differently

(d)

different

7.

(a)

reminder

(b)

remainder

(c)

reminded

(d)

remained

8.

(a)

enable

(b)

comfortable

(c)

sociable

(d)

reliable

9.

(a)

revealed

(b)

concealed

(c)

labelled

(d)

totalled

10.

(a)

deepest

(b)

deeply

(c)

depth

(d)

deep

11.

(a)

However

(b)

Meanwhile

(c)

Conversely

(d)

Although

12.

(a)

kennel

(b)

shed

(c)

stable

(d)

pen

SPELLING

Paragraph 1

1.

rsaasmbado to the United States

2.

He was lemrdaa

3.

get rnvgeee

4.

sbemyas website

5.

two very different seititne

6.

a part of the Russian aFnoetired

Paragraph 2

7.

a U.S. ylal

8.

an active and eraelbil partner

9.

an nnncotei man

10.

lafytu information

11.

igntrtoreaion team

12.

in oeurssi but stable condition

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

embassy website to educate people about the difference between his country and Chechnya. It read:

1  )

The Czech Republic's ambassador to the United States has made it very clear that his country

(    )

on Twitter and Facebook to say that the Boston Marathon bombers were from the Czech Republic. Many of the posts called

(    )

"The Czech Republic and Chechnya are two very different entities - the Czech Republic is a

(    )

for America to get revenge on the Czech Republic. The ambassador, Petr Gandalovic, put a statement on the Czech

(    )

name of an innocent man they believed was the main suspect in the bombings. One poster said: "I'd like to

(    )

is not Chechnya. He was alarmed that many U.S. social media users were leaving messages

(    )

Central European country; Chechnya is a part of the Russian Federation."

(    )

reliable partner of the U.S. in the fight against terrorism. We…stand side by

(    )

faulty information." Meanwhile, an expert American interrogation team is waiting to question the

(    )

The Czech president reminded Americans that his country is a U.S. ally. He said: "The Czech Republic is an active and

(    )

side with our allies." In another Internet mix-up, social media users played online detectives and revealed the

(    )

real suspect, 19-year-old Dzhokhar Tsarnaev, who is in serious but stable condition in hospital.

(    )

extend the deepest apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in relaying…

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

From  http://www.BreakingNewsEnglish.com/1304/130422-boston_marathon_bombings.html

1.

clear     that    his    country    is    not    Chechnya    Made    it     very.    

2.

messages     media     on     users     Twitter     were    leaving    Social.    

3.

of     the    posts    called    for    America    to    get    revenge    Many.    

4.

statement     website     on     the     Put     Czech     a     embassy.    

5.

is     Russian     a     Federation     part     of     Chechnya     the.    

6.

stand     our     side     allies     by     side     We     with.    

7.

man    was    suspect    innocent    believed    main    An     they     the.    

8.

the     extend     to     like     I'd     apologies     deepest.    

9.

expert     An     waiting     is     team     interrogation     American.    

10.

in     condition     stable     but     serious     In     hospital.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

The Czech Republic's ambassadors / ambassador to the United States has made it very clear / opaque that his country is not Chechnya. He was alarmed / alarming that many U.S. social media users were leaving / left messages on Twitter and Facebook to post / say that the Boston Marathon bombers were from the Czech Republic. Many of the posts called for America to get / let revenge on / to the Czech Republic. The ambassador, Petr Gandalovic, put a statement on the Czech embassy website to educate people about the different / difference between his country and Chechnya. It read: "The Czech Republic and Chechnya are two very different / difference entities - the Czech Republic is a Central European country; Chechnya is a part of / for the Russian Federation."

The Czech president remained / reminded Americans that his country is a U.S. ally / tally. He said: "The Czech Republic is an active and reliance / reliable partner of the U.S. in the fight against terrorism. We…stand side by / at side with our allies." In another / other Internet mix-up, social media users played online "detectives" and revealed / reveals the name of an innocence / innocent man they believed was the main / pain suspect in the bombings. One poster said: "I'd like to extend the deeply / deepest apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in relaying… faulty information." Meanwhile, an expert American interrogation team is waiting to question the really / real suspect, 19-year-old Dzhokhar Tsarnaev, who is in serious but stable condition in hospital.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Th_ Cz_ch R_p_bl_c's _mb_ss_d_r t_ th_ _n_t_d St_t_s h_s m_d_ _t v_ry cl__r th_t h_s c__ntry _s n_t Ch_chny_. H_ w_s _l_rm_d th_t m_ny _.S. s_c__l m_d__ _s_rs w_r_ l__v_ng m_ss_g_s _n Tw_tt_r _nd F_c_b__k t_ s_y th_t th_ B_st_n M_r_th_n b_mb_rs w_r_ fr_m th_ Cz_ch R_p_bl_c. M_ny _f th_ p_sts c_ll_d f_r _m_r_c_ t_ g_t r_v_ng_ _n th_ Cz_ch R_p_bl_c. Th_ _mb_ss_d_r, P_tr G_nd_l_v_?, p_t _ st_t_m_nt _n th_ Cz_ch _mb_ssy w_bs_t_ t_ _d_c_t_ p__pl_ _b__t th_ d_ff_r_nc_ b_tw__n h_s c__ntry _nd Ch_chny_. _t r__d: "Th_ Cz_ch R_p_bl_c _nd Ch_chny_ _r_ tw_ v_ry d_ff_r_nt _nt_t__s - th_ Cz_ch R_p_bl_c _s _ C_ntr_l __r_p__n c__ntry; Ch_chny_ _s _ p_rt _f th_ R_ss__n F_d_r_t__n."

Th_ Cz_ch pr_s_d_nt r_m_nd_d _m_r_c_ns th_t h_s c__ntry _s _ _.S. _lly. H_ s__d: "Th_ Cz_ch R_p_bl_c _s _n _ct_v_ _nd r_l__bl_ p_rtn_r _f th_ _.S. _n th_ f_ght _g__nst t_rr_r_sm. W_…st_nd s_d_ by s_d_ w_th __r _ll__s." _n _n_th_r _nt_rn_t m_x-_p, s_c__l m_d__ _s_rs pl_y_d _nl_n_ "d_t_ct_v_s" _nd r_v__l_d th_ n_m_ _f _n _nn_c_nt m_n th_y b_l__v_d w_s th_ m__n s_sp_ct _n th_ b_mb_ngs. _n_ p_st_r s__d: "_'d l_k_ t_ _xt_nd th_ d__p_st _p_l_g__s t_ th_ f_m_ly _f [th_ wr_ngly _cc_s_d] f_r _ny p_rt w_ m_y h_v_ h_d _n r_l_y_ng… f__lty _nf_rm_t__n." M__nwh_l_, _n _xp_rt _m_r_c_n _nt_rr_g_t__n t__m _s w__t_ng t_ q__st__n th_ r__l s_sp_ct, 19-y__r-_ld Dzh_kh_r Ts_rn__v, wh_ _s _n s_r___s b_t st_bl_ c_nd_t__n _n h_sp_t_l.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

the czech republic's ambassador to the united states has made it very clear that his country is not chechnya he was alarmed that many us social media users were leaving messages on twitter and facebook to say that the boston marathon bombers were from the czech republic many of the posts called for america to get revenge on the czech republic the ambassador petr gandalovi? put a statement on the czech embassy website to educate people about the difference between his country and chechnya it read "the czech republic and chechnya are two very different entities - the czech republic is a central european country chechnya is a part of the russian federation"

the czech president reminded americans that his country is a us ally he said "the czech republic is an active and reliable partner of the us in the fight against terrorism we…stand side by side with our allies" in another internet mix-up social media users played online "detectives" and revealed the name of an innocent man they believed was the main suspect in the bombings one poster said "i'd like to extend the deepest apologies to the family of [the wrongly accused] for any part we may have had in relaying… faulty information" meanwhile an expert american interrogation team is waiting to question the real suspect 19-year-old dzhokhar tsarnaev who is in serious but stable condition in hospital

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

TheCzechRepublic'sambassadortotheUnitedStateshasmadeitveryclearthathis
countryisnotChechnya.HewasalarmedthatmanyU.S.socialmediauserswere
leavingmessagesonTwitterandFacebooktosaythattheBostonMarathonbombers
werefromtheCzechRepublic.ManyofthepostscalledforAmericatogetrevengeon
theCzechRepublic.Theambassador,PetrGandalovic,putastatementontheCzech
embassywebsitetoeducatepeopleaboutthedifferencebetweenhiscountryand
Chechnya.Itread:"TheCzechRepublicandChechnyaaretwoverydifferententities-
theCzechRepublicisaCentralEuropeancountry;ChechnyaisapartoftheRussian
Federation."TheCzechpresidentremindedAmericansthathiscountryisaU.S.
ally.Hesaid:"TheCzechRepublicisanactiveandreliablepartneroftheU.S.inthefight
againstterrorism.We…standsidebysidewithourallies."InanotherInternetmix-
up,socialmediausersplayedonline"detectives"andrevealedthenameofaninnocent
mantheybelievedwasthemainsuspectinthebombings.Onepostersaid:"I'dliketo
extendthedeepestapologiestothefamilyof[thewronglyaccused]foranypartwe
mayhavehadinrelaying…faultyinformation."Meanwhile,anexpertAmerican
interrogationteamiswaitingtoquestiontherealsuspect,19-year-old
DzhokharTsarnaev,whoisinseriousbutstableconditioninhospital.





FREE WRITING

Write about the Boston bombings for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

We will never win the war on terrorism.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Boston bombings. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CZECH / CHECHNYA: Make a poster about the differences between the Czech Republic and Chechnya. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. TERRORISM: Write a magazine article about terrorism. Include imaginary interviews with people who fight it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the interrogation team. Ask them three questions about the Boston bombings. Give them three of your opinions on what should happen to the suspect. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

F

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

clear

a.

understandable

2.

alarmed

b.

upset

3.

messages

c.

posts

4.

educate

d.

teach

5.

entities

e.

things

6.

ally

f.

partner

7.

reliable

g.

trustworthy

8.

faulty

h.

incorrect

9.

interrogation

i.

questioning

10.

stable

j.

safe

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

a

2.

a

3.

a

4.

a

5.

a

6.

a

7.

a

8.

a

9.

a

10.

a

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

d

4.

c

5.

d

6.

c

7.

a

8.

c

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy