The Reading / Listening - Level 3

European leaders want to change the system for refugees trying to reach Europe. They are shocked by the Lampedusa tragedy. More than 250 people from Africa drowned after their boat sank. They were just a few hundred meters from the beach. Almost 20,000 asylum seekers have died in the Mediterranean Sea in the past ten years. After every boat sinks, European politicians call for change. However, after a little time, the talking stops and nothing happens. No one knows if the current disaster near Lampedusa will lead to action from European governments. One suggestion is more money for search and rescue operations that will cover all of the Mediterranean, "from Spain to Cyprus".



The answer to the problem of asylum seekers is very difficult. The perfect solution is for Europe to completely open its borders to anyone. However, no country in the world does this. It would be very unpopular in all European countries. Many countries in Europe already want to make their borders stronger to slow down the number of people coming in. Italian interior minister Angelino Alfano said: "[Italy is] in the middle of the Mediterranean and we have saved thousands and thousands of lives. We now ask for some help from Europe." He added: "The Mediterranean represents the Africa-Europe border, not the Africa-Italy border." He called for Europe to share the responsibility.

Try the same news story at these easier levels:

    Level 0 Level 1   or  Level 2

Sources
  • http://www.dw.de/eu-ministers-look-for-solutions-to-the-refugee-crisis/a-17145833
  • http://euobserver.com/justice/121712


Make sure you try all of the online activities for this reading and listening - There are dictations, multiple choice, drag and drop activities, crosswords, hangman, flash cards, matching activities and a whole lot more. Please enjoy :-)



The 40 Lesson Activities on the PDF Handout

WARM-UPS

1. REFUGEES: Students walk around the class and talk to other students about refugees. Change partners often and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

European leaders / refugees / tragedy / drowned / change / action / politicians / rescue / perfect solution / open borders / unpopular / saved lives / need help / responsibility

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. REFUGEES: How can the world help? Complete this table with your partner(s). Change partners often and share what you wrote.

Escaping from…

Recent examples

How to help

hunger

 

 

war

 

 

poor economy

 

 

terrible leaders

 

 

torture

 

 

natural disaster

 

 

4. OPEN BORDERS: Students A strongly believe open borders would be a good thing; Students B strongly believe open borders would be a disaster.  Change partners again and talk about your conversations.



MY e-BOOK
See a sample

5. HELP: Rank these and share your rankings with your partner. Put the best way to help refugees at the top. Change partners often and share your rankings.

  • help their home countries

  • teach them the new language

  • provide safe boats

  • hunt human traffickers

  • give them jobs

  • spread them across Europe

  • send them home

  • open all borders

6. TRAGEDY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word "tragedy". Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.





BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Read the headline. Guess if  a-h  below are true (T) or false (F).

a.

Leaders in Europe want to change the way they help refugees.

T / F

b.

Nearly 20,000 people died in the past decade trying to reach Europe.

T / F

c.

There's usually a pattern of tragedy, talks and then no action.

T / F

d.

A suggestion was to cut money for search and rescue boats.

T / F

e.

The article says the perfect solution is to completely close borders.

T / F

f.

Many Europeans want border controls tightened.

T / F

g.

Italy has saved millions of people from dying in the Mediterranean.

T / F

h.

An Italian minister is very happy with all the help Europe gives Italy.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article.

1.

change

a.

difficulty

2.

reach

b.

divide

3.

nothing

c.

activities

4.

lead to

d.

reform

5.

operations

e.

restrict

6.

problem

f.

get to

7.

completely

g.

task

8.

slow down

h.

result in

9.

share

i.

totally

10.

responsibility

j.

not a thing

3. PHRASE MATCH:  (Sometimes more than one choice is possible.)

1.

change the system for refugees

a.

and nothing happens

2.

drowned after

b.

and thousands of lives

3.

the talking stops

c.

the responsibility

4.

will lead

d.

solution

5.

search and rescue

e.

trying to reach Europe

6.

perfect

f.

their boat sank

7.

make their borders

g.

Africa-Europe border

8.

we have saved thousands

h.

operations

9.

The Mediterranean represents the

i.

stronger

10.

share

j.

to action





 

GAP FILL

European leaders want to change the (1) ____________ for refugees trying to reach Europe. They are (2) ____________ by the Lampedusa tragedy. More than 250 people from Africa (3) ____________ after their boat sank. They were just a few hundred meters from the beach. Almost 20,000 asylum (4) ____________ have died in the Mediterranean Sea in the past ten years. After every boat sinks, European politicians call for change. However, after a little time, the (5) ____________ stops and nothing happens. No one knows if the (6) ____________ disaster near Lampedusa will lead to action from European governments. One (7) ____________ is more money for search and (8) ____________ operations that will cover all of the Mediterranean, "from Spain to Cyprus".

 

 

talking
suggestion
drowned
system
rescue
seekers
shocked
current

The answer to the problem of asylum seekers is very difficult. The perfect (9) ____________ is for Europe to completely open its (10) ____________ to anyone. However, no country in the world does this. It would be very (11) ____________ in all European countries. Many countries in Europe already want to make their borders (12) ____________ to slow down the number of people coming in. Italian interior (13) ____________ Angelino Alfano said: "[Italy is] in the middle of the Mediterranean and we have (14) ____________ thousands and thousands of lives. We now ask for some help from Europe." He added: "The Mediterranean (15) ____________ the Africa-Europe border, not the Africa-Italy border." He called for Europe to (16) ____________ the responsibility.

 

stronger
represents
unpopular
saved
solution
share
borders
minister





LISTENING - Guess the answers. Listen to check.

1)

European leaders want to change the system for refugees trying ______

 

a.  to reaches Europe
b.  to reached Europe
c.  to reach Europe
d.  to reaching Europe

2)

They are shocked by the ______

 

a.  Lampedusa tragically
b.  Lampedusa tragedy
c.  Lampedusa tragic
d.  Lampedusa tragedies

3)

Almost 20,000 ______ have died in the Mediterranean Sea in the past ten years

 

a.  asylum see cars
b.  asylum sea cars
c.  asylum seekers
d.  asylum seek cars

4)

However, after a little time, the talking stops and ______

 

a.  no thing happens
b.  not a thing happens
c.  nothing happens
d.  nothingness happens

5)

One suggestion is more money for search and ______

 

a.  rescued operations
b.  less cue operations
c.  rescue operations
d.  rescues operations

6)

The answer to the problem of asylum seekers ______

 

a.  is very difficulty
b.  is very difficult
c.  is very difficulties
d.  is very different

7)

The perfect solution is for Europe to completely open its ______

 

a.  borderless to anyone
b.  board arts to anyone
c.  borders to anyone
d.  boulders to anyone

8)

make their borders stronger to slow down the number ______

 

a.  of people coming in
b.  of people coming on
c.  of people coming an
d.  of people come in

9)

we have saved thousands and ______

 

a.  thousands of live
b.  thousands of life
c.  thousands of livings
d.  thousands of lives

10)

He called for Europe to share ______

 

a.  the responsibility
b.  the responsible it is
c.  the responsibilities
d.  the response ability

LISTENING – Listen and fill in the gaps

European leaders want to (1) ___________________ for refugees trying to reach Europe. They are shocked by the Lampedusa tragedy. More than 250 people from Africa (2) ___________________ boat sank. They were just a few hundred meters from the beach. Almost 20,000 asylum seekers have died in the Mediterranean Sea in the past ten years. After (3) ___________________, European politicians call for change. However, after a little time, the talking stops (4) ___________________. No one knows if the current disaster near Lampedusa (5) ___________________ from European governments. One suggestion is more money for search and rescue operations (6) ___________________ of the Mediterranean, "from Spain to Cyprus".

The answer to the (7) ___________________ seekers is very difficult. The perfect solution is for Europe to completely (8) ___________________ anyone. However, no country in the world does this. It would be very (9) ___________________ European countries. Many countries in Europe already want to make their borders stronger (10) ___________________ number of people coming in. Italian interior minister Angelino Alfano said: "[Italy is] in the middle of the Mediterranean and (11) _________________ and thousands of lives. We now ask for some help from Europe." He added: "The Mediterranean represents the Africa-Europe border, not the Africa-Italy border." He called for Europe to (12) ___________________.





COMPREHENSION QUESTIONS

1.

Who wants to change a system?

2.

How far were the refugees from a beach?

3.

How many people have died in the Mediterranean in the past 10 years?

4.

What happens after European leaders stop talking?

5.

What did someone suggest more money for?

6.

What did the article say the perfect solution was?

7.

What do many European countries want to do to their borders?

8.

Who has saved thousands and thousands of lives?

9.

From whom is Italy asking for help?

10.

What is the Mediterranean not?

MULTIPLE CHOICE - QUIZ

1.

Who wants to change a system?

6.

What did the article say the perfect solution was?

 

a) asylum seekers
b) refugees
c) the United Nations
d) European leaders

 

a) help poor countries
b) completely open borders
c) end immigration
d) hunt and jail human traffickers

2.

How far were the refugees from a beach?

7.

What do many European countries want to do to their borders?

 

a) 10 metres
b) a few hundred metres
c) 2 km
d) too far to swim

 

a) knock them down
b) close them
c) make them longer
d) strengthen them

3.

How many people have died in the Mediterranean in the past 10 years?

8.

Who has saved thousands and thousands of lives?

 

a) just over 20,000
b) 20,000
c) almost 20,000
d) around 20,000

 

a) Italy
b) Lampedusa search and rescue
c) the EU
d) Cyprus

4.

What happens after European leaders stop talking?

9.

From whom is Italy asking for help?

 

a) nothing
b) action starts
c) they talk more
d) people vote

 

a) the U.N.
b) Africa
c) Europe
d) Spain and Cyprus

5.

What did someone suggest more money for?

10.

What is the Mediterranean not?

 

a) stronger borders
b) refugee accommodation
c) search and rescue operations
d) stronger boats

 

a) safe
b) the Africa-Italy border
c) a sea
d) the Africa-Europe border

ROLE PLAY

Role  A – No borders

You think having no borders is the best way to end refugee crises. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): no immigration, helping poor countries or stopping human traffickers.

Role  B – No immigration

You think no immigration is the best way to end refugee crises. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): no borders, helping poor countries or stopping human traffickers.

Role  C – Helping poor countries

You think helping poor countries is the best way to end refugee crises. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): no immigration, no borders or stopping human traffickers.

Role  D – Stopping human traffickers

You think stopping human traffickers is the best way to end refugee crises. Tell the others three reasons why. Tell them things that are wrong with their ideas. Also, tell the others which is the worst of these ideas (and why): no immigration, helping poor countries or no borders.





AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionary / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words 'change' and 'system'.

change

system

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • reach
  • sank
  • past
  • call
  • lead
  • cover
  • perfect
  • unpopular
  • slow
  • middle
  • ask
  • share

REFUGEES SURVEY

Write five GOOD questions about refugees in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

REFUGEES DISCUSSION

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the word 'refugee'?

c)

Did you follow the story of the recent tragedy near Lampedusa?

d)

Why are there refugees in this world?

e)

How much better will the lives of refugees be in Europe?

f)

What changes does Europe need to make?

g)

How can European governments help stop so many deaths at sea?

h)

Why do European leaders talk so much about refugees but do little?

i)

How much help will more search and rescue operations be?

j)

Should Europe spend more money on hunting human traffickers?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article? Why/not?

b)

What is the answer to asylum seekers going to Europe?

c)

What do you think of a world without borders?

d)

Does your country welcome and help many refugees?

e)

Should Europe spend more money helping poorer countries?

f)

Is Europe letting Italy do too much alone?

g)

What will the refugee situation in Europe be like in 100 years?

h)

How do you think refugees feel after they reach Europe?

i)

Should there be a world project to give more help to refugees?

j)

What questions would you like to ask European leaders?





DISCUSSION (Write your own questions)

STUDENT A's QUESTIONS (Do not show these to student B)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B's QUESTIONS (Do not show these to student A)

1.

________________________________________________________

2.

________________________________________________________

3.

________________________________________________________

4.

________________________________________________________

5.

________________________________________________________

6.

________________________________________________________

LANGUAGE - CLOZE

European leaders want to change the system for refugees (1) ____ to reach Europe. They are shocked (2) ____ the Lampedusa tragedy. More than 250 people from Africa drowned after their boat (3) ____. They were just a few hundred meters from the beach. Almost 20,000 asylum seekers have died in the Mediterranean Sea in the past ten years. After every boat sinks, European politicians (4) ____ for change. However, after a little time, the talking stops and nothing happens. No one knows if the (5) ____ disaster near Lampedusa will lead to action from European governments. One (6) ____ is more money for search and rescue operations that will cover all of the Mediterranean, "from Spain to Cyprus".

The answer to the problem of asylum seekers is very difficult. The perfect solution is (7) ____ Europe to completely open its borders to anyone. However, no country in the world does this. It would be very (8) ____ in all European countries. Many countries in Europe already want to make their borders stronger to slow (9) ____ the number of people coming in. Italian interior minister Angelino Alfano said: "[Italy is] in the middle of the Mediterranean and we have (10) ____ thousands and thousands of lives. We now ask for some help from Europe." He added: "The Mediterranean (11) ____ the Africa-Europe border, not the Africa-Italy border." He called for Europe to (12) ____ the responsibility.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

tried

(b)

tries

(c)

trying

(d)

try

2.

(a)

by

(b)

on

(c)

as

(d)

for

3.

(a)

sank

(b)

sunk

(c)

sink

(d)

sinks

4.

(a)

call

(b)

phone

(c)

mail

(d)

request

5.

(a)

currently

(b)

current

(c)

currant

(d)

currency

6.

(a)

suggesting

(b)

suggestive

(c)

suggested

(d)

suggestion

7.

(a)

that

(b)

to

(c)

for

(d)

if

8.

(a)

popularity

(b)

poplar

(c)

populate

(d)

unpopular

9.

(a)

down

(b)

off

(c)

in

(d)

through

10.

(a)

saves

(b)

saved

(c)

saving

(d)

save

11.

(a)

describes

(b)

represents

(c)

hosts

(d)

develops

12.

(a)

shave

(b)

shade

(c)

share

(d)

shape

SPELLING

Paragraph 1

1.

reusgeef trying to reach Europe

2.

the Lampedusa grtayde

3.

250 people from Africa denwrod after their boat sank

4.

20,000 umlays seekers

5.

the current erstsdia

6.

search and csuere operations

Paragraph 2

7.

The perfect iunostlo

8.

mlpceoelyt open its borders

9.

It would be very pprluunoa

10.

reiniotr minister

11.

The Mediterranean trpenssere the Africa-Europe border

12.

share the iysislnrteipob

PUT THE TEXT BACK TOGETHER

Number these lines in the correct order.

(    )

stronger to slow down the number of people coming in. Italian interior minister Angelino Alfano said: "[Italy is]

(    )

in the middle of the Mediterranean and we have saved thousands and thousands of

(    )

lives. We now ask for some help from Europe." He added: "The Mediterranean represents

(    )

sank. They were just a few hundred meters from the beach. Almost 20,000 asylum seekers have

(    )

for search and rescue operations that will cover all of the Mediterranean, "from Spain to Cyprus".

(    )

unpopular in all European countries. Many countries in Europe already want to make their borders

(    )

to completely open its borders to anyone. However, no country in the world does this. It would be very

(    )

The answer to the problem of asylum seekers is very difficult. The perfect solution is for Europe

(    )

died in the Mediterranean Sea in the past ten years. After every boat sinks, European politicians call for

(    )

change. However, after a little time, the talking stops and nothing happens. No one knows if the current disaster

(    )

near Lampedusa will lead to action from European governments. One suggestion is more money

(    )

the Africa-Europe border, not the Africa-Italy border." He called for Europe to share the responsibility.

1  )

European leaders want to change the system for refugees trying to reach Europe. They are shocked

(    )

by the Lampedusa tragedy. More than 250 people from Africa drowned after their boat

PUT THE WORDS IN THE RIGHT ORDER

1.

trying    Europe    the   refugees    reach    Change    for    to    system.

2.

the    beach.   They    just    few    meters     were    a    hundred   from

3.

little    a   After   happens   nothing   and   stops   talking    the    time,.    

4.

to    action    Lampedusa    from    will   European   lead   governments.    

5.

for     money     More     operations     rescue     and     search.    

6.

very     of     difficult     asylum     seekers     The     is     problem.    

7.

to     completely     anyone     open     its     Europe     borders     to.    

8.

people     down     coming     the     in     number     of     Slow.    

9.

-    Mediterranean    Europe    represents    border    the    Africa    The.    

10.

share     called     the     for     responsibility     Europe     to     He.    

CIRCLE THE CORRECT WORD (20 PAIRS)

European leaders want to change / charge the system for refugees trying to reach Europe. They are shocking / shocked by the Lampedusa tragedy. More than 250 people from Africa drowned / drowning after their boat sank. They were just a several / few hundred meters from the beach. Almost 20,000 asylum seekers have died / dead in the Mediterranean Sea in the past ten years. After every boat sinks / sink, European politicians call for change. However, after a little time, the talking stops and nothing happened / happens. No one knows if the current / currently disaster near Lampedusa will lead to action from European governments. One suggestion is more money for / of search and rescue operations that will cover all / whole of the Mediterranean, "from Spain to Cyprus".

The answer to / of the problem of asylum seekers is very difficulty / difficult. The perfect solution is for Europe to completely / completion open its borders to anyone. However, no country in the world does this. It would be very unpopular in all European / Europe countries. Many countries in Europe already want to make them / their borders stronger to slow down the number / figure of people coming in. Italian interior minister Angelino Alfano said: "[Italy is] in the middle of the Mediterranean and we have savings / saved thousands and thousands of livings / lives. We now ask for some help from / in Europe." He added: "The Mediterranean represents the Africa-Europe border, not the Africa-Italy border." He called for Europe to shape / share the responsibility.

Talk about the connection between each pair of words in italics, and why the correct word is correct.





INSERT THE VOWELS (a, e, i, o, u)

__r_p__n l__d_rs w_nt t_ ch_ng_ th_ syst_m f_r r_f_g__s try_ng t_ r__ch __r_p_. Th_y _r_ sh_ck_d by th_ L_mp_d_s_ tr_g_dy. M_r_ th_n 250 p__pl_ fr_m _fr_c_ dr_wn_d _ft_r th__r b__t s_nk. Th_y w_r_ j_st _ f_w h_ndr_d m_t_rs fr_m th_ b__ch. _lm_st 20,000 _syl_m s__k_rs h_v_ d__d _n th_ M_d_t_rr_n__n S__ _n th_ p_st t_n y__rs. _ft_r _v_ry b__t s_nks, __r_p__n p_l_t_c__ns c_ll f_r ch_ng_. H_w_v_r, _ft_r _ l_ttl_ t_m_, th_ t_lk_ng st_ps _nd n_th_ng h_pp_ns. N_ _n_ kn_ws _f th_ c_rr_nt d_s_st_r n__r L_mp_d_s_ w_ll l__d t_ _ct__n fr_m __r_p__n g_v_rnm_nts. _n_ s_gg_st__n _s m_r_ m_n_y f_r s__rch _nd r_sc__ _p_r_t__ns th_t w_ll c_v_r _ll _f th_ M_d_t_rr_n__n, "fr_m Sp__n t_ Cypr_s".

Th_ _nsw_r t_ th_ pr_bl_m _f _syl_m s__k_rs _s v_ry d_ff_c_lt. Th_ p_rf_ct s_l_t__n _s f_r __r_p_ t_ c_mpl_t_ly _p_n _ts b_rd_rs t_ _ny_n_. H_w_v_r, n_ c__ntry _n th_ w_rld d__s th_s. _t w__ld b_ v_ry _np_p_l_r _n _ll __r_p__n c__ntr__s. M_ny c__ntr__s _n __r_p_ _lr__dy w_nt t_ m_k_ th__r b_rd_rs str_ng_r t_ sl_w d_wn th_ n_mb_r _f p__pl_ c_m_ng _n. _t_l__n _nt_r__r m_n_st_r _ng_l_n_ _lf_n_ s__d: "[_t_ly _s] _n th_ m_ddl_ _f th_ M_d_t_rr_n__n _nd w_ h_v_ s_v_d th__s_nds _nd th__s_nds _f l_v_s. W_ n_w _sk f_r s_m_ h_lp fr_m __r_p_." H_ _dd_d: "Th_ M_d_t_rr_n__n r_pr_s_nts th_ _fr_c_-__r_p_ b_rd_r, n_t th_ _fr_c_-_t_ly b_rd_r." H_ c_ll_d f_r __r_p_ t_ sh_r_ th_ r_sp_ns_b_l_ty.

PUNCTUATE THE TEXT AND ADD CAPITALS

european leaders want to change the system for refugees trying to reach europe they are shocked by the lampedusa tragedy more than 250 people from africa drowned after their boat sank they were just a few hundred meters from the beach almost 20000 asylum seekers have died in the mediterranean sea in the past ten years after every boat sinks european politicians call for change however after a little time the talking stops and nothing happens no one knows if the current disaster near lampedusa will lead to action from european governments one suggestion is more money for search and rescue operations that will cover all of the mediterranean "from spain to cyprus"

the answer to the problem of asylum seekers is very difficult the perfect solution is for europe to completely open its borders to anyone however no country in the world does this it would be very unpopular in all european countries many countries in europe already want to make their borders stronger to slow down the number of people coming in italian interior minister angelino alfano said "[italy is] in the middle of the mediterranean and we have saved thousands and thousands of lives we now ask for some help from europe" he added "the mediterranean represents the africa-europe border not the africa-italy border" he called for europe to share the responsibility

PUT A SLASH ( / ) WHERE THE SPACES ARE

Europeanleaderswanttochangethesystemforrefugeestryingtorea
chEurope.TheyareshockedbytheLampedusatragedy.Morethan25
0peoplefromAfricadrownedaftertheirboatsank.Theywerejustafew
hundredmetersfromthebeach.Almost20,000asylumseekershave
diedintheMediterraneanSeainthepasttenyears.Aftereveryboatsin
ks,Europeanpoliticianscallforchange.However,afteralittletime,the
talkingstopsandnothinghappens.Nooneknowsifthecurrentdisaste
rnearLampedusawillleadtoactionfromEuropeangovernments.One
suggestionismoremoneyforsearchandrescueoperationsthatwillco
veralloftheMediterranean,"fromSpaintoCyprus".Theanswertothe
problemofasylumseekersisverydifficult.TheperfectsolutionisforEu
ropetocompletelyopenitsborderstoanyone.However,nocountryint
heworlddoesthis.ItwouldbeveryunpopularinallEuropeancountries
.ManycountriesinEuropealreadywanttomaketheirbordersstronger
toslowdownthenumberofpeoplecomingin.ItalianinteriorministerA
ngelinoAlfanosaid:"[Italyis]inthemiddleoftheMediterraneanandw
ehavesavedthousandsandthousandsoflives.Wenowaskforsomehe
lpfromEurope."Headded:"TheMediterraneanrepresentstheAfrica-
Europeborder,nottheAfrica-Italyborder."HecalledforEuropetosh
aretheresponsibility.





FREE WRITING

Write about refugees for 10 minutes. Comment on your partner's paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

ACADEMIC WRITING

Europe should accept and help anyone who wants to live there.   Discuss.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google's search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about the Lampedusa tragedy. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. REFUGEES: Make a poster about refugees. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. EUROPEAN BORDERS: Write a magazine article about Europe's borders and whether they should open to let anyone in. Include imaginary interviews with people who are for and against this idea.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. WHAT HAPPENED NEXT? Write a newspaper article about the next stage in this news story. Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Give each other feedback on your articles.

6. LETTER: Write a letter to a refugee. Ask him/her three questions about being a refugee. Give him/her three pieces of advice for the future. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE (p.4)

a

T

b

T

c

T

d

F

e

F

f

T

g

F

h

F

SYNONYM MATCH (p.4)

1.

change

a.

reform

2.

reach

b.

get to

3.

nothing

c.

not a thing

4.

lead to

d.

result in

5.

operations

e.

activities

6.

problem

f.

difficulty

7.

completely

g.

totally

8.

slow down

h.

restrict

9.

share

i.

divide

10.

responsibility

j.

task

COMPREHENSION QUESTIONS (p.8)

1.

European leaders

2.

A few hundred meters

3.

Almost 20,000

4.

Nothing

5.

Search and rescue operations

6.

Completely open borders

7.

Make them stronger

8.

Italy

9.

Europe

10.

The Africa-Italy border

MULTIPLE CHOICE - QUIZ (p.9)

1.

d

2.

b

3.

c

4.

a

5.

c

6.

b

7.

d

8.

a

9.

c

10.

b

ALL OTHER EXERCISES

Please check for yourself by looking at the Article on page 2.
(It's good for your English ;-)

Help Support This Web Site

  • Please consider helping Breaking News English.com

Sean Banville's Book

Thank You