The
1,000 IDEAS
e-Book

Breaking News English

HOME  |   DONATE  |  000s MORE FREE LESSONS
 
 

 

E-mail this lesson to someone who would like to use it in classroom or study with it.

Follow this site on Facebook.

 

000's more free lessons.

   

 


 
 

Date: February 24, 2009
Downloads: Word Doc | PDF Doc | Listening
Audio: 2:00 - 935KB - 64kbps
Online Test: Recreate the text.
   
1,000 IDEAS FOR ESL CLASSES
Breaking News English.com's e-Book

COPYRIGHT: Please write for permission.

THE ARTICLE

Life near fast food restaurants unhealthy

New research in the USA says it is unhealthy to live in areas with lots of fast food restaurants. A study by the University of Michigan said people who live within walking distance of fast food restaurants have a 13 per cent higher chance of having a stroke. Lead researcher Dr. Lewis Morgenstern and his team analyzed the social status of the 1,247 people who had strokes in an area of Texas over a three-year period. The area was home to 262 fast food restaurants. The team compared the stroke victims’ social status with how close they lived to the restaurants. He concluded there was a strong relationship between the distance someone lived to fast food restaurants and their chances of having a stroke.


 
 

A stroke is similar to a heart attack, except it attacks the brain. Strokes are among the biggest killers in the USA. Many are the result of unhealthy eating. A diet that has a large amount of fast food and other junk food increases the chances of having a stroke. Dr. Morgenstern’s research found that there could be up to 33 different fast food restaurants in an area. This puts people living nearby more at risk of a stroke. Dr. Morgenstern said he didn’t know whether it was the actual fast food that increased the risk of stroke. He said fast food restaurants are more common in poorer neighbourhoods where people are less educated and generally have unhealthier and more stressful lifestyles.


 


 

WARM-UPS

1. FAST FOOD: Walk around the class and talk to other students about fast food. Change partners often. After you finish, sit with your partner(s) and share your findings.

2. CHAT: In pairs / groups, decide which of these topics or words from the article are most interesting and which are most boring.

 

research / unhealthy / walking distance / strokes / social status / strong relationships / heart attacks / killers / diets / risk / poorer neighbourhoods / less educated

Have a chat about the topics you liked. Change topics and partners frequently.

3. NEARBY DANGERS: With your partner(s), talk about the dangers of living near these things. Complete the table. Change partners and share what you wrote.

Things

Dangers

Would you live nearby?

Why (not)?

Fast food restaurants

 

 

 

Nuclear power station

 

 

 

Prison

 

 

 

Volcano

 

 

 

Crocodile farm

 

 

 

4. RESTAURANTS: Students A strongly believe all fast food restaurants should be banned; Students B strongly believe there’s nothing wrong with them. Change partners again and talk about your conversations.

5. FOOD: In pairs / groups, talk about the following kinds of food. Give each a score from 10 (I love this and could it every day) to 1 (I wouldn’t eat this if you paid me).

____  Fast food

____  Fried food

____  Baby food

____  Packaged food

____  Slow food

____  Airplane food

____  Junk food

____  Raw food

6. UNHEALTHY: Spend one minute writing down all of the different words you associate with the word ‘unhealthy’. Share your words with your partner(s) and talk about them. Together, put the words into different categories.



 
 

BEFORE READING / LISTENING

1. TRUE / FALSE: Look at the article’s headline and guess whether these sentences are true (T) or false (F):

a.

A study said living near fast food reasons was bad for your health.

T / F

b.

People who live very close to fast food restaurants are 13% fatter.

T / F

c.

The study focused on an area that had 262 fast food restaurants.

T / F

d.

The researchers looked at the social status of people who had a stroke.

T / F

e.

A stroke is like a heart attack that attacks your brain.

T / F

f.

The study found as many as 33 fast food restaurants in an area.

T / F

g.

The lead researcher is 100% sure fast food leads to strokes.

T / F

h.

There is no link at all between education levels and risks of strokes.

T / F

2. SYNONYM MATCH: Match the following synonyms from the article:

1.

live

a.

examined

2

chance

b.

like

3.

status

c.

possibility

4.

analyzed

d.

usually

5.

close

e.

heightens

6.

similar to

f.

reside

7.

increases

g.

usual

8.

up to

h.

nearby

9.

common

i.

position

10.

generally

j.

as many as

3. PHRASE MATCH: Match the following phrases from the article (sometimes more than one. combination is possible):

1.

live in areas with lots

a.

262 fast-food restaurants

2

live within

b.

amount of fast food

3.

The area was home to

c.

to a heart attack

4.

He concluded there was a strong

d.

walking distance

5.

their chances of

e.

more at risk

6.

A stroke is similar

f.

having a stroke

7.

Strokes are among the biggest

g.

stressful lifestyles

8.

A diet that has a large

h.

of fast food restaurants

9.

This puts people living nearby

i.

relationship

10.

unhealthier and more

j.

killers in the USA


 

WHILE READING / LISTENING

GAP FILL: Put the words into the gaps in the text.

New research in the USA says it is unhealthy to live in __________ with lots of fast food restaurants. A study by the University of Michigan said people who live within __________ distance of fast food restaurants have a 13 per cent higher __________ of having a stroke. Lead researcher Dr. Lewis Morgenstern and his team analyzed the __________ status of the 1,247 people who had strokes in an area of Texas over a three-year period. The area was __________ to 262 fast food restaurants. The team __________ the stroke victims’ social status with how close they lived to the restaurants. He concluded there was a strong relationship between the __________ someone lived to fast food restaurants and their chances of __________ a stroke.

 

 

 

distance
chance
areas
home
having
walking
social
compared

A stroke is __________ to a heart attack, except it attacks the brain. Strokes are among the biggest killers in the USA. Many are the __________ of unhealthy eating. A __________ that has a large amount of fast food and other junk food __________ the chances of having a stroke. Dr. Morgenstern’s research found that there could be up to 33 different fast food restaurants in an area. This puts people living nearby more at __________ of a stroke. Dr. Morgenstern said he didn’t know whether it was the __________ fast food that increased the risk of stroke. He said fast food restaurants are more __________ in poorer neighbourhoods where people are less educated and generally have unhealthier and more stressful __________.

 

 

risk
result
diet
lifestyles
similar
common
increases
actual


LISTENING:  Listen and fill in the spaces.

New research in the USA says it is unhealthy _______________ with lots of fast food restaurants. A study by the University of Michigan said people _______________ walking distance of fast food restaurants have a 13 per cent higher chance of having a stroke. Lead researcher Dr. Lewis Morgenstern and his team analyzed _________________ the 1,247 people who had strokes in an area of Texas over a three-year period. The _________________ 262 fast food restaurants. The team compared the stroke victims’ social status with how close _______________ restaurants. He concluded there was a strong relationship between the distance someone lived to fast food restaurants and _______________ having a stroke.

A stroke is similar to a heart attack, _______________ the brain. Strokes are among the biggest killers in the USA. Many are the result of unhealthy eating. A _______________ large amount of fast food and other junk food increases the chances of having a stroke. Dr. Morgenstern’s research found that there _______________ 33 different fast food restaurants in an area. This puts people living nearby more at risk of a stroke. Dr. Morgenstern said he didn’t know whether it was _______________ food that increased the risk of stroke. He said fast food restaurants are more _________________ neighbourhoods where people are less educated and generally have unhealthier _________________ lifestyles.



 
 

AFTER READING / LISTENING

1. WORD SEARCH: Look in your dictionaries / computer to find collocates, other meanings, information, synonyms … for the words ‘fast’ and ‘food’.

fast

food

 

 

 

 

  • Share your findings with your partners.
  • Make questions using the words you found.
  • Ask your partner / group your questions.

2. ARTICLE QUESTIONS: Look back at the article and write down some questions you would like to ask the class about the text.

  • Share your questions with other classmates / groups.
  • Ask your partner / group your questions.

3. GAP FILL: In pairs / groups, compare your answers to this exercise. Check your answers. Talk about the words from the activity. Were they new, interesting, worth learning…?

4. VOCABULARY: Circle any words you do not understand. In groups, pool unknown words and use dictionaries to find their meanings.

5. TEST EACH OTHER: Look at the words below. With your partner, try to recall how they were used in the text:

  • lots
  • within
  • analyzed
  • home
  • close
  • strong
  • brain
  • result
  • amount
  • different
  • actual
  • educated

STUDENT FAST FOOD SURVEY

Write five GOOD questions about fast food in the table. Do this in pairs. Each student must write the questions on his / her own paper.

When you have finished, interview other students. Write down their answers.

 

STUDENT 1

_____________

STUDENT 2

_____________

STUDENT 3

_____________

Q.1.

 

 

 

 

Q.2.

 

 

 

 

Q.3.

 

 

 

 

Q.4.

 

 

 

 

Q.5.

 

 

 

 

  • Now return to your original partner and share and talk about what you found out. Change partners often.
  • Make mini-presentations to other groups on your findings.

FAST FOOD DISCUSSION

STUDENT A’s QUESTIONS (Do not show these to student B)

a)

What did you think when you read the headline?

b)

What springs to mind when you hear the term ‘fast food’?

c)

Do you think fast food is here to stay?

d)

Why do you think it’s unhealthy to live near fast food restaurants?

e)

What do you think of fast food restaurants?

f)

Do you think living near fast food restaurants would be very convenient?

g)

Has this article made you think again about eating fast food?

h)

What is your favourite kind of fast food?

i)

Would you choose to live where there were no fast food restaurants?

j)

What do you think of the research in this article?

-----------------------------------------------------------------------------

STUDENT B’s QUESTIONS (Do not show these to student A)

a)

Did you like reading this article?

b)

What do you know about strokes and heart attacks?

c)

What are the biggest killers in your country?

d)

What is your diet like?

e)

What do you know about slow food? Would you prefer slow or fast food?

f)

Is it true for your country that there are more fast food restaurants in poorer areas?

g)

What responsibility do fast food restaurants have to sell healthy food?

h)

Do you think less-educated people have unhealthier diets? Why?

i)

Do less-educated people really live more stressful lives?

j)

What questions would you like to ask Dr. Lewis Morgenstern?


LANGUAGE

New research in the USA says it is unhealthy to live in (1) ____ with lots of fast food restaurants. A study by the University of Michigan said people who live (2) ____ walking distance of fast food restaurants have a 13 per cent higher chance of having a stroke. Lead researcher Dr. Lewis Morgenstern and his team analyzed the (3) ____ status of the 1,247 people who had strokes in an area of Texas (4) ____ a three-year period. The area was home to 262 fast food restaurants. The team compared the stroke (5) ____  social status with how close they lived to the restaurants. He concluded there was a (6) ____ relationship between the distance someone lived to fast food restaurants and their chances of having a stroke.

A stroke is similar (7) ____ a heart attack, except it attacks the brain. Strokes are among the biggest killers in the USA. Many are the result (8) ____ unhealthy eating. A (9) ____ that has a large amount of fast food and other junk food increases the chances of having a stroke. Dr. Morgenstern’s research found that there could be (10) ____ to 33 different fast food restaurants in an area. This puts people living nearby more at risk of a stroke. Dr. Morgenstern said he didn’t know (11) ____ it was the actual fast food that increased the risk of stroke. He said fast food restaurants are more common in poorer neighbourhoods where people are less (12) ____ and generally have unhealthier and more stressful lifestyles.

Put the correct words from the table below in the above article.

1.

(a)

area code

(b)

area

(c)

reality

(d)

areas

2.

(a)

within

(b)

with

(c)

without

(d)

withdraw

3.

(a)

socially

(b)

socialize

(c)

social

(d)

socials

4.

(a)

about

(b)

over

(c)

around

(d)

under

5.

(a)

victims

(b)

victims’

(c)

victimize

(d)

victim’s

6.

(a)

strengthen

(b)

strongest

(c)

strong

(d)

strongly

7.

(a)

to

(b)

of

(c)

from

(d)

at

8.

(a)

by

(b)

to

(c)

for

(d)

of

9.

(a)

dieting

(b)

dietary

(c)

dietician

(d)

diet

10.

(a)

down

(b)

up

(c)

across

(d)

along

11.

(a)

whether

(b)

whither

(c)

weather

(d)

wither

12.

(a)

education

(b)

educational

(c)

educated

(d)

educations


WRITING: 

Write about fast food for 10 minutes. Correct your partner’s paper.

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________


HOMEWORK

1. VOCABULARY EXTENSION: Choose several of the words from the text. Use a dictionary or Google’s search field (or another search engine) to build up more associations / collocations of each word.

2. INTERNET: Search the Internet and find out more about fast food restaurants. Share what you discover with your partner(s) in the next lesson.

3. NUTRITION: Make a poster about the nutritional value of different kinds of fast food. Show your work to your classmates in the next lesson. Did you all have similar things?

4. FAST FOOD LIFE: Write a magazine article about a fast food life. Include imaginary interviews with someone who loves fast food and eats it every day, and someone who hates it and never eats it.

Read what you wrote to your classmates in the next lesson. Write down any new words and expressions you hear from your partner(s).

5. LETTER: Write a letter to Dr. Lewis Morgenstern. Ask him three questions about his research. Ask him for three pieces of advice about fast food and healthy eating. Read your letter to your partner(s) in your next lesson. Your partner(s) will answer your questions.


ANSWERS

TRUE / FALSE:

a.

T

b.

F

c.

T

d.

T

e.

T

f.

T

g.

F

h.

F

SYNONYM MATCH:

1.

live

a.

reside

2

chance

b.

possibility

3.

status

c.

position

4.

analyzed

d.

examined

5.

close

e.

nearby

6.

similar to

f.

like

7.

increases

g.

heightens

8.

up to

h.

as many as

9.

common

i.

usual

10.

generally

j.

usually

PHRASE MATCH:

1.

live in areas with lots

a.

of fast food restaurants

2

live within

b.

walking distance

3.

The area was home to

c.

262 fast-food restaurants

4.

He concluded there was a strong

d.

relationship

5.

their chances of

e.

having a stroke

6.

A stroke is similar

f.

to a heart attack

7.

Strokes are among the biggest

g.

killers in the USA

8.

A diet that has a large

h.

amount of fast food

9.

This puts people living nearby

i.

more at risk

10.

unhealthier and more

j.

stressful lifestyles

GAP FILL:

Life near fast food restaurants unhealthy

New research in the USA says it is unhealthy to live in areas with lots of fast food restaurants. A study by the University of Michigan said people who live within walking distance of fast food restaurants have a 13 per cent higher chance of having a stroke. Lead researcher Dr. Lewis Morgenstern and his team analyzed the social status of the 1,247 people who had strokes in an area of Texas over a three-year period. The area was home to 262 fast food restaurants. The team compared the stroke victims’ social status with how close they lived to the restaurants. He concluded there was a strong relationship between the distance someone lived to fast food restaurants and their chances of having a stroke.

A stroke is similar to a heart attack, except it attacks the brain. Strokes are among the biggest killers in the USA. Many are the result of unhealthy eating. A diet that has a large amount of fast food and other junk food increases the chances of having a stroke. Dr. Morgenstern’s research found that there could be up to 33 different fast food restaurants in an area. This puts people living nearby more at risk of a stroke. Dr. Morgenstern said he didn’t know whether it was the actual fast food that increased the risk of stroke. He said fast food restaurants are more common in poorer neighbourhoods where people are less educated and generally have unhealthier and more stressful lifestyles.

LANGUAGE WORK

1 - d

2 - a

3 - c

4 - b

5 - b

6 - c

7 - a

8 - d

9 -d

10 - b

11 - a

12 - c

 

Help Support This Web Site

Sean Banville's Book

Thank You

Copyright © 2004-2009 by Sean Banville | Links | About | Privacy Policy