My 1,000
Ideas
e-Book

Breaking News English

HOME  |  HELP MY SITE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
My 1,000
Ideas
e-Book
 
 
 
 LEVEL 6  PRINT  LISTEN  READ  GRAMMAR  SPELL  WORDS


 See also...
   Level 4
   Level 5


* 26-page lesson
    (40 exercises)

 

* 2-page MINI
    lesson

* MP3 (British)

* MP3 (N. America)

* MP3 (20 Qs)

* Listen & spell

* Dictation -
    (10 sentences)

* Speed Read
    (4 speeds)

* Jumble 1

* Jumble 2

* No spaces

* Text jumble

* QUIZ 

* Gap-fill

* The/An/A Gap-fill

* Prepositions

* Word order

* Consonants

* Vowels

* Initials

* Initials only

* No letters

* Blank letters

* Hangman

* Flash cards

* Word pairs

* Matching

* Crossword

* Missing words

* Gap-fill

Trekker lost in Andes found alive (11th September, 2013)

A Uruguayan man who disappeared before the start of winter in the Andes Mountains has been found alive and well. Raul Fernando Gomez, 58, got lost in a blizzard while trying to cross the Andes range from Chile to Argentina. The start of his ordeal began when his motorbike broke down in the middle of nowhere. Mr Gomez told reporters he had no choice but to walk in the hope of finding a town nearby. He became disoriented in the heavy snowfall and could not find his way back to the road. He found a mountain shelter 2,840 metres above sea level and holed himself up there hoping to survive the long, freezing winter. A local governor said: "The truth is that this is a miracle. We still can't believe it."


 

Mr Gomez was found and rescued by a team of Argentine meteorological officials who had helicoptered to the shelter to record snowfall levels. He had survived by catching rats and eating leftover supplies he found in the shelter. Doctors expressed surprise at how well he had fared. He was very thin and had lost 20kg in weight. A doctor said he was surprised by Mr Gomez's resilience, saying: "He's a patient with high blood pressure, a history of smoking and signs of undernourishment, but…in a few days we're going to discharge him." Members of a Uruguayan rugby team famously survived sub-zero temperatures in the Andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims.

Try Level 4 or Level 5

Sources:
http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-24013081
http://www.independent.co.uk/news/world/americas/man-lost-for-four-months-in-andes-winter-wilderness-is-found-alive-8804223.html
http://www.heraldsun.com.au/travel/travel-news/man-lost-in-andes-for-four-months-found-alive/story-fnjjv9zn-1226714899483



 

WARM-UPS

SHARE THIS LESSON: E-Mail RSS

1. ANDES: Students walk around the class and talk to other students about the Andes. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

disappeared / got lost / blizzard / ordeal . broke down / middle of nowhere / shelter / miracle / supplies / weight / blood pressure / sub-zero temperatures / plane crash

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. SURVIVAL: How would you survive in these places? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

 

What are the dangers?

How would you survive?

Snowy mountains

 

 

Deepest jungle

 

 

Desert

 

 

Tiny island

 

 

3km-deep mine

 

 

Being kidnapped

 

 

4. SURVIVE: Students A strongly believe qqqqqqq; Students B strongly believe qqqqqqq.  Change partners again and talk about your conversations.

MY e-BOOK

See a sample

5. LOST: Rank these and share your rankings with your partner. Put the worst places to get lost at the top. Change partners often and share your rankings.

  • Andes mountains

  • Sahara desert

  • Antarctica

  • Amazon jungle

  • Pacific Ocean

  • A war-torn city

  • Underground caves

  • Siberia

6. NOWHERE: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "nowhere". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

The man got lost in a sandstorm.

T / F

b.

He got into trouble after his motorbike broke down.

T / F

c.

He built a shelter 2,840 metres above sea level.

T / F

d.

The article said a country's president called this story a miracle.

T / F

e.

The man was found by people who were testing the depth of the snow.

T / F

f.

The man ate rats in order to survive.

T / F

g.

When he was rescued, he weighed just 20kg.

T / F

h.

People survived in the Andes for 72 days after their plane crashed.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

disappeared

a.

nightmare

2.

range

b.

wonder

3.

ordeal

c.

coped

4.

shelter

d.

freed

5.

miracle

e.

release

6.

rescued

f.

vanished

7.

survived

g.

refuge

8.

fared

h.

toughness

9.

resilience

i.

chain

10.

discharge

j.

stayed alive

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

found alive

a.

in a blizzard

2.

got lost

b.

undernourishment

3.

The start of

c.

up there

4.

broke down in the middle

d.

supplies

5.

holed himself

e.

his ordeal

6.

record

f.

he had fared

7.

eating leftover

g.

snowfall levels

8.

surprise at how well

h.

and well

9.

signs of

i.

zero temperatures

10.

sub-

j.

of nowhere



 

GAP FILL

A Uruguayan man who disappeared before the start of winter in the Andes Mountains has been found alive and (1) ____________. Raul Fernando Gomez, 58, got lost in a (2) ____________ while trying to cross the Andes range from Chile to Argentina. The start of his (3) ____________ began when his motorbike broke down in the middle of nowhere. Mr Gomez told reporters he had no        (4) ____________ but to walk in the hope of finding a town nearby. He became (5) ____________ in the heavy snowfall and could not find his way back to the road. He found a mountain shelter 2,840 metres above sea level and (6) ____________ himself up there hoping to survive the long, (7) ____________ winter. A local governor said: "The truth is that this is a (8) ____________. We still can't believe it."

 

 

disoriented
miracle
ordeal
well
holed
blizzard
freezing
choice

Mr Gomez was found and (9) ____________ by a team of Argentine meteorological officials who had helicoptered to the shelter to record snowfall (10) ____________. He had survived by catching rats and eating leftover (11) ____________ he found in the shelter. Doctors expressed surprise at how well he had (12) ____________. He was very thin and had lost 20kg in weight. A doctor said he was surprised by Mr Gomez's (13) ____________, saying: "He's a patient with high blood pressure, a history of smoking and (14) ____________ of undernourishment, but…in a few days we're going to (15) ____________ him." Members of a Uruguayan rugby team famously survived (16) ____________ -zero temperatures in the Andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims.

 

fared
levels
discharge
rescued
resilience
sub
supplies
signs


 
 

LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

A Uruguayan man who disappeared before the start of winter in ______

 

a.  the Andes Mountain
b.  the Andes Mountainous
c.  the Andes Mountains
d.  the Andes Mountaineers

2)

Raul Fernando Gomez, 58, got lost ______

 

a.  inner blizzard
b.  in a blizzard
c.  in the blizzard
d.  in a blizzards

3)

The start of his ordeal began when his motorbike broke down in the ______

 

a.  middle of anywhere
b.  middle of somewhere
c.  middle of everywhere
d.  middle of nowhere

4)

He became disoriented in the ______

 

a.  heavy snowy fall
b.  heavy snowfalls
c.  heavy snowfall
d.  heavy snow fell

5)

A local governor said: "The truth is that ______

 

a.  this is a miracle
b.  this is a miraculous
c.  this is a miracles
d.  this is the miracle

6)

Mr Gomez was found and rescued by a team of Argentine ______

 

a.  meteorological official
b.  meteorological office all
c.  meteorological officials
d.  meteorological officially

7)

He had survived by catching rats and eating ______

 

a.  leftover suppliers
b.  leftover supplies
c.  leftover surprise
d.  leftover surprises

8)

A doctor said he was surprised by Mr ______

 

a.  Gomez's resilience
b.  Gomez is resilience
c.  Gomez's resilient
d.  Gomez's residence

9)

a history of smoking and signs ______

 

a.  of under nourish mint
b.  of undernourished mint
c.  of undernourishment
d.  over undernourishment

10)

Members of a Uruguayan rugby team famously survived ______

 

a.  sub-zero temperatures
b.  cub-zero temperatures
c.  tub-zero temperatures
d.  pub-zero temperatures

LISTENING – Listen and fill in the gaps

A Uruguayan man who disappeared before the start of winter in the Andes Mountains has been (1) ___________________. Raul Fernando Gomez, 58, got lost in a blizzard (2) ___________________ the Andes range from Chile to Argentina. The start (3) ___________________ when his motorbike broke down in the middle of nowhere. Mr Gomez told reporters he had no choice but to walk in (4) ___________________ a town nearby. He became disoriented in the heavy snowfall and could not (5) ___________________ to the road. He found a mountain shelter 2,840 metres above sea level and holed himself up there hoping to survive the long, freezing winter. A local governor said: "The (6) ___________________ is a miracle. We still can't believe it."

Mr Gomez was found and rescued by a team of Argentine meteorological officials who had helicoptered to the shelter to (7) ___________________. He had survived by catching rats and eating (8) ___________________ found in the shelter. Doctors expressed surprise at how (9) ___________________. He was very thin and had lost 20kg in weight. A doctor said he was surprised by Mr Gomez's (10) ___________________: "He's a patient with high blood pressure, a history of smoking and signs of undernourishment, but…in a few days we're (11) ___________________ him." Members of a Uruguayan rugby team (12) ___________________-zero temperatures in the Andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims.


 
 

COMPREHENSION QUESTIONS

1.

When did Mr Gomez disappear?

2.

Where was Mr Gomez going?

3.

How did his nightmare begin?

4.

What did he find high in the mountains?

5.

What did a local governor call Mr Gomez's survival?

6.

How did the snowfall recorders get to the shelter?

7.

What did he find at the shelter?

8.

How much weight did he lose?

9.

How long will he stay in hospital?

10.

For how long did airplane passengers last in the Andes?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

When did Mr Gomez disappear?

6.

How did the snowfall recorders get to the shelter?

 

a) on his 58th birthday
b) in January
c) at the start of winter
d) in the middle of the night

 

a) on snowmobiles
b) by helicopter
c) on foot
d) by bus

2.

Where was Mr Gomez going?

7.

What did he find at the shelter?

 

a) Argentina
b) Uruguay
c) Chile
d) Brazil

 

a) a radio
b) dead bodies
c) another hiker
d) leftover supplies

3.

How did his nightmare begin?

8.

How much weight did he lose?

 

a) he took a wrong turn
b) there was an avalanche
c) he crashed into a valley
d) his motorbike broke down

 

a) 30kg
b) 20kg
c) 28kg
d) 32kg

4.

What did he find high in the mountains?

9.

How long will he stay in hospital?

 

a) a town
b) a shelter
c) lots of snow
d) ancient ruins

 

a) a few days
b) 24 hours
c) until his blood pressure goes down
d) a week or two

5.

What did a local governor call Mr Gomez's survival?

10.

For how long did airplane passengers last in the Andes?

 

a) an inspiration
b) an ordeal
c) a miracle
d) a nightmare

 

a) 72 weeks
b) 4 months
c) a whole winter
d) Just over 10 weeks

ROLE PLAY

Role  A – A radio

You think a radio is the most useful thing to survive in the Andes. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): a knife, a torch or chocolate.

Role  B – A knife

You think a knife is the most useful thing to survive in the Andes. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): a radio, a torch or chocolate.

Role  C – A torch

You think a torch is the most useful thing to survive in the Andes. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): a knife, a radio or chocolate.

Role  D – Chocolate

You think chocolate is the most useful thing to survive in the Andes. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their things. Also, tell the others which is the least useful of these (and why): a knife, a torch or a radio.

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'middle' and 'nowhere'.

middle

nowhere

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • before
  • cross
  • down
  • hope
  • sea
  • truth
  • team
  • rats
  • surprise
  • 20
  • few
  • 72

SURVIVAL SURVEY

Write five GOOD questions about survival in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

SURVIVAL DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'survival'?

c)

What do you think about what you read?

d)

How lucky do you think Mr Gomez is?

e)

Would you like to travel across the Andes by motorbike?

f)

When was the last time you got lost?

g)

Why do people want to go on such adventures?

h)

What would you do in a blizzard in remote mountains?

i)

How are your survival skills?

j)

Is Mr Gomez's survival a miracle?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What do you think Mr Gomez thought about as the days went by?

c)

Would you eat rats in a survival situation?

d)

How would you fare on your own in the mountains for four months?

e)

What would you do to stay positive?

f)

What big adventure would you like to go on?

g)

Is it worse to get lost in the Amazon or the Andes mountains?

h)

What is the most important thing you would need to survive?

i)

What do you know about the 1972 Andes plane crash?

j)

What questions would you like to ask Mr Gomez?

DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

---------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

A Uruguayan man who disappeared before the start of winter in the Andes Mountains has been found alive and (1) ____. Raul Fernando Gomez, 58, got lost in a blizzard while trying to cross the Andes range from Chile to Argentina. The start of his (2) ____ began when his motorbike broke down in the middle of (3) ____. Mr Gomez told reporters he had no choice (4) ____ to walk in the hope of finding a town nearby. He became disoriented in the heavy snowfall and could not find his way back to the road. He found a mountain shelter 2,840 metres above sea level and (5) ____ himself up there hoping to survive the long, (6) ____ winter. A local governor said: "The truth is that this is a miracle. We still can't believe it."

Mr Gomez was found and rescued (7) ____ a team of Argentine meteorological officials who had helicoptered to the shelter to record snowfall levels. He had survived by catching rats and eating (8) ____ supplies he found in the shelter. Doctors expressed surprise at how well he had (9) ____. He was very thin and had lost 20kg in weight. A doctor said he was surprised by Mr Gomez's (10) ____, saying: "He's a patient with high blood pressure, a history of smoking and signs of undernourishment, but…in a few days we're going to (11) ____ him." Members of a Uruguayan rugby team famously survived (12) ____-zero temperatures in the Andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

good

(b)

nice

(c)

well

(d)

fine

2.

(a)

ordeal

(b)

deal

(c)

dealings

(d)

dealt

3.

(a)

nowhere

(b)

somewhere

(c)

anywhere

(d)

everywhere

4.

(a)

but

(b)

so

(c)

as

(d)

and

5.

(a)

doled

(b)

oiled

(c)

piled

(d)

holed

6.

(a)

freezer

(b)

freezes

(c)

froze

(d)

freezing

7.

(a)

by

(b)

from

(c)

for

(d)

with

8.

(a)

remains

(b)

scraps

(c)

overly

(d)

leftover

9.

(a)

fared

(b)

pared

(c)

dared

(d)

cared

10.

(a)

resistance

(b)

resilience

(c)

residence

(d)

restitution

11.

(a)

charge

(b)

discharge

(c)

recharge

(d)

chargeable

12.

(a)

sub

(b)

par

(c)

anti

(d)

non

SPELLING

Paragraph 1

1.

A Uruguayan man who drdseaieapp

2.

got lost in a zrldbiaz

3.

his raeold began when his motorbike broke down

4.

He became eieronsditd

5.

A local ogrveron

6.

The truth is that this is a iclraem

Paragraph 2

7.

found and cusdeer

8.

meteorological cfsfliiao

9.

leftover ulspespi

10.

surprised by Mr Gomez's iinecseelr

11.

signs of etnudsrnerumnioh

12.

survived sub-zero restueepramt

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

20kg in weight. A doctor said he was surprised by Mr Gomez's resilience, saying: "He's a patient with high

(    )

nearby. He became disoriented in the heavy snowfall and could not find his way

(    )

zero temperatures in the Andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims.

(    )

Mr Gomez was found and rescued by a team of Argentine meteorological officials who had

(    )

found in the shelter. Doctors expressed surprise at how well he had fared. He was very thin and had lost

(    )

to survive the long, freezing winter. A local governor said: "The truth is that this is a miracle. We still can't believe it."

(    )

range from Chile to Argentina. The start of his ordeal began when his motorbike broke down in the middle of

(    )

discharge him." Members of a Uruguayan rugby team famously survived sub-

(    )

alive and well. Raul Fernando Gomez, 58, got lost in a blizzard while trying to cross the Andes

(    )

back to the road. He found a mountain shelter 2,840 metres above sea level and holed himself up there hoping

(    )

helicoptered to the shelter to record snowfall levels. He had survived by catching rats and eating leftover supplies he

(    )

nowhere. Mr Gomez told reporters he had no choice but to walk in the hope of finding a town

1  )

A Uruguayan man who disappeared before the start of winter in the Andes Mountains has been found

(    )

blood pressure, a history of smoking and signs of undernourishment, but…in a few days we're going to

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

the     winter     Andes     before     of    the    Disappeared    start    in.    

2.

Got    Andes    the    cross   to    trying   while   blizzard    a    in    lost.    

3.

down     when     his     His     motorbike     ordeal     broke     began.    

4.

walk     Gomez    told    reporters    he    had    no    choice    but     to.    

5.

heavy     the     in     disoriented     became     He     snowfall.    

6.

the     leftover     in     Eating     found     he     shelter     supplies.    

7.

at     had     expressed     well     he    Doctors    how    fared   surprise.     

8.

in     weight     He     was     very     thin     and     had     lost     20kg.    

9.

high     with     patient     a     He's     pressure     blood.    

10.

days   72   for   Andes   the   in   temperatures   zero  -  sub   Survived.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

A Uruguayan man who disappeared / disappearance before the start of winter in the Andes Mountains has been found alive and good / well. Raul Fernando Gomez, 58, got lost in a blizzard / buzzard while trying to cross the Andes range from Chile to Argentina. The start of his ideal / ordeal began when his motorbike broke / breaking down in the middle of anywhere / nowhere. Mr Gomez told reporters he had no chose / choice but to walk in the hope / hoping of finding a town nearby. He became disoriented in the heavy snowfall and could not find his way back to the road. He found a mountain shelter 2,840 metres above sea level and poled / holed himself up there hoping to survive the long, freezing / froze winter. A local governor said: "The truth is that this is a miracle. We still can't believe it."

Mr Gomez was found and rescued / rescuing by a team of Argentine meteorological officials who had helicoptered to the shelter to record snowfall / snowy levels. He had survived by catching rats and eating leftover supplies / suppliers he found in the shelter. Doctors expressed surprises / surprise at how well he had fared / bared. He was very thin and had lost / downed 20kg in weight. A doctor said he was surprised by Mr Gomez's resilience / resilient, saying: "He's a patient with high blood pressure, a history / historical of smoking and signs of undernourishment, but…in a few days we're going to discharge / recharge him." Members of a Uruguayan rugby team famed / famously survived sub-zero temperatures in the Andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.

INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

_ _r_g__y_n m_n wh_ d_s_pp__r_d b_f_r_ th_ st_rt _f w_nt_r _n th_ _nd_s M__nt__ns h_s b__n f__nd _l_v_ _nd w_ll. R__l F_rn_nd_ G_m_z, 58, g_t l_st _n _ bl_zz_rd wh_l_ try_ng t_ cr_ss th_ _nd_s r_ng_ fr_m Ch_l_ t_ _rg_nt_n_. Th_ st_rt _f h_s _rd__l b_g_n wh_n h_s m_t_rb_k_ br_k_ d_wn _n th_ m_ddl_ _f n_wh_r_. Mr G_m_z t_ld r_p_rt_rs h_ h_d n_ ch__c_ b_t t_ w_lk _n th_ h_p_ _f f_nd_ng _ t_wn n__rby. H_ b_c_m_ d_s_r__nt_d _n th_ h__vy sn_wf_ll _nd c__ld n_t f_nd h_s w_y b_ck t_ th_ r__d. H_ f__nd _ m__nt__n sh_lt_r 2,840 m_tr_s _b_v_ s__ l_v_l _nd h_l_d h_ms_lf _p th_r_ h_p_ng t_ s_rv_v_ th_ l_ng, fr__z_ng w_nt_r. _ l_c_l g_v_rn_r s__d: "Th_ tr_th _s th_t th_s _s _ m_r_cl_. W_ st_ll c_n't b_l__v_ _t."

Mr G_m_z w_s f__nd _nd r_sc__d by _ t__m _f _rg_nt_n_ m_t__r_l_g_c_l _ff_c__ls wh_ h_d h_l_c_pt_r_d t_ th_ sh_lt_r t_ r_c_rd sn_wf_ll l_v_ls. H_ h_d s_rv_v_d by c_tch_ng r_ts _nd __t_ng l_ft_v_r s_ppl__s h_ f__nd _n th_ sh_lt_r. D_ct_rs _xpr_ss_d s_rpr_s_ _t h_w w_ll h_ h_d f_r_d. H_ w_s v_ry th_n _nd h_d l_st 20kg _n w__ght. _ d_ct_r s__d h_ w_s s_rpr_s_d by Mr G_m_z's r_s_l__nc_, s_y_ng: "H_'s _ p_t__nt w_th h_gh bl__d pr_ss_r_, _ h_st_ry _f sm_k_ng _nd s_gns _f _nd_rn__r_shm_nt, b_t…_n _ f_w d_ys w_'r_ g__ng t_ d_sch_rg_ h_m." M_mb_rs _f _ _r_g__y_n r_gby t__m f_m__sly s_rv_v_d s_b-z_r_ t_mp_r_t_r_s _n th_ _nd_s f_r 72 d_ys _n 1972 by __t_ng th_ b_d__s _f f_ll_w pl_n_-cr_sh v_ct_ms.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

a uruguayan man who disappeared before the start of winter in the andes mountains has been found alive and well raul fernando gomez 58 got lost in a blizzard while trying to cross the andes range from chile to argentina the start of his ordeal began when his motorbike broke down in the middle of nowhere mr gomez told reporters he had no choice but to walk in the hope of finding a town nearby he became disoriented in the heavy snowfall and could not find his way back to the road he found a mountain shelter 2840 metres above sea level and holed himself up there hoping to survive the long freezing winter a local governor said "the truth is that this is a miracle we still can't believe it"

mr gomez was found and rescued by a team of argentine meteorological officials who had helicoptered to the shelter to record snowfall levels he had survived by catching rats and eating leftover supplies he found in the shelter doctors expressed surprise at how well he had fared he was very thin and had lost 20kg in weight a doctor said he was surprised by mr gomez's resilience saying "he's a patient with high blood pressure a history of smoking and signs of undernourishment but…in a few days we're going to discharge him" members of a uruguayan rugby team famously survived sub-zero temperatures in the andes for 72 days in 1972 by eating the bodies of fellow plane-crash victims

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

AuruguayanmanwhodisappearedbeforethestartofwinterintheAndesMounta
inshasbeenfoundaliveandwell.RaulFernandoGomez,58,gotlostinablizzardw
hiletryingtocrosstheAndesrangefromChiletoArgentina.Thestartofhisordeal
beganwhenhismotorbikebrokedowninthemiddleofnowhere.MrGomeztoldre
portershehadnochoicebuttowalkinthehopeoffindingatownnearby.Hebecam
edisorientedintheheavysnowfallandcouldnotfindhiswaybacktotheroad.Hefo
undamountainshelter2,840metresabovesealevelandholedhimselfupthereh
opingtosurvivethelong,freezingwinter.Alocalgovernorsaid:"Thetruthisthatt
hisisamiracle.Westillcan'tbelieveit."MrGomezwasfoundandrescuedbyatea
mofArgentinemeteorologicalofficialswhohadhelicopteredtothesheltertorec
ordsnowfalllevels.Hehadsurvivedbycatchingratsandeatingleftoversupplies
hefoundintheshelter.Doctorsexpressedsurpriseathowwellhehadfared.Hewa
sverythinandhadlost20kginweight.AdoctorsaidhewassurprisedbyMrGomez'
sresilience,saying:"He'sapatientwithhighbloodpressure,ahistoryofsmoking
andsignsofundernourishment,but…inafewdayswe'regoingtodischargehim."
MembersofaUruguayanrugbyteamfamouslysurvivedsub-zerotempera
turesintheAndesfor72daysin1972byeatingthebodiesoffellowplane-crashvic
tims.

FREE WRITING

Write about survival for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Everyone should go on an adventure on their own to build their character and increase their confidence.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about this story. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. SURVIVAL: Make a poster about survival. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. ANDES: Write a magazine article about Mr Gomez. Include imaginary interviews with him and his rescuers.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a mountain survival expert. Ask him/her three questions about surviving in the mountains. Tell him/her three adventures you would like to go on. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

F

b

T

c

F

d

F

e

T

f

T

g

F

h

T

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

disappeared

a.

vanished

2.

range

b.

chain

3.

ordeal

c.

nightmare

4.

shelter

d.

refuge

5.

miracle

e.

wonder

6.

rescued

f.

freed

7.

survived

g.

stayed alive

8.

fared

h.

coped

9.

resilience

i.

toughness

10.

discharge

j.

release

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

Before winter started

2.

Argentina

3.

His motorbike broke down

4.

A shelter

5.

A miracle

6.

By helicopter

7.

Leftover supplies

8.

20kg

9.

A few days

10.

72 days

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

c

2.

a

3.

d

4.

b

5.

c

6.

d

7.

b

8.

d

9.

a

10.

d

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Back to the top

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2013 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy