My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
40+ activities
 PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson    (PDF)

* MP3 (UK male)

* MP3 (Canada male)

* MP3 (20 questions)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Reading
    (100 - 300 wpm)

* Text jumble 15

* Text jumble 24

* No spaces

* Sentence jumble

* QUIZ 

* Grammar gap-fill

* Articles gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Missing letters

* Initials only

* No letters

* Fill-in-the-blank

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

  Digital currency site removed from Web (1st June, 2013)

An Internet site that let users change real money for digital currency has been shut down by the USA's Department of Justice (DOJ). The site, called Liberty Reserve.com, was a place for criminals around the world to launder money. Money laundering is when "dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed into "clean money" that the crime gangs can use. Criminals laundered (changed) more than $6 billion using Liberty Reserve. Police are investigating locations in 17 countries and have taken away dozens of computers and hard disk drives. They hope these can help them find out more about how Liberty Reserve operated. The DOJ says this is the largest case of money laundering ever.


 

Liberty Reserve.com looked like a website for people to change dollars, euro and other currencies into digital money. Owners of other digital cash sites say this system makes it easier and cheaper to transfer money around the world. However, the DOJ says Liberty Reserve was started with the main purpose of laundering money. It says the website was designed, "to help criminals conduct illegal transactions and launder the proceeds of their crimes". It added the site was, "a financial hub of the cyber crime world" that allowed credit card theft, investment fraud, hacking, child pornography and drug trafficking. Many honest people who used Liberty Reserve are now worried they have lost their money.

Source:
http://www.bbc.co.uk/news/technology-22686777


 
 

WARM-UPS

1. MONEY: Students walk around the class and talk to other students about money. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

websites / money / currency / criminals / money laundering / investigating / disk drives / dollars / digital cash / transfer money / illegal / cyber crime / hacking / trafficking

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. CASH: Is your cash always safe? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Cash…

Dangers

How to improve safety

in your wallet

 

 

under the bed

 

 

in a bank

 

 

online

 

 

invested in shares

 

 

in a safe

 

 

4. CASHLESS: Students A strongly believe a cashless society is safer than one with notes and coins; Students B strongly believe notes and coins are safer than digital money.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. CYBER-CRIME: Rank these and share your rankings with your partner. Put the worst at the top. Change partners often and share your rankings.

  • viruses
  • phishing
  • stalking
  • identity theft
  • hacking
  • spam mail
  • cyber-bullying
  • copyright theft

6. DIGITAL: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'digital'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

A website allowed people to exchange real money for digital cash.

T / F

b.

The website also arranged for people to do their laundry.

T / F

c.

Over $6 billion passed through the website.

T / F

d.

The site was part of the second biggest money laundering case ever.

T / F

e.

It is more expensive to transfer digital money than real money.

T / F

f.

People first started the site to launder money.

T / F

g.

Drug traffickers and child pornographers used the website.

T / F

h.

Ordinary, honest  people have not lost any money on the site.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

let

a.

places

2.

shut down

b.

manage

3.

locations

c.

allowed

4.

operated

d.

in history

5.

ever

e.

reason

6.

money

f.

worked

7.

transfer

g.

centre

8.

purpose

h.

closed

9.

conduct

i.

move

10.

hub

j.

cash

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

change real money

a.

investigating

2.

crime

b.

in 17 countries

3.

police are

c.

purpose

4.

locations

d.

trafficking

5.

the largest case of money

e.

for digital currency

6.

dollars, euro and

f.

transactions

7.

transfer

g.

gangs

8.

the main

h.

money

9.

illegal

i.

laundering ever

10.

drug

j.

other currencies





 

GAP FILL

An Internet site that (1) ____________ users change real money for digital currency has been shut (2) ____________ by the USA's Department of Justice (DOJ). The site, called Liberty Reserve.com, was a place for criminals around the world to (3) ____________ money. Money laundering is when "dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed into "clean money" that the (4) ____________ gangs can use. Criminals laundered (changed) more than $6 billion using Liberty Reserve. Police are investigating (5) ____________ in 17 countries and have taken away (6) ____________ of computers and hard disk drives. They hope these can help them (7) ____________ out more about how Liberty Reserve operated. The DOJ says this is the largest (8) ____________ of money laundering ever.

 

 

dozens
find
case
let
crime
down
locations
launder

Liberty Reserve.com looked like a website for people to change dollars, euro and other currencies (9) ____________ digital money. Owners of other digital cash sites say this system makes it (10) ____________ and cheaper to transfer money around the world. However, the DOJ says Liberty Reserve was started with the main (11) ____________ of laundering money. It says the website was (12) ____________, "to help criminals conduct illegal transactions and launder the proceeds of their crimes". It added the site was, "a financial (13) ____________ of the cyber crime world" that allowed credit card (14) ____________, investment fraud, hacking, child pornography and (15) ____________ trafficking. Many honest people who used Liberty Reserve are now worried they have (16) ____________ their money.

 

theft
easier
drug
designed
lost
into
hub
purpose





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

a place for criminals around the world ______

 

a.  to laundry money
b.  tool under money
c.  to lawn their money
d.  to launder money

2)

"dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed ______

 

a.  into "clean money"
b.  unto "clean money"
c.  in two "clean money"
d.  in to "clean money"

3)

taken ______ computers and hard disk drives

 

a.  away dozen of
b.  away doesn't of
c.  away dozens of
d.  away dozen soft

4)

They hope these can help them find out more about how ______

 

a.  Liberty Reserve operates
b.  Liberty Reserve operated
c.  Liberty Reserve operating
d.  Liberty Reserve operate

5)

The DOJ says this is the largest case of money ______

 

a.  laundering never
b.  laundering ever
c.  laundering every
d.  laundering even

6)

change dollars, euro and other currencies ______

 

a.  into digit all money
b.  into digitalised money
c.  into digital money
d.  into digits money

7)

this system makes it easier and cheaper ______ around the world

 

a.  two transfer money
b.  too transfer money
c.  tool transfer money
d.  to transfer money

8)

help criminals conduct illegal transactions and launder the ______

 

a.  pro seeds of their crimes
b.  pro cedes of their crimes
c.  proceeds of their crimes
d.  proceed of their crimes

9)

credit card theft, investment fraud, hacking, child pornography ______

 

a.  and drug trafficking
b.  and drug traffic king
c.  and drug trafficking king
d.  and drug trafficker

10)

worried they have ______

 

a.  lost their money
b.  lost that money
c.  lost there money
d.  lost them money

LISTENING – Listen and fill in the gaps

An Internet site that let users change real money (1) __________________ been shut down by the USA's Department of Justice (DOJ). The site, called Liberty Reserve.com, was (2) __________________ around the world to launder money. Money laundering is when "dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed into "clean money" that (3) _________________. Criminals laundered (changed) more than $6 billion using Liberty Reserve. Police are (4) _____________________ 17 countries and have taken away dozens of computers and hard disk drives. They (5) __________________ them find out more about how Liberty Reserve operated. The DOJ says this (6) __________________ money laundering ever.

Liberty Reserve.com looked like a website for people to change dollars, euro (7) _______________________ digital money. Owners of other digital cash sites say this system makes it easier and (8) __________________ money around the world. However, the DOJ says Liberty Reserve was started with (9) __________________ laundering money. It says the website was designed, "to help criminals conduct (10) __________________ and launder the proceeds of their crimes". It added the site was. "(11) ______________ the cyber crime world" that allowed credit card theft, investment fraud, hacking, child pornography and (12) __________________. Many honest people who used Liberty Reserve are now worried they have lost their money.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who shut the site down?

2.

What's the name of the website?

3.

How much money was laundered?

4.

What did police take away?

5.

How big was this money laundering case?

6.

Why are digital cash sites good?

7.

What was the biggest reason the site started?

8.

What kind of hub was the website?

9.

What kind of theft did the article mention?

10.

Who is worried about lost money?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who shut the site down?

6.

Why are digital cash sites good?

 

a) the Department of the Internet
b) the Department of Justice
c) the Department of World Banking
d) the Department of Cyber-Crime

 

a) it's easy and cheap to transfer
    money
b) you get interest
c) they are free
d) you can launder money

2.

What's the name of the website?

7.

What was the biggest reason the site started?

 

a) Liberty Reserve.gov
b) Liberty Reserve.net
c) Liberty Reserve.org
d) Liberty Reserve.com

 

a) to give financial advice
b) as an investment
c) to launder money
d) as a currency converter

3.

How much money was laundered?

8.

What kind of hub was the website?

 

a) Over $16 billion
b) Over $6.6 billion
c) Over $6 billion
d) Over $60 billion

 

a) a financial hub
b) a hub cap
c) a travel hub
d) a transport hub

4.

What did police take away?

9.

What kind of theft did the article mention?

 

a) computers and hard disk drives
b) suitcases full of dollars
c) bags of drugs
d) dirty laundry

 

a) data theft
b) grand theft auto
c) identity theft
d) credit card theft

5.

How big was this money laundering case?

10.

Who is worried about lost money?

 

a) average size
b) the biggest in history
c) pretty big
d) the second largest ever

 

a) the website owner
b) the police
c) honest people
d) drug traffickers

ROLE PLAY

Role  A – Credit card theft police

You think credit card theft is the most difficult crime to investigate. Tell the others three reasons why. Tell them why their crime isn't so difficult to investigate. Also, tell the others which is the worst of these (and why): hacking, child pornography or drug trafficking.

Role  B – Hacking police

You think BBBBBB is the most difficult crime to investigate. Tell the others three reasons why. Tell them why their crime isn't so difficult to investigate. Also, tell the others which is the worst of these (and why): credit card theft, child pornography or drug trafficking.

Role  C – Child pornography police

You think child pornography is the most difficult crime to investigate. Tell the others three reasons why. Tell them why their crime isn't so difficult to investigate. Also, tell the others which is the worst of these (and why): hacking, credit card theft or drug trafficking.

Role  D – Drug trafficking police

You think drug trafficking is the most difficult crime to investigate. Tell the others three reasons why. Tell them why their crime isn't so difficult to investigate. Also, tell the others which is the worst of these (and why): hacking, child pornography or credit card theft.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'digital' and 'currency'.

digital

currency

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • let
  • place
  • clean
  • 17
  • help
  • case
  • owners
  • main
  • designed
  • hub
  • child
  • lost

MONEY SURVEY

Write five GOOD questions about money in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

MONEY DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'currency'?

c)

What do you think about what you read?

d)

Do you think digital currencies are a good idea?

e)

Do you trust your money online?

f)

What do you know about money laundering?

g)

Have you ever lost any money?

h)

Do you like the idea of banking online?

i)

What will happen to the owners of the website?

j)

What is the safest way to keep your money?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

Which currency is the best?

c)

What are the good and bad things about cash?

d)

What are the good and bad things about credit cards?

e)

What are the good and bad things about online banking?

f)

Do you think there are many sites like Liberty Reserve?

g)

Will police ever stop cyber-crime?

h)

Which is better – credit cards or cash?

i)

What three adjectives best describe this news story?

j)

What questions would you like to ask the boss of Liberty Reserve?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

An Internet site that (1) ____ users change real money for digital currency has been shut (2) ____ by the USA's Department of Justice (DOJ). The site, called Liberty Reserve.com, was a place for criminals around the world to (3) ____ money. Money laundering is when "dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed into "clean money" that the crime gangs can use. Criminals laundered (changed) more than $6 billion (4) ____ Liberty Reserve. Police are investigating locations in 17 countries and have taken (5) ____ dozens of computers and hard disk drives. They hope these can help them find out more about how Liberty Reserve operated. The DOJ says this is the largest (6) ____ of money laundering ever.

Liberty Reserve.com looked like a website for people to change dollars, euro and (7) ____ currencies into digital money. Owners of other digital cash sites say this system makes it easier and cheaper to transfer money (8) ____ the world. However, the DOJ says Liberty Reserve was started with the main (9) ____ of laundering money. It says the website was designed, "to help criminals conduct (10) ____ transactions and launder the proceeds of their crimes". It added the site was, "a financial (11) ____ of the cyber crime world" that allowed credit card theft, investment fraud, hacking, child pornography and drug trafficking. Many honest people who used Liberty Reserve are (12) ____ worried they have lost their money.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

bet

(b)

met

(c)

let

(d)

get

2.

(a)

down

(b)

in

(c)

out

(d)

up

3.

(a)

launder

(b)

launders

(c)

laundering

(d)

laundered

4.

(a)

using

(b)

used

(c)

uses

(d)

useful

5.

(a)

up

(b)

away

(c)

to

(d)

in

6.

(a)

cash

(b)

cast

(c)

cause

(d)

case

7.

(a)

others

(b)

the others

(c)

other

(d)

another

8.

(a)

in

(b)

through

(c)

all

(d)

around

9.

(a)

purpose

(b)

power

(c)

channel

(d)

network

10.

(a)

illegal

(b)

legal

(c)

legally

(d)

illegally

11.

(a)

shrub

(b)

hub

(c)

chubby

(d)

hubby

12.

(a)

moment

(b)

present

(c)

now

(d)

current

SPELLING

Paragraph 1

1.

Department of ictueJs

2.

arnsilcmi around the world

3.

money ueidgnraln

4.

aonscotil in 17 countries

5.

oesnzd of computers

6.

how Liberty Reserve redotpae

Paragraph 2

7.

refrtsan money around the world

8.

agellli transactions

9.

a ciainafln hub

10.

credit card tefht

11.

drug kiigftncfra

12.

iordwer they have lost their money

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

down by the USA's Department of Justice (DOJ). The site, called Liberty Reserve.com, was a place

(    )

of computers and hard disk drives. They hope these can help them find out more

1  )

An Internet site that let users change real money for digital currency has been shut

(    )

about how Liberty Reserve operated. The DOJ says this is the largest case of money laundering ever.

(    )

into "clean money" that the crime gangs can use. Criminals laundered (changed) more than $6 billion

(    )

using Liberty Reserve. Police are investigating locations in 17 countries and have taken away dozens

(    )

for criminals around the world to launder money. Money laundering is when "dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed

(    )

launder the proceeds of their crimes". It added the site was, "a financial hub of the cyber crime world" that allowed credit

(    )

money around the world. However, the DOJ says Liberty Reserve was started with the main

(    )

purpose of laundering money. It says the website was designed, "to help criminals conduct illegal transactions and

(    )

currencies into digital money. Owners of other digital cash sites say this system makes it easier and cheaper to transfer

(    )

people who used Liberty Reserve are now worried they have lost their money.

(    )

Liberty Reserve.com looked like a website for people to change dollars, euro and other

(    )

card theft, investment fraud, hacking, child pornography and drug trafficking. Many honest

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

to   launder   money    A   place   for.   criminals    around    the   world

2.

the     crime     Clean     gangs     money     can     that     use.    

3.

locations     investigating     are     Police     countries     17     in.    

4.

hope     help     out     They     can     find     these     them     more.    

5.

ever     is     case     laundering     This     largest     money     the     of.    

6.

website     dollars     for     people     Like     to     a     change.    

7.

this     sites     it     system     Digital     easier     say     cash     makes.    

8.

transactions     illegal     conduct     criminals     Help.    

9.

crime     hub     world     of     the     A     cyber     financial.    

10.

are     who     now     used     worried     Liberty     Reserve     People.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

An Internet site that let users / uses change real money for digital currency has been shut up / down by the USA's Department of Justice (DOJ). The site, called Liberty Reserve.com, was a palace / place for criminals around the world to launder / laundry money. Money laundering is when "dirty cash" from drugs, robberies, etc. is changed onto / into "clean money" that the crime gangs can use. Criminals laundered (changed / charged) more than $6 billion using / uses Liberty Reserve. Police are investigating locates / locations in 17 countries and have taken away dozens / dozes of computers and hard disk drives. They hope these can help them find out more about how Liberty Reserve operated. The DOJ says this is the largest cause / case of money laundering ever.

Liberty Reserve.com looked like a website for people to change dollars, euro and another / other currencies into digital money. Owners of other digital cash sites say this / these system makes it easier and cheaper for / to transfer money around / through the world. However, the DOJ says Liberty Reserve was started with the main purpose of laundering money. It says the website was resigned / designed, "to help criminals conduct / contract illegal transactions and launder the precedes / proceeds of their crimes". It added the site was, "a financial hub of the cyber crime world" that allowed credit card theft / thief, investment fraud, hacking, child pornography and drug trafficking / jamming. Many honest people who used Liberty Reserve are moment / now worried they have lost their money.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_n _nt_rn_t s_t_ th_t l_t _s_rs ch_ng_ r__l m_n_y f_r d_g_t_l c_rr_ncy h_s b__n sh_t d_wn by th_ _S_'s D_p_rtm_nt _f J_st_c_ (D_J). Th_ s_t_, c_ll_d L_b_rty R_s_rv_.c_m, w_s _ pl_c_ f_r cr_m_n_ls _r__nd th_ w_rld t_ l__nd_r m_n_y. M_n_y l__nd_r_ng _s wh_n "d_rty c_sh" fr_m dr_gs, r_bb_r__s, _tc. _s ch_ng_d _nt_ "cl__n m_n_y" th_t th_ cr_m_ g_ngs c_n _s_. Cr_m_n_ls l__nd_r_d (ch_ng_d) m_r_ th_n $6 b_ll__n _s_ng L_b_rty R_s_rv_. P_l_c_ _r_ _nv_st_g_t_ng l_c_t__ns _n 17 c__ntr__s _nd h_v_ t_k_n _w_y d_z_ns _f c_mp_t_rs _nd h_rd d_sk dr_v_s. Th_y h_p_ th_s_ c_n h_lp th_m f_nd __t m_r_ _b__t h_w L_b_rty R_s_rv_ _p_r_t_d. Th_ D_J s_ys th_s _s th_ l_rg_st c_s_ _f m_n_y l__nd_r_ng _v_r.

L_b_rty R_s_rv_.c_m l__k_d l_k_ _ w_bs_t_ f_r p__pl_ t_ ch_ng_ d_ll_rs, __r_ _nd _th_r c_rr_nc__s _nt_ d_g_t_l m_n_y. _wn_rs _f _th_r d_g_t_l c_sh s_t_s s_y th_s syst_m m_k_s _t __s__r _nd ch__p_r t_ tr_nsf_r m_n_y _r__nd th_ w_rld. H_w_v_r, th_ D_J s_ys L_b_rty R_s_rv_ w_s st_rt_d w_th th_ m__n p_rp_s_ _f l__nd_r_ng m_n_y. _t s_ys th_ w_bs_t_ w_s d_s_gn_d, "t_ h_lp cr_m_n_ls c_nd_ct _ll_g_l tr_ns_ct__ns _nd l__nd_r th_ pr_c__ds _f th__r cr_m_s". _t _dd_d th_ s_t_ w_s, "_ f_n_nc__l h_b _f th_ cyb_r cr_m_ w_rld" th_t _ll_w_d cr_d_t c_rd th_ft, _nv_stm_nt fr__d, h_ck_ng, ch_ld p_rn_gr_phy _nd dr_g tr_ff_ck_ng. M_ny h_n_st p__pl_ wh_ _s_d L_b_rty R_s_rv_ _r_ n_w w_rr__d th_y h_v_ l_st th__r m_n_y.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

an internet site that let users change real money for digital currency has been shut down by the usa's department of justice (doj) the site called liberty reservecom was a place for criminals around the world to launder money money laundering is when "dirty cash" from drugs robberies etc is changed into "clean money" that the crime gangs can use criminals laundered (changed) more than $6 billion using liberty reserve police are investigating locations in 17 countries and have taken away dozens of computers and hard disk drives they hope these can help them find out more about how liberty reserve operated the doj says this is the largest case of money laundering ever

liberty reservecom looked like a website for people to change dollars euro and other currencies into digital money owners of other digital cash sites say this system makes it easier and cheaper to transfer money around the world however the doj says liberty reserve was started with the main purpose of laundering money it says the website was designed "to help criminals conduct illegal transactions and launder the proceeds of their crimes" it added the site was "a financial hub of the cyber crime world" that allowed credit card theft investment fraud hacking child pornography and drug trafficking many honest people who used liberty reserve are now worried they have lost their money

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AnInternetsitethatletuserschangerealmoneyfordigitalcurrencyhasbeenshut
downbytheUSA'sDepartmentofJustice(DOJ).Thesite,calledLibertyReserve.
com,wasaplaceforcriminalsaroundtheworldtolaundermoney.Moneylaundering
iswhen"dirtycash"fromdrugs,robberies,etc.ischangedinto"cleanmoney"that
thecrimegangscanuse.Criminalslaundered(changed)morethan$6billionusing
LibertyReserve.Policeareinvestigatinglocationsin17countriesandhavetaken
awaydozensofcomputersandharddiskdrives.Theyhopethesecanhelpthemfind
outmoreabouthowLibertyReserveoperated.TheDOJsaysthisisthelargestcaseof
moneylaunderingever.LibertyReserve.comlookedlikeawebsiteforpeopleto
changedollars,euroandothercurrenciesintodigitalmoney.Ownersofotherdigital
cashsitessaythissystemmakesiteasierandcheapertotransfermoneyaround
theworld.However,theDOJsaysLibertyReservewasstartedwiththemain
purposeoflaunderingmoney.Itsaysthewebsitewasdesigned,"tohelpcriminals
conductillegaltransactionsandlaundertheproceedsoftheircrimes".Itadded
thesitewas,"afinancialhubofthecybercrimeworld"thatallowedcreditcardtheft,
investmentfraud,hacking,childpornographyanddrugtrafficking.Manyhonest
peoplewhousedLibertyReservearenowworriedtheyhavelosttheirmoney.





FREE WRITING

Write about money for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Digital money and online shopping are both very dangerous.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about digital money. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. CURRENCIES: Make a poster about currencies. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. MONEY LAUNDERING: Write a magazine article about money laundering. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to the head of the team investigating Liberty Reserve. Ask him/her three questions about the website. Give him/her three of your opinions on digital money. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

F

c

T

d

F

e

F

f

T

g

T

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

let

a.

allowed

2.

shut down

b.

closed

3.

locations

c.

places

4.

operated

d.

worked

5.

ever

e.

in history

6.

money

f.

cash

7.

transfer

g.

move

8.

purpose

h.

reason

9.

conduct

i.

manage

10.

hub

j.

centre

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

The Department of Justice

2.

Liberty Reserve.com

3.

Over $6 billion

4.

Computers and hard disk drives

5.

The biggest ever

6.

It's easier and cheaper to transfer money

7.

To launder money

8.

A financial hub

9.

Credit card theft

10.

Honest people who used the website

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

b

2.

d

3.

c

4.

a

5.

b

6.

a

7.

c

8.

a

9.

d

1.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy