The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

Date: Nov 11, 2007
Downloads: Word Doc | PDF Doc | Listening
Audio: 2:00 - 467.3KB - 32kbps - To download, right-click or option-click the "Listening" link.
Online Test: Recreate the text in this online test.

1,000 IDEAS FOR ESL CLASSES: Breaking News English.com's e-Book

THE ARTICLE

Girl born with 8 limbs OK after op

A two-year-old Indian girl has had four limbs removed from her body. Lakshmi Tatma was born as a conjoined twin and had an extra pair of arms and legs. Her twin stopped developing in the womb and was headless, leaving Lakshmi with the extra sets of limbs. The risky, marathon, 27-hour operation on Wednesday was a huge success and little Lakshmi is now doing well and recovering in a Bangalore hospital. She is awake following her surgery and is apparently full of smiles. She reportedly wiggled her toes and moved her hands, which doctors say is a good sign that her recovery will go smoothly. She may even be able to walk soon. Lead surgeon Dr Sharan Patil told reporters: "Lakshmi is stable and doing well. All her signs are within the normal limits. She has survived very well.”

Lakshmi was born with a very rare condition called ischiopagus. This occurs in less than 2 per cent of conjoined twins. One of the twin embryos stops developing in the mother's womb and the other embryo ends up with more body parts than it needs. Lakshmi’s additional limbs made it impossible for her to stand and walk. Her father Shambu said he had been through the most traumatic time of his life. He spent 15 minutes with his daughter in the ICU and said: "I was relieved to see my daughter open her eyes and move her legs." Shambu named his daughter after the four-armed Hindu goddess of wealth and local villagers saw her as a reincarnation of the goddess. A circus wanted to buy Lakshmi but her parents had better ideas for her future and took her to the Bangalore hospital.

WARM-UPS

1. OPERATIONS: Walk around the class and talk to other students about operations. Change partners often. After you finish, sit with your original partner(s) and share what you found out.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

limbs / the womb / risky operations / wiggling one’s toes / smooth recoveries / rare conditions / embryos / traumatic times / goddesses / reincarnation / circus

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NAMING CHILDREN:  Have you thought about what names to give your children? Choose names after the people below. Explain your choices to your partner(s).

  • family member   _____________
  • rock star            _____________
  • religious figure   _____________
  • national hero      _____________
  • world figure        _____________
  • sport star           _____________

4. TRAUMATIC TIMES: With your partner(s), discuss which of the experiences below would be most traumatic for you and why:

·     your child having a risky, marathon operation

·     losing a limb

·     having to move to another country

·     divorce – yours or your parents

·     being kidnapped by terrorists

·     exams

5. TWINS: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘twins’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.


 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

A girl was born with four arms and four legs.

T / F

b.

She had a 27-hour operation to remove two arms and two legs.

T / F

c.

She woke up from the operation and was very unhappy.

T / F

d.

Doctors are not very hopeful that she will survive.

T / F

e.

The girl was born with a very rare medical condition.

T / F

f.

She had a little trouble walking before the operation.

T / F

g.

Neither of her parents was allowed to see her after the op.

T / F

h.

The girl's parents said they will now take her to the circus.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

limbs

a.

uncommon

2

marathon

b.

distressing

3.

apparently

c.

arms and legs

4.

wiggled

d.

extra

5.

stable

e.

rebirth

6.

rare

f.

long

7.

additional

g.

wriggle

8.

traumatic

h.

comforted

9.

relieved

i.

settled

10.

reincarnation

j.

seemingly

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one combination is possible):

1.

Lakshmi Tatma was born as a

a.

well and recovering

2

The risky, marathon,

b.

up with more body parts

3.

Lakshmi is now doing

c.

the normal limits

4.

She reportedly wiggled her

d.

27-hour operation

5.

All her signs are within

e.

of the goddess

6.

Lakshmi was born

f.

traumatic time of his life

7.

the other embryo ends

g.

with a very rare condition

8.

he had been through the most

h.

conjoined twin

9.

Shambu named his daughter after

i.

toes and moved her hands

10.

a reincarnation

j.

the four-armed Hindu goddess

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

A two-year-old Indian girl has had four limbs __________ from her body. Lakshmi Tatma was born as a __________ twin and had an extra pair of arms and legs. Her twin stopped developing in the womb and was __________, leaving Lakshmi with the extra sets of limbs. The risky, marathon, 27-hour operation on Wednesday was a __________ success and little Lakshmi is now doing well and recovering in a Bangalore hospital. She is awake following her surgery and is apparently __________ of smiles. She reportedly wiggled her toes and moved her hands, which doctors say is a good __________ that her recovery will go __________. She may even be able to walk soon. Lead surgeon Dr Sharan Patil told reporters: "Lakshmi is __________ and doing well. All her signs are within the normal limits. She has survived very well.”

 

 

 

smoothly
full
headless
stable
removed
huge
sign
conjoined

Lakshmi was born with a very rare __________ called ischiopagus. This occurs in less than 2 per cent of conjoined twins. One of the twin embryos stops __________ in the mother's womb and the other embryo __________ with more body parts than it needs. Lakshmi’s additional limbs made it impossible for her to stand and walk. Her father Shambu said he had been through the most __________ time of his life. He spent 15 minutes with his daughter in the ICU and said: "I was __________ to see my daughter open her eyes and move her legs." Shambu named his daughter __________ the four-armed Hindu goddess of __________ and local villagers saw her as a reincarnation of the goddess. A circus wanted to buy Lakshmi but her parents had better ideas for her __________ and took her to the Bangalore hospital.

 

 

after traumatic
developing
wealth
ends up
condition
future
relieved

LISTENING: 

Listen and fill in the spaces.

A two-year-old Indian girl _____________________ removed from her body. Lakshmi Tatma was born as a conjoined twin and had an extra pair of arms and legs. Her twin stopped developing _____________________ headless, leaving Lakshmi with the extra sets of limbs. The risky, marathon, 27-hour operation on Wednesday _____________________ little Lakshmi is now doing well and recovering in a Bangalore hospital. She is awake following her surgery and is _____________________. She reportedly wiggled her toes and moved her hands, which doctors say is a good sign that her recovery will go smoothly. She may _____________________ soon. Lead surgeon Dr Sharan Patil told reporters: "Lakshmi is stable and doing well. All her _____________________ normal limits. She has survived very well.”

Lakshmi was _____________________ condition called ischiopagus. This occurs in less than 2 per cent of conjoined twins. One of the twin embryos stops developing in the mother's womb and the other embryo ends up with _____________________ it needs. Lakshmi’s additional limbs made it impossible for _____________________. Her father Shambu said he had been through the most traumatic time of his life. He spent 15 minutes with his daughter in the ICU and said: "I _____________________ daughter open her eyes and move her legs." Shambu named his daughter after the four-armed Hindu goddess of wealth _____________________ her as a reincarnation of the goddess. A circus wanted to buy Lakshmi but her parents had better _____________________ took her to the Bangalore hospital.


 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘arm’ and ‘leg’.

arm

leg

 

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall exactly how these were used in the text:

  • removed
  • womb
  • huge
  • full
  • smoothly
  • normal
  • condition
  • ends up
  • additional
  • relieved
  • wealth
  • future

STUDENT OPERATIONS SURVEY

Write five GOOD questions about operations in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What are your feelings after reading the article?

c)

What do you think would have happened to Lakshmi 100 years ago?

d)

What would have happened to Lakshmi today without our medical knowledge and expert doctors?

e)

How do you think Lakshmi will feel knowing her operation was successful?

f)

What do you think happens in a 27-hour operation?

g)

Do you think everyone takes a break to sleep during such a long operation?

h)

How would you feel if your child needed a similar operation?

i)

Would you like to be a doctor able to perform such operations?

--------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

Do you think genetic engineering will mean that one day, no children will be born with abnormalities?

c)

Are you surprised people can be conjoined and be born with more limbs than they need?

d)

Is the Internet an important part of your life?

e)

What is the most traumatic experience in your life?

f)

Have you ever been in or visited someone in an intensive care unit?

g)

What questions would you like to ask Lakshmi?

h)

What questions would you like to ask Lakshmi’s doctor?

i)

Did you like this discussion?

LANGUAGE

CORRECT WORD: Put the correct words from a–d below in the article.

A two-year-old Indian girl has had four limbs removed from her body. Lakshmi Tatma was born as a (1) ____ twin and had an extra (2) ____ of arms and legs. Her twin stopped developing in the womb and was headless, (3) ____ Lakshmi with the extra sets of limbs. The risky, marathon, 27-hour operation on Wednesday was a (4) ____ success and little Lakshmi is now doing well and recovering in a Bangalore hospital. She is awake following her surgery and is apparently full of smiles. She reportedly wiggled her toes and moved her hands, which doctors say is a good sign that her recovery will   (5) ____ smoothly. She may even be able to walk soon. Lead surgeon Dr Sharan Patil told reporters: "Lakshmi is stable and doing well. All her signs are (6) ____ the normal limits. She has survived very well.”

Lakshmi was born with a very rare condition called ischiopagus. This          (7) ____ in less than 2 per cent of conjoined twins. One of the twin embryos stops developing in the mother's womb and the other embryo ends (8) ____ with more body parts than it needs. Lakshmi’s additional limbs made it impossible (9) ____ her to stand and walk. Her father Shambu said he had been through the most (10) ____ time of his life. He spent 15 minutes with his daughter in the ICU and said: "I was relieved to see my daughter open her eyes and move her legs." Shambu named his daughter (11) ____ the four-armed Hindu goddess of wealth and local villagers saw her as a reincarnation (12) ____ the goddess. A circus wanted to buy Lakshmi but her parents had better ideas for her future and took her to the Bangalore hospital.

1.

(a)

jointly

(b)

joint

(c)

conjoined

(d)

joined

2.

(a)

parts

(b)

part

(c)

pear

(d)

pair

3.

(a)

leaves

(b)

leaving

(c)

left

(d)

leave

4.

(a)

huge

(b)

hug

(c)

hugs

(d)

hugging

5.

(a)

go

(b)

spread

(c)

press

(d)

move

6.

(a)

outside

(b)

without

(c)

within

(d)

in

7.

(a)

occurring

(b)

occurrence

(c)

occult

(d)

occurs

8.

(a)

down

(b)

up

(c)

along

(d)

through

9.

(a)

to

(b)

for

(c)

with

(d)

by

10.

(a)

traumatize

(b)

drama

(c)

trauma

(d)

traumatic

11.

(a)

after

(b)

following

(c)

next

(d)

before

12.

(a)

out

(b)

with

(c)

of

(d)

up

WRITING: 

Write about operations for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

_______________________________________________________________________

HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find more information about Lakshmi Tatma. Talk about what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. OPERATIONS: Make a poster about risky operations. Show the duties and responsibilities of different medical staff. Show your poster to your classmates in the next lesson. Did you all include similar things?

4. MAGAZINE ARTICLE: Write a magazine article about the life of Lakshmi Tatma. Include imaginary interviews with her and her parents.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down new words and expressions.

5. LETTER: Write a letter to Lakshmi Tatma. Ask her three questions about her operation, parents and life. Give her three pieces of advice on how to have a happy life from now. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.

ANSWERS

TRUE / FALSE:

a. T

b. T

c. F

d. F

e. T

f. F

g. F

h. F

SYNONYM MATCH:

1.

limbs

a.

arms and legs

2

marathon

b.

long

3.

apparently

c.

seemingly

4.

wiggled

d.

wriggle

5.

stable

e.

settled

6.

rare

f.

uncommon

7.

additional

g.

extra

8.

traumatic

h.

distressing

9.

relieved

i.

comforted

10.

reincarnation

j.

rebirth

PHRASE MATCH:

1.

Lakshmi Tatma was born as a

a.

conjoined twin

2

The risky, marathon,

b.

27-hour operation

3.

Lakshmi is now doing

c.

well and recovering

4.

She reportedly wiggled her

d.

toes and moved her hands

5.

All her signs are within

e.

the normal limits

6.

Lakshmi was born

f.

with a very rare condition

7.

the other embryo ends

g.

up with more body parts

8.

he had been through the most

h.

traumatic time of his life

9.

Shambu named his daughter after

i.

the four-armed Hindu goddess

10.

a reincarnation

j.

of the goddess

GAP FILL:

Girl born with 8 limbs OK after op

A two-year-old Indian girl has had four limbs removed from her body. Lakshmi Tatma was born as a conjoined twin and had an extra pair of arms and legs. Her twin stopped developing in the womb and was headless, leaving Lakshmi with the extra sets of limbs. The risky, marathon, 27-hour operation on Wednesday was a huge success and little Lakshmi is now doing well and recovering in a Bangalore hospital. She is awake following her surgery and is apparently full of smiles. She reportedly wiggled her toes and moved her hands, which doctors say is a good sign that her recovery will go smoothly. She may even be able to walk soon. Lead surgeon Dr Sharan Patil told reporters: "Lakshmi is stable and doing well. All her signs are within the normal limits. She has survived very well.”

Lakshmi was born with a very rare condition called ischiopagus. This occurs in less than 2 per cent of conjoined twins. One of the twin embryos stops developing in the mother's womb and the other embryo ends up with more body parts than it needs. Lakshmi’s additional limbs made it impossible for her to stand and walk. Her father Shambu said he had been through the most traumatic time of his life. He spent 15 minutes with his daughter in the ICU and said: "I was relieved to see my daughter open her eyes and move her legs." Shambu named his daughter after the four-armed Hindu goddess of wealth and local villagers saw her as a reincarnation of the goddess. A circus wanted to buy Lakshmi but her parents had better ideas for her future and took her to the Bangalore hospital.

LANGUAGE WORK

1 - c

2 - d

3 - b

4 - a

5 - a

6 - c

7 - d

8 - b

9 - b

10 - d

11 - a

12 - c

 

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book



 
 


 
 

Copyright © 2004-2007 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy