My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 
 LEVEL 6  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 4
   Level 5


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (4 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Adidas suspends sponsorship of athlete Tyson Gay (17th July, 2013)

Sportswear manufacturer Adidas has suspended its sponsorship of U.S. sprinter Tyson Gay after the athlete failed a drugs test. Mr Gay, 30, is the joint second-fastest man ever over 100 metres and the fastest man in the world this year. He tested positive for a banned substance in an out-of-competition test on May 16. An Adidas spokesman said: "We are shocked by these recent allegations. Even if we presume his innocence until proven otherwise, our contract with Tyson is currently suspended." The sportswear giant had been sponsoring Gay since 2005. It has the right to terminate the contract, "if the athlete is found guilty of the possession or use of drugs or any other prohibited substance".


 

Gay is currently waiting to hear the results of his B-test, following the illegal stimulant being found in his initial A-test. He told reporters on Monday that he did not knowingly take part in any doping programme. He said: "I don't have a sabotage story. I basically put my trust in someone and was let down. I know exactly what went on, but I can't discuss it right now." He said he was still optimistic about the future, saying: "I hope I am able to run again, but I will take whatever punishment I get like a man." News of Gay's positive test emerged shortly after another sprinter, Jamaica's former 100m world record holder Asafa Powell, was also revealed to have failed a drugs test.

Sources:
http://www.bbc.co.uk/sport/0/athletics/23317715
http://www.espn.co.uk/athletics/sport/story/221579.html#
http://olympictalk.nbcsports.com/2013/07/15/tyson-gay-adidas-suspends-positive-drug-test/

 

WARM-UPS

1. DOPING: Students walk around the class and talk to other students about doping. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

sportswear / sponsorship / athlete / drugs test / allegations / banned / innocence / illegal / doping programme / sabotage / trust / be let down / optimistic / punishment

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SUBSTANCES: What punishment should these people get if they use banned substances? Complete this table with your partner(s). Change partners and share often.

Job

Punishment?

Why?

Athlete

 

 

Politician

 

 

Doctor

 

 

Actor

 

 

Teacher

 

 

Company CEO

 

 

4. SUSPENDED: Students A strongly believe Tyson Gay should only be suspended if found guilty; Students B strongly believe he should be suspended now.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. SHOCKED: Rank these and share your rankings with your partner. Put who would most shock you for drug use at the top. Change partners often and share your rankings.

  • an Olympic sprinter
  • your country's leader
  • a famous actor
  • a religious leader
  • a police chief
  • a leading surgeon
  • a pilot
  • the head of the U.N.

6. ATHLETE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word 'athlete'. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.

 





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Adidas has announced its sponsorship deal with Adidas is over.

T / F

b.

Gay failed a test immediately after running in a world race in May.

T / F

c.

Adidas said it believes Gay is guilty.

T / F

d.

Adidas has sponsored Gay since 2005.

T / F

e.

Gay is now waiting to find out the results of a follow-up drug test.

T / F

f.

Gay said he has no knowledge of any doping programme.

T / F

g.

Gay vowed to fight any punishment he receives.

T / F

h.

Another top sprinter failed a drug test just before Gay did.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

manufacturer

a.

presently

2.

suspended

b.

hopeful

3.

substance

c.

illegal

4.

allegations

d.

consciously

5.

prohibited

e.

maker

6.

currently

f.

penalty

7.

knowingly

g.

claims

8.

trust

h.

put on hold

9.

optimistic

i.

faith

10.

punishment

j.

material

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

the joint second-

a.

until proven otherwise

2.

we presume his innocence

b.

and was let down

3.

sportswear

c.

stimulant

4.

It has the right to

d.

take part in any doping

5.

drugs or any other

e.

fastest man ever

6.

illegal

f.

what went on

7.

he did not knowingly

g.

terminate the contract

8.

I basically put my trust in someone

h.

I get like a man

9.

I know exactly

i.

prohibited substance

10.

I will take whatever punishment

j.

giant

 

GAP FILL

Sportswear manufacturer Adidas has (1) ____________ its sponsorship of U.S. sprinter Tyson Gay after the athlete failed a drugs test. Mr Gay, 30, is the (2) ____________ second-fastest man ever over 100 metres and the fastest man in the world this year. He tested positive for a (3) ____________ substance in an out-of-competition test on May 16. An Adidas spokesman said: "We are shocked by these recent (4) ____________. Even if we presume his (5) ____________ until proven otherwise, our contract with Tyson is currently suspended." The sportswear (6) ____________ had been sponsoring Gay since 2005. It has the (7) ____________ to terminate the contract, "if the athlete is found guilty of the (8) ____________ or use of drugs or any other prohibited substance".

 

 

banned
right
giant
suspended
possession
allegations
joint
innocence

Gay is currently waiting to hear the results of his B-test, (9) ____________ the illegal stimulant being found in his (10) ____________ A-test. He told reporters on Monday that he did not (11) ____________ take part in any doping programme. He said: "I don't have a (12) ____________ story. I basically put my trust in someone and was let down. I know exactly what went on, but I can't discuss it right now." He said he was still (13) ____________ about the future, saying: "I hope I am able to run again, but I will take whatever (14) ____________ I get like a man." News of Gay's positive test (15) ____________ shortly after another sprinter, Jamaica's former 100m world record holder Asafa Powell, was also (16) ____________ to have failed a drugs test.

 

punishment
knowingly
following
revealed
optimistic
initial
sabotage
emerged





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

Mr Gay, 30, is the ______ man ever over 100 metres

 

a.  joint second-fastest
b.  joined second-fastest
c.  join to second-fastest
d.  join second-fastest

2)

He tested positive for a banned substance ______ competition test

 

a.  in and out-of-
b.  and an out-of-
c.  in an outer
d.  in an out-of-

3)

Even if we presume his innocence ______

 

a.  until prove an otherwise
b.  until proven other wise
c.  until prove van otherwise
d.  until proven otherwise

4)

It has the right to ______

 

a.  terminated the contract
b.  terminates the contract
c.  terminate the contract
d.  terminating the contract

5)

found guilty of the possession or use of drugs or any ______

 

a.  other prohibited substances
b.  other prohibited substance
c.  other prohibited sub stance
d.  other prohibited substantial

6)

Gay is currently waiting to hear the ______

 

a.  results of his be test
b.  results of his B-test
c.  results of his bee-test
d.  results of his be tested

7)

He told reporters on Monday that he did not knowingly take part in ______

 

a.  any dope in programme
b.  any dopy programme
c.  any doped in programme
d.  any doping programme

8)

I basically put my trust in someone ______

 

a.  and was let up
b.  and was let down
c.  and was set down
d.  and was less down

9)

He said he was ______ the future

 

a.  still optimistically about
b.  still pessimistic about
c.  still pessimism about
d.  still optimistic about

10)

Asafa Powell was also ______ failed a drugs test

 

a.  revealed to have
b.  reveled to have
c.  rivaled to have
d.  re-healed to have

LISTENING – Listen and fill in the gaps

Sportswear manufacturer Adidas has suspended its sponsorship of U.S. sprinter Tyson Gay (1) ______________________ a drugs test. Mr Gay, 30, is the joint second-fastest man ever over 100 metres and the fastest man in the world this year. He tested positive for a banned (2) ______________________ competition test on May 16. An Adidas spokesman said: "We are shocked by (3) ______________________. Even if we presume his innocence (4) ______________________, our contract with Tyson is currently suspended." The sportswear giant had been sponsoring Gay since 2005. It has (5) ______________________ the contract, "if the athlete is found guilty of (6) ______________________ of drugs or any other prohibited substance".

Gay is currently waiting to hear the results of his B-test, following the illegal stimulant being (7) ______________________ A-test. He told reporters on Monday that he did not (8) ______________________ any doping programme. He said: "I don't have a sabotage story. I basically put my trust in someone (9) ______________________. I know exactly what went on, but I can't discuss it right now." He said he was still optimistic about the future, saying: "I (10) ______________________ again, but I will take whatever punishment I get like a man." News of Gay's (11) ______________________ shortly after another sprinter, Jamaica's former 100m world record holder Asafa Powell, was also (12) ______________________ a drugs test.

 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

What kind of manufacturer is Adidas?

2.

How fast is Gay in terms of sprinting history?

3.

How does Adidas feel about the doping claims?

4.

When did Adidas start sponsoring Gay?

5.

For what reason can Adidas end its contract with Gay?

6.

What is Gay waiting for at the moment?

7.

What did the person Gay trusted do to him?

8.

How does Gay feel about the future?

9.

How will Gay react to any punishment given to him?

10.

What happened just before the news about Gay broke?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

What kind of manufacturer is Adidas?

6.

What is Gay waiting for at the moment?

 

a) athletic equipment
b) a drug company
c) sportswear
d) sprinting machines

 

a) the 2016 Olympics
b) the results of a test
c) a lawyer
d) his fans' reaction

2.

How fast is Gay in terms of sprinting history?

7.

What did the person Gay trusted do to him?

 

a) the joint second-fastest ever
b) he's the world-record holder
c) the fastest sprinter in 2005
d) number four

 

a) told officials about him
b) cheated him
c) punched him
d) let him down

3.

How does Adidas feel about the doping claims?

8.

How does Gay feel about the future?

 

a) furious
b) shocked
c) understanding
d) supportive

 

a) no real feelings
b) hopeful
c) fearful
d) distressed

4.

When did Adidas start sponsoring Gay?

9.

How will Gay react to any punishment given to him?

 

a) 2008
b) 2007
c) 2006
d) 2005

 

a) he doesn't care
b) like a man
c) angrily
d) he'll take it to court

5.

For what reason can Adidas end its contract with Gay?

10.

What happened just before the news about Gay broke?

 

a) for not winning gold medals
b) lying
c) drug use or possession
d) not trying hard enough

 

a) news that Asafa Powell failed a
    drug test broke
b) Gay broke the world record
c) Jamaica suspended all its
    sprinters
d) an athletics chief said the sport
    was drug-free

ROLE PLAY

Role  A – Tyson Gay

You believe you are innocent. Tell the others three reasons why. Tell then it is impossible for any athlete to understand what is in the food and training supplement you get. Someone you really trusted let you down. Ask to be given a second chance.

Role  B – Athletics chief

You think Gay should be banned for life if he's found guilty. Tell the others three reasons why. Tell them also you will start the biggest anti-doping measures any sport has ever seen. Tell them athletics is the most important sport in the world too be kept clean.

Role  C – Adidas boss

You are tired of sports stars turning to performance-boosting substances. Tell the others three reasons why. If Gay is innocent, you want to sue him. Tell the others three reasons why. You think so many sports stars use drugs it is simply better to allow anyone to use anything.

Role  D – Tyson Gay fan

You are angry with Adidas for suspending Gay. Tell the others three reasons why. You want Adidas to support him, especially when he hasn't even been found guilty yet. It's not Gay's fault. He should not get banned. Athletes are not scientists – they don't know what's inside food and medicine.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'drug' and 'test'.

drug

test

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • after
  • joint
  • positive
  • recent
  • giant
  • found
  • hear
  • part
  • trust
  • future
  • man
  • former

DOPING SURVEY

Write five GOOD questions about doping in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DOPING DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'doping'?

c)

What do you think of athletes who use illegal substances?

d)

How surprised are you at the news of 2 top sprinters failing drug tests?

e)

Is Adidas right to suspend Gay even though he hasn't been proven guilty?

f)

What should happen to Gay's records and medals if he is guilty?

g)

How much of a risk do companies take when they sponsor sports stars?

h)

How many top sports stars do you think use illegal stimulants?

i)

Should Gay face trial for dishonouring the contract with Adidas?

j)

Do Gay's actions reflect badly on Adidas in any way?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What is the biggest sporting scandal ever?

c)

Is it OK for a sports star to say they didn't know?

d)

How can athletes make 100% certain that no prohibited substances enter their body?

e)

How do you think Usain Bolt feels about all this?

f)

How do you think the person Gay trusted let him down?

g)

Do you think Gay will run again in international events?

h)

What punishment should Gay get if he's found guilty?

i)

What damage have Gay and Powell done to athletics?

j)

What questions would you like to ask Tyson Gay?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

MULTIPLE CHOICE - LANGUAGE

Sportswear manufacturer Adidas has suspended its sponsorship of U.S. (1) ____ Tyson Gay after the athlete failed a drugs test. Mr Gay, 30, is the (2) ____ second-fastest man ever over 100 metres and the fastest man in the world this year. He tested positive (3) ____ a banned substance in an out-of-competition test on May 16. An Adidas spokesman said: "We are shocked by these recent (4) ____. Even if we presume his innocence until proven (5) ____, our contract with Tyson is currently suspended." The sportswear giant had been sponsoring Gay since 2005. It has the (6) ____ to terminate the contract, "if the athlete is found guilty of the possession or use of drugs or any other prohibited substance".

Gay is currently waiting to hear the results of his B-test, following the illegal stimulant being found in his (7) ____ A-test. He told reporters on Monday that he did not (8) ____ take part in any doping programme. He said: "I don't have a sabotage story. I basically put my trust in someone and was (9) ____ down. I know exactly what went on, but I can't discuss it right now." He said he was still optimistic (10) ____ the future, saying: "I hope I am able to run again, but I will take whatever punishment I get like a man." News of Gay's positive test emerged (11) ____ after another sprinter, Jamaica's former 100m world record holder Asafa Powell, was also (12) ____ to have failed a drugs test.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

splitter

(b)

sprinter

(c)

spinster

(d)

splinter

2.

(a)

jointly

(b)

joined

(c)

joins

(d)

joint

3.

(a)

via

(b)

for

(c)

on

(d)

at

4.

(a)

flagellations

(b)

congregations

(c)

allegations

(d)

allocations

5.

(a)

otherwise

(b)

others

(c)

otherworldly

(d)

the others

6.

(a)

right

(b)

fair

(c)

correct

(d)

proper

7.

(a)

starting

(b)

freshman

(c)

letter

(d)

initial

8.

(a)

knowingly

(b)

knowledge

(c)

knew

(d)

knowhow

9.

(a)

set

(b)

let

(c)

get

(d)

bet

10.

(a)

with

(b)

regard

(c)

about

(d)

around

11.

(a)

lengthily

(b)

slimly

(c)

shortly

(d)

early

12.

(a)

rivaled

(b)

revealed

(c)

reveled

(d)

revolved

SPELLING

Paragraph 1

1.

Sportswear uanruecmrfat Adidas

2.

shocked by these recent otniglaaels

3.

presume his inneccone until proven otherwise

4.

It has the right to ineattemr the contract

5.

the osessonisp or use of drugs

6.

… or any other hiiebordpt substance

Paragraph 2

7.

illegal tanulmtsi

8.

I don't have a tbeasgao story

9.

he was still icpiiomtst about the future

10.

I will take whatever ntiuspehmn I get

11.

News of Gay's positive test degmree shortly

12.

rlevaede to have failed a drugs test

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

giant had been sponsoring Gay since 2005. It has the right to terminate the contract, "if the athlete is found

(    )

his innocence until proven otherwise, our contract with Tyson is currently suspended." The sportswear

(    )

story. I basically put my trust in someone and was let down. I know exactly what went

1  )

Sportswear manufacturer Adidas has suspended its sponsorship of U.S. sprinter Tyson Gay after the

(    )

I am able to run again, but I will take whatever punishment I get like a man." News of Gay's positive

(    )

Gay is currently waiting to hear the results of his B-test, following the illegal stimulant being found in his initial

(    )

A-test. He told reporters on Monday that he did not knowingly take part in any doping programme. He said: "I don't have a sabotage

(    )

guilty of the possession or use of drugs or any other prohibited substance".

(    )

athlete failed a drugs test. Mr Gay, 30, is the joint second-fastest man ever over 100 metres and the

(    )

competition test on May 16. An Adidas spokesman said: "We are shocked by these recent allegations. Even if we presume

(    )

test emerged shortly after another sprinter, Jamaica's former 100m world record

(    )

fastest man in the world this year. He tested positive for a banned substance in an out-of-

(    )

on, but I can't discuss it right now." He said he was still optimistic about the future, saying: "I hope

(    )

holder Asafa Powell, was also revealed to have failed a drugs test.

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

fastest     man    ever    over    100    metres     The     joint-    second.

2.

test    competition    -     out-of     an     in     substance    banned     A.

3.

otherwise     if   his    proven   Even    presume   until    we   innocence.    

4.

to     It     terminate     has     the     the     contract     right.    

5.

use     of     or     drugs     guilty     possession     of     Found     the.    

6.

results   currently  the    is   B-test    hear   Gay   his   to   of    waiting.

7.

take    part   in   any  doping   programme   He    did   not    knowingly.    

8.

was     about     he     optimistic     future     said     still     the     He.    

9.

whatever     punishment     I     get     like     a    man    I    will    take.    

10.

a     drugs    test    Powell    was    also    revealed    to    have    failed.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

Sportswear manufacturer Adidas has suspended its / this sponsorship of U.S. sprinter Tyson Gay after the athlete failed a drugs test. Mr Gay, 30, is the joint / jointly second-fastest man ever over / on top of 100 metres and the fastest man in the world this year. He tested positive for a banned substance in an / and out-of-competition test on May 16. An Adidas spokesman said: "We are shocked by these recent allegation / allegations. Even if we resume / presume his innocence until proven / proof otherwise, our contract with Tyson is currently suspension / suspended." The sportswear giant / ogre had been sponsoring Gay since 2005. It has the right to terminate the contract, "if the athlete is found / been guilty of the possession or use of drugs or any other prohibited substance".

Gay is currently / present waiting to hear the results of his B-test, followed / following the illegal stimulant being found in his initial / letter A-test. He told reporters on Monday that he did not knowhow / knowingly take part in any doping programme. He said: "I don't have a sabotage story. I basically put my trust in / on someone and was let down. I know precision / exactly what went on, but I can't discuss it right / wrong now." He said he was still optimistic about the future, saying: "I hope I am able / capable to run again, but I will take whatever punishment I get like a man." News of Gay's positive test emerged early / shortly after another sprinter, Jamaica's former 100m world record holder Asafa Powell, was also reveled / revealed to have failed a drugs test.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

Sp_rtsw__r m_n_f_ct_r_r _d_d_s h_s s_sp_nd_d _ts sp_ns_rsh_p _f _.S. spr_nt_r Tys_n G_y _ft_r th_ _thl_t_ f__l_d _ dr_gs t_st. Mr G_y, 30, _s th_ j__nt s_c_nd-f_st_st m_n _v_r _v_r 100 m_tr_s _nd th_ f_st_st m_n _n th_ w_rld th_s y__r. H_ t_st_d p_s_t_v_ f_r _ b_nn_d s_bst_nc_ _n _n __t-_f-c_mp_t_t__n t_st _n M_y 16. _n _d_d_s sp_k_sm_n s__d: "W_ _r_ sh_ck_d by th_s_ r_c_nt _ll_g_t__ns. _v_n _f w_ pr_s_m_ h_s _nn_c_nc_ _nt_l pr_v_n _th_rw_s_, __r c_ntr_ct w_th Tys_n _s c_rr_ntly s_sp_nd_d." Th_ sp_rtsw__r g__nt h_d b__n sp_ns_r_ng G_y s_nc_ 2005. _t h_s th_ r_ght t_ t_rm_n_t_ th_ c_ntr_ct, "_f th_ _thl_t_ _s f__nd g__lty _f th_ p_ss_ss__n _r _s_ _f dr_gs _r _ny _th_r pr_h_b_t_d s_bst_nc_".

G_y _s c_rr_ntly w__t_ng t_ h__r th_ r_s_lts _f h_s B-t_st, f_ll_w_ng th_ _ll_g_l st_m_l_nt b__ng f__nd _n h_s _n_t__l _-t_st. H_ t_ld r_p_rt_rs _n M_nd_y th_t h_ d_d n_t kn_w_ngly t_k_ p_rt _n _ny d_p_ng pr_gr_mm_. H_ s__d: "_ d_n't h_v_ _ s_b_t_g_ st_ry. _ b_s_c_lly p_t my tr_st _n s_m__n_ _nd w_s l_t d_wn. _ kn_w _x_ctly wh_t w_nt _n, b_t _ c_n't d_sc_ss _t r_ght n_w." H_ s__d h_ w_s st_ll _pt_m_st_c _b__t th_ f_t_r_, s_y_ng: "_ h_p_ _ _m _bl_ t_ r_n _g__n, b_t _ w_ll t_k_ wh_t_v_r p_n_shm_nt _ g_t l_k_ _ m_n." N_ws _f G_y's p_s_t_v_ t_st _m_rg_d sh_rtly _ft_r _n_th_r spr_nt_r, J_m__c_'s f_rm_r 100m w_rld r_c_rd h_ld_r _s_f_ P_w_ll, w_s _ls_ r_v__l_d t_ h_v_ f__l_d _ dr_gs t_st.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

sportswear manufacturer adidas has suspended its sponsorship of us sprinter tyson gay after the athlete failed a drugs test mr gay 30 is the joint second-fastest man ever over 100 metres and the fastest man in the world this year he tested positive for a banned substance in an out-of-competition test on may 16 an adidas spokesman said "we are shocked by these recent allegations even if we presume his innocence until proven otherwise our contract with tyson is currently suspended" the sportswear giant had been sponsoring gay since 2005 it has the right to terminate the contract "if the athlete is found guilty of the possession or use of drugs or any other prohibited substance"

gay is currently waiting to hear the results of his b-test following the illegal stimulant being found in his initial a-test he told reporters on monday that he did not knowingly take part in any doping programme he said "i don't have a sabotage story i basically put my trust in someone and was let down i know exactly what went on but i can't discuss it right now" he said he was still optimistic about the future saying "i hope i am able to run again but i will take whatever punishment i get like a man" news of gay's positive test emerged shortly after another sprinter jamaica's former 100m world record holder asafa powell was also revealed to have failed a drugs test

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

SportswearmanufacturerAdidashassuspendeditssponsorshipofU.S.sprinter
TysonGayaftertheathletefailedadrugstest.MrGay,30,isthejointsecond-
fastestmaneverover100metresandthefastestmanintheworldthisyear.Hetes
tedpositiveforabannedsubstanceinanout-of-competitiontestonMay16.An
Adidasspokesmansaid:"Weareshockedbytheserecentallegations.Evenifwe
presumehisinnocenceuntilprovenotherwise,ourcontractwithTysoniscurrent
lysuspended."ThesportsweargianthadbeensponsoringGaysince2005.Ithast
herighttoterminatethecontract,"iftheathleteisfoundguiltyofthepossessiono
ruseofdrugsoranyotherprohibitedsubstance".Gayiscurrentlywaitingtoheart
heresultsofhisB-test,followingtheillegalstimulantbeingfoundinhisinitialA-
test.HetoldreportersonMondaythathedidnotknowinglytakepartinanydoping
programme.Hesaid:"Idon'thaveasabotagestory.Ibasicallyputmytrustinso
meoneandwasletdown.Iknowexactlywhatwenton,butIcan'tdiscussitrightno
w."Hesaidhewasstilloptimisticaboutthefuture,saying:"IhopeIamabletoruna
gain,butIwilltakewhateverpunishmentIgetlikeaman."NewsofGay'spositivet
estemergedshortlyafteranothersprinter,Jamaica'sformer100mworldrecord
holderAsafaPowell,wasalsorevealedtohavefailedadrugstest.





FREE WRITING

Write about athletics for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Adidas is wrong to suspend Tyson Gay's sponsorship before all test results are known.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about doping. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. DOPING: Make a poster about doping. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. SUSPENDED: Write a magazine article about Adidas suspending Tyson Gay's sponsorship. Include imaginary interviews with people who are for and against it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a sponsorship expert. Ask him/her three questions about Tyson Gay. Give him/her three of your opinions on Gay being suspended. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

F

c

F

d

T

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

manufacturer

a.

maker

2.

suspended

b.

put on hold

3.

substance

c.

material

4.

allegations

d.

claims

5.

prohibited

e.

illegal

6.

currently

f.

presently

7.

knowingly

g.

consciously

8.

trust

h.

faith

9.

optimistic

i.

hopeful

10.

punishment

j.

penalty

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

A sportswear manufacturer

2.

The joint second-fastest 100-meter runner ever

3.

Shocked

4.

2005

5.

Drug use or possession

6.

The results of a follow-up test (the B-test)

7.

Let him down

8.

He feels optimistic

9.

He'll take it like a man

10.

News of Asafa Powell's failed drug test

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

b

4.

d

5.

c

6.

b

7.

d

8.

b

9.

b

10.

a

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy